Ne-am obi nuit deseori atunci când vorbim sau auzim despre glande sau despre endocrinologie s mergem cu gândul

la glanda tiroid . Pentru mul i dintre noi expresia Åai probleme cu glandaµ inseamn in mod automat glanda tiroid i o consider m poate, ca fiind cea mai important gland endocrin . Fiziologia,ins ,ne spune altceva. i anume c Ådirijorulµ activit ii întregului sistem endocrin este o gland mic pe care cei mai mul i dintre noi o ignor m:HIPOFIZA.

Cantitatea maxim e produs la adolescen i apoi scade treptat. La adul i.ca i a leg turii directe pe care o are cu centrul de control al sistemului nervos ± hipotalamusul. îmbun t ind performan ele sexuale. Acest hormon este acum folosit la reversarea proceselor de îmb trânire reducând obezitatea trunchiului.Glanda Hipofiz (Pituitar ) este cartierul general al sistemului endocrin i secret hormonul HGH (Hormonul Uman de Cre tere) care controleaz cre terea organismului prin stimularea diviziunii celulare.când nivelul HGH este restabilit la nivelul adolescen ei ei se simt i arat mai tineri i plini de vitalitate. crescând masa osoas i revitalizând sistemul imunologic. iar oasele lombare cresc în densitate. pielea devine mai sub ire i mai rezistent . memoria i vederea. crescând vitalitatea. . Glanda hipofiz este denumit i "glanda ef " datorit rolului important pe care îl au unii din hormoni secreta i de ea în controlul secre iei celorlalte glande.

lob intermediar (1%) c. lob posterior b. lob tuberal 2. eminen a median . alcatuit din: a. lob anterior (75%) b.Hipofiza este organizat în 2 structuri: 1. alcatuit din: a. hipofiza posterioar (neurohipofiza) . tija pituitar c. hipofiza anterioar (adenohipofiza) .

. într-o forma iune anatomic osoas numit aua turceasc . Hipofiza joac un rol important în organism atât prin prisma hormonilor secreta i de ea.Hipofiza este un organ localizat în zona central a creierului. de glandele suprarenale i de ovare sau testicule. centrul de control al sistemului nervos. Hipofiza are un rol foarte important în organism. Ea este responsabil pentru func ia celorlalte glande din organism prin substan ele de control ale secre iei celorlal i hormoni. fiind un centru de comand al sistemului endocrin. Astfel. cât i prin leg tura direct pe care o are cu hipotalamusul. pe care ea le produce. ea comand nivelul de hormoni secretat de tiroid .

glucidic i proteic.Hormonii hipofizari sunt implica i în cre tere Printre hormonii secreta i de glanda hipofiz se num r cel de cre tere (STH). Asigur func ionarea normal a tiroidei Hormonul tireotrop (TSH) stimuleaz sinteza i secre ia de hormoni tiroidieni. hipofiza secret i prolactin . iar cel adenocorticotrop (ACTH) activeaz metabolismul lipidic. De asemenea. . care are un rol esen ial în dezvoltarea oaselor.

Oxitocina. un alt hormon eliberat de hipofiz . stimuleaz contrac ia musculaturii uterine în timpul na terii i. intervenind în pigmentarea pielii dup expunerea la soare. glanda hipofiz secret i hormonul melanostimulant (MSH). De asemenea. implicat în absorb ia apei la nivelul rinichilor.Favorizeaz absorb ia apei Glanda hipofiz secret i hormonul antidiuretic (ADH sau vasopresin ). asigur lacta ia. . al turi de prolactin . care determin sinteza de melanin .

Hormonii au rol catalizator în corpul uman. Iatã câteva boli cauzate de deregl rile hormonale ale hipofizei. deregl rile hormonale sunt al doilea factor care duc la apari ia bolilor in organism.iar o modificare a valorilor normale nu mai permite func ionarea metabolismului în parametrii normali. Putem afirma c orice afec iune este precedat de prezen a unui dezechilibru endocrin. . Dup stres.

Simptomatologie: în general.50 m. Tratament: intre mijloacele terapeutice.Tiroxina sau Tiroton . locul principal il detine hormonul de crestere. extracte tiroidiene . ajunsi la varsta pubertatii. copiii cu nanism au o greutate normal la na tere. copilul r mânând mereu în urm celor de aceea i vârst . .În l imea definitiv nu dep e te 1. cre terea încetine te.si hormoni steroizi anabolici). in practica medicala se aplica tratamentul cu hormoni periferici (insulina. Dup vârsta de 1 an.Nanismul sau piticismul este de obicei consecin a secre iei insuficiente de hormon de cre tere.20 sau 1. Deseori. nanicii nu se maturizeaza sexual. dar cum acesta se procura greu si este scump. Nanicii par totdeauna mai tineri decat sunt in realitate. Deficitul de hormon de cre tere este determinat de leziuni tumorale sau netumorale.

Diabetul insipid este o afectiune caracterizata prin emisia abundenta de urina (poliurie) si sete intensa datorata secretiei insuficiente de hormon antidiuretic (vasopresina) de la nivelul hipofizei. .Este o afectiune rara in care rinichii isi pierd capacitatea de conservare a apei. Desmopresina este administrata pentru controlul volumului de urina. Tratamentul diabetulului insipid presupune utilizarea unui medicament numit desmopresina. o forma modificata de vasopresina. mentinerea echilibrului hidroelectrolitic si prevenirea deshidratarii.

Acromegalia de obicei afecteaza adultii de varsta medie. care se caracterizeaza prin dezvoltarea exagerata a oaselor si cresterea anormala in inaltime. Majoritatea cazurilor de acromegalie sunt cauzate de o tumora benigna (adenom) a glandei hipofize. . La copiii care sunt inca in crestere excesul de hormon de crestere poate provoca o boala numita gigantism. Tumora secreta cantitati excesive de hormon de crestere care provoaca semne si simptome de acromegalie. inclusiv cele de la maini. picioare si fata.Acromegalia este o tulburare hormonala care se dezvolta atunci cand glanda hipofiza produce prea mult hormon de crestere la o persoana de varsta adulta. Acromegalia se manifesta prin cresterea in dimensiuni a oaselor.

Medicamente precum octreotid si lanreotid sunt analogi (variante) sintetici ai somatostatinei.Tratament: Scoaterea tumorii poate normaliza secretia de hormon de crestere si elimina presiunea asupra tesuturilor inconjuratoare pentru ameliorarea semnelor si simptomelor asociate acromegaliei. . Radioterapia distruge eventualele celule tumorale ramase dupa interventia chirurgicala si reduce nivelul seric de hormon de crestere. hormon secretat de catre hipotalamus si care inhiba secretia de GH.

.duce la probleme de fertilitate. care sunt implica i în reglarea ciclului menstrual i în procesul de formare a spermatozoizilor.Prolactina.secretata in exces. Tot la infertilitate poate duce i secre ia anormal a hormonilor hipofizari.

poate duce la apari ia bolii Cushing. obezitate i hipertensiune.secretat in exces. .Hormonul adrenocorticotrop. diabet.Ea este caracterizat prin sl biciune muscular .

fragile i pot fi r nite cu u urin .cre terea în greutate este cel mai frecvent simptom în cadrul sindromului Cushing -modific ri ale tegumentelor:acestea devin mai sub iri.acnee sau facies congestiv(fa ro ie) -sl biciune la nivelul mu chilor(diminuarea for ei musculare i amiotrofie) i a oaselor(osteoporoza) Modific ri ale hormonilor sexuali.depunerea de gr sime în jurul gâtului i în zona interscapular superioar (ceafa de bizon) i o talie cu dimensiuni m rite. hirsutism.apar vergeturi. r nile se vindec cu greutate.disfunc ie erectil sau pierderea apetitului sexual -hipertensiune arterial i diabet zaharat .cum ar fi:dereglarea ciclului menstrual.Simptome: -cre tere în greutate-simptomele includ fa a rotund i greutateumflat .

In cazul in care tratamentul chirurgical nu este posibil. se poate incerca terapia medicamentoasa. Cu toate acestea. mai ales daca aceasta a determinat metastaze la distanta afectand si alte organe. pentru a reduce productia excesiva de cortizol de catre tumora.Tratamentul in boala Cushing determinata de tumori ale glandei hipofize este chirurgical. tratamentul chirurgical nu este intotdeauna eficient in cazul unei tumori canceroase.cu ajutorul corticosteroizilor. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful