KAJIAN KOMSAS TINGKATAN 5

DRAMA DATO’ ONN
Fuad Rasyadi bin Ab Samad 5 Beta
1

Di sana Dato Onn dan Syed Hussien Alsagoff menerbit Akhbar Warta Malaya untuk menyatakan pendapat. Kemudian Dato Onn dilantik menjadi pegawai daerah Muar. Mereka sekeluarga berhijrah ke Singapura. Dato’ Onn dipecat dari jawatan pemungut cukai kerana menentang keras dasar penjajah Inggeris yang ingin memungut cukai. berlaku huru-hara apabila MPAJA cuba mengambil alih pemerintahan secara kekerasan. Dato Onn menegah mereka berpecah belah dan menyeru mereka bersatu dan menuntut kemerdekaan tanpa pertumpahan darah. membentuk fikiran rakyat dan menentang Inggeris secara halus. Rumah dan tanah keluarganya dirampas. Kemudian Jepun menyerang Tanah Melayu dan Inggeris melarikan diri. Kiai Salleh dan lain-lain. Tanah Melayu diistiharkan merdeka oleh Tunku Abdul Rahman. Masingmasing tidak mahu mengalah. Rakyat Tanah Melayu mula sedar dan bangun menentang Inggeris bersama-sama Dato Onn. Selepas Jepun menyerah kalah. UMNO telah lahir untuk memperjuangkan hak orang Melayu. 2 . Dato Onn keluar parti lantaran cadangan untuk membuka keahlian kepada semua kaum ditolak.SINOPSIS Drama “Dato Onn” mengisahkan sejarah hidup Dato Onn yang berjuang menentang penjajah dan menuntut kemerdekaan sehingga ke akhir hayatnya. Penentangan bertambah kuat apabila ada gagasan untuk mewujudkan Malayan Union. Satu pertemuan diatur bersama pemimpin MPAJA dan KMM. Masih ramai yang menyokong kepimpinannya sehingga namanya tersohor. Pada tahun 1946 dalam Kongres Melayu. ketua kampung. Banyak nyawa yang terkorban dan kerugian harta benda yang banyak.

 Pengorbanan demi memperjuangkan kemerdekaan negara 3 .TEMA PERJUANGAN SEORANG PEMIMPIN MELAYU UNTUK MENYATUPADUKAN BANGSA MELAYU KE ARAH KEMERDEKAAN.  Keadaan politik dan sosial di Tanah Melayu pada zaman sebelum kemerdekaan. PERSOALAN Keperluan untuk bersatu padu untuk mencapai hasrat  Konflik yang timbul dikalangan ahli politik.

WATAK DAN PERWATAKAN • DATO’ ONN JAAFAR Bersemangat Patriotik: Dato’ Onn nekad untuk memerdekakan Tanah Melayu Berpandangan Jauh: Dato Onn memberi amaran bahawa orang Melayu akan melakukan kesilapan yang paling besar sekiranya bergabung dengan MPAJA. Dia sanggup menjual kuih di warung. 4 Rasional: Menyedarkan suaminya dan Syed Hussein bahawa modal diperlukan . • HALIMAH Penyayang: Sayang akan suaminya Setia: Sanggup hidup dalam keadaan terhimpit bersama-sama suaminya. Berpendirian Tegas: Keluar daripada UMNO kerana dasarnya tidak dapat diterima Berani: Beliau berani menyuarakan pendapatnya tentang penindasan penjajah Inggeris terhadap bangsa Melayu kepada ketuanya yang merupakan pegawai atasan Inggeris.

Singapura Dato Onn menjadi nelayan. 14 Mac 1946 semasa penentangan Malayan Union. Berniat Jahat: Maxwell tekad untutk memastikan Onn dikeluarkan daripada perkhimatan awam negeri Johor. 4. Bukit Pasir. Dato Onn menjadi nelayan 2. 2. Penuh Dengan Tipu Muslihat: Menubuhkan Malayan Union untuk memusnahkan orang Melayu. 1947 peanugerahan Darjah Kerabat Kelas Dua Latar Tempat 1. Latar Latar Masa 1. Muar Dato Onn bertemu pemimpin MPAJA dan KMM. 3.PENJAJAH INGGERIS Penindas Rakyat: Dato’ Onn yang bekerja sebagai pemungut hasil negeri tidak diberi kemudahan seperti pengawai penjajah. 5 . 1927. 21 Ogos 1945 Dato Onn bertemu pemimpin MPAJA dan KMM.

Istana Johor. Kongres bersama pemimpin Melayu menentang Malayan Union 4. Masyarakat penjajah yang suka menindas dan mengaut kekayaan negara yang dijajah NILAI DAN PENGAJARAN Patrotisme: Kita hendaklah bersemangat patriotik seperti Dato’ Onn yang berjuang untuk memerdekakan Tanah Melayu. 6 yang tabah menghadapi kesempitan kehidupan di Singapura tatkala beliau bekerja . Dato Onn dianugerahkan Darjah Kerabat Kelas Dua Latar Masyarakat 1.3. Ketabahan: Kita perlulah tabah menghadapi cabaran kehidupan seperti Dato’ Onn sebagai nelayan. Kasih Sayang: Kita perlu menyayangi keluarga kita seperti Dato’ Onn yang amat menyayangi adiknya Muhammad Kesabaran: Kita patut bersabar apabila berhadapan dengan masalah seperti Dato’ Onn yang menasihati pihak yang berbalah di Batu Pahat agar bersabar dan tidak melayani perasaan amarah yang boleh merugikan semua pihak. Masyarakat golongan bangsawan yang berjiwa rakyat dan sayang akan tanah air 2. Kuala Lumpur.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful