Refleksi Program Bina Insan Guru Fasa 3 PISMP Ambilan Januari 2011

Nama:Chia Pei Fang Kad Pengenalan: 910216-04-5092 Angka Giliran: 2011241340123 Unit:J12 PC/PJ/SC Bahawa saya, Chia Pei Fang dari unit J12 telah menyertai “Program Bina Insan Guru Fasa 3” yang bertempat di SJK©Bercam,Ipoh,Perak. Sebelum Sebelum bermula program BIG,semua guru pelatih unit J telah diwajibkan menyertai satu bengkel yang dianjurkan pada 3 Februari 2012 oleh Jawatankuasa Program BIG Fasa 3. Sebagai penceramah , Tn. Haji Mohd Radzi Johari telah memberikan satu ceramah yang bertajuk “Protokol dan Etika Sosial” di Dewan Seri Tanjung , IPG Kampus Ipoh kepada semua guru pelatih unit J. Selain itu,tempat untuk melaksanakan program BIG fasa 3 ini telah ditentukan selepas perbincang antara ahli jawatankuasa dengan mentor kami.Unit J12 telah mengambil keputusan bahawa bekerjasama dengan unit J11 untuk melaksanakan program BIG fasa 3 ini. Manakala saya telah dipilih sebagai ketua bendahari kepada program BIG fasa 3 ini dengan ahli kumpulan saya Loke Wan Yee dari J12 dan Pang Lee Yee serta Yong Yee Ling dari J11. Selepas mesyuarat antara ahli jawatankuasa , kutipan bagi program BIG fasa 3 ini ditentukan RM20 setiap orang.Saya dan ahli kumpulan saya telah berbincang dan mehasilkan sebuah bajet tentang kos perlaksanaan program BIG fasa 3 ini. Tambahannya, aktiviti utama bagi program BIG fasa 3 ini ialah mengadakan kelas tuisyen bagi murid tahun 5 dari SJK©Bercham. Saya telah dibagikan tugas untuk memberi tuisyen kepada subject bahasa cina dengan beberapa ahli

kumpulan .aktiviti yang dirancang juga harus berkaitan dengan taraf pengetahuan murid supaya murid dapat menlibatkan diri dengan lebih sepenuh hati dan berasa seronok.30 pagi selepas waktu rehat. teka-teki .Saya dan ahli kumpulan saya telah mengambil giliran untuk menjalankan aktiviti yang telah dirancangkan supaya semua orang dapat menyertakan diri dalam aktiviti tuisyen ini dan murid-murid dapat menlibatkan diri dalam aktiviti yang berlainan. saya telah menyertai program BIG bersama rakan-rakan saya selama 7 jam di SJK©Bercham.Muridmurid yang berjumlah 60 orang telah dibahagi kepada 4 kumpulah kecil untuk menghadiri diri dalam aktiviti tuisyen pelbagai subject yang dibahagi kepada “4 station”. Kumpulan subject bahasa cina saya telah menjalankan aktiviti hubungkan perkataan . Apabila 1.Selain itu. saya telah berkumpul awal 15 minit di IPG Kampus Ipoh untuk menaiki bas ke sekolah tersebut. . Majlis penyambutan telah dimulakan pada 7.Kami telah berbincang dan merancang beberapa aktiviti yang boleh dilaksanakan semasa kelas tuisyen dan bekerjasama menghasilkan alat bantuan mengajar untuk digunakan pada masa itu. Dalam perlaksanaan aktiviti ini . aktiviti lakonkan peribahasa dan lain-lain.15 petang. Semasa Pada 17 Februari 2012 iaitu hari Jumaat. Sebelum bermula program tersebut.majlis perpisahan telah dirasmikan dan semua guru pelatih telah bekerjasama untuk membersihkan dewan yang digunakan untuk melaksanakan aktiviti BIG dan berucap terima kasih kepada warga sekolah yang banyak member bantuan semasa program BIG dijalankan dalam sekolah. saya merealisasikan bahawa bukan mudah untuk mengawalkan sekumpulan murid walaupun bilangannya bukan banyak sangat.30 pagi dan selepas pengucapan daripada pengerusi dan wakil sekolah tersebut. Aktiviti tuisyen telah disambungkan pada 10. aktiviti “ice breaking” telah dijalankan selama 20 minit dan seterusnya bermulanya aktiviti tuisyen.

Sebagai kesimpulannya.saya telah lebih memahami tentang tugas bendahari dan berkeyakinan diri akan melaksanakan kewajipan ini dengan lebih baik lagi pada masa akan datang jika diberi peluang.Dengan pengalaman ini. Walaupun ini merupakan kali pertama saya diwajibkan jawatan bendahari tetapi atas bantuan dan kerjasama dengan ahli kumpulan saya dan juga guru perlatih lain . .bermoral dan berhemah tinggi . Saya berasa lega hati dan gembira kerana program ini telah dijalankan dengan lancar dan banyak ilmu dan pengalaman baru yang berharga telah diperolehi melalui program BIG ini.Selepas Saya berasa gembira dan lega setelah menyertai “Program Bina Insan Guru Fasa 3” walaupun juga berasa letih.Saya berasa bersyurkur kerana berpeluang melaksanakan program ini bersama rakan-rakan dan mentor dengan lancar dan berjaya.bekerjasama.program BIG telah melatihkan diri semua guru pelatih menjadi guru yang bertanggungjawab. kewajipan ini telah dipikul dan dilaksanakan dengan lancar dan tidak menimbulkan masalah.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful