Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
52Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Penilaian Tahap Kecekapan (PTK)

Penilaian Tahap Kecekapan (PTK)

Ratings:

5.0

(1)
|Views: 16,956|Likes:
Published by royredace
Apakah itu penilaian tahap kecekapan?
Apakah itu penilaian tahap kecekapan?

More info:

Published by: royredace on Sep 06, 2007
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/07/2011

pdf

text

original

 
Apakah Itu Penilaian Tahap Kecekapan (PTK) ?
Penilaian Tahap Kecekapan (PTK) adalahsatu kaedah untuk menilai seseorang pegawai sama ada mencapai tahap kecemerlangan yangditetapkan dari segi pengetahuan, kemahiran dan ciri-ciri peribadi atau sebaliknya. Setiap PTK mengandungi dua bahagian iaitu kompetensi umum dan kompetensi khusus.Kompetensi umum meliputi perkara-perkara yang perlu dimiliki oleh semua lapisan pegawaiawam seperti ciri-ciri peribadi, kepimpinan dan komunikasi.Kompetensi khusus ialah kecekapan yang berkaitan tugas jawatan dalam perkhidmatan pegawai.Kementerian Pelajaran Malaysia telah melaksanakan PTK mengikut dasar yang ditetapkan olehJPA melalui Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 4 Tahun 2002, Surat Pekeliling PerkhidmatanBilangan 5 Tahun 2005, Surat Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 2 Tahun 2006, dan SuratPekeliling Perkhidmatan Bilangan 4 Tahun. Dijawab oleh : 
Kementerian Pelajaran Malaysia
Siapakah Yang Disyaratkan Mengambil PTK ?
Semua pegawai dalam perkhidmatan awam,termasuk di Badan-badan Berkanun Persekutuan, Badan-badan Berkanun Negeri dan Pihak Berkuasa Tempatan yang memilih Sistem Saraan Malaysia (SSM) perlu mengambil PTK danmendapat keputusan melepasi Tahap Kecekapan (TK) sekurang-kurangnya pada Aras III sebagaisalah satu syarat untuk tujuan kenaikan pangkat. Manakala pegawai yang mendapat keputusanmelepasi TK pada Aras IV layak dipertimbangkan untuk mendapat anjakan gaji. Oleh itu adalahmenjadi tanggungjawab pegawai membuat permohonan untuk mengambil PTK. Bagi pegawaidalam perkhidmatan pelajaran yang dilantik oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran bolehmembuat permohonan kepada :-
Bahagian Pembangunan dan Penilaian Kompetensi,Kementerian Pelajaran Malaysia,Aras 4, Blok E12, Parcel E,Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan62604 PUTRAJAYA.
 Dijawab oleh : 
Kementerian Pelajaran Malaysia
Apakah Rasionalnya PTK Diperkenalkan ?
PTK diperkenalkan bagi memupuk pembangunandiri, meningkatkan budaya organisasi pembelajaran dan menyediakan pegawai perkhidmatanawam dalam pelaksanaan pengurusan sumber manusia yang berasaskan kompetensi.Hal ini adalah selaras dengan hasrat Kerajaan untuk meningkatkan keupayaan pegawai perkhidmatan awam bagi menghadapi cabaran globalisasi, meningkatkan daya saing negara,memupuk sikap dan budaya baru dan meningkatkan keberkesanan penyampaian perkhidmatan(service delivery system).

Activity (52)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
1 hundred thousand reads
Lovelipop ヒカリ liked this
Noreka Naszari liked this
Espana Gurlz liked this
Espana Gurlz liked this
Mohd Safwan liked this
Cik Azizah Ibrahim Cabi liked this
Sabarina Omar liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->