.

.

(a)Motor Elektrik: Motor elektrik berfungsi menukarkan tenaga elektrik kepada tenaga mekanikal. Motor elektrik bekerja berdasarkan prinsip medan lastik dan menggunakan Hukum Tangan Kiri .

medan magnet terhasil di sekelilingnya.Arah daya ditentukan oleh Hukum Tangan Kiri Fleming.t: Komutator:Menukar arah arus dalam angker supaya putaran angker dalam satu arah sahaja.sisi angker bertukar tempat. Berus karbon:Untuk membuat sentuhan dengan komutator semasa komutator dan angker berputar bersamasama. Akibatnya angker berputar. mengalir melalui angker yang berada Dalam keadaan mengufuk. (i)Stuktur motor a. Apabila a.walau bagaimanapun kerana momentum atau inersia angker membolehkannya berputar terus.t dan motor a.tiada arus mengalir melalui angker.u. Spring: Untuk menolak berus supaya sentiasa menyentuh komutator (ii)Prinsip operasi motor a. Apabila angker dalam keadaan menegak. Motor elektrik terbahagi kepada dua jenis iaitu motor a. Medan magnet ini bersaling tindak dengan medan magnet kekal menghasilkan medan lastik dan sepasang daya bertentangan arah.Fleming.t.t.Walau bagaimana pun denganbantuan komutator arah arus dalam angker disongsangkan . Apabila angker dalam keadaan mengufuk semula.

u: PELAJARAN 9 MOTOR DAN PENJANA ELEKTRIK .menyebabkan angker masih berputardalam arah yang sama. (iii)Struktur motor a.

Gelang gelincir: Menukarkan .

Apabila a.tiada arus mengalir melalui angker. Akibatnya angker berputar. Spring: Untuk menolak berus supaya sentiasa menyentuh komutator (iv)Prinsip operasi motor a.kedudukan sentuhan antara berus dan hujung angker serentak dengan perubahan arah pengaliran a.u.arah pengaliran a.u.u.u. dengan itu angker berputar dalam satu arah sahaja Berus karbon:Untuk membuat sentuhan dengan komutator semasa komutator dan angker berputar bersamasama.walau bagaimanapun kerana momentum atau inersia angker membolehkannya berputar terus. tetapi sentuhan antara hujung angker dan berus bertukar tempat. Apabila angker dalam keadaan menegak. Arah daya ditentukan oleh Hukum Tangan Kiri Fleming.berubah. Medan magnet ini bersaling tindak dengan medan magnet kekal menghasilkan medan lastik dan sepasang daya bertentangan arah. mengalir melalui angker yang berada dalam keadaan mengufuk. Oleh itu arah . Apabila angker dalam keadaan mengufuk semula.medan magnet terhasil di sekelilingnya.

(v)Faktor-faktor mempengaruhi kelajuan motor (a)Magnitud arus :Jika magnitud arus bertambah kelajuan bertambah (b)Bilangan lilitan gegelung:Jika bilangan lilitan gegelung bertambah kelajuan bertambah .putaran angker masih pada arah yang sama.

.

.

.

(c)Kekuatan magnet kekal:Jika kekuatan magnet kekal bertambah kelajuan bertambah (d)Jenis teras gegelung:Teras besi lembut akan menghasilkan kelajuan yang tinggi (vi)Perbandingan Prinsip operasi motor a. dan a. sendiri yang bertukar arah dalam angker 4 Laju bergantung kepada bilangan lilitan.u.kekuata n medan magnet. 1 Menggunakan bekalan a.luas angker dan magnitud arus Frekuensi putarannya . 2 Menggunakan komutator gelang terbelah Menggunakan dua gelang gelincir 3 Komutator menukarkan arah pengaliran arus dalam angker a. Menggunakan bekalan a.u.t. Motor a.t. Motor a.u.u.t.

e aruhan terhasil.sama dengan frekuensi bekalan a. 5 Kurang cekap kerana geseran antara komutator dan berus Lebih cekap kerana tiada geseran antara gelang gelincir dan berus (b) Penjana Elektrik: Penjana elektrik berfungsi menukarkan tenaga mekanikal kepada tenaga elektrik.Perubahan fluks menjadi maksimum dan d. Apabila angker berputar pada keadaan mengufuk(0o) .Arah arus terhasil dalam angker dientukan oleh Hukum Tangan Kanan Fleming.t: (ii)Prinsip operasi penjana a. sisi-sisi angker memotong garis-garis magnet. Semasa angker dalam keadaan menegak semula(180o) Perubahan fluks magnet maksimum semula dan arus aruhan adalah maksimum.t. Semasa angker dalam keadaan menegak(90o).g. Penjana elektrik bekerja berdasarkan prinsip aruhan elektromagnetdan menggunakan Hukum Tangan Kanan Fleming.u. (i)Struktur penjana a.Dengan bantuan .sisi angker selari dengan urat daya magnet. Penjana elektrik terbahagi kepada dua jenis iaitu Penjana a.t dan Penjana a.Perubahan fluks magnet tidak berlaku dan arus aruhan sifar.u.

g.komutator arah arus yang mengalir dalam galvanometer masih sama. bentuknya adalah seperti berikut:- . Jika graf arus @ d.e lawan sudut putaran angker bagi penjana a.perubahan fluks magnet tidak berlaku dan arus aruhan adalah sifar. Semasa angker dalam keadaan menegak semula(270o).u.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful