You are on page 1of 23

Races and Games : Next- Ratio And Proportion-1

If P and Q are participating in a race such that . If P is at the starting point and Q is ahead of P by 16
metres, then we can say "P has given Q a start of 16 metres".

In this situation If race is of length 100 meter, then P has to cover 100 metres , while Q has to cover (
100 - 16 ) = 84 metres.

Here for a race of 100 metres all these statements are equivalent:

" P beats Q by 16m " or " P gives Q a start of 16m " or " P can give Q 16m "
Games : In a game of 100 if P scores 100 points first then he will be winner

If P scores 100 points and Q scores 85 only then we can say " P has given 15 points to Q "

Ex. P runs 5/3 times fast than Q. If P has given Q a start of 96 m, What should be the distance of
running post so that P and Q reach it at the same time ?

Solution : Rate of A and B = 5/3 : 1 = 15 : 3

From the ratio 15 : 3 we conclude that in a race of 15 m, P gains 12 m more than Q

12 m are being gained by P in a race of 15 m

1 m eing gained by P in a race of 15/12

So both P and Q will reach at same time when post will be 120 m

Ex. P can run a 900 m distance in 2 min and Q can cover the same distance in 2 min. 30 sec. By how
much distance P beat Q ?

Solution: Here Q takes 30 seconds more than P to cover the same distance.

So, P beats Q by 180 m

Ex. P and Q take part in a 100 m race. P runs at 6 km/hr. P gives Q a start of 8 m and still beats him
by 12 seconds. Find out the speed of Q.

Solution : Since P runs 100 m and speed is 6*(5/18)= 5/3 m/sec

Since P has given Q start of 8 m and beats by 12 sec then , Q will cover 92 m in 72 sec ,

Ex. In a 100 m race , P beat Q by 10 m and R by 15 m . In a race of 180 m, Q will beat R by ?


Solution : Since P : Q = 100 : 90 and P : R = 100 : 85 So,

When Q travels 18 m then R travels 17 m, When Q travels 180 m then R travels :

Ex. In a game of 90 points, A can give B 10 points and C 15 points. Then how any points B can give C
in a game of 80 ?

Solution : A : B = 90 : 80 , A : C = 90 : 75

So in a game of 80 B will give 5 points to C

Important Formulas - Races and Games of Skill

1. Race
A race is a contest of speed in running, riding, driving, sailing, rowing etc
over a particular distance.

2. Race Course
Race course is the ground or path on which contests are conducted.

3. Starting Point
Starting Point is the point from which a race starts.

4. Winning Point (or Goal)


Winning Point (or Goal) is the point where a race finishes.
5. Dead-heat Race
A race is said to be a dead-heat race if all the persons contesting the race
reach the winning point (goal) exactly at the same time.

6. Winner
Winner is the person who first reaches the winning point.

7. Let A and B be two contestants in a race. Lets examine some of


the general statements and their mathematical interpretations.

statements mathematical interpretations

A beats B by t seconds A finishes the race t seconds before B finishes.


A gives B a start of t A starts t seconds after B starts from the same starting
seconds point.
While A starts from the starting point, B starts x meters
ahead from the same starting point at the same time.
A gives B a start of x
metres To cover a race of 100 metres in this case, A will have to
cover 100 metres while B will have to cover only (100 - x)
metres.
A game in which the participant who scores 100 points first
Game of 100
wins.
In a game of 100, A can While A scores 100 points, B scores only 100-20=80
give B 20 points points.

8. If A is n times as fast as B and A gives B a start of x meters, then the


length of the race course , so that A and B reaches the winning post at the
same time =x(nn1) metres

9. If A can run x metre race in t1 seconds and B in t2 seconds, where t1 < t2,
then A beats B by a distance xt2(t2t1) metres
1. A is 2 13 times as fast as B. If A gives B a start of 80 m, how long should
the race course be so that both of them reach at the same time?
A. 170 metre B. 150 metre
C. 140 metre D. 160 metre
Answer : Option C

Explanation :

---------------------------------------------------------------------
Solution 1
---------------------------------------------------------------------
Speed of A : Speed of B = 73 : 1 = 7 : 3

It means, in a race of 7 m, A gains (7-3)=4 metre

If A needs to gain 80 metre, race should be of 7480 = 140 metre

If A is n times as fast as B and A gives B a start of x meters, then the length


of the race course , so that A and B reaches the winning post at the same
time = x(n/n1) metres

