              

                Firman Allah yang bermaksud: “Kerjakanlah olehmu apa-apa yang kamu kehendaki, sesungguhnya Dia melihat apa yang kamu kerjakan.” (Surah al-Sajdah, ayat 40)
'Agama itu ialah nasihat".Ada yang berkata "untuksiapa ya Rasulullah. Sabdanya "untuk allah dan untuk Rasul-Nya untuk pemimpin orang-orang Islam dan orang ramai di kalangan mereka'. (Riwayat Bukhari)

Allah SWT berfirman yang bermaksud: "Orang-orang yang beriman dan hati mereka menjadi tenteram dengan mengingat Allah. Ingatlah, Hanya dengan mengingati Allahlah hati menjadi tenteram" (Surah Ar-Ra'd: 28) "Wahai orang beriman, (untuk bersyukur kepada Allah) ingatlah serta sebutlah nama Allah dengan ingatan serta sebutan yang sebanyak-banyaknya; dan bertasbihlah kamu kepada-Nya pada waktu pagi dan petang." (Surah al-Ahzab, ayat 41-42)
Rasulullah s.a.w bersabda: "Akan keluar satu batang leher dari Neraka pada hari kiamat, dengan dua mata yang melihat, dan dua telinga yang mendengar, serta lidah yang bercakap, lalu berkata: "Aku diberi kuasa menyiksa tiap-tiap seorang dari tiga jenis manusia: Tiap-tiap orang yang kejam dan keras hati, lagi degil tidak menerima kebenaran yang diketahuinya; tiap-tiap orang yang mempersekutukan sesuatu yang lain dengan Allah, dan orang-orang yang membuat gambar".Abu Hurairah r.a

Wahai sekalian manusia, bertaubatlah kepada Allah SWT, karena sesungguhnya aku bertaubat kepada Allah SWT dalam satu hari sebanyak seratus kali". (Hadits diriwayatkan oleh Muslim dari Al Aghar al Muzni.

Diriwayatkan daripada Abu Hurairah bahawa Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Sesungguhnya Allah berfirman: Sesiapa yang memusuhi wali-Ku (orang yang setia kepada-Ku), maka Aku mengisytiharkan perang terhadapnya. Tiada seorang pun daripada hamba-Ku yang bertaqarrub (beramal) kepada-Ku dengan sesuatu lebih Aku cintai daripada ia menunaikan semua yang Aku fardukan ke atas dirinya. Di samping itu, hendaklah sentiasa bertaqarrub kepada-Ku dengan nawafil (ibadat sunat) sehingga aku mencintainya. Apabila Aku sudah mencintainya, nescaya jadilah Aku (seolah-olah) sebagai pendengarannya yang ia mendengar dengannya; sebagai penglihatan yang ia melihat dengannya; sebagai tangannya yang ia bertindak dengannya dan sebagai kakinya yang ia berjalan dengannya. Seandainya ia memohon (sesuatu) daripada-Ku pasti akan Aku terima; dan seandainya (pula) ia memohon perlindungan daripada-Ku pasti Aku akan melindunginya.” (Hadis riwayat al-Bukhari) hadis daripada Anas bin Malik, sabda Rasulullah SAW bermaksud: "Tiga perkara apabila terdapat pada diri seseorang, ia merasa kemanisan iman; siapa yang cintanya kepada Allah dan Rasul lebih daripada cintanya kepada yang lain; siapa yang cintanya kepada orang lain hanya kerana Allah (dan bukan kerana suatu tujuan duniawi); dan ia membenci kembali kekufuran selepas Allah menyelamatkannya seperti bencinya akan dicampakkan ke dalam api neraka." (Hadis riwayat Muslim)
Wahai hamba-hamba-Ku semua kamu adalah dalam kelaparan kecuali orang yang mendapat makanan daripada-Ku, maka mintalah daripada-Ku nescaya Aku berikan kepadamu. Wahai hamba-hamba-Ku, semua kamu adalah sesat kecuali orang-orang yang mendapat petunjuk-Ku, maka mintalah hidayah daripada-Ku, nescaya akan Aku berikan. Wahai hamba-hamba-Ku semua kamu adalah tidak berpakaian kecuali orang yang Aku berikan kepadanya pakaian, maka mintalah daripada-Ku nescaya akan Aku berikan. Wahai hamba-hamba-Ku, kamu semua melakukan salah dan silap setiap masa dan Aku adalah pengampun dosa-dosa, maka pohonlah keampunan daripada-Ku nescaya Aku akan ampunkan...” (Muslim)

Allah berfirman bermaksud: "Wahai orang beriman! Bertaubatlah kamu kepada Allah dengan 'taubat nasuha', mudah-mudahan Allah akan menghapuskan kesalahan kamu dan memasukkan kamu ke dalam syurga yang mengalir di bawahnya beberapa sungai." (Surah At-Tahriim, ayat 8) Firman Allah bermaksud: "Dan tidak ada gunanya taubat itu kepada orang yang selalu melakukan kejahatan hingga apabila salah seorang dari mereka hampir mati, berkatalah ia: Sesungguhnya aku bertaubat sekarang ini, sedang taubatnya itu sudah terlambat. Dan demikian juga halnya orang yang mati sedang mereka tetap kafir. Orang yang demikian Kami sediakan bagi mereka azab seksa yang tidak terperi sakitnya." (Surah an-Nisaa', ayat 18)

sebuah hadis sahih riwayat al-Bukhari dan Muslim yang bermaksud: "Apabila aku memerintahkan kamu melakukan sesuatu, maka hendak-lah kalian memenuhinya sedaya upaya, dan apa saja yang aku tegah kalian, hendaklah dijauhi."
Dari Muawiyah r.a katanya:”Hindarilah hadith-hadith palsu kecuali hadith-hadith pada masa Umar bin al-Khattab. Sesungguhnya Umar sangat ditakuti orang mengenai hukum-hukum Allah apalagi mengenai hadith-hadith palsu (kerana tindakannya tegas). Aku mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Siapa yang dikehendaki Allah menjadi (orang) baik, maka diberinya orang itu pengetahuan yang dalam tentang agama.” Dan aku mendengar pula Rasulullah s.a.w bersabda:”Aku ini adalah seorang bendahara. Maka siapa yang kuberi (sedekah) dan diterimanya dengan hati bersih , maka dia akan beroleh berkat dari harta itu. Tetapi siapa yang kuberi kerana meminta-minta dan rakus, maka dia seperti orang makan yang tak pernah kenyang.” (Muslim) Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Orang yang pandai adalah yang menghisab dirinya sendiri serta beramal untuk kehidupan sesudah kematian. Sedangkan orang yang lemah adalah yang dirinya mengikuti hawa nafsunya serta berangan-angan terhadap Allah.” (Hadis riwayat Tirmidzi)
Nabi SAW bersabda: Jadikan dirimu orang alim atau orang yang menuntut ilmu atau orang yang selalu mendengar pelajaran agama atau orang yang mencintai (tiga golongan yang itu); dan jangan engkau menjadi (dari) golongan yang kelima, yang dengan sebabnya engkau akan binasa." (Hadis riwayat al-Bazzar) Rasulullah SAW menjelaskannya dalam hadis yang bermaksud: “Apabila kamu menghendaki hidup berjaya di dunia hendaklah kamu berilmu dan apabila kamu menghendaki hidup berjaya di akhirat hendaklah berilmu dan apabila kamu menghendaki kedua-duanya hendaklah juga kamu berilmu.” (Riwayat Bukhari dan Muslim)

Firman Allah bermaksud: "Dan tidak dinamakan kehidupan dunia melainkan permainan yang sia-sia dan hiburan melalaikan dan demi sesungguhnya negeri akhirat itu lebih baik bagi orang yang bertakwa. Oleh itu tidakkah kamu mahu berfikir?" (Surah al-An'am, ayat 32)
Nabi SAW bersabda yang bermaksud: "Kalimah yang baik adalah sedekah, setiap langkah untuk mengerjakan solat adalah sedekah dan membuang benda yang tidak disukai adalah sedekah." (Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

ayat 125 dari surah al-An'am, yang bermaksud: "Maka sesiapa yang Allah kehendaki untuk memberi hidayah akannya, maka Allah melapangkan dadanya untuk Islam. Dan sesiapa yang Allah kehendaki kesesatannya, maka Allah jadikan dadanya sempit dan sesak naik ke langit seolah-olah ia sedang." Firman Allah bermaksud: "Katakanlah. Sesungguhnya solatku dan ibadatku, hidupku dan matiku, hanyalah untuk Allah Tuhan yang memelihara dan mentadbirkan sekalian alam. Tiada sekutu bagi-Nya dan dengan yang demikian saja aku diperintahkan dan aku (di antara seluruh umatku) adalah orang Islam yang awal pertama (menyerah diri kepada Allah dan mematuhi perintah-Nya)." (Surah alAn'am, ayat 162-163)

"Sesiapa yang menghabiskan waktu petangnya dalam (keadaan) keletihan akibat daripada bekerja yang dijalankan oleh tangannya sendiri. bererti dia tidak mempunyai kebaikan." (Riwayat al-Bukhari) ." Firman Allah bermaksud: "Siapa yang mematuhi Allah dan Rasul-Nya.w bersabda. Apabila dicabut daripadanya sifat amanah. menelaah adalah tasbih. kelalaianku. dan semua dosaku yang Engkau lebih mengetahui mengenainya daripada diriku sendiri. Ya Allah." (Hadis riwayat Imam Al-Bukhari dan Muslim) Rasulullah SAW dalam sabda yang bermaksud: "Apabila Allah SWT kehendaki untuk membinasakan seseorang hamba. mencarinya adalah jihad." (Hadis riwayat al-Tabrani dan al-Baihaqi) Dari Jabir r.w bersabda yang maksudnya berbunyi: "Sesiapa benci dan enggan menurut sunnahku (antaranya berkahwin). akan dicabut pula daripada hatinya perasaan rahmat dan bila ia terjadi begitu. ampunilah kesungguhanku. sesuai dengan firman Allah yang maksudnya: "Dan dirikanlah solat untuk mengingati-Ku. kebodohanku. Riwayat At-Tarmizi dan Ad-Darimi Muaz Jabal pernah berkata: "Pelajarilah ilmu pengetahuan sebab mempelajarinya kerana Allah tanda takut kepada-Nya. maka dia didapati sebagai seorang yang khianat dan dikhianati. maka ia diberi keampunan. kesalahanku dan kesengajaanku yang semua itu ada pada diriku. ampunilah kesalahanku. sikapku yang malampaui batas dalam urusanku. akan dicabut daripadanya sifat amanah. bermakna terungkailah akhirnya tambatan Islam daripadanya. maka dia tidak akan berada melainkan dalam keadaan yang dilaknati dan dimurkai. maka sesungguhnya dia memperoleh kejayaan paling besar.a."Ya Allah. dia akan dibenci orang dan bila dia dibenci orang. tiada tebusan lain untuk solat itu kecuali solat yang dilupakannya. Jika dia berada dalam keadaan yang sedemikian.” (Muslim) Sabda Rasulullah maksudnya: "Sesiapa yang lupa akan sesuatu solat. mengajarkannya kepada orang yang belum mengetahui adalah sedekah. menuntutnya adalah ibadah. maka dia bukan dari kalanganku." (Hadis riwayat Ibnu Majah) Dalam sebuah hadis Rasulullah s. akan dicabut daripadanya perasaan malu.a katanya. maksudnya: "Siapa yang keluar untuk menuntut ilmu maka ia berjuang fisabilillah hingga ia kembali".w bersabda:”Siapa yang tidak mempunyai sifat ramah tamah. Maka apabila dicabut daripadanya sifat malu. ayat 71) Rasulullah s. hendaklah dia mengerjakan solat itu jika ia telah mengingatinya. dia mendengar Rasulullah s." (Surah al-Ahzaab. Bila dia dilaknati dan dimurkai.a. memberikannya kepada ahlinya adalah kebaktian".a.

" . ayat 185) Nabi Muhammad SAW dalam hadisnya bermaksud: "Sesungguhnya dalam diri manusia itu ada seketul daging. akan mengisi dadanya dengan keimanan.T selain dari keberanian hamba menahan kemarahan." (Hadis riwayat Muslim) Firman Allah bermaksud: "Dan tidak dinamakan kehidupan dunia melainkan permainan yang sia-sia dan hiburan melalaikan.” (Surah ali-Imran.” (Surah al-‘Araf. Barang siapa dijauhkan daripada neraka dan dimasukkan ke dalam syurga ia sudah beruntung. sedekah jariah. dan janganlah kamu berbantah-bantah (berselisih). Jika jahat daging itu maka jahatlah manusia. ayat 46) Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: "Sesungguhnya Allah baik dan tidak mengabaikan (menerima) kecuali yang baik-baik." (Surah al-An'aam. ayat 199) Firman Allah bermaksud: “Maka bersabarlah dengan cara kesabaran yang sebaik-baiknya. ayat 5) Rasulullah s. Dan sesungguhnya pada hari kiamat sajalah disempurnakan pahalamu.”Riwayat Ibn Abi Dunya Firman-Nya bermaksud: “Dan bersabarlah (menghadapi segala kesukaran dengan cekal hati). semua amalannya berakhir kecuali tiga. ayat 108) Firman Allah bermaksud: “Terima kemaafan dan suruhlah dengan perkara yang baik serta berpalinglah (jangan dihiraukan) daripada orang yang jahil. Allah menyuruh orang mukmin seperti Dia menyuruh kepada rasul-Nya. baiklah manusia. padahal kamulah orang-orang yang tinggi darjatnya.” (Surah al-Ma’arij." (Surah alAnfal.a.W. sesungguhnya Allah berserta orang yang sabar. jika tidak nescaya kamu menjadi lemah semangat dan hilang kekuatan kamu.Firman Allah Ta’ala yang bermaksud:“Janganlah kamu bersifat lemah dan jangan pula kamu bersedih hati. Ketahuilah itulah hati" (HR Bukhari dan Muslim) Firman Allah bermaksud: "Dan Allah mengasihi orang yang membersihkan diri mereka zahir dan batin.W.w bersabda yang maksudnya “Tidak ada keberanian yang paling disukai oleh Allah S.T. Tidaklah seorang hamba itu menahan kemarahannya melainkan Allah S." (Surah at-Taubah.” (Surah al-Anfal. ilmu yang dapat dimanfaatkan manusia dan anak salih yang sentiasa mendoakan kepadanya. (Ali ‘Imran : 139) Allah mengingatkan menerusi firman-Nya bermaksud: "Dan taatlah kamu kepada Allah dan Rasul-Nya. ayat 46) Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: "Apabila mati anak Adam. jika baik daging itu. jika kamu orang-orang beriman”. ayat 32) Firman Allah bermaksud: “Setiap yang berjiwa (bernyawa) akan berasa mati. Kehidupan dunia itu tidak lain hanya kesenangan yang memperdayakan.

dan janganlah kamu mengikuti langkah syaitan.w menjawab: "( Syirik yangkecil itu) ialah riak .w bersabda: " Sesungguhnya perkara yang sangat-sangat aku takuti akibat buruknya menimpa kamu ialah syirik yang kecil.w. “Sebenarnya Allah itu bagus dan cinta kepada kecantikan).” (Surah an-Nisa’. maka dia mendapat pahala ganda. kami akan memberikannya kekuasaan untuk melakukan (kesesatan) yang dipilihnya.a.”(Muslim) Rasulullah s. kemudian lihatlah. dan dia pula mengikut jalan bukan dari jalan orang-orang yang beriman." (Surah al-Mukminun. dan neraka jahanam itu adalah seburuk-buruk tempat kembali. Jika mereka tidak ada dan hilang (ghaib) dalam mana-mana majlis.” (Muslim) Allah berfirman “Dan barang sesiapa yang menentang (ajaran) Rasulullah sesudah terang nyata kepadanya kebenaran pertunjuk (yang dibawanya).a.a Sabda Rasulullah SAW bermaksud: "Sedikit daripada sifat riak itu adalah syirik. takbur itu ialah menolak kebenaran dan tidak menghargai orang lain. Hati nurani mereka seumpama lampu petunjuk yang akan menyuluh mereka keluar daripada tempat yang gelap gelita.” Berkata Rasulullah s." (Hadis riwayat Hakim) Dari Aisyah r. makanlah daripada makanan yang baikbaik dan kerjakanlah amal salih.” (An-Nisa :115) Diriwayatkan daripada Abdullah bin Amru bin al-'As: Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: "Antara dosa besar ialah seorang lelaki mencerca kedua orang tuanya. syaitan itu musuh yang nyata bagimu. .w. maka kedudukannya di akhirat ditemani para malaikat yang mulia. Sungguh.a. adakah kamu akan dapati sebarang balasan di sisi mereka?" Mahmud bin Labid r.” Berkata seorang laki-laki: “Sesungguhnya semua orang ingin agar pakaiannya bagus dan sandalnya bagus. Maka sesiapa yang memusuhi wali Allah nescaya sesungguhnya dia memusuhi Allah. mereka tidak dicari. katanya: ”Bersabda Rasulullah s. dan (pada hari akhirat kelak) kami akan memasukkannya ke dalam neraka jahanam. dan jika mereka hadir pun di situ mereka tidak begitu dikenali ramai. ayat 25) Dari Abdullah bin Mas’ud. “ Tidak akan masuk syurga sesiapa yang ada di dalam hatinya seberat zarah (atom) dari sifat takbur (sombong).a katanya:”Rasulullah s.w bersabda:Orang (mukmin) yang mahir membaca al-Quran.a." (Surah al-Baqarah) Firman Allah yang bermaksud: "Hai rasul.Allah Taala akan berfirman pada hari Kiamat apabila manusia datang dengan amal masing-masing: " Pergilah kepada mereka yang kamu melakukan riak di dunia dahulu ( untuk menunjukan kepada meraka ). ayat 52) Firman Allah bermaksud: “Dan (ingatlah) Allah Maha Pengampun lagi Maha Mengasihani. Dan orang yang membaca al-Quran padahal dia gagap sehingga sulit baginya membaca.a." Sahabat-sahabat Baginda bertanya: " Apa dia syirik yang kecil itu ya Rasulullah?" Baginda s.Firman-Nya lagi yang bermaksud: "Wahai manusia! Makanlah daripada (makanan) yang halal dan baik yang terdapat di bumi. Sesungguhnya Allah mengasihi orang yang berbakti dan bertakwa serta yang tidak dikenali ramai akan hal ehwal dirinya.

Sahabat Baginda bertanya: Wahai Rasulullah! Adakah akan berlaku seorang lelaki memaki-hamun kedua orang tuanya? Rasulullah SAW menjawab: Ya. Tidak boleh menganiayanya." (Hadis riwayat Muslim) Sabda Rasulullah SAW bermaksud: "Orang mukmin bagi orang mukmin yang lain itu laksana satu binaan yang sebahagiannya memperkuatkan sebahagian yang lain.” (Hadis riwayat Muslim) Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: "Seorang Muslim adalah saudara kepada Muslim yang lain. Takwa itu di sini (Nabi berkata sambil menunjukkan ke arah dadanya tiga kali). "Orang Mukmin sesama orang Mukmin bagaikan sebuah rumah.w bersabda. Aku telah haramkan ke ats diri-Ku kezaliman dan Aku jadikan kezaliman itu juga haram ke ats kamu semua maka janganlah berlaku zalim sesama sendiri." (Hadis riwayat Muslim) Dari Abi Zar r. nescaya lelaki itu juga akan memaki hamun ibunya. Siapa berusaha memenuhi hajat saudaranya." (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim) Firman Allah bermaksud: "Sebenarnya orang beriman itu bersaudara. bersabda Rasulullah SAW bermaksud: “Janganlah kamu saling dengki mendengki." (Hadis riwayat al-Bukhari) Dari Abu Musa r." -Hadis Riwayat Muslim DARIPADA Abi Hurairah katanya. Satu sama lain hendaklah saling menguatkan. . nescaya lelaki itu memaki kembali bapanya. Tetapi kamu dapat memenangi hati mereka dengan wajah berseri dan akhlak yang mulia." (Hadis riwayat Abu Daud dan al-Tirmizi). maka Allah akan membantu dan mempermudahkan hajatnya. Baginda SAW bersabda yang bermaksud: "Seorang Muslim adalah saudara bagi Muslim lainnya.a. Orang Islam adalah saudara kepada orang Islam yang lain.W bersabda: (Hadith Qudsi) ”Firman Allah Taala: Wahai hamba-hamba-Ku." (Surah al-Hujuraat. katanya Rasulullah s. begitu juga jika seorang lelaki memaki hamun ibu seorang lelaki lain. hartanya dan kehormatannya. janganlah kamu saling tipu menipu. Takwa itu ada di sini seraya Baginda menunjukkan dadanya tiga kali. maka damaikan antara dua saudara kamu (yang bertelingkah itu). tidak boleh merendahkannya dan tidak boleh pula menghinanya. ayat 10) Nabi SAW bersabda yang bermaksud: "Sesungguhnya kamu tidak akan mampu menggauli semua manusia dengan hartamu. Sekalian orang Islam atas orang Islam yang lain adalah haram darahnya. Sudah cukup banyak kejahatan seseorang itu bahawa ia merendahkan saudara seIslamnya. Nabi S. Seorang lelaki yang memaki hamun bapa seorang lelaki lain.A. tidak menzaliminya dan tidak membiarkan ia dizalimi. janganlah kamu saling belakang membelakangi dan janganlah kamu menjual di atas jualan setengah daripada kamu dan jadilah kamu hamba Allah yang bersaudara. tidak boleh ia menganiayai dan tidak boleh membiarkannya (dalam kehinaan) serta tidak boleh mendustai dan tidak boleh menghinanya.a.a.

” Riwayat at-Tarmizi Dari Anas r. dan ikutilah perbuatan kejahatan itu dengan kebaikan supaya terhapus kejahatan.” (Bukhari) Dari Anas bin Malik ra berkata. seolah-olah menggambarkan terjadinya suatu pembunuhan." (Hadis riwayat Ibn Majah) Bertakwalah kepada ALLAH dimana saja engkau berada.a. maka Aku mengampuni dosa-dosa lampaumu dan Aku tidak peduli. hatinya tenang.a katanya Rasulullah s. Wahai anak Adam. bermusuhan dan berperang kerana kesukuan (kebangsaan). berlakunya (merebaknya) perzinaan dan banyaknya perempuan serta sedikitnya lelaki sehingga bagi lima puluh perempuan hanya seorang pengawalnya. maka matinya seperti mati jahiliyah.”Wahai anak Adam. membunuh orang baik dan orang jahat tanpa mempedulikan apakah dia orang mukmin atau tidak dan tanpa mengendahkan janji yang sudah dibuatnya. 2) seorang pembunuh yang harus dibunuh. berlemah lembut serta mudah dibawa berunding. dan bergaullah dengan sesama manusia dengan budi yang baik .a mendengar Abu Hurairah mengatakan bahawa Nabi s.”Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda bahawa Allah SWT berfirman. Wahai anak Adam. (Hadis Riwayat At-Tirmizy) sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: "Setiap anak cucu Adam adalah pelaku dosa dan sebaik-baik orang yang berdosa adalah mereka yang bertaubat. dua orang yang .(HR. meski kamu datang kepada Ku dengan dosa sepenuh bumi namun bila kamu menemui-Ku tanpa syirik kepada-Ku. lelaki yang hatinya sentiasa terpaut dengan masjid." (Hadis riwayat Muslim) Salim r. Saya mendengar Rasulullah s. meski dosamu sepenuh langit. pemuda yang sentiasa beribadat kepada Allah.a.a. ya Rasulullah?” Jawab baginda:”Begini!” (Nabi memberi isyarat dengan tangan baginda.w bersabda:”Nanti akan dilenyapkan ilmu pengetahuan.a. Sesiapa yang mati terbunuh di bawah bendera kefanatikan.w bersabda yang bermaksud:”Bukankah aku telah memberitahu kamu semua tentang orang yang diharamkan masuk ke neraka atau orang yang diharamkan ke atasnya neraka? Mereka ialah orang yang berdamping rapat dengan orang ramai (baik pergaulannya). meratanya kebodohan. maka Aku akan mendatangimu dengan ampunan sepenuh itu juga. dia bukan umatku. akan bermaharajalela perzinaan dan kejahatan serta banyak haraj.” Seseorang bertanya:”Apakah haraj itu. melainkan dengan tiga perkara: 1) Seorang janda yang berzina. 3) seorang yang keluar dari dari agamanya (Islam).a.w bersabda:”Di antara tanda-tanda kiamat ialah: berkurangnya ilmu.Dari Abdullah r. Rasulullah SAW bersabda bermaksud: "Sesiapa yang tidak mematuhi imam dan memencilkan diri daripada jemaah lalu dia mati.w bersabda yang bermaksud: ”Tujuh golongan manusia yang akan diberi perlindungan oleh Allah dalam naungannya di hari yang tiada naungan melainkan perlindungan Allah itu sendiri iaitu: Imam (pemimpin) yang adil. pastilah Ku ampuni dan Aku tidak peduli.a katanya:”Akan kusampaikan kepadamu sebuah hadith yang tidak akan disampaikan orang kepadamu sepeninggalanku. orang itu juga bukan umatku. At-Tirmizy) Rasulullah s. namun bila kamu meminta ampun kepada-Ku.” (Muslim) Daripada Abu Hurairah katanya. selama kamu berdoa dan berharap kepada-Ku. Sesiapa yang keluar daripada umatku lalu menyerang umatku.w bersabda:”Tidak halal darah seorang muslim yang mengakui bahawa tidak ada Tuhan selain Allah dan mengakui aku Rasulullah.” (Bukhari) Rasulullah s. lalu dia berpisah dari jamaah muslimin.

saling cinta mencintai kerana Allah di mana keduanya berkumpul dan berpisah kerana Allah." Sabda SAW. Rasulullah s. dia adalah penzina.a bahawa Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud : “ Sesungguhnya Allah meredhakan tiga perkara bagi kamu dan Ia membenci tiga perkara bagi kamu. seseorang yang mengingati Allah di tempat yang sunyi lalu mengalir air matanya.a. maka kelihatan olehku kebanyakan penghuninya ialah orang-orang miskin. “Aku takut kepada Allah”. "Sesungguhnya akan ada umat ku yang minum arak yang mereka namakan dengan yang lain. tetapi ucapkanlah perkataan-perkataan yang baik. Dan aku melihat pula ke neraka. banyak bertanya dan mensia-siakan harta."Abu ad-Darda' r.” (Hadis riwayat Imam al-Bukhari) Rasulullah s.w bersabda: "Sesungguhnya Malaikat-malaikat sentiasa menurunkan sayapnya (sebagai memuliakan dan menghormati) penuntut ilmu agama. seseorang yang bersedekah dengan sesuatu sedekah lalu menyembunyikan sedekahnya itu sehingga tangan kirinya tidak mengetahui apa yang dibelanjakan oleh tangan kanannya. dia hendaklah mengambil tempat duduknya daripada api neraka.a katanya.” Riwayat at-Tirmidzi Sabda Baginda SAw yang bermaksud: “Barang siapa melakukan pembohongan atas namaku." Al Ahzab: 32. Ia redha supaya kamu mengabdikan diri kepada-Nya dan janganlah kamu mempersekutukan-Nya dengan sesuatu dan supaya kamu semua berpegang teguh dengan tali (agama) Allah dan janganlah kamu berpecah belah. ketika salah seorang sahabat bertanya kepada Rasulullah saw. "Ya Rasulullah amalan apakah di dalam Islam yang baik". Dan Ia membenci bagi kamu berkata begini begitu. maka Allah akan tenggelamkan mereka itu dalam bumi.w bersabda:” Aku melihat ke syurga.a. seorang lelaki yang diajak oleh wanita rupawan serta berkedudukan tinggi untuk melakukan zina. Wahai anakku Fatimah! Adapun perempuan-perempuan yang akan digantung rambutnya hingga mendidih otaknya dalam neraka adalah mereka itu di dunia tidak mahu menutup rambutnya daripada dilihat oleh lelaki yang bukan mahramnya.-Riwayat Bukhari dan Muslim.a." Riwayat Ibn Majah.w menegaskan: "Apabila seorang lelaki dan wanita duduk bersama mereka ditemani teman ketiga (yang membisikkan kejahatan kepada mereka).” Riwayat Abu Daud Daripada Abu Hurairah r.a. dia tidak akan dapat mencium bau syurga di hari akhirat kelak. Nabi s. iaitu kepala mereka dilalaikan oleh bunyi-bunyian (muzik) dan penyanyi perempuan.w bersabda." Nabi Muhammad s. maksudnya: "Mana-mana wanita yang memakai wangian dan kemudian berjalan melalui sekumpulan lelaki dan mereka mencium wangian itu. lalu ia menjawab. sedangkan dia mempelajarinya kerana ingin mendapatkan habuan dunia.a Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud:”Sesiapa yang mempelajari ilmu yang boleh mendapatkan keredhaan Allah.” (Muslim) Dari Abdullah bin Amr ra ia berkata. Seraya Rasulullah saw menjawab: "Memberi makan (orang yang lapar) dan memberi salam kepada orang yang kalian kenal maupun tidak kalian kenal" (HR Bukhari). Dari Ibnu Abbas r. Janganlah perempuan-perempuan itu terlalu lunak dalam berbicara sehingga berkeinginan orang yang ada perasaan serong dalam hatinya. kerana mereka suka dan bersetuju dengan apa yang penuntut itu lakukan.” (Muslim) . maka kelihatan olehku kebanyakan penghuninya ialah wanita.

a. atau perempuan-perempuan Islam. cara yang demikian lebih sesuai untuk mereka dikenal (sebagai perempuan yang baik-baik) maka dengan itu mereka tidak diganggu. dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya. maka orang yang berkata itu sendiri yang paling rosak di antara mereka." Abu al-Darda' r.(Riwayat Bukhari dan Muslim) "Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram). lagi Maha Mengasihani. ” Riwayat al-Bazzar Daripada Abu Hurairah r. Riwayat At Tabrani dan Baihaqi." (Surah alHujurat. Adakah seorang di antara kamu yang suka memakan daging saudaranya yang sudah mati? Maka tentulah kamu berasa jijik kepadanya dan bertakwalah kepada Allah.a. atau anak bagi saudara-saudara mereka yang lelaki. suruhlah isteri-isterimu dan anak-anak perempuanmu serta perempuan-perempuan yang beriman. bahawasanya Rasullullah SAW telah bersabda. dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka. maka hendaklah ia berkata perkara yang baik atau diam. maksudnya: "Jika ada seseorang berkata: "Orang ramai sekarang ini sudah rosak". dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka. wahai orang-orang yang beriman. atau orang gaji dari orang-orang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan.a. dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka. atau anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan.Sesungguhnya sebilangan ahli neraka ialah perempuan-perempuan yang berpakaian tapi telanjang yang condong pada maksiat dan menarik orang lain untuk melakukan maksiat. nescaya Allah menolak api neraka daripada mengenainya pada hari kiamat. Mereka tidak akan masuk syurga dan tidak akan mencium baunya. Dan (ingatlah) Allah adalah Maha Pengampun. Sesungguhnya Allah Maha Penerima Taubat lagi Maha Penyayang.R. maksudnya:” Sesungguhnya tujuh petala langit dan bumi sama mengutuk orang yang selalu berzina dan bau kemaluan pelacur di dalam neraka dapat mengganggu ahli neraka kerana sangat busuknya. Dan sesiapa yang . supaya kamu berjaya. ayat 12) Nabi s.a Rasulullah s. Muslim Firman Allah yang bermaksud: "Dan janganlah mengumpat satu sama lain.w bersabda: "Sesiapa yang menolak kata-kata buruk terhadap kehormatan diri saudaranya." [Surah Al-Ahzab:59] Sesungguhnya kepala yang ditusuk dengan besi itu lebih baik daripada menyentuh kaum yang bukan sejenis yang tidak halal baginya. Rasulullah s. atau saudara-saudara mereka.w bersabda. supaya melabuhkan pakaiannya bagi menutup seluruh tubuhnya (semasa mereka keluar). atau bapa mereka atau bapa mertua mereka atau anak-anak mereka. atau anak-anak tiri mereka. atau hamba-hamba mereka. atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan." [Surah AnNur:31} "Wahai Nabi. dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah.a. dan memelihara kehormatan mereka." -H.w bersabda yang maksudnya:”Sesiapa yang beriman kepada Allah dan hari kemudian.

” Maksud sabda Nabi s. ayat 97) . Bacalah. mereka itu sesat dan menyesatkan. maka tidak ada yang dapat menolak. Tuhanmu adalah Maha Mulia.w berikut wajar direnungi: “Allah tidak menarik kembali pengetahuan dengan jalan mencabutnya dari hati manusia. kasih sayang terhadap jiran tetangga. maka sesungguhnya Kami akan berikan kepadanya kehidupan yang baik. Sesiapa yang beriman kepada Allah dan hari kemudian maka hendaklah ia memuliakan tetamunya. dan sesungguhnya Kami akan berikan balasan pahala kepada mereka yang lebih baik daripada apa yang mereka kerjakan. Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Mereka yang mencari harta dunia (kekayaan) dengan jalan yang halal dan menahan dirinya daripada meminta (tidak menjadi pengemis) dan berusaha mencari nafkah untuk keluarganya serta belas kasihan. maka hendaklah ia memuliakan jirannya. Orang ini akan berfatwa tanpa ilmu.beriman kepada Allah dan Hari Kemudian." (Surah ar-Ruum. dan tidak ada pelindung bagi mereka selain daripada-Nya. Apabila orang berpengetahuan sudah punah. (sama ada) lelaki atau perempuan dalam keadaan beriman. Dia menciptakan manusia dari segumpal darah.” (al-Alaq: 1-5) Sabda Rasulullah SAW bermaksud: “Sesungguhnya aku diutuskan untuk menyempurnakan akhlak. Timbulnya yang demikian kerana Allah hendak merasakan mereka sebahagian daripada balasan perbuatan buruk yang mereka sudah lakukan supaya mereka kembali insaf dan bertaubat.” (Hadis riwayat Ahmad) "Sesiapa yang mengerjakan amal soleh. masyarakat mengangkat orang bodoh menjadi pemimpin dan tempat bertanya. Rasulullah SAW bersabda bermaksud: “Orang yang paling kecewa (rugi) pada hari kiamat ialah orang yang mencari harta secara tidak halal lalu ia masuk ke neraka bersama hartanya. yang menjaganya dengan perintah Allah. yang mengajarkan manusia menulis dengan pena. nescaya pada hari kiamat ia akan berjumpa dengan Allah dengan mukanya berseri-seri seperti bulan purnama pada waktu malam. ayat 41) Firman Allah bermaksud: “Bagi setiap seorang ada malaikat penjaganya dari hadapan dan belakangnya.a.” “Bacalah dengan nama Tuhanmu yang menciptakan.” (Surah ar-Ra’d. tetapi dengan jalan mematikan orang yang berilmu." (Surah al-Nahl.” (Riwayat Bukhari dan Muslim) Firman Allah bermaksud: "Telah timbul pelbagai kerosakan dan bala bencana di darat dan di laut dengan sebab apa yang dilakukan oleh tangan manusia.” At-Tabrani meriwayatkan. Dan apabila dikehendaki oleh Allah keburukan kepada sesuatu kaum. Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri. ayat 11) Imam Bukhari meriwayatkan. Mengajarkan manusia apa saja yang tidak diketahui.

dunia akan dibawa." (Hadis riwayat At-Tirmidzi) Daripada Abu Saiid Al-Khudri menceritakan. Abu Hurairah berkata.” Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: "Bahawa sesungguhnya Allah tidak memandang kepada tubuh badan dan rupa paras kamu. tetapi Dia hanya memandang kepada hati sanubari kamu. kemudian diasing-asingkan." (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim) Diriwayatkan daripada Abu Hurairah. apa yang dikerjakan kerana Allah dan apa . Lelaki itu bertanya lagi: Siapa lagi? Baginda menjawab: Bapamu." (Hadis riwayat Ahmad) Abu Qatadah berkata. duduk atau berbaring dan memikirkan kejadian langit dan bumi seraya berkata: Hai Tuhan kami! Tidaklah Engkau jadikan semua ini dengan sia-sia. Mereka mengingat Allah sambil berdiri." (Hadis riwayat Muslim) Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: "Pada hari kiamat nanti. Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: "Puasa itu perisai dan benteng yang benar-benar menyekatkan daripada neraka. Jawab Baginda SAW: "Hari itu aku dilahirkan dan hari itu aku diutus menjadi Rasul dan diturunkan kepadaku al-Quran." ( Surah Al-Hajj: 46) amalan berpuasa Isnin dan Khamis dilakukan Nabi Muhammad SAW. Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: "Siapa berpuasa pada suatu hari di jalan Allah (secara ikhlas serta mencontohi Nabi). tetapi yang buta. lalu mereka mempunyai hati yang dengan itu mereka dapat memahami atau mempunyai telinga yang dengan itu mereka dapat mendengar? Kerana sesungguhnya bukanlah mata itu yang buta. Lelaki itu bertanya lagi: Kemudian siapa lagi? Ujar Baginda: Ibumu. Baginda bersungguh-sungguh melakukannya seperti dijelaskan hadis diriwayatkan Muslim dan At-Tirmidzi. pernah Rasulullah SAW ditanya mengenai puasa Isnin. Maha Suci Engkau! Kerana itu peliharalah kami daripada seksa api neraka. ialah hati yang di dalam dada. Mengenai Rasulullah SAW yang mengamalkan puasa Isnin dan Khamis. Lelaki itu bertanya sekali lagi: Kemudian siapa lagi? Jawab Baginda: Ibumu.Firman Allah bermaksud: “Sesungguhnya kejadian langit dan bumi dan perselisihan malam dan siang itu ada beberapa bukti bagi orang yang mempunyai fikiran." (Hadis riwayat Muslim) "Maka apakah mereka tidak berjalan di muka bumi. nescaya Allah akan menjauhkan mukanya (dirinya) daripada neraka sejauh 70 tahun (perjalanan). Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: "Pada dua hari itu amal perbuatan manusia diangkat kepada Allah dan aku suka pada saat amalku dilaporkan aku dalam keadaan berpuasa.” Surah ali-Imran ayat 190-191) Rasulullah SAW pernah ditanya seorang lelaki: “Ya Rasulullah! Siapakah yang lebih berhak saya berbuat baik? Jawab Rasulullah: Ibumu.

(iaitu) orang-orang yang apabila ditimpa musibah. setiap kalimah tahlil adalah sedekah.a katanya:”Beberapa orang sahabat Nabi SAW pernah berkata kepada beliau. Dan amalan ad-din yang paling dicintai (Allah) ialah yang dilakukan secara rutin oleh pelakunya. puasa seperti kami puasa dan bersedekah dengan sisa harta mereka. jiwa dan buah-buahan. bahkan pada kemaluanmu pun terdapat pula unsur sedekah.” Mereka bertanya:”Kalau begitu. Sesungguhnya Allah tidak menyukai orang-orang yang sombong dan membanggabanggakan diri. Amalan paling Allah sukai ialah amalan yang berterusan walaupun sedikit. Allah tidak berasa bosan sehingga kamu sendiri yang berasa bosan. Sebaliknya jika kamu melakukannya dengan yang halal. setiap kalimah takbir adalah sedekah.” Jawab Rasulullah SAW:”Bukankah Allah telah menjadikan berbagai macam cara untuk kamu bersedekah? Setiap kalimah tasbih adalah sedekah. kamu mendapat pahala." (Riwayat al-Bukhari dan Muslim). dengan sedikit ketakutan. dan teman sejawat. (al-Baqarah: 155 . dan apa saja yang aku perintahkan kepadamu maka lakukanlah sesuai kemampuanmu. ibnu sabil dan hamba sahayamu. Mereka itulah yang mendapat keberkatan yang sempurna dan rahmat dari Tuhan mereka dan mereka itulah orangorang yang mendapat petunjuk.:”Kaum hartawan memperolehi pahala yang lebih banyak. Sesungguhnya kehancuran umat sebelum kamu adalah kerana . tentunya kamu berdosa. karib-kerabat. (an-Nisa': 36) Saidina Ali bin Abi Talib pernah berkata: "Orang yang berakal itu ialah orang yang mahu mengambil iktibar dan pengajaran daripada kisah pengalaman orang lain. Demi Allah." Pepatah orang tua ada berkata: "Yang baik dijadikan teladan dan yang buruk dijadikan sempadan Daripada Aisyah. anak-anak yatim. tetangga yang dekat dan tetangga yang jauh. setiap kalimah tahmid adalah sedekah. lakukanlah amalan mengikut keupayaan kamu. mereka mengucapkan: 'Inna lillaahi wa innaa ilaihi raaji'uun'.” Baginda bersabda maksudnya: "Apa saja yang aku larang bagi kamu hendaklah kamu jauhi. orang-orang miskin. Mereka solat seperti kami solat.” (al-Bukhari) Allah SWT menyatakan yang bermaksud: Dan sungguh akan Kami berikan cubaan kepadamu. kekurangan harta.157) firman Allah SWT yang bermaksud: Dan berbuat baiklah kepada dua orang ibubapa.dilakukan bukan kerana Allah. Dan berikanlah berita gembira kepada orang-orang yang sabar. lalu dicampakkan ke dalam api neraka. Nabi SAW bersabda yang bermaksud: "Wahai manusia. Sesungguhnya Allah tidak jemu sehingga kamu jemu. adakah kami mendapat pahala jika kami memuaskan nafsu syahwat kami?” Jawab Rasulullah SAW “ Jika kamu melakukannya dengan yang haram. kelaparan." (Hadis riwayat Baihaqi) Dari Abu Dzar r. Diriwayatkan daripada Aisyah bahawa Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Berbuat baiklah sesuai dengan kemampuanmu. amar makruf dan nahi mungkar (mengajak kepada kebaikan dan melarang kepada yang mungkar) adalah sedekah.

iaitu : ..... bertahmid. Sebelum khatam Al Qur'an. . . "Bertanya Aisyah : "Ya Rasulullah. maka kami semua akan memberi syafaat di hari kiamat.Kamu mengenal Allah tetapi kamu tidak tunaikan hak-Nya. Bagaimana aku dapat melaksanakan empat perkara seketika?" Rasul tersenyum dan bersabda : "Jika engkau tidur bacalah : Al Ikhlas tiga kali seakan-akan kau mengkhatamkan Al Qur'an. . . bertakbir maka seakan-akan kamu telah melaksanakan ibadah haji dan umrah" Ilmu yang bermanfaat ialah salah satu amal yang berkekalan bagi orang yang mengajarnya . 2.Kamu bangun dari tidur lalu kamu ceritakan segala keaiban manusia tetapi kamu lupa keaiban kamu sendiri.mereka banyak bertanya dan berselisih faham dengan nabi-nabi mereka (tidak mahu taat dan patuh). Rasulullah berpesan kepada Aisyah ra : "Ya Aisyah jangan engkau tidur sebelum melakukan empat perkara. bertahlil.Kamu sudah membaca al-Quran tetapi kamu tidak beramal dengannya. . Sebelum membuat para nabi memberimu syafaat di hari akhir.Kamu sudah berkata syurga itu benar tetapi kamu tidak beramal untuknya. . 3.Kamu sangka bahawa kamu cinta kepada Rasulullah s.Kamu sudah makan nikmat Allah tetapi kamu tidak tunaikan syukur-Nya. ..Kamu sudah berkata mati itu benar tetapi kamu tidak bersedia baginya.perbanyaklah bertasbih. . Membacalah selawat untukKu dan para nabi sebelum aku.a. Sebelum para muslim meredhai kamu." (Muttafaq 'alaihi) Kerana hati kamu buta disebabkan sepuluh perkara.w tetapi kamu tinggalkan sunnahnya. .Kamu kebumikan mayat manusia tetapi kamu tidak mengambil iktibar daripada mereka.Kamu sudah berkata syaitan itu musuh kamu tetapi kamu tidak menentangnya. 4. Sebelum kau laksanakan haji dan umrah.Kamu sudah berkata neraka itu benar tetapi kamu tidak lari darinya. iaitu: . Dan.. Beristighfarlah untuk para muslimin maka mereka akan meredhai kamu.

Oleh itu mahukah kamu berhenti daripada melakukan perkara-perkara yang keji dan kotor itu atau kamu masih berdegil?" .” (Hadis riwayat Imam al-Bukhari) Allah berfirman dalam Surah Al-Maaidah. Surah Al-Baqarah ayat 168 bermaksud: "Wahai sekalian manusia! Makanlah dari apa yang ada di bumi.meskipun dia sudah mati.” (Hadis riwayat Imam Ibnu Majah) Daripada Abu Hurairah. maka hendaklah dia menutupi diri. Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Iman mempunyai lebih daripada enam puluh cabang. Allah juga berfirman dalam Surah Al-Maaidah yang mafhumnya: "Sesungguhnya syaitan itu hanyalah bermaksud mahu menimbulkan permusuhan dan kebencian di antara kamu dengan sebab arak dan judi dan mahu memalingkan kamu daripada mengingati Allah dan daripada mengerjakan sembahyang.a katanya Rasulullah s.a.” (Muslim) "Tiga perkara yang sesiapa yang mempunyainya di dalam diri maka ia adalah munafiq. Adapun malu adalah salah satu cabang dari cabang iman. ayat 90 yang bermaksud: "Wahai orang yang beriman.” (Hadis riwayat Imam al-Bukhari) Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Sesungguhnya salah satu perkara yang sudah diketahui manusia dari kata-kata kenabian terdahulu adalah: Jika engkau tidak malu. berbuatlah sesuka hatimu. Apabila bercakap ia dusta. oleh itu hendaklah kamu menjauhinya supaya kamu berjaya". Maka serangga-serangga berterbangan menjatuhkan diri ke dalam api itu. Dan aku telah mencegah kamu semua agar tidak jatuh ke dalam api tetapi kamu meloloskan (melepaskan) diri dari tanganku. Padahal orang tersebut telah berusaha menghalaunya. (Riwayat Bukhari dan Muslim) Rasulullah SAW bersabda lagi: “Sesungguhnya Allah Maha Pemalu (al-Hayaa’) dan Maha Menutupi (al-Sitr).w bersabda:”Perumpamaanku dengan kamu sekelian ialah bagaikan seorang yang menyalakan api.” (Hadis riwayat Imam Abu Dawud) Sabda Baginda yang bermaksud: “Sesungguhnya setiap agama memiliki akhlak. apabila berjanji tidak dikotakan apabila diberi amanah ia khianat. Dari jabir r. adalah kotor dari perbuatan syaitan. yang halal lagi baik dan janganlah kamu ikut jejak langkah syaitan kerana sesungguhnya syaitan itu ialah musuh yang terang nyata bagi kamu". bahawa sesungguhnya arak dan judi dan pemujaan berhala dan mengundai nasib dengan batang-batang anak panah. Dia mencintai rasa malu dan yang tertutup. Apabila salah seorang daripada kalian mandi. dan akhlak Islam adalah malu.

ayat 50) .” (Surah adz-Dzaariyaat.Firman Allah bermaksud: “Maka segeralah kembali kepada Allah maka sesungguhnya aku seorang pemberi peringatan yang nyata daripada Allah untukmu.

a." (Hadis riwayat Muslim) Imam Bukhari meriwayatkan daripada Abdullah bin Omar: "Nabi bersiwak (menggosok gigi) pada permulaan siang dan akhirnya. bersabarlah kamu dan kuatkanlah kesabaranmu dan tetaplah bersiap siaga (di perbatasan negerimu) dan bertakwalah kepada Allah supaya kamu beruntung. membasuh sendi-sendi.a berkata yang bermaksud: "Sepuluh perkara dikira sebagai fitrah (sunnah). memelihara janggut. memotong misai. memasukkan air ke hidung. Adapun kamu sama juga seperti dalam solat selama kamu menanti-nantikan solat itu.(Ali ‘Imran : 200) ." (Hadis riwayat Muslim) Saidatina Aishah r.” (al-Bukhari) Rasulullah s." (Surah al-Araf. nescaya akan ditimpa kepadanya laknat Allah dan juga tidak diterima daripadanya taubat dan tebusannya." baginda menyatakan: "Bersiwak itu menyucikan mulut. kerana Rasulullah s.w ada menyatakan dalam sabda bermaksud: "Jika tidak menyusahkan ke atas umatku. mencukur bulu ari-ari.a Antara yang diberikan penekanan ialah kebersihan mulut dan gigi. Kemudian baginda bersabda:”Orang lain telah solat dan mereka telah tidur. sesungguhnya Allah tidak suka akan orang yang melampaui batas. bersugi." Abu Hurairah r. aku ingin menyuruh mereka melambatkan solat Isyak dan bersugi (menggosok) gigi setiap kali mereka hendak melakukan solat. diredai Tuhan dan dibenci syaitan. barulah baginda solat.w menunda solat Isya’ hingga seperdua malam. ayat 31) “Hai orang-orang yang beriman." firman Allah yang bermaksud: "Dan makanlah serta minumlah dan jangan kamu melampaui." Salah seorang rawi hadis ini (Ibn Abi Dzi'b) menerangkan dengan katanya: "Lalu ia memimpin kamu dengan menurut kitab Allah alQuran dan Sunnah Nabi kamu s. bersuci dengan air (beristinja).” (Hadis riwayat Abu al-Laith) Hadith : Dari Anas katanya:”Nabi s. mencabut bulu ketiak.w.w bersabda: "Sungguh baik keadaan kamu ketika Isa Ibn Mariam turun dalam kalangan kamu.a.a. lalu ia memimpin kamu.a. memotong kuku.“Wahai kaum Muhajirin dan Ansar! Sesiapa yang lebih mengutamakan isterinya daripada ibunya.

beliau menganggap hadith ini panjang. ayat 61) "Jika salah seorang di antara kamu mengambil talinya (keluar mencari kayu). Dia menciptakan kamu dari bumi (tanah) dan memerintahkan kamu supaya memakmurkannya.a. kepalanya kekanan dan kekiri dan dua jarinya didalam telinganya”." (Hadis riwayat alBukhari) Firman Allah bermaksud: "Padahal mereka tidak diperintahkan melainkan supaya menyembah Allah dengan mengikhlaskan ibadat kepada-Nya.Riwayat Al-Bukhari dan Muslim DARIPADA Abu Hurairah katanya. perkenan suaranya lalu diajarkan Azan kepadanya. maka dengan itu Allah memeliharakan air mukanya adalah lebih baik daripada ia meminta-minta daripada orang lain sama ada diberi atau tidak.a.a. Asal hadith ini didalam soheh al-Bukhari dan soheh muslim.” (Hadis riwayat Bukhari) "Wahai kaumku. Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Apakah tidak menarik hatimu bagaimana Tuhan menghindarkan daripadaku caci maki dan kutukan orang Quraisy. sedangkan aku orang terpuji.“Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan sabar dan (mengerjakan) salat." (Surah Hud. oleh itu hendaklah engkau .a. sekali-kali tidak ada Tuhan bagi kamu selain-Nya. dan supaya mereka mendirikan sembahyang serta memberi zakat.” (Muslim) Hadith : “Daripada Abu Juhaifah r. Aku telah melihat Bilal sedang Azan dan aku memerhatikan mulutnya.a katanya. Rasulullah s. ayat 5) Firman Allah bermaksud: "Sesungguhnya Kami menurunkan al-Quran ini kepadamu (wahai Muhammad) dengan membawa kebenaran.”Dan daripada Abu Mahzurah r." (Surah al-Bayyinah. lalu dijualnya. meletakkan dua jarinya kedalam dua telinganya” Hadith yang diriwayatkan oleh Abu Daud menyebut “(Bilal) telah memalingkan tengkuknya ketika menyebut “Haiya alassolah” kekanan dan kekiri.w bersabda:”Sempurnakanlah sujudmu! Jangan membentangkan dua siku seperti anjing (tidur). dan sesungguhnya yang demikian itu sungguh berat. lagi tetap teguh di atas tauhid. kecuali bagi orang-orang yang khusyuk” (Al-Baqarah : 45) Hadith : Dari Anas r. bahawa Nabi s. katanya. tanpa berpusing badannya”. kemudian dia memikul seberkas kayu api di atas belakangnya. Hadith yang diriwayatkan oleh ibnu majah pula menyebut. Diriwayatkan oleh Ahmad dan Tarmizi. Dan yang demikian itulah agama yang benar.w. sembahlah Allah. Mereka yang mencaci dan mengutuk ialah orang tercela.

tetapi pertengahan (sehingga kepalanya kelihatan rata dengan punggung).(Hadis riwayat Bukhari dan Muslim) ayat 56 dari surah an-Nisa' yang mengisyaratkan kewujudan lapisan kulit dan saraf yang sakit.a.w bersabda: "Sebaik-baik puasa selepas Ramadan adalah bulan Allah al-Muharam dan sebaik-baik solat selepas solat fardu adalah solat malam. Apabila baginda bangkit dari rukuk." ." (Riwayat Imam Muslim). lantas mereka beristighfar kepada Allah lalu diampuni dosa mereka. soal penguasaan ilmu sangat penting.a. Rasulullah s.w telah bersabda yang maksudnya:”Demi Allah. Dalam soal mengatur perancangan strategi. kalau kamu tidak berdosa. Apabila baginda rukuk." (Hadis riwayat Tirmizi dan Ibnu Majah) Riwayat Abu Daud dan Ibnu Majah Rasulullah s. Sesudah itu baginda membaca surah al-Fatihah.w memulai solat baginda dengan takbir. baginda tidak sujud sebelum .a katanya:”Rasulullah s. Allah akan menjadikan satu umat lain yang melakukan dosa.” (Muslim)                     Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: "Orang mukmin makan dengan satu perut manakala orang kafir dengan tujuh perut. ayat 2) Sabda Nabi Muhammad SAW bermaksud: "Puasa adalah separuh daripada sabar.a." (Surah al-Zumar. Kami gantikan akan mereka dengan kulit-kulit yang lain agar mereka merasai azab." Dari Aisyah r. kepalanya tidak mendongak dan tidak pula terlalu menunduk.menyembah Allah dengan mengikhlaskan segala ibadat dan bawaanmu kepadaNya. "Setiap kali masak hangus kulit-kulit mereka (ahli neraka).

T.W. Ia menjadikan seseorang itu menduduki martabat yang tinggi berbanding dengan orang yang tidak berilmu. Tiap-tiap selesai dua rakaat baginda membaca Tahiyat sambil duduk menghimpit kaki kiri dan menegakkan kaki kanan. Apabila baginda mengangkat kepala dari sujud (pertama) baginda tidak sujud (kedua) sebelum duduknya antara kedua sujud itu tepat benar lebih dahulu." (Muslim) Hadith : Huraian i) Ilmu ialah mengetahui tentang sesuatu perkara di mana perkara yang boleh diketahui itu bergantung pada kemampuan dan usaha yang dilakukan oleh seseorang itu. iii) Oleh itu selaku umat Islam kita hendaklah berusaha untuk menambahkan ilmu masing-masing dari semasa ke semasa termasuklah ilmu yang berkaitan dengan Islam kerana darjatnya lebih tinggi di sisi Allah. Baginda melarang duduk seperti syaitan duduk atau seperti binatang buas duduk. Malah salah satu daripada petanda ilmu yang berkat itu adalah apabila seseorang itu dengan bertambah ilmunya semakin mulia akhlaknya dan semakin bertakwa ia kepada Allah S. ii) Marah umumnya menunjukkan sifat seorang yang lemah kerana gagal mengawal emosinya sendiri. .baginda berdiri lurus lebih dahulu. ii) Menuntut ilmu merupakan suatu jihad yang dituntut oleh Islam ke atas setiap penganutnya. memaafkan kesalahan orang lain dan berlaku ihsan adalah antara sifat yang mesti dipupuk dalam diri setiap manusia kerana ia boleh menambahkan keimanan.” (Muslim) Rasulullah SAW bersabda : 'Sesiapa yang mendatangi 'arraaf' (tukang ramal) kepadanya. Panduan Bagi Orang Yang Diuji Hadith : Huraian Pengajaran Hadis: i) Menahan perasaan marah. tidak akan diterima solatnya selama empat puluh hari. Ia merupakan tabiat yang sukar dihapuskan. Dan baginda menyudahi solat dengan membaca salam.

kepalanya tidak mendongak dan tidak pula terlalu menunduk.a. Apabila baginda mengangkat kepala dari sujud (pertama) baginda tidak sujud (kedua) sebelum duduknya antara kedua sujud itu tepat benar lebih dahulu.a.Apabila marah. dan ia adalah selemah-lemah iman". Kemudian orang yang mendengar sunat menyebut dengan lafaz ”Yarhamukallah”/ Yarhamukillah (bagi perempuan) dan orang yang bersin tersebut menajawab dengan lafaz ”Yahdinaa wayahdikumullah” Huraian i) Di antara sifat orang-orang mukmin yang sebenar adalah menjaga kemaluannya dari perbuatan zina kerana zina adalah termasuk dalam kategori dosa-dosa besar (al-kaba'ir) di samping menyekutukan Allah. Maka Rasulullah s. baginda tidak sujud sebelum baginda berdiri lurus lebih dahulu.” iv) Tidak semua kemarahan itu dilarang oleh Islam.w Hadith : Dari Aisyah r. Marah perlu ada terhadap perkara yang tidak disukai yang menyalahi kebenaran sebagaimana yang diajarkan oleh agama atau perkara yang terang-terang dilarang agama di mana kita dilarang mendiamkan diri jika kehormatan peribadi dan agama dihinakan. Apabila baginda bangkit dari rukuk.a katanya:”Rasulullah s. iii) Imam al-Ghazali pula berkata:” Kemarahan manusia itu bermacammacam-macam. kedua mata menjadi merah. Sekiranya tidak mampu juga maka hendaklah dia membenci perbuatan tersebut di dalam hati. Tajuk : Tertib Solat rasulullah S. urat leher pula kelihatan timbul.a. tetapi pertengahan (sehingga kepalanya kelihatan rata dengan punggung). Oleh itu Rasulullah mengatakan bahawa kemarahan itu adalah bara api di dalam hati anak Adam dan ia datangnya daripada syaitan yang dijadikan daripada api di mana api hanya dapat dipadamkan dengan air. hendaklah seseorang itu berwudhuk (mengambil air sembahyang).w menasihatkan apabila marah. lambat marah tetapi cepat tenang. Setengahnya pula lambat marah dan lambat pula tenang dan setengah yang lain pula. Baginda melarang duduk seperti syaitan duduk atau seperti binatang buas duduk. Setengahnya cepat marah tetapi cepat tenang. Dan baginda menyudahi solat dengan membaca salam. Maka yang ketiga inilah yang paling terpuji. meminum . Tiap-tiap selesai dua rakaat baginda membaca Tahiyat sambil duduk menghimpit kaki kiri dan menegakkan kaki kanan. Apabila baginda rukuk. Sekiranya tidak mampu dengan tangan cegahlah dengan perkataan. Selepas bersin hendaklah menyebut ”Alhamdulillah”.” (Muslim) hadis Nabi yang bermaksud "barangsiapa yang melihat kemungkaran hendaklah dia mencegahnya dengan tangan (perbuatan) sekiranya berkemampuan..w memulai solat baginda dengan takbir. Sesudah itu baginda membaca surah al-Fatihah.

rumah-rumah urut dan sebagainya hendaklah dicegah ditutup keseluruhannya. berjudi. sesungguhnya antara kamu semua ada (melakukan sesuatu) menyebabkan orang lain lari. “Wahai sekelian manusia. tetapi segala-gala yang menjadi pintu ke arah itu adalah dilarang sama sekali seperti memandang aurat wanita. Sabdanya. Riwayat al-Bukhari dan Muslim . iv) Hari ini seakan menjadi “trend”. kebanyakan pakaian yang dipakai oleh golongan muda (ada juga yang telah berumur) terlalu pendek. ii) "Dan janganlah kamu mendekati zina. disko-disko. bukan ''Janganlah melakukan zina'' mempunyai makna yang sangat mendalam iaitu bukan hanya perzinaan sahaja dilarang.a. mendengar perkara yang boleh menaikkan nafsu seperti kelunakan suara (rayuan atau pujukan). sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan yang keji dan suatu jalan yang buruk. iii) Etika berpakaian juga harus dititikberatkan di mana pakaian seorang muslimah itu wajib memenuhi fungsi dasarnya iaitu menghindarkan seseorang dari dorongan berahi kerana jika aurat tidak ditutup dengan sempurna ia akan mengundang berlakunya kejadian rogol atau perbuatan zina yang boleh merosakkan maruah individu yang terlibat. mencuri dan membunuh.” (Abu Mas’ud berkata) aku tidak pernah melihat Nabi s.w marah ketika memberikan nasihatnya lebih dari marahnya pada hari ini. v) Segala-saluran yang dikira boleh membawa manusia kepada perzinaan seperti rumah-rumah pelacuran.a. Jika tidak akan berlakulah perkara-perkara yang tidak diingini.”Sesungguhnya aku melambatlambatkan dari sembahyang subuh disebabkan imam itu memanjangkan bacaannya ketika bersembahyang bersama kami.w lalu berkata. Sabda Baginda SAW yang bermaksud: "Sesungguhnya aku diutus untuk menyempurnakan akhlak mulia. sesiapa antara kamu yang menjadi imam kepada orang ramai hendaklah ia memendekkan bacaannya kerana sesungguhnya makmum dibelakangnya terdiri daripada orang tua." (Riwayat Imam Malik) Hadith : Seorang lelaki telah datang menemui Rasulullah s.minuman keras. berdua-duaan dengan orang yang bukan muhrim dan sebagainya. bergaul bebas antara lelaki dan wanita. kanak-kanak kecil dan orang yang hendak menguruskan keperluannya dengan segera”." (Al-Israa': 32) Larangan zina yang digunakan di dalam al-Quran ini iaitu ''Janganlah kamu mendekati zina. ketat dan nipis Fenomena seperti ini patut dicegah demi kesejahteraan seluruh masyarakat.

semakin banyaklah amalnya." Hasan al-Basri r. nescaya engkau lihat gunung itu tunduk serta pecah. sehinggalah hati mereka dapat berbicara dengan kata-kata hikmah.belah kerana takut kepada Allah. Contoh perbandingan ini Kami kemukakan kepada umat manusia. semakin berilmulah dia dan apabila dia berilmu.w dalam dalam satu hadis daripada Ibnu Hibban." Imam al-Ghazali menyifatkan akal fikiran sebagai sumber." Wahab bin Munabih pula berkata: "Semakin tajam seseorang itu berfikir." Al-Ghazali berkata.' firman Allah dalam ayat 31. memikirkan isinya dan mengambil pengajaran keajaiban kandungannya. "Jika Kami turunkan al-Quran ini ke atas sebuah gunung." Dalam satu kisah. Ibn Khaldun bersetuju akal fikiran (quwwah natiqah) membezakan antara manusia dengan makhluk lain. akal itu mulia dan menjadikan manusia mulia. maksudnya: "Wahai anak-anak Adam! Pakailah pakaian kamu yang indah berhias pada tiap-tiap kali kamu ke tempat ibadat (sembahyang). Melalui akal.h berkata: "Sesungguhnya golongan yang berfikir mereka sentiasa mengulangi apa yang mereka ingati. aku akan lebih memahami untuk berfikir dan panjang berfikir. dari surah Al-A'raf. supaya mereka memikirkannya. manusia mendapat ilmu. sementara orang bijak pandai berkata 'berfikir itu pelita hati. Menurut Aristotle. Ilmu pula ." (a-Hasyr:21) Keutamaan akal fikiran ini ditegaskan Rasulullah s.a. maksudnya: "Berfikir sesaat lebih baik daripada beribadat setahun. petunjuk jalan ke syurga.SATU unsur sangat menonjol pada penciptaan manusia ialah akal fikiran yang menjadikan insan makhluk istimewa berbanding yang lain sehingga layak menggalas amanah sebagai khalifah di bumi. Abu Said al-Khudri menyampaikan sabda Rasulullah yang bermaksud: "Berilah hak matamu di bidang ibadat!" Sahabat bertanya: "Apakah hak mata di bidang ibadat itu wahai Rasulullah?" Jawab Rasulullah: "Membaca al-Quran. Islam memandang tinggi akal fikiran kerana ia sumber segala ilmu malah banyak disebut dalam al-Quran. tempat terbit dan asas ilmu. jiwa manusia adalah hakikat diri manusia dan potensi berfikir adalah sebahagian darinya." Lukman al-Hakim berkata: "Sesungguhnya dengan lamanya duduk.

terutama sains. matematik. Akal merujuk kepada ilmu pengetahuan diperoleh melalui uji kaji dan pengalaman hidup. perbezaan antara manusia berpunca daripada kemampuan asli akal itu sendiri dan pengalaman dilalui. bahkan seseorang mungkin berupaya mengekang nafsu dalam perkara tertentu dan tidak dalam hal lain. alKhwarizmi. pandangan kepada mata. Akal merujuk kepada suatu sifat yang membezakan manusia dari sekalian haiwan. sebagaimana ditonjolkan tokoh Muslim seperti Jabir bin Haiyan. Merujuk kepada kategori ketiga. Akal fikiran membolehkan manusia menilai baik dan buruk. astrologi. untung atau rugi. apabila ia mengetahui akibat setiap perkara dan mengekang syahwat dari menurut kelazatan sementara. Faktor yang boleh dikaitkan dengan akal fikiran dalam perbezaan ini ialah ilmu yang menyedarkan seseorang mengenai kemudaratan. logik. cukup terkenal di Barat dengan nama Alkindus. terhasil apabila seorang mencapai usia tamyiz. Contohnya. dia dipanggil 'manusia berakal' kerana yang memandu tindakannya ialah kesedaran dan keinsafan terhadap perbuatannya. Ilmu daruri ialah ilmu membolehkan dikenali perkara wajib. bukan dorongan hawa nafsu. . Beliau memberikan empat kategori mengenai akal: i. Akal merujuk kepada ilmu daruri. Seorang yang berilmu lebih mampu menjauhi maksiat berbanding si jahil kerana lebih tahu kemudaratannya. iaitu ilmu yang dipelajari dari pengalaman. iv. Penggunaan daya fikir yang tinggi dan lebih serius membolehkan manusia mencapai ketamadunan dan kemajuan dalam pelbagai lapangan.apabila dinisbahkan kepada akal ibarat buah kepada pokok. Umat Islam satu ketika mampu meraih kegemilangan apabila menggunakan kemampuan daya fikir yang tinggi. Bagi kategori keempat. cahaya kepada matahari. akibat hawa nafsu. seorang cerdik pandai Arab dalam pelbagai bidang. bersih dan kotor. Apabila keadaan ini terhasil pada diri seseorang. Al-Kindi (801-873) misalnya. perbezaan manusia kerana berbeza kemampuan mengekang nafsu. Akal dalam erti kata ini adalah sifat semula jadi manusia. mustahil seorang manusia di dua tempat pada satu masa. mampu membezakan di antara yang benar dan palsu. al-Farabi dan banyak lagi. Akal merujuk kepada kesempurnaan sifat akal. ii. mustahil dan harus pada akal. iii. kosmologi. al-Kindi. Manusia memiliki keupayaan berbeza dalam hal ini. malah memandu untuk mengenal diri dan Penciptanya.

Kehidupan beliau sangat susah. Bahkan. psikologi dan meteorologi. Kisah seorang Barat. Isaac Newton (1643-1927). 2. Ia bukan saja berlaku pada bumi. mengapa bulan bergerak mengelilingi bumi? Selepas letih berjalan dan tidak mendapat jawapan. iaitu buah epal jatuh ke bawah kerana adanya tarikan dari bumi dan daya seperti itu dinamakan daya graviti. malah planet lain termasuk bulan. matematik.muzik. 6. beliau berjalan-jalan di sekitar kebun sambil berfikir dan memerhatikan keadaan sekeliling. Demikianlah dengan kemampuan dan kehebatan akal fikiran. Sejak lahir beliau tidak pernah melihat bapanya bekerja sebagai petani. . bintang dan matahari mempunyai daya gravitinya. namun masih berpeluang mendapat ijazah sarjana muda pada usia 22 tahun. Baginda sentiasa memberi salam kepada sesiapa yang ditemui . Pada suatu malam. anak-anak dan ahli keluarganya . 5. 4." (Surah Asy-Syuura. Baginda sangat menghormati orang-orang tua. Baginda sentiasa membantu orang lain. Tibatiba buah epal jatuh berdekatannya. dengan fikiran yang sihat dapat memupuk keimanan kepada Allah serta menolak perkara bersifat tahyul dan khurafat Firman Allah bermaksud: "Dan sesiapa yang melakukan kejahatan atau menganiaya dirinya sendiri dengan melakukan maksiat kemudian ia memohon ampun kepada Allah nescaya ia akan mendapati Allah Maha Pengampun Lagi Maha Mengasihani. Tanpa sedar. kerana beberapa bulan sebelum lahir bapanya meninggal. Baginda tidak pernah menghina orang miskin dan tidak merasa terhina bergaul dengan Mereka . mengasihani orang-orang muda dan kanak-kanak 3. walaupun Baginda sendiri dalam kesusahan . Baginda sangat berlemah lembut dengan isteri." (Surah an-Nisaa. fizik. Mengapa buah itu harus jatuh tepat di bawahnya dan tidak ke sekitarnya atau ke atas? Beliau berfikir lagi hingga menemui satu kesimpulan. iaitu seorang ahli fizik. beliau berehat di bawah pohon epal. fikirannya berakhir pada satu persoalan. ayat 110) Firman Allah bermaksud: "Dan Dialah Tuhan yang menerima taubat daripada hamba-Nya yang bertaubat serta memaafkan kejahatan yang mereka lakukan dan Ia mengetahui akan apa yang kamu semua kerjakan. Baginda bercakap dengan lemah lembut dan sentiasa menumpukan perhatian kepada orang yang bercakap dengannya . falsafah dan astronomi yang terkenal dengan penemuan formula graviti wajar juga diambil pengajaran. Kejadian itu menimbulkan persoalan di dalam benaknya. ayat 25) 1.

membawa seluruh jasad turut berjaga malam dan demam'.7." (Riwayat At-Tirmizi) . maka damaikanlah diantara dua saudara kamu'.a. Rasuluilah s.w. At-Tirmizi dan AI-Hakim) Nilai kasih sayang yang disemai dalam diri para mu'min sebagai menyambut arahan Allah dalam al-Quran dan ajaran Rasuluilah dalam sunnahnya. yang dijelmakan dalam senyuman. 10) Persaudaraan itu diikat dengan kasih sayang dan cinta mencintai antara satu sama lain. (Riwayat Ahmad) Perasaan kasih-sayang terhadap sesama umat islam adalah komponen yang membentuk iman. (al-Hujuraat.a. secara terperinci.w. menggariskan akhlak-akhlak mulia dalam hubungan antara sesama orang-orang beriman. berfirman yang bermaksud: "Sebenarnya orang-orang yang beriman itu adalah bersaudara. Beriman kepada Allah dan Rasul-Nya mestilah mengandungi perasaan kasih kepada kedua-duanya. Hubungan antara sesama orang beriman itu diasaskan kepada persaudaraan. lni menunjukkan bagaimana pentingnya nilai kasih sayang itu dalam kehidupan dan pergaulan sesama orang-orang beriman. adalah seperti jasad apabila satu anggota mengadu sakit. bersabda yang bermaksud: 'Tidak sempurna iman seseorang kamu sehinggalah ia mencintai saudaranya sebagaimana ia mencintai dirinya. (Riwayat Ahmad) Dalam hubungan ini. Allah S.W. Pertemuan dan perjumpaan antara sesama Islam hendaklah dalam keadaan wajah yang berseri-seri dan manis. bersabda yang bermaksud: "Perumpamaan orang-orang yang beriman itu dari segi saling berkasih sayang dan berkasihan belas.T.w. Persaudaraan yang sentiasa digerak dan dihidupkan. diperbaiki dan diperkukuhkan. bersabda yang bermaksud: "Melemparkan senyuman kepada wajah saudaramu adalah sedekah. adalah seperti jasad apabila satu anggota mengadu sakit. (RiwayatAhmad) Akhlak Terhadap Sesama Islam Al-Qurran dan al-Sunnah yang menterjemahkan ajaran al-Ouran ke dalam realiti kehidupan. Rasuluilah s. Rasuluilah s.a. kasih kepada orang beriman telah dikaitkan dengan kesempurnaan iman.. Rasuluilah s. (Riwayat Ahmad.a. la bertujuan untuk membina dan membentuk akhlak murni di kalangan orang-orang beriman dalam pergaulan antara sesama mereka. bersabda yang bermaksud: 'Tidak beriman seseorang kamu sehingga Allah dan Rasul-Nya lebih dikasihinya daripada yang lain dari keduanya'. membawa seluruh jasad turut berjaga malam dan demam'. Baginda tersangat sabar dan tabah apabila mengahadapi setiap cabaran dan kesusahan .w. "Perumpamaan orang-orang yang beriman itu dari segi saling berkasih sayang dan berkasihan belas.

Bagi memupuk perasaan kasih sayang serta memperkukuhkan keimanan. bersabda yang bermaksud: "Sesiapa yang menutup keaiban seseorang Islam Allah menutup keaibannya didunia dan diakhirat". Ahmad dan Abu Daud) Seterusnya orang-orang yang beriman dilarang berperangai suka menyebarkan berita tanpa dipastikan kebenarannya. melarang penyebaran maklumat yang berkaitan dengan keburukan yang dilakukan daiam masyarakat. Sebaliknya mereka hendaklah saling hormat menghormati. suka melaknat. Jika keburukan itu berkaitan dengan pencabulan terhadap keadilan. ia hendaklah diadili di mahkamah dan dihukum jika thabit kesalahan. suka mencela dan mengkritik.W. suka mengeluarkan kata buruk dan kesat".lni diikuti dengan mengucap selamat serta memberi salam untuk memulakan hubungan dan pertemuan. 148) Keburukan yang dilakukan oleh seseorang mu'min hendaklah disembunyikan. Rasuluilah s.a. bersabda yang bermaksud: '. Walau bagaimanapun berita mengenai kesalahan dan hukuman yang dikenakan tidak boleh didedah dan disebarkan untuk dijadikan bahan perbualan orang ramai. Rasulullah s.a. Rasulullah s. (al-Nisaa'.W.T berfirman yang bermaksud: "Allah tidak suka kepada perkataan-perkataan buruk yang dikatakan dengan berterus terang melainkan mereka yang dizalimi".w.. Walau bagaimanapun Islam memberi kebenaran melakukan pendedahan keburukan yang berkaitan dengan periakuan zalim apabila dibuat di mahkamah semata-mata untuk menegakkan keadilan.a. (Riwayat Bukhari dan Ahmad) Orang-orang Islam dilarang menghina sesama orang-orang Islam.. Begitu juga perlakuan yang buruk yang menjatuhkan martabat dan ketinggian orang-orang beriman.w.w. mengerdik dan melaknat. menggariskan peraturan-peraturan memberi salam secara terperinci yang boleh dirujukkan kepada kitab-kitab hadis.a.T dan Rasul-Nya melarang tindakan-tindakan sama ada dengan perbuatan dan perkataan yang boleh membawa kepada terputusnya hubungan persaudaraan dan silaturrahim di kalangan orang-orang beriman. (Riwayat Muslim. Begitu juga saksi dan orang yang teraniaya boleh mendedahkan kezaliman yang dilakukan oleh seseorang untuk menegakkan keadilan.w. Allah S.a.Sebarkan lah salam di kalangan kamu". suka melaknat dan mengeluarkan kata-kata buruk dari mulutnya. Rasulullah s. (Riwayat Muslim) Seterusnya.w..T. Rasuluilah s. Allah S. bersabda yang bermaksud: . (Riwayat Muslim) Mengenai budaya suka mengecam. bersabda yang bermaksud: "Bukan lah seorang beriman itu seorang yang suka mengecam.W.a. Rasulullah s. Allah S. bersabda yang bermaksud: "Memadai seseorang itu berdusta apabila ia berbicara tentang apa sahaja yang didengarnya".w.

jiwa berharap dan berhasrat. maka matinya sama dengan mati munafik. zina mata adalah disebabkan pandangan.a.w.” (Muslim) Hadith : .a katanya. Justeru. solat wajib mesti dilakukan dalam apa keadaan sekalipun. bersabda yang bermaksud: Sabda Rasulullah maksudnya: "Sesiapa yang lupa akan sesuatu solat. zina kaki apabila ia melangkah." (Riwayat al-Bukhari) Solat ialah tanda pertalian terus seorang hamba dengan Allah. tiada tebusan lain untuk solat itu kecuali solat yang dilupakannya. bagi orang yang meninggalkan solat disebabkan malas atau sengaja hukumnya adalah fasik dan melakukan dosa besar iaitu mengabaikan salah satu daripada Rukun Islam. setelah dibicarakan dan dithabitkan kesalahannya. Rasulullah s. Oleh itu sesiapa yang mengerjakannya bermakna ia menegakkan agamanya.W."Cukup seseorang itu menjadi jahat dengan ia menghina saudara muslimnya” (RiwayatAt-Tirmizi) Kewajipan orang Islam terhadap saudara muslimnya yang melakukan kesilapan dan kesalahan ialah memberikan nasihat dan menghukum dengan hukum Allah S. zina tangan adalah menggunakannya. Rasuluilah s. maka solat wajib yang ditinggalkan dianggap sebagai hutang yang mesti dilangsaikan seperti setiap hutang yang wajib dibayar.a. zina telinga adalah mendengar. Islam mewajibkan umatnya melaksanakan solat wajib sebanyak lima waktu sehari semalam. Ia pasti melakukannya tanpa dapat dielakkan. Solat juga tiang agama.a katanya. hendaklah dia mengerjakan solat itu jika ia telah mengingatinya.” (Muslim) Hadith : Dari Abu Hurairah r.w ditanya orang:”Solat malam yang bagaimanakah yang lebih baik? Jawab Rasulullah s. malulah yang membenarkan atau mendustakannya. sesuai dengan firman Allah yang maksudnya: "Dan dirikanlah solat untuk mengingati-Ku.w bersabda:”Sesiapa yang mati tanpa pernah berperang bahkan jiwanya tidak pernah tergerak hendak turut berperang. seperti ditetapkan oleh Islam.a.a. Oleh itu. Rasulullah s. hadis sahih Nabi saw bersabda yang bermaksud: "Ditulis bagi setiap anak Adam bahagiannya daripada zina.:” Yang lama berdirinya. zina lisan adalah disebabkan berbicara.T.w." Hadith : Dari Jabir r. manakala orang yang meninggalkannya ia sudah meruntuhkan agamanya.

lalu timbul fitnah (bala bencana atau kekacuan). Kemudian Allah menunggu (memperhatikan) apa yang kamu kerjakan (di dunia itu). Beliau juga melarang beristinja’ dengan tangan kanan.a.a.W. beristinja’ kurang dari tiga biji batu dan istinja’ dengan kotoran ternak yang telah keras atau dengan tulang. membunuh orang-orang baik dan orang-orang jahat tanpa mempedulikan apakah dia orang mukmin atau tidak dan tanpa mengendahkan janji yang telah dibuatnya. Maka diampuni Allah dosa setiap hamba-Nya yang mukmin kecuali orang yang bermusuhan. orang itu juga bukan umatku.a katanya:”Aku berjanji kepada Rasulullah s.a.w sabdanya:”Sesungguhnya dunia itu manis.Dari Ibnu ‘Umar r.” (Muslim) Hadith : Dari Abu Hurairah r.a. Dan sesiapa yang keluar dari umatku lalu menyerang umatku.a katanya. maka kerjakanlah pula solat (sunat) di rumah kerana dengan itu Allah akan menjadikan rumah itu bahagia.” (al-Bukhari) Hadith : Dari Jarir r.” (Muslim) Hadith : Dari Abu Sa’id al-Khudri r. Dan sesungguhnya Allah telah menguasakannya kepada kamu sekelian. kerana sesungguhnya sumber bencana Bani Israel adalah wanita. Maka dikatakan:”Tinggalkanlah kedua orang ini dahulu sampai mereka berdamai.a katanya.”Benar! Beliau melarang kita mengadap kiblat ketika buang air besar atau kecil. bermusuhan dan berperang kerana fanatik kesukuan (kebangsaan).a.” (Muslim) .” (Muslim) Hadith : Dari Abu Hurairah r. dihapuskan (dicabut) ilmu (agama). Rasulullah SAW bersabda:”Apabila kamu telah menunaikan solat (wajib) di masjid.w bersabda:”Seluruh amal manusia dihadapkan kepada Allah S.a katanya:”Aku mendengar Rasulullah s. Rasulullah s. dia bukanlah umatku. Di mana-mana dijumpai kebakhilan serta banyak pembunuhan. menipu. menggelapkan wang.a katanya. dari nabi s.a.w akan setia dan patuh dan memberi nasihat kepada setiap orang muslim.w bersabda:”Tidak diterima solat seseorang tanpa suci dan tidak diterima sedekah yang berasal daripada kejahatan (seperti mencuri.” (Muslim) Hadith : Dari Salman r. Rasulullah s. maka matinya seperti mati jahiliyah. Iaitu pada hari Isnin dan Khamis.w bersabda:”Tanda hari kiamat semakin dekat.a katanya dia ditanya oleh seseorang:”Bukankah Rasulullah SAW telah mengajarkan kepada kamu segala-galanya hingga masalah buang air juga?” Jawabnya.a. Kerana itu takutilah dunia dan takutilah wanita).” (Muslim) Hadith : Dari Abu Hurairah r. merompak. judi dan sebagainya)” (Muslim) Hadith : Dari Jabir r. Rasulullah s. Lalu beliau bersabda kepadaku:”Lakukanlah sekuasamu.T dalam sejumaat (seminggu) dua kali. Sesiapa yang mati terbunuh di bawah bendera kefanatikan.w bersabda:”Sesiapa yang tidak mematuhi Imam dan memencilkan diri dari jamaah lalu dia mati.a katanya.

w.w bersabda yang bermaksud: ”Sesungguhnya apabila manusia melihat manusia lain melakukan kezaliman lalu tidak melarangnya. daripada Salim dan diambil daripada ayahnya. Rasulullah s.a. Baginda memegang kepalaku lalu menjadikan aku berada di sebelah kanan baginda. “Bersabda Rasulullah s. Aku berdiri di sebelah kiri baginda. Kata Ibn Abbas: "Rasulullah bangun bersolat malam.: Tiga macam orang bukan saja tidak akan mendapat layanan dan ampunan dari Allah pada hari kiamat. Riwayat Muslim Sanad hadis paling sahih yang disepakati oleh ulama hadis ialah: 1.a. penuangnya. Sanad hadis Imam Ahmad bin Hanbal 2.Hadith : Rasulullah saw. pengirimnya. Manakala sanad paling sahih di sisi Imam al-Bukhari ialah riwayat yang dinukilkan daripada Malik bin Anas.a. raja atau kepala negara atau penguasa yang pendusta dan fakir yang sombong. pemakan hasil wangnya. ayat 8) Riwayat Abu Daud dan at-Tirmidzi Benarlah seperti diungkapkan Asy-Syekh Husen Yusuf Ghazzal: "Dapat kita saksikan bahawa saat ini apabila seseorang melakukan perbuatan dosa. penjualnya. diambil daripada Nafi daripada Ibn Umar. Sanadhadis Imam al-Bukhari. pembayarnya dan pemesannya ” Riwayat Anas. peminumnya. (maka dikhuatiri Allah akan menimpakan azab-Nya secara umum tanpa ada yang terselamat sama ada yang melakukan kezaliman atau yang melihatnya tanpa mencegahnya. pengedarnya.” (Muslim) Rasulullah s. Bahkan dengan sewenang-wenangnya mereka berusaha menghalalkan suatu perbuatan tanpa mempedulikan syariat agama dan norma etika. maka ia tidak akan merasa malu sedikitpun." . bahkan akan mendapat siksa yang pedih.w bersabda yang maksudnya:”Dalam persoalan arak ada sepuluh orang yang dikutuk kerananya iaitu pembuatnya.a. iaitu si tua bangka yang berzina. Sanad paling sahih di sisi Imam Ahmad ialah riwayat yang dinukilkan daripada al-Zuhri. Bersabda bermaksud: “Sesungguhnya Allah telah memberi wahyu kepada Aku yang memerintahkan supaya kamu semua bersifat tawadduk sehingga tidak ada seseorang pun merasa dirinya megah (lebih bangga diri) dari orang lain dan tidak boleh seseorang itu menzalimi dan melampaui batas terhadap orang lain”. pembawanya. katanya. (Riwayat al-Bukhari) Dari Abu Hurairah r. ” Firman Allah SWT yang bermaksud: "Wahai orang beriman." (Surah at-Tahrim. bertaubatlah kamu kepada Allah dengan sungguh-sungguh.

sematamata ingin menemani dan menjaga perasaan Baginda. lalu memilih jalan lurus. dengan berkata): Wahai Tuhanku. Aku bertanya lagi: Kemudian apa lagi? Baginda bersabda: Berbakti kepada kedua orang tua. ayat 22) Allah SWT juga berjanji akan menempatkan orang bertaubat dalam syurga yang penuh kenikmatan. Mudah-mudahan Tuhan kamu menghapuskan kesalahan kamu dan memasukkan kamu ke dalam syurga yang mengalir di bawahnya beberapa sungai. Jika membabitkan orang lain. ayat 23-24) Diriwayatkan daripada Abdullah bin Masud: "Aku pernah bertanya Rasulullah SAW: Apakah amalan yang paling utama? Baginda bersabda: Sembahyang pada waktunya. sedang malaikat maut tidak memberitahukannya terlebih dulu. dan doakanlah (untuk mereka. dan hendaklah engkau berbuat baik kepada ibu bapa. "Sesungguhnya Allah mengasihi orang yang banyak bertaubat dan orang yang menyucikan diri. cucurilah rahmat kepada mereka berdua seperti mana mereka mencurahkan kasih sayangnya memelihara dan mendidikku semasa kecil.Allah SWT berfirman yang bermaksud: "Barang siapa yang bertaubat sesudah melakukan kejahatan. sampai kepada umur tua dalam jagaan dan peliharaanmu. tetapi ucapkanlah kepada mereka perkataan yang mulia (yang bersopan santun). ayat 8) Allah berfirman yang bermaksud: "Dan tuhanmu memerintahkan supaya engkau tidak menyembahkan melainkan kepada-Nya semata-mata. dan janganlah engkau menengking mereka. Dan hendaklah engkau merendah diri kepada keduanya kerana belas kasihan dan kasih sayangmu. atau keduaduanya sekali." (Surah al-Baqarah. sebab kematian datangnya tiba-tiba. Kemudian aku bertanya lagi kepada Baginda." (Hadis riwayat Muslim) Diriwayatkan daripada Sa'id bin Abu Waqqas bahawa Ummu Sa'ad adalah seorang kafir. Jika salah seorang dari keduanya. Islam menunjukkan syarat yang mesti dipenuhi iaitu menyesal dengan perbuatan dilakukan dengan sepenuh hati." Untuk melakukan taubat nasuha. bertaubatlah kamu kepada Allah dengan taubat nasuha." (Surah al-Israk. Aku bertanya lagi: Kemudian apa lagi? Baginda bersabda: Berjuang pada jalan Allah. maka janganlah engkau berkata kepada mereka (sebarang perkataan kasar) sekalipun perkataan 'uuh'. Kerana terlalu benci kepada Rasulullah SAW. Maka sesungguhnya Allah menerima taubatnya dan Tuhan itu Maha Pengampun Maha Penyayang. seperti firman-Nya yang bermaksud: "Wahai orang beriman. ayat 39) Nasihat Luqmanul Hakim kepada anaknya: "Janganlah anakku undurkan melakukan taubat. hendaklah memohon maaf daripada orang berkenaan. berhenti serta merta melakukan perbuatan itu." (Surah at-Tahrim. berazam tidak akan mengulang kembali perbuatan itu. pada suatu hari Ummu Sa'ad ." (Surah al-Maidah.

aku tidak akan makan dan minum sehingga aku mati atau engkau kufur (kepada Nabi Muhammad SAW). Lalu Baginda SAW memegang lidahnya dengan berkata: Awas. Dan jika mereka berdua mendesakmu supaya engkau menyekutukan Aku (Allah) dengan sesuatu yang engkau � dengan akal fikiranmu tidak mengetahui sungguh adanya. kepada Akulah juga tempat kembali (untuk menerima balasan). "Bukankah Allah menyuruh engkau berbuat baik kepada ibu bapamu? Demi Allah. dari nabi s. (Hadis riwayat Sahl bin Sa'ad) Rasulullah SAW pernah mengumpamakan lidah itu sebagai kunci segala perkara. menderhaka kedua-dua ibu bapa." (Surah al-Ankabut.a. dan bergaullah dengan mereka di dunia dengan cara yang baik." (Hadis riwayat Muslim) Dari Aisyah r. Dan turutlah jalan orang yang rujuk kembali kepadaKu (dengan tauhid dan amal salih). kemudian Aku akan menerangkan kepada kamu segala yang telah kamu kerjakan. Kemudian kepada Akulah tempat kembali kamu semuanya. anjing gila dan helang. ibunya mengandungnya dengan menanggung kelemahan demi kelemahan (dari awal mengandung hingga akhir menyusunya) dan tempoh menceraikan susunya ialah dalam masa dua tahun. ayat 14-15) Menderhaka kepada ibu bapa adalah dosa besar selepas syirik.w sabdanya:” Terdapat lima jenis binatang merbahaya yang boleh dibunuh di luar tanah haram ataupun di dalam tanah haram iaitu ular. yakni perkara baik dan buruk. Diriwayatkan daripada Anas bin Malik. Baginda bersabda yang bermaksud: "Menyekutukan Allah." (Hadis riwayat Muslim) "Dan Kami wajibkan manusia berbuat baik kepada kedua ibu bapanya.a. Sabda Baginda kepada Muaz bin Jabal yang bermaksud: “Mahukah engkau aku beritahukan mengenai kunci semua perkara ini? Aku (Muaz) menjawab: Mahu wahai Rasulullah SAW. gagak. maka janganlah engkau taat kepada mereka. Aku (Muaz) pun berkata pula: Wahai Rasulullah SAW. Kepada Akulah tempat kamu semua kembali. dan jika mereka berdua mendesakmu supaya engkau menyekutukan Aku (dalam ibadatmu) dengan sesuatu yang engkau tidak mempunyai pengetahuan mengenainya maka janganlah engkau taat kepada mereka. tikus.” (Muslim) Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Barang siapa mampu menjaga apa yang ada antara dua janggut dan apa yang ada di antara dua kaki. apakah kami akan dituntut atas tutur kata . ayat 8) wasiat Luqman al-Hakim kepada anaknya dalam al-Quran yang bermaksud: "Dan Kami wajibkan manusia berbuat baik kepada kedua ibu bapanya. membunuh dan berkata dengan kata-kata palsu.berkata kepada anaknya. dan (ingatlah). Nabi SAW pernah menceritakan mengenai dosa besar. (dengan yang demikian) bersyukurlah kepada-Ku dan kepada kedua ibu bapamu. jagalah ini (lidah) baik-baik. maka aku jamin dia masuk syurga. maka Aku akan menerangkan kepada kamu segala yang kamu kerjakan." (Surah Luqman.

Rasulullullah SAW ada menceritakan suatu kisah: “Pada zaman Bani Israil dulu. ahli ibadah itu berkata lagi: “Berhentilah daripada perbuatan dosa. Adakah engkau diutus Allah untuk mengawasi setiap apa yang aku lakukan? Ahli ibadah membalas: Demi Allah. hidup dua orang lelaki yang mempunyai sikap berbeza.a Huraian : Pengajaran Hadith: i) Solat berjamaah adalah lebih besar ganjarannya daripada bersolat seorang diri dengan 27 kali . Setiap kali ahli ibadah melihat temannya berbuat dosa. melainkan tutur katanya sendiri. Allah berfirman kepada ahli maksiat: Masuklah kamu ke dalam syurga Berkat rahmat-Ku. bukan sekali-kali hak milik manusia yang tidak berkuasa atas makhluk lain. Allah menyoal ahli ibadah: Adakah kamu lebih mengetahui daripada-Ku? Atau adakah kamu dapat mengetahui apa yang berada dalam kekuasaan-Ku? Kemudian. Allah menghakimi kedua-dua mereka di hadapan-Nya.” (Hadis riwayat al-Tirmizi) Diriwayatkan daripada Abu Hurairah. Ini kerana kuasa menghukum mutlak milik Allah. Tiada lain yang akan menjerumuskan manusia menerusi muka atau batang hidungnya ke dalam neraka. Nabi s. Lelaki pertama suka berbuat dosa. Ahli maksiat pun menjawab: Jangan pedulikan aku." Aisyah r. ia menyarankan rakannya itu untuk berhenti daripada perbuatan dosanya.kami? Lalu Baginda SAW menjawab: Moga-moga Allah memelihara engkau. Suatu ketika. terserah kepada Allah yang akan menilai perbuatanku. iaitu) diangkatkan Allah martabatnya dengan perbutannya yang tersebut: satu darjat.a. sementara yang kedua rajin beribadah.w bersabda: "Sesungguhnya Allah memberi rahmat dan Malaikatnya pula mendoakan bagi orang-orang yang masuk menutup celah-celah saf sembahyang serta orang-orang yang merapatkannya. dan orang yang masuk menutup celah saf sembahyang itu (akan beroleh satu tambahan lagi. Sementara kepada ahli ibadah dikatakan: Masukkan orang ini ke dalam neraka.” Sesungguhnya Allah menghukum ahli ibadah kerana dia sudah berbuat syirik kepada Allah dengan menentukan seseorang masuk ke neraka. dosamu tidak akan diampuni oleh-Nya atau kamu tidak akan dimasukkan ke dalam syurga Allah. Selepas kedua-dua ahli ibadah dan ahli maksiat itu meninggal dunia.

" (al-Hadid:23) "Sesiapa yang memakai pakaian menagih kemasyhuran. untuk menunjuk-nunjuk dan bermegah. Sabda Nabi s. lalu melewati tempat kaum lelaki supaya mereka dapat mencium bau wangiannya . ya Rasulullah?” Jawab baginda:”Begini!” (Nabi memberi isyarat dengan tangan baginda. Nasa'i dan Ibnu Majah) . agar diketahui apa yang disembunyikannya dari perhiasan dirinya. "Allah tidak suka kepada setiap orang yang angkuh dan sombong.. nescaya Allah akan memakaikannya pakaian kehinaan di hari kiamat. iii) Orang-orang yang mengambil berat tentang barisan (saf) sembahyang jemaah yang disertainya dijanjikan balasan rahmat dari Allah S. maksudnya: "Janganlah wanita-wanita itu menghentak-hentakkan kakinya di tanah. akan bermaharajalela perzinaan dan kejahatan serta banyak haraj. mereka memukul orang dengannya (iaitu penguasa yang kejam) dan wanita-wanita berpakaian separuh bogel.T serta malaikat mendoakan kebaikan untuk dirinya malah orang yang masuk menutup celah-celah saf sembahyang akan diangkat lagi martabatnya dengan satu darjat.w. di samping dia sendiri melakukan maksiat pula." (Riwayat Nasa'i. iaitu suatu kaum yang membawa cambuk seperti ekor lembu. maka dia itu adalah penzina dan setiap mata yang memandang itu pun penzina. tidak dapat mencium syurga. Salim r. bersabda Rasulullah s." (Riwayat Ahmad." (an-Nur:31) Berpakaian pula. tidaklah secara berlebih-lebihan dan mengangkat diri.w bersabda:”Nanti akan dilenyapkan ilmu pengetahuan. maksudnya: "Ada dua golongan dari ahli neraka yang aku belum pernah melihat mereka. Abu Daud. yang menarik orang melakukan maksiat. seolah-olah menggambarkan terjadnya suatu pembunuhan.W. baik wanita mahupun lelaki.a.a mendengar Abu Hurairah mengatakan bahawa Nabi s.a. Ibnu Khuzaimah dan Ibnu Hibban) Allah Taala mengancam kaum wanita dengan firman-Nya berikut. Ii) Setiap saf mestilah disusun dengan sempurna iaitu rapat dan penuh serta tidak terputus-putus.” Seseorang bertanya:”Apakah haraj itu. padahal bau syurga itu dapat dicium dari jauh perjalanan sekian dan sekian. maksudnya: "Sesiapa saja wanita yang memakai wangi-wangian." (Riwayat Muslim).” (Bukhari) hadis sahih daripada Abu Hurairah r.w.a. kepalanya meninggi lonjong seperti bonjol unta..a katanya. mereka ini tidak dapat memasuki syurga.ganda pahalanya.

w bersabda: " Aku dikurniakan beberapa keistimewaan yang tidak pernah diberikan perkara-perkara itu kepada seseorang pun dari Nabinabi yang terdahulu daripadaku…. Saya bertanya: Kemudian apa lagi? Baginda bersabda: Berjihad di jalan Allah. setelah itu orang yang tersebut dikasihi dan diberi sambutan di bumi. saya bertanya lagi: Kemudian apa lagi? Baginda bersabda: Berbuat baik kepada kedua orang tua.a.w bersabda: "Apabila Allah hendak membahagiakan seseorang hamba-Nya. dan kepada tiap-tiap kitab yang diturunkan sebelumnya.a katanya: "Pakaian yang macam mana yang boleh aku memakainya? Jawabnya: Pakaian yang tidak sampai dibangga-banggakan oleh orang-orang yang jahat dan dan tidak dicelanya kamu oleh orang-orang yang ahli ilmu dan bijaksana. membelinya.a." Ibn Abbas r.w lalu berkata: "Ya Rasulullah! Sesungguhnya kami beriman kepadamu.. ada seorang lelaki bertanya kepada Ibnu Umar r.w bersabda : "(Itu tidak cukup) bahkan hendaklah kamu beriman kepada Allah dan Rasul-Nya Muhammad. makan harganya." � (Hadis riwayat al-Bukhari dan Muslim) Hadith : Rasulullah s." (Mendengar yang demikian) maka Baginda Rasulullah s.w bersabda ): "…. dan biasanya seseorang Nabi itu diutuskan kepada kaumnya sahaja." Jabir bin Abdullah r.Dalam satu peristiwa.a. dan kepada Nabi Musa." (Hadis riwayat Tarmidzi dan Ibn Majah) Abdullah bin Salam dan serombongan dari kaumnya datang mengadap Rasulullah s.a. Jibril pun . menuangkannya. Allah memanggil Jibril serta berfirman: "Sesungguhnya Aku bencikan si anu maka hendaklah engkau bencikan dia".. (Riwayat Thabrani) keutamaan berkhidmat kepada orang tua melebihi pahala jihad fisabilillah seperti sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: Daripada Abu Abdul Rahman Abdullah bin Mas'ud beliau berkata: "Saya bertanya kepada Nabi SAW.sedang aku diutuskan kepada sekalian makhluk. 10 golongan: yang memerahnya. minta dihantarnya.a. dan kepada kitab Taurat. dan kami kufur terhadap yang lainnya dari Kitab-kitab dan Rasul-rasul. minta dibelikannya. minta diperahkannya. Jibril pun mengasihinya. kemudian Jibril mengisytiharkan kepada sekalian penduduk langit katanya: Sesungguhnya Allah kasihkan si anu maka hendaklah kamu sekalian mengasihinya. dan kitab-Nya al-Quran.a Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: "Rasulullah SAW melaknat mengenai arak. Dan apabila Allah Taala bencikan seseorang hamba-Nya. dengan itu penduduk langit pun mengasihinya.a Nabi s. dan kepada kitab alQuran yang diturunkan kepadamu. sedang aku diutuskan kepada umat manusia seluruhnya. dan juga kepada Uzair. membawanya. Allah Taala menyeru Jibril dengan firman-Nya: "Sesungguhnya Allah kasihkan si anu maka hendaklah engkau mengasihinya". meminumnya. "Amalan apakah yang paling disukai oleh Allah SWT? Baginda bersabda: Solat pada waktunya." Dan pada satu riwayat Imam Muslim dari Abu Hurairah ( Baginda s. menjualnya.

dengan itu penduduk langit pun membencinya. Dia juga disayangi oleh sekalian makhluk yang ada di langit dan bumi.T. oleh itu jauhilah atau tinggalkanlah perkara-perkara yang tidak mendatangkan faedah yang merugikan. Nabi SAW bersabda: Jadikan dirimu orang alim atau orang yang menuntut ilmu atau orang yang selalu mendengar pelajaran agama atau orang yang mencintai (tiga golongan yang itu). iv)Kita selaku manusia biasa adalah tidak layak untuk menilai tentang buruk baiknya seseorang apalagi menghukum dan membenci manusia yang lain kerana hanya Allah sahaja yang berhak berbuat demikian. yang dengan sebabnya engkau akan binasa. Riwayat At-Tarmizi 1." (Hadis riwayat al-Bazzar) Firman Allah s. dan melarang daripada segala perkara yang salah (buruk dan keji). Di antaranya ada golongan yang (telah memeluk Islam dan) tetap (berpegang kepada ugama Allah yang benar) mereka membaca ayat-ayat Allah (Al-Quran) pada waktu malam.W. Banyak perkara yang membimbangkan dan meragukan didalam dunia ini. Mereka (yang demikian sifatnya). dan pilihlah perkara-perkara yang mendatangkan kebaikan dan kebajikan demi kebahagian dunia dan akhirat. dan menyuruh berbuat segala perkara yang baik. dan mereka pula segera pada mengerjakan berbagai-bagai kebajikan. setelah itu orang yang tersebut dibenci dan dipulaukan di bumi. Mereka beriman kepada Allah dan hari akhirat.a Rasulullah saw. dan jangan engkau menjadi (dari) golongan yang kelima. katanya: "Sesungguhnya Allah bencikan si anu maka hendaklah kamu sekalian membencinya". adalah dari orang-orang yang salih.w. semasa mereka sujud (mengerjakan sembahyang). iii)Pengisytiharan kasih mahupun benci oleh Allah terhadap seseorang itu adalah sebagai memberi nilai yang sewajarnya agar kesan kebaikan dan kejahatan tersebut dapat dirasai oleh pelakunya di dunia sebelum ia menerima balasan sepenuhnya di hari akhirat.t." ii) Orang yang mempunyai sifat dan amalan yang baik sesungguhnya amat dikasihi oleh Allah S. Melakukan perkara-perkara yang diragui boleh menyebabkan seseorang itu tercebur ke kancah dosa. 3.membencinya. Bersabda yang bermaksud: “Tinggalkan apa yang membimbangkan kamu kepada apa yang tidak membimbangkan kamu” Hadith ini Hadith Hasan soheh yang bermakna: “Tinggalkan perkara yang engkau ragu dan ambillah perkara yang engkau tidak ragu”. ertinya: “Ahli-ahli Kitab itu tidaklah sama. Nabi melarang umatnya dari melakukan atau melibatkan diri dalam sesuatu perkara yang hukumnya tidak jelas sama ada halal atau haram. . 2. kemudian Jibril mengisytiharkan kepada sekalian penduduk langit. Abu Hurairah r.

Allah sentiasa mengetahui akan keadaan orang-orang yang bertaqwa.Dan apa sahaja kebajikan yang mereka kerjakan.” . maka mereka tidak sekali-kali akan diingkari (atau disekat dari mendapat pahalanya). Dan (ingatlah).

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful