Kesan Rumah Hijau

CikguPA on Sat Aug 08, 2009 6:34 pm

Konsep Terjadi apabila bahan-bahan pencemar terutamanya karbon dioksida, metana dan hidrokarbon-hidrokarbon yang lain membentuk satu kubah/lapisan yang menyelimuti atmosfera. Lapisan bahan pencemar tersebut bertindak membenarkan bahangan matahari masuk menembusinya tetapi menghalang pembebasan keluar. Kesannya tenaga haba terperangkap dan berkitar pada ruang udara yang sama. Ini akan meningkatkan suhu sekitar.

CikguPA
Posts: 339 Join date: 2008-11-26 Age: 42 Location: bbb

• • • • • • •

Re: Kesan Rumah Hijau
CikguPA on Sat Aug 08, 2009 7:19 pm

Gas rumah hijau adalah kumpulan gas yang menghalang dan memerangkap haba bumi daripada terbebas keluar ke angkasa lepas. Sifat

Industri yang membebaskan CFC dan halon seperti industri pendingin udara. Kenderaan yang menggunakan petrol sebagai bahan bakar . karbon monoksida. Kesannya bumi menjadi semakin panas. 2.kumpulan gas ini ialah membenarkan bahangan matahari masuk menembusinya ke bumi tetapi menghalang pembebasan semula bahangan bumi ke atmosfera. Ujian nuklear . metana. aerosol dan kimia. 3. Contoh gas rumah hijau ialah karbon dioksida. 2009 11:14 am Punca-punca 1. kloroflorokarbon (CFC. Perindustrian . CikguPA Posts: 339 Join date: 2008-11-26 Age: 42 Location: bbb • • • • • • • Re: Kesan Rumah Hijau CikguPA on Sun Aug 09. keluaran foam. Kini. nitrigen oksida dan lain-lain. saiznya adalah dua kali ganda benua Eropah.pelancaran peluru berpandu oleh USA dan Rusia telah mewujudkan lubang ozon di benua Antartika.

Mengurangkan kelembapan udara. 4.pada skala mikro boleh menyebabkan kejadia pulau haba. Peningkatan suhu secara global. pembakaran terbuka. 5. Penebangan hutan secara berleluasa menyebabkan imbangan gas karbon dioksida dan oksigen tidak seimbang. 2009 11:20 am Kesan-kesan akibat fenomena rumah hijau 1.terutamanya di kawasan bandar besar.kaeadan kering menyebabkan wap air kurang dalam atmosfera dan seterusnya . penggunaan alat pencegah kebakaran dalam latihan. Kebakaran hutan. CikguPA Posts: 339 Join date: 2008-11-26 Age: 42 Location: bbb • • • • • • • Re: Kesan Rumah Hijau CikguPA on Sun Aug 09. 2. pengujian atau semasa kebakaran boleh mengeluarkan halon. penggunaan aerosol dan semburan racun serangga.

3. kejadian pulau haba. Kesilapan manusia terhadap alam sekitar menyebabkan banyak kesan negatif yang telah berlaku. isu peningkatan suhu atau pemanasan terjadi disebabkan pelbagai faktor. Antara yang paling ketara ialah tahap pencairan salji di Kutub Utara semakin tinggi. banjir dan kebakaran manakala kesan kemanusiaan termasuklah kehilangan nyawa dan kecederaan. Mendorong meningkatkan fenomena el-nino. kejadian kemarau dan jerebu. Ahli-ahli sains dan geografi sependapat mengatakan punca utama pemanasan global ialah penipisan lapisan ozon akibat pelepasan gas khususnya klorofluorokarbon (CFC). Sebenarnya. Jerebu boleh mengurangkan jarak penglihatan 1) JEREBU . Pemanasan global ialah keadaan alam sekitar yang mengalami peningkatan suhu yang tinggi berbanding dengan suhu normal. Keadaan ini berlaku disebabkan oleh aktiviti yang dilakukan oleh manusia seperti penebangan hutan. debu). berlakunya kejadian bencana alam seperti kemarau. penerokaan hutan untuk aktiviti pembangunan dan lain-lain. Selain daripada penipisan ozon. hujan asid dan kesan rumah hijau juga memberi galakan kepada isu pemanasan global. Hal ini menyebabkan kita terasa panas walau pun pada waktu malam. aktiviti perindustrian. pembakaran terbuka. Mari kita mengenal bagaimana setiap proses ini berlaku sehingga menyebabkan berlakunya pemanasan global ini. Selain itu. paras air laut meningkat dan keluasan saiz daratan semakin mengecil.meningkatkan kandungan partikulat terampai(habuk. pelepasan asap kenderaan.

misalnya kesukaran untuk bernafas. Akibatnya. Gas CFC terkandung dalam alat-alat seperti penyaman udara. Selain itu.Penipisan lapisan ini akan menyebabkan sinaran ultraungu sampai terus ke permukaan bumi dan boleh memberi kesan negatif kepada manusia seperti penyakit kanser kulit dan katarak mata. klorin akan bertindak dengan ozon dan membebaskan oksigen. Suhu bumi akan meningkat 3) KESAN RUMAH HIJAU . asap.Jerebu berlaku disebabkan terdapat banyak debu. habuk dan bahan-bahan pencemar lain yang terapung-apung di udara akibat aktiviti manusia dan secara semulajadi. jerebu juga boleh menjejaskan kesihatan manusia. lapisan ozon semakin nipis. Penipisan lapisan ozon membawa kebimbangan kepada dunia 2) PENIPISAN LAPISAN OZON Klorofluorokarbon (CFC) merupakan penyumbang utama kepada penipisan lapisan ozon. Fenomena jerebu ini boleh mengurangkan jarak penglihatan. Semasa CFC dibebaskan di atmosfera. aerosol dan peti sejuk.

Haba dipantulkan semula ke bumi. Kawasan bandar menjadi panas berbanding sekitarnya. Akibatnya kita boleh mendapat sakit kepala. Tindak balas gas ini dengan wap air dalam udara . Ia berlaku apabila pelepasan haba di kawasan membangun khususnya di bandar-bandar terlalu banyak dan tersekat oleh bangunan-bangunan tinggi pencakar langit. 5) HUJAN ASID Di kawasan perindustrian seperti Petaling Jaya. Haba yang tidak dapat dilepaskan ke atmosfera itu akan membahangi kawasan sekitar. atmosfera menyimpan lebih banyak haba dan bumi menjadi semakin panas. Hujan asid merbahaya kepada kesihatan manusia. 4) PULAU HABA BANDAR Pulau haba bandar merupakan fenomena atmosfera yang berkaitan dengan peningkatan suhu yang tinggi di dalam kawasan bandar berbanding kawasan sekitarnya. Kesan rumah hijau terjadi kerana berlakunya peningkatan pelepasan gas seperti karbon dioksida. nitrogen monoksida dan metana ke atmosfera.Kesan rumah hijau adalah fenomena pemanasan bumi akibat banyak haba terperangkap dalam lapisan atmosfera dan menghalang pembalikan semula bahang dari bumi ke atmosfera. kilang membebaskan asap yang mengandungi gas sulfur dioksida dan nitrogen oksida.

merosakkan binaan. Apabila berlakunya faktor-faktor di atas secara tidak langsung telah menyebabkan berlakunya peningkatan suhu kepada bumi. . Hujan asid boleh memusnahkan tumbuh tumbuhan. Apabila hujan. Kesihatan manusia terjejas akibat kesan secara langsung hujan asid.membentuk asid nitrik dan asid sulfurik lemah. Udara yang kurang lembap tidak akan membawa hujan dan kemarau pun berlaku. Kemarau menyebabkan tanah menjadi tandus dan gersang 6) KEMARAU Kegiatan manusia menebang hutan secara berleluasa akan mengurangkan kawasan tumbuhtumbuhan. ia dikenali sebagai hujan asid. Kesannya. Cuba lihat graf di bawah ini yang menunjukkan suhu bumi yang semakin meingkat dengan cepat dari tahun ke tahun. semakin kurang kelembapan dilepaskan oleh tumbuh-tumbuhan ke udara. Iklim Khatulistiwa dengan panas dan lembap sepanjang tahun telah tidak berada pada paras yang normal lagi akibat berlakunya peningkatan suhu ini. Trend kenaikan suhu membimbangkan kita terhadap isu pemanasan global Kesan dan bahang pemanasan global juga telah mengganggu sistem cuaca dan iklim di negara kita secara tidak langsung. mencemarkan air dan mengancam hidupan air.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful