You are on page 1of 31

Universitatea “Ovidius” Constanta Facultatea de Medicina Dentara Specializarea tehnica dentara

Reabilitare orala pe implante prin proteze mobilizabile
TD III Grupa IV Coordonator: Conf. Univ. Dr. Caraiane Aureliana Indrumator: As. Univ. Damian Iulian

TD III Grupa IV
• • • • Valahu Ionelia Vasiloaia Gabriela Sucata Oana Rusu Catalin Bogdan • Stoian Ioana
• • • • • Toma Maria Stanciu Andrei Stanica Iuliana Visen Laura Rof Alexandra

Reabilitare orala pe implante prin proteze mobilizabile
Reabilitarea protetica realizeaza:

•Tratament integrat si integral, individual, accesibil marii parti a populatiei •Mentinerea sanatatii orale a structurilor restante •Analizeaza raportul cost-beneficiu, calitate-cost, eficienta terapeuticaperformanta tehnica

Din totalul extractiilor efectuate, 73% sunt in zona laterala sau distala din care au rezultat 40% edentatii clasa I Kennedy si 33% edentatii clasa a II-a Kennedy Pentru solutionarea protetica si pentru refacerea unitatilor dentare necesare masticatiei este necesara evaluarea nu numai a dintilor restanti ci si a functionarii sistemului stomatognat

.

avand forma de surub in general. o punte sau o proteza. Reconstructia este formata din doua segmente -unul intraosos .se obtureaza canalele si se slefuiesc dintii care odinioara erau sanatosi) Restaurarea danturii pe implanturi aduce beneficii estetice si functionale extraodinare. acolo unde dintele sau dintii naturali lipsesc. aceasta are nevoie pentru ancorare de minimum 2 dinti stalpi.95%). pacientul nepercepand senzatia de “artificial”. . dinti ce vor fi din pacate sacrificati (se extrag nervii. acesta uitand ca de fapt a pierdut in acel loc un dinte.El are menirea de a creea o radacina artificiala in osul maxilar.unul supraosos ( bont protetic ) Deasupra bontului protetic se ancoreaza o coroana.In cazul in care confectionam o punte dentara (bridge=pod).Implantul dentar este o piesa din titan pur (99. in scurt timp. Tratamentul este conservator in comparatie cu o lucrare traditionala prin punte deoarece implanturile elimina necesitatea sacrificarii dintilor invecinati.

- Componente pentru protezare Supraproteze pe implant - .

.

.Supraproteze pe radacini - .

.

.Supraproteze si proteze cu intaritura turnata - .

.

.

componente extracoronare - ..Proteze combinate .

.

.componente intra si extra coronare - .Proteze combinate.

.

.OT block system - .

.

in special frontal). si 3 mand.Studiu de caz Tratamentul edentatiei totale Pacienta.S-au realizat numai lucrari protetice fixe (2 max.In aceeasi sedinta s-a efectuat lifting bilateral de sinus si inserarea a 9 implanturi.) . Din cauza atrofiei crestei nu s-a putut insera implanturile in pozitiile dorite ( implanturi mai lungi. in varsta de 57 ani. purtatoare de proteza mobila maxilara de 5 ani. sa prezentat pentru tratament implanto-protetic.

Inserarea infrastructurii la nivelul ofertei osoase existente Amprentarea Confecţionarea machetei viitoarei suprastructuri .

Prelucrarea componentei metalice şi conditionarea ei în vederea aplicării componentei fizionomice .

Proba scheletului metalic in cavitatea orala .

răşină compozită .Aplicarea placajelor fizionomice: ceramică.

Montarea in cavitatea bucala .

STAREA DE EDENTATIE TOTALA .

Reabilitare prin 4 implanturi interforaminale si proteza cu sisteme speciale de fixare Reabilitarea prin 2 implanturi interforaminale si proteza cu sisteme speciale de fixare .

Bara de solidarizare Sistemul bont-bila In functie de numarul de implanturi amplasate. . dispozitivul de conexiune care va sustine dintii poate fi insurubat in implant sau poate fi prins de o bara sau o ancorã in forma de bilã de care se va prinde proteza.

Fixarea protezei pe bara Fixarea protezei prin sistemul de capse inglobate in proteza .

. cu avantaje nete si beneficii incontestabile.. medicul lupta cu miturile si falsele convingeri. practica ne ofera provocarea unei selectii bazate pe criterii. asumarea responsabilitatii in acest caz bazate pe rezultat construieste piesa cu piesa „domino-ul” carierei medicului. dar nu este un procedeu lipsit de riscuri.Concluzii Protezarea pe implante reprezinta o alternativa a protezarii conventionale. orice esec putand destrama „constructia” si fiecare succes fiind o nouă piesa a acestui „domino”.nemedicale. Desi criteriile de selectie a pacientilor sunt clar formulate din punct de vedere medical. De asemenea. Si nu in ultimul rând..