PERMAINAN BAHASA

Nama permainan : Kotak Misteri Objektif: Murid dapat melengkapkan perkataan dengan suku kata yang betul. Bahan : Kad-kad suku kata KVKK + KV K Papan magnet Kad-kad angka (untuk cabutan nombor bertuah) Cara menjalankan permainan : 1. Guru melekatkan suku kata di papan magnet. 2. Tinggalkan satu ruang untuk suku kata yang perlu murid lengkapkan. 3. Salah seorang murid akan mencabut nombor. Rujuk nombor bagi menjawab perkataan yang perlu dilengkapkan. 4. Pilih kad suku kata yang berkaitan, lekatkan di ruang petak yang berkenaan. 5. Markah diberikan bagi murid atau kumpulan yang menjawab dengan betul. 6. Berikan ganjaran kepada kumpulan atau individu yang menjuarai permainan bahasa ini. Contoh :

ting mang cong lang

+ + + + + + + +

kuk kul kat kok

mangkuk tingkap cangkul manggis tongkat congkak songkok langsir

PERMAINAN BAHASA
Nama permainan : Kawan Baik Saya Bahan: Kad-kad suku kata KVKK + KVK Kad poket Kad-kad angka (untuk cabutan nombor bertuah)

Cara menjalankan permainan : 1. Guru melekatkan suku kata di papan magnet. 2. Tinggalkan satu ruang di akhir untuk suku kata yang perlu murid lengkapkan. 3. Salah seorang murid akan mencabut nombor. Rujuk nombor bagi menjawab perkataan yang perlu dilengkapkan. 4. Pilih kad suku kata yang berkaitan, masukkan di ruang petak yang berkenaan. 5. Markah diberikan bagi murid atau kumpulan yang menjawab dengan betul. 6. Berikan ganjaran kepada kumpulan atau individu yang menjuarai permainan bahasa ini. Contoh :

mang ting cong mang sang lang song ping

kuk kap kak gis kar sir kok gan

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful