+101 metode de reducere a cheltuielilor testate de LucaDezmir

Aceasta broşură se distribuie GRATUIT împreună cu cartea

"Ieşi din labirint" de Luca Dezmir

1

+101 metode de reducere a cheltuielilor testate de LucaDezmir

Cuprins
Introducere ...........pg. 3 La cumpărături .....pg. 5 În transporturi .......pg.12 În gospodărie ........pg.18 În concedii ............pg.28 La distrac ie ..........pg.31 Bonus: În finan e ...pg.34 Concluzie ..............pg.36

2

+101 metode de reducere a cheltuielilor testate de LucaDezmir

Introducere

Introducere
Ne lovim de o preconcep ie majoră:
reducerea cheltuielilor este o măsură a sărăciei. Acest lucru ne face să ne sim im mizerabil de fiecare dată când cumpărăm produse "la reduceri" sau ne determină o senza ie de sărăcie dacă adoptăm măsuri de economisire a curentului electric. Eu am fost protejat de o asemenea senza ie pentru că am crescut într-o familie unde reducerea cheltuielilor prin găsirea unor solu ii eficiente și eliminarea risipei era o preocupare normală. Să nu crezi că am avut o copilărie plină de priva iuni. Nici vorbă! Chiar dacă am crescut în plin socialism, în ultima parte a dictaturii lui Ceaușescu, atunci când magazinele alimentare erau pline doar cu conserve de pește, datorită unei circumstan e norocoase am avut acces la tot felul de bunătă i, inclusiv la banane și citrice, care se găseau atât de greu în acele vremuri. În plus, în fiecare an aveam trei concedii, două de sky (iarna și primăvara) și unul de vară, petrecut de obicei la mare. Cu alte cuvinte, obișnuin a de a reduce cheltuielile nu a fost determinată de sărăcie ci de chibzuin ă și de o înclina ie familială care stigmatiza risipa. În actuala societate, a face excese materiale, în toate domeniile, reprezintă o obișnuin ă. Manipula i permanent de asaltul reclamelor TV și de presiunea grupului social în care dorim să ne integram, ne găsim deseori într-o competi ie copilărească, pentru a avea "cel mai tare" tip de celular, o casă mai mare, un concediu petrecut într-o destina ie cât mai exotică. Este o pornire atavică, moștenită de la strămoșii noștri care trăiau în caverne și care sim eau nevoia să arate tuturor că ei au o ghioagă mai mare, deci au dreptul la cea mai gustoasă bucată din cerbul vânat de trib.

3

pentru că nu au altă solu ie. Un exemplu ar fi metodele care necesită manualitate (metode care implică repara ii și activită i de între inere). în acest ebook am să. Indiferent din ce motiv ai dori să afli mai multe despre reducerea cheltuielilor. Ei sunt nevoi i să adopte o politică de reducere agresivă a cheltuielilor. Am ales această prezentare pentru a.i arăta că excesul este o capcană în care po i să cazi foarte ușor și care te duce negreșit la faliment financiar personal. Vrem să ob inem admira ia și să ne câștigăm o pozi ie privilegiată prin afișarea puterii de cumpărare. Comportamentul agresiv al omului de Cro-Magnon. De aici izvorăște risipa și achizi ionarea nesă ioasă de lucruri pe care le folosim o dată pentru a le arunca în pod sau în garaj. deoarece sim im nevoia de a ne cumpăra altele.i detaliez +101 metode pe care le-am testat personal. În schimb po i să fii sigur că ele nu au fost puse pe listă decât dacă au fost încercate de mine. sub poleiala codurilor și a convenien ei sociale. Dincolo de acest exemplu se găsește cealaltă extremă: persoanele care se zbat în nevoi financiare. vizibilă • să poată fi replicate relativ ușor de oricine Unele dintre ele nu se vor încadra în această categorie. dorin a de a epata are în spate un instinct animalic de dominare. Din păcate. nevoile de supravie uire. Ele au fost alese după anumite criterii: • să acopere cât mai multe domenii • să pună accentul pe metodele de reducere a cheltuielilor care nu scad calitatea vie ii • reducerea cheltuielilor să fie eficientă. pentru a fi "cool". Să nu mă în elegi greșit: nu sunt un adept al ascetismului și nu te îndemn să trăiești într-o cocioabă.+101 metode de reducere a cheltuielilor testate de LucaDezmir Introducere Acesta este un adevăr trist și sper că te-am șocat prin modul direct în care i l-am spus. 4 . destinat să-i aducă un avantaj în cadrul clanului a fost înlocuit cu opulen a afișată de omul modern în cadrul grupului social din care apar ine. având un venit ce cu greu le acoperă necesită ile de bază. altele sunt prezentate doar pentru ca tu să le treci pe "lista neagră" a metodelor care nu func ionează.

Iată câteva recomandări. De asemenea. În final s-a dovedit că nu era pe gustul meu și al familiei..negociază la pia ă Î i recomand cu căldură să negociezi când faci cumpărături la pia ă. 2.. Odată am cumpărat un pachet de produse alimentare.+101 metode de reducere a cheltuielilor testate de LucaDezmir La cumpărături La cumpărături Indiferent dacă te gospodărești singur sau împreună cu familia. Am observat că uneori nici nu e nevoie de negocieri agresive pentru a ob ine reduceri substan iale. ce cumperi. Fie că e vorba de mâncare. Noroc că avem câini care nu fac mofturi la mâncare . Dacă mâine ai o petrecere. Acest lucru a intrat în obicei. haine sau electronice. po i cumpăra o cutie de 12 bucă i. la toată familia. care sunt ofertate la jumătate de pre .nu cumpăra apă plată 5 . o mare parte din cheltuielile lunare vor fi legate de cumpărăturile pe care le faci. 3. reciproca e valabilă: nu cumpăra alimente perisabile în cantită i mari decât dacă ești sigur că le vei mânca! Dacă ai prins o promo ie de lansare la un șampon pe care l-ai testat și î i place la nebunie. cum cumperi și mai ales de unde cumperi sunt elemente care vor impacta major bugetul tău de cheltuieli. 1. pentru că mi-a fost recomandat de altcineva. indiferent ce cumpărăm. po i cumpăra cu alimente la bax. la reducere. Dar fii atent la această metodă pentru că po i avea surprize neplăcute. cumpără la reduceri Discount-urile pot să producă reduceri considerabile ale cheltuielilor.

platanul acela pe care se pun plăci de vinil). De obicei so ia are o plasă de cumpărături în poșetă. Pe de altă parte. Dar un adevărat meloman are o colec ie de echipamente de firmă. Am încercat mai multe asemenea fântâni și folosim una la care ne place gustul apei. mai ales acum. 5. Această recomandare poate fi utilizată și la capitolul "În transporturi". de fiecare dată. O folosesc cu succes pentru a căra cumpărăturile din mașină în casă. În acest fel faci economii de benzină.cumpără produse electronice second hand. Î i recomand să folosești recipiente de sticlă (damigeane de sticlă) în loc de bidoane de plastic.+101 metode de reducere a cheltuielilor testate de LucaDezmir La cumpărături În Timișoara (unde locuiesc) primăria a forat fântâni de mare adâncime. Am optat pentru o firmă japoneză de renume. 4. pentru a nu fi nevoit să faci un drum special pentru aprovizionare. 6. apoi am trecut la pick-up (da. Obișnuiește-te să.cumpără aproape de casă Este bine să utilizezi supermarket-urile sau mall-urile unde știi că găsești pre uri bune.i optimizezi traseul de la servici spre casă în așa fel încât să includă locurile unde faci cumpărături.com după cuvintele plastic bottle health hazard și vei găsi o mul ime de articole bazate pe studii știin ifice care recomandă să nu folosești plasticul la stocarea alimentelor sau a apei.folosește plase reutilizabile Întotdeauna caut să am în mașină o cutie de carton din aceea mare. caută pe google. Vei face economii vizibile (dacă mergi des pe la supermarket și nu ai plase la tine). combină muzicală și în final CD player. apoi la casetofon. Ca să te convingi. trebuie să pui la socoteală costul benzinei. este mult mai sănătos. La început foloseam magnetofoanele. Ambele sunt luate la second hand și mă servesc de ani buni. de foarte bună calitate. fără nici un compromis cu privire la 6 . pentru fructe. de calitate excep ională Sunt un mare consumator de muzică. după ce s-a introdus taxa ecologică pentru pungile de plastic. pentru cazurile în care va cumpăra ceva voluminos. dacă acestea sunt la mare distan ă de casa ta. de la care am un DVD player performant (care citește și CD-uri) și un amplificator complex. la care potabilitatea apei este verificată periodic.

mașini de valoare care pot fi achizi ionate și folosite în condi ii excep ionale. Altfel vei pă i ca mine care.evită cumpărăturile de alimente dacă ai stomacul gol Adevărat sută la sută! Cel pu in la mine func ionează. Alege magazinele care dau și garan ie pentru asemenea produse sau asigură service. Dacă e vorba de produse neperisabile nu e o problemă.mergi la cumpărături cu lista făcută de acasă Supermarket-urile sunt gândite pentru a ob ine o reac ie de genul: "aaa. De asemenea. care m-au asigurat că există autoturisme second hand. pu in folosite Această recomandare este dublată de obligativitatea realizării unor controale amănun ite la automobilul pe care dorești să-l achizi ionezi. second hand. Întotdeauna să probezi cu aten ie produsul înainte de a-l cumpăra. 9. Po i achizi iona aparatură electrocasnică second hand de cea mai bună calitate. 7. dar dacă ai un 7 . pentru a cumpăra o mașină returnată care este încă în garan ie. o bună idee este să încerci la un dealer. dar trebuie să fii atent la aspectul optic (carcasa să nu fie zgâriată sau crăpată) și la calitatea func ionării. pentru că am tendin a să cumpăr mai mult dacă mi-e foame. realizate de către specialiști. pu in rulate. În acest fel nu faci rabat la calitate și te vei bucura de reduceri însemnate ale cheltuielilor. pun în coș lucruri care le am deja acasă. făcând o economie majoră la bani. "de firmă". am cumpărat un automobil de marcă cu care am avut probleme enorme. pentru că la acel moment nu mai știi dacă stocul de făină (de exemplu) s-a epuizat sau nu.cumpără autoturisme fiabile. uite și de asta am nevoie!". 8.+101 metode de reducere a cheltuielilor testate de LucaDezmir La cumpărături calitate și fiabilitate. cel pu in nu pentru bugetul meu. Aglomerarea de marfă te face să crezi că î i lipsesc anumite lucruri din casă. imediat după ce mam căsătorit. Am prieteni care activează în domeniul auto. Aproape de fiecare dată când merg la cumpărături fără o listă de necesar.

Spre surprinderea mea. pentru că s-a demonstrat că dacă ești supărat ai tendin a de a cumpăra mai mult. pentru a alunga problemele pe care le ai. Î i recomand să folosești serviciile speciale de comparare a ofertelor online.vizitează pia a de vechituri De când mă știu mi-a plăcut să merg la pia a de vechituri. era locul unde puteai găsi obiecte "de dincolo" (de cortina de fier). 8 . evită cumpărăturile impulsive Am scris un articol despre cumpărătorul impulsiv. am căutat ofertele la marile supermarket-uri. Bugetul poate fi stabilit inclusiv pentru masa de Anul Nou. nu uita să iei în calcul și taxele de curierat). Aceste recomandări se pot încadra și la sec iunea "În finan e" 12. îl găsești în Milionarul Mioritic dacă vei căuta în site după cuvintele cumpărătorul impulsiv. chiar dacă a trebui să plătesc taxa de curierat. 10.+101 metode de reducere a cheltuielilor testate de LucaDezmir La cumpărături buget strâns e esen ial să pleci la cumpărături numai cu listă și să o respec i. Această problemă apare "nativ" la multe persoane dar poate fi regăsită mai ales la cei care sunt deprima i. Mai ales în timpul lui Ceaușescu. pe internet am găsit o ofertă mai bună. Ne facem un plan.ia în considerare cumpărăturile online Atunci când mi-am cumpărat aparatul de fotografiat DSLR. stabilite de comun acord. noi sau second hand. după criterii variate. Î i recomand articolul. an de an. înainte de a cumpăra obiecte scumpe (cum spuneam. 13. Un buget de cumpărături de sezon te ajută să nu cheltuiești fără măsură. încercăm să alocăm o anumită sumă pentru fiecare persoană.stabilește un buget pentru cumpărăturile de sezon În familie facem acest lucru. 11. care dezbate pe larg aceste probleme.

nu?).+101 metode de reducere a cheltuielilor testate de LucaDezmir La cumpărături De-a lungul timpului am cumpărat o mul ime de obiecte sau haine. Po i economisi până la 60% din pre ul medicamentului prin această metodă. de la rudele lor din străinătate. în ziua de azi este foarte greu să găsești la pia ă ărani veritabili. 14. La fel de eficiente sunt medicamentele generice care con in aceiași substan ă activă. Trebuie pur și simplu să încerci. Po i găsi o multitudine de medicamente "de firmă" destinate răcelilor. majoritatea noi. La noi în familie nu se cumpără medicamente pentru răceală decât din categoria "generice".) sunt mai eficiente în varianta patentată decât în cea generică. Din păcate în ultimii ani nu am mai avut timp să trec prin pia a de vechituri dar sunt sigur că și acum po i găsi tot felul de chilipiruri. cum sunt acidul acetil salicilic (îl cunoști sub denumirea populară de aspirină). Cel mai simplu exemplu îl prezintă antiinflamatoarele. la un pre extrem de mic. acetaminofenul (cunoscu ca și paracetamol) sau ibuprofenul. De aceea de fiecare dată când mergem la pia ă. vei face economie la bani și vei ajuta un bătrân să-și vândă marfa. 9 .cumpără medicamente generice Medicamentele generice sunt produse farmaceutice care au în componen a lor substan e active care nu sunt protejate de patente sau care nu sunt protejate de patente pe substan a activa principală. Pe de altă parte. sunt cazuri în care medicamentele pentru boli grave (antibiotice puternice. pe gratis. medicamente de reducere a tensiunii arteriale. avem babele și moșii "noștri" de unde cumpărăm "ieftin și bun". și unde nu trebuie să negociem pre ul pentru că primim de fiecare dată discount (doar suntem clien i fideli. doar pentru că erau primite de cei care le vindeau. 15. Dacă vei cumpăra mere de la o băbu ă simpatică (în general. Cel mai simplu este să cau i persoane în vârstă. Toată lumea iese în câștig. vei avea garan ia că sunt "bio" (bătrânii nu au bani pentru chimicale de stropit pomii). la pia ă sunt băbu e simpatice!). pe care le vezi prin reclamele de la TV. cumpără de la ărani Știu.în pia ă. etc.

Vara pre urile sunt extrem de mici la unele produse (casnice. Alege elementele de garderobă în așa fel încât o bluză să se potrivească cu câ i mai mul i pantaloni sau un sacou de-al meu cu cât mai multe cămăși. 17.cumpără haine "multifunc ionale" Aici so ia mea este o artistă. De obicei acestea constau în primirea unui card cu ajutorul căruia po i să ob ii discount-uri de la pre ul de bază al produsului. haine pentru sezonul de iarnă.ro 18. Cu cât e mai mare suma investită.+101 metode de reducere a cheltuielilor testate de LucaDezmir La cumpărături 16. de firmă. cu ajutorul cărora po i primi bani înapoi (un procent din cumpărăturile făcute sau din serviciile prestate). face minuni! 20. stai pentru zece secunde și gândește-te dacă chiar ai nevoie de acel lucru sau dacă nu îl po i cumpăra mai ieftin de la un alt magazin sau de pe internet.fă cumpărături după sezon După terminarea sezonului sau în extrasezon. Eu folosesc cu mare succes sistemul cashback la brokerul meu de Forex.utilizează programele de fidelizare Tot mai multe firme au programe de fidelizare a clien ilor. În acest fel avem o prezen ă vestimentară 10 . etc.utilizează sisteme de cashback O tendin ă tot mai accentuată este utilizarea unor carduri de tip cashback.folosește "regula de zece secunde" Înainte de a cumpăra ceva (dar mai ales la produsele scumpe). 19. Noi folosim un asemenea card pentru cumpărăturile pe care le facem la un lan de farmacii. pre urile sunt extrem de bune. Detalii pe fapturbo. care îmi aduce lunar returnarea unei sume echivalente cu 3% din suma investită.) În acest fel po i cumpăra haine de calitate excelentă. cu atât e mai mare suma returnată. Noi folosim această tactică atunci când mergem în concediu. Folosește această regulă de fiecare dată. la pre uri asemănătoare cu produsele de calitate medie pe care le achizi ionezi în sezon.

Ai nevoie doar de imagina ie! 11 . cu reduceri mari la nivelul cheltuielilor pe haine. ob inută prin simpla combinare a elementelor de garderobă pe care le avem.+101 metode de reducere a cheltuielilor testate de LucaDezmir La cumpărături extrem de "variată".

Personal am făcut un experiment timp de câteva luni (când încă mai locuiam în oraș) și am mers la cabinet. alege să faci o plimbare. nu e atât de comod ca și cu mașina. A fost o experien ă extrem de interesantă. cu bicicleta. mersul pe bicicletă poate fi un "sport periculos". a fost extrem de benefic pentru condi ia mea fizică. această recomandare trebuie folosită cu pruden ă. 22.i placă și să treci la mersul cu bicicleta la serviciu. este să lase mașina într-un loc și să meargă pe jos. atunci când are de mers în zona centrală a orașului. Cunosc persoane care merg la cumpărături cu mașina deși supermarket-ul se află la două sute de metri de casă. E adevărat. dar toată adolescen a mea și o parte din studen ie l-am folosit și este mai ieftin pentru a merge la serviciu sau la școală. folosește bicicleta Tot pentru România. chiar dacă între destina ii trebuie să parcurgă o 12 . O altă tehnică pe care o folosește so ia. Dacă în orașul tău nu sunt piste de biciclete și traficul este aglomerat. dacă sunt curate. pentru că vei face economie. nu sunt aglomerate și dacă folosești un abonament. în aceste condi ii. Trebuie să recunosc.Mergi pe jos Extrem de sănătos.Pentru deplasările scurte. pe care i-o recomand.Folosește transportul în comun Această recomandare trebuie folosită cu pruden ă în România. Am mers pe străzi lăturalnice. prin parcuri. Dacă mergi de câteva ori pe săptămână la magazin. Sigur economisești bani! 23. ai putea să optezi pentru mersul pe jos. pentru organism. Î i recomand numai dacă mijloacele de transport func ionează bine. dacă vrei să ieși în oraș pentru " a schimba atmosfera". mersul pe jos este recomandat de Organiza ia Mondială a Sănătă ii ca fiind una dintre cele mai benefice forme de mișcare. zilnic.+101 metode de reducere a cheltuielilor testate de LucaDezmir În transporturi În transporturi 21. S-ar putea să. Personal nu mai folosesc sistemul de transport în comun decât ocazional. De asemenea.

(Precizare: nu am scuter dar această metodă de reducere a costurilor de transport este atât de eficientă încât nu am putut s-o trec cu vederea) Automobilul La acest sub-capitol am adăugat și elemente legate de între inerea mașinii. Sunt o alternativă foarte bună pentru mașină. dar economiile depind de acești trei factori extrem de importan i (cât e diferen a de pre între mașini. este scump. e posibil ca la un moment dat să ajungi să economisești bani.+101 metode de reducere a cheltuielilor testate de LucaDezmir În transporturi distan ă care îi ia 5-10 minute. Orice automobil economic. modern. 26. Chiar dacă mersul pe jos nu î i va aduce economii substan iale. Rămâne nerezolvată problema siguran ei în trafic. nu numai de transportul propriuzis. 25. deoarece asigură deplasare pe distan e mari în orașe. 24. pentru că automobiliștii nu sunt obișnui i (cum se întâmplă de exemplu în Italia sau Grecia. la un consum de benzină extrem de mic. beneficiile pentru sănătate sunt foarte mari.cumpără o mașină care consumă mai pu in Discutabil. cât vei ine mașina și cât de mult o folosești). unde sunt multe scutere) să aibă grijă de participan ii la trafic care folosesc vehicule pe două ro i. mai ales în orașele mari. Cu cât consumul e mai mare și 13 . dacă ai o mașină pe benzină. uneori de două ori mai scump decât unul cu motor mai "pofticios". Dacă vei ine automobilul mai mult de 5 ani și dacă circuli foarte mult. din aceiași categorie. În acest fel nu își mai face probleme cu ob inerea unui loc de parcare și în același timp face mișcare.o bună alternativă: optează pentru un scuter Scuterele au devenit extrem de populare. Chiar și pentru deplasarea pe distan e mici între orașe (10-15 km) scuterul poate fi o alternativă mai ieftină și mai comodă decât autobuzul sau trenul. treci pe "gaz" O instala ie de gaz pentru mașină este foarte bună pentru folosirea în oraș. unde mașina consumă mai mult și nu necesită putere prea mare (alimentarea pe gaz reduce puterea motorului).

28. 27. Orice defec iune duce la uzarea prematură a pieselor vecine celei stricate. verifică regulat mașina Este esen ial să men ii mașina în stare bună de func ionare. 30. ceea ce este destul de mult. Este o alternativă chiar și la motorul Diesel. Sunt foarte hotărât să iau în calcul această variantă pentru următoarea mașină de oraș pe care o voi cumpăra. cură ă filtrul de aer S-a demonstrat că un filtru de aer murdar crește consumul de combustibil cu 7%. nu amâna schimbarea lui. am pe mașina actuală bujiile originale.+101 metode de reducere a cheltuielilor testate de LucaDezmir În transporturi cu cât circuli mai mult. Mai important decât economia este faptul că mașina este mai stabilă cu cauciucuri umflate la presiunea nominală. Ca un exemplu. 31. am alimentat cu benzină de calitate și am pus ulei de calitate foarte bună. Economiile pe care le po i face "sărind" verificările periodice pot duce la cheltuieli mult mai mari cu repara iile. deși am 14 .umflă corect pneurile Este cunoscut faptul că pneurile dezumflate produc creșterea consumului pe benzină cu până la 3%. nu amâna repararea defec iunilor Dacă auzi că "bate" un telescop sau un pivot. folosește consumabile de calitate Indiferent ce mașină am avut. Ca un exemplu. Verificarea filtrului de aer este legată de următorul punct. deoarece pre ul la motorină a crescut foarte mult în ultimul timp. 29. cu atât economia e mai eficientă. majoritatea Logan-urilor pe benzină folosite ca taxiuri au alimentare pe gaz. Acest lucru scade foarte mult uzura motorului.

folosește mașina cât mai mul i ani Legat de punctele de mai sus. poate arăta foarte bine și din punct de vedere optic. se pot folosi mai mult timp aceleași cauciucuri. 32. dacă aceasta a ieșit din garan ie: • schimbul de ulei • schimbul filtrului de ulei • schimbul filtrului de aer 15 . Această metodă este foarte folosită în vestul Europei și Statele Unite (e denumită carpool). Dacă ai grijă de ea. pute i găsi o modalitate de a merge la serviciu cu o singură mașină și să împăr i i cheltuielile. nu trebuie să fie scumpă sau nouă. bine între inută. 33. precum și pe diagonală (uzura este inegală). rotește cauciucurile între ele Cauciucurile se uzează mai mult pe ro ile motoare. care este "de uzură". din ra iuni de economie dar și de ecologie (reduce poluarea). Mai ales mașina destinată folosirii în oraș. fă.000 de kilometri la bord. o mașină fiabilă. pentru că locuim la într-un cartier de vile de la marginea orașului și putem lăsa în drum copii la casele lor. 35. de multe ori ducem sau aducem de la școală colegii fiicei mele. Deși nu facem acest lucru pentru a economisi.+101 metode de reducere a cheltuielilor testate de LucaDezmir În transporturi 120. o po i folosi mul i ani în condi ii excelente. Folosesc această strategie de când am avut prima mașină. Economiile sunt foarte mari dacă urmezi această regulă. Economisești foarte mul i bani dacă te ghidezi după aceste principii. Prin schimbarea lor între ro ile motoare și cele nemotoare. folosește mașina în comun Dacă ai prieteni sau vecini cu care te în elegi bine. 34.i singur între inerea de bază a mașinii Pentru cei pricepu i vin cu recomandarea de a face singuri între inerea de bază a mașinii.

Personal am făcut un studiu. De asemenea. Distrac ie curată! 36. dar economiile sunt foarte mici • nu umbla mult timp cu geamul de acoperiș ("trapă") deschis (din aceleași motive ca mai sus) • folosirea unui portbagaj sau a unui portbagaj carenat ar produce creșterea consumului de benzină. spălarea mașinii în curtea proprie este o plăcere.o mașină în loc de două (în familie) Această tehnică reduce cheltuielile foarte mult.o seamă de metode mai pu in eficiente Prin articolele de specialitate dedicate subiectului am găsit mai multe metode care sunt recomandate pentru reducerea consumului de combustibil. sculele.+101 metode de reducere a cheltuielilor testate de LucaDezmir În transporturi • completarea nivelurilor de lichid de frână. roata de rezervă. mai ales la drum lung Este o metodă eficientă de a reduce consumul de combustibil. etc. De fiecare dată participă și câinii noștri. Mai ales vara. reduce expunerea la accidente! 37. Chiar și la asemenea distan e. De men ionat episodul din "Distrugătorii de mituri" (Myth Busters) care demonstrează acest lucru. • scoate din portbagaj ce nu e necesar (canistra de rezervă. care din verificările mele nu au dat rezultate remarcabile: • conducerea cu geamurile închise. În primul 16 . 38.). trebuie doar să citești cartea tehnică. Sunt sigur că se consumă mai mult combustibil. etc. pentru că îmi place să călătoresc și în fiecare concediu de vară facem cel pu in 3000 de kilometri cu mașina. În plus. care insistă să fie stropi i și să se joace. Fiecare mașină are o viteză la care consumul este minim. În concediu nu te grăbești deci po i folosi cu succes această tehnică. se pot face economii dacă î i speli mașina în loc să o duci la o spălătorie. lichid de răcire.i planifici traseul în așa fel încât să nu faci drumuri aiurea. Trebuie doar să. condu la viteza economică. ceea ce este indicat și pentru a reduce cheltuielile de benzină. O simplă listă cu locurile în care trebuie să mergi te ajută să. dar nu se ob in creșteri remarcabile.i organizezi mai bine drumurile în oraș. nu am observat o creștere a consumului mediu de benzină la suta de kilometri când avem montat pe mașină portbagajul carenat.

o pană te poate imobiliza iremediabil dacă nu ai roata de rezervă.+101 metode de reducere a cheltuielilor testate de LucaDezmir În transporturi rând nu po i spune că nu sunt necesare. pot produce reduceri la cheltuielile cu benzina. Combinate. E adevărat. în oraș nu sunt esen iale. în parte. dar dacă ui i acest aspect și ai plecat afară din oraș. În plus. economia de combustibil este minimă. produc economii foarte mici. dar sunt de părere că neplăcerile produse prin utilizarea metodelor nu justifică economiile 17 . Fiecare din aceste recomandări.

la casă. Î i recomand să. pentru a nu traversa casa și a elimina riscurile intoxica iei cu monoxid de carbon. În final am optat pentru lemne.+101 metode de reducere a cheltuielilor testate de LucaDezmir În gospodărie În gospodărie și în via a de zi cu zi În acest capitol vor apare un amalgam de recomandări pe diferite teme. cu o centrală cu pompă de căldură.i faci o cameră tehnică (în care e instalată centrala termică). cu o centrală termică cu gazificare (cu două camere de ardere). plus sunt ecologice. Încălzirea cu lemne este cu 30-50% mai ieftină decât cea pe gaz (depinzând de izolarea termică a casei). Am optat pentru o încălzire pe lemne. 18 . Utilită i 39. Observa ie: centrala pe lemne necesită alimentarea de 1-2 ori pe zi (în func ie de cât e de frig afară) și este mai "murdară" decât o centrală pe gaz. dar în timp pompele de căldură se dovedesc mai fiabile și mai economice decât celelalte instala ii de încălzire. în zona noastră nu erau utilită i.dacă ai o casă mare. montează o centrală pe lemne Când ne-am mutat la casă. Un vecin din zonă are o casă foarte mare (mai mare decât a familiei noastre) și are costuri de căldură comparabile cu ale noastre. raportate la unitatea de suprafa ă. legate de casă și via a de zi cu zi. La câ iva ani după mutare am putut să compar cheltuielile mele de încălzire cu cele ale vecinilor. cu intrare separată. montează o pompă de căldură În momentul în care mi-am construit casa. 40. Marele dezavantaj este că instala ia și instalarea sunt foarte scumpe. aveam în vedere varianta de încălzire în podea.

De asemenea pentru citit sunt bune și becurile cu cuar .stinge luminile în camerele unde nu se află persoane 19 . lămpile de putere din exterior sunt prevăzute cu senzori de mișcare și temporizator.montează o instala ie solară de producere a apei calde După studiile americane. fluorescente și cu LED. 43. al holurilor și iluminatul general și a becurilor incandescente pentru citit și activită i ce necesită lumină de calitate. Cele cu LED reduc consumul la 5% și au o durată de func ionare de 45. 42. Când mi-am construit casa. pentru că aceste becuri sunt ideale pentru acest tip de iluminat. În România a scăzut destul de mult pre ul instala iilor. O asemenea instala ie se poate amortiza în 2-3 ani. becuri economice și automate pentru iluminatul de ambian ă Toate becurile de ambian ă montate în exteriorul casei mele sunt de tip fluorescent. Economia este enormă. În ordinea calită ii luminii. Cele fluorescente reduc consumul de curent la 25% și au o durată de via ă de 8000 de ore. reducând la optim durata de iluminare. devenind foarte rentabile mai ales dacă ai o familie mare sau consumi multă apă caldă menajeră. 44. de 3W. Din această cauză recomand folosirea LED-urilor în debarale și cămări și iluminatul exterior de ambian ă. o instala ie solară de producere a apei calde își recuperează costurile în 1. dublate de un automat care le aprinde seara și le stinge diminea a.+101 metode de reducere a cheltuielilor testate de LucaDezmir În gospodărie 41. cele mai bune surse sunt cele incandescente. a becurilor fluorescente în iluminatul exterior.montează becuri economice Becurile economice sunt de două feluri:fluorescente și cu LED. De asemenea.000 de ore. am proiectat o instala ie duală de încălzire a apei calde.5 ani în zona de sud a Statelor Unite. pe timp de vară. care poate fi cuplată pe încălzirea apei calde din surse solare.

aten ie la geamuri și uși Pe la geamuri și uși se pierde multă căldura dacă nu sunt etanșe! Acest lucru mărește consumul de combustibil pentru încălzire.+101 metode de reducere a cheltuielilor testate de LucaDezmir În gospodărie Fără comentarii. 46. Vă recomand cu căldură să achizi iona i asemenea protec ii de supratensiune. Toate aceste aparate de protec ie au costat mai pu in decât pierderile apărute la supratensiune. 47. mai ales la cei care trăiesc în clădiri vechi. după un timp își acoperă cheltuiala de achizi ie și produc economii. 20 . Sunt scumpe dar dacă ai multe aparate electrice și electronice de acest fel (cum am eu). 48. centrala termică. am izolată-o la exterior cu polistiren. automatul care reglează lumina de exterior și circuitul electronic de la centrala termică. Este o cheltuială care se amortizează în câ iva ani.stinge aparatele electronice cu func ionare pe stand by Pentru acest lucru sunt special construite prize care întrerup curentul dacă nu există consum mare. 45.folosește un termostat pentru încălzirea casei Este extrem de eficient. 49.izolează. lemnele sau curentul electric.i casa Când am construit casa. Am cumpărat UPS-uri pentru aparatura sensibilă (computere. depinde ce sursă folosești pentru încălzire.pune protec ii contra supratensiunilor După o supratensiune mi s-a ars monitorul de la desktop computer. pentru că men ine temperatura pe care o dorești și î i economisește gazul. aparatură muzicală și TV) și protec ii individuale pentru frigider. Recomand acest lucru la toată lumea. congelator.

protejându-ne de căldura excesivă și reducând consumul de curent electric la aparatul de aer condi ionat • iarna le tragem pe timpul nop ii pentru a creea un start suplimentar. izolator. 53. etc. mari consumatoare de energie (jucării electrice.).folosește acumulatori reîncărcabili Sunt o sumedenie de aparate electrice cu baterii. lanterne etc.fii preventiv cu dăunătorii Când m-am mutat în casă nouă. ca să nu vorbim de pagubele produse de rozătoare. În acest fel pute i face economii majore. ceea ce se traduce prin ineficien a aparatului deci un confort redus și un consum crescut de energie electrică. mai ales când e vorba de unelte ac ionate electric (mașini de găurit. Avantajele sunt deosebite: • vara le inem închise pe timpul zilei . de aer.) 52.împrumută unelte sau aparate Po i stabili. Este foarte rentabil să folosești acumulatori în loc de baterii de unică folosin ă. împreună cu un vecin. O deratizare costă scump.+101 metode de reducere a cheltuielilor testate de LucaDezmir În gospodărie 50. 54. să cumperi uneltele necesare în gospodărie împreună cu el și să vi le împrumuta i la nevoie. rindele electrice. Am cumpărat aparate electrice cu ultrasunete care ne-au ferit de probleme. n-am așteptat ca să-mi fie casa invadată de șoareci.montează jaluzele exterioare la geamuri Una dintre cele mai bune idei pe care le-am avut legate de casa noastră a fost de a monta jaluzele exterioare (poate le cunoști sub denumirea de "rulouri"). fierăstraie electrice.cură ă periodic instala ia de aer condi ionat Filtrele îmbâcsite reduc eficien a. reducând nevoia de încălzire 21 . 51.

evident). Detalii găsești pe internet. Inclusiv sistemul de operare poate fi gratuit. Computere și comunica ii 55. grădinăritul etc.+101 metode de reducere a cheltuielilor testate de LucaDezmir În gospodărie • protejează geamurile pe timp de furtună contra crengilor purtate de vânt • protejează geamul în timp de grindină Le recomand călduros. Trebuie să spun că nu am găsit o necesitate de-a mea care să nu fie îndeplinită de un soft free. Un laptop vechi poate deveni performant dacă îi pui un sistem de operare specializat. 56. Trebuie să citești cu aten ie condi iile de folosire. de ultimă oră. 22 . le po i găsi căutând în site după cuvintele software gratuit.folosește computerele sau laptop-urile vechi Dintr-un desktop vechi po i să faci un server de fișiere. iar dacă ai nevoie de laptop în concediu. comprehensive. Internetul este bine garnisit cu informa ii gratuite. folosește laptop-ul vechi: dacă i-l fură. Este important să știi că utilizarea gratuită este posibilă de obicei pentru nevoi personale. nu î i pare rău. vând avantaje deosebite. Am scris în Milionarul Mioritic articole despre softurile gratuite pe care le folosesc. sunt un entuziast utilizator al Linux-ului.folosește programe de software gratuite Sunt un mare fan al softului gratuit. cum ar fi Damn Small Linux sau Puppy Linux (gratuite. 57. care în timp produc economii însemnate și un confort sporit în casă.) de mult timp.folosește internetul pentru a găsi orice informa ii Nu am mai cumpărat o carte de specialitate (pe teme obișnuite cum ar fi gătitul.

+101 metode de reducere a cheltuielilor testate de LucaDezmir În gospodărie 58. de la provideri diferi i. 59. la scară mai mică) 23 . deși sun la rândul meu.vorbit în străinătate. În acest fel pot să se strângă mai multe abonamente de același tip. E mai ieftin dar trebuie să aștep i pentru oferte și sunt pu ine firme care oferă asemenea servicii integrate. La un moment dat aveam trei asemenea conexiuni (printr-o conjunctură de factori) deci am renun at la una din ele. 61. Acest surplus de credit îl folosim pentru a suna în roaming.. Iar când e vorba de .renun ă la linia de telefon fix Dacă fiecare membru al familiei are telefon celular. internet și TV prin cablu la pachet (dacă e posibil). internet mobil) în timpul ofertelor. internet. folosim exclusiv video telefonia de pe internet (Skype-ul). 60.aten ie la redundan ă Multă lume cumpără oferte de comunica ii (telefonie celulară. atunci când călătorim în străinătate. 62. Pentru că fac investi ii la bursă. chiar dacă din timp în timp trebuie să activez cartela. mobilă. care se încarcă de fiecare dată când sunt sunat..folosește emailul și Skype-ul Nu mai trimitem de mult felicitări sau scrisori. am nevoie în permanen ă de două legături la internet. Email-ul e rege. telefonul fix de acasă poate fi o cheltuială inutilă. În timp. pentru a avea siguran a că nu rămân fără conexiune online. Pe lângă casă (sau în balcon.folosește pachetele de comunica ii Ia telefonie fixă. Asta dacă nu este "gratuit" în pachetul de comunica ii pe care l-ai achizi ionat. creditul se adună.folosește cartele în loc de abonament (dacă ești sunat des) Celularul meu de cabinet este cu cartelă.

dar adevăratul beneficiu este că vei avea legume proaspete și sănătoase (mai proaspete decât roșia din propria grădină și mai sănătos decât controlul 100% al cultivării.+101 metode de reducere a cheltuielilor testate de LucaDezmir În gospodărie 63. Este extrem de relaxant.cultivă flori Pentru bucuria proprie și pentru a oferi la prieteni și cunoscu i. Pomii fructiferi sunt rentabili din motivele de la punctul anterior (prospe ime și calită i bio) dar mai ales pentru cazurile în care pui conserve. bio (pentru că nu folosim decât tehnici naturale de creștere)..). Economiile sunt destul de mari.cultivă arbuști și pomi fructiferi Arbuștii sunt deosebit de rentabili pentru că fructele lor sunt scumpe (mure. disponibile în tot timpul anului (dacă le cultivi în casă) și aduc economii substan iale. În acest fel po i face economii foarte mari. Altele (cum e spanacul) se pretează pentru congelare. multă lume face vin de casă. nu există). cu diferite ocazii. În plus avem legume și zarzavaturi proaspete. (Aproape) în aceeași categorie. Faci economii majore pentru că florile sunt scumpe! 64. 66.cultivă legume și zarzavaturi Una din pasiunile mele este grădinăritul. condimentele verzi au pre uri exorbitante! 65. e păcat să nu pui conserve alimentare. Po i încerca! 24 . alimentele conservate se pot folosi chiar mai mul i ani la rând.pune conserve alimentare Dacă ai grădină și pomi fructiferi. În borcane mari sau mici. 67. pentru că la supermarket-uri... zmeură.cultivă condimente Se pot cultiva în ghivece și aduc beneficii foarte mari: sunt proaspete. uică de casă sau bere de casă. în diferite re ete.. mai ales în sezonul trufandalelor.

pentru "consum" propriu și pentru daruri date prietenilor.construiește singur Dacă î i place să bricolezi. 73. De când am adoptat această tunsoare (de vreo zece ani) mă tund în casă. po i construi o mul ime de lucruri în gospodărie. ca un efect secundar economisim bani! 72. cu uneltele potrivite și cu eventuale recomandări de la prietenii care sunt specialiști în domeniu.. felicitări și măr ișoare. po i repara aproape orice în gospodărie. LinkedIn). îmi place părul scurt. an de an.tunde-te în casă După cum ști i din fotografia mea (prezentă pe conturile mele de Facebook. Avantaje: • reduci volumul de gunoi menajer • produci îngrășământ de calitate.).udă grădina cu apă din forajul propriu E mai ieftin decât cu apa de la re ea și nu risipești apa potabilă. Cu ajutorul informa iilor de pe internet. Deși o facem pentru distrac ie și relaxare. 70. gratis (care cumpărat e deosebit de scump) 69.folosește un compostor Compostorul este folosit pentru a transforma resturile organice din gospodărie în îngrășământ. inclusiv aparatură electrocasnică (în anumite limite. decora iuni de Paște. cu mașina de tuns electrică. 100% biologic. 25 . de la cușca câinelui la gardul din jurul grădini ei de flori! 71. Crăciun. Această pasiune s-a transformat în hobby și mi-a adus economii substan iale.repară tot ce se strică (în anumite limite) Mi-a plăcut să meșteresc de când eram copil.+101 metode de reducere a cheltuielilor testate de LucaDezmir În gospodărie 68."construiește" daruri În familia noastră este un obicei instaurat de so ia mea: manufacturăm.

Crescu i cu acest regim. Animale de companie 75. ele sunt fierte într-o oală mare. Ecnomisești pre ul curentului electric folosit pentru pomparea fin forajul propriu. fapt întărit de părerea medicului veterinar. inclusiv oasele de pasăre. la consultul anual de care beneficiază patrupedele. De asemenea. Acestea se congelează. deci ne face plăcere să-i îngrijim și cu această ocazie economisim și bani. La nevoie. Pune un butoi pentru ca apa de ploaie colectată de pe acoperișul tău să se adune și folosește-o pentru udatul grădinii. dacă a fost cazul să-i îmbăiem. ne ocupăm de ele.udă grădina cu apa de ploaie Apa de ploaie este mai sănătoasă pentru plante decât apa de foraj. de calitate inferioară. "ciorba" se decongelează și se amestecă cu hrană uscată de câini. a fructelor.toaletă făcută în casă Toate periajele de care au beneficiat câinii le-am făcut în casă. fiertura se trece prin mașina de tocat carne. 76. apropiată cu cei doi câini.mici îngrijiri Dacă sunt probleme minore de sănătate. Se produce o "ciorbă groasă" care se congelează în pungi de plastic. Am marele avantaj că sunt medic și pot pune diagnostice 26 . Când se strâng în cantitate suficientă.mâncare "compozită" La recomandarea unui crescător.+101 metode de reducere a cheltuielilor testate de LucaDezmir În gospodărie 74. 77. cea mai ieftină. utilizăm următorul sistem de hrănire al câinilor: strângem toate resturile care apar prin decojirea legumelor și zarzavaturilor. Sunăm la veterinar și întrebăm ce medicamente trebuie să cumpărăm și cum să le administrăm. Avem o rela ie specială. La final. mâncarea expirată din frigider sau congelator și resturile rămase de la mese. cei doi câini pe care îi avem arată excelent.

+101 metode de reducere a cheltuielilor testate de LucaDezmir În gospodărie relativ exacte. 27 . duc animalul la veterinar. mă informez pe internet. Dacă întâmpin probleme. Dar pentru accidente minore (cum sunt tăieturile sau eczemele curente) prefer să îngrijesc eu câinii. Întotdeauna cer părerea specialistului și dacă am dubii.

dacă călătorești cu trenul. la multe muzee. ia cu tine conserve Î i po i asigura cazarea la camping și mînarea "din plasă". Ai nevoie de un frigider de mașină (pentru produsele perisabile pe care le cumperi de la fa a locului: lactate și mezeluri) și un aragaz de campanie pentru a prepara sau doar încălzi mâncarea. prin internet În func ie de abilitatea ta. mai ales dacă faci rezervările din timp. Faci economii foarte mari la mâncare. trebuie doar să ceri. 82. folosește abonamente Sunt eficiente mai ales dacă vrei să faci circuite și călătorești mult.folosește rezervări la zboruri. fata mea a beneficiat de reduceri substan iale. Este extrem de eficientă și î i poate aduce economii substan iale și discount-uri.când pleci cu mașina. Le-am folosit cu plăcere.folosește rezervări la cazare de pe internet Este o metodă pe care am folosit-o atunci când călătorim în grup cu prietenii. în calitate de membru ACR. din Italia.beneficiază de reducerile existente Am descoperit că am tot feluri de reduceri în străinătate. 28 . copii au reduceri. De asemenea. reduceri pentru copii La obiectivele turistice între inute de stat. mai ales în Italia. 79. 80. în Grecia. 81. 83. Am avut nevoie doar de pașaportul de membru UE. mai ales dacă vorbești direct cu proprietarul loca iei. po i ob ine discount-uri foarte mari.+101 metode de reducere a cheltuielilor testate de LucaDezmir În concedii În concedii 78. la călătoria cu feriboat-ul și în diferite alte ocazii.

fiind accesibile la pre uri imbatabile. dar este destul de frecventă în Uniunea Europeană și în Statele Unite. închiriază un apartament 29 . am observat că peste tot pe unde am călătorit este mai ieftină decât mâncare locală. unde se poate mânca ieftin.călătorește în extrasezon De ani de zile familia noastră călătorește la sfârșitul sezonului de vară. găsești cazare la căsu e.optează pentru camping-uri În vestul Europei.intrare gratuită la muzee Sunt muzee la care intrarea este gratuită în ziua de Duminică. 88. primești "servicii extra". 87. Nu e așa înghesuială (nu ne place aglomera ia) iar după 1 septembrie pre urile scad dramatic (în străinătate. Documentează-te din timp. dar nu în centrul marilor orașe.+101 metode de reducere a cheltuielilor testate de LucaDezmir În concedii 84. cu specific local. 85. în func ie de ce alegi. De exemplu. plaja privată a campingului (cum a fost la Rimini) sau ambian a unei păduri seculare de pin (campingul "I Pini" de lângă Roma). N-am prea întâlnit această facilitate în România. Alege restaurantele sau localurile de familie.dacă stai mai mult în același loc. Majoritatea camping-urilor pe care le-am folosit în Italia aveau piscină olimpică. de pe internet sau de la serviciile de informa ii turistice din orașe. 86. trebuie să. la un nivel de calitate asemănătoare cu cea de la hotel. Bineîn eles. la pre uri mult mai mici.nu mânca în centru Po i să mănânci ieftin și bun.i placă (nouă ne place!). Un alt pont este să mănânci mâncare chinezească. De multe ori. În plus. asemena condi ii sunt mai plăcute decât cele de la hotelurilor de clasă. nu și în România).

Am stat în centrul Budapestei. 91.. într-un imobil istoric.orice. într-un apartament cu două camere. după cuvinte ca cheap budget travel.participă la festivaluri tradi ionale în aer liber Este o metodă excelentă de a cunoaște tradi iile locale și de a te distra gratuit în aer liber.caută informa ii pe internet Înainte de a pleca oriunde. chiar și în România. cum po i parca pe gratis și unde po i mânca foarte ieftin dar gustos.împrietenește-te cu localnici Ei î i pot arăta cele mai ieftine locuri unde po i face cumpărături. pentru reduceri la locurile de vizitat. Mai ales caută ponturi pentru a călătorii ieftin. 90. 89. pentru.. pe Google. la un pre derizoriu.+101 metode de reducere a cheltuielilor testate de LucaDezmir În concedii E posibil să faci acest lucru și pentru câteva zile. 30 . caută informa ii pe internet pentru cazări bune și ieftine. e drept în extrasezon.

cu oferte pentru toate gusturile. 93.împrumută căr i și filme de la prieteni Foarte simplu și convenabil. cultură și interac iuni sociale 92. Ieși din labirint. dar faci economii substan iale. În acest fel po i ob ine reduceri generoase.cumpără căr i cu comandă anticipată Acest sistem a venit și în România. în costul abonamentului de internet.ascultă muzică online Sunt o mul ime de posturi de radio online. Î i recomand să organizezi seri de vizionare de filme cu prietenii: motiv de socializare și de împăr ire a cheltuielilor. Inclusiv cartea mea. 94. 31 .împrumută filme de la firmele specializate E adevărat. dar în România e greu să găsești biblioteci bine aprovizionate și care oferă condi ii propice pentru lectură. 95. putând fi comandată numai anticipat. dedicate unui gen muzical. s-a vândut în prima edi ie cu un discount de 30% . Po i asculta 24 de ore din 24 genul de muzică preferată. Sunt autori care recomandă citirea căr ilor la bibliotecă. nu vei vedea ultimele noută i.+101 metode de reducere a cheltuielilor testate de LucaDezmir La distrac ie La distrac ie.

cum ar fi "Ziua vecinilor" sau "Petrecerea iubitorilor de câini". o cină romantică în casă poate fi mai de efect decât o cină la restaurant. Mai ales dacă ai curte.fără motiv.înva ă să gătești Pentru ocazii speciale. Mai ales cu ocazii deosebite. organizează asemenea întâlniri acasă: băie ii se pot întâlni "între ei" cu ocazia unui meci (în absen a so iei gazdei.. 98. mai ales de sărbători sau de Anul Nou. care se poate duce la o prietenă) 32 . o po i face la tine acasă. 97.mergi la concerte gratuite Acestea apar cu diferite ocazii. De exemplu. Se pot inventa motive de petreceri. decât să ieși în oraș (unde toate sunt scumpe) pentru a te răcori cu un suc de la ghea ă.. dacă nu te deranjează înghesuiala de la festivalul berii sau al vinului. Spre norocul nostru. atât mie cât și so iei ne place să gătim. Po i asculta forma ii clasice. cu prietenii. care se străduie să reînvie gloria șlagărelor de altădată sau forma ii ale momentului. Bineîn eles.organizează petreceri "în comun" Este genul de petrecere la care fiecare aduce de mâncare și băutură. pe caniculă.întâlnește-te "cu băie ii". după caz). Desigur.+101 metode de reducere a cheltuielilor testate de LucaDezmir La distrac ie 96. sunt evenimente pe care le sărbătorim numai la restaurant... acasă Dacă î i place să socializezi cu prietenii (sau prietenele.motive de a te întâlni Vara. se pot face petreceri. po i lansa obiceiul de a vă întâlni la o cafea sau la "ceaiul de la ora 5". cu re ete luate de pe internet. 99. 100. gatim feluri de mâncare exotice. prin tradi ie ieșim în oraș de aniversarea nun ii noastre.

sau prin intermediul internetului.+101 metode de reducere a cheltuielilor testate de LucaDezmir La distrac ie iar fetele pentru. 33 . Sunt necesare cunoștin e de specialitate pentru interconectarea computerelor dar se fac economii importante. pentru că pre ul jocului se împarte la numărul de jucători. 101.. o mică bârfă.joacă "în re ea" Împătimi ii de jocuri pot să-și creeze re ele ad-hoc și să joace un joc multiplayer în re ea..

Caută asemenea oferte. cum sunt utilită ile. 103.nu întârzia plata ratelor și obliga iilor fiscale În acest caz vei intra în penalizări și e posibil să ajungi pe lista rău platnicilor.internet banking Comisioanele la serviciile bancare ini iate cu ajutorul internet-banking-ului sunt cu până la 50% mai mici decât cele "la ghișeu". 104. 105.căr i de debit cu retragere gratuită la bancomate Există și așa ceva! Trebuie doar să cau i și vei putea retrage bani la orice bancomat. cu sumă fixă sau variabilă. bănci cu comisioane mici sau inexistente Pe pia a serviciilor bancare se găsesc bănci care au renun at la multe din comisioanele obișnuite. în cazul în care vei dori să iei un credit. Întreabă la banca ta. Economisești timp și bani pentru că nu te mai deplasezi la bancă. Întreabă dacă banca ta oferă 34 .+101 metode de reducere a cheltuielilor testate de LucaDezmir În finan e Bonus: în finan ele personale 102. cu taxe zero. 106. situa ie în care vei fi obligat să plătești dobânzi bancare mai mari.automatizează plă ile Sunt anumite bănci care î i permit automatizarea unor plă i periodice.

citește căr i de finan e personale Felicitări! O faci deja. 35 . indiferent dacă ești căsătorit sau nu.+101 metode de reducere a cheltuielilor testate de LucaDezmir În finan e asemenea servicii. pozitive sau negative.. 107. Deschide ochii înainte de a lua o hotărâre importantă în acest domeniu și suportă consecin ele. aten ie cu cine te căsătorești Partenerul tău de via ă. El poate să te ajute să nu pierzi din vedere reducerile și deducerile de care po i beneficia. în cazul în care trebuie s-o faci. din punct de vedere legal. Bonus la bonus :) 109. Multe certuri au la bază situa ia financiară. 108. aten ie la plata taxelor Î i recomand să folosești cel pu in o dată serviciile unui consilier de taxe și impozite care să te ajute să completezi declara ia de impozit global.. ceea ce te va ajuta să economisești bani în viitor. poate să fie muncitor. strângător și chibzuit sau din contră.

cu metode de reducere a cheltuielilor și pentru a face mai mul i bani. O metodă simplă pentru a nu pierde articolele noi este să te abonezi prin email sau RSS. lucru pe care îl po i face dând click pe icoanele din dreapta site-ului. ac iune "pe toate fronturile" și timp pentru a sim i rezultatele. Depinde de tine ce reduci și cât reduci. A reduce cheltuielile nu înseamnă neapărat a trăi în sărăcie și nevoi. Reducerea cheltuielilor necesită determinare.+101 metode de reducere a cheltuielilor testate de LucaDezmir Concluzie Concluzie Trebuie să te aten ionez: reducerea cheltuielilor nu este ușoară.com). unde vei găsi o mul ime de articole pe teme de finan e personale și investi ii. Succes! Luca Dezmir Resurse suplimentare Nu uita să treci pe la site-ul Milionarul Mioritic (milionarulmioritic. Dar în final. Caută în continuare alte metode. vei putea face mult mai mult cu aceiași bani. te înșeli. Dacă crezi că vei folosi 2-3 metode din această listă și vor apare economii importante în cheltuielile tale. Î i recomand să aplici cât mai multe din metodele propuse în acest ebook. 36 . care i se potrivesc și continuă. inventează unele noi.

+101 metode de reducere a cheltuielilor testate de LucaDezmir 37 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful