Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Save to My Library
Look up keyword
Like this
6Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
BISP Informatica Question Collections

BISP Informatica Question Collections

Ratings: (0)|Views: 526 |Likes:
Published by Amit Sharma
BISP is committed to provide BEST learning material to the beginners and
advance learners. In the same series, we have prepared a list of Informatica
Interview Questions. Join our professional training program and learn from
experts.
BISP is committed to provide BEST learning material to the beginners and
advance learners. In the same series, we have prepared a list of Informatica
Interview Questions. Join our professional training program and learn from
experts.

More info:

Categories:Types, Brochures
Published by: Amit Sharma on Feb 27, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/07/2014

pdf

text

original

 
Informatica Interview QuestionCollections
Description:
BISP is committed to provide BEST learning material to the beginners andadvance learners. In the same series, we have prepared a list of InformaticaInterview Questions. Join our professional training program and learn fromexperts.
History:Version Description Change Author Publish Date0.1 Initial DraftKuldeep12th Aug20110.1 Review#1 Amit Sharma 18
th
Aug 2011
www.bispsolutions.com www.bisptrainigs.comwww.hyperionguru.com Page 1
 
Informatica
 
Questionnaire
1.What are the components of Informatica? And what is the purpose of each?
 Ans: Informatica Designer, Server Manager & Repository Manager. Designer for Creating Source & Targetdefinitions, Creating Mapplets and Mappings etc. Server Manager for creating sessions & batches, Scheduling thesessions & batches, Monitoring the triggered sessions and batches, giving post and pre session commands, creatingdatabase connections to various instances etc. Repository Manage for Creating and Adding repositories, Creating &editing folders within a repository, Establishing users, groups, privileges & folder permissions, Copy, delete, backup arepository, Viewing the history of sessions, Viewing the locks on various objects and removing those locks etc.
2.What is a repository? And how to add it in an informatica client?
 Ans: It’s a location where all the mappings and sessions related information is stored. Basically it’s a database wherethe metadata resides. We can add a repository through the Repository manager.
3.Name at least 5 different types of transformations used in mapping design and state the use of each.
 Ans: Source Qualifier Source Qualifier represents all data queries from the source, Expression Expressionperforms simple calculations,Filter – Filter serves as a conditional filter,Lookup – Lookup looks up values and passes to other objects, Aggregator - Aggregator performs aggregate calculations.
4.How can a transformation be made reusable?
 Ans: In the edit properties of any transformation there is a check box to make it reusable, by checking that it becomesreusable. You can even create reusable transformations in Transformation developer.
5.How are the sources and targets definitions imported in informatica designer? How to create Targetdefinition for flat files?
 Ans: When you are in source analyzer there is a option in main menu to Import the source from Database, Flat File,Cobol File & XML file, by selecting any one of them you can import a source definition. When you are in WarehouseDesigner there is an option in main menu to import the target from Database, XML from File and XML from sourcesyou can select any one of these.There is no way to import target definition as file in Informatica designer. So while creating the target definition for afile in the warehouse designer it is created considering it as a table, and then in the session properties of thatmapping it is specified as file.
6.Explain what is sql override for a source table in a mapping.
 Ans: The Source Qualifier provides the SQL Query option to override the default query. You can enter any SQLstatement supported by your source database. You might enter your own SELECT statement, or have the databaseperform aggregate calculations, or call a stored procedure or stored function to read the data and perform sometasks.
7.What is lookup override?
 Ans: This feature is similar to entering a custom query in a Source Qualifier transformation. When entering a LookupSQL Override, you can enter the entire override, or generate and edit the default SQL statement.The lookup query override can include WHERE clause.
8.What are mapplets? How is it different from a Reusable Transformation?
 Ans: A mapplet is a reusable object that represents a set of transformations. It allows you to reuse transformationlogic and can contain as many transformations as you need. You create mapplets in the Mapplet Designer.Its different than a reusable transformation as it may contain a set of transformations, while a reusable transformationis a single one.
9.How to use an oracle sequence generator in a mapping?
www.bispsolutions.com www.bisptrainigs.comwww.hyperionguru.com Page 2
 
 Ans: We have to write a stored procedure, which can take the sequence name as input and dynamically generates anextval from that sequence. Then in the mapping we can use that stored procedure through a proceduretransformation.
10.What is a session and how to create it?
 Ans: A session is a set of instructions that tells the Informatica Server how and when to move data from sources totargets. You create and maintain sessions in the Server Manager.
11.How to create the source and target database connections in server manager?
 Ans: In the main menu of server manager there is menu “Server Configuration”, in that there is the menu “Databaseconnections”. From here you can create the Source and Target database connections.
12.Where are the source flat files kept before running the session?
 Ans: The source flat files can be kept in some folder on the Informatica server or any other machine, which is in itsdomain.
13.What are the oracle DML commands possible through an update strategy?
 Ans: dd_insert, dd_update, dd_delete & dd_reject.
14.How to update or delete the rows in a target, which do not have key fields?
 Ans: To Update a table that does not have any Keys we can do a SQL Override of the Target Transformation byspecifying the WHERE conditions explicitly. Delete cannot be done this way. In this case you have to specificallymention the Key for Target table definition on the Target transformation in the Warehouse Designer and delete therow using the Update Strategy transformation.
15.What is option by which we can run all the sessions in a batch simultaneously?
 Ans: In the batch edit box there is an option called concurrent. By checking that all the sessions in that Batch will runconcurrently.
16.Informatica settings are available in which file?
 Ans: Informatica settings are available in a file
pmdesign.ini
in Windows folder.
17.How can we join the records from two heterogeneous sources in a mapping?
 Ans: By using a joiner.
18.Difference between Connected & Unconnected look-up.
 Ans: An unconnected Lookup transformation exists separate from the pipeline in the mapping. You write anexpression using the :LKP reference qualifier to call the lookup within another transformation. While the connectedlookup forms a part of the whole flow of mapping.
19.Difference between Lookup Transformation & Unconnected Stored Procedure Transformation – Whichone is faster ?20.Compare Router Vs Filter & Source Qualifier Vs Joiner.
 Ans: A Router transformation has input ports and output ports. Input ports reside in the input group, and output portsreside in the output groups. Here you can test data based on one or more group filter conditions.But in filter you can filter data based on one or more conditions before writing it to targets. A source qualifier can join data coming from same source database. While a joiner is used to combine data fromheterogeneous sources. It can even join data from two tables from same database. A source qualifier can join more than two sources. But a joiner can join only two sources.
www.bispsolutions.com www.bisptrainigs.comwww.hyperionguru.com Page 3

Activity (6)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
chinmay liked this
1 hundred reads
Dudi Kumar liked this
Muni Vemula liked this
achuu1987 liked this

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->