VISOKA ŠKOLA PRIMENJENIH STRUKOVNIH STUDIJA

Studijski program: Prehrambena tehnologija

Predmet: CNC Tehnologije
Tema: Razrada pojedinih tehnoloskih operacija
-SEMINARSKI RAD-

Profesor

Jun,2012.

Seminarski rad

Razrada pojedinih tehnoloških operacija

SADRŽAJ

UVOD ............................................................................................ 2 1. CNC TEHNOLOGIJE u ″BI VODI″............................................. 3 1.1 Dizajn i PET boca............................................................ 3 1.2 Krones Contiform............................................................ 4 1.3 Predforme....................................................................... 6 2. Krones Variojet ...........................................................................7 2.1 Kettner Shrinkpac .......................................................... 8 2.2 Šematski prikaz faza u proizvodnji soka........................ 9 3. POGON ZA PROIZVODNJU TVRDIH BOMBONA ..................10 3.1 Mašina za oblikovanje bombona ..................................11 4.POGON ZA PRIZVODNJU NAPOLITANKI ŽBEVAC ...............14 4.1 Priprema fila ..................................................................14 5. ROBOTI U PREHRAMBENOJ INDUSTRIJI ........................... 17 6. FLEKSIBILNI TEHNOLOŠKI SISTEMI (FTS) ......................... 24 6.1 FTS .............................................................................. 25 ZAKLJUČAK ............................................................................... 38 LITERATURA .............................................................................. 29

Danica Nešić 168/PT

2

jer vrše različite operacije brže i kvalitetnije od čoveka. pa i više. 1. Mnoge prehrambene industrije zamenile su čoveka i u proizvodnji uključile robote. a kvalitet proizvoda je zagarantovan s obzirom na primenu mašina visoke tehnologije. jer su roboti u svakom pogledu savšeniji i mogu raditi dvanaest sati u kontinuitetu. u seminarskom radu opisani su i roboti koji se upotrebljavaju u prehrambenoj industriji. Sl. Njihov značaj je ogroman.BiVoda“ u Rakovcu Danica Nešić 168/PT 3 . Pored CNC mašina. pa samim tim i veće prihode za samu fabriku. Procesi prizvodnje su automatizovani.. Ovaj seminarski rad objašnjava procese proizvodnje i značaj CNC mašina. to opet omogućava bržu i veću proizvodnju.Seminarski rad Razrada pojedinih tehnoloških operacija UVOD Prilikom obilaska fabrike vode i sokova ″BI VODA″ u Rakovcu i fabrike bombona i napolitanki ″KONDIVA″ u Žbevcu uverili smo se u znacaju cnc mašina u prehrambenoj industriji.Proizvodni asortiman fabrike .

5l) i 1. ili 13. CNC TEHNOLOGIJA U ‘’BI VODI’’ Oprema i tehnologija koju Preduzeće koristi nabavljene su od nemačke firme KRONES.000 boca od 1l. i kompletnu KRONES liniju za flaširanje vode.000 boca od 0.000 boca od 1. počev od duvaljke za PET ambalažu.000 balona od 6l na sat. ili 10.5l. koja je tehnološki objedinila proizvodne linije više proizvođača i to liniju za tretman vode firme BVT. a tretman vode je jedan od najsavremenijih u zemlji.000 boca od 2 litra (ili 11. liniju za proizvodnju sirupa VAN DER MOLEN. sa postupkom reverzne osmoze i kapacitetom linije od 9. 2-Linija za proizvodnju i pakovanje BiVode Danica Nešić 168/PT 4 . Linije su automatizovane I obezbeđuju visok kvalitet. Sl.Seminarski rad Razrada pojedinih tehnoloških operacija 1.

). 3-Epruvete za proizvodnju PET boca Danica Nešić 168/PT 5 . Preko foto ćelije pratimo program. Mašina ima deset alata kružne rotacije. a posle hlađenje dobivene boce.Program po kojim mašina radi je PLC program. podatke zadaje proizvođač mašina. odakle epruveta ide u transporter. u alatu ide šipka koja isteže epruvetu. duvaljka se zagreva na temperaturi od 160˚ do 170˚ C.Seminarski rad Razrada pojedinih tehnoloških operacija MUCKI je mašina koja je u velikoj meri automatizovana. pritisak i dr. radnici imaju mogucnost da samo menjaju periferne podatke kao sto su (temperatura.Na temperaturi od 50˚ C vrši se istezanje epruvete. Sl. a na 120˚ C obavlja se duvanje .

tim za marketing mora konsultovati i potrošače i diskutovati sa njima o njihovim željama i zahtevima što se tiče veličina boca i dizajna.PET-boce Danica Nešić 168/PT 6 .4.1 DIZAJN I PET BOCA PET boca je pakovanje koje čini bocu jer je dizajn ključni element za marketing. PET je materijal koji nudi gotovo neograničene mogućnosti tako da ideje marketiških stručnjaka i dizajnera daju velike rezultate.Seminarski rad Razrada pojedinih tehnoloških operacija 1. Sl. Ne smemo zaboraviti da na početku procesa proizvodnje boca.

Pomoću frekfentnih regulatora prate se svi motori (ubrzavaju ili usporavaju proces). a vreme se smanjuje.2.Seminarski rad Razrada pojedinih tehnoloških operacija 1. 5-KRONES Contiform Danica Nešić 168/PT 7 .Uklanjanje i pražnjenje njenih džepova od boca moguće je bez zaustavljanja mašine. Vrlo niska potrošnja električne energije doprinosi održavanju niskih troškova za proizvodnju boca.KRONES Contiform KRONES Contiform je visok mehanički potencijalni autoput zahvaljujući aluminijumskim nosačima zbog kojih postiže veliku brzinu. proces proizvodnje je veći. S.

Levak za punjenje 3. Kontrolna tabla 16 . Snabdevanje vodom 18. Linijska peć 8. Zupčanik za prenos boca 12. Valjkasta boca 5. Infeed staruheel 7. Zupčanik za prenos boca 11. Predoblik daje napojnicu 2.Seminarski rad Razrada pojedinih tehnoloških operacija Sl. Vazdušni transporter 15. Predoblik infeed 6. Lift 4. Grejač 10. Točkovi duvaljke 13. Duvaljka 14. Hladnjak Danica Nešić 168/PT 8 . Lanac grejača 9. 6-Šema toka operacije duvanja PET boca Tok operacija: 1.Kontrolni kabinet 17. Snabdevanje vazduhom 19.

5.5 litra.1 litar • 42 grama-1. PREDFORME Predforme (epruvete) su napravljene od PET ambalaže i dobijaju se od proizvodjača epruveta.5 litra • 48 grama-2 litra Postoje epruvete sa: 1. istezaju se pod pritiskom od 40 bara.0. Postoje ambalaže od 0.Seminarski rad Razrada pojedinih tehnoloških operacija 1. Danica Nešić 168/PT 9 .0. Težina epruvete: • 20 grama. Petaloidnim dnom 2. 5 litara • 37 grama.5. pa u kalup za istezanje. 2.0. zatim idu u grejni točak. 2.3. 1. 2. PIPIEF grlo 2. PISIO grlo Pedforme se ubacuju u koš. 1. Ravnim dnom pojeftinjuje pripremu ambalaže Postoje i epruvete sa različitim ‘’grlom’’i ono može biti: 1.

temperatura u tunelu je 160˚ C. Bez obzira na to kakve su boce. Na palatizeru se ređaju paketi po određenom redosledu. gde se vrši formiranje paketa. Pre početka punjenja boce se moraju oprati i dezinfikovati. Termofolija mora biti glatka dimenzije 380 mm za širinu i 0. Paket u termofoliji ide u tunel. KRONES Variojet Od predforme (epruvete) na duvanju se naduvava boca određene zapremine pod visokim pritiskom (40 bara). Ispiranje se vrši dvostepeno. gde dolaze vazdušnim transportom. i ona se skupi. zagrejana epruveta se naduva. u drugom stepenu ispiranje se vrši običnom vodom. Danica Nešić 168/PT 10 . gde se markira ili kodira svaka boca. zatvoreni proizvod ide do markirača. sterilnim vazduhom. svaka boca ide u sortir pakerice. 8-Formirane flaše spremne za dalju obradu Kada se pritisak u boci i u punjaču izjednači boca se puni-punjačica. to se definiše na ulaznoj jedinici. zasićenom parom.Seminarski rad Razrada pojedinih tehnoloških operacija Sl. Sl.Termofolija mora imati odredjene dimenzije i mora biti antistatična. obrađene su: ozoniranom vodom.65 mm za debljinu. iza toga boca ide na zatvaračicu (spremnik-usmerava zatvarače) i dalje na etiketiranje-mašina etiketirka. Variojet omogućava ispiranje. tako formirane boce idu u pakericu gde se uvijaju u termofoliju. Kada flaše izađu iz tunela idu do palatizera. staklene ili plastične. 7-Mašina za dobijanje ambalaže od predforme 2.

Sl.KETTNER Shrinkpak – mašina paletizer Danica Nešić 168/PT 11 . spremljena paleta ide u strečer mašinu tu se paleta uvija u streč foliju. 2.Takva paleta odlaže se u magacin gotovih proizvoda i čeka se dalja distribucija do tražene destinacije gde je spremna za dalju distribuciju.1 KETTNER Shrinkpac Mašina palatizer je KETTNER Shrinkpac.Seminarski rad Razrada pojedinih tehnoloških operacija Između svakog reda idu podloške. 9.

Seminarski rad Razrada pojedinih tehnoloških operacija 2.2 ŠEMATSKI PRIKAZ FAZA U PROIZVODNJI SOKA ″BI COLA″ Sirova voda ↓ Obrada vode ↓ Priprema sirupa ↓ Finalno piće → Predforme ↓ Formiranje flaše ↓ Ispiranje flaše ↓ Punjenje ↓ Zatvaranje ↓ Etiketiranje ↓ Formiranje paketa od 6 flaša ↓ Paletizacija ↓ Uvijanje paleta u streč foliju ↓ Distribucija Danica Nešić 168/PT 12 .

pa ide na temperiranje. Sl. Operator izdaje parametre na svaka tri sata izlazi masa koja se miksira. pa na meljenici.Seminarski rad Razrada pojedinih tehnoloških operacija 3. Masa se kuva vrši se uparivanje i masa izlazi u otvorene boce.10 -Proces formiranje mase za dobijanje bombona Danica Nešić 168/PT 13 . Ovde proces nije automatizovan.POGON ZA PROIZVODNJU TVRDIH BOMBONA I KARAMELA Prva mašina TOUCH je mašina za proizvodnju osnovnih sirovina. radnik sam umesuje masu.

zatim u mašinu gde se seku pa u transportnu mašinu gde se pravi krug i hladi se.1.Seminarski rad Razrada pojedinih tehnoloških operacija 3. Danica Nešić 168/PT 14 . MAŠINA ZA OBLIKOVANJE BOMBONA Masa se tanji i ide u mašinu za oblikovanje i izradu bombona.

11.Mašina koja tanji smesu za bombone Sl.Seminarski rad Razrada pojedinih tehnoloških operacija Sl. 12-Mašina koja seče istanjenu masu u gotov proizvod Danica Nešić 168/PT 15 .

a zatim se stavljaju na palete i odvoze u magacin.Asortiman gotovih proizvoda u fabrici ’’KONDIVA’’ Danica Nešić 168/PT 16 . posle ove faze. kesice bombona se pakuju u kartonskim kutijama. POGON ZA PRIZVODNJU NAPOLITANKI ŽBEVAC Sl. 14. 4.Seminarski rad Razrada pojedinih tehnoloških operacija Sl. 13.Gotov proizvod-bombone Mašina za pakovanje bombona (koja je ujedno i naredna faza) je CARLE I MONTANARI.

mleka u prahu. U mixeru se stavlja odredjena količina šećera. mašina je ta koja obavlja sve operacije. Proces je sinhronizovan.PRIPREMA FILA Priprema fila je prva faza u proizvodnji napolitanki. seče na jednake delove.CNC mašina u proizvodnji napolitanki Mašina formira oblande.1. Sl. premazuje ih filom. Posle miksiranja. masa stoji u silose 2. surutka u prahu. lecitin i aroma. sojino brašno. radnik je tu da vrši nadzor. 15-SIEMENS Simatic panel.Seminarski rad Razrada pojedinih tehnoloških operacija 4. masti.5 časova. Danica Nešić 168/PT 17 .

16-Mašina koja formira oblande Sl. gotov proizvod se pakuje u kartonskoj ambalaži i stavlja na palete do distribucije.Mašina koja vrši filovanje oblandi Pakerica pakuje napolitanke. 17.Seminarski rad Razrada pojedinih tehnoloških operacija Sl. Danica Nešić 168/PT 18 .

Oni jednostavno nisu stvoreni za tako nešto. jesu.Seminarski rad Razrada pojedinih tehnoloških operacija Sl.Mašina koja vrši pakovanje napolitanki 5. Ljudi ne mogu ni jedan celi radni sat da provedu za pokretnom trakom sortirajući ili pakujući proizvode bez propusta i dovoljno brzo a kamo li celu smenu. ROBOTI U PREHRAMBENOJ INDUSTRIJI Radna snaga izumire u liniji za proizvodnju hrane. 18. Danica Nešić 168/PT 19 . Robot ne samo da radi optimalno osam sati dnevno. Štedi novac koji je potreban za radnu snagu a istovremeno poboljšava kvalitet i izgled hrane. uglavnom zbog visokih troškova i neproduktivnosti rada. naravno. Roboti. nego čak i svih 24 sata neprekidno ukoliko je programiran za to.

19. Razlikuju se četiri osnovne koncepcije industrijskih robota.gde se na displeju izvodi grafičko/dinamičko procesiranje radnog zadatka. Naime ruka robota se vodi odgovarajućom putanjom (manuelno upravljanje) dok se ne obavi operacija. Danica Nešić 168/PT 20 . ARC Works PRO.Seminarski rad Razrada pojedinih tehnoloških operacija Sl.odnosno rotaciona (koncepcija LLR). Paint PRO Software i slično). programiranje "obučavanjem".koji se nakon toga konvertuje u program za obavljanje odgovarajućeg zadatka.Opšta struktura industrijskog robota Programiranje industrijskih robota može se izvoditi pomoću posebno razvijenih programskih jezika slično kao i kod mašina alatki (ART Tool. Za vreme ovog rada sva kretanja se snimaju tako da se nakon toga sve aktivnosti mogu ponoviti pri automatskom radu. Takođe je vrlo aktuelan CAD-sistem programiranja. univerzalna i portalna koncepcija.Danas se za njihovo programiranje češće koristi tzv.

data je najčešća organizacija rasporeda mašina alatki sa CNC upravljanjem i pri opsluživanju univerzalnim robotom u linijskoj proizvodnji tj.Seminarski rad Razrada pojedinih tehnoloških operacija Sl.Osnovne koncepcije tehničkih rešenja industrijskih robota: a) univerzalna. 20. Danas je sve veći broj industrijskih robota opremljenih sa senzorima. Danica Nešić 168/PT 21 . b) i c) portalna koncepcija Industrijski roboti opremaju se senzorima kada je njihov zadatak povezan sa potrebom da razlikuju boje ili nijanse. kružni i linearni raspored. silu stezanja predmeta za hvatanje i sl.oblik delova za manipulaciju. U naredna dva primera na slici 18 i slici 19 .

22-Linearni raspored mašina alatki sa CNC upravljanjem pri opsluživanju mobilnim univerzalnim robotom linijske proizvodnje Danica Nešić 168/PT 22 . 21-Kružni raspored mašina alatki sa CNC upravljanjem pri opsluživanju stacionarnim univerzalnim robotom linijske proizvodnje Sl.Seminarski rad Razrada pojedinih tehnoloških operacija Sl.

Seminarski rad Razrada pojedinih tehnoloških operacija IRB 360 Flex Picker je jedan od najnovijih primera robotske tehnologije u industriji hrane. On može velikom brzinom da prepozna i sakupi meso. a sastoji se od robotizovane ruke koja ima korisnu nosivost od 3 kg i integrisani vizuelni sistem. Razvijen je od strane ABB Robotics.RB 360 Flex Picker Danica Nešić 168/PT 23 . Sl. 23.peciva i mlečne proizvode i da ih upakuje.ABB robot .

Kada su roboti počeli da budu veoma precizni počeo je sa radom i FARO Laser Tracker. 24-KUKA robot . Roboti se kreću u svim pravcima u okviru kojih su podešeni kako bi pokupili uz pomoć laserskog tragača sve stvari za koje su programirani da ih traže kako bi ih odvojili od ostalih proizvoda u toku prerade. Zahvaljujući ovakvom vrednovanju potencijalne greške u radu sistema su iskorenjene. Mašina koja sa velikom preciznošću određuje pokretne koordinate uz pomoć laserskog snopa. veličinu ili boju i detektuje nedovoljno obrađenu hranu i brine o tome da takva hrana ne dođe do faze pakovanja. Roboti su podešeni u posebnim pozicijama na određenim mestima kako bi pronašli traženu stvar na nekoj poziciji. Sl. KUKA je proizvela 9000 robota.Seminarski rad Razrada pojedinih tehnoloških operacija Multi-funkcionalni sistem za nadgledanje može da bude programiran tako da robot prepoznaje svaki proizvod koji nema standardni oblik.FARO Laser Tracker KUKA Roboter GmbH iz Augsburga u Nemačkoj je vodeći svetski lider u proizvodnji industrijskih robota. U 2007. Danica Nešić 168/PT 24 .

Seminarski rad Razrada pojedinih tehnoloških operacija Sl.M-430iA/2F Zglobni robot za industriju hrane koji podiže i spušta određeni proizvod ima ime M-430iA/2F FANUC ROBOTICS EUROPE i postiže 120 skupljanja u minuti. Danica Nešić 168/PT 25 . a zglob je dizajniran da omogućava brzo okretanje i veliku pokretljivost. ima veliki doseg od 900 mm (0. Ruka robota moze da bude postavljena na postolju ili da se kreće odozgo. 25.9m) i 5 fleksibilnih pristupa kako bi proizvode pozicionirao adekvatno bilo u horizontalnoj ili vertikalnoj poziciji.FANUC ROBOTICS EUROPE . Pogodan je za pakovanje gotovih proizvoda i poluproizvoda.

kružni ili kombinovani. Drugim rečima. Sl. uz povećanje nivoa fleksibilnosti promenom odgovarajućeg upravljačkog sistema. Fleksibilni tehnološki sistemi podrazumevaju upravljanje kompletnom tehnologijom dobijanje proizvoda ili čak kompletnom proizvodnjom. CAQ i transportnih sistema pomoću IT formiraju se fleksibilni tehnološki sistemi-FTS. Koristi se i akronim FMS (Flexible Manufacturing System). manipulacionih sistema (IR). Transportni sistemi u okviru fleksibilnih sistema uglavnom su paletnog tipa i izvode se kao linijski. montaže. integracijom obradnih sistema (NC/CNC. FLEKSIBILNI TEHNOLOŠKI SISTEMI (FTS) Fleksibilni tehnološki sistemi predstavljaju konsekventnu realizaciju ideje o istovremenom povećanju stepena automatizacije procesa obrade. skladišnih sistema.Seminarski rad Razrada pojedinih tehnoloških operacija 6. FTC. 26-Metode organizacije paletnog transporta fleksibilnih sistema-linijski Danica Nešić 168/PT 26 . AC. transporta i manipulacije predmeta i alata. PLC). Na slici 23 i slici 24 je dat primer izvođenja linijskog i kružnog paletnog sistema. koja se ostvaruje sinhronizovanim radom više mašina sa CNC upravljanjem i ⁄ ili obradnih centara.

Metode organizacije paletnog transporta fleksibilnih sistema-kružni 6.Seminarski rad Razrada pojedinih tehnoloških operacija Sl. Na slici je dat kriterijum primene fleksibilnih sistema u zavisnosti od nivoa fleksibilnosti i veličine serije. Rotacionih delova 2. • • • Danica Nešić 168/PT 27 . Prizmatičnih delova Imajući u vidu raspored mašina i vezu između njih razlikujemo. Rotacionih i prizmatičnih delova 3.1 FTS • • • Jedan FTS može da sadrži: Univerzalne alatne mašine Specijalne ili CNC alatne mašine Dodatne. kontrolu itd. mašine za pranje. Prema geometrijskom obliku delova koji se izrađuju u okviru FTS razlikujemo FTS za obradu: 1. 27.FTS sa: Rednim rasporedom mašina Paralelnim rasporedom mašina Kombinovanim rasporedom mašina.

Seminarski rad Razrada pojedinih tehnoloških operacija Sl. 28-Primena fleksibilnih sistema u zavisnosti od nivoa fleksibilnosti i veličine serije Danica Nešić 168/PT 28 .

Nezamenljive su u mnogim fazama proizvodnje i neizbežne su onde. kao i CNC mašine. hemijskih sredstava. različitih otrova. CNC mašine su obeležile 21. gde bi čovek kao jedinka bio ugrožen. kako u prehrambenim. Svakoga dana na tržištu se pojavljuju novi i savremeniji roboti. Omogućile su da izvršava procese koje čovek manuelno ne bi uspeo. kako u prehrambenim. Danica Nešić 168/PT 29 . savršenosti i tačnosti zamenile su čoveka u mnogim fazama proizvodnje.postale su svakodnevnica. i prekidanje procesa svakog trenutka kad postoji neka opasnost.tako i u ostalim industrijama je višestruk. vek i zbog svog visokog kvaliteta.Seminarski rad Razrada pojedinih tehnoloških operacija ZAKLJUČAK Značaj CNC mašina. Roboti. tako i u ostalim industrijama. koji imaju za cilj da na tržištu ponude što kvalitetnije proizvode a po mnogo pristupačnijim cenama od konkurenata. naročito pri korišćenju opasnih hemikalija. Njihova konstrukcija omogućava dobijanje prozvoda visokog kvaliteta.

com www.faro.com www.efd-inc.Seminarski rad Razrada pojedinih tehnoloških operacija LITERATURA Materijal dobijen u fabrici za proizvodnju vode i sokova “BI VODA” u Rakovcu Materijal dobijen u fabrici za proizvodnju konditorskih proizvoda “KONDIVA” u Žbevcu Internet adrese: www.com Danica Nešić 168/PT 30 .foodproductiondaily.directindustry.com www.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful