You are on page 1of 14

Piata Bananelor

Profesor coordonator: Conf. Univ. Dr. Fintineru Gina

Studenta: Patrascu Luminita Georgeta An IV, Gr. I

au cantitati neglijabile de grasimi saturate. Pe continentul american a ajuns cam 350 ani mai tarziu. fructul a ajuns in India si se pare ca Alexandru Macedon l-a adus spre vest.Caracteristici generale ale pietei bananelor Originar din Malaezia. ajutind in cazul constipatiei. Cei care isi monitorizeaza greutatea trebuie sa stie ca bananele sunt sarace in grasimi. . Bananele sunt de asemenea bogate in fibre. Se mai stie si ca fibrele ajuta si in unele forme de cancer. sunt sarace in sodiu si nu contin colesterol. de unde s-a raspandit in lume. Pe piata bananele se gasesc intr-o mare varietate de soiuri si mai multe culori (galben. rosu).

mai putin predispus la depresii. mai relaxat. potasiul ajuta corpul sa se mentina in timpul scaderii cantitatii de nicotina din organism. te fac sa te simti mai energic. . bananele sint eficiente pentru minte. Si afla ca ajuta si atunci cand vrei sa te lasi de fumat. cu o mai buna concentrare la lucru (de aceea este buna o banana la micul dejun. caci vitaminele B6. mai vesel. B12.In afara de corp. in pauza de prinz sau in pachetelul copilului la scoala).

întrucât: Funcționarea și dezvoltarea pieței comune a produselor agricole ar trebui însoțite de stabilirea unei politici agricole comune (denumite în continuare „PAC”) pentru a include. având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene. având în vedere avizul Parlamentului European . în special articolele 36 și 37. 1234/2007 AL CONSILIULUI din 22 octombrie 2007 de instituire a unei organizări comune a piețelor agricole și privind dispoziții specifice referitoare la anumite produse agricole („Regulamentul unic OCP ”) CONSILIUL UNIUNII EUROPENE. în conformitate cu articolul 34 din tratat. având în vedere propunerea Comisiei. organizarea comună a piețelor agricole (denumită în continuare „OCP”) care poate adopta diverse forme în funcție de produs. în special.Regulamentul 1234/2007 REGULAMENTUL (CE) NR. .

De la introducerea PAC. Consiliul a înființat 21 de OCP pentru diferite produse sau grupuri de produse. 404/93 al Consiliului din 13 februarie 1993 privind organizarea comuna a pieței în sectorul bananelor . fiecare fiind reglementată printr-un regulament de bază specific al Consiliului: • Regulamentul (CEE) nr.

Legislatia UE si a Romaniei pentru piata bananelor COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE. .având în vedere Regulamentul (CEE) nr. incepand cu anul 2006.având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene. a unui regim de import in UE bazat pe taxa vamala si aplicarea unei preferinte tarifare pentru importurile originare din tarile ACP. inclusiv in ceea ce priveste stabilirea. 404/93 al Consiliului din 13 februarie 1993 privind organizarea comună a pieței în sectorul bananelor. LEGISLATIA ROMANIEI Romania accepta acquis-ul in domeniu.

Regimul intern(tipuri de subventii acordate.Clasa I .modul de organizare pe piata) Bananele se clasifică în trei clase definite mai jos: .Clasa II .Clasa „Extra” .preturi.

33 lei/kg Sursa : Libertatea.99 lei/kg 3.99 lei/kg 3.ro .99 lei/kg 3.59 lei/kg KAUFLAND 3.37 lei/kg Real Billa LIDL 3.Preturi Banane in 2012 Magazin Mega Image Carrefour Pret 3.

Regimul extern(relatii pe care le are tara noastra cu alte tari: import-export) Se acordă plăţi compensatorii pentru banane in situatii de scadere a preturilor producatorilor. Sunt solicitate licente de import.Standardele de calitate sunt obligatorii pentru bananele proaspete si optionale pentru produsele prelucrate. Ajutoarele compensatorii sunt garantate pentru cantitati de 854 000 de tone/regiune producatoare. . Se acorda sprijin pentru organizatii si ascoiatii de producatori .

În hârtii figurăm însă şi ca exportatori. însă n-au fost produse cultivate în ţară. România fiind doar un stat de intermediere a comerţului cu fructe. . 34. CostaRica (7%).Piaţa fructelor exotice înseamnă în România cam cinci milioane de euro pe an. Panama (6%) şi Columbia (5%) . Anul trecut.5 tone au trecut graniţa. Bananele se situează pe locul al patrulea în lume ca importanță în rândul culturilor agricole. Banane – furnizorul principal este Ecuador (82% după volum).

Perspectivele pietei bananelor(pe termen mediu si lung) Raportarea consideră că Parlamentul European ar trebui să aprobe acordul după obținerea din partea Comisiei și a Consiliului a unor angajamente ferme garantând următoarele: să prezinte Parlamentului European. o evaluare de impact privind efectele acordurilor așteptate până în 2020 asupra țărilor în curs de dezvoltare producătoare de banane și asupra regiunilor ultraperiferice ale UE. cât mai curând posibil. .

- .să prezinte Parlamentului o evaluare a impactului măsurilor de însoțire pentru sectorul bananelor cu 18 luni înainte de expirarea programului de măsuri de însoțire. dacă este cazul. .să fie demarate inițiative specifice vizând consolidarea poziției comerciale a crescătorilor de banane din cadrul diverselor lanțuri de aprovizionare. împreună cu propuneri corespunzătoare.

mai putin armele. . Tarile mai putin avansate au un acces liber la piata interna europeana pentru intreaga lor gama de produse.accesul liber se realizeaza astfel:banane: suprimarea totala a taxelor vamale incepand cu 1 septembrie 2006. In ceea ce priveste bananele .Impactul aderarii Romaniei la UE pentru piata bananelor Efecte determinate de preluarea tarifului vamal comun şi a politicii comerciale comune faţă de terţi: o categorie de produse pentru care adoptarea tarifului vamal comun nu a modificat nivelul taxelor vamale şi a antrenat schimbări minore sunt bananele.

Va multumesc pentru atentie! .