NAMA:…………………………………………………

TAHUN 6:…………….

KEMAHIRAN HIDUP

TAHUN 6 (BAIKPULIH DAN PENYELENGGARAAN)

JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI SEHINGGA DIBERITAHU

1. 2. 3. 4.

Kertas soalan ini mengandungi 20 soalan. Jawab semua soalan. Jawab dengan menghitamkan ruangan pada kertas jawapan. Bagi setiap soalan hitamkan satu ruangan sahaja. Jika kamu hendak menukar jawapan, padamkan tanda yang telah dibuat.Kemudian hitamkan jawapan yang baru. Tidak dibenarkan meniru, memberi tiru, atau membaca nota. Jangan buka kertas soalan sebelum diberitahu.

5. 6.

SULIT

Ia boleh menyebabkan basikal terhenti tiba-tiba C. pedal C. Dia tidak dapat memberhentikan basikalnya dengan baik. Daya cengkaman akan menhadi kurang dan basikal boleh tergelincir D. mengimbang dan mengukuh rim tayar. Tayar ini boleh menyebabkan rim rosak B. Getah pencengkam yang haus 5. menampung udara yang dipam. engkol akan berfungsi 4. Gambar di atas adalah alatan yang digunakan untuk ………………. memijak bagi mengayuh engkol. Ahmad membawa basikan menuruni cerun bukit. brek 3. Basikal akan menjadi sukar untuk mengayuh dan kemungkinan besar basikal tidak dapat bergerak .1. Hendal yang terdapat pada sebuah basikal digunakan untuk : A. rantai D. Nat pengikat yang tertanggal D. ia perlu ditukar kerana : A. Injap tiub yang bocor C. Apakah bahagian basikal yang perlu ditukar olehnya untuk mengelakkan berlakunya perkara yang sama? A. menggerakkan gegancu pemacu 2. dan sekiranya alatan tersebut tidak digunakan. engkol tidak akan berfungsi B. engkol akan berfungsi D. Sekiranya tayar basikal telah haus. memberhentikan putaran roda. engkol tidak akan berfungsi C. mengurangkan dan memberhentikan putaran roda B. adakah engkol dapat berfungsi dengan baik? : A. Rantai yang berkarat B. mengimbang dan mengukuhkan rim basikal C. Alatan basikal yang digunakan untuk menghubungkan gegancu pemacu dengan gegancu dipacu ialah : A. engkol B. mengawal pergerakan ke kiri dank e kanan D.

. Menyapu minyak pelincir pada syaf. Memasukkan semula syaf dan mematikan ikatan syaf dengan proses kimpalan. Rim akan bergoyang dan roda akan tertanggal C. D. . B. gris B. C. . tiba-tiba syaf roda terkeluar daripada lubangnya. sabun pembasuh 9. 7. Alatan tangan yang sesuai digunakan untuk menarik kabel brek pada basikal ialah : A. 8. Tiub menjadi haus dan tidak boleh digunakan D. C. minyak pelincir D. Apabila kita menukarkan pedal pengayuh. . D. Udara di dalam tiub akan keluar dan tiub menjadi kempes B. Mengetuk syaf menggunakan tukul bongkol bulat dan mengikat syaf tersebut menggunakan nat yang sesuai. Membuka rim dan memasangkan rim tersebut semula. B. Tiub menjadi longgar dan boleh terkeluar daripada rim basikal . ulir pada skru hendaklah disapukan dengan sedikit : A. spirit metal C. Ketika Saiful sedang mengayuh basikal. Apakah yang akan terjadi pada tiub basikal jika injap dilonggarkan? A.6. Apakah tindakan yang harus Saiful lakukan bagi menangani masalah ini? A.

Apakah nama alatan yang ditunjukkan dalam rajah di atas? (PG) A.10. Pemutar tayar B. Terdapat udara berlebihan yang perlu dikeluarkan D. Pengumpil tayar C. terdapat gelembung udara keluar daripada tiub itu. Minyak pelincir B. Tiub tersebut masih elok dan boleh digunakan C. Pembaris keluli 11. Sepana gabung B. Sepana hujung gelang D. dan mesin mudah alih 13. Sepana gabung D. Sepana hujung terbuka 12. Apakah alatan tangan yang digunakan untuk mengeluarkan tayar daripada rim basikal seperti yang ditunjukkan pada rajah di atas? (PG) A. Kertas las D. Tiub tersebut bocor dan perlu ditampal B. Apakah bahan yang perlu digunakan untuk melakukan kerja-kerja di atas? A. alatan. Gris . Sepana boleh laras C. Kain flannel C. Apabila tiub basikal yang telah dipam direndam ke dalam besen berisi air. Tiub tersebut telah haus dan perlu digantikan dengan yang baru Membuang karat pada permukaan perkakas. Hal ini menunjukkan bahawa: A.

D. . C. apakah tindakan yang perlu anda lakukan? A. Meletakkan di belakang kelas dan biarkan sehingga tukang kebun mengambilnya 17. Komponen-komponen yang terdapat pada roda basikal ialah I rim II tayar III pedal IV nat injap A. Membasuh rantai tersebut menggunakan sabun pencuci supaya kelihatan kilat. dan IV II. Apakah bahan dan tindakan yang harus Syakirin gunakan bagi membolehkan rantai basikal itu kembali ke keadaan sediakala? A. II. B. III. Laporkan kepada guru untuk mendapatkan kerusi baru C. III. Sekiranya papan kerusi di sekolah anda telah goyah. II. I. III. dan IV 16. D. Biarkan sahaja kerusi tersebut sehingga benar-benar tidak boleh digunakan D. dan IV I. Merendamkan rantai tersebut dengan gris supaya ia menjadi sedikit melekit berbanding keadaan sebelumnya. B. Menyapu minyak pelincir dan mengendurkan sedikit rantai. II. Kerosakan-kerosakan yang sering berlaku pada perabot sekolah ialah I kunci rosak II skru tertanggal III kaki kerusi terbakar IV papan meja tertanggal A. Memaku semula bahagian yang telah goyah B. dan IV 15. Syakirin mempunyai sebuah basikal tetapi rantai basikal tersebut sudah berkarat dan tegang. II. dan IV I. III. dan III I. Mengendurkan rantai basikal tersebut. C. dan III I.14. C. D. I. dan IV II. B.

I dan II I dan IV II dan III III dan IV 19. B. B. D. Mengetatkan nat.18. Rajah di atas menunjukkan kaki meja yang tertanggal daripada papan meja. Apakah kegunaan alatan yang ditunjukkan dalam rajah di atas? A. Mengcungkil tayar daripada rim. Apakah alatan tangan dan bahan yang mungkin akan digunakan untuk membaikpulih meja tersebut? I Tukul kuku kambing II Playar gabung III Engsel IV Paku panel A. C. . Memutarkan skru C. Mengetuk paku panel D.

Apakah kelebihan menggunakan skru sebagai pengikat? I Cantuman kekal II Cengkaman lebih kukuh III Mudah dibuka tanpa merosakkan projek IV Lebih mudah dicabut dan dibengkokkan A. C. D. B. I dan II I dan IV II dan III III dan IV .20.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful