You are on page 1of 10

Mediul de marketing al companiei Andy’s Pizza

Pentru orice intreprindere, cunoasterea si analiza mediului ambiant , a fizionomiei si mecanismului sau de functionare reprezinta punctul de unde incepe identificarea oportunitatilor, dar si a pericolelor, a amenintarilor ce se prefigureaza la adresa sa. De aceea se impune cu necesitatea cunoasterii continutului si a cerintelor mediului, precum si a modificarilor cantitative si calitative care apar in sfera lui, chiar anticiparea evolutiei viitoare a mediului, astfel incit intreprinderea sa se poata adapta la noua sa structura. Mediul de marketing cuprinde totalitatea fortelor si conditiilor interne si externe sub influenta si in cadrul carora isi desfasoara intreprinderea activitatea Privit la nivelul intreprinderii mediul de marketing are doua componente – mediul intern si mediul extern. Cele doua componente, precum si relatiile dintre acestea trebuie permanent cunoscute si studiate de catre intreprindere.

1.Mediul intern al întreprinderii.
Este constituit din totalitatea elementelor care exprima fizic resursele de care dispune intreprinderea (materiale, financiare , umane). El cuprinde următorii factori:

*Resursele intreprinderii:
umane (Andy’s Pizza în present este recunoscut prin numărul mare al personalului
angajat.Înainte de angajare în cîmpul muncii personalul selectat este bine antrenat de către manager)

materiale (Dotările materiale sunt echipamente de producţie şi cele de calcul care,
alături de construcţii, reprezintă factori ai costului si productivităţii produselor şi serviciilor unei intreprinderi.)

sucuri. de cerere.). pe termen lung. care permit oferirea consumatorului a unor produse mai calitative şi mai ecologice *Programele de activitate Întreprinderea are un potential ridicat atunci când există un echilibru între cele trei capacităţiproductivă. *Mixul de marketing Produsele comercializate de reţeaua de restaurante Andy’s Pizza sunt cele tradiţionale (pizza. în conformitate cu dezvoltarea tehnologică. .Preţul produselor este determinat în funcţie de concurenţă. pe de altă parte. clatite. *Managementul întreprinderii Este alcătuit din conducerea acestuia. etc. informaționale oferă informaţii întreprinderii despre noile utilaje apărute pe piaţă de producere. deserturi. Un element important de care beneficiază Andy’sul este publicitatea. Unele componete ale mediului extern influenţează pe o arie mai largă mai multe industrii ale intreprinderii. financiară şi organizatorică. de tezaurizare în vederea unor investiţii etc. 2. şi împotriva lor întreprinderea nu poate decide . pe de o parte. iar volumul activităţii. Mediul extern al întreprinderii Abordând mediul extern al întreprinderii el este alcatuit dintr-o reţea de variabile omogene cărora intreprinderea le opune propriile sale resurse umane.și în fiecare local există un conducător care gestioneză întreaga activitate a Andy’s-ului. de politica fiscal a statului etc. servesc ca mijloc de schimb de plată. este suficient de mare ca să acopere o cotă însemnată de piaţă. materiale si financiare – respectiv un set de variabile endogene.financiare Disponibilităţile băneşti în numerar şi în conturi condiţionează volumul şi structura producţiei. şi capacitatea comercială.

capital. Aprovizionarea restaurantelor din Chisinau se face de 2 ori pe saptamina. Ele au o acţiune directă asupra întreprinderii si alcătuiesc macromediul. prin anunturi in mass-media(ziare. lunea si joia. forţa de munca. Furnizorii pot oferi: materii prime. Colaborarea cu acesti furnizori este incheiata inca de la deschiderea fiecarui restaurant. . printr-o calitate a produselor si a serviciilor cât mai apropiată de aşteptările lor.Micromediul cuprinde câteva grupe de factori: *Clienţii – constituie componenţa asupra căreia sa focalizează toate eforturile de marketing ale întrprinderii. ambalaje si etichete. Ele alcatuiesc micromediul. Furnizorii fortei de munca Forta de munca a companiei este recrutata prin intermediul site-urilor specializate regasite pe internet. radio) dar si cu ajutorul agentilor de plasare a fortei de munca. TV. Alte componente ale mediului extern sunt specifice anumitor industrii si pot influenţa unele firme mai mult decit pe altele. Fiecare materie prima este achizitionata de la o alta firma.1. Carnea provine de la furnizorii internationali iar restul materiilor prime de la cei interni. *Intermediarii sunt toate organizaţiile care participă la distribuţia. agenţii prestatoare de servicii de marketing. Clienţii efectivi ai întrprinderii sunt stimulaţi să-şi sporească volumul si frecvenţa cumpărăturilor. apa.acţiuni de preveziune sau control. *Furnizorii – sunt întrprinderi sau persoane fizice energie. vânzarea sau promovarea produselor către utilizatorul final. Furnizorii de marfuri Restaurantul Andy’s Pizza isi procura materiile prime atit de la distribuitori interni cit si internationali. care asigură resursele pentru fabricarea bunurilor sau serviciilor. Ei se grupează in 3 categorii: intermediarii comerciali. intermediarii auxiliari. 2. Legaturile cu acesti furnizori sunt incheiate pe perioade nedeterminate.

El este definit prin indicatori care reflecta conditiile economice: structura pe ramuri a activitatii economice. aripioare de pui si salate(McDonald’s. Deocamdata in Moldova sunt prezente mai multe restaurante de acest tip 2. natalitatea – sunt puncte de referinta pentru orice strategie de marketing. hamburger. populatia apreciind la moment calitatea serviciilor oferite datorita faptului ca acestia se afla deja de 13 ani pe piata locala. mobilitate. sandwichi-uri. diferitele caracteristici ale populatiei: distributie geografica.2. densitate . cheltuielile si resursele ce afecteaza dezvoltarea afacerilor si bunastarea indivizilor. virsta. Pizza Rondo). consecintele lor asupra activitatii unei intreprinderi fiind numeroase si semnificative.) *Mediul economic cuprinde veniturile. veniturile Andy’s-ului nu sau modificat semnificativ. Concurentii noi veniti (ofera produse noi in sortiment mai bogat si pentru alte nevoi). pentru indeplinirea misiunii propuse. Chicken Burger. categorie sociala. Luind in consideratie criza financiara actuala. Pe piata din R. care ste sursa pietelor intreprinderilor.Moldova exista mai multe firme care comercializeaza produse de tip pizza. Pegas Pizza. resursele . indiferent de sex. repartitie pe virste .*Concurenţii sunt întreprinderi care pot oferi produse si servicii rivale destinate satisfacerii unei nevoi ale clientilor. cu aceleasi nevoi o alta firma ce mai comercializeaza pizza si alte produse din meniu Concurentii indirecti(ofera produse de acelasi tip dar cu caracteristici diferite). Astfel.Macromediul intrprinderii reprezinta ansamblul elementelor din mediul extern al intreprinderii cu care acesta interactioneaza in procesul conducerii activitatii. cartofi prajiti. Concurentii directi ofera produse de acelasi tip si caracteristici. resursele naturale. (Meniul restaurantului se refera si la totalitatea populatiei. *Mediul demografic se dezvolta in strinsa relatie cu populatie.

prioritate acordata aplicatiilor imediate.) *Mediul politic include sistemul guvernamental si sistemul juridic in care functioneaza intreprinderea. este extrem de dinamic manifestindu-se ca principala forta motrica care determina schimbarile in societate. Intreprinderile care nu au capacitatea de a se adapta calificarilor mediului socio-cultural sunt eliminate de pe piata.) *Mediul cultural include atitudinile. etc. (Fiind intr-un oras unde marea majoritate a cetatenilor sunt ortodoxi. Guvernul exercita o influenta asupra intreprinderii prin legislatia . credintele. normele. In mod constant se investeste in pastrarea si dezvoltarea mijloacelor folosite pentru a satisface clientii. constituie un avantaj in vinzare.financiare valutare. pui si peste este consumata in intrega lume indiferent de religie si obiceiuri. bugetele de cercetare. gradul de ocupare a resurselor umane. dar importanta pentru intreprindere. Rezolvarea tendintei culturale este dificila. Analiza principallelor dimensiuni ale evolutie tehnologice – accelerarea progresului tehnic. comportamentul si tendintele demografice asociate.) *Mediul tehnologic. Carnea de vita. inovarea fara limita. produsele se adreseaza tuturor. reglementarea crescinda a cercetarii – scoate in evidenta importanta lor pentru intreprindere in a interpreta mutatiile ce apar pe diferite piete in termenii de nevoi. (Pentru producerea sortimentelor meniului. un factor important in desfasurarea bunei functionari a firmei este si cursul valutar care influenteaza preturile materiilor prime de la furnizorii internationali practicate in euro si dolari. (Alaturi de rata somajului si cea a inflatiei care sunt foarte inalte. valorile. sunt folosite echipamente si utilaje de cea mai noua generatie si suficient pentru satisfacerea nevoilor clientilor. deasemenea factorii mediului economic determina volumul si structura ofertei de marfuri. Faptul ca multi oameni considera carnea de vita cea mai sanatoasa si cea mai consumata datorita nivelului de grasime scazut. care sunt specifice unei zone date. miscarea preturilor si nivelul concurentei. volumul cererii de marfuri.

Localurile bucură zilnic. Bucatele sunt preparate doar din ingrediente alese şi naturale. din ţară. organizare a sărbătorilor pentru copii şi de deservire a clienţilor corporativi. sub brandul „Andy’s Pizza” şi să restabileasca tradiţia bucătăriei naţionale moldoveneşti. De la deschiderea primului restaurant. La moment. *Mediul natural desfăsurate. Mai mult decât atât. În permanenţă includ în meniul produse noi. Tiraspol. . fără îndoială. Restaurantul Andy’s Pizza din Chișinău este asezat pe un teren dat în 1997. deschizând localurile „La Plăcinte”. protejarea societatii si protejarea concurentei. Acordă o atenţie deosebită calităţii produselor. Cahul. iar pentru cei mai mici oaspeţi ai au creat un meniu special pentru copii. Condiţiile climatice în zona Sibiului sunt favorabile dezvoltării activitaţii Prezentarea companiei Andy’s Pizza Compania Andy’s pizza este. au reuşit să conceapa cea mai mare reţea de restaurante pentru familie. să fie la cel mai înalt nivel. Tind spre faptul ca deservirea în cadrul restaurantelor. cu specialităţile bucătăriei sale. de clasa “casual dining”. Tighina şi Râbniţa. locuitorii oraşelor Bălţi.promovata care vizeaza in principal protejarea consumatorilor. presteaza clienţilor servicii suplimentare de livrare a produselor. un lider pe piaţa alimentaţiei publice şi aceasta nu este pur şi simplu o declaraţie cu ecou. într-o perioadă relativ scurtă. reţeaua de restaurante „Andy’s Pizza” s-a extins mult în regiunile din afara oraşului Chişinău. în anul 1999.

În semn de recunoştinţă pentru calitatea constantă. de aceia Ph. Kotler spune ca pentru a lua in considerare acesti factori trebuie sa existe 4 categorii de activitati: 1. clienţii răspund prin loialitate. 4. Ca urmare. Fiecare restaurant din cadrul reţelei are propria tematică şi este decorat într-un stil aparte. Nu doar că ajută veteranii şi susţin cei mai buni elevi de la liceele din capitală. factorilor asupra firmei Analiza SWOT a firmei Andys’ Pizza .Depun toate eforturile pentru ca interiorul localurilor să fie nu doar frumos. Analiza efectelor pe care le-ar putea avea schimbarile in evolutia mai puternica si urmarirea evolutie lor). Observarea tuturor factorilor care actioneaza asupra firmei. dar să aibă şi un caracter informativ. comod şi funcţional. continuă să bucure oaspeţii restaurantelor. respectând standardele şi tehnologia – tehnologia devenită un simbol. Monitorizarea factorilor (alegerea acelora care au influenta cea Prognozarea schimbarilor in evolutia factorilor monitorizati. 2. 3. Concluzii: Din totalitatea acestori factori exista unii cu o actiune puternica sau mai putin puternica. Sunt o companie cu orientare socială. proiectele de binefacere au drept obiectiv acordarea ajutorului caselor de copii din republică.

Puncte slabe: Puncte forte: . curatenie -atragerea clientilor. dar si o hrana nesanatoasa.se serveste mincare buna. sondaj) -furnizarea de materiale igienico-sanitare angajatilor in mod obligatoriu pentru a se putea prezenta in mod corespunzator in fata clientilor Oportunitati: -colaborarea cu diverse firme deja cunoscute pe piata intr-un timp foarte scurt -aparitia de noi produse in meniu. in special copiii pentru care se organizaeaza petreceri .colaboratori numerosi -aceasta caracteristica semnificativa a vinzarilor necesita existenta unei forte de munca flexibile. in felul in care acesta oferind posibilitatea de a imbina lucrul cu studiile sau responsabilitatile familiare -imbunatatirea stilului de management prin intermediul angajatilor(chestionare. bogata in grasimi -majoritatea angajatilor sunt tineri fara studii superioare calificati si instruiti la locul de munca -salarii scazute ale personalului -unele restaurante au amplasare nu prea buna -posibilitatea obtinerii unui intreg meniu -scaderea natalitatii Colegiul Naţional de Comerţ al ASEM . oferite in special copiilor Amenintari: -scaderea numarului de animale datorita stratului de ozon care este in crestere -scaderea veniturilor populatie din cauza crizei economice mondiale -aparitia de firme concurente -nu sunt finantati de nici o alta firma sau organisme -exploatarea angajatilor din punctul de vedere al unor analisti mass-media. fierbinte -personal bine intruit -calitate. rapida.

Contabilitate Mediul de Marketing al Companiei Andy’s Pizza A elaborat: Vozian Cristina Grupa: CON 291 Profesor: Teaca Ala Chisinau 2012 Cuprins: .

Mediul intern al întreprinderii.1.Macromediul intrprinderii 6. Concluzii . 1. 3. 2.1. Mediul de marketing al companiei Andy’s Pizza 2. 2.2. Prezentarea companiei Andy’s Pizza 7. Mediul extern al întreprinderii 4. 2.Micromediul cuprinde câteva grupe de factori 5.