You are on page 1of 2

Kaaskroketten met knapperige korst

Wie zich gratis registreert op www.mijnverstand.be kan dit recept bewaren in een persoonlijk kookboek. Je vindt ook alle recepten op www.nieuwsblad.be in de rubriek Ward kookt. Ingredinten : 180 gram Parmezaanse kaas 180 gram Gruyre kaas 8,80 dl melk 80 gram bloem 60 gram boter arachideolie peper cayennepeper zout nootmuskaat bloem ei paneermeel

Bereidingswijze : Meng de boter met de bloem en laat dit op een zacht vuurtje sudderen tot het naar koekjesdeeg ruikt, maar laat zeker niet kleuren. Voeg hier beetje bij beetje de melk aan toe totdat je een glad mengsel bekomt. Laat dit nog een tiental minuten zachtjes doorkoken totdat de bloemsmaak weg is. Kruid af met peper, zout en muskaatnoot. Week ondertussen de gelatine gedurende een paar minuten in ruim koud water. Neem de bechamelsaus van het vuur en roer er beetje bij beetje de kaas onder. Roer ook de gelatine onder de bechamelsaus. Proef af met cayennepeper. Vet met arachideolie een stuk aluminiumfolie of boterpapier in de grootte van uw vorm. Als uw vorm te groot is, zul je kleine, dunne kroketten verkrijgen. Het best is eerst een vorm te testen met een liter water, zodoende krijg je een idee van de grootte. Druk dit goed aan in de vorm en giet er de kaassaus in. Vet nog een stuk aluminiumfolie of boterpapier in met arachideolie.

Dek de vorm mooi af en strijk glad, zodat uw kroketten ook bovenaan plat zijn. Laat minimum vier uur opstijven in de koelkast, beter nog is een nacht laten rusten. Verdeel het mengsel in kroketten. Neem drie diepe borden : n bord met bloem, n met het ei en nog n met paneermeel. Klop het ei schuimig op met wat arachideolie en kruid met peper en zout. Haal de kroketten eerst door de bloem en klop er het overtollige af.Haal door het ei en wrijf er het teveel af.Haal door het paneermeel en let goed op dat je de hoekjes goed aandrukt. Plaats de kroketten nog een half uur in de koelkast zodat de korst goed aanklit. Voor de liefhebbers van een dikke korst, kan je de kroket nu nogmaals door het ei halen en daarna terug door het paneermeel. Laat terug een half uur rusten. Als je de kroket tweemaal paneert, ben je er bijna 100% zeker van dat de korst niet gaat scheuren bij het frituren. Frituur de kroketten op 170C, bak ze goudbruin.