PRIECT TEMATIC ,,ZÂNA TOAMNĂ’’

• •

Tema de studiu: Cand,cum şi de ce se întamplă? Tema proiectului: ,,Zâna Toamnă’’ • Subteme: „A venit toamna!”- fenomene

specifice,aspecte de toamnă ,,Roadele dulci ale toamnei” ,,Cosul cu legume de toamna” ,,Ce ne-a povestit Toamna?!”( evaluare sumativă) # Focalizare pe fenomene ale naturii, jocurile si activitatea copiilor in anotimpul toamna „A venit toamna!”fenomene specifice # Focalizare pe fructele toamnei ,,Roadele dulci ale toamnei # Focalizare pe legume de toamna ,,Coşul cu legume de toamnă’’ # Focalizare pe anotimpul toamna „Ce ne-a povestit Toamna’’

Eveniment de deschidere.Argument:

Toamna este anotimpul atâtor schimbări şi modificări în natura, dar şi în viaţa copiilor care păşesc pentru prima dată, acum, toamna în grădiniţă.Ar vrea să afle atâtea...pentru că toate sunt noi şi necunoscute lor.Am propus proiectul ,,Zâna Toamnă’’ ca prim proiect tematic al grupei mici astfel încât să ofere informaţii accesibile vârstei, dar totodată să trezească interesul, curiozitatea pentru necunoscut. Proiectul tematic debutează cu o vizită-surpriză al unui băieţel îmbrăcat de toamnă, cu umbrelă şi cu un coş cu frunze ruginii.Vom purta o discuţie de ce s-a îmbrăcat băieţelul aşa şi le voi prezenta copiilor pe Ursuleţul Martinel care nu ştie cum să se îmbrace şi va trebiu să îl îmbrăcăm noi în funcţie de cum e vremea afară, în fiecare zi.De asemenea vom avea un calendar al naturii specific vârstei mici unde vom aşeza în fiecare zi un simbol al vremii de

-Să-şi îmbogăţească experienţa senzorială. soare. care va şi veni în vizită la ei când vor ştii destul de multe să-i povestească. atât în calitate de vorbitor cât şi în calitate de auditor. grup de joacă). flori de toamnă etc. precum şi reguli de securitate personală. pictură. • Obiective de referinţă pe domenii experienţiale . -Să pronunţe corect sunetele din cadrul cuvintelor.Împreună cu copiii hotărâm că vom vorbi despre anotimpul toamna care de fapt este o zână bună şi frumoasă. -Să descopere lumea înconjurătoare cu ajutorul auzului. denumirea obiectelor. mărime. -Să cunoască şi să respecte normele necesare integrării în viaţa socială. -Să obţină efecte plastice. Limbă şi comunicare: -Să participe la activităţile de grup. -Să-şi adapteze comportamentul propriu la cerinţele grupului în care trăieşte(familie. culoare) luate în considerare separat sau două simultan. ca bază a cunoştinţelor matematice referitoare la recunoaşterea. modelaj). cantitatea lor. constituire de grupuri pe baza unor însuşiri comune( formă. legume. Copiii participă la strângerea de materiale pentru centru tematic şi la decorarea sălii de grupă cu fructe. să reacţioneze la acestea. vânt). forme spontane şi elaborate prin tehnici artistico-plastice(desen. clasificare.afară(nor. să diferenţieze auditiv timbrul şi intensitatea sunetelor din mediul apropiat şi al sunetelor muzicale. Om şi societate: -Să manifeste disponibilitate în a participa la acţiuni de îngrijire şi protejare a mediului aplicând cunoştinţele dobândite. nor cu ploaie. -Să înţeleagă şi să transmită mesaje. grădiniţă. Estetic şi creativ: -Să cunoască şi să utilizeze unelte simple de lucru pentru realizarea unor activităţi practice. -Să audieze cu atenţie un text şi să reţină ideile acestuia şi să demonstreze că l-a înţeles. Ştiinţe: -Să comunice idei pe baza observărilor făcute. inclusiv la activităţile de joc.

• Resurse: • Metode şi procedee: • Centre de interes deschise şi materiale puse la dispoziţia copiilor BIBLIOTECĂ -Cărţi.PITICII’’ educatoare părinţi. -CD cu poveşti şi cântecele. ARTĂ -Creioane negre. şezând şi în deplasare). -Cărţi de colorat. atlas botanic. conuri de brad. -Case de marcat. demonstraţia. camioane. JOC DE ROL -Căsuţa păpuşii. colorate. jocul. frunze de toamnă deosebit colorate sau o forma interesantă. învăţarea prin descoperire si cooperare. copii de toamnă). legume.Psiho-motric: -sa-şi formeze o ţinuta corporală corectă (în poziţia stând. Observaţia. jetoane. fructe si legume de toamna. aparatura audio-video. fotografii personale în acest sezon (casete audio cu cântece pt. atlase şi reviste cu imagini specifice anotimpului toamna. coşuri. bonete. conversaţia euristică. cărţi. ilustraţii pentru poveşti si poezii. explicaţia. enciclopedii. planşe. ştulete de porumb. -materiale: frunze.”tărtăcuţe”. -Plastelină. legume /fructe cu forma deosebită. cărţi şi reviste pt. -Maşini. flori. acuarele. -Fructe. plante uscate. -Jetoane:fructe. castane.ghinde. brainstorming-ul de grup si individual. flori. seminţe „interesante”.pensule. legume.. -umane:copiii din grupa mică . reviste. şorţuleţe. copii cu întâmplări petrecute toamna. albume si fotografii sau imagini din calendare cu aspecte specifice toamnei. exerciţiul.crengi cu frunze îngălbenite. păpuşi. coli de hârtie. CONSTRUCŢII ŞTIINŢE NISIP ŞI APĂ (SAU ALTELE) . planşete.

-Materiale din natură. . -Truse diverse din plastic şi lemn. carti cu texte literare si imagini. ilustratii si fotografii. -Enciclopedii. fructul) -Importanţa consumării legumelor si fructelor proaspete si conservate şi reguli de igiena.dovleci si tartacute.casute de pasarele. enciclopedii. destinsa. -Materiale din natură. rotodisc. entuziasm.-Cuburi din lemn.  Materialele aduse de copii si parinti de acasa au condus la asimilarea unor informatii prin manipularea acestora cat si la posibilitatea de descriere a acestor informatii specific varstei prescolare mici. • Inventar de probleme: Ce ştiu copiii Ce urmează să afle copiii? -Mergem in fiecare toamna la -Gradiniţa începe toamna gradinita -De ce trebuie să ne îmbrăcăm -Suntem imbracati mai gros adecvat pentru sezonul rece -Frunzele se ingalbenesc si cad -Cauzele ingălbenirii şi căderii -Pasarile pleaca frunzelor -Ploua si este frig -Cauzele plecării in stol a pasărilor -Ne jucam mai putin afara călătoare -Cunoaşterea părtilor comestibile ale unei plante (leguma. de a afla mai multe lucruri.d. seminte si plante uscate deosebite. curaj. c. dorinta copiilor de ale arata si impartasi celorlalti colegi din propriile lor experiente.rolul decorativ DESCRIEREA VIRTUALA A PROIECTULUI Intrebarile si raspunsurile copiilor referitoare la tema „Zâna Toamnă” au generat o atmosfera deschisa. -Cuburi de plastic. -Jocurile copiilor în sezonul rece -Florile specifice acestui anotimp. albume.-uri educationale  Discutiile cu copiii le-am orientat spre aspecte traite si vazute de ei pentru ai motiva si stimula afectiv:”gandacei  .Activitatea în familie în acest anotimp. -Planşe cu aspecte ale anotimpului toamna.

In timpul proiectului au fost implicati mai multi factori:parinti. ceata si bruma. ghinde. Activitatile pe care le-am desfasurat au fost de tip integrat. alţi preşcolari şi colaboratori. NR. confectionarea de personaje din material din natura si plastilina” etc  Finalizarea proiectului reprezinta etapa in care trebuie dovedita eficacitatea lui ca metoda interactiva cu valente actional-practice dar si instrument de obtinere de informatii concret situative EVALUAREA∕ MONITORIZAREA PROIECTULUI a) b) c) album cu fotografii realizat in timpul desfasurarii proiectului jurnalul proiectului-cu lucrari artistico-plastice si practice realizate de copii in timpul proiectului expozitii cu lucrarile copiilor. imbracamintea si accesoriile din sezonul rece.3-4∕2010 APLICAŢII ALE NOULUI CURRICULUM PENTRU ÎNVĂŢĂMÂNTUL PREŞCOLAR.ascunsi in scoarta copacilor. colectarea de frunze. personaje cu materiale din natura pentru decorarea curtei CONCLUZII Tema acestui proiect a fost sugerata copiilor de grupă mică de educatoare avand rol de ghid in timpul desfasurarii proiectului.bunici. castane. copiii reusind sa aprofundeze cunostintele primite in timpul derularii proiectului. Cunostintele primite in timpul proiectului au fost de un real folos deoarece au fost pusi in situatia” de cercetatori/investigatori” in care singuri trebuiau sa-si gaseasca raspunsurile.   BIBLIOGRAFIE REVISTA ÎNVĂŢĂMÂNTULUI PREŞCOLAR. zborul pasarilor in stol. standurile cu legume si fructe din fata parc.confectionarea de ghirlande. insecte sub frunze cazute. cumpararea de fructe si legume. NIVEL .

. Aceasta tema o vom aborda prin metode activ-participative si actional-practice: joc.Ne DOS) .povestea’’ dimineaţă A:.PITICII’’ intenţionează să deruleze. CUM ŞI DE CE SE ÎNTÂMPLĂ? ASPECTE DE TOAMNĂ .De-a IGIENA grădinarii’’ MICUL ETAPA I ACTIVITAŢI PE DOMENII EXPERIENŢIALE ETAPA III . experimente.. un proiect tematic cu tema .cantece si jocui muzicale) astfel încât copiii sa-şi îmbogăţească calitativ si cantitativ cunoştinţe despre acest subiect. cât şi materialele care sa fie aduse de copiii dumnavoastră la gradiniţă. a cutiei cu intrebari ce vor fi dezbatute si cercetate ulterior.trei iezi’’ dimineaţa plastelină’ plimbare în parc Toamnă!’’ JR:. că concluzionarea muncii de proiect cu acesta tema se va face de catre copii prin realizarea unor expoziţii şi a unui album al proiectului.Ne jucăm RUTINE imagini de MEDIULUI de-a Întâlnirea de toamnă’’ Activitate integrată(DEC. Vă mulţumim pentru înţelegere şi ajutor! ACTIVITĂŢI PROPUSE • TEMA: CÂND. PERSONA LĂ B:. In acest sens. Toate acestea constituie baza pentru alcatuirea si definitivarea unei harţi pe aceasta tema.. DE DEZV. Va anuntăm. Grupa mică . povestiri (poezii.Capra cu .Zâna Toamnă’’. de asemenea.Citim DŞ:CUNOAŞTEREA . observari spontane si dirijate..SCRISOARE CĂTRE PĂRINŢI Dragi părinţi...A VENIT TOAMNA! ACTIVIT. pe care sa le împărtaşească şi celorlalţi copii din grupă..Covor de frunze uscate’’. să le daţi informaţii corecte.Bună jucăm cu .. vă rugăm să discutaţi cu copiii despre acest subiect..

.... a.Hora .ptr copii’’ dimineaţă DEC) ..De-a căsuţa păpuşii’’ .animate dimineaţă DEC) .De-a gospodinele ŞT:.Cântece Întâlnirea de Activitate integrată ( DLC.A..Mozaic JR.Pomul toamna’’desen JR:.....Frunze ruginii’’pictură C:.Bate B:..De ce iubim toamna?!’’ JM:.Separă şi denumeşte’’ C:. da!’’ B.Covor cu frunze uscate’’frunzelor’’ lipire IGIENA DPM: EDUCAŢIE MICUL FIZICĂ DEJUN Alergare în linie dreaptă TRANZIŢI Aleargă la ursuleţ-joc ...Toamna’’ – cântec DEJUN ..DEJUN TRANZIŢII .Toamna’’memorizare DOS: EDUCAŢIE Joc de RUTINE PENTRU SOCIETATE atenţie Întâlnirea de Cântece de toamnă -audiţie .Lădiţe ptr fructe şi legume’’ JM.. a! Acum e toamnă.Mergi cum bat’’ – joc TRANZIŢII muzical ..Ploia’’memorizare A:..Trenuleţul legumelor’’ DEC: ACTIVITATE Audiţie RUTINE PRACTICĂ . Spune unde m-am cei mici dimineaţă aşezat?!’’ (poziţii spaşiale .Colorăm cartea de colorat’’ A:..Trenuleţul fructelor’’ DLC: EDUCAREA Vizionare RUTINE LIMBAJULUI desene Întâlnirea de Activitate integrată(DŞ.Deschide dimineaţă urechea .....Toamna’’-memorizare legumelor’’ IGIENA MICUL DEJUN TRANZIŢII .Hora pe sub) ..Carnavalul .....Aprozarul’’ DŞ:ACTIVITATE Repetare de RUTINE MATEMATICĂ poezii ptr Întâlnirea de .joc didactic fructelor’’ DEC: EDUCAŢIE IGIENA MUZICALĂ MICUL .

.Bat din dimineaţă palme’’ .Mingea micămingea mare’’(ordonare de la mic la mare)joc didactic DEC: EDUCAŢIE MUZICALĂ ...Codiţa Activitate mărului’’integrată(DECdesen DLC) JR: ....Mărul’’piaţa’’ observare ETAPA I ETAPA III ACTIVIT..Lădiţe pentru fructe’’ B:... .....Trenuleţul veseliei’’ • TEMA: CÂND.Bat din palme’’ Jocuri cu RUTINE text şi cânt: Întâlnirea de .Răsfoim DŞ: cărţi cu CUNOAŞTEREA fructe’’ MEDIULUI A:.Coloră DŞ:ACTIVITATE MATEMATICĂ .Acum e toamnă da!-cântec .aduci multe ţi urechea fructe dulci’’ bine’’ IGIENA MICUL DEJUN TRENZIŢII Cântec.Cum mi-am pomi’’ petrecut zilele libere?’’ IGIENA MICUL DEJUN TRENZIŢII Joc ritmic: ..Toamnă tu ne.NŞA.Cursa dimineaţă printre . PERSONALĂ B:. DE DEZV.Deschide. CUM ŞI DE CE SE ÎNTÂMPLĂ? ROADELE DULCI ALE TOAMNEI-FRUCTE DE TOAMNĂ ACTIVITAŢI PE DOMENII EXPERIENŢIAL E B:.Alege jetoane cu fructe’’ C:..Voi sunteţi ecoul meu!’’’’ – joc muzical DLC: Activitate Jocuri de RUTINE mişcare: Întâlnirea de ....De-a .Mărul’’memorizare JM:.Urme pe nisip’’ bine!’’ vântul frunzele’’ IGIENA MICUL DEJUN TRENZIŢII ..Acum e toamnă da!’’ RUTINE ...

Ce fructe îmi plac mai mult?’’ IGIENA MICUL DEJUN TRENZIŢII .Cesuleţul’’ RUTINE Întâlnirea de dimineaţă .Joc cu text şi cânt: ...Să iubim fructele’’ IGIENA MICUL DEJUN TRENZIŢII Poezie ritmată • TEMA: CÂND.Mere pentru păpuşă’’-modelaj DPM: EDUCAŢIE FIZICĂ Săritura liberă de pe loc Sari şi joacă.Albă ca Zăpada şi cei şapte pitici’’ Întâlnirea de dimineaţă ..Povestea fructelor’’ IGIENA MICUL DEJUN TRENZIŢII Joc ritmic: .Mărul SOCIETATE uriaş’’Activitate modelaj integrată NŞA:.Toamna’’ (mers ritmic în cerc) Vizionare RUTINE de desene Întâlnirea de animate dimineaţă . CUM ŞI DE CE SE ÎNTÂMPLĂ? COŞUL CU LEGUME DE TOAMNĂ ETAPA I ACTIVITAŢI PE ETAPA III ACTIVIT..joc JM:... Povestea mărului’’povestea educatoarei gospodăreas că:.Mere vesele’’dactilopictu ră JR:.Din jumătăţi întreg’’ C:.De-a gospodinele ’’ ŞT:.Scara’’ EDUCAREA LIMBAJULUI .....Pregăti m salată de fructe’’ DEC: EDUCAŢIE PLASTICĂ Activitate integrată(DŞDOS) .. DE .Doctorul vitamină’’ Traista cu poveşti: ....Mozai DOS: EDUCAŢIE c’’ PENTRU A:....m mere’’ A:.Păpuşa alege mere mari-mici’’ JM:..Plant ( DLC-DEC) ăm pomi’’ ..

De-a familia’’ DLC: EDUCAREA LIMBAJULUI Activitate integrată (DŞ-DOS) ..Soldaţii’’ muzical B:...Alege şi grupează’’ JR.Ce-i trebuie roşii’’ mare’’(alternare) .Denumeşte legumele!’’ JM....Coloră jucărie mică-una atenţiei: .Copiii DŞ:ACTIVITATE Jocuri RUTINE răsfoiesc cartea MATEMATICĂ pentru Întâlnirea de cu legume’’ ...Iepuraşii la varză’’ RUTINE Întâlnirea de dimineaţă . Aşează în rând o dezv dimineaţă A.Mie-mi plac TRENZIŢII legumle’’ – cântec Joc cu text şi .Legumeleizvor de sănătate’’ IGIENA MICUL DEJUN TRENZIŢII Jocuri cu text şi cânt: ..Bună modelaj la dimineaţa JR:....Camioane joc didactic cine te-a ciorbă?’’ ptr legume’’ DEC:EDUCAŢIE strigat?’’ IGIENA MUZICALĂ MICUL DEJUN ...Să Jocuri de RUTINE cunoaştem mişcare în Întâlnirea de legumele!’’ aer liber dimineaţă A:.Cântă ce ai cânt: auzit!’ – joc . PERSONALĂ B:....Iepuraşii ...DEZV.....LegumeDEC:ACTIVITAT izvor de E PRACTICĂ sănătate’’ Activitate Vizionări desene animate ..Roşia’’-observare ŞT:.La morcovi’’ frumoase aprozar’’ legume!’’ IGIENA MICUL DEJUN TRENZIŢII Joc ritmic: ..Roşia’’.Ciupercuţele’’ RUTINE Întâlnirea de dimineaţă DOMENII EXPERIENŢIALE DŞ:CUNOAŞTER EA MEDIULUI Activitate integrată (DEC-DLC) .Mergi cum cânt’’ B:.Ghici bucătăresei ptr C:..În grădina cu legume’’memorizare Jocuri de mişcare : ...

..Ce ştii despre?!’’ -joc didacticACTIVIT. în cercjoc DOS: EDUCAŢIE Audiţie: PENTRU .Trenuleţul’’ • TEMA: CÂND...La piaţă’’ C:.. PERSONAL Ă Jocuri în RUTINE aer liber Întâlnirea de la dimineaţă aparatele ...Piticii şi uriaşii’’ A:..Jumătăţi -întreg’’ JR:. Roşii în lădiţe’’ DPM: EDUCAŢIE FIZICĂ Săritura cu deplasare..Aveni t iar toamna!’’ ETAPA III JM:.Dominouri ’’ NŞA:... CUM ŞI DE CE SE ÎNTÂMPLĂ? CE NE-A POVESTIT TOAMNA? –EVALUARE SUMATIVĂ ETAPA I ACTIVITAŢI PE DOMENII EXPERIENŢIALE DŞ:CUNOAŞTEREA MEDIULUI Activitate integrată(DOS-DLC) .Te rog sămi dai jumătatea’’ C:.Nu rupeţi florile!’’ IGIENA MICUL DEJUN TRENZIŢII ..Coşuleţ cu roşii’’ JM:..JM. DE DEZV.Cămara bunicii’’ .Cântece SOCIETATE ptr copii’’ Poveste de toamnăpovestea educatoarei .Straturi ptr legume’’ RUTINE Întâlnirea de dimineaţă ... Cum mi-am din curtea petrecut zilele unităţii libere?!’’ IGIENA MICUL DEJUN TRENZIŢII Joc ritmic:.Un zâmbet-o floare’’ IGIENA MICUL DEJUN TRENZIŢII ...Rafturi pentru cămară’’ integrată(DŞ-DOS) . cu desprindere de pe ambele picioare Din cerc ..

B:. fructe’’ JR:..Vaza cu flori de toamnă’’dactilopictură DŞ:ACTIVITATE MATEMATICĂ . .Ne jucăm cu .Bucheţe -le’’ RUTINE Întâlnirea de dimineaţă .Ghicitori despre legume.Spune ce formă au jucăriile!’’(forme geometrice-cercul)-joc didactic DEC:EDUCAŢIE MUZICALĂ . alcătuirea de propoziţii simpledezvoltate) DEC: EDUCAŢIE PLASTICĂ Activitate integrată(DLC-DŞ) .Răsfoim cărti cu legume şi fructe!’’ Joc de orientare în spaţiu: ...Lotto fructe.La aprozar’’ A:.Culorile toamnei’’ IGIENA MICUL DEJUN TRENZIŢII ....Sortăm materiale din natură ptr centru tematic’’ JR:..Minidiscoteca celor mici’’ ..Caută şi potriveşte’’ Joc de mişcare în aer liber.Frunza ruginită’’colorare DPM: EDUCAŢIE FIZICĂ Învăţarea prizei la obiect(apucare-ţineretransmitere) Mingea călătoare-joc DOS: EDUCAŢIE PENTRU SOCIETATE Concurs de recităriPoezii de toamnă Joc cu text şi cânt: .Bate vântul frunzele’’ RUTINE Întâlnirea de dimineaţă .Ne pregătim ptr activităţi’’ RUTINE Întâlnirea de dimineaţă ..........Denumeşte fructele şi legumele din jetoane’’ JM:.?!’’ B:.Ce ştii despre. flori’’ NŞA:.Tare-încet’’’’ – joc muzical DLC:EDUCAREA LIMBAJULUI Activitate integrată(DŞ-DEC) Ce ştii despre? – joc didactic( activizarea vocabularuluiprin utilizarea denumirii corecte...Ţăranul e pe câmp’’ JM:..De-a grădinarii’’ JM:.Ce mi-a povestit Zâna Toamnă?!’’ IGIENA MICUL B:....Ajută albina să ajungă la flori’’ ŞT:.Piticii’’ RUTINE Întâlnirea de dimineaţă .Grădinarii’’-cântec ..E toamnă iar’’ IGIENA MICUL DEJUN TRENZIŢII Joc cu text şi cânt:.Bogăţiile toamnei’’ IGIENA MICUL DEJUN TRENZIŢII Joc cu text şi cânt:......Alege şi grupează’’ ŞT.

forme’’ DEJUN TRENZIŢII Poezie ritmată .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful