28

eilandgevoel

Valletta aerial View Grand Harbour

Malta
© M TA - VAnicsek PéTer

i n e e n n ot e n d o p

Als kleine archipel, dobberend in de Middellandse Zee, is Malta een van die vredige plekjes die je in feite liever voor jezelf zou houden. Met zijn drie eilandjes kan Malta prat gaan op 7000 jaar geschiedenis, maar oud en nieuw gaan er hand in hand. Je ontdekt het als een openluchtmuseum, kuierend in de najaarszon, tussen stad en platteland, tussen wallen en kristalheldere kreekjes. Tekst: Nathalie WarNy

F

eniciërs, Carthageners, Romeinen, Arabieren, Normandiërs en Engelsen (om er maar een paar te noemen), ze wisten allemaal hoe strategisch belangrijk deze archipel wel was. Malta doorstond al deze invloeden met moed en geduld en slaagde erin de rijkdommen van al deze beschavingen te integreren en zo zijn eigen identiteit te smeden. De Britten zwaaiden er als laatste de plak; geen wonder dat de voertaal er nog steeds Engels is.

V foR Valletta
De hoofdstad van de republiek Malta is onlosmakelijk verbonden met het verhaal van de Johannieters, die ook wel de Maltezer Orde of Maltezer ridders genoemd worden. Ze staat op de Unesco lijst van Werelderfgoed en mag aanspraak maken op de titel van gebied met de hoogste concentratie historische gebouwen per m². In de smalle straatjes die in dambordpatroon zijn aangelegd, stoot je op pittoreske cafeetjes en typische huizen met een karakteristiek houten balkon. Je slentert langs de winkelstraat Republic Street, bezoekt de ‘auberges’ van de Ridders (dat zijn prachtige paleizen met een tuin die verbouwd zijn tot musea of openbare gebouwen). Om vervolgens terecht te komen in de Barraka-tuinen van waaruit je een panoramisch uitzicht hebt over Vittoriosa, Senglea en Cospicua.

RiddeRlijk
De drie Maltese eilanden die op een honderdtal kilometer ten zuiden van Sicilië liggen, hebben een historisch erfgoed om u tegen te zeggen. Los van de adembenemende erfenis van de Maltezer Orde, tellen we zomaar even 365 kerken op amper 316km²! Zeker niet te missen zijn de megalitische tempel van Tarxien, de Sint-Janskathedraal in Valletta met zijn bekende werken van Caravaggio, de Drie Steden ten zuiden van Valletta, het Hal Saflieni Hypogeum, de vroegere middeleeuwse hoofdstad Mdina, de Ta’Pinu basiliek op Gozo, noem maar op. De geschiedenis is hier overal.

feestje!
Zoveel geschiedenis betekent echter zeker niet dat de bewoners vastzitten in het verleden. Integendeel. Ze leven wel degelijk in het nu en weten wat feesten is. Hun vrolijke humeur werkt aanstekelijk voor de bezoekers. De archipel is niet groot, de mensen zijn gastvrij

eilandgevoel
en hun culturele achtergrond is even bont als een lappendeken. Dat staat garant voor een heel jaar vol feestvreugde. Elke dag is er wel een gelegenheid om iets te vieren: een processie, optocht, festival, optreden, fanfare en.. vuurwerk. Elk dorp – zelfs het allerkleinste – organiseert zijn eigen ‘festa’. Een unieke traditie om van het plaatselijke leven in al zijn glorie te proeven.
©MTA/cliVe VellA

29

de smaak Van Het zuiden
De Maltese keuken is – letterlijk – een smeltkroes. Italiaanse en Noord-Afrikaanse invloeden versmelten er tot een smakelijke traditie. Aan goede restaurants is hier dan ook geen gebrek. Tot de plaatselijke specialiteiten behoren pastizzi (zoute gebakjes met ricotta), ragout met konijn (eerst gemarineerd in rode wijn en daarna gaar gesudderd in een looksausje met tomaat), de timpana (macaronigratin met ei), dorade in een korstje met spinazie... Loopt het water je al in de mond? En dan is er nog dessert: qaghaq ta’l-ghasel met vijgen of biskuttini met sinaasappel of anijs. Je drinkt hierbij een glas Kinnie (een niet-alcoholhoudend drankje op basis van quinquina en bittere sinaasappels) of een Cisk Lager als je van bier houdt. Onze favoriete adresjes om het zelf te proberen: de klassieke ‘The Lord Nelson’ in Mosta of ‘Mondion’ in de citadel van Mdina, maar ook ‘Ambrosia Restaurant’ en ‘Tal Petut’ in Valletta.
© MTA/cliVe VellA

“de archipel is niet groot, de mensen zijn gastvrij en hun culturele achtergrond is even bont als een lappendeken.”

Valletta from marsamxett Harbour
© M TA - VAnicsek PéTer

zonoVeRGoten
Wolken zijn er niet vaak op de archipel en het onweert er nog minder. De thermometer wordt getemperd door de zeebries, maar in het voor- en het najaar waait er een warme Afrikaanse wind over de archipel. Met minder dan 600 mm neerslag per jaar en een droog seizoen dat langer duurt dan in Italië kun je er het hele jaar door zwemmen. De zomer kan hier tot in oktober duren.

BRoeRtjes Gozo en Comino
Naast het hoofdeiland Malta bestaat de archipel verder uit Gozo, Comino en het kleinere Manoel Island en de onbewoonde eilanden Cominotto, Filfla, Fungus Rock en de Saint Paul’s Islands. Je kunt ze per boot of per watervliegtuig bezoeken vanuit Valletta (€ 44). Gozo, dat minder populair en dus rustiger

Colourful balconies in Valletta

30

is dan Malta, is een ideale plek om met je gezin naartoe te trekken. Je kunt er ‘Farmhouses’ huren, typische boerderijen van het eiland uit de 16de eeuw, opgetrokken in de typische okerkleurige Maltese steen, waar je als vanzelf je ritme afstemt op dat van de plaatselijke eilanders. Aan de rand van je zwembad, welteverstaan.

MAlTA praktisch
Ernaartoe
• Air Malta vliegt (in samenwerking met Brussels Airlines) dagelijks vanuit Brussel naar Malta. Vanaf € 149 (heen en terug).
Info: www.airmalta.com

duikpaRadijs
Naast het architecturale erfgoed liggen de natuurlijke schatten voor het grijpen op de rotsachtige eilandjes. Het Azur Window dat door de golven is ontstaan, de Xlendi Bay en de Ramla Bay op Gozo, de kristalheldere Blue Lagoon baai op Comino... Met zijn verlaten kreekjes en prachtig blauwe zee (je kunt tot dertig meter diep en ver kijken) bezit Malta heel wat duikspots en een paar mooie stranden, riffen en rotsen. De beste? Crocodile Rock voor de vissen en de grotten, Blue Hole voor de intensiteit van het licht, L-Irqieqa in Comino... Als duiken je ding niet is, waag je dan aan een wandeling langs de scherpe klippen, door de ‘garrigue’ met zijn wilde irissen of verken op goed geluk de kleine valleien.

Verblijf
• ??????

Eten
• ??????

Goed om te weten
• Sinds 1 januari 2008 is Malta officieel overgestapt op de euro. Het openbaar vervoer werkt er uitstekend, maar je kunt je ook verplaatsen met witte taxi’s die een vast tarief hebben. Moest je zelf willen rijden op Malta, vergeet dan niet dat er links wordt gereden. Een overblijfsel van de Britse invloed...

me-time
De archipel, altijd al populair voor zijn ontspannende sfeer, telt ondertussen een veertigtal spa- en wellnesscentra in uitstekend uitgeruste hotels. Probeer de hoogtechnologisch uitgeruste kamers van het Fortina Spa Resort in Sliema dat uitgeeft op Valletta of test de honing- en wijnmassages in het Ta’Cenc Hotel op Gozo. Wedden dat je als herboren terugkeert? ■

Meer weten?
www.visitmalta.com, www.malta.be

eilandgevoel

31

vIce-presIdent communIcatIe Brussels aIrlInes en sinds twee jaar de gelukkige eigenaar van een huis op Malta. Wat trok je zo aan op dit eiland?

“malta is een kruispunt. Hier zie je de wereldgeschiedenis aan je voorbijtrekken”

Je vindt hier overblijfselen uit elke periode van de geschiedenis. Dat fascineert me. En het is heel makkelijk om contact te maken met de bevolking. Malta ligt op een kruispunt in de Middellandse Zee. Het eiland kijkt naar Europa, maar staat toch met zijn voeten bijna in de Arabische wereld. En het is het enige eiland in de Middellandse Zee waar Engels wordt gesproken.
Hoe heb je je huis gevonden?

Vijftien jaar geleden was ik hier voor het eerst, gewoon op vakantie. Toen ik besloot hier een huis te kopen, heb ik best lang moeten zoeken. Ik wilde een authentiek huis. Dat heb ik gevonden. Het is 500 jaar oud en ligt in Vitttoriosa (de vroegere hoofdstad).
Kom je vaak?

Om de twee weken, ’t is makkelijk te bereikenen: er is elke dag een avondvlucht rechtstreeks vanuit Brussel. Bovendien is het een heel compact eiland, je geraakt overal in maximum 50 minuten. En er is hier altijd wel iets te beleven. Er zijn veel tradities, bijvoorbeeld de Festa’s (dorpsfeesten). Die hebben een religieuze inslag, een zeer volks karakter en gaan vooral gepaard met veel muziek en vuurwerk. Malta heeft een zeer sterke vuurwerktraditie. Elke reden is goed om te feesten. Je verveelt je geen seconde.
Het klimaat zal er ook wel voor iets tussenzitten?

Het klimaat is resoluut mediterraan. Je kunt barbecuen van mei tot eind oktober, zonder dat het regent. Ook ‘s winters is het zeer mild, je kunt haast elke dag een terrasje doen.
Hoe vul jij je dagen hier voornamelijk?

Onder andere met muziek. Ik speel tuba in een brassband. Op Malta neemt de muziekvereniging een centrale plaats in het leven van de mensen in. De muziekcultuur is heel sterk. Mijn muziekvereniging geeft minstens dertig optredens per jaar. We hebben ongeveer 100 leden en minstens evenveel ‘supporters’. Die gedragen zich – vestimentair dan toch – precies hetzelfde als voetbalsupporters. Heel grappig. Ook de wijncultuur is hier aan een opmars bezig. De lokale wijn is zeer lekker en het is ronduit heerlijk om die te proeven, onder het eten van een Maltese Platter, een bord vol plaatselijke heerlijkheden.
Hoe komt het dat Malta niet zo’n bekende bestemming is?

Het is een klein eiland met minder middelen dan de grote vakantielanden. Jammer, want je kunt hier voor relatief weinig geld een stuk geschiedenis kopen. Het eiland is trouwens ook perfect geschikt als korte trip. Je vindt hier cultuur, couleur locale en gastronomie. En verder is dit misschien wel de leukste plek ter wereld om Engels te leren... ■

© MTA/kArin BrussAArd

© MTA/cliVe VellA

© MTA/cliVe VellA

Geert Sciot (39)