б е р з Н И К - GODINA III - BROJ 68 - 6 APRIL 2009 GODINA (PRILOG NA TENDERNIK

)

www.berznik.com.mk

Билијарда долари за излез
од финансиските јами

Data 06. 04. 2009

broj 68
BERZANSKI PREGLEDNIK NA NASTANI VO PE^ATENI MEDIUMI
илијарда долари за спас на светската економија, е
договорот од средбата на лидерите на Г20, којшто,
како што пренесува лондонски Гардијан, се очекува
да се реализира со додавање на големата сума во
светската економија преку повеќе мерки, со големи
инвестиции од земјите како Кина, кои имаат големи
суфицити на кеш. Лидерите на 20 најразвиени светски
економии пуштија срце - 1.000.000.000.000 долари за да
го извлечат светот од рецесијата. Цифра од која во реални
услови боли глава... А во овие специфични, само доказ
дека парите се тука, само лоцирани во одредени
ќесиња...?
Но, како и да е, очекувањата се големи. Прво, за земјитечленки на Меѓународниот монетарен фонд ќе се одвојат
750 милијарди долари, што е за 250 милијарди повеќе од

Б

Големи пари за
уште поголеми
очекувања

Makedonka Baldazarska
Glaven i odgovoren
urednik na берзНИК
e-mail:
berzNIK@interNIK.com.mk

планираното. За финансирање на трговијата би се
одвоиле нешто повеќе од 100 милијарди долари, а
дополнителни 100 милијарди би се искористиле за специјални права за повлекување, на членките на ММФ,
што најверојатно ќе овозможи полесни заеми за земјите
во развој. Впечатлива е и најавата за договор да се именуваат и посрамат земјите што прибегнуваат кон
заштитни мерки заедно со порака за слободна трговија...
Цифри за кои пишуваше Гардијан.
Значи, светските лидери, собрани на самитот на
Групата 20 индустриски најразвиени земји во светот и
држави со стопанства во брз развој се согласија тројно да
ги зголемат средствата на Меѓународниот монетарен
фонд, за да се изборат со најлошата економска криза од
таа од 30-тите години од минатиот век.
Отворање нови работни места, враќање на порастот на
светската економија следната година, повеќе пари за
ММФ и поголема помош за земјите во развој се основните
точки од завршниот документ на самитот на Групата 20
индустриски најразвиени земји и држави со економии во
драстичен пораст... Според Фајненшл тајмс, меѓу главните
точки на овој документ на самитот на Г-20 ќе се најдат и
поддршката на слободната трговија, реформа на
меѓународната финансиска регулатива, подобра
регулатива за хеџ-фондовите и агенциите за кредитен
рејтинг, излегување на крај со огромните бонуси на
високите банкарски функционери и укинување на
даночниот рај.
По ваквите заклучоци на Г20, по се изгледа
предвидувањето на Бан Ки-мун, главниот секретар на
Обединетите нации дека: Светот е исправен пред
хуманитарна катастрофа, ќе има излез. Неговите
стравувања: Се плашам да не се случи најлошото политичка криза од големи размери, предизвикана од се
поголемата општествена нестабилност, слабеење на
владите и незадоволство на граѓаните, поради губењето
верба во лидерите, по се изгледа ќе имаат позитивен
исход.
Каде е Македонија во сите овие математики на
Г20....Па, меѓу европските транзициски пазари... А тие,
како што проценува кредитната агенција Fitch Ratings, ќе

берзНИК

3

доживеат стрмоглав економски пад, односно најголем пад
на реалниот БДП од времето на распаѓањето на
контролираните комунистички економии во почетокот на
деведесеттите години на минатиот век. Fitch најавува и
дека споменатото економско опаѓање ќе се рефлектира со
низа трговски и финансиски шокови, од кои ќе бидат
погодени регионите на Средна и Источна Европа во
периодот што доаѓа.
-Fitch прогнозира дека БДП во европските транзициски
земји оваа година ќе забави за 3,1 отсто, со што се
започнува периодот на рецесија во овие земји, откако
растот во 2008 година изнесуваше 4 отсто, а во петте
години до 2007, БДП во просек растеше за 6,8 отсто,
изјави Edward Parker, шефот на одделот за пазарите во
развој во оваа меѓународна кредитна агенција.
-Во 2010 година очекуваме просечно вкупно
подобрување на БДП-то во европските транзициски земји
за само 1,4 отсто. Таа стапка на пораст на БДП не е
доволна за во тие земји да се запре растечката
невработеност и притисокот на јавните финансии,
заклучува Parker.
На домашен терен, пред извесно време вицепремиерот
Ставревски рече дека Македонија е една од земјите во
Европа која успеа во последниот квартал од 2008 година
да оствари позитивен економски резултат.
- Тоа значи дека сме меѓу најдобрите пет-шест земји во
тој дел. Тоа, според мене, ја покажува жилавоста на
македонското стопанство и на македонската економија
која е помогната секако со реформите што претходно се
спроведоа за помош на фирмите, истакна Ставрески, кој
додаде дека и натаму останува да ги разгледуваат
движењата во економскиот сектор.
За економските мерки на Владата, Ставрески рече
дека анализираат дополнително нови мерки кои се
применуваат и во други земји, кои се предложени од
стопанските комори. Тој посочи дека сите имаат иста цел,
а тоа е да се опстои во овие тешки услови последиците
да бидат што помали врз макроекономската стабилност,
да се сочува стабилноста на денарот и да се помогне
стопанството да има што помали последици. Верувам
дека во вториот квартал од годинава ќе излеземе со нов
пакет мерки кој треба да го заокружиме со преговорите
што веќе ги водиме со Европската инвестициска банка за
активностите на Македонската банка за поддршка на
развојот, рече Ставрески.
Дека Светската економска криза не ја заобиколи
Република Македонија и кон крајот на 2008 година го
погоди реалниот сектор, зборуваше и Бесими на сесијата
на Економската комисија при ОН за Европа во Женева.
Бесими како главен проблем на нашата економија го
наведе падот на надворешната побарувачка во
индустрискиот сектор, при што физичкиот обем на
индустриското производство во последниот квартал на
2008 година бележи годишен пад од 7,6%, а во првиот
месец на 2009 година достигна и до 16,7%. Придонес на
ова е откажувањето на договорените нарачки со
странските партнери од 30% до 50%.
Но, со оглед дека во светските економски јазови се
инјектираат големи пари, да се надевае дека дел од нив
индиректно ќесе прелеат и во македонските компании,
како што впрочем се прелеа и кризата...

До следниот
понеделник

4

берзНИК

broj 68
BERZANSKI PREGLEDNIK NA NASTANI VO PE^ATENI MEDIUMI

Data 06. 04. 2009

ВО БИТОЛА ПРЕЗЕНТИРАН ВЕБ.ДЕП ФОРУМОТ

МИА, АТА и ТАНЈУГ формираа
заеднички форум
- Македонската информативна
агенција – МИА, минатата недела во
Битола го претстави WEB.DEP
(Western Balkan democracy process)
форумот што го реализираат
националните новински агенции на
Македонија, Албанија и Србија МИА, АТА и ТАНЈУГ во координација
на Институтот за технологија од
Атина.
- Основна цел на ВЕБ.ДЕП е да се
зголеми влијанието на граѓаните,
невладините организации и науката

врз носителите на политичките
одлуки. Проектот покрај јавни
новински агенции, вклучува и
релевантни владини организации и
граѓани во e-демократски процеси,
поддржани преку единствен систем и
специфични етички процедури, рече
меѓудругото на презентацијата во
Битола, Пандорка Арсовска-Гацова,
уредник во МИА.
Работилницата во Битола беше со
интерактивен карактер и во неа се
вклучија одговорните уредници и

новинари од печатените медиуми
Его, Јавност и Битолски весник, од
локалните телевизии Тера и Орбис и
локалните радија Пела ФМ,106 и
Радио Битола, потоа Макмрежа како
и нeвладините организации
Младински културен центар, Молика
и Центарот за културна
деконтаминација-Битола.
Освен во Скопје, Струмица и
Битола, МИА наскоро форумот
ВЕБ.ДЕП ќе го претстави и во
Тетово.

ЗА ТЕТОВСКАТА КЛИНИЧКА БОЛНИЦА

Саудиска донација од 600.000 долари
- Тетовската Клиничка болница доби донација од
600.000 долари од Исламската банка за развој од
Саудиска Арабија наменети за доградба на
Дијагностичкиот центар.
Средствата се дел од грантот од 1,3 милиони
долари кои банката од Саудиска Арабија ги наменила
за развој на здравството во Македонија.
- Нашата банка има проект за поддршка на
здравствените организации во Македонија. Со оваа
конкретна донација ќе се помогне и здравството, но и

едукацијата бидејќи тука пракса ќе извршуваат
студенти, рече заменик директорот во секторот за
помош во Исламската банка за развој од Саудиска
Арабија, Ивет Салим.
Директорот на болницата Атила Реџепи
заблагодарувајќи се за донацијата истакна дека таа
доаѓа во вистински момент. Изградбата на
дијагностичкиот центар започнала пред 10 години, но
поради недостиг на пари градбата прекинала, додаде
Реџепи.

БУГАРСКА ПОМОШ ЗА РАЗВОЈ НА КОЧАНИ

ОД ТЕТИ АПРИЛ -ВТОР ОГЛАС

За реконстриукција
на Бавчалук
-30.000 евра

Имотот на битолски
Бетон на продажба

- Општина Кочани доби 30.000 лева (15.000 евра) од
Република Бугарија од линијата на бугарската помош за
развој. Средствата ќе бидат наменети за реконструкција
на рекреативниот центар Бавчалук.
Според проектот на општина Кочани, планирана е
реконструкција на двата моста, поплочување со бекатон
на патеките кои водат до игралиштата, како и изградба на
настрешница и поправка на детските игралишта.
Кочани е една од трите општини во Македонија на која
и се распределени 100.000 лева како развојна поддршка
од Република Бугарија. Покрај Кочани, ваква помош
добиваат и училиштето Ѓорги Наумов од Битола и
училиштето Орде Чопела во Прилеп.
Од Бугарската амбасада во Македонија истакнуваат
дека нашава држава спаѓа во редот на приоритетните
држави за бугарската политика на развој.

- Стечајниот управник на градежната фирма БетонБитола а.д. на 3. април објави втор оглас за
продажба на имотот.
Во јавниот повик не е одредена почетна
цена. Огласен е недвижен имот што се наоѓа во
Крушево со површина од 167,64 квадратни метри
чија вредност заедно со опремата изнесува
3.741.910,00 денари.
Одборот на доверители одлучи да ги продаде и
опремата за кујна во Битола, чија вредност
изнесува 224.775,00 денари, како и осум монтажни
дрвени бараки со вкупна површина од 2.199
квадратни метри по цена од 30 евра за метар
квадратен.
Јавното отворање на понудите за купување на
огласениот имот од градежното трговско друштво
Бетон-Битола, ќе се врши на 23 април во
Основниот суд во овој град.

Data 06. 04. 2009

broj 68
BERZANSKI PREGLEDNIK NA NASTANI VO PE^ATENI MEDIUMI

берзНИК

5

30.03.2009 g. PONEDELNIK
S

O

D

R

@

I

N

A

VOVEDNIK ............................................3

BERZNIK - PONEDELNIK SREDA ....................................5-7
РЕГИОНАЛНИ БЕРЗИ............................................8-9
САМИТ Г-20............................................10-11

М А С И Т ...............................................12
ЕКСКЛУЗИВНА БИЗНИС КОНФЕРЕНЦИЈА........13
ИНТЕРВЈУ..............................................................14-15
BERZNIK - ЧЕТВРТОК-САБОТА .................................20-22
НЕДЕЛАТА ЈА ОДБЕЛЕЖАА................................24
БЕРЗА..................................................25-26

I M P R E S S U M

Izdava: INTERNACIONAL NIK AD - Skopje
Mediumska biblioteka i digitalna arhiva
Redakcija na берзНИК
Adresa: Plo{tad MAKEDONIJA bb, p.fah 882 Skopje, 1000,
R.Makedonija
Tel.
02/25.32.800 faks: 02/25.32.839
Internet: www.interNIK.com.mk;
e-mail:
info@interNIK.com.mk
Izvr{en direktor:
Marketing:
IKT Menaxer:
Menaxer za delovni odnosi:

Zdravko Josifovski
Ivona Josifovska
Kiro Velkovski
Divna Pe{i}

BERZANSKI PREGLEDNIK NA NASTANI VO PE^ATENI
MEDIUMI берзНИК
берзНИК e osnovan 2007 godina.
BERZANSKI PREGLEDNIK NA NASTANI VO PE^ATENI
MEDIUMI берзНИК
Broj: 56
Data: 01.12.2008
SE DISTRIBUIRA SAMO SO
PRETPLATA

1. KRATOK PREGLED NA NASTANI
Вратите на ЕУ остануваат отворени за
евентуалното членство на Хрватска, Македонија и
Турција. Ова изминатиот викенд го изјавија
претставници на 27. земји-членки на Унијата кои
се сретна во Чешка, е инфорамцијата која се најде
речиси во сите денешни весници... Шефовите на
дипломатиите од ЕУ, посочија дека и покрај
општата несигурност за проширувањето на ЕУ,
трите земји се уште се добродојдени во Унијата. Мојата задача беше да им објаснам на
западноевропските пријатели дека Балканот е дел
од Европа и дека балканските земји треба да бидат
примени што поскоро во Унијата. Се согласивме
дека дури и во време на економска криза нема да
го забавиме процесот на интеграција на Западен
Балкан. Но, има строги услови кои треба да се
исполнат, посочил Чешкиот министер за
надворешни работи Карл Шверценберг, чија земја
во моментов претседава со ЕУ.
Во фокусот на дневните информативни
гласила
и
најновите
истражувања
на
американскиот неделник Форбс, според којшто
црни точки во македонската бизнис-клима се’ уште
се недоволната заштита на сопственичките права,
корупцијата во државните институции, слабата
иновација на пазарот и новите технологии и
економската слобода. Подобри оцени земјава доби
за монетарната слобода, даночната политика и
напредокот во бирократските работи. Па така,
според ова најново рангирање на Форбс за тоа кои
се најдобрите меѓу 127 земји за започнување
бизнис, Македонија падна од 50. на 51. место...
Фајненшел тајмс, пак идентификуваше
50 лица чии позиции и контакти дефинираат што ќе
се случува оваа година , пренесува Утрински
весник. Тој објави дека силно политичко
раководство, како и меѓународна координација ќе
бидат потребни за да може светот полесно да мине
низ финансиската и економската криза. Имено,
Фајненшел тајмс идентификуваше 50 лица чии
позиции, искуства и контакти ја дефинираат
големата дебата што ќе се случува оваа година, а
меќу нив на првата позиција е Барак Обама, потоа
следуваат кинескиот премиер Вен Џијабо, Ангела
Меркел,Никола Саркози, Гордон Браун, Владимир
Путин, Тим Гајтнер... многу министри за финансии,
премиери , претседатели на меѓународни
финансиски институции и завршува со Кишор
Мабубани, декан на школата за јавна политика , Ли
Куан Јев.

Во него ќе читате и дека граѓаните се
во грч, колку ќе скокне ратата за стан. Зголемувањето на референтната каматна стапка на
9% носи нова неизвесност, бидејќи каматите на
станбените кредити, кои во просек се движат околу
8 до 8,5%, сега излегува дека се пониски од
каматата на благајничките записи, кои се репер за
банкарските камати. Во рок од два месеца ова ќе
биде втора корекција на каматните стапки.... И
додека голем број земји бараат начини за
олеснување на условите за кредитирање, одат и со
субвенционирање на каматите од страна на
нивните влади, кај нас се’ оди наопаку и нагоре.
Само за споредба, каматите на станбените кредити
во Словенија се движат околу 5 %, всушност
каматите на поголем број банкарски производи се
движат во овие рамки, единствено над 12%
изнесуваат каматите на кредитните картички...
Во Дневник пак ќе читате: Менаџерите
наместо да инвестираат купуваат сопствени
акции.-Дел од компаниите си го повлекуваат
капиталот од берзата за да го заштитат од
непријателски преземања за кои идеална пригода
е кризата. За да ги одбранат сопственоста и
вредноста на капиталот, фирмите годишно трошат
по неколку милиони евра за откуп на сопствени
акции. Берзанските аналитичари коментираат дека
понекогаш менаџерските тимови ги откупуваат
акциите за да концентрираат кај себе поголема
одлучувачка моќ во фирмата. Менаџерите не
одрекуваат дека така стекнуваат поголеми права,
но тврдат дека со тоа ја штитат компанијата, а не
ги оштетуваат малцинските акционери бидејќи не
ги поништуваат откупените акции... Берзанските
аналитичари различно ја коментираат оваа појава.
-Првите триесет најплатени директори
во Македонија земаат просечна плата што е за 19,5
пати поголема од просечната плата во земјава,
објави Нова Македонија. На првата менаџерска
триесетка во текот на 2007 година секој месец и
била исплатена нето-плата од по 5.531 евро или
годишно секој од нив заработил по 66.380 евра.
Просечната нето-плата во Македонија во декември
минатата година изнесуваше околу 282 евра.
-Извезуваме домати,увезуваме кечап, е
насловот на истражувачката сторија, исто така
објавена во Дневник.-Македонија многу повеќе
извезува земјоделски суровини, а увезува готови
прехранбени производи за тројно повисока сума.
Според последните статистички податоци,
вредноста на извезената храна е 250 милиони
долари.

2. TOP VESTI - RELEVANTNOST PO BROJ NA OBJAVI
1. ЌЕ ПАЃААТ ПЛАТИТЕ (****)
2. „СВЕДМИЛК” НОВА ЕЛЕМЕНТАРНА НЕПОГОДА ВО РАДОВИШКО (***)
ДНЕВНИК
с.6 BO „МОКЕЛ” 35 ТЕКСТИЛКИ ВРАТЕНИ НА РАБОТА
с.6 ЗГОЛЕМЕН ИНТЕРЕСОТ ЗА ТУТУНОТ ВО ПРИЛЕПСКО

РАНГИРАНА МЕЃУ НАЈДОБРИТЕ ЗЕМЈИ ЗА ИНВЕСТИРАЊЕ
с.16 СЛУЧАЈОТ „СЛАВИЈА” ЗАГЛАВИ ВО ВРХОВНИОТ
СУД НА МАКЕДОНИЈА

с.6 НАМЕСТО ДА ИНВЕСТИРААТ, СИ ОТКУПУВААТ АКЦИИ

ВРЕМЕ
с.7 ЌЕ ПАЃААТ ПЛАТИТЕ

с.7 „СВЕДМИЛК” НОВА ЕЛЕМЕНТАРНА НЕПОГОДА ВО
РАДОВИШКО

ВЕЧЕР

с.7 ИЗВЕЗУВАМЕ СУРОВИНИ, УВЕЗУВАМЕ ХРАНА

с.6 ПОСТ-ПЕИД МИКС ОД УСЛУГИ

БИЗНИС
с.5 БИЗНИС БЕЗ ХИПОТЕКА

с.7 КРИЗАТА НЕМА ДА НЕ ПОГОДИ БИДЕЈЌИ СМЕ
ПРВИ ПРИ ИЗБОР КАЈ ПОТРОШУВАЧИТЕ

Foto:
Robert Spasovski

с.9 ЌЕ СЛЕДИ ЛИ СПОЈУВАЊЕ И НА „МАКТЕЛ„ И „Т-

Redakcija na берзНИК
Internet distributiven sistem: www.interNIK.com.mk
Glaven i odgovoren urednik: Makedonka Baldazarska
Novinari: Vaska Mickoska
Evoluator na vesti: Renata Tasovska
operatori: Mare Lazarevska, Martin Arsovski, \or|e Rexi} i
Darko Tripunovski
Fotoreporter: Robert Spasovski

с.12 „МАВРОВО” ОДИ ВО СТЕЧАЈ

ВЕСТ
с.3 ОДОБРЕН ЗАЕМ ЗА МАКЕДОНИЈА ОД
18,9 МИЛИОНИ ЕВРА

FOTO NASLOVNA:
Г-20

Marketing, distribucija i proda`ba:
INTERNACIONAL NIK AD - Skopje

МОБИЛЕ„?
с.13 ПРОМЕТ ОД 17.548.477 ДЕНАРИ ПРЕКУ 122
ТРАНСАКЦИИ
с.14 ОБВРЗНИЦИТЕ ОД ДЕНАЦИОНАЛИЗАЦИЈА СО
ПРОМЕТ ОД 1,368 МИЛИОНИ ДЕНАРИ
с.14 ИНВЕСТИТОРИТЕ СЕ ВРАЌААТ НА ПАЗАРИТЕ НА
КАПИТАЛОТ
УТРИНСКИ ВЕСНИК
с.13

СПОРЕД

„ФОРБС”,

МАКЕДОНИЈА

ПОНИСКО

с.10
САМО Г-20 МОЖЕ ДА СЕ СПРАВИ СО
СВЕТСКАТА ЕКОНОМСКА КРИЗА
НОВА МАКЕДОНИЈА
с.9 КРИЗАТА МОЖЕ ДА ЈА ОДЛОЖИ ИЗГРАДБАТА НА
МАЛИТЕ ХИДРОЦЕНТРАЛИ

ШПИЦ
с.6 РЕЦЕСИЈАТА ЈА ПРЕПОЛОВИ ПРОДАЖБАТА НА
МЕБЕЛ
с.6 „СВЕДМИЛК” ЈА ЗЕДЕ ПРВАТА ЖРТВА

6

берзНИК

broj 68
BERZANSKI PREGLEDNIK NA NASTANI VO PE^ATENI MEDIUMI

Data 06. 04. 2009

31.03.2009 g. VTORNIK
1. KRATOK PREGLED NA NASTANI
- Продажбата на Космофон и на неговиот
генерален дистрибутер и продажен синџир,
Германос Телеком Скопје, денес топ тема во
сите печатени медиуми. Новиот газда е
Телеком
Словенија.
Купопродажниот
договор, во вкупна вредност од 190 милиони
евра, за стопроцентна сопственост над двете
компании, беше потпишан вчера во Атина,
меѓу словенечкиот Телеком и Космоте и
Германос.
Своите
потписи
на
купопродажниот договор ги ставиле Михаел
Цамас, главен извршен директор на
Групацијата Космоте и Бојан Дремељ,
претседател на Бордот на директори на
Телеком Словенија. Во текот на вчерашниот
ден, од Космоте не открија повеќе детали од
договорот, a немаше ниту информации за
тоа, колку биле тешки понудите на
преостанатите
понудувачи,
турските
телекомуникациски компании Туркчел
(мобилен оператор) и Турк Телеком (фиксна
телефонија)...
Ова
преземање
ги
надополнува
нашите
активности
во
Македонија и ја продолжува нашата
стретагија за прераснување во еден од
водечките телекомуникациски провајдери во
ЈИЕ,истакна Дремељ.
Вечер пак пренесува дека и
Мактел чека амин за присоединување на Тмобиле. -По најавите од германскиот
телекомуникациски гигант Дојче Телеком за
спојување на единицата Т-Хоум, која нуди
фиксна телефонија со своите мобилни
операции од Т-Мобиле, такво нешто ќе се
прави и во Црногорскиот телеком. Од
компанијата каде мнозински сопственик е
Дојче Телеком соопштија дека акционерите
на редовното Акционерско собрание на 30
април ќе ја разгледуваат одлуката за
присоединување
на
друштвата
со
ограничена одговорност Т-Мобиле и
Интернет Црна Гора кон матичната
компанија. Црногорскиот телеком под истото
име ќе продолжи да постои како
универзален наследник на двете компании.
Во Македонски телеком, пак, кој исто така е
во доминантна сопственост на Дојче

Телеком, не откриваат кога ќе го
присоединат кон себе мобилниот оператор ТМобиле Македонија. Менаџментот на
Македонски Телеком досега не донел одлука
за спојување со Т-Мобиле Македонија...
Дали и кога ќе се случи такво нешто, засега
не можеме да прецизираме... Неодамна
главниот извршен директор на Македонски
Телеком,
Николај
Бекерс
најави
изненадување за корисниците во земјава
што би вклучувал пакет на заеднички услуги
од фиксната и мобилната телефонија...
-Владата во февруари потрошила
повеќе пари отколку што прибрала,
создавајќи на тој начин дефицит во буџетот
од близу 28 милиони евра, објави Утрински
весник.- Имено, во февруари, во државната
каса се слеале околу 152 милиони евра, a се
одлеале 179 милиони евра. Пад во
прибирањето
на
приходите
е
најзабележителен во делот на наплатата на
ДДВ. Ова го потврдуваат и Царината и
Министерсгвото за финансии, а значи дека
граѓаните се помалку купуваат и трошат, а
компаниите се послабо работат. Регистриран
е голем пад и во прибирањето на
капиталните
приходи.
Она
што
е
забележително во февруарскиот извештај за
реализација на буџетот е дека се уште е,
јака” наплатата на акцизните стоки, која
бележи благ пад само во однос на јануари.
Надлежните остануваат на тврдењето дека
потфрлањето во буџетот во првите два
месеца е ниско, односно 3% во однос на
минатата година, a 4% во однос на
проекциите од оваа година. Според
експертите, овој минус во буџетот е одамна
натфрлен, со оглед на тоа дека Владата за
годинава имаше повисоки проекции за
приходи во однос на минатата година за
цели 14%.
-Отпуштања на работниците во 17
од вкупно 24 индустриски гранки имало во
Македонија во текот на изминатава година, а
забележително е што трендот на намалување
на бројот на работниците во индустријата
непрекинато трае повеќе години, истражува
Нова Македонија. Државниот завод за

статистика вчера објави дека бројот на
работниците во индустријата во февруари
годинава се намалил за 4,4 отсто во
споредба со истиот месец минатата година.
Глобалната криза предизвика намалување
на побарувачката за домашните производи
на странските пазари, поради што
менаџерите беа принудени да го намалат
производството и да ги отпуштаат вработените. Статистиката покажува дека во
изминатава година најзагрозени биле
работните места на текстилците, на рударите
и на работниците од металната индустрија...
Бугарска
фирма
го
мерка
Сведмилк, објави Дневник.- Бугарска фирма
којштоа сакала да гради млекарница во
Битола е заинтересирана за преземање на
Сведмилк, велат наши извори. Според нив,
деновиве Хипо алпе адрија требало да ја
активира хипотеката на имотот на
млекарницата, но поради отсуство на
директорите на фирмата, засега се е
одложено. Во „Хипо” вчера ни рекоа дека
менаџментот имал веќе преговори со
раководството на млекарницата. - Опремата
се наоѓа во млекарницата и е во употреба...
Во Сведмилк велат дека појавувањето на
бугарската компанија е една од причините
зошто
сегашниот
сопственик
на
млекарницата Моше Баум последниве
десетина дена стагнира со исплатата на
парите на млекопроизводителите на кои им
должи над четири милиони евра.
Според анализата на Бизнис,
акциите на компаниите кои работат добро и
остваруваат профит, и покрај падот на
нивната вредност, не треба да се продаваат.
Според зборовите на директорот на
Институтот за економски науки од Белград,
Дејан Ериќ, иако состојбата на Белградската
берза е депресивна, сепак, во тешки услови,
какви што се оние што сега ги поминуваат
пазарите на капиталот, не треба да се шири
песимизам, туку треба да се биде реален. На
Белградската берза постојат компании кои
остваруваат приход и прават профит, но, и
покрај тоа, нивната вредност на берзата
паѓа.

2. TOP VESTI - RELEVANTNOST PO BROJ NA OBJAVI
1. „ТЕЛЕКОМ СЛОВЕНИЈА” НОВ ГАЗДА НА „КОСМОФОН” (*****)
2. КРСТЕВСКИ ЌЕ ГО ПРИЗЕМЈИ MAT (***)
ДНЕВНИК
с.5
с.5
с.5
с.6
с.6

МИНУС ОД 27 МИЛИОНИ ЕВРА ВО БУЏЕТОТ
ТЕЛЕКОМ СЛОВЕНИЈА НОВ ГАЗДА НА „КОСМОФОН
БЕНЗИНОТ ПОСКАПЕ
КРСТЕВСКИ ЌЕ ГО ПРИЗЕМЈИ MAT
БУГАРСКА ФИРМА ЦЕЛИ ВО „СВЕДМИЛК”

БИЗНИС
с.3 “ТЕЛЕКОМ СЛОВЕНИЈА” НОВ ГАЗДА НА “КОСМОФОН” И НА “ГЕРМАНОС”
с.7 АКЦИИТЕ НА ПРОФИТАБИЛНИТЕ КОМПАНИИ НЕ ТРЕБА ДА СЕ ПРОДАВААТ
с.8 ЗК „ПЕЛАГОНИЈА” СО НОВ ОДБОР НА ДИРЕКТОРИ
с.8 ПРОДОЛЖУВА ТРГУВАЊЕТО СО АКЦИИТЕ НА АДГ „МАВРОВО“
с.9 ОФИЦИЈАЛНИОТ ПАЗАР ГО НАПРАВИ ПРОМЕТОТ НА БЕРЗАТА
с.10 СИТЕ СЕКТОРСКИ ИНДЕКСИ НА ВОЛ СТРИТ ВО МИНУС
с.11 ДОЛАРОТ ЗАЈАКНУВА ВО ОДНОС НА ЕВРОТО
с.11 ЦЕНАТА НА НАФТАТА ПРОДОЛЖУВА ДА ПАЃА

УТРИНСКИ ВЕСНИК
с.7
с.8
с.9
с.9

MAT МОЖЕ ДА ОСТАНЕ БЕЗ ДОЗВОЛА ЗА РАБОТА?
БУЏЕТСКАТА ДУПКА ВО ФЕВРУАРИ 28 МИЛИОНИ ЕВРА
„ТЕЛЕКОМ СЛОВЕНИЈА” НОВ ГАЗДА НА „КОСМОФОН”
„ФЕРШПЕД” ЌЕ ДЕЛИ ДИВИДЕНДА

с.9 ПОСКАПЕНИ НАФТЕНИТЕ ДЕРИВАТИ

ВЕЧЕР
с.6 ТЕЛЕКОМ СЛОВЕНИЈА ГИ КУПИ КОСМОФОН И ГЕРМАНОС
с.6 МАКТЕЛ ЧЕКА АМИН ЗА ПРИСОЕДИНУВАЊЕ НА Т- МОБИЛЕ
с.7 БЕНЗИНИТЕ ПОСКАПЕА ДО ЕДЕН ДЕНАР

ВРЕМЕ
с.5 БЕНЗИНОТ ПОСКАПУВА ЗА ЕДЕН ДЕНАР
с.6 ИНСПЕКТОРИТЕ КОНЕЧНО ВЛЕГОА ВО СВЕДМИЛК
с.6 СЛОВЕНЦИТЕ НОВИ ГАЗДИ НА „КОСМОФОН”

ВЕСТ
с.3 БЕНЗИНИТЕ ПОСКАПИ ЗА ЕДЕН, ДИЗЕЛОТ ЗА 1,5 ДЕНАРИ
с.3 “ТЕЛЕКОМ СЛОВЕНИЈА” ГО КУПИ “KOCМOФОН”
с.6 МАТ ДОЛЖИ 20,2 МИЛИОНИ ЕВРА

НОВА МАКЕДОНИЈА
с.9 ОТПУШТАЊА ЈА ТРЕСАТ МАКЕДОНСКАТА ИНДУСТРИЈА
с.9 БЕНЗИНИТЕ ПОСКАПУВААТ ДО 1 ДЕНАР, ДИЗЕЛОТ ЗА 1,5 ДЕНАР
с.9 „ТЕЛЕКОМ СЛОВЕНИЈА” ГО КУПИ „КОСМОФОН” ЗА 190 МИЛИОНИ ЕВРА

ШПИЦ
с.8 УЈП ВЛЕЗЕ ВО „СВЕДМИЛК”
с.9 ПОСКАПЕ БЕНЗИНОТ
с.10 КОСМОФОН И ГЕРМАНОС ВО СЕМЕЈСТВОТО НА ОН НЕТ

Data 06. 04. 2009

broj 68
BERZANSKI PREGLEDNIK NA NASTANI VO PE^ATENI MEDIUMI

берзНИК

7

01.04.2009 g. SREDA
1. KRATOK PREGLED NA NASTANI
Логин системи, нашиот регионален увозник и
дистрибутер на ИКТ производи и решенија и
ЕМС2, светскиот лидер за производи, услуги
и решенија за складирање електронски
податоци и нивно управување, вчера
потпишаа договор за дистрибутерство и
деловна соработка во Македонија, Албанија
и Косово, пренесуваат денешните весници.
Согласно договорот, веќе од овој месец,
Логин системи ќе ги увезува и дистрибуира
производите на ЕМС2 во регионот на трите
земји, преку селектиран број од околу 50
стручни и агилни компјутерски фирми.
Според деловниот план, во наредните шест
до девет месеци, двете компании ќе
инвестираат директно на пазарот приближно
100.000 евра во различни активности, преку
набавка на опрема, нови вработувања,
едукација на реселерите и подготовка на
малите и средни претпријатија за
искористување на производите и решенијата
на ЕМС2. Покрај оваа директна инвестиција,
фирмите во земјава ќе може да ги користат и
финансиските услови што ги нуди ЕМС2 за
лизинг преку деловните банки.
Денес ќе читате и дека кризата ги
преполови нарачките. -Македонија е мала
економија и без излез на море, која сепак ги
поврзува истокот и западот, северот и југот,
што може да преставува и нејзина предност
поради географската местоположба во
центарот на Балканскиот Полуостров, и да
помогне за зголемување на конкурентноста
на претпријатија и на инвестициите. Ова во
својот говор го кажа министерот за
економија Фатмир Бесими на сесијата на
Економската комисија при ОН за Европа, на
која тој зборуваше за влијанието на
финансиската криза врз малите и отворени
економии на пазарот на трудот.

Бесими во својот говор, како што
јави МИА од Женева, се осврна на
економската состојба и развојната економска
програма на Македонија во однос на
глобалните економски движења и светската
економска криза, со посебен акцент на
влијанието на кризата во социјалната сфера,
како што се пазарот на труд, пазарот на
капитал и трговската состојба.
Инаку најзастапена вест во
весниците и денес, случајот Сведмилк.
Утрински
весник
објави:-Сведмилк,
деновиве врие од финансиски, трудови,
ветеринарни и пазарни инспектори, кои го
чешлаат работењето на млекарницата, за да
откријат што навистина се случува во
капацитетот кој со месеци е цел на секакви
шпекулации за криминални дејства.
Инспекциската акција следува по неколкумесечните апели од земјоделците,
Владата да преземе мерки и да го расчисти
криминалот во млекарни-цата.
-Пелагониските фармери бараат
оставка од Владата, е насловот во Нова
Македонија.-Гневни и разочарани што
нивниот проблем и по осум месеци тапка во
место, пелаго-ниските фармери вчера
побараа оставка од Владата. Се пожалија
дека семејствата им се дојдени на питачки
стап, децата се им гладни, а тие умираат од
грижи и ги повикаа сите земјоделци на
масовни протести.
-Во Сведмилк непријавен данок за половина
година, пишува Вест.-Инспекторите од
Управата за јавни приходи, Пазарната,
Финансиската
и
од
Ветеринарната
инспекција, во деталната истрага за
работењето на Свидмилк, неофи-цијално
откриле околу 350 палети трајно млеко со
поминат рок и непријавен данок за околу

половина година. Млекото, кое е околу два
милиона литри, било складирано во
магацини во непосредна близина на
млекарницата.
Вечер пак објави:-Вработените во скопската
млекарница Сведмилк шест месеци работат
без плати, а не им се платени ниту
придонесите... Од Управата за јавни приходи
вчера не сакаа однапред да обелоденат што
нивните испектори затекнале во Сведмилк
бидејќи, според нив, се работи за даночна
тајна.
Во земјава нема да се отвораат
S.O.S продавници-Во Македонија нема да се
отвораат социјални продавници по теркот на
оние во земјите од опкружувањето, наменети
за пазарување на најсиромашните слоеви
граѓани. Вице-премиерот Зоран Ставрески
смета дека е нереално да се отворат такви
продавници каде стоката за широка
потрошувачка ќе може да ја купуваат
најсиромашните граѓани за многу ниски
цени.
Вечер пренесува дека сите
корисници на услугата Call&Surf на
Македонски Телеком добиваат екстра
изненадување од еден месец гратис
уживање
и
тестирање
на
MaxTV.
- Секој корисник, кој ќе склучи
договор за некој од пакетите Call&Surf, ќе
може бесплатно да ужива и во извонредната
понуда и можностите кои ги нуди MaxTV. Во
текот на тест периодот, корисникот ќе плаќа
само месечен надомест за Call&Surf пакетот,
а за MaxTV нема да плаќа никаков
надоместок. Бесплатен ќе биде и Max plus
пакетот кој корисникот може да го активира
на барање, а содржините од видеотеката ќе
се наплатуваат по редовни цени известуваат од Македонски Телеком.

2. TOP VESTI - RELEVANTNOST PO BROJ NA OBJAVI
1. BO “СВИДМИЛК” ОТКРИЕН НЕПРИЈАВЕН ДАНОК ЗА ПОЛОВИНА ГОДИНА (*****)
2. MAT КРИВИЧНО ЌЕ ГО ГОНИ КРСТЕВСКИ (****)

ДНЕВНИК

с.5 СТЕЧАЈ ЗА „СВЕДМИЛК” ИЛИ ПРОТЕСТ ВО ФАБРИКАТА

с.6 „ЛОГИН СИСТЕМИ” УВОЗНИК НА ЕМЦ2

с.5 MAT КРИВИЧНО ЌЕ ГО ГОНИ КРСТЕВСКИ

с.6 „СВЕДМИЛК” СКРИЛ 2.000 ТОНИ РАСИПАНО МЛЕКО
с.7 MAT ЌЕ ГО ТУЖИ КРСТЕВСКИ
с.7 ОДЗЕМЕНА ДОЗВОЛАТА НА „ДИНЕВ БРОКЕР”

БИЗНИС
с.3 “ЛОГИН СИСТЕМИ” ОФИЦИЈАЛЕН УВОЗНИК И ДИСТРИБУТЕР НА
СВЕТСКИОТ ЛИДЕР ЕМС2
с.4 MAT СО КРИВИЧНА ПРИЈАВА ПРОТИВ КРСТЕВСКИ
с.6 ОСЛАБЕ ВРЕДНОСТА НА ДОЛАРОТ

с.5 ДРЖАВАТА НЕМА ПАРИ ЗА ВЕТЕНИТЕ ПОВОЛНИ КРЕДИТИ
ВЕЧЕР
с.6 ДИНЕВ БРОКЕР ОДИ ВО ЛИКВИДАЦИЈА
с.6 КРИЗАТА ГИ ПРЕПОЛОВИ НАРАЧКИТЕ
с.7 ВРАБОТЕНИТЕ ШЕСТ МЕСЕЦИ БЕЗ ПЛАТА
с.7 MAT ЌЕ ГО ТУЖИ КРСТЕВСКИ

с.8 ПРЕСТАНУВА СО РАБОТА БРОКЕРСКАТА

ВЕСТ

КУЌА ДИНЕВ БРОКЕР

с.6 BO “СВИДМИЛК” ОТКРИЕН НЕПРИЈАВЕН ДАНОК

с.8 ФИНАНСИСКИОТ СЕКТОР ОПАДНА ЗА 5,62 ПРОЦЕНТИ

с.6 АГЕНЦИЈАТА НАЈАВИ ПРАВНИ МЕРКИ ПРОТИВ MAT

с.8 БЕРЗИТЕ СО ПЕСИМИЗАМ ГО ЧЕКААТ САМИТОТ Г20

с.8 РЕЦЕСИЈАТА ИСПРАТИ 500 КОНФЕКЦИОНЕРИ ДОМА

с.9 АКЦИИТЕ НА „МАВРОВО” ИСКЛУЧЕНИ ОД КОТАЦИЈА
с.9 МБИ 10 ГО ПРОДОЛЖИ РАСТОТ

НОВА МАКЕДОНИЈА

УТРИНСКИ ВЕСНИК

с.9 ПЕЛАГОНИСКИТЕ ФАРМЕРИ БАРААТ ОСТАВКА ОД ВЛАДАТА

с.10 MAT СО КРИВИЧНА ЗА КРСТЕВСКИ

с.9 СЕ РАЗЖЕШТИЈА ОБВИНУВАЊАТА МЕЃУ MAT И АЦВ

с.10 „ЛОГИН СИСГЕМИ” БЕЛЕЖИ ПАД НА ПРОДАЖБАТА ОД 20 ДО 30
ОТСТО

‘ШПИЦ

с.10 ТРАЈНО ОДЗЕМЕНА ДОЗВОЛАТА НА, ДИНЕВ БРОКЕР”

с.8 HOВ ФАРМEРСКИ БУНТ

с.10 КРЕДИТИТЕ ЌЕ НЕ ИЗГОРАТ ЗА ЕДЕН ДО ДВА ПРОЦЕНТНИ ПОЕНА

с.8 ИЗБОРИТЕ АНТИФРИЗ ЗА ПЛАТИТЕ

ВРЕМЕ

с.10 „ДИНЕВ БРОКЕР” ОСТАНА БЕЗ ДОЗВОЛА

8

берзНИК

broj 68
BERZANSKI PREGLEDNIK NA NASTANI VO PE^ATENI MEDIUMI

Data 06. 04. 2009

NAJTRGUVANI HARTII OD VREDNOST VO REGIONOT ZA PERIOD OD 26.03.- 2. 04 2009

Data 06. 04. 2009

broj 68
BERZANSKI PREGLEDNIK NA NASTANI VO PE^ATENI MEDIUMI

берзНИК

9

NAJLIKVIDNI HARTII OD VREDNOST VO REGIONOT ZA PERIOD OD 26. 03- 2. 04 2009

10

берзНИК

broj 68
BERZANSKI PREGLEDNIK NA NASTANI VO PE^ATENI MEDIUMI

Data 06. 04. 2009

САМИТОТ НА Г-20 ЗАВРШИ

Билијарда долари за излез од финансиските јами

О

бнова на довербата, растежот и
вработувањето, се основните
точки од завршниот документ на
самитот на Групата 20 индустриски
најразвиени земји и држави со економии
во драстичен пораст, којшто се одржа на
2. април во Лондон. Во декларацијата
што ја донесоа лидерите на Самитот на Г20, во која беа вперени очите на целата
светска јавност основните точки од
завршниот документ се срочени во
следнните реченици:
-Ние сме соочени пред најголемиот
предизвик во современата историја за
светската економија. Криза, која се
заостри по претходната криза, која го
засега животот на жените, мажите и
децата во сите земји и пред која ние
треба да се обединиме, за да ја
надминеме. Една светска криза бара
светско решение, се посочува во
завршното коминике на средбата.
-Ние денеска се ангажираме да
направиме се, што е неопходно за да:
- да бидат обновени довербата,
растежот и вработувањето;
- да се активира повторно
финансискиот систем, за да се обнови
кредитирањето;
- да се зајакне финансиското
регулирање, за да се зачува довербата;
- да се финансираат и рефинансираат
нашите финансиски институции, за да
биде надмината таа криза и да не се
дозволат други кризи од вакви размери;

- да се поддржат светската трговија и
инвестиции, како и да се отфрли
протекционизмот;
- да се изгради еколошка и трајна
обнова.
Ова се идеите и чекорите според кои
во иднина лидерите на најмоќните
економии во светот планираат да се
справат со глобалната финансиска криза.
Но,што им претходеше на овие крајни
мерки, за што се се разговараше, кои
беа одредените ставови и мерки што ги
предложија светските лидери на овие
земји уште еднаш ќе се навратиме,
аналогно на изјавите што тие ги пренесоа
преку светските медиуми.
БАРАК ОБАМА- МОБИЛИЗАЦИЈА НА
СВЕТОТ ВО БОРБА СО КРИЗАТА
- Претседателот на САД Барак Обама
по средбата со британскиот премиер
Гордон Браун, во Лондон, еден ден пред
почетокот на самитот на Г20 изјави дека
сите земји треба да дејствуваат заедно
против економската криза.
-Светот е исправен пред најтешката
криза од Втората светска војна, посочи
Обама. Тој го повика светот да го отфрли

протекционизмот и истакна дека
разликите меѓу одделните земји се
изнасилени.
-Средбата на врвот на Г-20 не може
да си дозволува половични мерки и треба
да се насочи врз заедничките погледи, а
не врз епизодните разлики, подвлечеа
Обама, цитиран од Франс прес.
Обама, кој стапнува на светската
сцена за прв пат откако беше избран за
претседател, има за цел да ја зацврсти
како економијата на Америка, така и
репутацијата на неговата земја во светот,
пишуваат американските медиуми.
Претседателот на САД ги оспори
критиките дека неговата земја е во
конфликт со другите држави за
неопходноста од прелевање повеќе пари
во економијата со цел за нејзино
стимулирање .
-Наполно сум убеден дека оваа
средба ќе го покаже огромниот консензус
за неопходноста од усогласено работење
за да се справиме со овие проблеми,
посочи тој.
Тој ги повика земјите да го
стимулираат растот и заедно да
дејствуваат за регулаторната реформа,

Одлуките, соопштени на средбата на врвот на Г-20 се
најголемиот координиран план за оживување на
економијата досега... спас , излез на светската
економија од финансискиот колапс

Data 06. 04. 2009

broj 68
BERZANSKI PREGLEDNIK NA NASTANI VO PE^ATENI MEDIUMI

берзНИК

11

разговорите како и во дијалогот што е
воден пред лидерите да ја отпочнат
претпладневната прва сесија на самитот,
има напредок.
Премиерот Гордн Браун и натаму
настојувал да се остварат сите цели што
Велика Британија како домаќин ги
поставила и како предлог-заклучоци им
ги понудила на другите учесници во
работата на конференцијата.
Министерот Менделсон, сепак, истакнал
дека се уште останале несогласувањата
околу прашањето колку дополнителни
средства да му се дадат на ММФ, потоа
околу регулирањето на работата на т.н.
даночни прибежишта, земји со лабави
даночни прописи, како и за
потикнувањето на глобалната трговија.
Од извори блиски до британската
делегација, Би-Би-Си по првата сесија
информираше дека мала е веројатноста
дека ќе се постигне целосна согласност
без да западнат во протекционизам и без
да дозволат други грешки како оние кои
на времето придонесоа за Големата
депресија.
-Не треба да ја повториме таа грешка,
рече Обама на заедничката прес
конференција со Гордон Браун, ден пред
Самитот.
- Американскиот претседател Барак
Обама ги повика лидерите кои
учествуваат во работата на групата Г20
да изнајдат заеднички основи за договор
за сегашната финансиска и економска
криза. Зборувајќи претпладнево на
заедничка прес конференција во Лондон
со британскиот премиер Гордон Браун,
претседателот Обама рече дека разликите
во гледањата што се уште постојат меѓу
учесниците на самитот, се широко
пренагласени, настојувајќи да внесе
поголем оптимизам во однос на текот на
конференцијата и на постигањата што од
неа треба да произлезат, јави дописникот
на МИА од Лондон.

регулација на светскиот финансиски
пазар.
Меркел рече дека го поддржува
ставот на францускиот претседател
Никола Саркози дека лидерите на Г-20 не
треба да се задоволат „со слаби
компромиси на состанокот.
- Ќе настојуваме да усвоиме
конкретни и обврзувачки мерки кои во
иднина нема да можат да се
заобиколуваат, рече канцеларката.
Таа нагласи дека земјите од Г-20
мора -од конкретната криза да извлечат
конкретни поуки. - Многу е важно да
извлечеме поуки од сегашната криза, а
не се да протуркаме под тепих и во
иднина да ги повторуваме грешките од
минатото, додаде Меркел.
- Сигурна сум дека лидерите на Г-20
нема да ја втурнат главата во песок, туку
дека ќе реагираат енергично и
одговорно, рече Меркел, која нагласи
дека тоа сега е од особена важност,
бидејќи светот е на пресвртница.

МЕРКЕЛ ПОБАРА КОНКРЕТНИ
РЕЗУЛТАТИ
- Германскиот канцелар Ангела
Меркел денеска пред заминувањето за
Лондон, каде ќе учествува на Самитот на
Групата 20 економски најразвиени земји,
изјави дека ќе стори се за тој форум да
заврши со конкретни резултати.
- Германија сака конкретни резултати
и силна порака од овој самит, рече
Меркел, нагласувајќи при тоа дека пред
се мисли на конкретни мерки за

ЗА РАЗЛИЧНИ ПРАШАЊА
–РАЗЛИЧНИ СТАВОВИ
- Учесниците на самитот на Г20 што
изутрината на 2. април почна во
лондонскиот деловен центар Ексел
забележаа прогрес во преговорите, но за
многу прашања имаа разијдувања-или
едноставно не се усогласија, соопштија
претставниците на Даунинг стрит 10.
Министерот за бизнис во британската
Влада лорд Менделсон, во изјавата за БиБи-Си, потврдил дека во текот на

од сите на самитот за дополнителни
трошоци за стимулирање на банките и
стопанството, на што остро се противат
Франција и Германија.
Овие две членки на ЕУ се заканиле
дека нема да го потпишат завршниот
документ на крајот од самитот, ако
наместо поцврсти регулативни мерки за
банкарскиот и финансискиот систем, се
инсистира на продолжување на
пумпањето нови пари за финансискиот
сектор.
Министерот Менеделсон, кој до
минатата есен беше комесар за трговија
на ЕУ, признал и дека премиерот Браун е
преголем ентузијаст околу содржината на
завршниот документ.
Но сепак во конструктивна
атмосфера, сепак се постигна спогодба за
поттикнување на светската трговија и за
ограничување на протекционизмот.
Некои земји на Европската унија,
меѓутоа, и натаму инсистирале за
донесување мерки што ќе ги регулираат
платите, премиите и отпремнините на
банкарите, со што другите не се
согласувале, прашање за кое се водела
подолга расправа.
ТРОЈНО ЗГОЛЕМУВАЊЕ НА
ФОНДОВИТЕ НА ММФ
- Светските лидери, собрани на
самитот на Групата 20 индустриски
најразвиени земји од светот и држави со
економии во драстичен раст (Г20) се
согласија тројно да ги зголемат
средствата на ММФ за да се изборат со
најлошата економска криза

12

берзНИК

broj 68
BERZANSKI PREGLEDNIK NA NASTANI VO PE^ATENI MEDIUMI

Data 06. 04. 2009

ПРЕКУ ЛОГИН СИСТЕМИ, ЕМЦ- ВО МАКЕДОНИЈА

Инвестиција од 100.000 евра
-Логин системи ќе ги увезува и
дистрибуира производите на ЕМС2 во
регионот на Македонија, Албанија и
Косово, преку селектиран број од околу
50 стручни и агилни компјутерски
фирми.Оваа соработка е дел од договорот
за дистрибутерство и деловна соработка
во овие три земји, што минатата недела
го потпишаа Логин системи и ЕМЦ2,
односно домашниот регионален увозник и
дистрибутер на ИКТ производи и
решенија и светски лидер за производи,
услуги и решенија за складирање
електронски податоци и нивно
управување.
Според деловниот план, во наредните
шест до девет месеци, двете компании ќе
инвестираат директно на пазарот
приближно 100.000 евра во различни
активности, преку набавка на опрема,
нови вработувања, едукација на
реселерите и подготовка на малите и
средни претпријатија за искористување
на производите и решенијата на ЕМС2.
Покрај оваа директна инвестиција,
фирмите во земјава ќе може да ги
користат и финансиските услови што ги

Покрај директната инвестиција, фирмите во земјава ќе
може да ги користат и финансиските услови што ги нуди
ЕМС2 за лизинг преку деловните банки
нуди ЕМС2 за лизинг преку деловните
банки. -Почестени сме што ЕМС2 не
избра токму нас за свој стратешки
партнер за регионот што го опслужуваме,
истакна Венко Глигоров, генерален
менаџер. Заедно со ЕМС2 и нашите
реселери, ќе понудиме решенија за
ефикасно складирање, архивирање и
реставрирање, управување и заштита на
податоците кај малите и средни
претпријатија, како и владините
институции, банките и
телекомоператорите, рече Глигоров, кој
посочи дека денес Логин системи на
трите пазари на кои е присутен
Македонија, Албанија и Косово, е
стационирана на четири локации Скопје,
Битола, Тирана и Приштина. А, моментно,
има околу 60 вработени и прави годишен
промет од 12 милиони долари.
Лука Топиќ, генерален менаџер на ЕМС2
за јадранскиот регион, потенцираше дека

поради своето директно и успешно
присуство на наведените локации, Логин
системи одлично се вклопува во
стратегијата на ЕМС2 за успешно
опслужување на пазарите во Македонија,
Албанија и Косово. А, според Гоце
Јанкуловски, продажен менаџер во ЕМС2
за регионот, ЕМС2 од компанија само за
решенија за складирање податоци,
прераснала во вистински лидер за
решенија за инфраструктури за
информациски менаџмент со решенија за
складирање, архивирање и бекапирање.
А, како што рече, најголемата вредност
ЕМС2 (која има свој дел од една десетина
и во технологијата за реализацијата на
проектот суперкомпјутер, промовиран
неодамна во земјава), ја дава со
прикажувањето и искористувањето на
информациите на начин, кој дава
најголеми придобивки за фирмите и
институциите.

МАСИТ СО НОВО РАКОВОДСТВО

Васко Кроневски, нов претседател
- На третото годишно собрание на
Стопанската комора за информатички и
комуникациски технологии – МАСИТ,
одржано на 31 март, избрано е ново
раководство на Комората.
Како што соопштуваат од МАСИТ, на
Собранието присуствувале над 70 отсто
од членките на МАСИТ, и се избрани нови
претставници во Управниот одбор,

Надзорниот одбор, Судот на честа, како и
претседател на Собранието кој воедно е
и претседател на МАСИТ. Мандатот на
новото раководство е до 31 март 2011
година.
Новиот претседател на Собранието на
МАСИТ е Васко Кроневски, Васко
Кроневски, од фирмата Некстсенс, а за
претседател на Управниот одбор е избран
Горан Митрески, а за претседател на

Надзорниот одбор е избран Илија
Секуловски од Семос, а за претседател на
Судот на честа избран е Горан Попоски
од Кејблтел.
На Собранието бил презентиран и
предлогот за стратешки план, предлогакциски план и предлог-финансиски план
за работата на Комората. Пред
присутните бил претставен и проектот за
институционален развој на МАСИТ.

Data 06. 04. 2009

broj 68
BERZANSKI PREGLEDNIK NA NASTANI VO PE^ATENI MEDIUMI

СРЕДБА НА СОЈУЗОТ НА
СТОПАНСКИ КОМОРИ
СО СИГМА

Јавна оценка
за јавните
набавки
- Сојузот на стопански
комори на Македонија на
1.април оваа година
на средба со експерти од
СИГМА побара вклучување на
тројца претставници на бизнис
заедницата во Државната
комисија за жалби по јавни
набавки.
Целта за ваквото барање ,
како што вели Владимир
Матевски, извршен директор
на ССК, - е да се претстави
мислењето на бизнис
секторот, не само од правен,
туку и од суштински аспект.
Тој додаде дека на средбата е
истакнато оти е потребно
формирање тело за евалуација
на критериумите за јавни
набавки.
Сојузот на стопански
комори и минатата година
беше активно вклучен на
работните средби и посетите
што ги организираат
експертските тимови на
СИГМА.
СИГМА
претставува заедничка
иницијатива на Европската
унија и Организиција за
економска соработка и развој
ОЕЦД, која има активности во
повеќе области од системот на
јавно управување, а јавните
набавки претставуваат едно
од нејзините приоритетни
полиња на интерес. Таа
соработува со Европската
комисија, со сите земји членки
на ЕУ, како и со земјите
кандидати за членство во
Унијата. Како дел од
предпристапните активности,
а по барање на Европската
комисија, СИГМА спроведува
повеќе мисии за оценка на
системот на јавното
управување во Република
Македонија заради
изготвување Извештај за
состојбата во областа на
јавните набавки и други
аспекти од јавното
управување кој ќе биде
доставен до Европската
комисија на нејзина
надлежност.
Претставници на СИГМА се во
работна посета на Македонија
со цел подготовка на оценка
на системот на јавните
набавки за оваа година.

берзНИК

13

БИЗНИС КОНФЕРЕНЦИЈА СО РОУАН ГИБСОН

Стратегии за профит во услови на рецесија
Инвестирајте во иднината на Вашиот бизнис,
слушнете практични информации и толкувања
за рецесија и иновативни стратегии за
зголемување Вашата продажба и профит во
услови на економски кризи, директно од
најголемиот светски ескперт во оваа област –
Rowan Gibson. Бидете и Вие дел од елитната
конференција која ќе се одржи на и искористете
ја шансата на едно место да се запознаете со
врвните менаџери на македонските компании,
да размените мислења, идеи и контакти. Ова е
повикот со којшто реномираната агенција Triple
S Learning ве поканува на една од нивните
атрактивни бизнис конференции , која ги
организира во Македонија.
-Додадете го името и на Вашата компанија
покрај многуте успешни како: Microsoft, Nokia,
Heineken, Philips, Roche, ING Bank, Ernst &
Young, Investec, IBM, Bayer, Philips,
Siemens, Volkswagen, Gap, Renault, Mercury
International, Nestle, Nike, Delloite, Procter &
Gamble, TNT со кои Роуан Гибсон веќе
соработувал и придонел за нивниот развој и
светски успех.
Кога сите други стравуваат за своето
место на пазарот, Вие почнете да го
планирате профитот!
ПРОДАЖБА ВО ТУРБУЛЕНТНИ ВРЕМИЊА
Слушнете од прва рака од најдобриот светски
експерт какви стратешки чекори да преземете
за Вашата компанија не само да излезе
недопрена од светската економска криза, туку и
да профитирате од новонастанатата глобална
ситуацијаКако што изјавува Rowan Gibson за
Македонија: Дури и најлошите економски
времиња можат да бидат најдобриот момент за
Вашиот бизнис да ја надмине конкуренцијата и
да го зголеми профитот!
Секој менаџер во моменти на економска
рецесија размислува како да ја одржи и зголеми
продажбата кога куповната моќ на луѓето опаѓа.
Како да продавате на пазар на кој купувачите
повеќе не купуваат? Како да склучувате големи
зделки на пазар на кој купувачите се плашат да
инвестираат? Дознајте ги одговорите на оваа
бизнис конференција.
Победници во 21-от век ќе бидат оние кои и
во најтурбулентните економски времиња ќе
бидат расположени за промени, оние кои
постојано ги редефинираат нивните индустрии,
оние кои создаваат нови пазари, оставаат зад
себе светли траги и кои постојано го
предизвикуваат ‘статус квото’.
ROWAN GIBSON
Роуан Гибсон е светски познат експерт за
стратегии за избегнување и надминување на
ефектите од глобалната рецесија и радикална
иновацијa. Денес, неговото време е посветено
на пишување, консултантство и јавно говорење.
Низ изминатите две децении Роуан
соработувал и бил дел од успехот, но и
помогнал на многу светски познати компании
како Microsoft, Nokia, Heineken, Philips, Roche,
ING Bank, Ernst & Young, Investec, IBM, Bayer,
Philips, Siemens, Volkswagen, Gap, Renault,
Mercury International, Nestle, Nike, Delloite,
Proctel & Gamble, TNT... Многу врвни светски
менаџери и политичари присутвувале на
неговите конференции, одново и одново канејќи
го признатиот експерт да биде гостин спикер.
Само дел од таа импозантна листа се: Том
Питерс, Бил Гејтс, бившиот британски премиер
Тони Блер.
Во неговите излагања тој објаснува како да се

осознаат нови можности за раст, посочува
стратегии за справување со глобалната
рецесија. Неговиот единствен начин на
пренесување на знаењето преку мешавина на
најнови информации, инспиративни говори и
теорија ја плени бизнис публиката низ целиот
свет.
-Во секоја економија постојат моменти на
продажна и финансиска криза. Ќе ви покажам
дека и најлошите економски времиња можат да
бидат најдобриот момент за Вашиот бизнис да ја
надмине конкуренцијата и да го зголеми
профитот!
ЗА НЕГОВИТЕ ГОВОРИ
Роуан Гибсон секогаш ги прилагодува своите
излагања кон земјата во која гостува. Своите
примери и контекстот на презентацијта ги
базира врз темелно истражување за економијата
на земјата во која говори. Дополнително,
користи многу динамичен стил на приказ на
примерите преку моќни илустрации на слајдови
со само една реченица за опис, секогаш
успешно доловувајќи ја поентата на кажаното.
Тој секогаш остава простор и публиката да му се
обрати нему, т.е. секогаш постои можност за
прашања и дискусија. Она што е особено
значајно за неговите презентации е што сите
совети се апсолутно и веднаш применливи, што
е број еден причина тој повторно и повторно да
биде ангажиран од светските корпорации и
компании.
Конвенционалното размислување е
бескорисно во неконвенционален свет.
ИНОВАЦИЈА ДО КОРЕН
Новата книга на Роуан Гибсон, Иновација до
корен беше објавена во март минатата година.
Објавена од Harvard Business School Press, оваа
книга претставува прецизна шема за тоа како да
се изгради систем за иновација во компанијата,
кој реално кажано – функционира. Она што ја
прави оваа книга различна од сите претходни на
оваа тема е што тука реално се понудени
практични и структурирани совети за тоа како
да се почне, подобри и усоврши иновативноста
во компанијата. Принципите врз кои се заснова
Иновација до корен се веќе испробани на
пазарот и покажале одлични резултати.
Коментари од читателите и критиката:
„Конечно, книга која ни кажува што всушност
претставува иновацијата и како можеме да ја
втемелиме во ДНКта на нашата компанија.
Одлична книга водич со прекрасни примери“
„Се’ досега иновацијата е религија без
библија. Оваа книга ја пополнува таа празнина
со сеопфатна визија и конкретен план за
дејствување.“
„Во време кога се појавуваат многу книги на
оваа тема, Innovation to the core претставува
поглед како да се втемели иновацијата и да се
гледа на неа како на културолошко прашање.“
Лидери на 21-от век ќе бидат оние кои ќе ги
трансформираат нивните компании во нешто
што наликува на теренско возило - ќе има
способност да се адаптира на сите препреки и
секаков терен, моќно возило кое сепак ќе биде
лесно за маневрирање.
Во склоп на Конференцијата, Стратегии за
раст и профит во услови на рецесија ќе се
одржат три засебни сесии на Прашања и
Одговори со Rowan Gibson водена од модератор
на која дел од учесниците на Конференцијата ќе
имаат можност во живо да постават прашање и
добијат одговор од Rowan Gibson.

14

берзНИК

broj 68
BERZANSKI PREGLEDNIK NA NASTANI VO PE^ATENI MEDIUMI

Data 06. 04. 2009

ЛИДИЈА ТРИПУНОВСКА, ГЕНЕРАЛЕН МЕНАЏЕР НА МАРИЛИ

Менаџерството не е предодредено за мажите!

- Маркетинг-агенцијата Марили, годинава по
13-ти пат ја организираше манифестацијата Избор на 10 најуспешни жени менаџери од
Македонија за 2008 година. Од каде идејата за
ваква манифестација, кои се условите за да се
најде одредена личност во рамките на ваквиот
избор и кои се бенефитите од ваквото
признание, разговараме со Лидија
Трипуноска, генерален менаџер на Марили,
агенција за маркетинг, издавачка и
видеопродукциска дејност.

ОД КАДЕ ИДЕЈАТА ЗА ИЗБОР НА
РАКОВОДНИ ЛИЦА ТОКМУ ОД ПОНЕЖНИОТ
ПОЛ?
Идејата за избор на најуспешни жени
менаџерки во Република Македонија произлезе
од моите бројни контакти во областа на
маркетингот токму со менаџери на многу
компании, меѓу нив нормално и со жени кои
беа на одговорни и раководни позиции. Со
некои од нив остварив и поблиски, пријателски
контакти и дознав за нивниот пат до успехот. Ги
слушав нивните кажувања колку е напорно
истовремено да се биде и менаџер, и сопруга,
и мајка. Слушав за нивните откажувања од
многу задоволства, со цел за да се одговори на
функцијата, да се биде прв човек на фирмата.
Сето тоа ме инспирираше и ми даде идеја дека
на тие жени треба да им се оддаде едно
признание и почит. И, така дојде до
манифестацијата - избор на 10 најуспешни
жени -менаџери, од различни области и
дејности од приватни компании. Личностите
кои влегуваат во избор за менаџер на годината
ги запознаваме преку нашите маркетиншки
проекти или пак ни биле препорачани од
деловни партнери и колеги, а ја почитуваме и
личната согласност на кандидатките да бидат
застапени во изборот.
КАКО ГИ ИЗБИРАТЕ КОНКУРЕНТИТЕ КОИ ГИ
НОМИНИРАТЕ ЗА ОВА ПРИЗНАНИЕ... КАКО
ГИ СЛЕДИТЕ, ИМА ЛИ КОНКУРС, СЕ
ПРИЈАВУВААТ ИЛИ...?
Марили е во бизнисот инволвирана со
години, и има долга листа на компании
раководени од жени. Факт е дека од листата
исцрпевме многу успешни менаџерки, досега
130. Исто така, факт е дека сепак не може да
се познаваат и знаат сите, затоа што тие што
се на врвни позиции, се малку. Но, секогаш во
тие добри компании има успешни жени, кои се
и на втори или на трети раководни позиции.
Некои од нив ги запознаваме лично, но
повеќето од нив и ни ги препорачуваат. Потоа,
нашиот тим нормално води сметка за каква
компанија се работи, го слушаме мислењето на
вработените за нивниот менаџер...
ПОСТОЈАТ ЛИ ОДРЕДЕНИ КРИТЕРИУМИ
КОИ ЛИЧНОСТА КОЈА ШТО ВЛЕГУВА ВО
ТРКАТА ЗА МЕНАЏЕР НА ГОДИНАТА ТРЕБА
ДА ГИ ИСПОЛНУВА?
-Да. Пред се, треба да има постигнато
високи резултати во годината во која што ја
избираме. Значи, да се издвојува во својата

Во јавноста провејуваше
впечаток како бизнисот да беше
резервиран за посилниот пол.
Меѓутоа, приватизацијата им
даде можност на многу жени,
иако и во семејни бизниси
полесно да се реализираат.
После повеќе од една деценија,
порасна самодовербата и
самопочитта кај жените
менаџери
жените многу потешко доаѓале на врвни
позиции. Имало голема хиерархија, и тие што
стасувале до одредени врвни позиции
навистина биле многу, многу способни. Тоа
можам да го поткрепам и со моиве избори,
бидејќи од големите компании и сега има многу
малку жени кои влегуваат во вакви избори.

Агенцијата Марели- е регистрирана
1993 г. а, активно со постојани
издавачки проекти започнува од
1997 г. Од лани емитува и
видеопродукциски проекти.. Овие
се постојани, а работат и со други
маркетиншки проекти...
дејност, односно, ако е винарија да биде
најуспешна од винариите, ако е текстил да
биде најуспешна во таа година во текстилот, да
постигнала посебни резултати. И врз основа на
тоа ја правиме селекцијата, секако со
почитување на личната согласност да се
учествува во изборот. Затоа што, некои не
сакаат да учествуваат во вакви избори кои се и
медиумски покриени. Потоа, треба да имаме
некое согледување за тоа каков е односот кон
вработените.
Можам да забележам дека по повеќе од една
деценија, порасна самодовербата и
самопочитта кај жените менаџери. Сметам
дека сега на оние кои работат во приватните
компании многу им е полесно да се докажат и
сакаат тоа и да се вреднува и да се респектира
и со радост ги прифаќаат овие манифестации
во кои и медиумски се експонирани. Ова е
убава манифестација, традиција, која сметам
дека треба да продолжи да живее, иако
првично беше поставена како идеја која ќе ги
поддржи жените во битката за остварувања во
најзначајните и највлијателните сфери во
општеството. Ова од причина што тогаш во
јавноста беше присутен впечатокот дека
бизнисот е резервиран за посилниот пол.
Меѓутоа, приватизацијата им даде можност на
многу жени, иако и во семејни бизниси,
полесно да се реализираат. Инаку, од моето
искуство знам дека успешни жени имало и во
минатиот систем, но токму во тој период

ИМАТЕ ЛИ СЕГА ВО КОНКУРЕНЦИЈАТА ЗА
ИЗБОР НА МЕНАЏЕР НА ГОДИНАТА,
УЧЕСНИЧКИ ОД ПОГОЛЕМИ КОМПАНИИ?
- Менаџерките што ги избравме оваа година
раководат со доста големи и докажани
компании во нашата држава, но и надвор од
нашите граници. Значи имаше и од помали и
од средни, но и од големи компании.
Инаку, на листата на топ 10, сите ја имаат
истата титула. Целта не е натпревар во самиот
избор и издвојување на една индивидуа, туку
целата е да се покаже дека успешни жени на
менаџерска позиција има во различни области
и дејности. Е сега, навистина има дејности во
кои јас секогаш можам да најдам жена –
менаџер, како да речеме во текстилот,
финансиите, но потешко се наоѓа во
металната индустрија, затоа што таму има и
помалку образован женски кадар. Тоа е
предодредено и со нашето образование и
традиција, каде се насочува жената за работа.
Инаку, и досега сум кажала и во други
медиуми, дека жената може да биде успешна
во секоја област. Нема дејност во која таа не
може да се докаже.
Значи, жените менаџери се подоследни,
попринципиелни, подомаќински се однесуваат
и едноставно многу внимаваат за тоа што го
прават, што и каков рејтинг ќе постигнат. Не им
е сеедно и помалку влегуваат во
непредвидливи ризици.
КОЛКУ ВЛЕГУВААТ ВО КОНКУРЕНЦИЈА ЗА
ИЗБОР?
-Најмалку 50. Отприлика од секоја дејност
по пет и анализираме која во таа дејност е
најдобра. Врз база на сопствено истражување,
поткрепено и со согледување на наши
соработници од областа на економските науки,
статистиката, видни личности од
новинарството кои го следат и медиумскиот
аспект на компаниите имаат и свои анализи,
согледувања и сугестии во изборот.
КОЛКУ ЛУЃЕ ЈА СОЧИНУВААТ КОМИСИЈАТА

Data 06. 04. 2009

broj 68
BERZANSKI PREGLEDNIK NA NASTANI VO PE^ATENI MEDIUMI

Десет најуспешни менаџерки во 2008 година
Александра Андревска од Европски универзитет, Ирена Атанасова од Промес ДОО,
Лукреција Маљковиќ-Атанасова од Академијата за протокол, Светлана Брајкоска од
Туристичката агенција Парадисо флај, Весна Миладинова од текстилната конфекција
Албатрос, Марија Митева од Винарската визба Сковин, Роза Поповска од козметичкото
студио Ласер естетик, Љубица Рубен од Прва правна фирма Менс легис, Ѓулај
Салиевска од Секјуриком и Кристина Тодоровиќ-Николиќ од маркети Тинекс.
КОЈА ГО ПРАВИ ИЗБОРОТ?
-Околу 10 се постојани соработници, со кои
ние од Марили постојано сме во соработка и ги
користиме нивните сознанија. Кандидатките се
следат од повеќе аспекти во повеќе фази и
различни возрасти. Желбата ни е да ја
покажеме различноста на возрасните групи.
Значи не е најбитна возраста и големото
искуство, туку најбитни се некои
предиспозиции која таа личност треба да ги
поседува како карактерна особина надградена
со знаење, умеење за раководење со група и
пријателско однесување.
НАПИШАНИ ЛИ СЕ ТИЕ КРИТЕРИУМИ?
-Пред се, би рекла констатирани. Имено,
личноста која е успешен менаџер, независно
дали е маж или жена, мора да има лидерски
способности, организациски вештини,
натпросечна комуникација, визија, истрајност,
натпросечна амбициозност и, во вакви услови
на транзиција, мора да е многу издржлив
човек. Значи сепак се работи за некои
предиспозиции кои во бизнисот мора да ги
поседува и жена и маж. Кога на тоа ќе се
додадат и семејните обврски што ги има
жената, тогаш сам по себе се наметнува
заклучокот дека станува збор за исклучителни
жени, кои успеваат да го организираат
семејството, да бидат и мајки во оваа
традиционална средина... И мислам затоа
заслужуваат внимание и почит.
ШТО ДОБИВААТ ПРИ ИЗБОРОТ?
- Признание за најуспешна жена менаџер на
Република Македонија. Овде би кажала дека
од 2003 г. започнавме соработка и со
дијаспората, и имавме петпати избор и во
Шведска, Канада... Годинава не успеавме
навреме да се договориме за терминот со
менаџерката која требаше да дојде од
Канада...
Тоа значи дека излеговме од границите на
земјава и стекнавме нови искуства,
направивме компарација што значи да се биде
менаџер во поразвиени економски средини од
нашата. Се работи за жени кои беа
сопственички на медиуми, а сега веќе
добиваме по препорака од нив и многу
поквалитетни луѓе на раководни функции.
Можноста за избор од дијаспората ни се
зголеми, затоа што пак, за од таму да ги
добиете најдобрите, треба време...
Дијаспората ја обработуваме и во нашиот
друг маркетиншки проект, бизнис каталог на
Република Македонија и таму внесуваме
компании коишто се успешни на наши
иселеници, луѓе кои се успешни во своите
дејности во странство..
СЕ СЛУЧИЛО ЛИ ДОСЕГА, ВО ОВИЕ 13
ГОДИНИ ДА ИЗБЕРЕТЕ ЗА МЕНАЏЕР ИСТА
ЛИЧНОСТ ПО ВТОР ПАТ?

-Реизбор на иста личност не. Меѓутоа, избор
на менаџер од иста компанија, да. Значи после
неколку години да има друг менаџер од иста
компанија. Неспорно е дека квалитетните
менаџери се во квалитетните компании.
ИМАТЕ ЛИ СОРАБОТКА СО ДОСЕГА
ИЗБРАНИТЕ МЕНАЏЕРИ. ДАЛИ ТИЕ
ПОДОЦНА СЕ ВКЛУЧУВААТ ВО ВАШАТА
АГЕНДА ЗА ИЗБОР, ПРЕПОРАКИ, ПОМОШ
ВО РЕАЛИЗАЦИЈА НА СЛЕДНИТЕ
МАНИФЕСТАЦИИ ЗА ИЗБОР НА МЕНАЏЕР
НА ГОДИНАТА?
-Постојано соработуваме, добиваме препораки,
а соработуваме со нив и во нашите други
маркетиншки проекти. Ги негуваме односите, а
за 10-годишниот јубилеј Марили издаде
монографија, и тогаш ги собрав сите дотогаш
избрани најуспешни менаџерки. Целта ни беше
да ги поврземе, да си помогнеме, да
размениме искуства, да се поддржиме и

берзНИК

15

соседство нема. Битно е што годинашниве
избрани менаџери се солидни и работат не
само со соседството, туку и со Европа и со
светски компании. Оваа последната
манифестација го потврди тоа, затоа што
голем дел од нив се респектирани и работат со
извоз во најразвиените земји....
ЗНАЧИ ЛУЃЕТО ШТО ЈА ДОБИВААТ ВАШАТА
ПЛАКЕТА СИ НОСИ БЕНЕФИЦИИ И НАДВОР
ОД ЗЕМЈАТА?
-Апсолутно, тоа само покажува дека нивото
во нашата држава е високо и менаџерите се
веќе вреднувани како многу солидни надвор.
Докажани и признаени и на меѓународно ниво,
меѓутоа можеби им недостасувало признание
од сопствената држава и тоа секако им е многу
драго...
ДАЛИ, ПОРАНО ИЛИ ПРВО ИЗБРАНИТЕ
МЕНАЏЕРИ СЕ СЕУШТЕ НА ТИЕ ПОЗИЦИИ?
-Имам сознанија дека преку 90% од тие
избрани менаџерки се сеуште на тие позиции.
Ако не во истите компании во кои биле тогаш,
повторно се на чело во други компании или во
меѓувреме отвориле сопствен бизнис. Уште
еднаш ќе потенцирам. Во нашата средина, а и
насекаде во светот жената за да биде на
висока менаџерска позиција и да води успешен
приватен бизнис, мора да е многу способна...
Значи да биде прифатена во нешто што се
смета за машка работа ....

Соња Николовска од ТАТ, беше во изборот на мак менаџер, значи избор за
најуспешни менаџери и на мажи и на жени. Значи таа не беше избрана од нашата
агенција. Мак менаџер беше манифестација која вклучуваше и мажи и жени и
токму поради неа и пропадна таа манифестација.. Поради тоа и нема жена –
менаџер од банкарскиот сектор... Но во секој случај беше тешко после таква афера
да правите манифестација од сличен карактер....
едноставно како идеја да пласираме дека некој
ги вреднува жените менаџери и има каде да
бидат спомнувани..
ДАЛИ МЕЃУ КРИТЕРИУМИТЕ ЗА ИЗБОР СЕ
ЗЕМА ВО ПРЕДВИД И РАКОВОДЕЊЕ СО
ОДРЕДЕН МИНИМУМ НА ВРАБОТЕНИ?
-Минимум има. Кандидатката за успешен
менаџер мора да раководи барем со 10
вработени, кои ги организира во секојдневните
задолженија и обврски. Значи мора зад неа да
има тим, за да можат да дојдат до израз
организациските способности и лидерските
афинитети. Инаку, изборот исклучиво се
спроведува во приватни фирми, а не во
државни институции. Тоа е еден од најважните
критериуми што не се променува, иако имаме
многу препораки и добри менаџери и во други
институции. Но, јас лично сметам дека
успешен менаџер во овие услови на
транзиција е оној кој што ќе створи капитал,кој
ќе создаде приход, и ќе подели плати. Тоа
можеби во наши услови е и најтешко...
КОНТАКТИРАТЕ ЛИ СО ВАКВИ СЛИЧНИ
АГЕНЦИИ ВО СОСЕДСТВОТО?
- Минатата година имавме гости од
Стопанската комора на Република Србија. Тие
беа изненадени од ваквиот избор. Кај нив има
избор на менаџери, воопшто не само на жени...
Мислам дека има и во Хрватска. А, годинава
гостин ни беше и словенечкиот амбасадор кој
ја поздрави ваквата манифестација. Значи
вакви слични манифестации во нашето

СО ШТО ДРУГО РАБОТИ ВАШАТА
АГЕНЦИЈА?
-Паралелно со овој проект- избор на
најуспешни жени -менаџери, 13 години
подготвуваме и Бизнис каталог на Република
Македонија. Проект којшто беше замислен
објективно да го прикаже реалниот бизнис во
државата независно дали се тоа домашни или
странски компании, од различни области и
бранши. Целта беше да зборуваме каде тој
бизнис се случува, да се исцрпат повеќе
податоци за државата, поради што внесуваме
податоци за климатските, хидрометролошки,
културно – историски карактеристики,
археолошкото богатство, па се до економските
теми. Всушност нашиот каталог го достигна
нивото на инфлајт часописите кои што одат во
странските авиокомпании и во бизнис салоните
на нашите аеродроми и други значајни
институции од домашен и меѓународен
карактер.
ШТО ВО ИДНИНА?
-Нашата интенцијата е и натаму да се
зголемува соработката со дијаспората. Имаме
сопствена веб страница веќе 11 години...
Каталогот претставува и база за нашиот нов
видеопродукциски проект. Проект кој зборува
за бизнисот и културата преку соодветни гости,
атрактивен серијал на емисии кој се емитува
на сателитски канал- Сител 3, за промоција на
се она што е Македонија и потенцијалите за
развој...

16

берзНИК

broj 68
BERZANSKI PREGLEDNIK NA NASTANI VO PE^ATENI MEDIUMI

Data 06. 04. 2009

ВЕСТИ... БАЛКАН...
ЗАПАДЕН БАЛКАН

ХРВАТСКА

ЕУ подготви помош од 150 милиони евра

Европската унија подготви антикризен пакет помош за земјите од
Западен Балкан и за Турција, вреден 150
милиони евра, кој на земјите од регионот
ќе им биде достапен преку
претпристапните фондови на Унијата,
изјави генералниот директор на
Директоратот на Европската комисија за
проширување, Мајкл Ли.
Ли на Конференција за координирање
на донациите за Западен Балкан и за
Турција, која се одржа во Тирана,
истакна дека ЕУ подготвила пакет помош
со цел во надминувањето на сегашната
глобална економска криза да им помогне
на земјите-членки на Унијата, но и на
партнерските земји во регионот.
Конференцијата, се одржа под
покровителство на албанската Влада и
Европската комисија.

- Анти-кризниот пакет за земјите од
регионот изнесува 150 милиони евра
преку ИПА фондовите, а подоцна и 600
милиони евра од меѓународните
финансиски институции, нагласи Ли на
отворањето на конференцијата.
Тој додаде дека целта на собирот е
странската помош за земјите од регионот
да се направи што поефикасна.
- Важно е парите на даночните
обврзници од донаторските земји да
бидат искористени со цел да се постигнат
најдобри резултати, објасни Ли.
На конференцијата учествуваа 200
претставници на меѓународните
финансиски инситуции, донатори од
земјите-членки на ЕУ, претставници на
ОН, како и инситуции од земјите на
Западен Балкан, Турција и ЕК за
регионот.

СРБИЈА

Произведено првото пунто во Застава
Крагуевачката фабрика за
автомобили Застава го промовираше
првото Пунто 188, од пробната серија од
35 автомобили, кој ја носи
ознаката ФИАТ.
Промоцијата на првиот примерок на
пунто, кој е песок боја, со сериска
ознака 7.000.001, помина без голема
прослава, но во присуство на
многубројни новинари и сниматели.Како
што најави претседателот на Управниот
одбор на италијанската фабрика за
автомобили Фиат, Џовани Дефилипис,
дневно ќе се произведуваат 20 возила, а
до крајот на следниот месец дневното
количество би требало да биде зголемено
на 100.
Со субвенционирано кредитирање од

државата, за купување на автомобилите
пунто, произведени по лиценца на Фиат,
чекаат речиси 20.000 граѓани на Србија.

Инфлацијата во март 0,5 отсто
Инфлацијата во Србија во март била 0,5
проценти, а растот на цените во првите три
месеци достигнал 5,8 проценти, соопшти
Републичкиот статистички институт.
Малопродажните цени во Србија во март
биле 9,9 отсто повисоки во споредба со
истиот месец минатата година.
Трошоците за живот во март биле 0,4
проценти повисоки во споредба со
февруари, додека годишниот раст на
расходите за живот достигнал 9,1
проценти, се наведува во соопштението.

Драч-индустриско
пристаниште за Косово
и за Македонија
Албанската Влада работи на проект за изградба
на индустриско пристаниште во Драч, главно за
потребите на Косово и на Македонија, изјави
албанскиот министер за економија и енергетика,
Генц Рули, на Економскиот форум што се одржа во
Тирана.
Претходно на барање на косовската Влада да и
го отстапи пристаништето Шенѓин, властите во
Тирана изразија подготвеност да му отстапи на
Косово едно од своите пристаништа.
Министерот се задржа и на приливот на странски
инвестиции во неговата земја за минатата година.
Според него, лани тој бележи пораст од 60 проценти
споредено со 2007 година, достигнувајќи 600
милиони евра. Од своја страна министерот за
финансии Ридван Боде, на Форумот нагласи дека во
Албанија нема внатрешни проблеми, но има
проблеми кај банките кои работат во оваа земја,
иако ниту една од нив не изјавила дека се соочува
со потешкотии или проблеми во функционирањето.

Изгласан ребаланс
на буџетот
Хрватскиот парламент на трети април
го прифати од Владата предложениот
ребаланс на буџетот за 2009 гсодина, со
кој буџетските приходи се намалени од
124 на 116 милијарди куни (едно евро7,462 куни), а расходите од 126,9 на
121,5 милијарди куни, пренесе
хрватската агенција Хина.
За предложениот ребаланс гласаа 79
од 140-те пратеници. Дел од
претставниците на националните
малцинства, и покрај тоа што се дел од
владеачката коалиција, не го поддржаа
ребалансот.
Во предлогот Владата посочи дека
ребалансот се базира на прогнозите за
намалување на бруто националниот
производ (БНП) за два проценти и
инфлација од 2,6 проценти на годишно
ниво.
Со ребалансот буџетскиот дефицит се
сведува на 1,4 од БНП, а дефицитот на
консолидираните јавни расходи на 1,6
проценти од БНП. Владата подвлече дека
цел на ребалансот е гарантирање на
социјалните права, поточно заштитата на
социјално загрозените и затоа семејните
и детските вишоци, помошта за
социјално загрозените, пензиите и
другите социјални плаќања ќе останат
непроменети.

ГРЦИЈА

Ситибанк казнета за измама
на потрошувачите
Грчкото Министерство за развој
и одреди казна од еден милион
евра на американската Ситибанк за
измама на грчките потрошувачи,
пренесе ИТАР-ТАСС.
Утвредено е дека 85-те
филијали на Ситибанк во Грција на
грчки клиенти им продавале
обврзници на банкротираната
американска банка Леман брадерс,
претставувајќи ги како 100
проценти заштитен и гарантиран
капитал. Како резултат на ова,
според оценка на грчкото
Министерство за развој, околу
2.000 клиенти на Ситибанк биле
измамени.
Уверени во соопштената гаранција
за инвестицијата, тие вложиле во
банката околу 200 милиони евра.
Ситибанк ги распространувала

вредносните документи на Леман
брадерс на грчкиот пазар од 2004
до 2008 година, а ги предлагала на
обичните вложувачи, а не на
специјализирани инвеститори, кои
имаат искуство во ризичните
операции на фондовската берза.
Финансиските продукти на Леман
брадерс на вложувачите им се
претставувале како инвестициски
инструменти со висока доходовност
и нулта ризик за првичниот
капитал.
Заменик министерот за развој,
Георгиос Влахос, изјави дека
казната од еден милион евра и е
наметната на Ситибанк заради тоа
што банката не ги информирала
инвеститорите за ризиците на
обврзниците на Леман брадерс, кои
им ги предлагала.

Data 06. 04. 2009

broj 68
BERZANSKI PREGLEDNIK NA NASTANI VO PE^ATENI MEDIUMI

берзНИК

17

ВЕСТИ... БАЛКАН...
АЛБАНИЈА

Транзитна земја од Транс-Јадранскиот гасовод

Албанија ќе биде дел од ТрансЈадранскиот гасовод. Во текот на
работата на Економскот форум во Тирана
странските компании покажале интерес
Албанија да биде земја транзит за овој
проект.
Во моментот Албанија, Косово и Црна
Гора се единствени европски држави кои
не се поврзани со меѓународни госоводни
мрежи. Но, се чини дека кога барањата
за гас се повеќе се зголемуваат, за
Албанија е неопходно да биде дел од
оваа меѓународна мрежа.
Еден од овие проекти е и ТрансЈадранскиот, кој почнува од Бари,
Италија, ќе поминува низ градот Семан,
Албанија и ќе завршува во Солун, Грција.
Но, политичката одлука за тоа се
очекува да биде донесена во втората
половина од оваа година, пишува
весникот Панорама. Според
претставникот на Стат-Оил, Наске
Афезоли, за овој поект во тек биле
разговорите со грчката Влада, со
албанската разговорите биле позитивни,
како и оние со италијанската.
Албанија и Грција, додава тој, во
проектот се само транзитни земји и како

такви ќе биле многу значајни за Европа,
кога станува збор за снабдувањето со
гас. Проектот предвидува развој на
природни резервоари за гас во Албанија,
и е многу значаен за самата енергетска

структура на земјата, бидејќи влијае во
враќањето на употребата на гас во
земјата и се очекува да влијае во
порастот на сигурноста во снабдувањето
со енергија во земјава.

БИХ

Помош од една
милијарда евра
Босна и Херцеговина ќе побара помош од
ММФ за да ги ублажи последиците од
рецесијата, најави гувернерот на
централната банка, Кемал Козариќ. Според
него, се работи за помош вредна една
милијарда евра.
Преговорите со ММФ ќе започнат на
10.април, после што ќе се договори точниот
износ и целта на меѓународната финансиска
помош.
Со ова БиХ се придружува кон групата
земји )Србија, Украина, Унгарија, Летонија
и Белорусија), кои, за да се спасат од
банкрот, веќе побараа помош од ММФ.
Како што е вообичаено, ММФ од БиХ ќе
бара кастрење на буџетските трошоци, а
први на удар ќе бидат расходите за
социјална помош и за воените ветерани.
Стопанството на БиХ лани оствари раст
од околу 5,5 отсто, а годинава веројатно
ќер бележи пад, како и другите земји во
регионот, заради падот на индустриското
производство и опаѓањето на глобалната
побарувачка. Притоа, најголемите
извозници, зеничкиот АрцеллорМитал и
мостарскиот Алуминиј, најмногу се погодени
заради падот на цената на металите.
Бих е увозно ориентирано стопанство,
тврди гувернерот Козарќ, па не е чудно што
имаат стапка на невработеност од фури
23,4 отсто, што е најголема стапка во
регионот, а таа веројатно заради кризата,
уште ќе се зголемува.

18

broj 68
BERZANSKI PREGLEDNIK NA NASTANI VO PE^ATENI MEDIUMI

берзНИК

Data 06. 04. 2009

ВЕСТИ... СВЕТ...
FANNIE И FREDDIE

Бонуси од 210 милиони долари
Fannie Mae и Freddie Mac,
американските хипотекарнофинансиски институции, исплатуваат
околу 210 милиони долари бонус на
своите вработени со објаснување дека
тоа е –за да ги задржат вработените.
Наспроти тоа што Fannie Mae побара
15 милијарди долари државна помош,
а Freddie Mac дури 45 милијарди
долари помош заради големите загуби.
Максималниот бонус за извршните
директори ќе изнесува 1,5 милиони
долари по човек, а ќе се исплатува во
текот на 18 месеци, до почетокот на
2010 година, дознава Wall Street
Journal.
James Lockhart, претставникот на
американскиот регулатор, извести дека
околу 51 милион долари се исплатени
кон крајот на 2008 година, а остатокот
ќе се исплатува во текот на оваа и
почетокот на следната година. Fannie и
Freddie во 2008 година објавија загуба
од 108 милиони долари.
Во писмото до регулаторот, чија
копија ја има весникот, регулаторот
Lockhart ги брани бонусите како

неопходни за задржување на
вработените, и вели дека не може да
ги наведе имињата на оние кои добиле
бонуси поголеми од 100.000 долари,
заради -приватни и безбедносни
причини.

FITCH RATINGS

Стрмоглав пад на европските
пазари во развој
Кредитната агенција Fitch Ratings во
својот нов извештај проценува дека
европските транзициски пазари, ќе
доживеат стрмоглав економски пад,
односно најголем пад на реалниот БДП
од времето на распаѓањето на
контролираните комунистички економии
во почетокот на деведесеттите години на
минатиот век. Fitch најавува и дека
споменатото економско опаѓање ќе се
рефлектира со низа трговски и
финансиски шокови, од кои ќе бидат
погодени регионите на Средна и Источна
Европа во периодот што доаѓа.
-Fitch прогнозира дека БДП во
европските транзициски земји оваа

година ќе забави за 3,1 отсто, со што се
започнува периодот на рецесија во овие
земји, откако растот во 2008 година
изнесуваше 4 отсто, а во петте години до
2007, БДП во просек растеше за 6,8
отсто, изјави Edward Parker, шефот на
одделот за пазарите во развој во оваа
меѓународна кредитна агенција.
-Во 2010 година очекуваме просечно
вкупно подобрување на БДП-то во
европските транзициски земји за само 1,4
отсто. Таа стапка на пораст на БДП не е
доволна за во тие земји да се запре
растечката невработеност и притисокот
на јавните финансии, заклучува Parker.

МИШЕЛИН

Зголемување на платите во
фабриките во Романија
Францускиот производител на гуми
Мишелин за пет отсто ќе ги зголеми
платите на вработените во трите фабрики
во Романија, соопшти на својот
електронски сајт романскиот весник
Зиарул финанчиар.
Согласно новиот колективен работен
договор Мишелин годинава ќе ги зголеми
платите за три проценти во март и за два

проценти од јули.
За 120 леи (30 евра) ќе се зголемат и
премиите што ќе се доделат за Велигден
и Божик. Парите планирани за одмор
истануваат на истото ниво - 850 леи (215
евра).
Во фабриките на Мишелин во
Романија работат повеќе од 3.000
вработени.

Програмата на бонуси беше остро
нападната од американската влада и
медиумите, кои се противат на
практиката на компаниите, кои
државната помош ја трошат за
наградување на своите вработени.

MAGYAR TELEKOM

За дивиденда
-260 милиони евра
Акционерите на Magyar Telekom на
годишното собрание одвоиле за исплата
на дивиденда 77,05 милијарди форинти
(260 милиони евра), од добивката за
2008 година, односно 0,25 евра по
акција, додека за резерви се издвоени
73,5 милиони евра. Дивидендата е иста
како и минатата година.
Компанијата, според меѓународните
сметководствени стандарди, покажа
добивка по оданочување 357 милијарди
евра и актива од речиси 4 милијарди
евра.
Magyar Telekom во периодот од 2009.
до 2013. Година планира да вложи 135
милиони евра во развој на новата
генерација мобилна мрежа, изјави пред
акционерите генералниот директор
Christopher Mattheisen. Лани компанијата
отпушти околу 1.800 работници или
15%, а за годинава се планира
отпуштање на уште 300, со што само
годинава би требало да се заштедат 6
милиони евра. Кон крајот на декември
водечкиот унгарски телеком вработуваше
вкупно 10.439 работници.
Mattheisen за годинава предвидува
пад на приходот за еден отсто, како
последица од рецесијата. EBITDA би
можела да падне за 1 до 2 отсто, но
затоа капиталните трошоци ќе останат на
ланското ниво.

Data 06. 04. 2009

broj 68
BERZANSKI PREGLEDNIK NA NASTANI VO PE^ATENI MEDIUMI

берзНИК

19

ВЕСТИ... СВЕТ...
MOODY’S INVESTORS SERVICE

ШВЕДСКА

Газпром со намален рејтинг
Moody’s Investors Service го намали
кредитниот рејтинг на руски Газпром од
А3 на Baa1, што е во склад со рејтингот
на Русија.
-Намалувањето на кредитниот
рејтинг на компанијата го одразува
ставот на Moody’s дека креаторите на
економскиот раст на Газпром и на
руската држава се силно поврзани, се
наведува во соопштението на рејтинг
агенцијата. Имено, движењата на
цената на нафтата и гасот и промените
во руската економија се фактори кои на
сличен начин влијаат на судбината и на
компанијата и на целата Федерација,
смета Moody’s.
Намалувањето на рејтингот дојде
еден ден откако Газпром, кој е
најзадолжена компанија во Русија, со
вкупен долг од 60 милијарди долари, ја
емитуваше првата руска еврообврзница
во последниве девет месеци. Газпром,
со продажба на двегодишни

еврообврзници инкасира 353 милиони
долари.
Инаку, руските медиуми објавија
дека поради намалената побарувачка на
руски гас во Европа, Газпром може да
го намали производството на гориво за
речиси 100 милијарди метри кубни. Тоа
е за 16 проценти помалку отколку
минатата година и е многу помалку од
претходно предвидените планови.
Намалувањето на побарувачката на
гас не е предизвикано само од
намалената потреба за гориво, која е
поврзана со кризата, туку важен фактор
претставува и ситуацијата со цената на
суровината. Како што е познато,
вредноста на гасот е обврзана со цената
на нафтата, но со полугодишно
задоцнување. На почетокот на годинава
рускиот гас е многу скап за Европа, а
по реакцијата за намалувањето на
цените на нафтата сега гасот
поевтинува.

Масовна невработеност
во 2011 година
Според најновите прогнози за
развојот на пазарот на трудот, шведската
Влада прогнозира масовна невработеност
во земјата која, според министерот за
финансии, Андерс Борг, во 2011 година
ќе достигне околу 12 проценти, јави
шведската телевизија СВТ.
Најновите проценки покажуваат дека
шведскиот бруто-национален производ
(БНП) годинава ќе се намали за 4,2
отсто, идната година ќе се зголеми за 0,2
проценти, а во 2012 за околу 4
проценти. Инаку, според претходните
владини прогнози објавени кон крајот на
јануари годинава, бруто-националниот
производ во Шведска требаше годинава
да се намали за само 0,8 отсто, но
најновите прогнози зборуваат за голема
промена. Шведскиот извоз е силно
погоден од падот на побарувачката во
светски рамки. Едновремено се очекува
намалување на инвестициите во
Шведска, како годинава, така и во
наредната година.

ММФ

Одложен кредитот за Летонија
ММФ го суспендираше кредитирањето
на Летонија, додека не се направи
поголем напредок во намалувањето на
јавната потрошувачка, потврди
летонската Влада, пренесува Financial
Times.
Летонија забрзано ги подготвува
дополнителните резови, за да може да го
одржи планот за стабилизација, тежок
7,5 милијарди евра и да ги растера
стравувањата дека ќе мора да ја отфрли
врзаноста со еврото и да ја девалвира

националната валута, откако ММФ
минатиот месец го одложи трансферот на
200 милиони евра.
Веста предизвика раст на премијата
на ризик од банкрот на земјата (CDS) за
71 базен поен на 930.
Втората транша на кредитот од ММФ
за Летонија е одложен за јуни, кога
Владата планира да излезе пред
парламентот со нов пакет за штедење.
Се поголема е можноста дека
буџетскиот дефицит на Летонија ќе ги

IBM

Пониска цена за преземање
на Sun Microsystems
Американскиот информатички гигант IBM ја намали
понудата за преземање на софтверската компанија Sun
Microsystems за околу 10 отсто, понудувајќи во замена
гаранција дека нема да се откаже од тој договор и во
случај на евентуални проблеми со регулаторот,
пренесува Wall Street Journal.
Како што се наведува во информацијата, IBM сега за
Sun Microsystems нуди 9 до 10 долари за акција, во
споредба со поранешната понуда во висина од 10 до 11
долари за акција, која беше објавена пред две недели,
во време на наводниот почеток на преговорите. Ако се
реализира оваа трансакција, која вреди шест милијарди
долари, тоа ќе биде најголемата аквизиција на IBM, со
што ќе се потврди решеноста на извршниот директор на
оваа компанија, Sam Palmisan, да ги искористи
предностите на рецесијата за купување компании во
период на намалени цени. Обединети двете компании би
контролирале 43 отсто од глобалниот пазар на сервери,
а IBM истовремено би добил прилика за зголемување на
продажбата на софтвери.

надмине планираните 5% од БДП,
договорени со ММФ, бидејќи падот на
стопанството е поголем од предвидениот.
Владата во моментов предвидува пад
на БДП во 2009 година за 12 отсто, за
разлика од очекуваниот пет процентниот
пад, во декември кога се водеа
преговорите со ММФ. Според
аналитичарите, тоа би можело да го
дуплира буџетскиот дефицит на околу
две милијарди долари, што е приближно
12 отсто од БДП.

БЕЛИКА БРИТАНИЈА

Банкарскиот сектор рапидно
отпушта работници
Британскиот сектор за
финансиски услуги го намалува
бројот на вработени со најголема
брзина во изминатите 16 години
поради намалување на трошоците
и ублажување на штетните
последици од наглиот пад на
профитабилноста, се наведува во
резултати на истражување на
консултантската фирма CBI/PWC.
Во анализата е опфатен
тримесечен период до почетокот
на март, и е објавено дека само
девет отсто компании пријавиле
пораст на обемот на работење во
тој квартал, а дури 56 отсто
навеле дека обемот на работа им
е намален.
Истиот процент фирми
пријавиле и пад на заработката и

27 отсто компании очекуваат
понатамошен пад во следните
месеци. Вкупно 40 отсто фирми
во текот на тој квартал бележеле
намалување на бројот на
вработени што е најголем пад од
1993 година. Се очекува и
во следното тримесечие
намалување на работната сила во
околу 38 отсто компании.
Вкупно 45 отсто од фирмите
опфатени со анкетата гледа
понатамошно влошување на
условите на финансиските
пазари, а две третини Британија
ја гледаат како помалку
конкурентен центар за
финансиски услуги отколку
порано што е последица на
глобалната кредитна криза.

20

берзНИК

broj 68
BERZANSKI PREGLEDNIK NA NASTANI VO PE^ATENI MEDIUMI

2.04.2009 g. ЧЕТВРТОК

1. KRATOK PREGLED NA NASTANI
Денес во фокусот на печатените медиуми,
вчерашната продажба на благајничките записи
на Народна банка на Македонија...-Таа, како
што објави Дневник, вчера прибра од банките 39
милиони евра од благајнички записи што ги
продаде со новата повисока референтната
каматна стапка од 9 отсто, објави Дневник. Банкарите сега нестрпливо очекуваат дали
Владата ќе и конкурира на НБМ со повисоки
каматни стапки на едномесечните државни
обврзници.
-Министерот за финансии, Трајко Славески,
како да отвора војна на два фронта и со Народна
банка на Македонија и со банките, на кои вчера
им упати директно предупредување, пренесува
Утрински
весник.-Некои
банки
објавија
симпатични профити за минатата година. Ако
сакаат да останат со добра заработувачка и
годинава, треба да се замислат дали ќе ги
зголемат каматните стапки, изјави вчера
Славески. Според него, ако банките ги поскапат
кредитите,
ќе
ги
изгубеле
клиентите,
илустрирајќи го тоа со пример дека ако
помалите трговци ги зголемат цените, ќе останат
без муштерии.
И Вечер со пораката на Славески кон
банкарите да размислат дали треба да ги
зголемат каматите на кредитите откако
Централната банка за два процентни поени ги
поскапе благајничките записи, минатата недела.
Оваа изјава на министерот за финансии следува
откако банкарите веќе јавно најавија дека ги
прават калкулациите за тоа колку ќе го поскапат
капиталот што ќе им го позајмуваат на граѓаните
и на стопанството. Според нив, поскапувањето
ќе важи за кредитите што допрва ќе се
одобруваат. Не е априлилили- скокнаа каматите
на картичките, пишува Вест...Од први април
каматите
на
кредитните
картички
во
Комерцијална банка се повисоки за еден
процент, но од таму и од другите поголеми банки
најавуваат дека допрва ке има ново
поскапување на кредитите, како последица на
неодамнешната одлука на Народна банка
каматата на благајничките записи да ја зголеми

Data 06. 04. 2009

-Банките ќе продаваат повеќе од агенциите за
недвижности, објави Нова Македонија. -Постои
голема можност македонските банки наскоро да
се претворат во агенции за недвижности и да
зачестат со огласи за продажба на станови
бидејќи станува извесно дека голем број
македонски граѓани нема да можат навреме да
ги отплатат станбените кредити. Анализата на
кредитите што ги издале банките во првите два
месеци од 2009 година покажува дека банките
се релаксирани кога станува збор за издавање
станбени кредити. Во јануари, годинава,
банките издале станбени кредити во вредност од
211,4 милиони евра, а во февруари оваа бројка
достигнала 213,1 милиони евра. Од друга
страна, банките во овој период станале
поскржави кон граѓаните кога станува збор за
издавањето потрошувачки кредити. Тие во
јануари издале потрошувачки кредити во
вредност од 368,3 милиони евра, а во февруари
оваа бројка се намалила на 366,1 милиони
евра...
Народна банка ланската година остварила нетодобивка во висина од 3.680.118.000 денари. Тоа
претставува пораст на добивката во споредба со
2007 година, кога изнесувала 2.221.859.000
денари, пренесува Бизнис. Според билансот на
успехот, приходите од камати од 2.498.281.000
денари во 2007 година се намалиле на
798.455.000 денари во 2008 година. Се
намалиле и нетo приходите од провизии, од
294.287.000 денари во 2007 година, на
218.200.000
денари.
Вредноста
на
нетонереализирани курсни и ценовни промени
изнесува 1.291.294.000 денари….
ВО него ќе читате и дека Комерцијална банка
нема промени во сопственичката структураСпоред Извештајот, ланската година не се
извршени промени кои се однесуваат на
акционери со квалификувано мнозинство од над
5% ниту, пак, се донесени одлуки со кои се
вршат големи измени во однос на идентитетот
или карактерот на Банката. Учеството на
странскиот капитал во Банката на 31.12.2008
година изнесува 50,20%. Бвропска банка за
обнова и развој е единствен акционер со

квалификувано учество во Банката, односно
поседува 5,935% од вкупниот број акции...
И денес топ тема во сите весници –Сведмилк:
-Оскарсон во Шведска, Сведмилк со фантомски
камиони и работници,пишува Нова МакедонијаBo млекарницата, засега, никој нема одговор за
тоа каде се две од неколкуте купени цистерни,
секоја со носивост од 20 тони млеко, кои ги има
на хартија, но ги нема во реалноста.
Недостигаат не само камиони, туку и милионски
суми, па прашањето не е дали таму има
криминал, туку дали има водја тој да биде
гонет..
-Владата
му
гарантирала
на
шведскиот фонд исплата на фармерите,
пренесува Утрински весник.- Шведскиот
државен фонд Сведфунд, поранешен акционер
во Сведмилк, потенцира дека добил потврда од
македонската Влада дека Феникс енерџи ќе им
ги исплати парите на фармерите. Од документот,
кој Сведфунд го добил од Министерството за
земјоделство, потпишан од заменик-министерот
Христијан Делев, јасно може да се види дека
Владата гарантира и препорачува целосна
трансакција на акции од старите на новите
сопственици на фабриката.
-Велија должи 500.000 евра на
Сведмилк и ги подбуцнува млекарите, објави
Вечер.-Сведмилк прогласува банкрот по што
стечајниот управник ќе ги утврдува причините и
последиците. Тешките политички манитулации
продолжуваат,а
најголемиот
поединечен
должник Велија Рамковски со близу 500.000
евра, наместо да ги плати парите наменети за
млекарите тој ги подбуцнува на штрајкови
надевајки се дека во хаосот ќе го забошоти
својот долг...
-Млекарите на протест,пренесува
Дневник.-Се очекува најмалку 5.000 млекари
денеска на пладне да се соберат пред
млекарницата Сведмилк. На вчерашните
состаноци по градовите е решено на протестот
освен битолските и прилепските млекари, да се
појават и млека-рите од источна Македонија и
од Скопско и од Кумановско...

2. TOP VESTI - RELEVANTNOST PO BROJ NA OBJAVI
1. МЛЕКАРИТЕ НА ПРОТЕСТ ПРЕД „СВЕДМИЛК” (*****)
2. СЛАВЕСКИ ОТВОРА ВОЈНА НА ДВА ФРОНТА И СО НБМ И СО БАНКИТЕ (***)
ДНЕВНИК

МЛЕКАРИТЕ

с.11
с.11
с.12
с.12
с.13

с.6 МАВРОВО ВО СТЕЧАЈ, РАБОТНИЦИТЕ НА ПРОТЕСТ

МЛЕКАРИТЕ НА ПРОТЕСТ ПРЕД „СВЕДМИЛК”
НБМ ПРОДАДЕ ОБВРЗНИЦИ ЗА 39 МИЛИОНИ ЕВРА
ПРЕДУПРЕДУВАЧКИ ШТРАЈК НА ГРАДЕЖНИЦИТЕ ВО „МАВРОВО”
МАКЕДОНСКАТА БЕРЗА ВО ПЛУС
НАФТАТА ПАДНА НА 48 ДОЛАРИ

БИЗНИС
с.3 СРЕДБА НА СОЈУЗОТ НА СТОПАНСКИ КОМОРИ СО ПРЕТСТАВНИЦИ ОД СИГМА
с.3 ВРАБОТЕНИТЕ ОД „МАВРОВО” НА ПРЕДУПРЕДУ-ВАЧКИ ШТРАЈК
с.5 ГРАЃАНИТЕ RИ ВРАЌААТ ЗАШТЕДИТЕ ВО БАНКИТЕ
с.7 ЗА АКЦИОНЕРИТЕ НА „РЕПЛЕК” ДИВИДЕНДА ОД 5.812 ДЕНАРИ ЗА АКЦИЈА
с.7 НАРОДНА БАНКА СО ДОБИВКА ОД 3,6 МИЛИЈАРДИ ДЕНАРИ
с.8 ГЛАВНИТЕ ИНДЕКСИ НА ВОЛСТРИТ СО МЕСЕЧЕН ПЛУС
с.9 МБИ 10 ПОРАСНА ЗА 2,49 ПРОЦЕНТИ

с.7 СЛАВЕСКИ: РАЗМИСЛЕТЕ ДАЛИ ТРЕБА ДА ГИ ЗГОЛЕМИТЕ КАМАТИТЕ!

ВРЕМЕ
с.6 ИНВЕСТИЦИСКИТЕ ФОНДОВИ ИЗЛЕГУВААТ ОД ПОНОРОТ
с.6 МАКЕДОНСКАТА БАНКА ЗА ПОДДРШКА НА РАЗВОЈОТ САМА ЌЕ ДЕЛИ
КРЕДИТИ
с.7 ЕКОНОМИЈАТА ЗАГЛАВИ
с.7 СИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ НА МЛЕКО НА ПРОТЕСТ

ВЕСТ
с.3 СКОКНАА КАМАТИТЕ НА КАРТИЧКИТЕ
с.6 MAT: HE КРИЕМЕ ПОДАТОЦИ ЗА ФИНАНСИСКАТА СОСТОЈБА

УТРИНСКИ ВЕСНИК

НОВА МАКЕДОНИЈА

с.9 СЛАВЕСКИ ОТВОРА ВОЈНА НА ДВА ФРОНТА И СО НБМ И СО БАНКИТЕ
с.10 ИМА ЛИ ТАЈНИ ПРЕГОВОРИ СО ММФ ВЛАСТА НИ ПОТВРДУВА НИ
ДЕМАНТИРА
с.10 ПОДЕЛЕНА ДИВИДЕНДА ОД 2,2 МИЛИОНА ЕВРА
с.11 ВЛАДАТА МУ ГАРАНТИРАЛА НА ШВЕДСКИОТ ФОНД ИСПЛАТА НА
ФАРМЕРИТЕ

с.8 ОСКАРСОН ВО ШВЕДСКА, „СВЕДМИЛК” СО ФАНТОМСКИ КАМИОНИ И
РАБОТНИЦИ
с.10 БАНКИТЕ ЌЕ ПРОДАВААТ ПОВЕЌЕ ОД АГЕНЦИИТЕ ЗА НЕДВИЖНОСТИ

ШПИЦ

ВЕЧЕР

с.6 „МАВРОВО” НА ПРЕДУПРЕДУВАЧКИ ШТРАЈК
с.8 ПАК ВO СКУТОТ НА ММФ?

с.3 ВЕЛИЈА ДОЛЖИ 500.000 ЕВРА НА СВЕДМИЛК - И ГИ ПОДБУЦНУВА

с.8 ГОШЕВ И ИЗЕДНАЧИ НА ВЛАДАТА

Data 06. 04. 2009

broj 68
BERZANSKI PREGLEDNIK NA NASTANI VO PE^ATENI MEDIUMI

21

3.04.2009 g. ПЕТОК

1. KRATOK PREGLED NA NASTANI
- Прогласувањето на Комерцијална банка за
најдобра банка во Македонија за 2009 година, од
њујоршкиот магазин Глобал фајненс, денес топ
тема во печатените медиуми. Како што соопшти
Комерцијална банка, ова претставува уште една
потврда за успехот и силната домашна и
меѓународна репутација што ја има оваа банка.
Наградата на Комерцијална банка свечено ќе и’
биде доделена на наградната церемонија
организирана од страна на магазинот Глобал
фајненс во Истанбул, Турција. Уредниците на
магазинот, во соработка со врвни стручни лица од
областа на индустријата и банкарството, 16 години
едноподруго ги прогласуваат најдобрите банки на
новите пазари на 22 земји од Централна и Источна
Европа..
И денес драмата меѓу фармерите и Сведмилк во
фокусот на сите весници. -Вчера фармерите
повторно протестираа. Тие се собраа пред Владата
за да побараат посредување од премиерот за
решавање на нивниот проблем, исплата на млекото
кое со месеци го предаваа во Сведмилк, а за кое
немаат
земено
ниту
денар....
Но,
за разлика од минатиот пат, кога фармерите беа
помногубројни, овој пат скопските, битолските и
прилепските фармери успеаја да оформат група од
едвај 200 луѓе. Причината за нивната
дестекуваност, според дел од нив, е притисокот
што го правела владеачката партија, објави
Утрински весник....
-Политичарите го уништија протестот на
млекарите, пишува Дневник.-Малиот број на
фармерите се должи на тоа што вчера и завчера
активисти на ВМРО-ДПМНЕ им ги плаќале сметките
во тамошните продавници на сите на кои
млекарницата им должи пари, тврдат учесниците
на протестот...
- Со трактори и крави ќе ја блокираат Битола
на денот на изборите, објави Вест. Околу 200
фармери од цела Македонија, на кои Свидмилк
веќе девет месеци им го плаќа предаденото млеко,
вчера мирно протестираа во Скопје. Сточарите
најпрвин ја блокираа улицата пред Влада и

берзНИК

побараа да се сретнат со премиерот Никола
Груевски, но по два часа чекање, откако не беа
повикани, се упатија кон Судската палата, од каде
што протестот го продолжија со блокирање на
улиците
во
центарот
на
Скопје.
Битолските земјоделци се заканија дека ако
Владата не им одговори каде им се парите, в
недела, на денот на изборите улиците во Битола ќе
ги блокираат со трактори и ќе ги пуштат кравите за
да го спречат гласањето.
-Владата го подржа, но не го препорача Феникс
енерџи, е насловот во Нова Македонија...Дадовме
само поддршка, а не препорака или некаква
гаранција за трансферот на сопствеништво на
Сведмилк Македонија на Феникс енерџи, соопшти
вчера Христијан Делев, заменик-министерот за
земјоделство, шумарство и водостопанство. Тој ја
демантира информацијата на шведскиот фонд,
Сведфонд во која се тврди дека Владата, односно
заменикминистерот Делев го препорачува Феникс
енерџи за нов сопственик на млекарницата
Сведмилк...
Денешните весници пренесуваат дека штрајкуваат
и вработените во Маврово. Тие од понеделник
стапуваат во штрајк, што ќе трае додека не бидат
исполнети нивните барања. Дел од близу 500 луѓе,
колку што моментално брои фирмата, вчера се
собраа пред зградата на Маврово инженеринг и
одржаа
предупредувачки
штрајк.
По
неколкучасовно договарање, Синдикалниот одбор
на Маврово и Маврово инженеринг одлучи
предупредувачкиот штрајк да го трансформира во
штрајк, а Штрајкувачкиот одбор го овласти да ги
преземе сите активности за негово непречено
одвивање и да преговара со работодавците за
исполнување на барањата на вработените.
-Денес ќе читате и дека сопствениците на близу
осумдесет проценти од штипските конфекции, во
кои работат над 7.000 работници, неделава
донесоа одлука за намалување на работното време
од 1 април од осум на седум часа. Недостигот од
работа, на што се алудираше подолго време поради
светската финансиска и економска криза, не беше

главниот мотив за една ваква одлука, туку
потребата работното време да се приспособи на
Законот за работни односи.......
-Од мај поскапа струја за 8,8 отсто. Ако
Регулаторната комисија за енергетика ги прифати
трошоците кои ги поднесе дистрибутивната
компанија ЕВН-Македонија во февруари, годинава,
покачувањето не ни бега...
-Еколошка рампа за нашите камиони.-Европа вклучи
црвено светло за влез на македонските камиони во
нејзините зелени зони. Околу 1.300 транспортни
возила или 70 отсто од нивниот вкупен број во
државата, ќе мора да одат на поправка зашто се од
пониската, еуро 3 класа и испуштаат повеќе издувни
гасови од европски дозволените стандарди. За нив
не можат да се извадат зелени маркици без кои не
можат да влезат во еколошките зони во развиените
европски земји. Пристап е дозволен само под услов
да платат казна од 40 евра дневно, а со оглед дека
растоварот и товарот може да потраат неколку дена,
пеналите што ги плаќаат транспортерите се големи.
-Продолжи растот на водечките светски индекси,
пренесува Бизнис... -Макроекономските податоци
објавени во САД завчера покажуваат раст на
приходите од продажба на домови и помал пад од
очекуваниот на индустриските активности. Сите
овие податоци само ги поттикнаа инвеститорите на
Волстрит кон нови вложувања, занемарувајќи го
податокот дека во март годинава, 742 илјади луѓе во
приватниот сектор останаа без работа.
-Акциите го набилдаа прометот за 77 проценти и на
домашниот пазар на капитал. -И најновите бројки
кои стигнуваат од Берзата, го оправдуваат
оптимизмот. Прометот од тргувањето со акции, кој
во изминатиот период, барем на стартот на годината,
знаеше да оди над 70 проценти, сега порасна за
77,10 гтроценти и достигна вредност од 263,2
милиони денари. И прометот од класичното
тргување минатиот месец порасна за 28,57
проценти, што е повеќе во споредба со
февруарскиот пораст од класичното тргување од
12,71 процент. Вредноста на прометот достигна
319,9 милиони денари.

2. TOP VESTI - RELEVANTNOST PO BROJ NA OBJAVI
1. КОМЕРЦИЈАЛНА - НАЈДОБРА БАНКА ВО МАКЕДОНИЈА (*****)
2. ПОЛИТИЧКИ ПРИТИСОЦИ ГО УНИШТИЈА ПРОТЕСТОТ НА МЛЕКАРИТЕ (****)
ДНЕВНИК

с.6 BO МАВРОВО ГЕНЕРАЛЕН ШТРАЈК

с.7 ПОЛИТИЧКИ ПРИТИСОЦИ ГО УНИШТИЈА ПРОТЕС-ТОТ НА МЛЕКАРИТЕ

с.7 ФАРМЕРИТЕ БАРАА СПАС ВО ГРУЕВСКИ

с.11 ЕВН БАРА СТРУЈАТА ДА ПОСКАПИ ЗА 8,8 ОТСТО

с.7 ПИЛОТИТЕ ВО ОДБРАНА HA MAT

с.11 ПИЛОТИТЕ И СТЈУАРДЕСИТЕ ВО ОДБРАНА НА MAT

с.7 КОМЕРЦИЈАЛНА НАЈДОБРА БАНКА

с.11 ГРАДЕЖНИЦИТЕ ОД „МАВРОВО” В ПОНЕДЕЛНИК НА ШТРАЈК

ВРЕМЕ

БИЗНИС

с.6 КАРАНИЦИТЕ ДА НЕ ГО ЗАГРОЗУВААТ АВИОНСКИОТ ПРЕВОЗ

с.3 КОМЕРЦИЈАЛНА - НАЈДОБРА БАНКА ВО МАКЕДОНИЈА

с.6 ДРЖАВАТА КОЛКУ ЗАЈМИ, ТОЛКУ ВРАЌА

с.3 ПРОТЕСТИТЕ ЌЕ ТРААТ ДО ИСПЛАТАТА НА ПАРИТЕ

с.6 ВЛАДАТА ПРИЗНА ДЕКА ПРЕМНОГУ ТРОШИ

с.3 МАНИПУЛАЦИИТЕ ЌЕ ГИ НАТЕРААТ „ЛЕТАЧИТЕ” ДА „ОДЛЕТААТ” ОД ДРЖАВАТА

с.7 КРИЗНА ГРУПА ЗА ОДБРАНА НА СТОПАНСТВОТО

с.10 ЗАЈАКНА ВРЕДНОСТА НА ЕВРОТО ВО ОДНОС НА ДОЛАРОТ

ВЕСТ

с.11 ГОТОВИТЕ ПАРИ ВO ОПТЕК „ПОТЕНКИ” ЗА 3,6 ПРОЦЕНТИ

с.4 СЕ ЧЕКА ПРЕМИЕРОТ ДА ГО ПРИЗЕМЈИ MAT

с.12 АКЦИИТЕ ГО НАБИЛДАА ПРОМЕТОТ ЗА 77 ПРОЦЕНТИ

с.5 СЕ ЧЕКА ПРЕМИЕРОТ ДА ГО ПРИЗЕМЈИ MAT

с.13 ПОРАСТ НА ПРОМЕТОТ И ИНДЕКСИТЕ НА БЕРЗАТА

с.6 ПРЕДУПРЕДУВАЧКИ ШТРАЈК НА ВРАБОТЕНИТЕ ОД МАВРОВО ВО СТЕЧАЈ

с.14 ПРОДОЛЖУВА РАСТОТ НА ВОДЕЧКИТЕ СВЕТСКИ ИНДЕКСИ

с.6 CO ТРАКТОРИ И КРАВИ ЌЕ ЈА БЛОКИРААТ БИТОЛА НА ДЕНОТ НА ИЗБОРИТЕ

УТРИНСКИ ВЕСНИК

с.7 OД МАЈ ПОСКАПА СТРУЈА

с.10 ФАРМЕРИТЕ МИРНИ И ДЕСЕТКУВАНИ - КОЈ ГИ ИСПЛАШИ?

НОВА МАКЕДОНИЈА

с.10 РАСТАТ БЕРЗИТЕ И ВО СВЕТОТ И КАЈ НАС
с.11 ПИЛОТИТЕ ТВРДАТ ДЕКА ЛЕТАЊЕТО СО MAT Е ЦЕЛОСНО БЕЗБЕДНО
с.11 ШТРАЈК НА ВРАБОТЕНИТЕ ВО „МАВРОВО”

с.10 ВЛАДАТА ГО ПОДДРЖА, НО НЕ ГО ПРЕПОРАЧА „ФЕНИК ЕНЕРЏИ”
с.10 СТАВРЕСКИ: БАНКИТЕ ТРЕБА ДА БАЛАНСИРААТ

с.11 КОМЕРЦИЈАЛНА БАНКА НАЈДОБРА

ШПИЦ

ВЕЧЕР

с.8 ФАРМЕРИТЕ ЌЕ ГИ БЛОКИРААТ ИЗБОРИТЕ

с.6 СТРУЈАТА ЌЕ ПОСКАПИ ЗА 8,8 ОТСТО?!

с.8 КРИЗНА ГРУПА ЗА РЕБАЛАНС НА БУЏЕТОТ

22

берзНИК

broj 68
BERZANSKI PREGLEDNIK NA NASTANI VO PE^ATENI MEDIUMI

Data 06. 04. 2009

4.04.2009 g. САБОТА
1. KRATOK PREGLED NA NASTANI
Веста дека Македонија бара комерцијален заем
од 50 до 100 милиони евра од неколку странски
банки, осамна на насловниците на денешните
изданија на весниците. Информацијата за
печатените медиуми е потврдена од министерот
за финансии, Трајко Славески, според кого, овој
кредит не може да се оквалификува како итен
заем, туку како нормален кредит со кој би се
премостеле потребите за финансирање на
буџетот на државата. Првиот финансиер изјави
дека овие пари за потребите за финансирање на
буџетскиот дефицит се бараат од десетина
странски банки, кои до вчера имаа краен рок да
дадат понуди до македонската Влада. Според
Славески, државата вакви заеми барала уште во
октомври и ноември минатата година, од
домашни и од странски банки. Но, тие барања
тогаш биле стопирани, а сега биле само
обновени, со тоа што не се бараат кредити од
домашните, туку од странските банки.
Министерот
за
финансии
вели
дека
задолжувањето во странските банки се прави со
цел да се намали притисокот на домашниот
пазар.
Со оваа вест е поврзана и информацијата дека
министерот Славески во текот на овој месец ќе
отпатува во Вашингтон на разговори со
Меѓународниот монетарен фонд, а мисија на
ММФ се очекува во Македонија во мај.
Повикувајќи се на агенцијата Ројтерс, за кој
министерот за финансии дал интервју,
агенцијата
Макфакс
пренесува
дека
македонските владини претставници не се
расположени да зборуваат за евентуален пакет
со ММФ, во текот на изборната кампања, но,Славески најави дека крајот на април ќе
отпатува во Вашингтон, каде треба да се сретне
и со Вес Мек Гру, заменик шеф на оддел во
ММФ. Опасноста е пред нас, ние сме свесни. Ќе
ги преземеме сите неопходни прилагодувања во
буџетот, рекол Славески, додавајќи дека
приходите во буџетот во првите два месеца од
годинава се пет отсто под проекциите. Владата
по изборите в недела ќе го врати своето
внимание на финансиските прашања, најавил
министерот за финансии.

Владата повторно ќе се задолжува преку
државни записи, информира Нова Македонија.
Министерството за финансии ја закажа
аукцијата за 7 април, а ќе се издаваат
едномесечни записи во вредност од над 16
милиони евра и тримесечни и шестмесечни
записи во вредност од околу 10 милиони евра.
Притоа, се уште не се знае со колкава каматна
стапка ќе се нудат едномесечните државни
записи.
Од случајот Сведмилк, кој веќе подолго време е
меѓу топ вестите во весниците, најново е дека се
подготвува активен стечај на шведската
млекарница. Имено, одлуката за прогласување
стечај, најверојатно, ќе биде донесена во
почетокот на идната недела. Дека стечајот нема
да значи целосно стопирање на процесот на
производство, потврдува и Христијан Делев,
заменик-министер за земјоделство. -Се очекува
млекарницата да оди во активен стечај. Тоа ќе
значи
поставување
привремен
стечаен
управник, замрзнување на побарувањата, но не
значи дека млекарницата ќе престане со работа.
Млекото и понатаму ќе се предава за да може
Сведмилк да работи и сточарите да се
исплаќаат, вели Делев. Според него, сега е
најважно судот побрзо да донесе одлука по
поднесените барања за стечај, бидејќи така ќе
се создаде можност за враќање на долговите и
рестартирање на млекарницата, со оглед на тоа
дека во блокираната сметка на Сведмилк има
доволно пари за исплата на доверителите, пред
се на фармерите.
А фармерите и стопанственикот Велија
Рамковски бараат шест милиони евра буџетски
пари за спас на млекото, информира Време. Од
средбата на Рамковски со сточарите, тој порача
дека со тие пари ќе се спаси цела една
стопанска гранка. Тој вели дека овие шест
милиони евра не се за отплата на долгот на
Сведмилк кон сточарите, туку за директна
инвестиција за спас на домашното производство
на млеко и за намалување на одливот на девизи
за увоз. Според Рамковски, во 2001 година за
увозното млеко и млечни производи се одлевале
осум милиони евра, за во 2007 година увозот да

достите до 26 милиони евра.
Уште еден стечај е меѓу главните вести во
денешните весници. Градежната компанија
Маврово, која лани беше купена од хрватска
Ингра, оди во стечај, бидејќи, како што рекоа
претставниците на странскиот инвеститор вчера
во Скопје, - Маврово е во многу лоша
финансиска состојба и нема пари за исплата на
старите плати и заостанатите придонеси за
периодот од 2003 до 2007 година, иако со
ланското преземање на компанијата тие во
наследство ја добија и оваа обврска. Данко
Дебан, портпаролот на Ингра, вели дека
барањето за отворање на стечајна постапка
било единственото решение за Маврово во
моментов, бидејќи инвеститорот повеќе не
можел да ја развлекува оваа состојба и да
дозволи уште повеќе да се зголемуваат
долговите на скопската градежна фирма. Тој
смета дека со стечајната постапка нема да се
вратат сите долгови во износ од околу 30
милиони евра, бидејќи имотот на градежната
компанија е проценет на околу 15 милиони евра.
За ова најмногу е виновно старото раководство,
кое не ги плаќало обврските кон вработените и
кон државата.
Македонски телеком во мај на акционерите ќе
им ќе подели околу 100 милиони евра
дивиденда од добивката за 2008 година,
информираат весниците повикувајќи се на
соопштението од компанијата. Владата, која
поседува 34,81 отсто акции, ќе добие околу 36
милиони евра по оданочување. Одборот на
директори на Телеком вчера одлучи да му
предложи на Собранието на акционери исплата
на дивиденда од вкупно 6.160.719.836 денари
или бруто 71,42 денара по акција. Собранието
одлуката ќе ја донесе на 29. месецов, а
исплатата на парите ќе стартува на 22 мај
годинава. Дивиденда ќе добијат акционери што
ќе бидат евидентирани во книгата на акционери
на 8 мај 2009, а последен ден на тргување со
право на дивиденда е 5 мај 2009 година.
Најавата за дивиденда вчера на Македонската
берза вртоглаво ја зголеми и цената на акцијата
на Телеком за околу 15 отсто.

2. TOP VESTI - RELEVANTNOST PO BROJ NA OBJAVI
1. ВЛАДАТА ЌЕ ДОБИЕ 34 МИЛИОНИ ЕВРА ДИВИДЕНДА ОД ТЕЛЕКОМОТ (*****)
2. СТЕЧАЈОТ НА „МАВРОВО” БИЛ НЕМИНОВЕН (****)
ДНЕВНИК

с.7 СЛАВЕСКИ НА РАЗГОВОРИ СО ММФ

с.7 ГРАДЕЖНИЦИТЕ ОД „МАВРОВО” ЌЕ ИЗВИСАТ
с.7 ВТОР ОБИД ДА СЕ ПРОДАДЕ „БЕТОН-БИТОЛА”

ВРЕМЕ

с.7 КРЕДИТНИ КАРТИЧКИ ФРЛЕНИ НА УЛИЦА
с.7 ДИВИДЕНДА НА „ГРАНИТ” ОД ПО 23 ДЕНАРИ ЗА АКЦИЈА
с.7 СВЕДМИЛК В ПОНЕДЕЛНИК ВО СТЕЧАЈ

с.6 ЧЕЛИКОТ ГО ЗАРОБИ ИЗВОЗОТ
с.7 ДРЖАВАТА ЌЕ ЗАРАБОТИ 100 МИЛИОНИ ЕВРА
с.7 ШЕСТ МИЛИОНИ ЕВРА БУЏЕТСКИ ПАРИ ЗА СПАС НА МЛЕКОТО

с.9 ВЛАДАТА ЌЕ ДОБИЕ 34 МИЛИОНИ ЕВРА ДИВИДЕНДА ОД ТЕЛЕКОМОТ

ВЕСТ

УТРИНСКИ ВЕСНИК

с.5 ИНГРА: “MAВРOВO” НЕ МОЖЕШЕ ДA ЗАРАБОТИ ЗА ПЛАТИ

с.5 СЕ ГОТВИ АКТИВЕН СТЕЧАЈ ЗА „СВЕДМИЛК”

с.7 СЕ УШТЕ НЕМА CYДCКA ИСТРАГА ЗА “СВИДМИЛК“

с.5 МАКЕДОНИЈА БАРА ЗАЕМ ОД 100 МЛН. ЕВРА

с.7 ВЛАДАТА ЌЕ ДОБИE 34 МИЛИОНИ EВРA ЗА 2008

с.5 СТЕЧАЈОТ НА „МАВРОВО” БИЛ НЕМИНОВЕН
с.7 ДРЖАВАТА ЌЕ ИНКАСИРА 34 МИЛИОНИ ЕВРА ДИВИДЕНДА ОД „ТЕЛЕКОМ”?
с.7 „ГРАНИТ” ЌЕ ДЕЛИ ДИВИДЕНДА
с.8 ВЛАДАТА МУ ГИ ТРОШИ ПАРИТЕ НА БИЗНИСОТ

НОВА МАКЕДОНИЈА
с.9 ТЕЛЕКОМОТ ЌЕ ДЕЛИ ДИВИДЕНДА ОД 100 МИЛИОНИ ЕВРА
с.9 ВЛАДАТА ПОВТОРНО ЌЕ СЕ ЗАДОЛЖУВА ПРЕКУ ДРЖАВНИ ЗАПИСИ

ВЕЧЕР

ШПИЦ

с.6 ИНГРА ДИГА РАЦЕ ОД МАВРОВО, КУПИЛЕ МАЧКА BO ВРЕЌА

с.6 ШЕСТ МИЛИОНИ EВРA ЗА ДА НЕ СЕ ИСТУРА МЛЕКОТО

с.6 ДРЖАВАТА ЌЕ ДОБИЕ 6 МИЛИЈАРДИ ДЕНАРИ ДИВИДЕНДА

с.6 ДРЖАВАТА ЧЕСТИ ПОСКАПА СТРУЈА

с.7 СУДОТ В ПОНЕДЕЛНИК ЌЕ ОТВОРИ СТЕЧАЈ ВО СВЕДМИЛК?!

с.6 34 МИЛИОНИ ЕВРА ЗА ДРЖАВАТА ОД ДИВИДЕНДАТА НА ТЕЛЕКОМ

с.7 23 ДЕНАРИ ДИВИДЕНДА ЗА АКЦИЈА

с.6 ТРГОВСКИ МИНУС ОД 400 МИЛИОНИ ЕВРА

Data 29.12.2008

broj 55
BERZANSKI PREGLEDNIK NA NASTANI VO PE^ATENI MEDIUMI

берзНИК

23

OD 30.03 DO 4.04.2009 g. PONEDELNIK-SABOTA
1. KRATOK PREGLED NA NASTANI VO NEDELNICITE
ФОКУС

с.20 СО ОВАА ПОЛИТИКА, ДРЖАВАТА ЌЕ ОСТАНЕ
БЕЗ ДЕВИЗНИ РЕЗЕРВИ ДО КРАЈОТ НА ГОДИНАТА
Ако за изминативе пет месеци девизните резерви биле
намалени за 500 милиони долари и се сведени на 1.250 милиони
долари. тогаш во идните пет месеци, кога веќе не може да се користи
нето девизната акти-ва на банките бидејќи таа веќе не постои,
намалува-њето на девизните резерви месечно битно ќе се зголеми,
можеби дури и за два пати. Тоа значи дека ако сее остане како во
минатите пет месеци, на крајот на август нашите државни девизни
резерви ќе имаат тенденција на намалување што ќе ги сведе на
жалос-ните и катастрофални 200 милиони долари.

КАПИТАЛ

с.9 ТЕЛЕКОМ СЛОВЕНИЈА HOB ГАЗДА HA КОСМОФОН И HA
ГЕРМАНОС
Телеком Словенија стана газда на Космофон и на Германос. По
повеќемесечното скенирање, Словенците на тендер успеаја да го
купат вториот мобилен оператор во Македонија, заедно со неговата
сес-тринска фирма Германос, за цена од 190 милиони евра.
Договорот за продажба на 100% од акциите на Космофон, како и на
100% од капиталот на Германос, во Атина го потпишаа Бојан
Дремељ, главен извршен директор на Телеком Словенија и Михаел
Цамас, главен извршен директор на грчката групација Космоте.
с.24 СУДИР!
Тивката војна која веќе подолго време се води на релација Влада
- Народна банка кога станува збор за концептите за водење на
економската политика, се чини сега го доживува својот врв.
Некоординираноаа помегу двете најважни економски политикифискал-ната која ја води Владата и монетарната која ја води
Народната банка на Македонија, а за која многу експерти
предупредуваат подолго дека е неодржлива посебно во време на
криза, се чини дека компаниите и граѓаните сега ќе ја почувствуваат
и на својот грб.
с.40 ЗАЖИВУВАЊЕ НА КРАЈОТ НА ГОДИНАВА?
Македонскиот берзански индекс во последната година загуби
72% од вредноста, спуштајќи се на ниво од 2005 година Но, откоко
на 10 март го достигна дното од 1,598 индексни поени, почна да
расте. Многумина овие денови си го поставуваат прашањето дали е
вистинско време да почнат да купуваат акции или пак треба уште да
почекаат. Капитал ги праша експертите и аналитичарите какви им се
прогнозите за главниот берзански индекс на Македонска берза
с.47УНИБАНКА CO PACT HA ПРИХОДИТЕ ОД 40%
Унибанка од неодамна почна да ја нуди новата кредитна
картичка “виса голд” Унибанка минатата го дина ја заврши со раст на
вкупните при ходи од 40%, кои изнесуваат 1.324 милиони денари. Во
истиот период нето-приходите на банката пораснале за 22,19%, а
добивката по оданочувањето изнесува 97,28 милиони денари. Нетокаматните приходи за минатата година се зголемени за 26%, од 348
милиони денари на 439 милиони денари.
с.48МАКЕДОНСКИОТ ИТ-ПАЗАР ПАДНА ЗА 15%!
Интервју: Борис Житник, директор на ИДЦ Адриа-тикс
Уште пред да се подготви дебинитивниот извештај за македонскиот
ИТ-пазар во 2008 година, Борис Житник, директорот на ИДЦ
Адриатикс, за Капитал ексклузивно открива дека лани вкупната ИТпотрошувачка во Македонија опаднала за 15%. Според Житник, тоа
не е резултат на економската криза, туку на високата база од 2007

година, кога растот на ИТпазарот беше 63,8%. Co Житник
разговаравме во Загреб, каде што тој објави дека хрватскиот и сите
останати ИТпазари во регионот, ги очекуваат падови, како резултот
но глобалната економска криза.
с.68 CO РАСТОТ НА МАКЕДОНСКИГЕ КОМПАНИИ, ЌЕ РАСТЕ И
КОНСУЛТАНТСКИОТ БИЗНИС
Симон Аврамовски, Данчо Узунов - ПоинтПро консалтинг
Развојот на консултантскиот пазар во земјава во голема мера ќе
зависи од потребата за деловна експанзија на бизнисите. Тоа значи
дека со зголему-вање на нивото на домашни и странски инвестиции
во земјава, ќе расте и потребата за надворешни консул-танти во
македонските компании, сметаат во ПоинтПро

ФОРУМ
с.35 ГУСКАТА Е ВО МАГЛАТА, А КАМАТИТЕ КАЈ БАНКАРИТЕ
Зошто во Македонија од се мора да се прави скандал или циркус?
Зошто во оваа земја која сонува да биде дел од Европа и од светот,
по манири, по стандард уште се размислува социјалистички? Зошто
секогаш мора се да се поврзува со беда, сиромаштија, зошто на се
мора да се гледа со цинизам? Последен убедлив случај за тапоста на
нашето јавно мислење и некои од неговите пера или барем
самопрогласени пера е оној со промената на каматите на благајничките записи предизвикано од тргувањето со едно-месечни
државни записи. Некои медиуми веднаш фрлија анатема на
едномесечните државни записи.
с.37 ЦРНИОТ АПРИЛ ЧЕКА НОВИ МЕРКИ ЗА СПАС
Незадоволни од првиот пакет мерки за санација на економијата
од економската криза, бизнисмените, синдикалците и опозицијата
предлагаат свои мерки. Што и дали Владата ќе прифати некои од
овие предлози? Форум сумира и анализира кои се новите мерки за
спас на економијата
Стопанствениците предвидоа црн април за македонската економија.
Бранот отпуштања, кој започна минатата година, се уште трае.
Бизнисмените и синдикалците се незадоволни од актуелниот пакет
мерки за спас на економијата, кој Владата го донесе на крајот од
минатата година.
с.40 НЕОПХОДНО Е ОКРУПНУВАЊЕ НА ФАРМИТЕ И
ПОДОБРУВАЊЕ НА КВАЛИТЕТОТ НА МЛЕКОТО
Интервју: Ланиел Боеху, DANUBE FOODS - IMB млекарница
Битола
Според најновите анализи, млечниот пазар во Европа ќе остане
стабилен следниве години. ЕУ и натаму ќе биде најголемиот
производител (повеќе од 150 милиони тони, во споредба со САД каде
што се произведуваат 80 милиони тони) на млеко и млечни
производи. Европската Унија, покрај во производ-ството, е и
најголемиот потрошувач и трговец со млеко и млечни производи.
с.45 БЕГСТВО ОД ДНОТО
DJIA порасна за 6,8%, Ѕ&Р 500 за 6,2% додека NASDAQ 6% на
неделно ниво, откако беше објавен новиот план за спас на американските
банки. Интересно е што во четвртокот технолошкиот индекс NASDAQ беше
на ниво повисоко од почетокот на годината, односно успеа да ги избрише
загубите од почетокот на годината и да премине во позитивна територија
на годишно ниво. Покрај ова, инвеститорите беа пријатно изненадени и од
неколку макроекономски показатели кои како да укажуваат на почетно
заздравување на економијата, што беше сигнал за масовно враќање на
инвеститорите на пазарот.

24

берзНИК

broj 55
BERZANSKI PREGLEDNIK NA NASTANI VO PE^ATENI MEDIUMI

Data 29.12.2008

НЕДЕЛАТА ЈА ОДБЕЛЕЖАА...

Македонските индекси -стабилни

Изминатава недела домашниот пазар на
капитал заврши без поголеми промени. Во
текот на целата недела индексот на десетте
најликвидни компании се движеше во зелената
зона, при што најголемиот скок го имаше на
почетокот на неделата, поточно во
понеделникот кога заврши со пораст од 1,74%.
Но,по двонеделниот раст, МБИ во петокот
забележа мал пад од 1,01%, а главни
виновници за тоа беа акциите на Макпетрол со
пад од 4,2 % и акциите на Комерцијална банка
кои опаднаа за 3,76 %.
Индексот на јавно поседуваните друштва,
генерално имаше позитивен тренд, а заврши
на 1,984,01 индексни поени. Слична беше
ситуацијата и со индексот на обврзниците.

Вкупниот неделен промет на Македонската
берза овој пат релативно поголем во однос на
минатиот период и неделата ја заврши со
износ од 106,4 милиони денари. Од нив
поголемиот дел, во вредност од 80,1 милиони
денари се реализира на Официјалниот пазар,
додека остатокот од 26,3 милиони денари
беше реализиран на Редовниот пазар. И во
изминатото петдневно тргување убедливо
првото место и припадна на акцијата на
Комерцијална банка. Таа, како најатрактивна
акција за инвеститорите веќе подолго време го
држи првото место. Прометот со оваа акција
изнесува неверојатни 29,9 милиони денари.
Според висината на прометот,како втора се
рангираше акцијата на Тутунска банка Скопје

Распределба на дивиденда
Неделава беа објавени и дивидендни кален
дари кај некои од македонските компаниии то
а Реплек Скопје, Гранит Скопје, Топлификациј
а Скопје и Скопски Пазар. Дивидендата за 2
008 година, кај Реплек, изнесува 5.812 денар
и по акција. Последниот ден на тргување со п
раво на дивиденда ќе биде 10.04.2009, а прв
ден на тргување без право на дивиденда ќе б
иде 13.04.2009.
Гранит, пак донесе одлука во која се
наведува дека бруто износот на дивидендата
по акција изнесува 23 денари . Последниот
ден на тругување со право на дивиденда е
07.05.2009 година, а прв ден на тргување без

ТЕЛЕКОМ ЌЕ ПОДЕЛИ ДИВИДЕНДА

За акционерите
над шест
милијарди денари
- Македонски телеком а.д. Скопје
годинава ќе исплати дивиденда на
акционерите во вкупен бруто износ од
6.160.719.836 денари. Ваквиот предлог го
донесе Одборот на директори на
Македонски телеком а.д. Скопје на
вонреден состанок и го достави до
Собранието на акционери кое треба да ја
донесе одлуката за исплата.
Според предлогот, износот на
дивидендата за една акција е 71,42 денари,
а право на исплата имаат сите акционери
кои ќе бидат евидентирани во Книгата на
акционери на Македонски Телеком а.д. –
Скопје на 8. мај 2009 година.
Исплатата на дивидендата ќе започне
на 22 мај 2009 година, по усвојувањето на
одлуката за исплата на дивиденда за 2008
година од страна на Собранието на
компанијата.
Ианку, Собранието на Македонски Телеком
а.д. Скопје е закажано за 29. овој месец.

право на дивиденда ќе биде 08.05.2009
година.
Скопски Пазар одлучи да исплатува 155
денари по акција на сопствениците на обични
акции, односно 5% од номиналната вредност
на акцијата, а 210 денари на сопствениците
на приоритетни акции, односно 7% од
номиналната вредност. Последен ден на
тргување со право на дивиденда е 05.05.2009
година.
Кај Топлификација Скопје пак последниот ден
за тргување со право на дивиденда ќе биде
08.05.2009, а пресекот на книгата на
акционерите е на 13.05.2009.

со промет од 18,8 милиони денари. Далеку зад
нив се најдоа и акциите на Алкалоид Скопје со
остварен промет од 9,3 милиони денари и
акцијата на Бетон со промет од осум милиони
денари. На неделно ниво најголем раст
доживеа акцијата на РЖ Инженеринг Скопје со
пораст од дури 50 проценти. Најниската цена
на која се спушти оваа акција во последниов
период беше 400 денари, меѓутоа во вторникот
се истргува по просечна цена од 600 денари.
Местото на најголем губитник во изминатите
пет работни дена и припадна на акцијата на
Винарска визба Тиквеш Скопје чија цена се
спушти на 3.500. денари по акција при
тргувањето во понеделникот што претставуваше
пад од 30 проценти кај оваа акција.
Американските берзи неделава, како што
нагласив и на почетокот, генерално се движеа
во позитивна насока. Тоа пред се беше
резултат на очекувањата и заклучоците од
самитот Г20 кој се одржа во Лондон како и на
објавените информации и податоци дека во
САД се зголемила продажбата на
недвижностите во март, а намалувањето на
индустриската активност било пониско во
однос на очекувањата. За разлика од
американските, европските индекси во
изминатата седмица многу осцилации,
менувајќи ги постојано своите позиции во
позитивата или во негативата... Па така
лондонскиот ФТСЕ се најде во негатива од 0,64
проценти, германскиот ДАКС порасна за 1,11
проценти, а францускиот ЦАЦ 40 забележа
пораст од 0,15 проценти.

СПОРЕД GLOBAL FINANCE

Комерцијална, најдобра банка во Македонија
-Комерцијална банка а.д. Скопје е
прогласена за најдобра банка во
Република Македонија за 2009 година од
њујоршкиот магазин, Global Finance.
Во соопштението од Банкта се
наведува дека уредниците на магазинот,
во соработка со врвни стручни лица од
областа на индустријата и банкарството,
16-та година по ред ги прогласија
најдобрите банки на новите пазари на 22

земји од Централна и Источна Европа врз
основа на порастот на активата,
профитабилноста, стратегиските односи,
услугите на клиентите, конкурентните
услови и нови иновативни производи.
Наградата на Комерцијална банка,
свечено ќе и биде доделена
на церемонија организирана од страна на
магазинот,Global Finance во Истанбул,
Турција.

КОМИСИЈА ЗА ХАРТИИ ОД ВРЕДНОСТ

Динев брокер во ликвидација

Комисијата за хартии од вредност на
брокерската куќа Динев Брокер а.д. Скопје трајно
и ја одзема дозволата за вршење на услуги со
хартии од вредност. Истовремено, донесе
решение за исполнување на условите за
отворање на ликвидација и врз основа на тоа до
надлежниот суд ќе поднесе предлог за отворање
на ликвидација. КХВ ја изрече оваа мерка,
бидејќи
брокерската куќа се уште не ги
исполнила континуираните услови за членство на
Македонската берза а.д. Скопје и нема
именувано директор со дозвола од Комисијата,
поради што Динев Брокер а.д. Скопје не работи

повеќе од шест месеци.
Во согласност со член 207 од Законот за
хартии од вредност, Комисијата ја одзема дозволата за вршење на услуги во врска со хартии од
вредност на брокерската куќа, ако не започне со
работа шест месеци од издавањето на дозвола
или ако прекине со работење повеќе од шест
месеци. Комисијата за хартии од вредност на
124-тата седница што се одржа на 30 март 2009
година, а со која претседаваше Претседателот на
КХВ Марина Наќева Кавракова издаде една дозвола за брокер и една лиценца за инвестициски
советник.

Data 06. 04. 2009

broj 68
BERZANSKI PREGLEDNIK NA NASTANI VO PE^ATENI MEDIUMI

берзНИК

25

NEDELEN PREGLED NA MAKEDONSKA BERZA
za period od 30.03. - 03.04. 2009 godina
VKUPEN PROMET NA MAKEDONSKATA
BERZA AD SKOPJE

U^ESTVO NA ODDELNI PAZARNI
SEGMENTI VO VKUPNIOT PROMET

PREGLED ZA NAJTRGUVANI AKCII NA OFICIJALEN PAZAR

10 NAJTRGUVANI HARTII OD VREDNOST
NA OFICIJALEN PAZAR

26

берзНИК

broj 68
OFICIJALEN PAZAR ZA PERIOD OD 30.03. D0 03.04. 2009

Data 06. 04. 2009