Exercitii calistenice

Exercitiile calistenice sunt o formă de exerciţiu constând dintr-o varietate de mişcări simple, de multe ori ritmic, în general, folosind echipament sau mai multe aparate. Acestea sunt destinate pentru a creşte rezistenţa organismului şi flexibilitatea, cu mişcări, cum ar fi aplecarea, sărituri, răsucind sau lovind, folosind doar o greutate corporală de rezistenţă. Ele sunt, de obicei, efectuate în mod concertat cu intinderi. Calistenice atunci când se realizează energic şi cu o varietate pot beneficia atât de fitness musculare şi cardiovasculare, în plus faţă de îmbunătăţirea abilităţilor psihomotorii, cum ar fi echilibrul, agilitatea si coordonarea. Grupurile, cum ar fi echipele de sport şi unităţilor militare, efectuarea de multe ori lider de-regizat de gimnastică de grup ca o formă de pregătire fizică sincronizate (de multe ori, inclusiv un personalizat "apel şi răspuns" de rutină), în scopul de a creşte coeziunea de grup şi de disciplină. Exercitiile calistenice sunt, de asemenea, populare ca o componentă de educaţie fizică în şcolile primare şi secundare în mare parte a globului. Istoria gimnasticii este legata de greco-romani. Exercitiile calistenice au originea în Grecia antică, unde a fost menţionat într-un raport de un cercetaş persan, pe războinici spartani, înainte de bătălia de la Termopile, cum perşii interpretau mişcările sincronizate ca o formă de dans, şi, astfel, un semn de slăbiciune. Ucenicii lui Friedrich Ludwig Jahn au adus versiunea lor de gimnastică in Statele Unite, în timp ce Catherine Beecher şi Dio Lewis a stabilit programe de educaţie fizică pentru femei din secolul 19, sisteme organizate de gimnastica in America.

Exercitii comune
Intinderi diferite, unele dintre cele mai comune exercitii calistenice sunt: 1. Fandarile – Efectuate aducând un picior în faţă şi aproape de genunchi pe piciorul din spate. Odata ce piciorul din fata creeaza un perfect unghi de 90 de grade te ridice în picioare şi picioarele alternative. Păstrarea spatelui drept si pieptul este important pentru forma buna. Există mai multe variante pentru fandari. 2. Sarituri – Efectuate de saltul de la o poziţie cu picioarele larg răspândit şi mâinile deasupra capului şi apoi atinge revenirea la o poziţie cu picioarele împreună şi braţele la cele laterale. 3. Abdomene - Ca sit-up, cu excepţia cazului în loc de a aduce mai aproape de zona de trunchi tot la genunchi, doar o miscare, dar mai concentrat din muschii abdominali se realizează. Omoplaţi sunt ridicati de pe podea, şi abdominali înăsprit. 4. Flotari - cu faţa în jos pe podea, palmele pe podea sub umeri, degetele de la picioare curbat în sus faţă de podea. Braţele sunt folosite pentru a ridica corpul menţinând în acelaşi timp o linie dreaptă de la cap la calcai. Braţele de subiect ar trebui să meargă de la complet extins în poziţie ridicată la aproape complet flexat în poziţia de scăzut, în timp ce subiectul se asigură, pentru a evita odihnindu-se pe podea. Odihna se face numai în poziţie ridicată a exerciţiului. Piept, umeri, triceps şi sunt instruiţi cu acest exerciţiu.

5. Tractiuni - O bara de deasupra capului este surprins cu ajutorul unui overhand umăr-lăţime (palmele spre inainte), prindere. Subiectul ridică corpul până nivelul bărbiei cu bar, şi păstrarea spatelui drept pe tot parcursul exercitiului. Bara rămâne în faţa subiectului în orice moment. Apoi încet revine la poziţia de pornire într-o manieră controlată lent. Acest lucru antrenează în primul rând lats-ul sau muschii din partea superioara a spatelui, precum şi antebraţele. 6. Genoflexiuni –

In general acest gen de exercitii este folosit ca incalzire inainte de o activitate sportiva. Aceste exercitii mai pot fi folosite acasa, in lipsa unui echipament adecvat, pentru a avea un corp sanatos, si pentru a arde unele grasimi.

Burlă Mirel Constantin Gr. 1112B

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful