You are on page 1of 20

Site Liceul Teoretic „Traian Vuia”

• Front Page • Adobe Dreamweaver • Java

Moga Angelo Graţian Gheţău Ion Cătălin

Site Liceul Teoretic „Traian Vuia” 1. Prezentarea mediilor in care s-a lucrat FrontPage Un site web este una dintre cele mai simple modalităţi de distribuire a informaţiilor atât pentru organizaţii cât şi pentru persoane fizice. Tehnologiile dezvoltate pentru World Wide Web pot să ia prin surprindere atât organizaţiile mici cât şi pe cele mari, acestea văzând Internetul şi web-ul ca şi mecanisme cheie pentru găsirea clienţilor, pentru distribuirea informaţiilor printre aceştia, printre furnizori şi distribuitori. În acelaşi timp, organizaţiile îşi dau seama că aceleaşi tehnologii utilizate în interiorul reţelelor locale sau de mai mare întindere (intraneturi, de exemplu) oferă mecanisme scalabile, flexibile şi uşor de utilizat atât pentru partajarea informaţiilor cât şi pentru dezvoltarea şi instalarea de unelte pentru bunul mers al organizaţiei. Nu cu mult timp în urmă, instalarea şi managementul conţinutului unui intranet era o „artă neagră”, cunoscută şi utilizată numai de webmaster-i. Dar, odată cu dezvoltarea managementului site-urilor şi a uneltelor de creare de conţinut pentru acestea, precum Microsoft FrontPage sau Macromedia Dreamweaver, angajaţii şi oamenii de rând pot să creeze documente pregătite pentru publicare pe web şi să le gestioneze în acelaşi mod ca şi documentele de pe calculatorul local. Astfel de unelte fac posibilă pentru persoane diverse crearea de site-uri web şi partajarea informaţiilor cu partenerii de afaceri şi nu numai. Microsoft FrontPage este un editor HTML profesional pentru design-ul, codarea şi dezvoltarea de siteuri web, pagini web cât şi pentru aplicaţii web. Fie că se doreşte controlul total asupra codului HTML prin scrierea „de mână” a acestuia, fie că se doreşte utilizarea unui mediu de editare vizual, FrontPage oferă uneltele necesare, îmbunătăţind de asemenea experienţa web.

2

Tipuri de vizualizări Tab pagini Bara de titlu Bara de meniuri Bara de unelte Panel sarcini Tipuri vizualizări pagină Timp estimat de download Figura 1 .Spaţiul de lucru al FrontPage Articole Tipuri de pentru site Descriere vizualizări Ceea ce se poate vedea în fereastra principală a FrontPage depinde de tipul de vizualizare aleasă (Pagină. Sarcini) Tab pagini In acest tab poate să apară numele uneia sau mai multor pagini deschise în acelaşi timp în FrontPage Bară titlu Afişează numele paginii curente şi locaţia ei în site Bara de meniuri Conţine meniuri precum File. fiind punctul de plecare a sarcinilor de 3 .. în document se pot importa şi edita imagini direct în document.Facilităţile vizuale din FrontPage permit crearea de pagini web fără scrierea nici unui rând de cod. Edit. Hyperlink-uri. Rapoarte. Foldere. View. etc. Navigare. Se pot vizualiza toate elementele site-ului şi se pot trage (drag and drop) direct în document. De asemenea.

împreună cu hyperlinkurile. Bara de unelte Una sau mai multe bare cu butoane pentru cele mai frecvente sarcini. Panel sarcini Un panou utilizat de toate programele din Office XP care permite îndeplinirea de sarcini rapide. În cazul în care se dezvoltă o aplicaţie web. Tipuri de vizualizări Trei panouri diferite ale spaţiului de lucru. Timp estimat download Timp estimat de download al paginii în browser-ul unui utilizator la diverse viteze de acces. ca şi orice alt program din pachetul Office. FrontPage include de asemenea unelte şi facilităţi legate de programare (în HTML view).îndeplinit în FrontPage. Cascade Style Sheets (CSS) şi Active Server Pages (ASP). Utilizând fluxul prezentat în acest capitol. Pasul următor este testarea funcţionalităţii site-ului. De asemenea. în panoul HTML se poate modifica şi observa codul HTML generat automat de FrontPage pentru diverse componente. utilizatorul porneşte de la definirea scopurilor sau strategiei site-ului. In pentru pagină panoul Normal se poate edita conţinutul unei pagini.). Planificarea site-ului Există mai multe posibilităţi în ceea ce priveşte crearea unui site web. Sfârşitul ciclului este marcat de publicarea site-ului pe un server. pentru a vedea dacă acesta se conformează cu obiectivele definite. Utilizând limbajul de server ASP se pot construi site-uri web dinamice. mulţi dezvoltatori planifică întreţinerea periodică a site-ului pentru a asigura funcţionarea în condiţii optime a acestuia. se adaugă conţinutul şi modalităţile de interactivitate cu utilizatorul. etc. se porneşte de la setarea serverelor şi a bazelor de date necesare. care utilizează accesul la baze de date. Fluxul creării site-urilor web. iar în Preview se poate observa cum va arăta pagina înainte de publicare. apoi se creează efectiv paginile (prin programare pentru accesul la bazele de date. 4 . FrontPage afişează în mod implicit bara Standard şi bara Formatting. în timpul lucrului.

toate asociate unei pagini principale (home page). imagini. Un site web creat cu FrontPage poate fi dezvoltat în următoarele variante: 1. Pagini noi albe sau bazate pe un model deja existent se pot crea utilizând FilePage of Web. Site-urile web sunt stocate pe un server web sau pe calculatorul local.determinarea strategiei de utilizat cât şi a problemelor de luat în considerare în planificarea site-ului. se pot lua în considerare şi necesităţi tehnice. Planificarea cu grijă şi organizarea site-ului încă de la început poate salva o mulţime de timp după începerea lucrului efectiv. dar există şi un avantaj: lipsa timpului de răspuns al serverului web.). copiate. În cazul în care se lucrează într-o echipă de dezvoltare de pagini web se poate lua în calcul utilizarea SharePoint Team Service. site-ul este creat pe calculatorul local. fişiere multimedia şi alte fişiere. publicate şi administrate din FrontPage. browser-ul utilizat. şterge şi redenumi fişiere şi foldere. profilul de audienţă. prelucrarea formularelor la nivel de sever. plug-in-urile şi restricţiile de download. In cazul utilizării acestui mod de lucru există dezavantajul imposibilităţii utilizării tehnologiei Active Server Pages (accesul la baze de date la nivel de server. În Folder List şi Navigation se pot adăuga. . De asemenea. prelucrarea şi utilizarea de conţinut dinamic cu utilizarea de tehnologie server-side. În plus. scopurile site-ului.se poate începe cu crearea de pagini simple care mai apoi pot fi transformate în unele mai complexe. 5 . organizarea site-ului cuprinde nu numai amplasamentul fişierelor ci şi examinarea necesităţilor site-ului. Astfel. Site-urile web bazate pe FrontPage conţin şi anumite fişiere şi directoare care suportă funcţionalităţile specifice ale FrontPage şi permit ca site-urile web să fie deschise. precum accesul utilizatorilor. După organizarea informaţiilor şi determinarea structurii se poate începe efectiv activitatea de creare a site-ului. etc. . documente. iar după finalizarea acestuia se face publicarea.utilizarea Navigation pentru a crea structura organizaţională şi de navigaţie a site-ului. rezultatul fiind o dezvoltare mai rapidă a siteului. pe măsura schimbărilor din interiorul organizaţiei. mai trebuie luate în considerare şi următoarele elemente: . editate.Un site web este o colecţie de pagini.

dezavantajul fiind timpul de răspuns al serverului de web. Paginile care necesită acces la baze de date pot fi dezvoltate utilizând un server web. FrontPage deschide automat şi bara de instrumente cu acelaşi nume care permite diverse funcţii referitoare la o pagină web (adăugare.modalităţi de creare a unui site 6 . In Navigation se pot crea noi pagini web fantomă (nu sunt create efectiv). în acest caz putând fi utilizată şi tehnologia Active Server Pages (acces la baze de date.). mai există posibilitatea utilizării unui asistent pentru importul de site-uri de web cât şi crearea unui site web bazat pe SharePoint Team Service. o combinaţie între cele două: nu toate paginile dintr-un site necesită conţinut dinamic generat din baze de date. bare de navigare bazate pe această structură care sunt actualizate automat la adăugarea. În momentul creării unui nou site web sau la deschiderea unuia existent. 3. etc. ştergerea sau modificarea (locului) unei pagini în site. De asemenea. FrontPage deschide în mod automat tipul de vizualizare Navigation în care se poate observa o reprezentare grafică ierarhică a site-ului. în acest caz site-ul fiind creat pe baza unui model deja existent.site-ul este creat direct pe un server de web. etc. conţinut dinamic. fără nici o pagină). fie crearea unei pagini bazate pe un model (template). În vederea Navigation. FrontPage asignează acestei pagini un mic grafic de identificare (pagină este şi pagina principala home page). Crearea de pagini web se poate face. după care se alege fie Empty Web (site web alb.htm). 2. fie Web Site Templates. din FileNewPage or Web şi apoi alegerea fie a unei pagini albe. Figura 2 . Pentru crearea unui site web în FrontPage se utilizează FileNewPage or Web. acestea permiţând experimentarea cu structura şi organizarea unui site înainte de adăugarea de conţinut. includerea în bara de navigaţie. acestea putând fi dezvoltate pe calculatorul local.) Crearea unei structuri de navigaţie a unui site web în vederea Navigation activează facilităţi precum banner-e la nivel de pagină. Odată cu crearea primei pagini în site (numită automat index. la fel ca şi pentru site-uri.

Windows. Unii creatori de pagini web critică aceste tipuri de editoare deoarece produc pagini de dimensiuni mult mai mari decât ar fi necesar. cât și cadre ASP. În plus. ceea ce conduce la o funcționare neperformantă a browserelor web. JavaScript. dar acest aspect a fost mult îmbunătățit în versiunile recente. Dreamweaver s-a bucurat de un larg succes încă de la sfârșitul anilor 1990 și momentan deține aproximativ 80 % din piața editoarelor HTML. Versiunile recente includ suport pentru tehnologii web cum ar fi CSS.Figura 2 . Ca orice alt editor WYSIWYG. Cu toate acestea. Această afirmație este în mare parte adevarată deoarece paginile web produse folosesc designul pe bază de tabel. pe baza oricăror parametri specificați de către utilizator. disponibilă atât pentru MS Windows. fără a fi necesară folosirea designului pe bază de tabel. 7 . dar suportă în același timp și platforme UNIX cu ajutorul unor emulatoare software cum ar fiWine. cât și pentru Apple Mac OS. Dreamweaver permite folosirea majorității browserelor instalate pe calculatorul utilizatorului. făcând astfel posibilă crearea cu ușurință a acestora și de către utilizatorii neexperimentați. cum ar fi cele pentru a găsi și modifica un paragraf sau o linie de cod. De asemenea conține și câteva utilitare pentru administrarea siturilor. Adobe Dreamweaver Adobe Dreamweaver (cunoscut anterior ca Macromedia Dreamweaver) este o aplicație de dezvoltare web a companiei americane Adobe Systems. Produsul poate fi rulat pe variate platforme software: Mac OS. compania Macromedia a îmbunătățit suportul pentru tehnologia CSS precum și alte modalități de design. PHP. Dreamweaver poate ascunde detaliile de implementare a paginilor HTML. pentru a previzualiza situl web creat.Cold Fusion. produsul a mai fost criticat în trecut și pentru producerea de coduri care adesea nu erau conform standardelor W3C. Cu ajutorul panourilor de stare se poate crea cod JavaScript fără a avea cunoștințe de programare.structura unui site web Paginile fantomă create vor fi create efectiv pe disc /server prin deschiderea (dublu clic pe numele paginii) uneia dintre ele. în întregul sit.

fără a avea nevoie de o prealabilă experiență în programare. Directorul remote pe care il precizezi (care mai este 8 . Macromedia a încorporat utilitare de generare dinamică a conținutului. trebuie ca mai intai sa completezi datele de conectare la serverul respectiv. in functie de mediul de dezvoltare si de tipul de site pe care il creezi. mai intai trebuie sa definim un site. De asemenea este oferit suport pentru conectarea la baze de date (cum ar fi cele de tip MySQL și Microsoft Access) pentru a filtra și afișa conținutul folosind scripturi de genul PHP. Dreamweaver se refera la acest director ca local site.Odată cu apariția versiunii MX. Directorul de testare server: Este directorul in care Dreamweaver proceseaza paginile dinamice. Pentru a dezvolta un site pe un server la distanta (remote) sau pentru a transfera fisiere. trebuie doar sa setezi un director local. etc. Dreamweaver uploadeaza (incarca) fisierele pe server de fiecare data cand le salvezi. facilitand gestionarea fisierelor. Dreamweaver se refera la acest director ca remote site. Intelegerea structurii directoarelor local si remote Cand vrei sa folosesti Dreamweaver pentru a te conecta la un director remote. El se poate afla pe computerul tau sau pe un server. In mod uzual. ColdFusion. Directorul separat (remote director): Stocheaza fisiere pentru testare. Nota: Pentru a defini un site in Dreamweaver. acestea aducând un spor de performanță și funcționalitate îmbunătățită programului. în Internet. Definirea unui site Pentru a beneficia de toate avantajele optiunilor din Dreamweaver. directorul remote se afla pe serverul ce gazduieste site-ul web. colaborare. Un aspect foarte lăudat al Dreamweaver-ului îl reprezintă arhitectura sa extensibilă. Active Server Pages (ASP) și ASP. Un site in Dreamweaver consta din 3 parti. in panoulFiles (F8). directoarele local si remote iti permit sa transferi fisiere intre hard disk-ul tau si serverul web. trebuie sa specifici directorul remote in categoria Remote Info din casuta de dialog Site Definition. productie.NET. de la simple efecte rollover până la soluții complete de vânzare online. Daca lucrezi direct pe server. Impreuna. Extensiile sunt mici programe pe care orice dezvoltator le poate scrie (de obicei în HTML și JavaScript) și pe care oricine le poate descărca și instala. Acestea sunt: • • • Directorul radacina local: Stocheaza fisierele la care lucrezi. Există o comunitate de dezvoltatori care produc aceste extensii și le publică (atât comercial cât și gratuit) pentru probleme de dezvoltare web.

Cand stabilesti pentru prima data o conexiune remote. Directoarele remote pot avea orice titlu. directorul remote se populeaza cu toate fisierele tale web. Nota: Exemplul de mai sus ilustreaza un director local radacina. 9 .denumit si director gazda sau host directory) ar trebui sa corespunda cu directorul local radacina al site-ului tau in Dreamweaver. unde s-ar putea sa nu fie vizibile pentru vizitatorii site-ului. In acest caz. Daca esti responsabil de propriul server si il poti numi cum doresti. pub_html sau ceva similar. Apoi. trebuie sa existe mereu o corespondenta 1 la 1 intre fisierele si sub-directoarele locale si cele de pe server). cand folosesti Dreamweaver pentru a incarca toate fisierele din directorul local pe server. iar apoi le vei lega de directoarele locale radacina corespunzatoare. dar de obicei furnizorii de servicii de gazduire utilizeaza directoarele remote radacina ca public_html. Structura directorului remote si al radacinii directorului local ar trebui sa fie mereu aceeasi (cu alte cuvinte. Daca ai stocate un numar de site-uri pe computerul local. Directorul local radacina este legat de directorul remote de pe serverul web si nu de sub-directoarele acestuia. In plus. exemplul de mai sus nu se aplica si vei crea diferite directore remote in cadrul directorului public_html. directorul remote de pe serverul web este de obicei gol. In figura de mai jos poti vedea un director local radacina (in partea stanga) si un director remote (in partea dreapta). Dreamweaver incarca fisiere in locul gresit. si un director remote pe cel mai inalt nivel pe serverul web remote. caile pentru imagini si link-uri pot fi alterate usor cand structurile de director si fisierele nu sunt in concordanta. vei avea nevoie de un numar egal de directore remote. Daca structura din directorul remote nu se potriveste cu cea a directorului radacina local. o idee buna ar fi ca directorul local radacina si directorul remote sa aiba acelasi nume.

• Robusteţe . Daca el nu exista. Linux.deşi mai lent decât limbajele de programare care generează executabile native pentru o anumită platformă de lucru. care l-au transformat într-un interval de timp atât de scurt într-una din cele mai pupulare opţiuni pentru dezvoltarea de aplicaţii. moştenirea multiplă şi toate ”facilităţile” ce pot provoca scrierea unui cod confuz. furnizând mecanisme stricte de securitate a programelor concretizate prin: verificarea dinamică a codului pentru detectarea secvenţelor periculoase. fire de execuţie. Mac OS. • Este compilat şi interpretat. lucru care aduce economii substanţiale firmelor dezvoltatoare de aplicaţii.elimină complet stilul de programare procedural.Directorul remote trebuie sa existe inainte ca Dreamweaver sa se poata conecta la el. etc. administrarea automată a memoriei şi eliminarea pierderilor de memorie printr-o procedură de colectare a obiectelor care nu mai sunt referite. compilatorul 10 . etc. aceasta fiind soluţia eficientă pentru obţinerea portabilităţii. ce rulează în fundal (”garbage collector”). defineste-l sau cere-i administratorului serverului sa creeze unul pentru tine. Java Inainte de a prezenta în detaliu aspectele tehnice ale limbajului Java. • Performanţă . aceeaşi aplicaţie rulând fără nici o modificare ¸si fără a necesita recompilarea ei pe sisteme de operare diferite cum ar fi Windows. • Neutralitate arhitecturală .Java este un limbaj independent de platforma de lucru. Solaris.este un limbaj de programare foarte sigur.elimină sursele frecvente de erori ce apar în programare prin renunţarea la pointeri.comportamentul unei aplicaţii Java nu depinde de arhitectura fizică a maşinii pe care rulează. • Complet orientat pe obiecte . • Uşurinţă în crearea de aplicaţii complexe ce folosesc programarea în reţea.elimină supraîncărcarea operatorilor. etc. interfaţă grafică. să amintim caracteristicile sale principale. indiferent de domeniu sau de complexitatea lor. impunerea unor reguli stricte pentru rularea proceselor la distanţă. • Portabililtate . • Simplitate . • Securitate . baze de date.

C++ la Java făcându-se foarte uşor. cu numele de Live Script. asa cum este validarea datelor. imagini. Dupa lansarea limbajului Java. cu scopul de a crea un limbaj de script cu o sintaxa si semantica asemanatoare cu a limbajului Java. mai exact în cadrul browser-ului utilizatorului. un limbaj de script care extindea capacitatile HTML. dar statica.Java asigură o performanţă ridicată a codului de octeţi. Documentele HTML nu pot interactiona cu utilizatorul în alt mod mai dinamic. Java Script a fost dezvoltat prima data de catre firma Netscape. ofera o alternativa partiala la utilizarea unui numar mare de scripturi CGI pentru prelucrarea informatiilor din formulare si care adauga dinamism in paginile web. si din motive de marketing numele noului limbaj de script a fost schimbat in "Java Script". chiar si pentru lucruri simple. animaţie. JavaScript contine o lista destul de ampla de functii si comenzi menite sa ajute la operatii matematice. • Este modelat după C ¸si C++. astfel încât viteza de lucru puţin mai scăzută nu va fi un impediment în dezvoltarea de aplicaţii oricât de complexe. un pas important spre interactivizare a fost realizat de JavaScript. nu doar pe partea de server. Netscape a inceput sa lucreze cu firma Sun. Daca toata logica este pe partea de server intreaga prelucrare este facuta la server. sunete. usurand astfel si traficul dintre server si client. link-urile URL si verificari de introduceri ale datelor în 11 . Limbajul HTML ofera autorilor de pagini Web o anumita flexibilitate. care permite inserarea în paginile web a script-urilor care se executa în cadrul paginii web. inclusiv grafică 3D. Java Script a aparut din nevoia ca logica si inteligenta sa fie si pe partea de client . manipulari de siruri. etc. obiecte si ferestre ale browser-ului. decât pune la dispozitia acestuia legaturi la alte resurse (URL-uri). Java Script il inzestreaza pe client si face ca relatia sa fie un adevarat sistem client-server. Astfel. Crearea CGI-urilor (Common Graphics Interface) – [programe care ruleaza pe serverul Web si care accepta informatii primite din pagina de web si returneaza cod HTML] – a dus la imbogatirea posibilitatilor de lucru. Astfel. De exemplu într-o pagina pentru colectarea de date de la utilizator se pot adauga scripturi JavaScript pentru a valida corectitudinea introducerii si apoi pentru a trimite serverului doar date corecte spre procesare. trecerea de la C.

aici este inclusă şi tehnologia JavaWeb Start ce furnizează o modalitate extrem de facilă pentru lansarea şi instalarea locală a programelor scrise în Java direct de peWeb. versiunile ulterioare de JavaScript si diversele diferente specifice platformelor de operare au inceput sa dea destule probleme programatorilor web si astfel Netscape. Aceste tehnologii au fost grupate în aşa numitele platforme de lucru. in decembrie 1995. Microsoft s-a dorit sa ofere suport si pentru JavaScript. Microsoft a introdus si un concurent pentru JavaScript. Desi standardul ECMA este util. • J2SE (Standard Edition) Este platforma standard de lucru ce oferă suport pentru crearea de aplicaţii independente şi appleturi. Netscape a preferat sa acorde licenta de tehnologie companiei Microsoft in loc sa o vanda. realizat pentru a usura patrunderea pe web a programatorilor VB. Dupa lansarea sa. Pe langa Jscript. obtinand recunoastere majoritatii browserelor. recunoscuta de toti distribuitorii. numit VBScript. "Jscript". Intelegand importanta scriptingului web. Codul necesar acestor actiuni poate fi inserat în pagina web si executat pe calculatorul vizitatorului. Jscript 1. Limbajul de programare Java a fost folosit la dezvoltarea unor tehnologii dedicate rezolvării unor probleme din cele mai diverse domenii. si bazandu-se pe documentatia publica a creat propria sa implementare. Sybase. VBScript este un subset al limbajului Visual Basic. cunoscuta ca ECMAScript. Oracle. De asemenea. Cu toate acestea JavaScript a devenit cunoscut ca limbajul de scripting standard pentru web. care este recunoscuta de Microsoft Internet Explorer. precum şi diverse programe utilitare. atat Netscape cat si Microsoft au propriile lor implementari ale limbajului si continua sa extinda limbajul dincolo de standardul de baza. oferind cea mai comodă soluţie pentru distribuţia şi actualizarea aplicaţiilor Java.0 este aproximativ compatibil cu JavaScript 1. care este recunoscut de Netscape Navigator. Borland. Totusi. HP sau IBM. astfel Microsoft a analizata JavaScript. aceasta a finalizat o specificatie de limbaj. JavaScript si-a atras sprijinul principalilor distribuitori din domeniu. • J2ME (Micro Edition) 12 . Informix. ce reprezintă seturi de librării scrise în limbajul Java. cum sunt Apple. folosite pentru dezvoltarea de aplicaţii sau componente destinate unei anume categorii de utilizatori.formulare.1. S-a dezvoltat in continuare. Microsoft si alti distribuitori au fost de acord sa predea limbajul unei organizatii internationale de standardizare – ECMA .

limbajele de programare se împart în două categorii: • Interpretate: instrucţiunile sunt citite linie cu linie de un program numit interpretor şi traduse în instrucţiuni maşină. numit cod maşină.sun. Tot aici găsim şi suportul necesar pentru crearea de aplicaţii şi servicii Web. precum şi un interpretor ce va executa respectivul cod de octeţi. pagini JSP. Limbajul Java combină soluţiile amintite mai sus. vom folosi termenul J2SDK pentru a ne referi la distribuţia standard J2SE 1. 13 . Probabil cel mai cunoscute limbaj interpretat este limbajul Basic. Dezavantajul evident este viteza de execuţie redusă. codul de octeţi este interpretat de mediul Java şi de aceea poate fi rulat pe orice platformă pe care este instalată mediul de execuţie Java. dezavantajul fiind lipsa portabilităţii. In continuare. Pentru ca un cod de octeţi să poată fi executat pe un anumit calculator. Aşadar vom avea la dispoziţie un compilator responsabil cu transformarea surselor programului în aşa numitul cod de octeţi. codul compilat într-un format de nivel scăzut nu poate fi rulat decât pe platforma de lucru pe care a fost compilat. In timp ce codul maşină este executat direct de către procesor şi poate fi folosit numai pe platforma pe care a fost creat. Avantajul este execuţia extrem de rapidă. • Compilate: codul sursă al programelor este transformat de compilator într-un cod ce poate fi executat direct de procesor. In funcţie de modul de execuţie a aplicaţiilor. Toate distribuţiile Java sunt oferite gratuit şi pot fi descărcate de pe Internet de la adresa ”http://java. etc. cu informaţiile memorate în baze de date distribuite. Prin maşina virtuală Java (JVM) vom înţelege mediul de execuţie al aplicaţiilor Java. Codul maşină este reprezentat de o succesiune de instrucţiuni specifice unui anumit procesor şi unei anumite platforme de lucru reprezentate în format binar astfel încât să poată fi executate fără a mai necesita nici o prelucrare. Codurile de octeţi sunt seturi de instrucţiuni care seamănă cu codul scris în limbaj de asamblare şi sunt generate de compilator independent de mediul de lucru. formate din componente ce trebuie să ruleze în sisteme eterogene. programarea dispozitivelor mobile este extrem de simplă. • J2EE (Enterprise Edition) Această platformă oferă API-ul necesar dezvoltării de aplicaţii complexe.com”. Avantajul acestei soluţii este simplitatea şi faptul că fiind interpretată direct sursa programului obţinem portabilitatea. pe acesta trebuie să fie instalată o maşină virtuală Java. programele Java fiind atât interpretate cât şi compilate. Codul de octeţi este diferit de codul maşină. bazate pe componente cum ar fi servleturi. platforma de lucru J2ME oferind suportul necesar scrierii de programe dedicate acestui scop.5 SDK (Tiger). etc.Folosind Java.

JavaScript este condus de evenimente – mare parte a codului JavaScript raspunde la evenimente generate de utilizator sau de sistem. Majoritatea obiectelor JavaScript au etichete HTML pe care le reprezinta. 5.in aceasta privinta limbajul difera radical de C++ sau Java. In JavaScript putem declara o variabila de un anumit tip. software-ul care ruleaza de fapt programul este browser-ul web (Firefox. cum ar fi butoanele sunt imbunatatite pentru a accepta handlere de evenimente. JavaScript nu este Java – Cele doua limbaje au fost create de companii diferite. 6. motivul denumirii asemanatoare este legat doar de marketing. In general se considera ca exista zece aspecte fundamentale ale limbajului JavaScript pe care orice programator in acest limbaj ar trebui sa le cunoasca : 1. Internet Explorer. 2. este "bazat pe obiecte". JavaScript foloseste HTML pentru a intra in cadrul de lucru al aplicatiilor pentru web. etc).Acest lucru este realizat automat de cptre distribuşia J2SDK. JavaScript nu necesita compilari sau preprocesari. apasare de butoane. Avantajul principal este faptul ca putem mult mai usor sa actualizam codul sursa. JavaScript este un limbaj flexibil . JavaScript poate fi intrudus in HTML De obicei codul JavaScript este gazduit in documentele HTML si executat in interiorul lor. 14 . Obiectele HTML. modelul de obiect JavaScript este bazat pe instanta si nu pe mostenire. JavaScript este bazat pe obiecte – JavaScript nu este un limbaj de programare orientat obiect. JavaScript este dependent de mediu – JavaScript este un limbaj de scriptare. etc. JavaScript este un limbaj in totalitate interpretat – codul scriptului va fi interpretat de browser inainte de a fi executat. 3. Dezavantajul acestui limbaj este ca rularea dureaza ceva mai mult deoarece comenzile JavaScript vor fi citite de navigatorul Web si procesate atunci când user-ul apeleaza la acele functii ( prin completare de formulare. ci mai corect. ci ramane parte integranta a documentului HTML. 4. sau putem lucra cu o variabila desi nu-i cunoastem tipul specificat inainte de rulare . 7.) Este important sa luam in considerare aceasta dependenta de browser atunci cand utilizam aplicatiiJavaScript. astfel incat programul este inclus pe partea de client a limbajului. ca Java. Netscape Navigator. Opera.

fapt pozitiv care insa poate genera si probleme. ca Borland IntraBuilder sau Macromedia Dreamweaver. JavaScript este multifunctional – limbajul poate fi folosit intr-o multitudine de contexte pentru a rezolva diferite probleme. 15 . dar putem folosi JavaScript si pentru partea de Server.JavaScript acopera contexte diverse – programarea cu acest limbaj este indreptata mai ales catre partea de client. JavaScript evolueaza – limbajul evolueaza. 10. JavaScript este limbajul nativ pentru unele instrumente de dezvoltare web. 9. programatorii trebuind sa verifice permanent ce versiune sa foloseasca pentru ca aplicatiile sa poata fi disponibile unui numar cat mai mare de utilizatori de browsere.8.

Gruparea informatiei – se grupeaza informatia de acelasi tip pentru a focaliza atentia utilizatorului. 16 .2 elemente). • scoaterea în evidenta a unor informatii. care face mai usoara memorarea si micsoreaza posibilitatea de aparitie a erorilor.aliniere . 2. Nu se utilizeaza prea multe culori (4-5 pe o fereastra. S-a pus accent pe simplitate.echilibru . 3. 5. sa se evite situatiile în care sistemul raspunde altfel decât se asteapta utilizatorul. Am tinut cont si de urmatoarele principii de prezentare: . frustrare. S-a luat în considerare ca rezultatele sa fie prezentate într-un mod potrivit cu dorintele utilizatorului. ceea ce poate crea surpriza. astfel încât acesta sa poata face generalizari despre sistem. 2. 4. S-a mers pe minimizarea memorizarii. tinând cont ca recunoasterea comenzilor dintr-o lista este mai usoara decât memorarea lor. Se utilizeaza culori pentru a scoate în evidenta similitudini sau anomalii. utilizarea unor ferestre diferite care vor contine diferite tipuri de informatie duce la o buna organizare a acesteia. S-a cautat sa nu se depaseasca memoria de termen scurt (7 +/. 7 pentru o interfata). • recunoasterea unor zone cu informatie asemanatoare. 4.2. • o estetica mai buna. 3. confuzie. Am stabilit urmatoarele directii in proiectarea programului: 1. Principii de prezentare a informatiei pe ecran .proportie Am folosit urmatoarele reguli de proiectare: 1. Realizarea interfetei Culorile sunt utilizate pentru: • codificarea categoriilor de informatie. Se vor alege culorile pentru fond: câteva culori complementare unei culori sau mai multe culori neutre (gri). Se proiecteaza initial o interfata monocroma si apoi se adauga culoarea. sa îsi poata crea un model mental al sistemului pe care îl utilizeaza. Nu se recomanda includerea unor obiecte foarte mici.

diagrame) si tabelele sunt extrem de folositoare pentru prezentarea concisa si rezumarea informatiei.) este foarte potrivita pentru a scoate în evidenta informatia importanta pentru utilizator.Utilizarea icoanelor – o icoana bine aleasa este usor de retinut. mai intuitiva si apeleaza capacitatile de memorie vizuala. diverse culori. pagina de inceput ne prezinta un scurt istoric al scolii si o prezentare grafica a ei. aldine. spatiere.Evidentierea informatiei – utilizarea oricaror tehnici de evidentiere (subliniere. . toate elementele care fac un text mai usor de citit. . pie. .. Prezentarea siteului Acest site este format din mai multe pagini. . Observam inca din prima pagine antetul format din datele liceului si o poza in miniatura. .Prezentarea optima a textului – se refera la marimea textului. iar in dreapta antetului mottoul liceului. font. bar. 17 . etc.Reducerea cantitatii de informatie pentru a evita supraîncarcarea – prezentarea va fi concisa. într-un format de date familiar utilizatorului din domeniu si continând doar informatia de care utilizatorul are în mod real si eficient nevoie. culoare.Afisarea informatiei într-un format standard – plasarea consecventa a unui anumit tip de informatie într-o anumita zona si într-un format standard reprezinta unul din factorii importanti care duc la realizarea unei interfete utilizator prietenoase. 3.Utilizarea elementelor de grafica – graficele (sub diverse forme. reverse video. carteziene.

Pagina cu olimpicii liceului: Pagina unde este prezentata capacitatea liceului. si filierele acestuia cu profilele caracteristice: 18 .Daca folosim butoanele meniului putem naviga in restul paginilor ale site’ului.

19 .Catedra de profesori a liceului: In fiecare pagina a site’ului este introdus in josul pagini motoru de cautare „google”.

Galerie foto cu profesori ai liceului: 20 .