ELEMEN 1 MENGUMPUL FAKTA SEJARAH

ORANG SUMBER .

Saya : Berapakah jumlah pengunjung yang berkunjung di sini dalam sehari? Cik Lian: Jumlah pengunjung yang berkunjung ke sini tidak tetap. Saya juga pemilik Natural Batik Village ini. Kuantan sahaja. bilangan pengunjung yang datang ramai kerana ramai ibu bapa membawa anak mereka ke sini untuk mengenali batik dengan lebih mendalam. Natural Batik Village ini hanya terdapat di Balok. Saya lahir di Kuantan dan menetap di Beserah. Saya : Pertama sekali. Jumlah pengunjung selalunya mengikut musim. Saya : Berapakah pula bilangan pekerja yang bekerja di sini? Cik Lian: Lebih kurang 15 orang. Bolehkah saya menemuramah cik untuk mendapatkan maklumat tentang Natural Batik Village ini? Cik Lian: Ya. Saya : Berapakah jumlah modal yang dikeluarkan oleh keluarga Cik Lian untuk memulakan perniagaan batik ini? Cik Lian: Jumlah modal yang kami keluarkan lebih kurang RM 1000 00. . Saya lahir pada 30 September 1974. Pada musim cuti sekolah.TEMURAMAH ORANG SUMBER Saya : Selamat petang cik. Saya : Wah! Modal yang dikeluarkan sangat tinggi. bolehkah cik menceritakan serba sedikit tentang diri cik? Cik Lian: Nama penuh saya Tan Lian May. Saya : Bolehkah Cik Lian menceritakan sejarah kewujudan Natural Batik Village ini? Cik Lian: Natural Batik Village ini telah diasaskan kira-kira 15 tahun yang lalu dan diwarisi oleh keluarga saya sendiri sehingga sekarang. sudah tentu. Adakah Natural Batik Village ini mempunyai cawangan? Cik Lian: Kami tidak mempunyai cawangan.

kami menggunakan block dan melukis menggunakan canting. Kami juga menggunakan kain mori. Canting juga digunakan untuk menyedok lilin cair yang panas yang digunakan sebagai penutup atau pelindung terhadap zat warna. Antaranya. kami hanya dapat hasilkan sebanyak 40 meter. Saya : Adakah mesin digunakan untuk membuat batik disini? Cik Lian: Kami ada juga menggunakan mesin disini tetapi jumlahnya sedikit sahaja kerana kami banyak menggunakan tangan. Saya : Berapakah jumlah batik yang dapat dihasilkan dalam sehari? Cik Lian: Jika kami menggunakan block. abstrak dan macam-macam lagi. Saya : Dari manakah Cik Lian mendapatkan kain-kain untuk membuat batik? Cik Lian: Kami mendapat kain-kain ini dari Singapura. Manakala jika menggunakan tangan. Saya : Berapakah jenis corak batik yang terdapat di kilang ini? Cik Lian: Banyak corak batik yang terdapat di kilang ini. pensel untuk membuat desaian batik. berapakah keluasan kilang batik ini? Cik Lian: Keluasan kilang batik ini seluas dua ekar. Saya : Banyak juga bahan yang digunakan untuk membuat batik. corak bunga. Sebelum terlupa.Saya : Bolehkah Cik Lian menceritakan tentang pembuatan batik dan apakah alatan yang diperlukan untuk membuat batik di kilang ini? Cik Lian: Di Natural Batik Village ini. batik yang dapat dihasilkan dalam sehari sebanyak 180 meter. Canting ini berfungsi sebagai sebuah pulpen. Kami juga menggunakan lilin. Saya : Apakah perbezaan antara Natural Batik Village dengan kilang-kilang batik yang lain? . dan canting yang diperbuat daripada bambu.

Saya : Pernahkah Natural Batik Village mendapat anugerah? Cik Lian: Natural Batik Village pernah mendapat anugerah harga berpatutan daripada Kementerian Perdagangan Dalam Negeri. tali leher dan beg. Berbeza dengan Natural Batik Village. 26100 Kuantan . Kami mengubah semula menggunakan kretiviti sendiri dan kain sendiri. Saya : Sama-sama. Tetapi kami tidak meniru 100 peratus. Tan Lian May 740930-06-5294 Natural Batik Village. Saya : Dari manakah Cik Lian mendapat idea untuk menghasilkan barang-barang tersebut? Cik Lian: Kami mendapat idea untuk membuat barangan tersebut dari Thailand. Cik Lian: Sama-sama. Saya berterima kasih kerana Cik sudi meluangkan masa untuk ditemubual. Antara tempat yang pernah kami mengadakan pameran ialah Kemaman dan banyak lagi. saya rasa sampai disini sahaja temuramah kita.Cik Lian: Biasanya kilang-kilang batik lain. Saya : Baiklah Cik Lian. Saya juga ingin berterima kasih kerana kalian sudi melakukan kajian di Natural Batik Village ini. Koperasi dan Kepenggunaan. kami bukan sahaja mengeluarkan batik tetapi kami menggunakan batik untuk membuat kraftangan lain seperti bekas pensil. mereka hanya mengeluarkan batik. keychain. Saya : Pernahkah Natural Batik Village mengadakan pameran? Cik Lian: Pernah.

MELAWAT TEMPAT KAJIAN .

Jenis batik yang terdapat di Natural Batik Village Alamat: Natural Batik Village. 26100 Kuantan. .

Pelbagai jenis corak batik di Natural Batik Village .

Di hadapan Natural Batik Village .

INTERNET .

.

.

.

.

.

MAJALAH .

SUMBER LAIN .

VCD/DVD .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful