Analiza PESTEL şi SWOT a firmei IKEA

În 1943, IKEA a fost fondată de Ingvar Kamprad şi avea la bază vânzarea de mobilier. Succesul firmei IKEA este explicat prin relaţionarea a trei idei care sunt implicate în afacere – antreprenorul, ideea care stă la baza afacerii şi cultura companiei. De la un mic magazin de mobilier în 1943, până la peste 140 de magazine în prezent, in toată lumea, Kamprad devine unul dintre cei mai mari antreprenori ai lumii. Ideea afacerii este concentrată pe conceptul de a creea o viaţă plăcută în fiecare zi. PESTEL (political, economic, social-cultural, technological, environmental, legal): Mediul politic: Ca urmare a trendului de globalizare, IKEA este un succes atât pe plan naţional, cât şi internaţional. Vânzătorul suedez de mobilă a găsit ca fiind folositor stilul scandinav, alăturat caracteristicii mobilierului de a putea fi montat singur, care a devenit popular în ăntreaga lume. Mediul economic: Compania, datorită trendurilor şi modificărilor la nivel economic, adoptă diferite strategii cu care să câştige loialitatea clienţilor. Firma a adoptat şi diferite stiluri, cum ar fi mobilier pentru pentru cinat, iluminat şi chiar covoare. Însă condiţiile economice au afectat performanţa economică a firmei şi a încetinit producţia datorită lipsei de direcţie strategică. Pentru a putea genera performanţa ridicată a afacerii, IKEA ar trebui să fie atentă în analiza şi considerarea problemelor cheie implicate în fiecare aspect al afacerii şi să răspundă ca atare. Mediul social: IKEA a ajutat societatea prin crearea de locuri de muncă şi crearea de oportunităţi pentru angajaţi, iar angajaţii au dreptul la diferite beneficii, precum asigurare de sănătate şi pensie. De asemenea, firma promite să asigure mobilier de calitate superioară care se pliază pe conceptul original – mobilier stilat la preţuri mici. Mediul tehnologic: IKEA a folosit tehnologie de calitate şi sisteme care să reducă cozile, programare excelentă, modele de localizare şi comercializare şi personal. Caută să devină mai

productivă şi să stabilească preferinţele angajaţilor. Sistemul a făcut ca IKEA să poată să asigure numărul corect de personal într-un anumit loc. Opinia companiei în a optimiza totul de la lanţul de aprovizionare este de asemenea o optimizare a forţei de muncă pentru a crea un mediu eficient şi pentru a menţine clienţii fericiţi. Mediul înconjurător: Cu referire la factorii mediului înconjurător, cum ar fi aerul, zgomotul şi apa, inspecţii sunt implementate pentru a asigura că firma implementează deciziile necesare. Aceste inspecţii fac parte dintr-o documentaţie legală, iar autorităţile de mediu, ca şi operaţiunile de afaceri, menţin competenţele necesare. Mediul juridic: Conformitatea legală a firmei IKEA este strict implementată cu legile relevante şi aplicabile, care privesc mediul înconjurător, mediul social şi condiţiile de muncă. Compania a programat, de asemenea, cerinţele cele mai importante pentru a putea avea liste cu legi şi reglementări, respectiv cu proceduri. SWOT (strong points, weak points, opportunities, threats): Puntele tari: IKEA are un brand recunoscut internaţional, care atrage grupurile de clienţi; Modelul de afacere a IKEA este unic prin forma şi executarea sa, cu o competiţie directă mică; Succesul a apărut din preţul stabilit de valoarea arhitecturală, oferită fiecărui client, care apare în fiecare produs; IKEA asigură cunoştinţe specializate în area de producţie. Puncte slabe: Deşi este o marcă internaţională, IKEA se bazează în mare parte pe piaţa europenă, 90% din magazine aflându-se în Europa, America, Orientul Mijlociu şi Asia; Deşi promovează preţuri mici, s-a identificat faptul că există şi un nivel redus de servicii cu clienţii; Ca răspuns la piaţa liberă, dezvoltarea comerţului prin internet este necesar pentru a avea succes intr-o lume care se bazează pe tehnologie, însă se presupune că acest lucru îndepărtează firma de ideea că clientul ar trebui să poată să analizeze produsul la faţa locului.

Oportunităţi: IKEA trece de la statusul de internaţional la cel de global prin dezvoltarea de modele în Asia şi Europa de Est; Produsul tradiţional la IKEA a avut proprietatea de a avea un preţ mic la un volum mare, însă mişcarea spre preţuri medii poate fi o oportunitate de a atrage alte grupuri demografice; Deşi există asocieri negative în ceea ce priveşte comerţul pe internet, există posibilitatea de a atinge nivele ridicate de servicii cu clienţii prin site-ul firmei, care ar putea reduce presiunea care există asupra magazinelor. Ameninţări: În interiorul pieţelor de comerţ cu amănuntul, comercianţii principali încep să adopte idee IKEA cu produse ieftine, care sunt transportate în cutii şi care pot si montate singur, care va avea un impact negativ asupra IKEA; Cu preocupările economice care vizează costurile de trai tot mai ridicate şi veniturile tot mai mici, apare o ameninţare referitoare la afacerile de pe pieţele din Marea Britanie şi America.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful