Tanaman Hiasan

1. Apakah kelebihan membiak secara keratan batang? I.

tanaman

Baka pokok induk dapat dikekalkan II. Saiz pokok yang matang lebih mudah diuruskan III. Dapat menghasilkan tanaman yang lebih besar IV. Lebih cepat mengeluarkan hasil A. I,II dan III sahaja B. I,II dan IV sahaja C. I,III dan IV sahaja D. II,III dan IV sahaja 2. Apakah fungsi hormon pengakaran?

C. Menggalakkan pengeluaran cabang-cabang baru D. Mengurangkan persaingan untuk mendapatkan nutrien dan air 5. Susun mengikut urutan langkah menyemai keratan ke dalam bekas semaian dengan betul Buat lubang tanaman dalam medium semaian. II. Celupkan pangkal keratan batang ke dalam serbok hormon pengakaran. III. Isikan medium semaian ke dalam kotak semaian IV. Tanam keratan batang secara serong A. I, II, III, IV B. II, III, I, IV C. III, I, II, IV D. IV, II, I, III 6. Pilih pokok hiasan yang dibiakkan menggunakan keratan batang . A. B. C. D. Bunga raya Zinnia Bunga matahari Bunga balung ayam I.

A.

Membekal nutrient B. Menggalak pertumbuhan akar C. Menggalak pertumbuhan daun D. Menghalang keratan daripada reput

3. Antara berikut, kombinasi yang manakah
betul? Jenis keratan I II III IV A. B. C. D. Kayu lembut Kayu sederhana keras Kayu keras Kayu keras Tanaman hiasan Ati-ati Bunga kertas Angsana Ekor kucing

7. Bougainvillea sp adalah nama saintifik kepada pokok A. B. C. D. bunga raya bunga kertas pokok siantan pokok pudding

I, II dan III sahaja I,II dan IV sahaja I, III dan IV sahaja II, III dan IV sahaja

8. Nisbah campuran tanah loam, bahan organik dan pasir sungai untuk menyediakan medium semaian ialah A. B. C. D. 2 3 3 7 : : : : 1 2 2 3 : : : : 1 1 2 2

4. Antara berikut, yang manakah merupakan tujuan merumput di pasu keratan batang? A. Mengurangkan transpirasi B. Membaiki tekstur struktur tanah

dan

9. Mengapakah kapur dicampurkan dalam medium J.I.P ?

1

II. I. III 14.Mengapakah keratan batang yang diubah ke dalam beg politena perlu diletakkan di tempat yang teduh? A.Bahagian pokok yang manakah biasa digunakan sebagai bahan semaian dalam pembiakan keratan batang? 2 . keras keratan keratan keratan keratan kayu keras kayu matang kayu lembut kayu sederhana 16. II. Mengelakkan serangan perosak dalam tanah 12. Menambahkan nutrien utama dalam campuran C. II. menggalakkan pembiakan mikro organisma dalam medium D. Rajah menunjukan proses penyediaan medium penanaman. III dan IV sahaja D. Menghapuskan perumah perosak tanaman IV. III. Mengelak persaingan tumbuhan dengan rumpai A. IV D. III B. Memudahkan campuran medium menyimpan air B. I. II. Untuk transpirasi B. 11. mempercepatkan pengambilan nutrien dari medium 13. I. IV. B. III. D. Untuk kehilangan tanah meningkatkan mengurangkan menghapuskan mengelakkan 10. Untuk organisma tanah D.Tanaman Hiasan A. I. II dan IV sahaja C. C. Penyataan di atas menerangkan Dihasillkan daripada bahagian batang pokok yang baru matang A. II. III dan IV sahaja 15. IV.I C. membekalkan nutrien kepada medium B. I. IV. Apakah tujuan merumput menggembur tanah? I.III. Mengurangkan keasidan campuran D.Susun mengikut urutan yang betul dalam proses penjagaan anak pokok Menyiram Merumput Membaja Menggembur tanah A. Menapis bahan medium X dan Mengisi medium dalam Y beg politena Berdasarkan Rajah 1. IV. Untuk renjatan C. I. II. membaiki saliran dan pengudaraan medium C. Pasir sungai digunakan dalam campuran medium adalah untuk A. II dan III sahaja B. Membaiki pengudaraan tanah III. I. kerja X dan kerja Y mungkin sekali merujuk kepada A B C D X Menyediakan medium Menggaulkan medium Menyiram Menggaulkan medium Y Menggaulkan medium Menyiram Menyediakan medium Menyediakan medium Membekalkan nutrien kepada tumbuhan II.

C. Daun Batang Dahan Ranting A. Untuk menggalakkan pertumbuhan akar B. IV. tanah liat dan bahan organic D. I dan II sahaja C. C. Kegunaan nisbah campuran bahan campuran cara penyediaan A. II. I. tanah liat tanah loam pasir sungai bahan organik A. II dan IV sahaja I. pasir sungai dan tanah loam. bahan organik dan pasir sungai C. III dan IV sahaja A.Nama saintifik bagi pokok puding ialah A.Medium penanaman berbeza daripada medium semaian dari segi I. Untuk memperbaiki pengudaraan dan saliran dalam medium 22. Disiram dan ditutup dengan plastik lutsinar D. III. I sahaja B. Diletakkan di tempat yang teduh C. II. B. Dibaja dan disiram B. D. menambahkan pengudaraan medium semaian 24. III.Medium pengakaran yang paling baik untuk keratan batang ialah A. 20. IV. II dan III sahaja I. Cadiaeum sp Ixora javanica Bougainvillea sp Hibiscus rosa sinansis 18. Diletakkan di tempat yang mendapat cahaya matahari 21. Tanah loam. IV. C. III danIV sahaja II. C. D. B. I.Kotak semaian perlu mempunyai lubang saliran di dasarnya untuk A. Tanah liat. B. dan III sahaja D.Apakah tujuan pengakaran ke pengakaran? mencelup dalam keratan hormon mempercepat reputan bahan organic B.Apakah nama sainstifik bagi pokok bunga kertas? A. I. Untuk mempercepatkan pertumbuhan daun C. membolehkan air yang berlebihan keluar D. 19. I. II dan III sahaja 3 . Bahan organik.Apakah yang perlu dilakukan selepas menyemai keratan batang? A. tanah loam dan bahan organic B. B. D. II. memudahkan akar yang panjang keluar C.Medium semaian daripada campuran I.Nisbah campuran medium semaian ialah 2:1:1. II.Tanaman Hiasan I. Pasir sungai. Untuk mencegah pembiakan perosak D. III. Apakah kandungan medium semaian tersebut? A. D. Hibiscus Codiaeum Bougainvillea Ixora javanica 23. tanah sungai pasir sungai serpihan batu medium semaian 17. II dan IV sahaja boleh disediakan 25.

anak pokok lebih subur C. II dan III sahaja B. I. A. C.Nyatakan kepentingan baja nitrogen kepada perkembangan pokok hiasan A.20 cm 20 – 25 cm yang manakah pemilihan keratan 31. C. X rajah Berapakah panjang keratan X? A. I. B. III dan IV sahaja II. I.ansur sebelum mengubah. Daun Buah Bunga Batang batang 29. II dan IV sahaja C.15 cm 15 . I. C. cm III. III dan IV sahaja keratan batang D. C.Kebaikan pembiakan keratan adalah seperti berikut kecuali A. II dan IV sahaja I. D. dan IV sahaja D. Pengerasan C. I. • Bertujuan mengurangkan◙ renjatan A.1. Pengudaraan yang baik A. Menajak Menggunakan sudip Mencabut dengan Menggunakan racun C.I. Merumput Membaja Mengubah Menyiram 26. 27. Penjagaan 34. Antara berikut yang manakah ciri-ciri medium penanaman yang baik ? Saliran yang baik Menakung air Membekalkan nutrien yang seimbang IV. Penanaman 30.Antara berikut yang manakah aktiviti penjagaan tumbuhan hiasan kecuali A. Antara berikut menerangkan ciri batang ? I. cepat menghasilkan anak pokok D. III dan IV sahaja 28. 8 . Nyatakan kaedah yang digunakan untuk merumput pokok hiasan dalam pasu. tangan D. Pokok induk yang sihat dan baik Batang berdiameter 1 cm .5 Bebas daripada serangan penyakit dan perosak IV.10 cm 10 . B. II. III dan IV sahaja I. II dan IV sahaja C. II dan III sahaja B. III. III. banyak anak pokok boleh dihasilkan 4 .P terdiri daripada tanah loam. II. 2 3 3 7 : : : : 1 2 7 3 : : : : 1 2 2 2 33. III dan IV sahaja D. mudah dilakukan B. D. B.Pernyataan di atas menerangkan aktiviti • Mengurangkan siraman dan naungan secara beransur. bahan organik dan pasir sungai dengan nisbah A. Perlindungan B. B. Mempunyai daun yang lebat A. D. I. II. I. 32. B.Campuran medium penanaman J.Tanaman Hiasan B. II. D. D. C. Rajah menunjukkan pokok hiasan.

Pernyataan aktiviti di bawah menerangkan • Akar anak pokok mudah menembusi medium. yang manakah adalah ciriciri yang menunjukkan tumbuhan hiasan memerlukan kerja-kerja pemasuan semula? Tanah pasu telah padat dan mengeras II. memberikan ruang pengudaraan untuk akar pokok D. Tumbuhan hiasan tidak mengeluarkan bunga III. Nitrogen. menyerap air dan menyokong akar pokok C. D.Antara berikut organik. Tanah Tajak Sudip Cangkul D. II C. Gaulkan bahan medium dengan sekata III. III 41. IV B. Membaja Menyiram Merumput Menggembur menggembur 38. II dan IV sahaja D. III. mengurangkan keasidan campuran medium memasu 43. I. • Air mengalir dengan mudah dan akar pokok mudah menyerap A. B. Sukat bahan medium mengikut nisbah campuran pemasuan IV. 42. magnesium manakah contoh bahan NPK Urea Fosfat Kompos 37. kalium C. Serampang tangan 39. III dan IV sahaja I. III. II. Antara berikut. I. C. fosforus dan Nitrogen. Nitrogen. Sediakan bahan-bahan medium seperti tanah loam. dan kuprum 36. B. D.Campuran medium memasu John Innes Potting Compost dalam nisbah 3 : 2 : 1 digunakan apabila 5 . I dan III sahaja C. C. D. I dan II sahaja B. Apabila daunnya kelihatan kekuningan dan gugur A. kalium dan 40. IV. II.Susun langkah-langkah penyediaan medium penanaman mengikut susunan yang betul. IV. II D. Antara berikut. I. penjagaan yang manakah perlu dilakukan setiap hari terhadap tumbuhan hiasan yang dipasukan semula? A. B. boron B. C. B. III. I. membekalkan nutrien kepada tumbuhan B. Akar tumbuhan telah terkeluar dari bawah pasu IV. kalsium D. Tapis bahan medium secara berasingan II.Antara berikut. Membaja Merumput Menyiram Memberi sokongan loam yang digunakan dalam campuran medium memasu bertujuan untuk A. bahan organik dan pasir sungai A.Tanaman Hiasan 35. A. C. fosforus dan Nitrogen. IV. Antara berikut alatan yang manakah sesuai digunakan untuk tanah dalam pasu ? A. I. yang manakah nutrien utama tumbuhan ? A.

mendapatkan yang cantik B.Tanaman Hiasan A. I. Masukkan beberapa serpihan pecahan pasu ke dalam pasu baru untuk menutup lubang saliran. Kemas dan menarik A. I. IV. I. II. Mempunyai lubang saliran III.II dan III sahaja B. II.Apakah tujuan lubang pasu ditutup ? A. II dan III sahaja B. A. B. mendapatkan pertumbuhan sekata 50. mendapatkan kesuburan tanah D. bahan yang digunakan berkeadaan lembap D. C. C. Menyekatkan pengaliran air keluar C. Letakkan pokok di tengah-tengah pasu dan tegakkan. Nyatakan 6 kepentingan lubang yang terdapat pada pasu ? saliran . I. D. II.II. I. III. IV. I. III. II. III dan IV sahaja D. II dan IV sahaja C. Mudah dibersihkan IV. Mengelakkan medium keluar 46.III dan IV sahaja D. D. bahan organik tidak cukup reput B. Kemas dan menarik IV. kandungan liat dalam tanah loam adalah tinggi 44. III. A. Apakah dilakukan? A.III dan IV sahaja C. Memangkas Mengembur Membaja Menyiram tujuan pemasuan semula pokok nutrien I. I. pasir yang digunakan terlalu halus C. I. II. Membenarkan air berlebihan keluar B. I. IV. I. II. IV B. IV.III dan IV 48. I I.Apakah yang perlu dipertimbangkan semasa memilih bekas untuk memasu semula tumbuhan hiasan? Tahan lasak dan tidak mudah pecah II. Harga yang mahal A.Kerja penjagaan yang perlu disegerakan selepas menjalankan pemasuan semula ialah A.Antara berikut ciri-ciri pemilihan pasu yang sesuai Saiz pasu Pasu yang mempunyai lubang saliran III.5 cm dari permukaan pasu dan tekankan medium memasu sehingga rata. mendapatkan dan pengudaraan C. Sediakan pasu dan pastikan pasu yang hendak digunakan adalah bersih serta direndam. II dan IV sahaja 45. B. Mengawal pengaliran air keluar D.Susun langkah-langkah pemasuan semula tanaman hiasan mengikut susunan yang betul. Penuhkan pasu dengan memasu sehingga 2. III D. Pasu Sabut kelapa Tayar terpakai Kotak kayu 47. III. 49. Keluarkan tumbuhan dari pasu lain dengan cermat dengan mengetuk sekeliling pasu untuk melonggarkan ketulan medium. Nyatakan bekas pemasuan semula yang paling biasa digunakan 51. II C. II.

Melonggarkan akar pokok yang padat C. Kemas dan menarik 52.Pilih sukatan yang betul untuk menyediakan medium penanaman John Innes Potting Compost A.II dan III sahaja B. Menjadi kebiasaan lubang dibuat C.III dan IV sahaja D. Mengelakkan medium terkeluar ketika siraman 53. Membuang ranting berpenyakit dan terkeluar dari bentuknya B.Apakah nama alat untuk memangkas ranting pokok pemasuan semula A. Serpihan Pasu Batu Simen Tanah 57. Sekateur Parang Sabit Tajak 55. Mengalakkan pertumbuhan tunas baru 59. Mengalirkan air siraman yang berlebihan keluar B. D. Mengelakkan akar berlebihan terkeluar dari pasu B. Mengurangkan renjatan pada akar tumbuhan D. Meratakan medium di permukaan pasu 7 . D. Melarutkan nutrien dalam medium 56. I. Menyediakan ruang yang lebih di dalam pasu bagi medium baru D.Nisbah medium penanaman 7: 3 : 2 adalah terdiri daripada bahan campuran I. B. Mengurangkan kadar tranpirasi semasa mengubah C. B. C.5 cm dari bibir pasu ketika hendak menanam anak pokok ? A. I.Mengapakah tanah pada akar tumbuhan hiasan tidak dibuang semasa pemasuan semula ? A. Mengelakkan kekurangan cahaya matahari D. D.II dan IV sahaja C.Mengapakah medium penanaman dimasukkan sehingga 2. C.III dan IV sahaja 54. Mengelakkan akar keluar B. Menjimatkan medium penanaman C. B. 2:1:1 2:2:1 7:3:2 7:2:3 II. B. Menyiram tumbuhan hiasan dipasu semula adalah bertujuan selepas 60. Memudahkan kerja pemasuan semula kerja- A.Tanaman Hiasan A. III.Nyatakan bahan yang paling sesuai untuk menutup lubang saliran didasar pasu A. Membentuk semula tanaman hiasan D. Merendahkan suhu medium C. IV. Mencantikkan pasu D. II.Apakah tujuan memangkas medium lama bersama akar sebelum dimasukkan ke dalam medium baru ? A. Memangkas akar lama yang berpenyakit 58. C.Apakah tujuan memangkas ranting pokok semasa kerja-kerja pemasuan semula dijalankan ? A. I. Tanah loam Bahan organic Pasir sungai Kompos A.

Untuk memperbaiki pengudaraan dan saliran medium. B. I. II. D.Antara berikut manakah sebab-sebab medium anak pokok perlu disiram sebelum diubah ? Mengekalkan kelembapan medium II. III dan IV sahaja 68. Membaja B. 63. II. III. dan III sahaja B. Tumbuhan terlalu besar dalam pasu yang sedia ada. D. IV. Untuk mengelak lubang dasar pasu daripada tersumbat. I. dan IV sahaja D.III. B. II. Apakah aktiviti penjagaan tumbuhan yang sedang dilakukan didalam Rajah di bawah? A. I. I. Membenarkan pengudaraan dan pengaliran air yang baik III. Tumbuhan bersaing dengan rumput dalam pasu.Tanaman Hiasan B. air berlebihan akan A. Mengapakah bahagian bawah keratan perlu dipotong secara serong? A. Mengelakkan gumpulan tanah disekeliling akar daripada bertaburan A. Mengurangkan renjatan pada tumbuhan C. Memudahkan anak pokok dikeluarkan daripada bekas asal IV. II. Menyiram D. II. C. IV. Untuk memudahkan penanaman anak pokok C. III dan IV sahaja 64. III. Untuk menambah nutrien dalam medium. Merumput 62. I dan II sahaja B. Untuk mengelakkan kotak semaian daripada retak. II dan III sahaja B. Air Klorofil Cahaya Nutrient A. 65. Tumbuhan tidak berbunga lagi. III. dan IV 66. I. II. Menggembur C. Mengelakkan pembaziran medium 61. Untuk menggalakkan pertumbuhan anak pokok lebih subur D. B. pertumbuhan lumut daun tanaman melecur akar tumbuhan menjadi reput pertumbuhan pokok terbantut A.Nyatakan tanda yang menunjukkan pemasuan semula perlu dilakukan A. dan IV sahaja D. 67. I dan III sahaja C. III. I. I. Untuk menambahkan keluasan permukaan supaya air dapat diserap daripada medium.Mengapakah pasir digunakan campuran medium memasu? dalam I. Tumbuhan mengeluarkan banyak dahan-dahan sisi. Penyiraman menyebabkan I.Mengapakah pasir sungai sesuai untuk digunakan sebagai medium semaian keratan batang? 8 . C.Merumput dilakukan untuk mengelakkan persaingan rumput dengan tumbuhan untuk mendapatkan … I. II dan IV sahaja D.II dan IV sahaja C. Mengekalkan mikro organisma dalam medium D. Supaya tanaman hiasan kelihatan lebih cantik. dan IV sahaja C.

C. anak pokok tidak mati B. Saiz pasu yang kecil D. Medium yang sesuai B. I.Selepas menanam pokok ke dalam pasu. Air bertakung di atas pemukaan medium B. Dinding luar pasu kelihatan basah JAWAPAN (TANAMAN HIASAN) 70. B.Tanaman Hiasan I. II. Kandungan nutrien dalam medium berkurangan B. Bagi pasu yang telah digunakan. rendam semalaman ke dalam_______________ untuk membasmi kuman mengandungi kandungan nutrien yang tinggi IV. Pengudaraan dan kelembapan yang mencukupi D. Ruang yang mencukupi C.Mengapakah pasu yang digunakan untuk pemasuan mempunyai lubang di bahagian dasarnya ? A. Pasu retak C. Akar melimpah keluar dari lubang dasar pasu 9 . Memudahkan air siraman yang berlebihan mengalir keluar C. Tanah liat sebagai bahan medium 74.Faktor yang memudahkan pertumbuhan akar pokok hiasan di dalam pasu kecuali ? A. sifatnya yang bersih tidak menghalang perkembangan 72. II dan III sahaja B. medium memasu menjadi padat C. I.Bagaimanakah cara untuk memastikan air siraman di dalam medium memasu mencukupi ? A. mempunyai saliran dan pengudaraan yang baik A. D. medium melekat pada akar A. Mengapakah dalam pasu segar ? pertumbuhan kurang subur pokok di dan tidak A. medium disekeliling perlu ditekan supaya A. Memudahkan akar keluar dari pasu untuk tumbesar yang lebih baik D. Membantu organisma kecil masuk ke dalam pasu bagi membantu menggemburkan medium 71. Air mengalir keluar melalui lubang dasar pasu C. akar III. Larutan air kapur Air panas larutan formalin larutan asid sulfurik cair 73. II. Membantu pengudaraan akar di dalam pasu B. III dan IV sahaja D. III dan IV 69. II dan IV sahaja C. Medium berwarna hitam D. kelihatan kemas dan tegap D. II. I.

C 32.D 15. B 5.A 10 .B 35.B 20. A 3.A 44. A 7.C 30.A 27. A 6.A 46.C 23.B 11.D 25.B 42.B 18.D 49.D 36.B 29. B 2.D 16.D 37.D 47. B 10.D 13.C 19.Tanaman Hiasan B 1.B 26.C 45.A 33.B 41.B 14.D 38.C 39.C 31.D 43.B 12. C 9.C 40.D 28.C 48. D 8.B 24.B 22.A 21.B 34.A 17. C 4.

A 59.D 73.B 74.C 65.Tanaman Hiasan 50.A 53.B 64.B 68.D 62.B 54.C 55.D 66.D 63.C 72.B 61.C 67.C 56.A 58.D 52.A 71.B 60.B 11 .C 57.D 51.B 70.B 69.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful