BIO PESTICIDI Sredstvo za prskanje od Koprive Upotrebljava se za unistavanje mnogobrojnih lisnih usi, a istovremeno jaca biljke, poboljsava im otpornost

i gnoji ih. Priprema: 1 kg svjezih nasjecenih kopriva potopiti u 10 lit vode i ostaviti 24 sata. Ne duze, jer preparat gubi moc. Ako nema svjezih kopriva, na istu kolicinu vode treba uzeti 100 do 200 gr osusenih. Posljiej 24 sata tekucinu treba procijediti i njome dobro popriskati biljke sa svih strana. U tu svrhu moze se upotrijebiti rasprcivac ili prskalica za vocke. Postupak se moze ponoviti nakon nekoliko dana. Ne bi trebali prskati tokom vjetrovitih dana da ne unistimo i dobre insekete, koji pomazu u borbi protiv nametnika. Posto je ovo bio pesticid on nema dugorocno djelovanje kao kemijski preparati tako da sa ovakvim pesticidom treba redovito prskati biljku, svakih par dana.

Za prskanje voca Koprivom se mogu suzbijati i lisne va i ± rastvor mo e svako sam da napravi. U posudu od 10 litara napuni se sve e ubrana kopriva sa stabljikom, mo e i u fazi cvatnje, ali ne kada dozre i pojavi se seme. Prelije se vodom tako da koprive budu prekrivene 4-5 cm, a kao voda najpo eljnija je ki nica. Ostavi se da stoji jedan dan i noc. Tecnost se proocedi i njome nekoliko puta poprska napadnuto voce i povrce. Koristi se kod manjih napada va i. Va i uni tava mravlja kiselina koja se nalazi u sve e pripremljenom rastvoru.

Biolo kih preparata ima, ali su skuplji U principu cela za tita za organsku proizvodnju na bazi biolo kih preparata, koji su dozvoljeni da se koriste u organskoj proizvodnji, postoji. Mnogi od tih preparata su na bazi kiselina, npr. mravlje kiseline i mogu e e da se prskaju. Koristi se, recimo, i hidrogen (H2O2, ima jedan molekul kiseonika vi ka u odnosu na vodu, koji se vezuje za mikroorganizme, gljivice, viruse, bakterije i uni tava ih). Postoje i insekticidi, herbicidi, pesticidi koji se mogu korisititi u organskoj proizvodnji. Nisu ba jeftini i te ko ih je na i. To su uglavnom "kontaktna" sredstva, zna i sredstva koja deluju samo u momentu kada se njima prska. Postoje sredstva koja se koriste protiv krompirove zlatice: to su bakterije, koje napadaju digestivni trakt kod zlatica, ali i to su opet sredstva koja je kod nas te ko na i. Zatim postoje sredstva koja se prave na bazi lekovitog bilja, koprive, humusa. Ustanovljeno je, recimo, da bosiljak tera zlaticu. U za titi krompira mogu e je i kombinovanje krompira i plavog patlid ana,

zatim krompir mo e i da se prska odvarom od bosiljka. u organskoj proizvodnji je dozvoljeno kori enje i plavog kamena (bakarnog kre a). ja koristim 3 % tni hidrogen .pa zlatice onda idu prevenstveno na plavi patlid an. Dobro je posejati i ren oko krompira.. Tako e. gaveza itd. U prirodnoj za titi koriste se i odvari od koprive.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful