Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
21Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Margit legendaja

Margit legendaja

Ratings:

5.0

(1)
|Views: 10,143|Likes:
Published by Ana-Maria

More info:

Published by: Ana-Maria on Jul 28, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as RTF, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/01/2013

pdf

text

original

 
 
Kozepkor 
: A kozepkor kialakulasa rendkivul hosszu folyamat eredmenye Europaban es Europamas-mas teruleten A lezarulasa kulonbozo idopontokhoz kotott. Kezdetkent a Nyugat-Romaibirodalom bukasanak evet (476) szokas venni, utolso szakasza pedig, lezarulasa Amerikafelfedezesenek eve (1492) vagy az angol polgari forradalom kezdete (1640)
A kozepkori vilagkep
: alapja a Biblia kereszteny szemlelete, amely a vilagot egymegtapasztalhato (foldi) szferara es tapasztalaton tuli (transzcendens) szferara osztja kettosvilagkep jellemzo)A tapsztalaton tuli vilag egi szintje, azaz Isten orszaga tokeletes, harmonikus , rendezett, orok esallando. A fold alatti szint, a sotetseg, a gonosz erok, a satan birodalma.A kozepkori gondolkodas rendszereben a foldi vilag tokeletlen, mullando es valtozekony azember szamara. A foldi let csupan atmenet az oroklet vilagaba, ezert a halal nem veg, hanem atapasztalaton tuli oroklet kezdete.Az ember ugy kell eljen a foldieletben, hogy mindenkor keszen alljon a halallal bekovetkezo nagyszamvetesre; vagyis az ember foldi eletenek minosege, erenyei es bunei hatarozzak meg helyetaz orokletben.
Kettos emberkep
: A kettos vilagkepnek megfeleloen a kereszteny gondolkodas az embert iskettos termeszetenek latja. Isten teremtmenykent anyagi es szellemi leny. A bunbeesessel a testa gonosz hatalmaba kerult, de a lelek Istene, mivel Jezus halalaval megvaltotta buneitol azemberiseget, a lelek szabadutat kapott a Mennyorszag, az udvozules fele. Ebbol fakad, hogy azember erkolcsi kotelessege a jora valo torekves es az erenyes elet. Ennek fontos osszetevoje azASZKEZIS. Az aszkezis, a test megvetestet, sanyargatasat, az onmegtartoztato eletmodot jelenti.A kozepkori ertekrendben tiszteletre melto es kovetendo magatartaskent tartjak szamon.
Margit legenda tartalma:
(Jelentesek: klastrom: apáca zárda. Joszagos mielk
ö
des: jo dolgokcselekedete. Penitencia: buntetes. Diszciplina: ostorozas)I. resz: Szent Margit kiralylany (Árpádházi Boldog Margit) mindennap elete: O boldogan el aklastromban es hires volt a jo dolgok cselekedeterol. (O foz, seper, fat hordoz). Elso csodateteleaz volt , hogy kezet tuzbe vetette hogy vegye ki a keresztet/ rakot es sem kezet, sem ruhajat nemegette meg."O, szereto Atyam fiai..."- az ilyen jellegu kialtasok megszakitjak a tortenet menetet es felhivja azakkori hallgatok (apacak, szerzetesek) figyelmet arra, hogy igyekezzenek Margithoz hasonloanminel alazatosabb eletet elni. Megjelenik ugyan a Szent Margit es Jezus parhuzam: alazatosanviseli az utest. Csenget megkerte hogy segitse a moslekkal es o ezt sertesnek tartotta(Csenge,Istvan lanya). Vecepucolo is lett Margit, ezt a munkat a legalazatosabbnak tekintven az akkoriidokben, de o ezt konnyen elvalalta.II. resz: A test sanyargatasa (aszkezis): Ciliciomot hordott unnepekor, ami szorbol keszult. Aruhajat nem valtotta meg, akkarmilyen tele volt bakteriumokkal es gombakkal, es se fejet nemmosta meg Nagy Pentekig. A csodatetel ebben a reszben: a fergek a ruhajarol gyongyokkevaltoztak. Bela kiraly legnagyobb fia kerte meg az o reszet. Margit pedig imatkozott, hogy apa esfia kibekuljenek. Sundisznobol keszitett Margit maganak ovet.III. resz: Margit halala. Halala elott odaadta a kincsesladanak a kulcsat Kriorisszanak. 1271februar 15-en, 29 eves koraban halt meg 13 napos betegsege utan. A csodatetel: halala utanmegfenyesedett a teste.IV. resz: Szent Margit csodatetelei:1) egy asszonynak es egy ferfinek volt a 9 honaposgyermeke,a kire rafekudtek es e gyerek meghalt. Akkor imatkoztak Szent Margithoz es Istensegitsegevel a gyermek feltamadt. 2) Egy Erzsebet nevu lanyt megszallta az ordog. ElvittekSzent Margit koporsojahoz es ott napokon keresztul imadkoztak, hogy a lany jol legyen, jelen voltIstvan kiraly is. Erzsebet ezutan jobban lett. 3) Alexander urt igazsagtalanul zartak be a bortonbe.Megjelent almaban egy szuz, aki azt mondta hogy bizzan meg Szent Erzsebetben ugy, mintSzent Margitban. Nehany nap utan a nemet urat megoltek es Alexandert kiengedtek.
A legenda ertelmezese:
A legenda latin kifejezes olvasandot jelent, prozai, ritkabban versesformaju epikus mufaj, amely vallasos szempontbol fontos szemelyek eletet es csodateteleitmeselik el (Jezus, Szuz Maria, a tanitvanyok es a szentte avatottak). Eletuk megismertetesenekcelja a peldaadas, a lelkiepules szandeka. A legenda az abrazolt szemely jellemet, cselekedeteitmegprobalja ugy bemutatni, hogy a valosag latszatat keltse. A legendahoz tortenelmi igazsagkapcsolodik, kortortenelemi utalasokat fedezhetunk fel bennuk. (Bela es Istvan koztihaboruskodas, datumok, tatarjaras). A legendakban megorokitett csodas esemenyek

Activity (21)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Fekete Nandor liked this
Zsolty Hajas liked this
Barabás Nimród liked this
Gergo Szilveszter liked this
Dulce Peace liked this
Iakab-Peter Monika-Krisztina liked this
Anett Bakos liked this
Cristina Pap liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->