You are on page 1of 19

AMBALAREA PROMOTIONALA A MARFURILOR

. Colegiul Economic Buzau. Bucuresti 2. 5. Editura Alpha Buzau. Tribuna Economica 6. 4. Editura interna. 1997. Dinu Vasile – Vinde cu succes in comertul cu amanuntul. . Editura Didactica si Pedagogica. Dinu Vasile – Negocierea actului de vanzare – cumparare. clasa a X-a. Tribuna Calitatii .Merceologie. Emil P. Editura Didactica si Pedagogica. BIBLIOGRAFIE 1. Constantin Tudose si colaboratorii – Tehnologia comercializarii marfurilor. Dumitrana I. clasa a X-a si a XI-a. Bucuresti 3. 2002.

PARERI PERSONALE…………. 10 2. 13 2.6 1. pareri si concluzii…………………………………………. 18 3. CONCLUZII.5 Avantajele ambalarii promotionale……………………………………………… 14 CAPITOLUL III...2 Ambalarea promotionala a marfurilor pentru cadou…………………………….. date de identificare …………………………………………………. 12 2. 12 2.3 Scurt istoric al firmei………………………………………………………………8 CAPITOLUL II....2 Modalitati de crestere a vanzarilor…………………………………….………… 19 ANEXE……………………………………………………………………………………21 ..5 CAPITOLUL I.3 Ambalarea promotionala pentru ocazii festive……………………………….3 Sugestii. SUGESTII.4 Ambalarea promotionala pe tematici de sezon …………………………………...1 Importanta folosirii ambalarii promotionale …………………………….… 18 3..1 Denumire.. AMBALAREA PROMOTIONALA A MARFURILOR……….……….2 Obiect de activitate al firmei………………………………………………………7 1. PREZENTAREA GENERALA A FIRMEI…………………………6 1.…… 18 3. CUPRINS ARGUMENT…………………………………………………………………………….1 Prezentarea sortimentului de marfuri…………………………………………… 10 2.

la un pret cat mai mic si de o calitate superioara. Ambalarea. Berea Bergenbier este un suporter al fotbalului care sustine evenimentele sportive si campionatul mondial. eticheta. Un creator de ambalaj promotional trebuie sa stie sa se asigure inainte de a porni pe un drum nou. sau care imita. cu atat va avea o mai mare atractie la public. avand un design care iese in evidenta fata de produsele similare pastrand calitatea berii in conditii bune si punandu-le in valoare foarte bine. . concurenta intre produse si producatorii de pe piata. facandu-i pe acestia sa achizitioneze acest produs mult mai usor decat altele asemanatoare. In zilele noastre comertul este unul bazat pe diversitate. are rareori succes. Este un produs alimentar pe care consumatorii o consuma cu foarte multa placere. Vanzarea berii si promovarea ei catre client se realizeaza mai bine si mai usor cu ajutorul celor trei lucruri foarte importante: marca. Pentru a avea succes in ambalarea promotionala trebuie sa initieze directii si nu sa urmeze tipare pe care altii le-au stabilit. pentru iubitorii fotbalului si al berii. 5. insa inovatia este riscanta daca nu este facuta la momentul potrivit. Cu cat ambalajul berii este mai bine realizat. Aceasta tema mi-a atrás atentia deoarece implica o doza mare de creativitate. Este o tema care se preteaza pentru un barbat. Ai succes numai daca deschizi drumuri noi. ARGUMENT In abordarea acestei teme am incercat sa prezint modalitatile si lucrurile care trebuiesc urmarite la achizitionarea acestui produs. marca si eticheta sunt lucruri care realizeaza vanzarea produsului si ajuta la o cunoastere mai rapida fata de celelalte produse de acelasi fel. Fiecare client doreste ca la cumpararea berii sa faca achizitia cea mai buna. ambalaj. Ambalajul care urmeaza un curent la moda.

formand astfel Interbrew Efes Brewery S. Beck’s si Leffe. Lowenbrau si Noroc si importa specialitatile belgiene Leffe si Hoegaarden. In decembrie 2002 Compania de Distributie Nationala si fabricile de la Blaj si Baia Mare au fuzionat. 6 1. CAPITOLUL I PREZENTAREA GENERALA A FIRMEI 1. cea mai moderna fabrica de bere din Europa Centrala si de Est. o afacere globala cu 85. devenind Interbrew Romania si Interbrew Efes Brewery vor fuziona. In octombrie 1999 Interbrew a incheiat un acord cu grupul Efes pentru preluarea a 50% din actiunile fabricii Romanian Efes Brewery de la Ploiesti. numarul 1 mondial din punct de vedere volumic.A. a carui traducere este “berea de la munte”.A.A. Beck’s. Baia Mare. Blaj. In iulie 1994 Interbrew a cumparat fabrica Proberco S. una dintre cele mai mari si mai active organizatii din lume in domeniul sau de activitate. A rezultat compania Bianca Interbrew Bergenbier. Brahma. . date de identificare Interbrew Romania este parte a concernului multinational InBev.000 de oameni. din Blaj. Interbrew Romania produce cu succes marcile Stella Artois. Nascuta in anul 1995 la Blaj.1 Denumire. Prezenta de 13 ani pe piata.2 Obiect de activitate al firmei Numele Bergenbier este un cuvant de origine germana. are 700 angajati si o retea de distributie nationala. InBev are in portofoliul sau mai mult de 200 de marci si desfasoara operatiuni in peste 32 de tari din America. din Baia Mare. Europa si Asia. In anul 1994 a avut loc prima investitie a concernului Interbrew in Romania: s-a semnat un contract de parteneriat cu societatea Bianca S. In luna decembrie 1994 a luat fiinta Campania de Distributie National cu rol de distribuitor si agent de marketing al marcilor Interbrew. iar numele companiei va deveni InBev Romania. 14% din piata mondiala si cu vanzari de 202 milioane hectolitri pe an. la Ploiesti. Bergenbier. Bergenbier este una din cele mai cunoscute si bine vandute marci din Romania. Inbev este pe locul 1 sau 2 pe 20 de piete importante din lume si are patru marci globale cu cea mai rapida crestere: Stella Artois. Marcile Interbrew Romania detide in present trei fabrici de bere.

aur in categoría Bauturi Alcoolice pentru aceeasi companie si aur pentru compania “Gratarele” in categoría “promotii FMCG” – cu Leo Burnett alaturi de McCann. .P. Bergenbier si-a imbogatit anul acesta palmaresul cu opt noi distinctii. Colaterale/ Ambalaje (‘’Ziua Barbatului’’ – ambalajul special cu motive al dozei de 0. A venit apoi randul festivalului Ad’Or. Bergenbier a fost desemnat ‘’ cel mai valoros brand romanesc de bere’’ intr-un studiu realizat de Brendient di D research. (‘’Rezervatia’’). batand recordul la numarul de premii castigate intr-un festival. Premiul obtinut la AD’Or reconfirma succesul colaborarii dintre Bergenbier si Leo Burnett. Logo-ul Bergenbier a suferit modificari de-a lungul istoriei marcii. Mai intai a fost Effie 2007. Bergenbier confirma din nou statutul sau de vedeta a festivalurilor romanesti de publicitate. apreciate de consumatori si juriile festivalurilor de publicitate. Cel mai bun print/ Categoria Bauturi Alcoolice (‘’Barbatul’’). creativitatea echipei a fost recompensata cu premii pentru Cel mai bun outdoor (‘’Cearsafurile’’). Tot la Ad’Or. Simbolul muntelui continua sa insoteasca numele marcii.5l 7 In mai 2005 Institutul International pentru Calitate (Monde Selection) a rasplatit Bergenbier cu medaliile de aur si argint (Bergenbier fara alcool). alcatuind un logo usor de recunoscut. Bergenbier si-a adjudecat argintul in categoría “Bauturi Alcoolice”. In 2007. Colaterale/P. In total.O. dintre care doua acordate in cadrul Effie si alte sase in cadrul festivalului Ad’Or. La finalul anului 2006. astazi berea barbatilor are un logo bine definit. Bergenbier si Leo Burnett au fost premiati la AD’Or pentru spotul TV ‘’ Vaca’’. ferm si masculin. cu campania “acum ori niciodata” Dupa ce au cules laurii la festivalul Effie Romania. unde ‘’Ziua Barbatului’’ a fost desemnata Campania Anului. Cel mai bun spot radio (‘’Ziua Barbatului ‘’). In 2006 Bergenbier a castigat Marele Premiu Effie pentru compania “Prietenii stiu de ce”. unde Bergenbier a fost rasplatit cu aur pentru rezultatele exceptionale ale campaniei de imagine din anul anterior si ale campaniei ‘’ Noul Q Pack pentru ‘’talentati’’. care gasesc impreuna executii memorabile. devenind cel mai premiat brand la Effie si la Ad’Or.

Tehnologia unica Q- Pack. lansand Bergenbier Q-Pack. mai mult timp. ce permite pastrarea berii in conditii optime. Curand dupa NYF a avut loc festivalul de advertising al tarilor baltice de la Riga. nereturnabila si nu se sparge.3. programare. Felicitari echipei Bergenbier si agentiei McCann Erickson. Inca din anul 1957 New York Festivals (NYF) premiaza cele mai bune lucrari din lume in advertising. Realizat conform unei tehnologii speciale de etanseizare. 1. Q-Pack se bazeaza pe principiul ‘’dublei bariere’’: bariera exterioara ce impiedica patrunderea oxigenului in sticla si bariera interioara. AIBA este un eveniment prestigios. iar machetele de presa pentru Playboy si FHM au primit cate o nominalizare in categoria Print – Bauturi alcoolice. AIBA este cel mai mare eveniment de profil din Regiunea Asia Pacific. Desfasurat in fiecare an in Melbourne. un barometru al productiei de bere din intreaga lume. mai usor de manevrat Iunie 2006 – Noua sigla si noua eticheta Bergenbier 8 Septembrie 2006 – Bergenbier can suporteri . Scurt istoric al firmei InBev Romania a revolutionat in luna iunie anul 2003 segmentul de piata al berilor imbuteliate in sticle de plastic. ce impiedica pierderea dioxidului de carbon 2005 – doza Bergenbier fara alcool Ianuarie 2006 – Bergenbier can fotbalisti Martie 2006 – Bergenbier Q-Pack – nou format. La editia din 2006 a festivalului ‘’New York Festivals’’ spotul ‘’Renul’’ (denumit si ‘’Wild Christmas’’) a castigat World Bronze Medal in categoria ‘’Imagine corporatista’’. Si aici spotul Wild Cridtmas a fost premiat cu Silver Hammer in categoria TV – Corporate Image. design si marketing. reprezinta prima solutie eficienta si adecvata aparuta in Romania. Bergenbier a fost premiata la Australian Beer Awards (AIBA) cu medalie de argint ca simbol al aecelentei in productia de bere. avand mai multe avantaje fata de acesta: este usoara. exclusivitate InBev. Bergenbier Q-Pack garanteaza aceeasi calitate a berii ca si ambalajul de sticla. In 2006 la Australian Beer Awards au fost inscribe 974 de marci de bere din 31 de tari.

Bergenbier fara alcool – in prezent ocupa un segment important in piata Mai 2007 Bergenbier Can – Ziua Barbatului Mai 2007 – Bergenbier Ice – o bere speciala de vara Aprilie 2007 – Noul Q-pack cu fotbal inclus 9 .2006 – Noua sticla de bere si doza.

dar si pentru coagularea substantelor proteice provenite din orz de catre taninul din hamei. grau. nedistilata. La fabricarea berii se foloseste maltul care se obtine prin germinarea in conditii speciale a orzului in scopul dezvoltarii enzimelor si descompunerii substantelor macromoleculare din amidon. orzul si orzoaica reprezinta cel putin 50% din cerealele utilizate la fabricarea berii(in alte tari reprezinta minimum 75%). timp de 11 – 19 zile. La temperatura de 0 -3 grade. are functie antiseptica si favorizeaza formarea si persistente spumei. zaharificare. extract de hamei (extracte de hamei). inchise sub presiune. iar dioxidul de carbon este retinut in masa berii. lupulina prezenta in hamei confera berii aroma specifica. Productia mondiala anuala de bere este de 1. Mustul aromatizat este incalzit pana la fierbere pentru o mai buna extractie. zahar. drojdie si preparate enzimatice. Cantitatea de alcool etilic care se 10 formeaza in aceasta faza este mica. unde procesul de fermentatie continua lent. Dupa o serie de operatii succesive – plamadire.mustul este aromatizat prin adaugarea extractului de hamei sau a unui decoct de hamei. Fermentarea primara se produce in vase deschise din ciment captusite cu rasina epoxidica sau din otel inox.1. in completare utilizandu-se porumb. filtrare. Urmeaza racirea mustului. apa. centrifugarea si filtrarea pentru separarea substantelor precipitate. care se desfasoara in doua faze: primara si secundara. cereale nemaltificate. brizura de orez. dioxid de carbon si alte substante secundare (de gust. obtinuta prin fermentarea alcoolica a mustului de malt. La noi in tara. de aroma etc) Fermentarea secundara urmeaza dupa separarea berii de drojdie si trecerea acesteia in vase. Prezentarea sortimentului de marfuri Berea este o bautura slab alcoolica .000 milioa de de hectolitri. CAPITOLUL II AMBALAREA PROMOTIONALA A MARFURILOR 2. Mustul astfel limpezit este insamantat cu drojdie de cultura in vederea fermentarii. . in doza de 150 – 300 g/hl. timp de cinci-zece zile la temperatura de 6-9 grade C. zahar nefermentescibil fiind transformat in alcohol etilic.

porter • bere specialitate . proprietati senzoriale si fízico-chimice. in butoaie din aluminiu. dietetica . rece). pe timp calduros se va efectua cu vagoane si masini izoterme sau racite. termenul de valabilitate. marcarea. slab alcoolica . berea se clasifica in urmatoarele categorii si tipuri : • bere blonda . superioara . nutritiva . Transportul berii se va efectua evitandu-se schimbarile de temperatura. avizate sanitar. fara alcool . cantitatea (in ml). marca de fabrica. data umplerii. pastrarea si transportul berii Berea se ambaleaza in ambalaje de desfacere (sticle. concentratia alcoolica. pe timpul iernii. se va proteja contra inghetului (care provoaca tulbureala la rece). In functie de retea. in functie de categorie. la o temperatura de 4 – 10 grade C. cutii). obisnuita . intunecoase. ermetizate. superioara . berea nepasteurizata are termenul de valabilitate cuprins intre 9 si 13 zile. iar in cazul distantelor mari. obisnuita . fara alcool . In conditiile de pastrare si transport mentionate. concentratia mustului primitiv. caramel Ambalarea. igienízate. mod de ambalare si sezon (cald. Pastrarea berii se face in spatii curate. tipul si sortimentul. tehnologie. spalate. in cisterna curate. 11 . slab alcoolica . pils • bere bruna . Ambalajele de desfacere vor fi marcate cu urmatoarele mentiuni: denumirea. tip.

Prin spoturile sale. cu 3 etichete de colectie cu imagini din meciurile Echipei Nationale. 2. in functie de tip si sezon. Pentru ca Bergenbier stie cat de important este fotbalul in sportul romanesc a lansat in aprilie 2007 un nou Qpack. Cutia inscriptionata cu imagini din meciurile Echipei Nationale a fost lansata pe piata pentru a marca un nou inceput. Exista nenumarate motive. 12 . se creeaza astfel o legatura stransa. ‘’ pentru ca trebuie sa ne uitam la comedii romantice’’. 2. Berea sterilizata are termenul de valabilitate de 12 luni. pe 5 Mai. Povestile Bergenbier pleaca de la acele lucruri pe care doar barbatii le stiu si le fac. Q-pack-ul are un ambalaj special. o complicitate intre marca si universul masculin.3 Ambalarea promotionala pentru ocazii festive Bergenbier si-a construit comunicarea bazandu-se pe 2 piloni: prietenie si fotbal. Bergenbier le vorbeste barbatilor intr. Aceasta platforma se concretizeaza in 2007 prin infiintarea de catre Bergenbier a Zilei Barbatului. Bergenbier le-a facut o surpriza suporterilor Echipei Nationale de Fotbal a Romaniei. oferindu-le aceeasi bere prietena a fotbalului romanesc. o noua sansa de calificare la un turneu final pentru Nationala Romaniei. Ziua barbatului Compania Ziua barbatului lansata de Bergenbier la inceputul acestui an si-a propus sa demonstreze ca barbatii merita pe deplin o zi a lor. ‘’pentru ca Romania – Suedia in ’94 s-a terminat 4-5’’ si altele asemanatoare. pana la lucruri de importanta cruciala pentru un barbat – ‘’pentru ca am facut armata’’.-un limbaj numai de ei inteles. Berea romaneasca pasteurizata are termenul de valabilitate de 60 – 120 de zile. lucruri care creeaza o adevarata complicitate masculina – doar prietenii stiu de ce! In Bergenbier universal masculin al prietenilor isi regaseste valorile primordiale. intr-un nou ambalaj de colectie.2 Ambalarea promotionala a marfurilor pentru cadou In toamna anului 2006. de la micile ‘’sicane’’ zilnice – ‘’pentru ca trebuie sa cumparam flori’’.

In 1998 incepea sa se scrie o noua pagina din istoria fotbalului romanesc. Bergenbier este sponsorul echipei nationale din anul 1998 – cel mai longeviv sponsor din sportul romanesc. Bergenbier si-a acordat sprijinul Echipei Nationale intr-un moment ‘’Acum ori Niciodata’’.4. devenind vocea suporterilor. inseamna fotbalul romanesc. De-a lungul anilor Bergenbier a fost mereu alaturi de echipa nationala si de suporterii sai atat la bine cat si la rau. Bergenbier s-a identificat inca o data cu suporterii devenind vocea lor.Fii alaturi de Nationala ! Fii in galben !’’ Sute de iubitori ai fotbalului au fost prezenti pe stadioane in galben pentru a-si sustine echipa favorita. De atunci si pana acum. 13 . bloguri. Bergenbier a reusit sa se impuna si sa-si creeze o imagine distincta de bere a barbatilor si a fotbalului romanesc. stickere. Ambalarea promotionala pe tematici de sezon In 11 ani. In 2002. Spot-urile Bergenbier au construit mereu aceasta legatura. 2. Barbatii din toata tara au votat si au gasit tone de motive pentru care si ei merita sa aiba o zi numai a lor. anul in care Bergenbier devenea sponsor principal. Ziua barbatului a insemnat un microfenomen cultural! Site-uri. vedete.. spoturi. In 2005 Echipa Nationala s-a infruntat cu o situatie dificila : trebuia sa castige toate meciurile ramase pentru a se putea califica la Campionatul Mondial de Fotbal din Germania. afise. castigandu-si astfel binemeritatul titlu de ‘’Bere a fotbalului romanesc’’. Culoarea galbena a ramas de atunci felul suporterilor Echipei Nationale de a afirma simplu si direct ca Bergenbier inseamna echipa nationala. Bergenbier a fost mai mult decat sponsor. Bergenbier a initiat campania . a fost un partener de incredere. panouri. Era anul cand Bergenbier facea primul pas alaturi de Echipa Nationala de Fotbal a Romaniei.

de ce as vrea sa folosesc doua produse in loc de unul?’’) si nu ajuta prea mult la 14 . Pentru ca Bergenbier a crezut si va crede in fotbalul romanesc. la un pret mai mic. precum si o modalitate excelenta de oferire a unei reduceri de pret consumatorilor.5. Si detailistilor le pot displacea pachetele-bonus. Avantajele ambalarii promotionale Pachetul – bonus consta. Desi costul produsului aditional este deseori mai mic. de regula. in unele cazuri. Pachetele – bonus pot reprezenta si o metoda de succes in atragerea atentiei la punctele de achizitie asupra produselor aflate la paritate. Pachetele bonus sunt adesea folosite in incercarea de a rasplati sau de a pastra cumparatorii din acel moment si de a-i scoate de pe piata pentru o perioada mai lunga de timp dupa achizitie – strategie care va functiona mai ales atunci cand se asteapta ca firmele concurente sa deruleze promotii. noul ambalaj si operatiunile speciale necesare pot fi destul de costisitoare. mai ales daca sunt prea mari ca sa incapa in spatiul care se acorda de obicei produsului respectiv in magazín sau in depozit. Bergenbier a demonstrat fata de Echipa Nationala a Romaniei. intr-un ambalaj special sau alt recipient din care consumatorului i se ofera o cantitate mai mare dintr-un produs la acelasi pret sau. mai multe programe de succes pe baza de pachete. McDonald’s a derulat odata o campanie legata de Jurassic Park. in general. Dezavantajul pachetelor – bonus este faptul ca acestea au un cost de implementare ridicat. va ramane cel mai Fidel suporter al Nationalei! 2. In plus. Pachetele bonus sunt folosite adesea in cazul produselor care au costuri relativ mici. poate. detailistii ar putea chiar sa refuze sa le comercializeze. atragatoare pentru consumatorii care nu cumpara. Ideea pachetului-bonus este similara cu cea ‘’duzinei brutarului’’ prin care 13 bucati (cum ar fi gogosile) se vand la pretul a 12. portii mari de cartofi prajiti si bauturi racoritoare la un litru. produsul (reactia este urmatoarea: ‘’Daca nu folosesc de obicei Brandul X. De exemplu. au o velocitate mare (adica se consuma rapid) si in care are o cantitate aditionala de produs este o recompensa dezirabila in ochii consumatorilor.bonus pot functiona in promovarea cantitatii mai mari de produs ca pe o valoare deosebit de mare in legarea acesteia de o promotie speciala. Pachetele-bonus nu sunt. aceeasi loialitate si un constant entuziasm. prin care oferea cheeseburgeri tripli. de obicei.

ar putea fi lipit de produs cu o banda adeziva sau de hartie ori ambalat in plastic impreuna cu produsul de baza.-un fel. pentru ca promisiunea unei mici jucarii este. In multe cazuri. ar putea sa apara situatii in care un bonus foarte atragator sa permita cresterea pretului pentru a acoperi din costurile aditionale. Ar fi intelept.cresterea valorii brandului. de obicei. Adesea. ca pachetul sa fie astfel facut incat sa fie greu de separat produsul care se ofera in plus (de exemplu. Produsul este adesea un articol care poate fi atragator pentru consumatorul-tinta sau poate fi un alt produs oferit consumatorilor ca esantion. nu doar prin folosirea unei benzi sau prin etichetarea fiecarui produs cu precizarea ca face parte dintr-un pachet mai mare si nu poate fi vandut separat). produsul si bonusul pe ambalaj sunt inrudite creme de barbierit cu lame de ras. o cantitate in plus pentru pretul pe care il platesc. conserve de mancare cu farfurioare de plastic pentru pisici sau mirodenii cu carti de bucate.Acest tip de bonus. Ofertele in si pe ambalaj pot diferentia produsul la punctul de vanzare si pot fi folosite pentru a atrage anumite segmente de populatie. iar produsul care se ofera in plus poate fi ori furat de membrii retelei de distributie. Bonusurile in ambalaj sunt amplasate in interiorul acestora si variaza de la ‘’Toy Surprise’’ (jucarie-surpriza) din cutiile de popcorn Craker Jack. vandute la pret intreg al produsului. cearceafurile sau vasele din cutiile de detergent. intr- adevar. Ofertele in ambalaj si pe ambalaj Atat ofertele in ambalaj. consumatorii pot sa nu creada ca primesc. De exemplu. reamintind consumatorilor de el. anumite bonusuri pot mari gradul de utilizare a unui produs. pana la prosoapele. ori vandut separat. Un bonus pe ambalaj este atasat produsului sau ambalajului acestuia intr. producatorii ar trebui sa stie ca pachetele-bonus legate cu hartie sau cu banda adeziva pot fi rupte. In plus. in general. din moment ce ofertele pe ambalaj pot reprezenta o madalitate de sampling pentru produse mai noi sau mai putin populare. prin lipirea ambalajelor unul de altul sau prin invelirea acestora in plastic. 15 . deci. In plus. Desi ofertele in si pe ambalaj sunt. este folosit adesea in segmentul dedicat copiilor. Bonusurile pot consta si in alte produse vandute de acelasi producator sau de alte companii. de xemplu. atragatoare pentru cei mici. cat si cele pe ambalaj ofera consumatorilor un fel de rasplata pe loc (alta decat un produs in plus sau un discount) pentru achizitionarea unui brand. crezand ca produsul este de fapt vandut la pretul intreg. din categoría cerealelor instant pentru micul dejun.

in colaborare cu Marvel Comic Group. 16 . Pretestarea poate fi costisitoare. Pentru ca producatorul poate decide cate pachete speciale vor fi fabricate si expediate. De exemplu. Ofertele langa ambalaj Ofertele langa ambalaj sunt gratuite sau presupun o suma in plus. mai ales daca bonusul creste pretul produsului. la punctul de achizitie. atunci cand unii consumatori au baut solutia salina din ‘’MagicCans’’ (Cutiile Magice) si s-au plans mass-mediei de gustul neplacut. pentru a fi oferita impreuna cu pasta de dinti Aim. langa produsul de baza. De exemplu. marimea bonusului poate sa determine expunerea acestuia pe raft. Daca bonusul este foarte atragator si nu este bine ambalat. Esecul acestei promotii arata cat de important este sa se ia in considerare reactia consumatorului la ofertele in ambalaj. precum si felul in care vor reactiona consumatorii atunci cand vor gasi aceste oferte in alimentele pe care le-au achizitionat. punand bancnote – in solutie salina – in interiorul unor cutii de cola. chiar si atunci cand acestea sunt acceptabile din punct de vedere legal. Ofertele langa ambalaj pot fi folosite pentru ca un bonus este pera mare sau prea greu de atasat produsului obisnuit. din nefericire. Lever Brothers. furtul de catre consumatori sau de catre personalul magazinului poate deveni o problema. unii consumatori care nu doresc bonusul pot decide sa nu cumpere nici produsul. Promotiile in si pe ambalaj pot fi atragatoare pentru unii marketeri si din cauza ca ei pot sa calculeze din timp costul promotiilor. Compania a primit o publicitate negativa substantiala. insa. Producerea si distribuirea lor pot fi costisitoare si pot fi refuzate de detailisti daca nu se potrivesc spatiilor din rafturile alocate in magazine sau in depozite. care se plateste impreuna cu produsul. Coca-Cola a derulat odata o promotie pe baza de premii instant. Marketerii care includ ofertele in ambalaj in produse alimentare trebuie sa cunoasca regulamentele FDA cu privire la tipurile de materiale care pot fi folosite. a elaborat odata o carte speciala de benzi desenate cu Spiderman. aceasta oferta se numeste pachet cu surplus de pret). Ofertele in si pe ambalaj au aceleasi desavantaje ca si pachetele –bonus. Cartea de benzi desenate se axa pe ingrijirea adecvata a dintilor si era expusa in sectorul de pasta de dinti al magazinului. deoarece presupune amenajarea unor linii de productie care sa creeze produsele speciale. (Atunci cand oferta langa ambalaj presupune o suma in plus. acel numar poate fi marit sau micsorat in functie de constrangerile bugetare. In fine.

Rolurile strategice ale pachetelor speciale In functie de fiecare situatie in parte si de modul de utilizare. expus si monitorizat. De exemplu . Ca si ofertele in si pe ambalaj. probabil ca producatorii nu vor putea convinge foarte multe magazine sa accepte sa comercializeze ofertele langa ambalaj. Burger King ar putea oferi pahare consumatorilor care cumpara anumite produse din meniu: Dunkin’ Donuts ar putea oferi o gogoasa gratis cu un cupon la cumpararea unei cafele. in conditiile in care consumatorii nu trebuie sa cumpere articole oferite ca bonus. Din aceste motive. uneori. ofertele langa ambalaj pot fi folosite si ca mijloace de sampling pentru produse care au sanse sa fie pe placul consumatorilor care cumpara brandul promovat. producatorii care folosesc acest tip de oferta se confrunta si cu posibilitatea ca detailistii sa nu le expuna cum trebuie sau ca bonusurile sa fie furate de angajatii magazinului sau de consumatori. ofertele langa ambalaj sunt adesea restrictionate la situatiile in care marketerul produsului detine controlul asupra manevrarii bonusurilor. Ca si alte pachete speciale. in cresterea vanzarilor viitoare. multor detailisti le displac ofertele langa ambalaj deoarece cred ca acestea vor fi foarte greu de depozitat. Cu toate acestea. manevrat. ceea ce ar putea duce la scaderea profiturilor en-detail. cum ar fi cazurile in care producatorul opereaza sau controleaza magazinele en-detail sau cand distributia poate fi controlata de personal angajat de catre marketeri. In plus. benzinariile ar putea oferi sticle de Coca-Cola sau sepci care promoveaza echipe din Liga Nationala de Fotbal soferilor care isi fac plinul la rezervoare. uneori sa intre in competitie cu alte produse comercializate in magazine. Asadar. iar supermarketurile ar putea sa ofere vase sau volume de enciclopedia consumatorilor care cumpara produse alimentare de o anumita suma.Ofertele langa ambalaj sunt foarte flexibile si pot obtine spatii de expunere pentru bunuri ambalate in magazinele en-detail care doresc sa le accepte. Ofertele langa ambalaj mai pot. Ofertele langa ambalaj au fost folosite deseori la nivel de vanzari en-detail pentru a genera trafic in magazine. bonusurile din magazine pot avea succes in cresterea vanzarilor in randul unui numar mare de consumatori si. 17 . cele oferite langa ambalaj pot avea succes in generarea interesului pentru o categorie de produse care stagneaza.

decat de felul in care produsul este pozitionat. O a doua hotarare in ordinea importantei ar fi:’’Ce ar trebui sa-i promitem clientului?’’Aceasta promisiune este in fond beneficiul pe care-l obtine consumatorul. spunea Samuel Jonson. Nimeni nu a fost vreodata convins prin insistenta plictisitoare sa cumpere un produs. Merita sa dai celor mai multe produse o ambalare de calitate.1 Importanta folosirii ambalarii promotionale Primul pas in realizarea unei ambalari promotionale este constientizarea faptului ca efectul acesteia asupra vanzarilor depinde cel mai mult de decizia care urmeaza sa pozitioneze marca: ‘’Cum sa-ti pozitionezi produsul?’’ – iata intrebarea cu care orice ambalare de produs ar trebui sa inceapa. 3. PARERI PERSONALE 3. sa-l faci sa-ti observe reclama. SUGESTII. promisiunea uriasa este sufletul unei reclame’’. pozitionarea ar trebui hotarata inainte de crearea propriu-zisa a ambalajului. Daca o reclama nu este construita pe o idee mare va trece neobservata.2 Modalitati de crestere a vanzarilor Fiecare reclama si fiecare spot publicitar ar trebui sa contribuie la simbolul complex care este imaginea de marca. publicul va trage concluzia ca produsul in sine este de calitate inferioara si va fi mai putin dispus sa-l cumpere. Iar produsul trebuie sa aiba intr-adevar avantajul pe care l-ati promis. coerenta de la un an la altul. numai acel producator care dedica toate eforturile sale de ambalare pentru construirea unei personalitati definite cu mare acuratete pentru marca sa. 18 . ’’Promisiunea. sa si-o reaminteasca si sa treaca la actiune. Daca ambalajul nu are o tinuta de nivel inalt. si in cele mai multe cazuri. castiga cea mai importanta cota din piata Ideile mari. CAPITOLUL III CONCLUZII. Prin urmare. fara a se recurge la o viziune integrata a marcii. Celor mai multe produse le lipseste o imagine consistenta. 95% din toata publicitatea este creata ad-hoc. Rezultatele unei ambalari depind mai putin de modul in care ea este realizata. Ideile mari sunt de obicei idei simple. Iti trebuie o idee mare sa-l scoti pe prospect din indiferenta. Pe termen lung insa. aceasta pozitionare trebuie sa aiba la baza un raport de cercetare. O marca bine construita promite un avantaj unic si competitiv.

precum si alte executii care sustin noua identitate Bergenbier. O campanie de imagine Bergenbier. Mai ales ca aici vorbim poate de una dintre putinele marci romanesti. 19 .5 l si Q-Pack-urile de 1 l si 1. le recunosc. Un brant creat in Romania si care isi face tot mai mult loc pe piata este Bergenbier. sau care imita. Mecanismul ambalarii promotionale este unul foarte simplu. Bergenbier trebuie sa insemne mai mult decat prietenii care beau bere. pareri si concluzii Cel care vrea intr-adevar sa aiba succes in ambalarea promotionala trebuie sa initieze directii si nu sa urmeze tipare pe care altii le-au stabilit. cea mai vanduta bere din Romania in 2003. Totusi. TVR 1.3 Sugestii. cea mai mare parte din ambalaje sunt inca impersonale. Bergenbier este o marca puternic asociata cu lumea barbatilor (asa cum arata studiile) care credem ca trebuie sa vorbeasca despre masculitate si complicitate masculina. Prima TV. are rareori succes. Un creator de ambalaj trebuie sa stie sa se asigure inainte de a porni pe un drum nou. Ai succes numai daca deschizi drumuri noi. 3.5 l. o marca care poate fi si trebuie sa-si depaseasca categoría. pe langa spotul TV ‘’bea cu masura’’ difuzat din 15 martie pe posturile de televiziune Pro TV. Ambalajele participante la promotie sunt sticlele de Bergenbier de 0. Si pentru a face acest lucru trebuie sa folosim adevarul masculin. insa inovatia este riscanta daca nu este facuta la momentul potrivit. Ambalajul care urmeaza un curent la moda. reci si neinteresante in esenta trebuie evitate. TVR 2. Antena 1. Bergenbier. “ Noua campanie Bergenbier a plecat de la filozofía ca marcile trebuie sa genereze loialitate numai la nivel comportamental dar si la nivel de amfinitate. Si astfel sloganul ‘’Prietenii stiu de ce’’ capata fond. Aceasta si-a dezvoltat tot mai mult imaginea in ultimii ani si elemente de invazie aduse de creativi au deschis noi perspective asupra imagini de marca in tara. Capacele de Bergenbier care formeaza cuvantul Portugalia pot castiga pe loc unul dintre cele 11 premii a cate doua bilete la EURO 2005 sau unul dintre miile de rucsaci Bergenbier. Campania de comunicare care are la baza o platforma specifica marci promovate. MTV Ro. se desfasoara sub sloganul ‘’Prietenii stiu de ce’’ anunta sub noua identitate un brand tot mai puternic. va cuprinde. detasate. le inteleg. o marca cu potential extraordinar. isi duce fanii acolo unde marele fotbal se joaca – la Campionatul European de Fotbal din Portugalia. TV Sport materiale de promovare la punctele de vanzare. pe care numai prietenii le stiu.

Spoturile din noua campanie sunt ilustrari creative ale acestor valori. Ambalarea promotionala a berii Bergenbier de acum inainte. A bea Bergenbier este mai mult decat un exercitiu de camaradenie. Aici. va fi bazata pe adevaruri masculine. plasate in contexte familiare bautorilor de Bergenbier. este marca unei puternice atitudini barbatesti. evenimente. barbatii se simt foarte in largul lor relaxati si bine dispusi atunci cand ies la o bere ‘’cu baietii’’. se incearca inaintarea cat mai mult in profunzimea universului aspirational si emotional al barbatilor. cand sarbatoresc. fie ca este vorba de spoturi. Fiecare executie e punctata de o concluzie. urmat in replica de sloganul marcii –prietenii stiu de ce !-. Bergenbier este unul dintre acele branduri care atrage creativii si creativitatea Bergenbier se bazeaza pe valorile camaradeniei masculine. adresandu-se categoriei definite la modul cel mai serios prin sintagma ‘’barbati adevarati’’. astfel incat sa se poata aborda aspectele specifice ale marcii. site. 20 . cand isi petrec timpul liber cu prietenii’’. printuri. Pentru executiile acestei campanii.