Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword or section
Like this
14Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Olimpi Shqiptar - Bruqi, Flori, 2009

Olimpi Shqiptar - Bruqi, Flori, 2009

Ratings: (0)|Views: 4,588|Likes:
Published by Gjulio22
Vepra "Olimpi shqiptar" është edhe një kontribut tjetër i mendimit intelektual
dhe vështrimit, pikëpamjes dhe mendimit kritik, të shkrimtarit dhe publicistit,
Flori Bruqi.Autor i shumë veprave, ai na del para lexuesit edhe me këtë vepër
në publicisatikë, si çdoherë me veprat e tij në këtë fushë, i arrirë, përmbledhës,
i veçuar dhe i shenjuar. Pas veprës paraprake, "Guxim shqiptar",që tek lexuesi
shqiptar, si në Kosovë ashtu edhe në Shqipëri, nuk mbeti pa jehonën e vet, tash
Flori Bruqi vjen para lexuesit tonë me një tjetër vepër hiç më pak të rëndë-
sishme se kjo që e theksuam.Madje,kjo e tashmja:"Olimpi shqiptar",në dukje
të parë,mbase nënkuptohet si vazhdimësi e "Guximit shqiptar",por kjo na del
disi më e veçuar përnga kuantiteti dhe kualiteti,përnga seleksionimi dhe vizioni
conceptual i librit,poashtu dhe përnga tematika dhe përnga seleksionimi i lëndës
së këtij libri. Nisur nga botimet elektronike,si tek libri "Guxim shqiptar", në
vebfaqen "Floart Press",Flori Bruqi ka ditur të veçojë në këtë vebfaqe letërsi të
mirëllët, polemika të nivelit intelektual e shkencor,shkrime e veçime të tjera
nga shumë fusha letrare dhe të publicistikës. Me sajimin e librit "olimp shq-
iptar" autori sinjikon një pikë kulmore të asaj lënde që përfshinë brenda kjo
vepër dhe, pikërisht këtë synon autori t'ia ofrojë lexuesit. E tërë lënda, kuptohet,
më parë e botuar në vebfaqen e njohur "Floart Press", është lëndë e zgjedhur
dhe e përzgjedhur nga kritere të mirëllta letrare, që përbëjnë një prezentim
zhanresh të ndryshme, duke u nisur nga poezia, me autorë të zgjedhur shqiptarë,
polemika për çështje të veçanta,çështje me tematikë psikologjike, analiza dhe
veçime nga letërsia botërore,kuptohet sipas përzgjedhjes së autorit,por edhe au-
torë e gura të letërsisë, publicistikës dhe jetës buplike shqiptare, që në një
formë o në një tjetër, kanë shënuar pika kulmore në jetën dhe dijen shqiptare.
Të tilla gura në këtë vepër i gjejmë, nga bota letrare: Esad Mekulin,Azem
Shkrelin,Din Mehmetin,Fatos Arapin,Arshi Pipën, Martin Camajn,Anton Pash-
kun, Agim Vincën,Sabri Hamitin,Besnik Mustafajn,Naim Kelmendin,Abdullah
Konushevcin,Fahredin Shehu, Iljaz Prokshin, Albana Lifschin,Rajmonda Moi-
siu etj,nga ajo studimore si Rexhep Qosjen, Idriz Ajetin, Jup Kastratin,gjithashtu
për jetën dhe veprën e nobelistes shqiptare Nënë Terezën,pastaj për gurat mad-
hore të kohës sonë,legjendën e luftës, rezistencës dhe trimërisë shqiptare Adem
Jasharin, atë të presidentit historik të Kosovës, Ibrahim Rugovën, atë të shkrim-
tarit tashmë me famë botërore Ismail Kadare, si dhe mjaftë tema të tjera me
interes të veçantë…Edhe me këtë vepër diktohet mëtimi i autorit Flori Bruqi që
të seleksionojë kategori,vlera dhe çështje që shenjojnë nivele të arrira në botën e
kulturës shqiptare, dhe këtë ai arrinë ta bëjë me sukses, me një shije të hollë dhe
të zgjedhur.Me zellin dhe sensin e tij prej intelektuali të kujdesshëm,ai pothu-
ajse i vë shenjën pikante mendimit të analizës letrare,prezentimit,vështrimit,kri
jimit,debatit, recensionit dhe shtjellimeve tematike, që ngrit brenda këtyre
vështrimeve dhe tematikës në këtë vepër...
Vepra "Olimpi shqiptar" është edhe një kontribut tjetër i mendimit intelektual
dhe vështrimit, pikëpamjes dhe mendimit kritik, të shkrimtarit dhe publicistit,
Flori Bruqi.Autor i shumë veprave, ai na del para lexuesit edhe me këtë vepër
në publicisatikë, si çdoherë me veprat e tij në këtë fushë, i arrirë, përmbledhës,
i veçuar dhe i shenjuar. Pas veprës paraprake, "Guxim shqiptar",që tek lexuesi
shqiptar, si në Kosovë ashtu edhe në Shqipëri, nuk mbeti pa jehonën e vet, tash
Flori Bruqi vjen para lexuesit tonë me një tjetër vepër hiç më pak të rëndë-
sishme se kjo që e theksuam.Madje,kjo e tashmja:"Olimpi shqiptar",në dukje
të parë,mbase nënkuptohet si vazhdimësi e "Guximit shqiptar",por kjo na del
disi më e veçuar përnga kuantiteti dhe kualiteti,përnga seleksionimi dhe vizioni
conceptual i librit,poashtu dhe përnga tematika dhe përnga seleksionimi i lëndës
së këtij libri. Nisur nga botimet elektronike,si tek libri "Guxim shqiptar", në
vebfaqen "Floart Press",Flori Bruqi ka ditur të veçojë në këtë vebfaqe letërsi të
mirëllët, polemika të nivelit intelektual e shkencor,shkrime e veçime të tjera
nga shumë fusha letrare dhe të publicistikës. Me sajimin e librit "olimp shq-
iptar" autori sinjikon një pikë kulmore të asaj lënde që përfshinë brenda kjo
vepër dhe, pikërisht këtë synon autori t'ia ofrojë lexuesit. E tërë lënda, kuptohet,
më parë e botuar në vebfaqen e njohur "Floart Press", është lëndë e zgjedhur
dhe e përzgjedhur nga kritere të mirëllta letrare, që përbëjnë një prezentim
zhanresh të ndryshme, duke u nisur nga poezia, me autorë të zgjedhur shqiptarë,
polemika për çështje të veçanta,çështje me tematikë psikologjike, analiza dhe
veçime nga letërsia botërore,kuptohet sipas përzgjedhjes së autorit,por edhe au-
torë e gura të letërsisë, publicistikës dhe jetës buplike shqiptare, që në një
formë o në një tjetër, kanë shënuar pika kulmore në jetën dhe dijen shqiptare.
Të tilla gura në këtë vepër i gjejmë, nga bota letrare: Esad Mekulin,Azem
Shkrelin,Din Mehmetin,Fatos Arapin,Arshi Pipën, Martin Camajn,Anton Pash-
kun, Agim Vincën,Sabri Hamitin,Besnik Mustafajn,Naim Kelmendin,Abdullah
Konushevcin,Fahredin Shehu, Iljaz Prokshin, Albana Lifschin,Rajmonda Moi-
siu etj,nga ajo studimore si Rexhep Qosjen, Idriz Ajetin, Jup Kastratin,gjithashtu
për jetën dhe veprën e nobelistes shqiptare Nënë Terezën,pastaj për gurat mad-
hore të kohës sonë,legjendën e luftës, rezistencës dhe trimërisë shqiptare Adem
Jasharin, atë të presidentit historik të Kosovës, Ibrahim Rugovën, atë të shkrim-
tarit tashmë me famë botërore Ismail Kadare, si dhe mjaftë tema të tjera me
interes të veçantë…Edhe me këtë vepër diktohet mëtimi i autorit Flori Bruqi që
të seleksionojë kategori,vlera dhe çështje që shenjojnë nivele të arrira në botën e
kulturës shqiptare, dhe këtë ai arrinë ta bëjë me sukses, me një shije të hollë dhe
të zgjedhur.Me zellin dhe sensin e tij prej intelektuali të kujdesshëm,ai pothu-
ajse i vë shenjën pikante mendimit të analizës letrare,prezentimit,vështrimit,kri
jimit,debatit, recensionit dhe shtjellimeve tematike, që ngrit brenda këtyre
vështrimeve dhe tematikës në këtë vepër...

More info:

Published by: Gjulio22 on Mar 31, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/29/2012

pdf

text

original

 
Olimpi shqiptar
1
Flori Bruqi
Olimpi shqiptar 
(Pikëpamje/kritikë/vlerësime/poetikë...)
A
 
Flori Bruqi
2
Biblioteka
Feniksi
Redaktor
Naim Kelmendi
Recensent
Skënder Mulliqi
Disajni
Çajup Kajtazi
RUGOVA ART
 
Prishtinë2009
A
 
Olimpi shqiptar
3
 
Flori Bruqi

Activity (14)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Yllka Blakaj liked this
Julian Fakaj liked this
Altin Bogdani liked this
AACO liked this
Etmond liked this
Altin Bogdani liked this
Etmond liked this
turkologu liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->