WAJ 3112 (OLAHRAGA

)
NORHASLINDA BINTI MOHD ANUAR NUR FADHILA FARHANA BINTI PIHAJATI SITI NORHAYATI BINTI MOHD BASAR (PISMP PEMULIHAN KHAS BM/MT SEMESTER 5)

ACARA OLAHRAGA (LARI BERGANTI-GANTI)

ISI KANDUNGAN
TAJUK DEFINISI LARI BERGANTI - GANTI SEJARAH LARI BERGANTI-GANTI GAYA DAN TEKNIK PENUKARAN BATON ZON PENUKARAN BATON LATIHAN ANSUR MAJU PENUKARAN BATON LATIHAN STATIK PANDUAN MENGATUR PELARI-PELARI UNTUK PERLUMBAAN PERLUMBAAN LARI BERGANTI-GANTI 4 5 6 - 14 15 - 17 18 19 - 22 23 - 24 25 - 30 SLIDE

garis lilit 12-13cm dan berwarna . panjang 28-30 cm. acara 4 x 200 meter (pelajar) dan acara khas 4 x 1600 meter juga boleh dijalankan.  Selain itu.GANTI  Di bahagikan kepada dua jenis iaitu 4 x 100 meter dan 4 x 400 meter.DEFINISI LARI BERGANTI .  Menggunakan baton yang tidak kurang daripada 50 gram.

SEJARAH • Berasal dari Amerika Syarikat • Punca-punca lahirnya acara ini : -Perjalanan kereta kuda jarak jauh (pony ekspress) di mana suratsurat atau berita-berita disampaikan dari satu tempat ke tempat lain -Perlumbaan dimulakan dengan seorang pelari membawa bendera & menyampaikan kepada pelari lain yang menanti di hadapan (dimulai di Universiti Pensylvania. Ini sebagai isyarat kepada ahli lain dalam pasukan untuk bersedia. Amerika Syarikat). • Percubaan pertama dilakukan pada tahun 1893. . di mana pasukan dipertandingkan dengan setiap pelari berlari sejauh suku batu. -Permainan pasukan ahli bomba. Ahli daripada satu pasukan bomba akan berlari dengan pantas & menyentuh kereta bomba.

GAYA DAN TEKNIK PENUKARAN BATON .

.

 Terdapat dua teknik penukaran baton iaitu teknik bawah . gaya selang seli cara pandang dan cara pandang (4 x 400). aliran baton adalah kanan-kiri-kanan-kiri.GAYA DAN TEKNIK PENUKARAN BATON  Gaya selang seli tanpa pandang.atas dan teknik atas – bawah.  Dalam gaya selang seli. .

menerima baton dengan tangan kanan.ALIRAN PENUKARAN BATON  Pelari pertama akan membawa baton dengan tangan kanan. menerima baton dengan tangan kiri.  Pelari ketiga berdiri di bahagian dalam lorong.  Pelari kedua berdiri di bahagian luar.  Pelari keempat berdiri di bahagian luar lorong dan menerima baton dengan tangan kiri .

pelari pertama dan ketiga perlu membawa baton dengan tangan kiri.GAYA SELANG SELI TANPA PANDANG  Biasa digunakan oleh pelari dalam acara 4 x 100 meter  Jika mengikut gaya ini. pelari kedua dan keempat pula menerima dan membawa baton dengan tangan kanan  Semasa menerima baton. . pelari tidak menoleh ke belakang.

• Baton diletakkan ke dalam penerima dengan tepat. • Pelari membawa baton memberi isyarat supaya pelari dihadapannya menghulurkan tangan ke belakang untuk menerima baton. .MENERIMA BATON GAYA SELANG SELI TANPA PANDANG • Pelari yang menunggu akan mula berlari sebaik sahaja sampai di tandaan.

KANAN .DUA CARA MENGHANTAR BATON ALIRAN BATON: KANAN – KIRI .

TEKNIK ATAS BAWAH .

GAYA SELANG SELI CARA PANDANG  Biasa digunakan oleh pelari dalam acara 4 x 400 meter  Semasa pertukaran baton. pelari yang menerima baton akan menoleh ke belakang dan memerhatikan pembarian baton kepadanya. .

ZON PENUKARAN BATON  Penukaran baton dilakukan di dalam zon penukaran baton yang panjangnya 20meter.  Zon ini digunakan untuk pelari memulakan larian bila pembawa baton menghampiri titik tanda.  Titik tanda pada amnya adalah 5 – 7 meter dari garis mula zon pecutan.  Satu zon pecutan sepanjang 10 meter sebelum zon penukaran dibenarkan dalam acara 4 x 100 meter.  Penukaran baton pada amnya berlaku pada jarak 12 – 16 meter dam zon penukaran .

.

.

 Peserta A memberi isyarat kepada peserta B  Peserta B menghulurkan tangan kanannya ke belakang. .LATIHAN ANSUR MAJU PENUKARAN BATON • Latihan statik – berpasangan  Melibatkan dua peserta  Peserta A perlu berada lebih kurang 1 meter belakang peserta B.  Peserta B menarik tangannya ke hadapan sebaik sahaja peserta A menepuknya dengan tangan kiri.

LATIHAN STATIK .

 Pesera B pula menghantar baton kepada peserta A. .• Latihan Bergerak – Berpasangan  Memerlukan 2 peserta  Dilakukan sambil berlari anak (joging)  Peserta A akan berlari ke hadapan Peserta B setelah baton kepadanya.

• Latihan Bergerak – Berpasangan  Asingkan kedudukan kedua-dua peserta dalam jarak lebih kurang 30 meter. .  Peserta A berlari dan apabila dia sampai di tandaan.  Peserta B pula mula berlari.  Jarak tandaan bolehlah diubah mengikut kesesuaian.  Peserta A terus mengejar peserta B untuk memberi baton kepadanya.

(a) Latihan-latihan tersebut boleh dijalankan oleh 4 hingga 6 orang peserta di dalam satu barisan. (b) Semasa menjalankan latihan hendaklah menggalakkan memerhati kawan-kawan dan meneliti sama ada teknik atau cara yang dipraktiskan betul atau tidak. .

PANDUAN MENGATUR PELARI-PELARI UNTUK PERLUMBAAN • Pelari pertama (a) Dapat memulakan larian dengan baik (b) Pantas berlari di bahagian selekoh tetapi mungkin seorang yang kurang cekap semasa menerima baton. . (b) Cekap menerima dan memberi baton dengan tangan kiri. • Pelari Kedua (a) Merupakan pelari yang terpantas di bahagian lurus.

• Pelari Ketiga (a) Pantas berlari di bahagian selekoh. Ciri ini perlu kerana mungkin terpaksa mengejar atau dikejar oleh pelari-pelari daripada pasukan lawan. (c) Merupakan pelari yang penuh keazaman dan tenang. • Pelari Keempat (a) Tidak semestinya seorang pelari yang terpantas di dalam pasukannya. . (b) Cekap menerima dan memberi baton dengan tangan kanan. (b) Pantas berlari di bahagian lurus.

PERLUMBAAN LARI BERGANTI-GANTI • Lari berganti-ganti dan tukar tempat o o o o Memerlukan 4 orang. o Peserta 3 terus berlari dan menyerahkan kepada peserta 4 yang akan memecut ke bahagian hadapan. Peserta 1 dan peserta 3 membawa baton. . Peserta 1 berlari membawa baton kepada peserta 2. Setelah menerima baton. peserta 2 berlari dan mencuit tangan peserta 3.

.Kedudukan peserta dan arah larian lari bergant-ganti dan tukar tempat.

• Lari berganti-ganti bentuk roda  Permainan dimulakan dengan peserta 1 setiap kumpulan berlari satu pusingan dan menyerahkan baton kepada peserta 2 yang sedang menunggu giliran yang telah ditinggalkan oleh peserta 1.  Perlumbaan ini diteruskan sehinggalah kesemua peserta mendapat peluang untuk berlari. .

o Semua peserta mesti menunggu giliran mereka di sebelah kanan kumpulan masing-masing. . o Kumpulan yang terlebih dahulu menamatkan perlumbaan dikira pemenang. o Selepas itu berlari ke belakang kumpulannya untuk mengelilingi satu skitel lagi. o Peserta 2 akan meneruskan perlumbaan setelah menerima baton daripada peserta 1.• Lari berganti-ganti mengelilingi skitel o Permainan dimulakan dengan peserta 1 setiap kumpulan berlari ke hadapan mengelilingi skitel.

Susunan pelajar dan arah larian lari berganti-ganti mengelilingi skitel .

.  Peserta dikehendaki berlari sejauh 30 meter dan 10 meter di dalam zon.• Lari berganti-ganti 30 meter  Gunakan gelanggang bola jaring dan anggaplah kawasan tengah gelanggang itu sebagai zon pertukaran baton (10 meter).

TERIMA KASIH .SEKIAN.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful