Definisi Peribahasa

akhirnya hinggap di belakang kerbau juga. CTH: Setinggi terbangnya bangau.Luqman Ariffin& Abu Khair Atan Peribahasa-mencerminkan ketajaman renungan dan pemikiran nenek moyang kita yg membandingkan realiti kehidupan dgn segala gerak laku manusia dan alam sekeliling. .

Cth:Ibarat Bunga Dedap sungguh merah berbau tidak. .Sulaiman Zakaria Peribahasa-digunakan utk menyampaikan sesuatu maksud scara halus.

Wan Abdullah Ali. Naemah Mohd Ashari & Za¶ba Peribahasa-ayat mengandungi susunan kata yg pendek dan indah. mempunyai kebenaran dan membawa makna yg luas CTH: Spt Katak di bawah tempurung .

Soosai Peribahasa-bahasa halus yg mengandungi kata2 sindiran tajam yg lekas berkesan di dalam jiwa. CTH:Bagai bertepuk sebelah tangan .G.

CTH: Katak di bawah tempurung [bM] frog under coconut shell [bI] .Palmer dlm Ishak Ramly & Goh Ong Sing Peribahasa-ungkapan yg tidak ada persamaan atau tidak boleh diterjemahkan terus kpd bahasa2 lain.

sebaik-baiknya dgn peribahasa itu juga supaya terjemahannya tidak janggal&mudah difahami.manakan dapat sagunya . CTH: You cannot make ommelette without breaking eggs Kalau tidak dipecahkan ruyung.Edward Jamaris Untuk menterjemahkan peribahasa.

Asmah hj Omar: peribahasa-cara org Melayu memberi nasihat tanpa melukakan hati seseorang.Setiap bangsa dan bahasa mempunyai bentuk2 peribahasanya sendiri kerana peribahasa sesuatu bangsa itu mencerminkan watak bangsa itu. Aristotle: peribahasa-sbg pecahan drp kebijaksanaan Masyarakat terdahulu yg digunakan sbg peringatan. Cth: Sesal dahulu pendapatan sesal kemudian tiada gunanya . Nasihat serta pengajaran.

perwatakan dan nilai sesuatu masyarakat dapat disampaikan melalui peribahasa. Cth:Berat sama dipikul ringan sama dijinjing .Annas Haji Ahmad Masyarakat Melayu lama menggunakan peribahasa dlm segala lapangan hidup Sifat.

Izani Daud Peribahasa-gambaran scara berkias & berseni ttg sesuatu keadaan dan berupaya mengisahkan ciri2 negatif masyarakat Melayu. dapat digambarkan melalui Peribahasa ialah sikap tidak bersungguh dalam melakukan pekerjaan [Melepaskan batuk di tangga] dan sikap suka berlagak [bingung tak dapat diajar. Cth: Rumah siap pahat berbunyi Ciri2 negatif lain.cerdik tak dapat diikut] .

Kamus Dewan Peribahasa-ayat @kelompok kata yg mempunyai susunan yg tetap dan mengandungi pengertian tertentu. . Peribahasa juga tdk boleh ditukar susunanya kpd bentuk lain. Maksud susunan kata peribahasa tidak boleh diterjemahkan perkataan demi perkataan. Cth: Bertanam tebu di bibir. Sebaliknya susunan kata tersebut mempunyai maksud tertentu.

KESIMPULAN Peribahasa-salah satu warisan generasi lampau yg menjadi salah satu seni percakapan yg popular dalam kalangan masy Melayu kerana mempunyai pelbagai keistimewaan dan fungsi. . Satu kiasan yg dicipta oleh nenek moyang kita yg mengandungi maksud yang jelas serta kebenaran yg jitu berdasarkan pemerhatian mereka.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful