Refractometria-Metodă optică de analiză

Masterand: Molnar Mihai S.S.A. I

Se folosesc: refractometrul Abbe. refractometru Zeiss. biologice sau biofizice. Prin determinarea indicelui de refracţie se pot determina variaţiile de concentraţie ale diferitelor lichide. cu o cantitate redusă de substanţă. ce poate fi uşor utilizată în analize medicale. refractometre electronice. refractometru de imersie. refractometru-zaharimetru.Consideraţii teoretice: • Metoda refractometrică de determinare a concentraţiei unei soluţii este o metodă rapidă şi suficient de precisă. . refractometrul de mână. • Dispozitivele folosite în acest scop se numesc refractometre.

Temperatura este un factor important de urmărit în momentul determinării. deoarece fluctuaţia acesteea influenţează variaţia concentraţiei. • Refractometria joacă rol deosebit de important în tehnologia vinului. respectiv a vinului. . cât şi ca măsurare a concentraţiei de zaharoză şi substanţă uscată a mustului. se foloseşte ca metodă de apreciere a gradului de coacere a strugurilor (acumularea de zahăr).

şi se închid prismele. apoi cu ajutorul unei pipete se adaugă o picătură din lichidul de studiat. .reglarea ocularului.citirea procentului de substanta uscata: .calculul continutului in zahar al mustului. Pentru fiecare lichid se fac mai multe măsurători şi se calculează valoarea medie a indicelui de refracţie. Se vor efectua următorii paşi: . apoi se citeşte indicele de refracţie al lichidului. • . Se aduce limita dintre partea umbrită şi partea luminoasă la intersecţia firelor reticulare.Prezentarea determinării • Se curăţă cu vată suprafeţele prismei. Cu ajutorul compensatorului se înlătură dispersia pentru o luminozitate clară.verificarea si reglarea refractometrului. .

Discuţii Conţinutul în zahăr din musturi corespunzător conţinutului în substanţă uscată determinat cu ajutorul refractometrului (STAS 6182/25-73): .