You are on page 1of 14

Za Vojvodu. bas 11. na prostoru jedne scene. Lica i izvođači: Hor i orkestar Metropoliten opere Rigoleto | Željko Lučić. Sparafučile | Dimitri Ivaščenko. pokazavši svoje najjače strane: nezaboravne ansamble.Đuzepe Verdi: Subota. kako bi se sa njim grubo našalili. suoči sa dubokom patnjom. ali i prva pobuna protiv očevog autoriteta. Grupa plemića odlučuje da otme ženu sa kojom Rigoleto živi. Zaplet opere se odigrava tokom jedne večeri u italijanskom gradu Mantovi u XVI veku. Rigoleto je grbavac i dvorska luda Vojvode od Mantove. Teatar La Feniče. tom prilikom. a za Đildu on je prva ljubav. Đilda je sasvim slučajno upoznala Vojvodu od Mantove u crkvi i on joj se. . te jedinstveni osećaj za dramsku ekonomičnost kojom uspeva da slušaoce. Rigoletova osveta će prouzrokovati tragičan rasplet. ne ustuknuvši pred molbama uplakanog oca. sopran Režija: Majkl Mejer Vojvoda od Mantove | Pjotr Bečala. bariton Dirigent: Roberto Abado Đilda | Nadin Sijera. ona je samo još jedna devojka koju će zavesti. potresne arije. okorelog ženskaroša. ali i neumitnim posledicama mržnje i osvete. tenor Premijera: Venecija. koji vodi razvratan život zajedno sa svojom svitom. Libreto: Frančesko Marija Pjave 19:00 prema komadu Kralj se zabavlja Viktora Igoa / Opera ima tri čina i dve pauze / Kompozitor je u Rigoletu dosegao zrelost. Istovremeno. decembar 2015. Rigoleto 12. koju on čuva od korumpiranog sveta dvora. predstavio kao siromašni student. mart 1851. Kada dvorjani otmu Đildu i odvedu je u Vojvodine odaje u palati. misleći da je reč o njegovoj ljubavnici. Oni ne znaju da je to Rigoletova ćerka Đilda.

Mali broj opera može se podičiti lirskom lepotom kao ovo ostvarenje kojim je Bize osvojio publiku sa samo 24 godine. izabrana da se moli za sigurnost ribara. a u opštoj pometnji ljubavnici beže uz Zurgin blagoslov. Ona se zaklela na zavet čednosti. a ribari zahtevaju da se surovo kazne zbog toga što su prekršili zavete.to je opčinjavajući i egzotični svet Bizeove opere. bas-bariton 30. To je Lejla. biseri koji svetlucaju u azurnom moru . Libreto: Ežen Kormon i Mišel Kare 19:00 / Opera ima dva čina i jednu pauzu / Palme ispred ruševina hinduističkog hrama na Cejlonu. Nurabad | Nikola Teste. Pristiže brod sa Nurabadom. sopran Dirigent: Đanandrea Nozeda Nadir | Metju Polencani. pokrivena velom. Vođa ribara Zurga i njegov najbolji prijatelj Nadir prisećaju se trenutka kada su upoznali prelepu sveštenicu koja ih je obojicu opčinila ali kojoj nisu prišli kako ne bi ugrozili prijateljstvo. Lica i izvođači: Hor i orkestar Metropoliten opere Leila | Diana Damrau. Lovci na bisere 16. Vraćajući dug on izaziva požar. septembar 1863. . tenor Režija: Peni Vulkok Zurga | Marijuš Kvječenj. Iako se ne izvodi tako često kao njegovo kasnije remek-delo Karmen. danas se Lovci na bisere cene pre svega zbog melodijske svežine nekoliko poznatih numera i sofisticirane upotrebe orkestarskog kolorita. prvosveštenikom boga Brame. I pored obećanja datog prijatelju. NOVA POSTAVKA Žorž Bize: Subota. Ljubavnici uskoro bivaju uhvaćeni. U poslednjem trenutku Zurga prepoznaje u Lejli hrabru devojčicu koja mu je nekada davno spasila život. bariton Premijera: Pariz. iako je potajno zaljubljena u Nadira. sveštenica koja je očarala Zurgu i Nadira. Nadir joj otkriva osećanja u jednoj od najlepših arija za lirski tenor “Je crois entendre encore”. januar 2016. Teatar Lirik. u kojoj se odvija večna priča o rivalstvu između dvojice najboljih prijatelja zaljubljenih u istu ženu. u čijoj je pratnji žena.

tokom koje vitez Tanhojzer preklinje boginju da ga. . bas Volfram fon Ešenbah | Peter Matei. legenda i fikcija se smenjuju i stvaraju jedinstvenu i snažnu dramu. Tanhojzer se susreće sa svojim prijateljima Valterom i Volframom. Tanhojzer 23. godine. Venera | Mišel DeJang. ali kada Tanhojzer prizove Devicu Mariju. Istorija. Lica i izvođači: Hor i orkestar Metropoliten opere Tanhojzer | Johan Bota. landgraf Turingije | Ginter Groisbek. Venera to ne želi. januar 2016. posle godinu dana uživanja pusti da bude slobodan. Vagner se okrenuo sižeu iz nemačke srednjovekovne kulture iz koje će u narednim decenijama crpeti inspiraciju za svoja dela. Tek kroz Elizabetinu žrtvu Tanhojzerovi gresi bivaju iskupljeni i on pada mrtav pored odra svoje voljene. Za vreme takmičenja vitez peva pesmu u slavu Venere.potrebe za nesputanom. Vagner koristi legendu o srednjovekovnom pesniku da bi ispričao priču o teškoći mirenja dve konfliktne sile . senzualnom ljubavlju. bariton Premijera: Drezden. sopran Režija: Oto Šenk Herman. kao i sa landgrafom Hermanom koji ga obaveštavaju da se u zamku Vartburg priprema legendarno takmičenje minstrela-pevača. koju u operi zastupaju dvorana u Vartburgu i lik čedne Elizabete. tenor Dirigent: Džejms Livajn Elizabeta | Eva-Marija Vestbrek. koju predstavlja Venera i težnjom ka uređenom društvu. mecosopran 19. čarobne čini boginje ljubavi bivaju slomljene. Vitez se vraća sa hodočašća sa porukom da ga ništa ne može spasiti. Tu je i Hermanova lepa nećaka Elizabeta u koju je Tanhojzer zaljubljen. Libreto: Rihard Vagner 19:00 / Opera ima tri čina i dve pauze / Posle premijere Holanđanina lutalice 1843. oktobar 1845. Operu otvara scena bahanalija u Venusbergu. Ovakvo bogohuljenje zgražava sve prisutne.Rihard Vagner: Subota. Kraljevski teatar. te landgraf šalje Tanhojzera u Rim kako bi od pape zatražio oprost.

april 1926. bas ksilofona i orgulja. Radnja ove bajkovite opere je smeštena u Kinu. Odlučan. kompozitoru Franku Alfanu. Pučini nije dovršio partituru Turandot. bas 25.Đakomo Pučini: Subota. . jedna od najizvođenijih operskih arija u istoriji. no ako pogreši makar jednom. čeleste. Postaće žena onog ko tačno odgovori na tri pitanja. Turandot 30. Libreto Đuzepe Adami i Renato Simoni 19:00 po motivima istoimenog komada Karla Gocija / Opera ima tri čina i dve pauze / Pučini je komediju Karla Gocija preradio u egzotičnu bajkovitu dramu o borbi između polova. kojom vlada car Altun. Nekoliko originalnih kineskih melodija je uključeno u partituru. On joj tada nudi izazov: ako do zore narednog dana pogodi njegovo pravo ime ona mu može oduzeti život… Lica i izvođači: Hor i orkestar Metropoliten opere Dirigent: Paolo Karinjani Turandot | Nina Šteme. te je ovaj nezahvalan zadatak poveren njegovom saradniku. a najpoznatija numera je svakako “Nessun dorma“. Timur | Aleksandar Cimbaljuk. ali Turandot odbija da se uda za njega. sopran Režija: Franko Zefireli Liu | Anita Hartig. tenor Premijera: Milano. čeka ga smrt. ali hladna i okrutna princeza. sopran Kalaf | Marko Berti. La Skala. Tatarski princ Kalaf tajno dolazi u Peking gde susreće svog svrgnutog oca Timura i njihovu robinju Liu. Njegova ćerka Turandot je prelepa. januar 2016. U muzičkom smislu ovo je Pučinijeva najoriginalnija opera sa inovativnom upotrebom velikog orkestra koji uključuje i neobične boje alt saksofona. Zaljubljuje se na prvi pogled u Turandot kada je ugleda prilikom javnog pogubljenja persijskog princa koji nije uspeo da reši njene zagonetke. Kalaf uspeva da prođe test. za čiju ruku se bore mnogi prosci.

Marija preko svog čuvara Talbota šalje pismo i sliku Robertu. koji je potajno zaljubljen u Mariju.Gaetano Doniceti: Subota. Džordž Talbot. La Skala. . Marija Stjuart 20. u teatru San Karlo u Napulju. decembar 1835. Javno i privatno. sopran Režija: Dejvid MekVikar Elizabeta I | Elza van den Hever. pisana za ovo slavno opersko pozorište. inače. tenor Premijera: Milano. bas 20. Elizabeta I drži u zatočeništvu svoju rođaku Mariju Stjuart. koja je izdejstvovala da delo bude postavljeno u milanskoj Skali. koji strepi od zavere engleskih katolika. naime. ponos i duboko nepoverenje koje vlada između ove dve jake žene. februar 2016. Srećom. Lica i izvođači: Hor i orkestar Metropoliten opere Dirigent: Rikardo Frica Marija Stjuart | Sondra Radvanovski. erlu od Lestera kako bi umilostivila englesku vladarku da je primi. Lester je. ali kada se političkim pritiscima Lorda Sesila. Libreto: Đuzepe Bardari 19:00 prema istoimenom komadu Fridriha Šilera / Opera ima dva čina i jednu pauzu / Ovu lirsku tragediju karakterišu dve snažne i muzički suprotstavljene protagonistkinje. Posle burne generalne probe. opera je zapala za oko jednoj od najvećih operskih pevačica u istoriji – Mariji Malibran. erl od Šrusberija | Kvangčul Joun. dok je škotska kraljica primer slobode duha i ženstvenosti. Elizabetin dugogodišnji miljenik. sopran Robert. državni razlozi i skrivene emocije. Elizabeta I i Marija Stjuart. svrgnutu škotsku kraljicu. Engleska kraljica nije sklona tome da osudi Mariju Stjuart na smrt. sudbina škotske kraljice biva zapečaćena. erl od Lestera | Selso Albelo. politika i lični bol teme su na kojima počiva dramaturška struktura opere. kraljevski cenzor je zabranio Donicetijevu operu koja je. Engleska vladarka odslikava napetu dvorsku politiku. pridodaju ljubomora.

Lulu 27. istinskoj femme fatale koja seksualno i emocionalno upravlja životima svojih dobrovoljnih žrtava. bez vremenske specifikacije. Lulu je zbog toga premijerno izvedena kao fragment dela. Odgovoran zadatak dovršavanja partiture na osnovu Bergovih zabeleški. godine Fridrih Cerha. vek. Šigolh | Franc Grundheber. februar 2016. godine. jun 1937 (fragment) i Pariz. Parizu i Londonu. sproveo je tek 1977. tenor Premijera: Cirih. NOVA POSTAVKA Alban Berg: Subota. februar 1979. kako muškog. predstavama je rukovodio Džejms Livajn. bariton 2. bariton 24. Doktor Šen/Džek Trbosek | Johan Rojter. Bivajući i sama žrtva društva. Libreto: Alban Berg po motivima drama 19:00 Duh zemlje i Pandorina kutija Franka Vedekinda / Opera ima tri čina i dve pauze / Alban Berg je na svojoj drugoj operi radio od 1928. Lica i izvođači: Hor i orkestar Metorpoliten opere Dirigent: Lotar Kenigs Lulu | Marlis Petersen. sopran Režija: Vilijam Kentridž Grofica Gešvic | Suzan Grejem. godine. a već 1980. Reference na Francusku revoluciju i Džeka Trboseka navode na zaključak da je smeštena u 19. Događaji se odvijaju u Beču. (kompletna verzija) . mecosopran Alva | Daniel Brena. Lulu otelotvoruje sve zastrašujuće aspekte ljudskog postojanja: kombinaciju urođenih nagona i nemoralnosti modernog doba. ali je preminuo pre nego što je dovršio treći čin. sve do smrti 1935. Lulu je premijerno izvedena u Metropolitenu 1977. tako i ženskog pola. Gradski teatar. Opera. Lulu je drama o mladoj ženi. Oba puta. je izvedena konačna tročina verzija opere.

. Manon umire na de Grijeovim rukama pevajući svoj potresni lament „Sola. jer Manon proganja sin francuskog guvernera. mart 2016. U njoj se pojavljuju delovi Pučinijevih prethodnih kompozicija poput studentske vežbe „Mentia l'avviso“ koja je postala melodija De Grijeove arije „Donna non vidi mai“. kao i samih libretista. ljubavnici se odlučuju na novi beg. Kada plan propadne. u drugom činu vidimo da ona živi sa bogatim Žerontom. njoj se pridružuje de Grije i oni zajedno odlaze na novi kontinent. opera je završena oktobra 1892. ali skromnog života sa de Grijeom. Kada se ponovo susretnu. tenor Lesko | Masimo Kavaleti. Teatro Ređo. Libreto: Luiđi Ilika i Domeniko Oliva prema istoimenom 19:00 romanu Antoana Fransoa Prevoa / Opera ima četiri čina i dve pauze / Izdavač Rikordi je pokušao da ubedi kompozitora da se ne upušta u pisanje ovog dela. bas 1. perduta. zaljubljuje se i beži sa njim.Sama. Manon Lesko 5. U pustinji u blizini Nju Orleansa. rekavši: „Manon je junakinja u koju verujem i zbog toga će ona uspeti da pridobije publiku. Žeront de Revoar | Brindli Šerat. Lica i izvođači: Hor i orkestar Metropoliten opere Dirigent: Fabio Luizi Manon Lesko | Kristina Opolais. abandonata“ . Pučini je bio čvrst u svojoj odluci. bariton Premijera: Torino. Dok čeka deportaciju za Ameriku. Zašto ne bi postojale dve opere o njoj? Žena kao Manon može imati i više ljubavnika. Ipak." Nakon višestrukih izmena tekstualnog predloška. izgubljena i ostavljena. Žeront dovodi gardu koja hapsi Manon zbog pokušaja krađe. Manon na putu za samostan upoznaje viteza de Grijea. sopran Režija: Ričard Ejr Vitez de Grije | Jonas Kaufman. ona sa sobom uzima i dragulje koje je dobila na dar. februar 1893. prisećajući se srećnog. dvoje ljubavnika su ponovo u begu. Ona je iscrpljena i na ivici snage. godine. Lesko pokušava da oslobodi sestru. NOVA POSTAVKA Đakomo Pučini: Subota. jer je opera Manon Žila Masnea bila izuzetno popularna.

tenor Premijera: Pariz. U njoj su prisutne sve karakteristike kompozitorovog rukopisa .Đuliju Grizi. mart 2016. Don Paskvale. Nesrećni Don Paskvale u želji da je se reši dozvoljava Ernestu da se venča sa Norinom na opštu radost svih. bariton Ernesto | Havijer Kamarena. Don Paskvale 12. koji je zaljubljen u mladu udovicu Norinu. bas Režija: Oto Šenk Doktor Malatesta | Levente Molnar. Libreto: Đovani Rufini i Gaetano Doniceti 19:00 / Opera ima tri čina i jednu pauzu / Don Paskvale je jedna od Donicetijevih najpopularnijih opera. Đovanija Matea Marija i Antonija Tamburinija. Lica i izvođači: Hor i orkestar Metropoliten opere Dirigent: Mauricio Benini Don Paskvale | Ambrođo Maestri. Don Paskvale je sa velikim uspehom postavljen na scenama širom Evrope opstavšina operskom repertoaru sve do današnjih dana. Norina | Eleonora Burato. Napisana je za četvoro najpopularnijih pevača Italijanske opere u Parizu . Na scenu stupa doktor Malatesta koji mu predlaže svoju sestru Sofroniju za suprugu. januar 1843. Luiđija Lablaša. jer devojka nije niti bogata. bogati i džangrizavi neženja. Naime. u nameri da pomogne Ernestu i Norini. humanost.melodičnost. nema drugih naslednika osim nećaka Ernesta. koja će po sklapanju lažnog braka. rasipna i arogantna. Italijanski teatar. postati raskalašna. . Odmah posle trijumfalne premijere. humor.Gaetano Doniceti: Subota. Norina će se prerušiti u smernu Sofroniju. Budući da Ernesto odbija da se oženi plemkinjom koju mu je namenio Don Paskvale. nežnost i osećajnost. sopran 3. niti ugledna u društvu. stari neženja odlučuje da sam pronađe ženu i tako obezbedi naslednika. Paskvale nije zadovoljan tom vezom.

sobar grofa Almavive.Volfgang Amadeus Mocart: Subota. Glavna prepreka su grofovo udvaranje Suzani. lepu groficu Rozinu. Lica i izvođači: Figaro | Mihail Petrenko. grof potcenjuje Suzaninu inteligenciju i snalažljivost koja se oslanja na pubertetsku zaljubljenost Kerubina. planira venčanje sa Suzanom. kao i na osvetoljubivost Marčeline i Bartola. Libreto: Lorenco da Ponte po motivima 18:00 istoimenog Bomaršeovog komada / Opera ima četiri čina i jednu pauzu / Opera Figarova ženidba predstavlja prvi plod saradnje Mocarta i da Pontea. krunisan trijumfom u Pragu. Da Ponte je uspeo da za samo šest nedelja tekst komedije preradi u libreto. Kerubino | Izabel Lenard. Figaro će možda morati da postane njen muž. bas-bariton Režija: Ričard Ejr Suzana | Anita Hartig. kao i Figarovi finansijski problemi. sa kojim će kompozitor potom raditi na operama Don Đovani i Tako čine sve. Na kraju Almaviva priznaje poraz i traži oproštaj od grofice. Figarova ženidba 26. u decembru iste godine. sopran 1. Premijera je održana u bečkom Burgteatru. U borbi sa ljudima moćnijim od sebe on mora da upotrebi jedino što ima – inteligenciju i snalažljivost. Burgteatar. Kako bi otplatio dug prema vremešnoj plemkinji Marčelini. nego po svaku cenu želi da osvoji ljupku Suzanu. maj 1786. Figaro. sopran Premijera: Beč. Nasuprot njemu stoji grof Almaviva koji ne samo da je zanemario svoju ženu. mart 2016. sopran Grofica Almaviva | Amanda Madžeski. grofičinom sobaricom. bas Hor i orkestar Metropoliten opere Dirigent: Fabio Luizi Grof Almaviva | Luka Pizaroni. sa velikim uspehom koji je potom. izostavljajući iz njega najradikalnije političke konotacije. . što je bio uslov za odobrenje koje je lično dao car Jozef II. No.

kraljica poklanja Robertu prsten kao garant sigurnosti. kraljica optužuje Roberta za neverstvo i javno pokazuje šal njegove ljubavnice. Zatočeni Robert moli Saru da kraljici preda prsten i tako izbori pomilovanje. ali postaje ljubomorna. mecosopran Premijera: Napulj. koji se. Na tajnom sastanku. april 2016. Libreto se fokusira na četiri glavna lika kojima se pružaju podjednaka pažnja i uverljivost. oktobar 1837. Vojvotkinja od Notingema i kraljica Elizabeta I su zaljubljene u Roberta Deveroa. Posle pogubljenja usmaljena kraljica shvata da je Notingem iz osvete sprečio Robertovo izbavljenje. Libreto: Salvatore Kamarano prema tragediji 19:00 Elizabeta Engleska Žan-Fransoa Anseloa / Opera ima tri čina i jednu pauzu / Opera Robert Devero poslednji je deo Donicetijeve tjudorske trilogije koju još čine Ana Bolen i Marija Stjuart. kako u zapletu. tako i u muzičkom nijansiranju njihovih emocionalnih stanja. . bariton 29. Portret Elizabete I je najupečatljiviji od svih reprezentacija ovog lika u Donicetijevim operama i predstavlja jedan od najvećih glumačkih i pevačkih izazova belkanto repertoara. Robert Devero 16. erla od Eseksa. sopran Režija: Dejvid Mekvikar Robert Devero. Vojvoda od Notingema | Marijuš Kvječenj. NOVA POSTAVKA Gaetano Doniceti: Subota. Vojvotkinja od Notingema | Elina Garanča. Teatro San Karlo. Deveroov prijatelj Notingem prepoznaje šal svoje žene Sare i zaklinje se na osvetu. Hor i orkestar Metropoliten opere Lica i izvođači: Dirigent: Mauricio Benini Elizabeta I | Sondra Radvanovski. tenor Sara. jer shvata da on voli drugu ženu. Sara. erl od Eseksa | Metju Polencani. U želji da sazna ko joj je rivalka. vraća iz izgnanstva u Irskoj. ali Notingem sprečava da ona stigne do Elizabete na vreme. uprkos optužbama za izdaju.

Opera je na premijeri doživela apsolutni trijumf . Libreto: Arigo Boito prema drami Otelo. La Skala. Guverner Kipra. koji je očekivao unapređenje koje je pripalo Kasiju. februar 1887. shvatajući da je bio žrtva spletke i da mu je žena uvek bila verna. verdijanski tip muzičke drame. Kasio | Aleksej Dolgov. Kompozitor je tada imao 74 godine. ali se trijumfu ne raduju dvojica oficira – Roderigo. tenor 5. a posle završetka predstave doslovno je odnesen u hotel na rukama egzaltiranih obožavalaca koji su uzvikivali „Viva Verdi!”. odlučuje da sebi oduzme život. Verdi je na nagovor libretiste Ariga Boita. Jago ga sve više hrani i raspaljuje njegovu ljubomoru. Otelo 23. vraća se kao pobednik iz bitke sa Turcima. započeo rad na delu kojim će nedvosmisleno utemeljiti sasvim lični. Ljubomorni Jago počinje da plete mrežu laži i obmana.Verdi je bio dvadest puta pozivan na scenu. NOVA POSTAVKA Đuzepe Verdi: Subota. Kada se crv sumnje jednom uvuče u Otelov um. 19:00 venecijanski Mavarin Vilijema Šekspira / Opera ima četiri čina i jednu pauzu / Nakon pauze duge šesnaest godina.  Hor i orkestar Metropoliten opere Lica i izvođači: Dirigent: Adam Fišer Otelo | Aleksandrs Antonjenko. bariton Premijera: Milano. a zatim. navodeći Otela da pomisli kako mu je Dezdemona bila neverna i kako ga je prevarila upravo sa Kasiom. sopran Jago | Željko Lučić. tenor Režija: Bartlet Šer Dezdemona | Hibla Gerzmava. Venecijanac zaljubljen u Otelovu suprugu Dezdemonu i Jago. koja dovodi do tragičnog kraja – Otelo davi Dezdemonu. . april 2016. Mavarin Otelo.

sopran Režija: Džon Dekster Blonda | Ketlin Kim. bas Premijera: Beč. a kojom su rukovodili Gotlib Štefani i grof Franc Ksaver Orsini-Rozenberg. Otmica iz saraja 7. u gradu je već radila Zingšpil opera koju je osnovao car Jozef II. Paša pokušava da zavede Konstancu. a njegov razvratni sluga Osmin bi želeo da osvoji Blondu. Mocartu nije dugo trebalo da impresionira uglednog aristokratu. te svi begunci bivaju osuđeni na smrt. te je 1781. pokušava da oslobodi svoju verenicu Konstancu i njenu služavku Blondu iz harema. koji će platiti bogati otkup. najčešće smeštenih u Osmansko carstvo. Burgteatar. Lica i izvođači: Hor i orkestar Metropoliten opere Belmonte | Pol Epelbi. maj 2016. .Volfgang Amadeus Mocart: Subota. prisutnih u kasnijim kompozitorovim ostvarenjima. kada pokušaj bega propadne Belmonte otkriva da je on sin španskog guvernera Lostadosa. tenor Dirigent: Džejms Livajn Konstanca | Albina Šagimuratova. Mocart i Štefani su stvorili laganu komediju u kojoj nema naznaka kompleksnosti ili dubine likova. Libreto: Kristof Fridrih Brecner i 19:00 Gotlib Štefani mlađi / Opera ima tri čina i dve pauze / Kada je dvadesetpetogodišnji Mocart došao u Beč. koje su tu dospele nakon što su ih oteli gusari. Paša | Matijas fon Štegman. uz pomoć sluge Pedrilja. Međutim. govorna uloga 16. ali tada turski despot menja mišljenje smatrajući da će više poniziti Lostadosa ako oslobodi Belmonta i njegove prijatelje. sopran Osmin | Hans-Peter Kenig. godine dobio prvu porudžbinu. Lostados i Paša su zakleti neprijatelji. jul 1782. Na tragu tada popularnih „egzotičnih tema“. Belmonte.

Radijske prenose realizuju: Muzičke urednice Drugog i Trećeg programa Radio Beograda: Sanja Kunjadić. 11000 Beograd Chinch . Gorica Pilipović. Sanja Kunjadić Jelena Damjanović i Damjana Njegić Izdavač: Radio Beograd . Ksenija Stevanović i Maja Vasić Producenti: Jelena Damjanović i Ana Ćirica PR: Damjana Njegić Priprema teksta i redaktura: Ksenija Stevanović. Ivana Neimarević. Ivana Neimarević.Treći program.Inicijativa za savremenu muziku. Zorica Premate. 10070 Novi Beograd Dizajn: Nikola Stevanović Projekat pomogla Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu . Hilandarska 2.