Ne-am obi nuit deseori atunci când vorbim sau auzim despre glande sau despre endocrinologie s mergem cu gândul

la glanda tiroid . Pentru mul i dintre noi expresia Åai probleme cu glandaµ inseamn in mod automat glanda tiroid i o consider m poate, ca fiind cea mai important gland endocrin . Fiziologia,ins ,ne spune altceva. i anume c Ådirijorulµ activit ii întregului sistem endocrin este o gland mic pe care cei mai mul i dintre noi o ignor m:HIPOFIZA.

. Acest hormon este acum folosit la reversarea proceselor de îmb trânire reducând obezitatea trunchiului. pielea devine mai sub ire i mai rezistent . La adul i. Glanda hipofiz este denumit i "glanda ef " datorit rolului important pe care îl au unii din hormoni secreta i de ea în controlul secre iei celorlalte glande. îmbun t ind performan ele sexuale.Glanda Hipofiz (Pituitar ) este cartierul general al sistemului endocrin i secret hormonul HGH (Hormonul Uman de Cre tere) care controleaz cre terea organismului prin stimularea diviziunii celulare. Cantitatea maxim e produs la adolescen i apoi scade treptat. crescând masa osoas i revitalizând sistemul imunologic. memoria i vederea. iar oasele lombare cresc în densitate. crescând vitalitatea.când nivelul HGH este restabilit la nivelul adolescen ei ei se simt i arat mai tineri i plini de vitalitate.ca i a leg turii directe pe care o are cu centrul de control al sistemului nervos ± hipotalamusul.

hipofiza posterioar (neurohipofiza) . alcatuit din: a. tija pituitar c. hipofiza anterioar (adenohipofiza) . eminen a median . lob posterior b. alcatuit din: a.Hipofiza este organizat în 2 structuri: 1. lob intermediar (1%) c. lob tuberal 2. lob anterior (75%) b.

centrul de control al sistemului nervos. Ea este responsabil pentru func ia celorlalte glande din organism prin substan ele de control ale secre iei celorlal i hormoni. fiind un centru de comand al sistemului endocrin. . Hipofiza joac un rol important în organism atât prin prisma hormonilor secreta i de ea. într-o forma iune anatomic osoas numit aua turceasc . ea comand nivelul de hormoni secretat de tiroid . pe care ea le produce.Hipofiza este un organ localizat în zona central a creierului. de glandele suprarenale i de ovare sau testicule. cât i prin leg tura direct pe care o are cu hipotalamusul. Astfel. Hipofiza are un rol foarte important în organism.

care are un rol esen ial în dezvoltarea oaselor.Hormonii hipofizari sunt implica i în cre tere Printre hormonii secreta i de glanda hipofiz se num r cel de cre tere (STH). Asigur func ionarea normal a tiroidei Hormonul tireotrop (TSH) stimuleaz sinteza i secre ia de hormoni tiroidieni. . iar cel adenocorticotrop (ACTH) activeaz metabolismul lipidic. hipofiza secret i prolactin . De asemenea. glucidic i proteic.

implicat în absorb ia apei la nivelul rinichilor. al turi de prolactin . intervenind în pigmentarea pielii dup expunerea la soare. asigur lacta ia. glanda hipofiz secret i hormonul melanostimulant (MSH).Favorizeaz absorb ia apei Glanda hipofiz secret i hormonul antidiuretic (ADH sau vasopresin ). stimuleaz contrac ia musculaturii uterine în timpul na terii i. De asemenea. . un alt hormon eliberat de hipofiz . Oxitocina. care determin sinteza de melanin .

Putem afirma c orice afec iune este precedat de prezen a unui dezechilibru endocrin. .iar o modificare a valorilor normale nu mai permite func ionarea metabolismului în parametrii normali. deregl rile hormonale sunt al doilea factor care duc la apari ia bolilor in organism. Dup stres. Iatã câteva boli cauzate de deregl rile hormonale ale hipofizei.Hormonii au rol catalizator în corpul uman.

50 m. copiii cu nanism au o greutate normal la na tere.20 sau 1. Dup vârsta de 1 an.În l imea definitiv nu dep e te 1. Simptomatologie: în general. cre terea încetine te. ajunsi la varsta pubertatii.si hormoni steroizi anabolici). locul principal il detine hormonul de crestere. nanicii nu se maturizeaza sexual.Nanismul sau piticismul este de obicei consecin a secre iei insuficiente de hormon de cre tere. in practica medicala se aplica tratamentul cu hormoni periferici (insulina. Deseori.Tiroxina sau Tiroton . dar cum acesta se procura greu si este scump. Tratament: intre mijloacele terapeutice. copilul r mânând mereu în urm celor de aceea i vârst . Nanicii par totdeauna mai tineri decat sunt in realitate. . extracte tiroidiene . Deficitul de hormon de cre tere este determinat de leziuni tumorale sau netumorale.

Este o afectiune rara in care rinichii isi pierd capacitatea de conservare a apei. o forma modificata de vasopresina. mentinerea echilibrului hidroelectrolitic si prevenirea deshidratarii. Tratamentul diabetulului insipid presupune utilizarea unui medicament numit desmopresina. .Diabetul insipid este o afectiune caracterizata prin emisia abundenta de urina (poliurie) si sete intensa datorata secretiei insuficiente de hormon antidiuretic (vasopresina) de la nivelul hipofizei. Desmopresina este administrata pentru controlul volumului de urina.

Acromegalia de obicei afecteaza adultii de varsta medie. . Tumora secreta cantitati excesive de hormon de crestere care provoaca semne si simptome de acromegalie. picioare si fata. Majoritatea cazurilor de acromegalie sunt cauzate de o tumora benigna (adenom) a glandei hipofize. care se caracterizeaza prin dezvoltarea exagerata a oaselor si cresterea anormala in inaltime.Acromegalia este o tulburare hormonala care se dezvolta atunci cand glanda hipofiza produce prea mult hormon de crestere la o persoana de varsta adulta. inclusiv cele de la maini. Acromegalia se manifesta prin cresterea in dimensiuni a oaselor. La copiii care sunt inca in crestere excesul de hormon de crestere poate provoca o boala numita gigantism.

hormon secretat de catre hipotalamus si care inhiba secretia de GH. Radioterapia distruge eventualele celule tumorale ramase dupa interventia chirurgicala si reduce nivelul seric de hormon de crestere. Medicamente precum octreotid si lanreotid sunt analogi (variante) sintetici ai somatostatinei.Tratament: Scoaterea tumorii poate normaliza secretia de hormon de crestere si elimina presiunea asupra tesuturilor inconjuratoare pentru ameliorarea semnelor si simptomelor asociate acromegaliei. .

care sunt implica i în reglarea ciclului menstrual i în procesul de formare a spermatozoizilor.Prolactina.secretata in exces. Tot la infertilitate poate duce i secre ia anormal a hormonilor hipofizari.duce la probleme de fertilitate. .

poate duce la apari ia bolii Cushing. .Ea este caracterizat prin sl biciune muscular . diabet. obezitate i hipertensiune.Hormonul adrenocorticotrop.secretat in exces.

r nile se vindec cu greutate.acnee sau facies congestiv(fa ro ie) -sl biciune la nivelul mu chilor(diminuarea for ei musculare i amiotrofie) i a oaselor(osteoporoza) Modific ri ale hormonilor sexuali.depunerea de gr sime în jurul gâtului i în zona interscapular superioar (ceafa de bizon) i o talie cu dimensiuni m rite.apar vergeturi.disfunc ie erectil sau pierderea apetitului sexual -hipertensiune arterial i diabet zaharat . hirsutism.cre terea în greutate este cel mai frecvent simptom în cadrul sindromului Cushing -modific ri ale tegumentelor:acestea devin mai sub iri.cum ar fi:dereglarea ciclului menstrual.fragile i pot fi r nite cu u urin .Simptome: -cre tere în greutate-simptomele includ fa a rotund i greutateumflat .

tratamentul chirurgical nu este intotdeauna eficient in cazul unei tumori canceroase. . se poate incerca terapia medicamentoasa. mai ales daca aceasta a determinat metastaze la distanta afectand si alte organe.cu ajutorul corticosteroizilor.Tratamentul in boala Cushing determinata de tumori ale glandei hipofize este chirurgical. In cazul in care tratamentul chirurgical nu este posibil. Cu toate acestea. pentru a reduce productia excesiva de cortizol de catre tumora.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful