P. 1
Rancangan Tahunan Dunia Sains Dan Teknologi Tahun 1

Rancangan Tahunan Dunia Sains Dan Teknologi Tahun 1

|Views: 792|Likes:

More info:

Published by: Mohamad Haryadi Ekeni on Jan 03, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/04/2013

pdf

text

original

KSSR TAHUN 1 SK SG UD YBE3504

RANCANGAN TAHUNAN DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 MINGGU 1 BIDANG STANDARD KANDUNGAN 1.0 Menggunakan TMK secara bertanggungjawab dan beretika STANDARD PEMBELAJARAN 1.1 Mengenal pasti bahagian komputer (monitor, tetikus, papan kekunci, unit sistem). 1.2 Menghidupkan dan mematikan komputer (turn on, turn off) mengikut tatacara yang betul. 1.3 Mengenal pasti kedudukan kekunci abjad dan nombor 1.4 Menyatakan fungsi kekunci Enter, Spacebar, Backspace dan Delete. 1.5 Menggunakan tetikus untuk klik dan dwi klik 1.6 Menunjukkan sikap yang positif semasa menggunakan TMK. 1.7 Bekerjasama dengan rakan sekelas dalam kelas semasa menggunakan komputer. 2.1 Membuka dan menyimpan CATATAN

2.0

Memilih dan

***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran

DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR

1

KSSR TAHUN 1 SK SG UD YBE3504

MINGGU 2

BIDANG

STANDARD KANDUNGAN mengaplikasikan sumber TMK yang bersesuaian

STANDARD PEMBELAJARAN fail grafik, dokumen pemprosesan perkataan dan perisian persembahan (Paint, MS Word, MS PowerPoint). 2.2 Menaip teks menggunakan pelbagai saiz dan fon dalam satu halaman dengan menggunakan pemprosesan perkataan (MS Word). 2.3 Menggunakan pemprosesan perkataan (MS Word) untuk menghasilkan teks berserta imej dalam satu halaman. 2.4 Menggunakan perisian grafik (MS Paint) untuk membuat gambar menggunakan bentuk asas dan kotak warna (color box). 2.5 Menggunakan perisian persembahan (MS PowerPoint) untuk menghasilkan dua slaid persembahan menggunakan teks dan imej. 2.6 Mencetak dokumen. 2.7 Merekodkan suara dengan menggunakan perisian

CATATAN

***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran

DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR

2

1. 1.1 Memahami ciri benda Murid boleh: hidup dan 1.1 Mengenal pasti lokasi dan untuk mencari. memproses dan 3. CATATAN 3 SAINS HAYAT 4 1.1. bernafas.1.2 Menggunakan pelayar menggunakan untuk melayari Internet maklumat 3.KSSR TAHUN 1 SK SG UD YBE3504 MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN sedia ada. hidup dan benda bukan hidup. 3. membesar dan membiak. mencapai maklumat yang mengumpul.5 Menunjukkan dan menerangkan bagaimana mencapai imej yang disimpan.3 Mencari imej menggunakan enjin carian.1. BENDA HIDUP DAN BENDA BUKAN HIDUP 3.0 Menggunakan TMK 3. 3.1 Mengenalpasti benda bukan hidup.3 Menjelaskan ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 3 . disimpan. bergerak.2 Mengenalpasti ciri-ciri benda hidup iaitu: perlukan air dan makanan. 1.4 Menyimpan imej daripada laman web.

penulisan atau lisan.KSSR TAHUN 1 SK SG UD YBE3504 MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN pemerhatian melalui lakaran. 4. 5.2 Berkongsi idea menggunakan perkakasan lain seperti kamera digital dan CD-ROM.1 Menggunakan perisian aplikasi dan sumber TMK yang bersesuaian (MS Word. TMK. CATATAN 5 4.0 Menggunakan TMK untuk mendapatkan dan berkongsi maklumat 4. MS PowerPoint.0 Menggunakan TMK untuk penyelesaian masalah dan membuat keputusan menggunakan pemprosesan perkataan (MS Word) dan perisian persembahan (MS PowerPoint). Paint) untuk menghasilkan tugasan yang diberi. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 4 .1 Menyampaikan idea 6 5.

1 Mengukuhkan CATATAN persembahan multimedia (MS PowerPoint) sedia ada seperti masukkan fail audio.0 Menggunakan TMK untuk meningkatkan produktiviti dan pembelajaran Menggunakan TMK untuk mengemukakan idea dan maklumat secara kreatif dan inovatif 7. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 5 . benda bukan hidup.2 Mengenalpasti ciri-ciri benda hidup iaitu: perlukan air dan makanan.1.1 Menggunakan perisian grafik 7 (Paint). bergerak. 8 1.1.0 STANDARD PEMBELAJARAN 6. imej dan bunyi) untuk mempersembahkan idea atau konsep sedia ada.KSSR TAHUN 1 SK SG UD YBE3504 MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN 6.1 Memahami ciri benda hidup dan bukan 1.1 Mengenalpasti benda hidup dan hidup. BENDA HIDUP DAN BENDA BUKAN HIDUP Murid boleh: 1. 1. pemprosesan perkataan (MS Word) atau perisian persembahan (MS PowerPoint) secara kreatif (memanipulasi teks. 7. bernafas.

1.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.KSSR TAHUN 1 SK SG UD YBE3504 MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN membesar dan membiak. penulisan atau lisan.1. 2. lidah. mulut.1. TMK. TMK.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia iaitu mata. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 6 .2 Menceritakan tentang fungsi dan kepentingan bahagian-bahagian tubuh manusia. 1. 2. tangan dan kaki 2. CATATAN 9 10 2.1. 2.2Menghargai bahagian tubuh kita.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. penulisan atau lisan.1Memahami bahagian manusia dan fungsi tubuh manusia. telinga. hidung. MANUSIA Murid boleh: 2.

sayap.2 Mengenal pasti bahagian-bahagian tubuh haiwan iaitu mata.1 Mengenal pasti haiwan yang terdapat di sekeliling seperti kucing. ular.1.3 Membanding dan membezakan bahagian tubuh satu haiwan ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 7 . 3. sisik.1Menganalisis haiwan dan bahagian tubuh haiwan.burung.2. sesungut dan cangkerang. bulu. ikan. ekor. HAIWAN 3.paruh. telinga.1.1. siput dan ramarama.KSSR TAHUN 1 SK SG UD YBE3504 MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 2. mulut. Murid boleh: CATATAN 11 12 13 3.1 Menghormati dan menerima keadaan diri seseorang. tanduk. kaki. 3. 3. lipas. katak. sirip.

5 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.1. 3. 3.2.2 Menunjukkan cara pelbagai haiwan bergerak secara simulasi.2 Menghargai pelbagai haiwan di sekeliling kita. TMK.1 Mengajuk bunyi pelbagai haiwan yang pernah mereka dengar. CATATAN 3.KSSR TAHUN 1 SK SG UD YBE3504 MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN dengan bahagian tubuh haiwan-haiwan yang lain. 3.1. 3.4 Mengitlak bahawa ada haiwan yang mempunyai ciri yang sama dan berbeza. penulisan atau lisan. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 8 .2.

buah. TUMBUHAN 4. dahan.2 Mengenal pasti bahagianbahagian tumbuhan iaitu pucuk. pokok bunga ros.1. pokok orkid dan pokok pisang. pokok nanas.2. pokok kelapa.1 Mengenal pasti tumbuhan yang terdapat di sekeliling seperti rumput.KSSR TAHUN 1 SK SG UD YBE3504 MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 3.1 Menganalisis tumbuhan dan bahagian tumbuhan 4.1. bunga. CATATAN Murid boleh: 14 15 16 4. daun. batang dan akar ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 9 . pokok mangga. paku pakis.3 Menunjukkan kasih sayang terhadap haiwan dengan cara tidak menganiaya haiwan. 4. pokok keembong. pokok bunga raya.

5 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.tumbuhan yang lain melalui penyiasatan. TMK. penulisan atau lisan.3 Membanding dan membezakan bahagian satu tumbuhan dengan tumbuhan. 4. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 10 .4 Mengitlak bahawa ada tumbuhan yang mempunyai ciri yang sama dan ada ciri yang berbeza. 4. CATATAN 4. 4.1.3 Menghargai pelbagai tumbuhan di sekeliling kita.1.KSSR TAHUN 1 SK SG UD YBE3504 MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN dengan memerhati tumbuhan sebenar.1.

3. bakul. penyapu. topi. CATATAN 17 18 4.2 Menceritakan tentang hasil ciptaan secara lisan.1 Meramalkan secara lisan keadaan di muka bumi jika hanya terdapat satu jenis tumbuhan sahaja. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 11 . kolaj dan kraftangan seperti tikar. 4.KSSR TAHUN 1 SK SG UD YBE3504 MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 4.2.1 Mereka bentuk produk seperti penanda buku. potpuri.2. Murid boleh: 4. ketupat dengan menggunakan bahagian-bahagian tumbuhan.2 Mencipta produk daripada bahagianbahagian tumbuhan.

1.2 Memahami pengetahuan tentang pelbagai bentuk. segi tiga dan ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 12 . putih.KSSR TAHUN 1 SK SG UD YBE3504 MINGGU 19 20 BIDANG SAINS FIZIKAL 5. segi empat sama. 5.3 Menaakul kepentingan warna dalam kehidupan secara lisan. penulisan atau lisan. hijau. 5. TMK.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria penglihatan. 5. STANDARD PEMBELAJARAN Murid boleh: 5.dan jingga.1 Mengenal pasti pelbagai bentuk asas iaitu segi empat tepat.2 Mengenal pasti warna iaitu hitam.1. Murid boleh: CATATAN MELIHAT 21 5. 5. merah. ungu. MATA UNTUK STANDARD KANDUNGAN 5.2.1 Mengaplikasikan pengetahuan tentangpelbagai warna.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.1. kuning.1. biru.

5.3. kecil. pendek. 5. TMK. tinggi. CATATAN 22 5.1 Mengenal pasti pelbagai saiz iaitu besar.3.2 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. 5. penulisan atau lisan.3.3.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. panjang. penulisan atau lisan.2 Menyusun objek mengikut urutan saiz.rendah. TMK.2.3 Menaakul secara lisan kepentingan saiz dalam kehidupan.3 Menganalisis pengetahuan tentang pelbagai saiz. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 13 . 5.KSSR TAHUN 1 SK SG UD YBE3504 MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN bulatan yang terdapat pada objek di persekitaran murid. Murid boleh: 5.

STANDARD PEMBELAJARAN Murid boleh: 5.4 Menceritakan tentang ciptaan secara lisan. 5.saiz dan bentuk.4.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 14 .3 Menggabungkan objek yang mempunyai ciri yang berbeza.1 Mengelaskan objek mengikut ciri yang dipilih sama ada warna. 5.4.KSSR TAHUN 1 SK SG UD YBE3504 MINGGU 23 24 BIDANG STANDARD KANDUNGAN 5.4.1. 5. saiz atau bentuk.4 Memahami ciri objek berdasarkan warna. HIDUNG UNTUK MENGHIDU Murid boleh: 6. CATATAN 25 26 27 6.4.2 Menggabungkan objek yang mempunyai ciri yang sama.1 Mengaplikasi pengetahuan tentang 6.

2 Menghargai deria bau. 6. 6.1.2.1.2 Mengelaskan bendabenda yang berbau dan tidak berbau berdasarkanpenyiasatan. CATATAN 6.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.1. 6.KSSR TAHUN 1 SK SG UD YBE3504 MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN pelbagai bau. 6. penulisan atau lisan. TMK.3 Menaakul tentang kepentingan bau secara lisan. STANDARD PEMBELAJARAN berkaitan dengan deria bau.1 Menaakul kepentingan deria bau secara lisan ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 15 .

2. dan masam dengan menjalankan penyiasatan. pahit atau masam yang memudaratkan kesihatan CATATAN Menghargai deria rasa. 7. penulisan atau lisan. LIDAH UNTUK MERASA STANDARD KANDUNGAN 7. pahit.2 Mengelas pelbagai bahan makanan berdasarkan rasa manis. masin.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 16 . 7.1.1.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria rasa.1.1 Menaakul kepentingan deria rasa dengan tidak mengambil makanan yang terlalu masin.KSSR TAHUN 1 SK SG UD YBE3504 MINGGU 28 29 BIDANG 7.1.3 Menaakul tentang kepentingan rasa secara lisan. manis. TMK.1 Mengaplikasi pengetahuan tentang pelbagai rasa. 7. STANDARD PEMBELAJARAN Murid boleh: 7. 7.

keras dan lembut melalui penyiasatan. sejuk.3 Mengelaskan bahan mengikut ciri bahan. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN Murid boleh: 8.1. KULIT UNTUK MENYENTUH DAN MERASA STANDARD KANDUNGAN 8. 8.2 Membezakan ciri bahan iaitu panas.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria sentuh. 8. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 17 . kasar.1.1 Menganalisis ciri fizikal bahan. TMK.5 Menjelaskan pemerhatian melalu lakaran. 8.4 Menaakul kepentingan ciri bahan dalam kehidupan. penulisan atau lisan. 8.1.1.1. halus.KSSR TAHUN 1 SK SG UD YBE3504 MINGGU 30 31 32 BIDANG 8.

CATATAN ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 18 .1. 9.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.2 Mengenal pasti pelbagai bunyi yang diperdengarkan.3 Memberi contoh kepentingan bunyi dalam kehidupan.1 Memahami pelbagai bunyi dan kepentingannya.1.1.1. TMK. 9. STANDARD PEMBELAJARAN Murid boleh: 9.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria pendengaran. penulisan atau lisan. TELINGA UNTUK MENDENGAR STANDARD KANDUNGAN 9.KSSR TAHUN 1 SK SG UD YBE3504 MINGGU 33 34 BIDANG 9. 9.

1 Mengaplikasi pengetahuan tentang deria.2 Menghargai organ deria kurniaan Tuhan 10. TMK.1.1 Memerihalkan kepentingan menjaga keselamatan diri termasuk organ deria. MENGGUNAKAN SEMUA DERIA STANDARD KANDUNGAN 10. 10.KSSR TAHUN 1 SK SG UD YBE3504 MINGGU 35 36 BIDANG 10. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 19 .3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. 10.2.1. penulisan atau lisan. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN Murid boleh: 10. 10.1.2 Menggunakan deria untuk mengenal pasti objek melalui penyiasatan.1 Mengelaskan objek mengikut ciri dengan menggunakan deria.

KSSR TAHUN 1 SK SG UD YBE3504 MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 20 .

1.1.2 Mengubah suai objek yang tenggelam supaya timbul dan objek yang timbul supaya tenggelam. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN SAINS BAHAN 11. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 21 . TMK.1.1 Mengaplikasikan konsep timbul dan tenggelam. penulisan atau lisan.TIMBUL DAN TENGGELAM Murid boleh: 11. 11.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.KSSR TAHUN 1 SK SG UD YBE3504 MINGGU 37 38 BIDANG STANDARD KANDUNGAN 11. 11.1 Mengenal pasti objek yang timbul dan objek yang tenggelam melalui penyiasatan.

piramid.1 Mengenal pasti bentuk asas bongkah iaitu kiub.2 Mereka bentuk objek atau struktur menggunakan bentuk asas dan bentuk asas bongkah. 12. 12.1. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 22 . penulisan atau lisan.1.KSSR TAHUN 1 SK SG UD YBE3504 MINGGU 39 40 BIDANG STANDARD KANDUNGAN 12. kuboid. TMK. REKA BENTUK Murid boleh: 12.kon. prisma.1.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.1 Mencipta binaan daripada bentuk asas bongkah. silinder dan sfera.1. 12.3 Menaakul kepentingan kepelbagaian bentuk bongkah secara lisan. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN TEKNOLOGI DAN KEHIDUPAN LESTARI 12.

KSSR TAHUN 1 SK SG UD YBE3504 ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 23 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->