You are on page 1of 17

1.

B
2.

A.B
3.

B
4.

AB
CD

5.

C
6.

C
7.

C
8.

B
9

C
10

B
11.

A
12

B
13.

BD
14.

15.
(A)1/2(B)1/4(C)1/5(D)1/3
B

16.
(A)a=1,b=0(B)a=3,b=0(C)a=1,b=1(D)a=2,b=2
A
17.Assertion:The differential equation of form y f(xy) dx + x g(xy) dy =0 can be
converted to homogeneous form by substituting xy=v.
Reason: All differential equation of all circles in a plane must be of order 3
(a)A(b)B(c)C(d)D
D
18. Assertion:Order of the differential equation whose solution is y= c1 ex+c2 + c3 ex+c 4 is 4.
Reason:Order of differential equation is equal to the number of independent arbitrary
constant mentioned in the solution of differential equation.
(a)A(b)B(c)C(d)D
D
PASSAGE:Let there are two function defined by f(x)=min{|x|,|x-1|,|x+1|} and g(x)=min{e x,ex
}.now the root of the equation e-x - x=0 is` a` ,here, x R.on the basis of above
information answer the following problems:
19.The area bounded by f(x),g(x) and x=0 in first quadrant (a)e-a-1(b)2-e-a(c)1+e-a(d)none
of these

D
20. The root of the equation ex+x=0 is
(A)(B)- (C) /2(D) -/2.
B
21.the area bounded by f(x) in [-1,1] and x-axis is
(a)1/5 sq .unit (b)1/4 sq.unit(c)1/3 sq. unit(d)1/2 sq. unit
D
9

C
10

B
11.

A
12

1.

B
2.

A.B
3.

4.

AB
CD
5.

C
6.

7
.

8.

10

11.

12

13.

14.

B
14.

15.
(A)1/2(B)1/4(C)1/5(D)1/3
B

sin x - cos x
1- sin 2 x

29.

esin x

cos x dx is
e

sin x

cos x

(a)
(c)

e tan x + C

+C

(b)
ecosecx + C

+C

(d)

Aggarwal Corporate Heights, 3rd Floor, Plot No. A - 7, Netaji Subhash


Place,
Pitam Pura, Delhi - 110034 Phone: 011-45221190-93. Fax : 25222953
Chapter Test

Indefinite Integration

Time:. 1 H. 15
min.

2sin x.

5 + 3cos x dx
1.

If the value of

is

(a) 2/5

(b) 3/2

2.

l log | (5 + 3cos x) | + C. Then l is

x 2 tan- 1 ( x 3 )
1 + x6

(a)

(d) 2/3

dx

The value of
1
(tan - 1 x 3 ) + C
2

(c) 2/5

is

(b)

1
(tan - 1 x3 ) 2 + C
2

1
(tan - 1 x3 ) + C
6

(c)

1
(tan - 1 x3 )2 + C
6

(d)

x - 1

ln

x +1
x 2 - 1 dx

3.

equals to
1 2
x - 1

ln

+ C

2 x +1

(a)

sin
4.

1 2
x - 1

ln

+ C

4 x +1

(b)

1 2
x +1

ln

+ C

4 x - 1

(c)

(d) none of these

sin 2 x
dx
x + cos 4 x

is equal to
(a) cot1(cot2 x) + C (b) cot1(tan2x) + C (c) tan1 (cot2x) + C (d) none of these

3cot 3x - cot x
dx = pf ( x ) + qg ( x ) + C
3 tan 3 x

tan x 5.

If

, then
p = 1; q =

1
3

; f ( x) = x; g ( x) = ln

3 - tan x
3 + tan x

(a)

(b)
1

p = 1; q = -

; f ( x) = x; g ( x) = ln

p = 1; q = -

3 - tan x
3 + tan x

; f ( x) = x; g ( x) = ln

(c)
cos x - sin x
dx
9sin 2 x

If

ln

(4 + 3sin x + 3cos x
+C
4 - 3sin x - 3cos x

equals m

(a) 1/12

3 - tan x

(d) none of these

76.

3 + tan x

(b) 1/24

x ln x

(x

- 1)

3/ 2

Then m is
(c) 1/36

(d) none of these

dx

7.

equals
ln x

sec- 1 x -

x - 1

sec- 1 x +

+C

(a)

ln x
x2 - 1

+C

(b)
ln x

cos- 1 x -

x2 - 1

+C

(c)

(d) none of these

()
x-

dx
(

)(
x-

)
x-

8.

equals
- 2
()
x+
.
+C
( - ) ( x + )

(a)

- 2
()
x+
.
+C
( +) ( x - )

(b)
- 2
()
x.
+C

(
x
- )
(
)

(c)

(d) none of these


tan x

sin x. cos x dx
9.

is equal to
cot x + C

(a)

2 cot x + C

(b)

tan x + C

2 tan x + C

(c)

(d)

3x

2 + 3sin 2 x

dx

1 + cos 2 x

10.

is equal to
3x

e3 x . tan x + C

e . cot x + C

(a)

(b)
3x

e3 x . cos x + C

e . sin x + C

(c)

(d)
a + b cos x

(b + a cos x)

dx

11.

is equal to
sin x
+C
(b + a cos x)

cos x
+C
(b + a sin x)

(a)

(b)
sin x
+C
(b + a sin x)

cos x
+C
(b + a cos x)

(c)

(d)

( xe

ln sin x

- cos x) dx

12.

is equal to
(a) x cos x + C
(c) e

ln x

cos x + C

(b) sin x cos x + C


(d) none of these

dx

1 + sin x
13.

is equal to
x

tan
-
+C

2 4

(a)

tan x + sec x + C

(b)
tan 2 x + sec 2 x + C

(c)

(d) none of these

1- sin x
dx
cos x

14.

is not equal to
l n (1 + sin x) + C

(a)

sin x + cos x + C

(b)

2l n
cos

-
+ C

4 2

x
x
2ln
cos + sin

+ C

2
2

(c)

(d)
x

cos

dx

15.

is equal to
(a) x tan x + C

(b) log | cos x | + C

(c) x tan x + log | cox | + C

f ( x)dx = g ( x)
16.

If

(d)

f ( x)dx = h( x)
and also

, then

(a) h (x) + g(x) = constant


constant

(b)

(c) g (x) h (x) = constant

cot x
2 x

(d)

dx

17.

is equal to
2 log sin x + C

log sin x + C

(a)

(c)

(b)
1
log sin x + C
2

(d) none of these

1- x

tan - 1

1+ x

18.

can be integrated by the substitution


x = sec

x = cosec

(a)

(b)
x = sin

(c)

(d) none of these

19.

The value of
- 1

(1 + log x)

( xx )

dx

- 1

is
tan- 1 ( x x ) + C

sec ( x ) + C

(a)

cot x + C

(b)

g (x) . h(x) =
g (x) = h (x)

log( x +

( xx )

- 1) + C

(c)

(d) none of these


e5log x - e4 log x
e3log x - e2 log x dx

20.

The value of the integral


(a) x2 + C

(b) (x3/3) + C

(c) (x2/2) + C

(d) none of these


sin - 1 x - cos- 1 x

sin
21.

is equal to

- 1

x + cos- 1 x

The value of the


-

dx

is equal to

4 -1
sin x (1- 2 x) + C

(a)

x 1- x + C

(b)
-

2 -1
sin x(1- 2 x) + C

(c)

cos

(d) none of these


6

1
dx
x + sin 6 x

22.

is equal to
(a) tan1 (tan x cot x) + C

(b)

sin1 (sin 2x) + C

(c) tan1 (tan x + cot x) + C

(d)

cot1 (tan x + cot x)

+C
sin 5 x

cos 7 x cos 2 x dx
23.

is equal to
(a) log |sec 7x| + C

(b) log |sec 7x sec 2x| + C

(c) log |sec 7x + sec 2x| + C

(d)

( x cos x log x - sin x )


dx
x(log x) 2

24.

is equal to
(a) sin x + C

(b) log x sin x + C

(c) log x + sin x + C

25.

none of these

f ( x ).g '( x) - f '( x) g ( x)


.{log g ( x) - log f ( x)} dx =
f ( x).g ( x)

(d)

none of these

g ( x)
+C
f ( x)

log

log

(a)

f ( x)
+C
g ( x)

(b)
2

g ( x)
1

log
+C

2 f ( x)

(c)

(d) none of these

e x (1 + x)
dx
2
( xe x )

cos
26.

is equal to
tan - 1 ( xe x ) + C

(a) tan (xex) + C

(b)

tan( xe x ) + C

(c)

(d) none of these

(x

x +2
2

+ 3 x + 3) x +1

27.

dx

is equal to
2
3

x
+C
3( x +1)

tan - 1

(a)

tan - 1

x
3( x +1) 2

(b)
2
3

tan - 1

x
+C
x +1

(c)

(d) none of these


x dx

1 + x

28.

is
tan - 1 x 2 + C

(a)

(b)

1 -1 2
tan x + C
2

log (1 + x 4 ) + C

(c)

(d) none of these

sin x - cos x
1- sin 2 x

29.

esin x

cos x dx is
e

(a)

sin x

e tan x + C

+C

(b)

+C

ecos x + C

(c)

ecosecx + C

(d)

[ANSWER KEY]
1. (d)

2. (d)

3. (b)

4. (a)

5. (a)

6. (b)

7. (a)

8. (c)

9. (d)

10. (b)

11. (a)

12. (c)

13. (a)

14. (a)

15. (c)

16. (c)

17. (b)

18. (c)

19. (a)

20. (b)

21. (d)

22. (a)

23. (d)

24. (d)

25. (c)

26. (a)

27. (a)

28. (b)

29. (a)