Motivasi UPSR 2011

PROGRAM MOTIVASI ANJURAN PERTUBUHAN AKADEMIK DAN KEAGAMAAN SARASWATHY KERTAS KERJA PROGRAM MOTIVASI KECEMERLANGAN UPSR 2011 DI SEKOLAH JENIS KEBANGSAAN TAMIL KAMUNTING 1.0 Muqadimah Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR) merupakan ujian penilaian yang dikendalikan oleh pihak Kementerian Pelajaran Malaysia kepada murid-murid yang belajar dalam tahun 6 sahaja. Ujian ini merupakan kayu pengukur kepada murid yang telah belajar selama 6 tahun di sekolah dari segi pencapaian akademik iaitu subjek Bahasa Melayu Kefahaman, Bahasa Melayu Penulisan, Sains, Matematik dan Bahasa Inggeris. Bagi memastikan kejayaan dari aspek ini tercapai dengan jayanya maka Pertubuhan Akademik dan Keagamaan Saraswathy ingin mengadakan Program Motivasi Kecemerlangan UPSR bertemakan, masa itu emas ´Time is Gold´ bagi memastikan para pelajar dapat membuat persiapan yang awal dan cukup sebelum menduduki peperiksaan UPSR.

2.0

Objektif 2.1.1 Memberi peluang kepada pelajar membuat persiapan lebih awal sebelum menduduki UPSR 2.1.2 Memberi pendedahan awal kepada pelajar teknik-teknik mengurus masa dengan baik. 2.1.3 Membantu pelajar meningkatkan motivasi dan keyakinan diri untuk mencapai kejayaan dalam bidang akadamik mahupun sosial.

3.0

Tema

³TIME IS GOLD´

Ke arah kecemerlangan UPSR

0 Perisian Program Ceramah Motivasi A. Perak.0 Tempat Program ini akan diadakan di Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil Kamunting.30pm] 7.Motivasi UPSR 2011 4.0 Perasmi Cadangan Perasmi Majlis Pembukaan Program Motivasi ialah: Perasmian Pembukaan oleh Puan M. Gauri selaku Guru Besar Sekolah. B.0 Anjuran Pertubuhan Akademik dan Keagamaan Saraswathy (SARANAM) 5. Ceramah teknik mengurus masa dengan baik dan cekap demi menduduki peperiksaan UPSR.0 Sasaran Program ini mensasarkan murid tahun 6 Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil Kamunting. [8. Ceramah motivasi kecemerlangan UPSR kepada murid tahun 6 yang akan disampaikan oleh bakal guru yang melanjutkan pelajaranya di Maktab Perguruan. Ceramah ini disampaikan oleh Cik Premaselvi Veeraiah. Ceramah pengurusan masa disampaikan oleh Cik Nalini. 8. 6.00am ± 12. Ke arah kecemerlangan UPSR . 9.0 Tarikh Program ini akan diadakan pada 14 March 2011 (Isnin) .

Segala perancangan....0 Anggaran Belanjawan (Sila lihat lampiran C) 13.... akhlak dan sahsiah. Semoga apa jua sumbangan dan bantuan yang diberikan mendapat keberkatan dari Ilahi.. 10....0 Penutup Pihak kami amat mengharapkan semoga projek ini dapat diluluskan serta dilaksanakan dengan jayanya dan mencapai objektif yang digariskan dalam melahirkan pelajar yang cemerlang dari semua sudut sama ada akademik..............................Motivasi UPSR 2011 C............ Ceramah kerohanian Ceramah ini akan disampaikan oleh Encik Vijay Dass............0 Struktur Organisasi (Sila lihat lampiran A) 11.0 Aturcara Program (Sila lihat lampiran B) 12.................. Disediakan oleh :Disemak oleh:- .................. hubungan dengan manusia dan dengan Maha Pencipta. pengurusan dan pentadbiran yang teliti menjadikan pelaksanaan yang dibuat berjalan dengan lancar.. Vijay Dass Pengerusi Pertubuhan Akademik dan Keagamaan Saraswathy Ke arah kecemerlangan UPSR ....... Premaselvi Veeraiah Pengarah Program Motivasi Kecemerlangan UPSR Tahun 2011 .

GOWRI CIK PREMASELVI CIK NALINI ENCIK SURIA KUMAR AHLI JAWATANKUASA PENYELARAS UNIT-UNIT PENYELARAS PROGRAM PENYELARAS TEKNIKAL DAN PERALATAN PENYELARAS JAMUAN & TEMPAT PENYELARAS CENDERAMATA ENCIK SARAVANAN ENCIK RAMESH CIK KOMATE CIK GAYATHIRI BIDANG TUGAS JAWATANKUASA PELAKSANA 1. BENDAHARI Menyediakan anggaran perbelanjaan Mendapatkan anggaran perbelanjaan daripada jawatankuasa Mengurus dan menyelia perolehan serta perbelanjaan Ke arah kecemerlangan UPSR . PENGERUSI Membentuk jawatankuasa pelaksana Mempengerusi dan mengendalikan mesyuarat 2. SETIAUSAHA Menguruskan surat menyurat Menyelaras dan menyelia persiapan jawatankuasa program Membentuk jawatankuasa kecil. mencatat dan menyediakan minit mesyuarat Mengeluarkan surat kebenaran ibu bapa Menyelaras dan menyelia pelaksanaan program Menyediakan laporan penuh program 3.Motivasi UPSR 2011 Lampiran A CARTA ORGANISASI SEMINAR MOTIVASI KECEMERLANGAN UPSR 2011 AHLI MAJLIS TERTINGGI PENASIHAT PENGARAH SETIAUSAHA BENDAHARI PN.

UNIT PUBLISITI Menyediakan kain rentang dan backdrop ´Bulan Dakwah´ Ke arah kecemerlangan UPSR . alatan dan bahan jika ada kegunaan Menyenaraikan senarai barangan keperluan peserta 6.Motivasi UPSR 2011 Menyediakan laporan perbelanjaan 4. UNIT TEKNIKAL DAN PERALATAN Menyedia dan menyusun tempat pertandingan Memastikan kebersihan dan kekemasan tempat aktiviti Menyediakan alternatif tempat. UNIT JAMUAN Menyediakan anggaran perbelanjaan Menyediakan tempat jamuan dan menguruskannya Menguruskan bil pembayaran tempahan makanan melalui bendahari 7. UNIT PROGRAM DAN PENDAFTARAN Menyediakan borang penghakiman setiap pertandingan Menyediakan pamphlet aturcara program Menguruskan pertandingan Mengatur jadual hakim pertandingan 5.

00 = RM 35.30pagi 11.30pagi 8.00 Minum pagi 35 orang x RM 1.00pagi 10.00pagi 10.00 RM 140.00 RM 140.00pagi 9.00 JUMLAH KESELURUHAN RM 140.30tghr 12.Motivasi UPSR 2011 Lampiran B Aturcara Program (CERAMAH MOTIVASI) 7.00tghr 12.00 = RM105.00 Ke arah kecemerlangan UPSR .30tghr 12.00 ANGGARAN BELANJAWAN Jamuan Sarapan pagi 35 orang x RM3.45tghr Pelajar mendaftar diri Ceramah Motivasi Kecemerlangan UPSR oleh Cik Nalini LDK yang berkaitan Rehat Ceramah Kerohanian (I) oleh Encik Vijay Dass LDK yang berkaitan Ceramah Kerohanian (II) oleh Cik Premaselvi Ucapan daripada Penolong Kanan Hem Puan Gangaiammal Bersurai LAMPIRAN C ANGGARAN PENDAPATAN Sumbangan Sekolah JUMLAH KESELURUHAN RM 140.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful