SULIT

RUAI ILMU SAINS
PEJABAT PELAJARAN DAERAH KANOWIT

PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN
DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI (DST)
KERTAS 1
TAHUN 2
OKTOBER 2017
1 jam 018/1

JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI SEHINGGA DIBERITAHU

1. Kertas soalan ini mengandungi 30 soalan.

2. Kamu dikehendaki menjawab semua soalan .

3. Sila baca soalan dengan teliti sebelum menjawab.

1

Peta buih di bawah menunjukkan empat keperluan asas manusia. Apakah yang terjadi jika kita kurang memakan makanan di bawah? A Tumbesaran kita akan terbantut.Bulatkan jawapan yang betul. manakah yang paling sesuai menggambarkan pada buih di atas? A B C 2 . B Kita akan kekurangan tenaga untuk melakukan aktiviti. 1. 2. Antara yang berikut. C Kita akan mudah dijangkiti penyakit.

Antara berikut. Makanan manakah antara berikut lebih sesuai untuk sarapan pagi? A B C 4. Seorang kanak-kanak tidak akan mudah jatuh sakit sekiranya dia makan banyak _________ . Kepentingan Makanan 6.3. A B C 5. Untuk memberi Untuk membantu kita Untuk membantu kita tenaga kekal sihat membesar Makanan manakah yang boleh ditempatkan dalam ruang di atas? A B C 3 . yang manakah melindungi kita daripada hujan dan panas ? A Makanan B Pakaian C Tempat perlindungan.

B Rambut Azlee semakin kurang. Berdasarkan makanan yang telah dipilihnya di atas. A B C Roti Ikan Kek cawan 4 . Nasi Sup sayur Jus epal segar Isaac hendak makan tengah hari. Apakah perubahan yang berlaku pada diri Azlee semasa tumbesaran? A Azlee semakin cerah kulitnya. 1 tahun 8 tahun Gambar diatas menunjukkan gambar Azlee ketika berusian 1 tahun dan 8 tahun. C Azlee semakin tinggi 8. pilih satu lagi makanan yang akan menjadikan hidangannya seimbang.7.

Noah mahu menyediakan semangkuk bijirin. A B C 5 . Di bawah merupakan bahan-bahannya:  Secawan emping jagung (untuk membekalkan tenaga)  Segelas susu segar (untuk membantu tubuh membesar)  ? Apakah bahan lain yang sesuai ditambah untuk menjadikan hidangannya seimbang? A Secubit gula (untuk memberikan rasa manis) B Sesudu kicap (untuk memberikan rasa masin) C Beberapa potong buah strawberi segar (untuk membantu tubuh kekal sihat. Pilih tabiat yang akan mengakibatkan persekitaran tidak bersih dan seterusnya akan mengakibatkan masalah kesihatan. A B C 11. Kebersihan persekitaran menjamin kesihatan.9. Pilih rajah yang menunjukkan persekitaran yang bersih. 10.

Antara berikut yang manakah langkah-langkah yang betul untuk memastikan makanan kita bersih? A Makanan hendaklah dibiar terbuka supaya segar. manusia ______________ . A bernafas B membesar C membiak 13. kita akan bertambah ________ .12. B Gunakan bahan masakan yang bersih dan segar. Rajah di atas menunjukkan bahawa semakin kita membesar. C Masak makanan dalam persitaran yang kotor. A bilangan jari tangan dan jari kaki B panjang dan perlahan C tinggi dan berat 6 . 14. Rajah di atas menunjukkan bahawa sebagai benda hidup.

Haiwan ini memerlukan udara sebagai keperluan asasnya untuk __________ .15. Apakah yang mampu dilakukan oleh seseorang pada usia tertentu? Pilih jawapan yang paling sesuai bagi perkembangan kebolehan manusia mengikut umur. A bernafas B berlari C membesar 7 . 8 bulan 8 tahun 28 tahun A Merangkak Memandu lori Menjahit B Menghafal sifir 8 Melipat pakaian Membuat keputusan C Ketawa Menyanyi Melahirkan anak 16.

Selepas hanya sehari. Sekiranya kamu mengambil cacing tanah dan meletakkannya di dalam sebuah balang untuk tujuan ujikaji. apakah yang mesti kamu sediakan untuk memastikan ia kekal hidup? A Udara dingin dan makanan panas B Secawan air dan semangkuk biskut C Lubang udara. C udara di dalam sangkar terlalu hangat. Haiwan manakah antara yang berikut bergerak dengan cara menjalar ? A B C 8 . 18.17 . B air tidak disediakan di dalam sangkar. tikus di dalam sangkar ini mati kerana … A tiada sayur dalam makanannya. tanah lembap dan dedaun 19 .

pilih pasangan haiwan dengan habitat semulajadinya yang betul. C mencari tanah yang subur. Apakah makanan yang lazimnya dimakan oleh haiwan dalam rajah di atas? A B C 22 Tempat perlindungan merupakan salah satu daripada keperluan asas bagi haiwan. B mencari udara segar. A B C 9 . Antara berikut.20. Haiwan bergerak untuk ______________________ A mencari makanan dan minuman. 21.

25. Apakah kepentingan haiwan tersebut kepada manusia? A sebagai tempat tinggal. C Haiwan dan tumbuhan. 10 . C sebagai sumber makanan. Apakah yang haiwan di atas makan ? A Haiwan sahaja B Tumbuhan sahaja. yang manakah tidak tergolong dalam kumpulan makanan yang sama? A lembu B kucing C ayam 24. Berdasarkan gambar di atas.23. Antara haiwan di bawah. B sebagai pengangkutan.

Anak kambing B Anak gajah C Ulat beluncas 27. yang manakah tidak menyerupai ibunya? A. Antara berikut. Antara haiwan berikut. padanan manakah yang betul? Haiwan Cara pergerakan A Ular Mengengsot B Buaya Merangkak Tupai Merayap C 11 .26.

Antara haiwan yang berikut. yang manakah mempunyai cara membiak yang sama dengan haiwan di atas. A Bilangan dahan dan ketinggiannya bertambah. Selepas 10 hari Berdasarkan rajah di atas. nyatakan perubahan yang berlaku apabila pokok tersebut membesar. A Kuda B Singa C Katak 29. ----------------------------------. Manakah antara berikut makanan seekor ular ? A B C 30. B Bilangan daun dan dahannya bertambah. C Bilangan daun dan ketinggiannya bertambah. SOALAN TAMAT ----------------------------------------- 12 .28.