Here, n=2 1/3=7/3 , x=80

Length of the race course = x(n/n1)=80*(7/3/[7/31])=80(7/(73))=80(7/4)=207=140 metre

2. A can run 224 metre in 28 seconds and B in 32 seconds. By what distance


A beat B?
A. 36 metre B. 24 metre
C. 32 metre D. 28 metre
Solution 1
---------------------------------------------------------------------------------
Clearly, A beats B by 4 seconds

Now find out how much B will run in these 4 seconds

Speed of B = DistanceTime taken by B=224/32=28/4=7 m/sDistance covered by B in 4 seconds = Speed


time =74=28 metre

i.e., A beat B by 28 metre


If A can run x metre race in t1 seconds and B in t2 seconds, where t1 < t2, then A
beats B by a distance (x/t2) (t2t1) metres

x = 224 metre

t1 = 28 seconds

t2 = 32 seconds

Required distance = (224/32)(3228)=(224/32)4=224/8= 28 metre

3.

In a 100 m race, A can give B 10 m and C 28 m. In the same race B can


give C :
A. 20 m B. 15 m
C. 10 m D. 25 m
Solution 1
------------------------------------------------------------------
"A can give B 10 m".
=> In a 100 m race, while A starts from the starting point, B starts 10 meters
ahead from the same starting point at the same time.

"A can give C 28 m"


=> In a 100 m race, while A starts from the starting point, C starts 28 meters
ahead from the same starting point at the same time.

i.e., in a 100-10=90 m race, B can give C 28-10=18 m

=> In a 100 m race, B can give C1890100 = 20 m

------------------------------------------------------------------
Solution 2
------------------------------------------------------------------
"A can give B 10 m".
=> In a 100 m race, A will have to cover 100 m while B will have to cover only
100-10=90 m.

Similarly, "A can give C 28 m"


=> In a 100 m race, A will have to cover 100 m while C will have to cover only
100-28 = 72 m.
=> When B covers 90 metre, C covers 72 m

=> when B covers 100 metre, C covers 72100/90= 80 metre

i.e.,in a 100 m race, B can give C 100-80=20 metre

At a game of billiards, A can give B 15 points in 60 and A can give C to 20


points in 60. How many points can B give C in a game of 90?
A. 22 points B. 20 points
C. 12 points D. 10 points
Solution 1
-------------------------------------------------------
"A can give 15 points to B in 60".
=> In a game of 60, A starts with 0 points where B starts with 15 points

"A can give 20 points to C in 60".


=> In a game of 60, A starts with 0 points where C starts with 20 points

ie, in a game of 60-15-45, B can give C 20-15=5 points

=> ie, in a game of 90, B can give C 52=10 points

------------------------------------------------------
Solution 2
-------------------------------------------------------
"A can give 15 points to B in 60".
=> In a game of 60, A will have to get 60 points while B will have to get only 60-
15=45 points

"A can give 20 points to C in 60".


=> In a game of 60, A will have to get 60 points while C will have to get only 60-
20=40 points

i.e., when B scores 45 points, C scores 40 points..

when B scores 90 points, C scores409045= 80 points

i.e.,in a game of 90, B can give C 90-80=10 points

In a 500 m race, the ratio of the speeds of two contestants A and B is 3 : 4.


A has a start of 140 m. Then, A wins by:
A. 60 m B. 20 m
C. 40 m D. 10 m

To reach the winning point , A will have to cover a distance of 500 - 140= 360
metre

ratio of the speeds of two contestants A and B is 3 : 4

i.e., when A covers 3 metre, B covers 4 metre.

=> When A covers 360 metre, B covers 43360 = 480 metre.

Remaining distance B have to cover = 500-480= 20 metre

=> A wins by 20 metre

In a race of 200 m, A can beat B by 31 m and C by 18 m. In a race of 350


m, C will beat B by:
A. 20.25 m B. 21.5 m
C. 22.75 m D. 25 m
It means, when A convers 200 m, B covers only (200-31)=169 m

and C covers only (200-18)=182 m

=> When C covers 182 m, B covers 169 m

=> When C covers 350 m, B covers 169182350 = 325 m

Hence, C beats B by 350-325 = 25 metre

A can run 22.5 m while B runs 25 m. In a kilometre race B beats A by:


A. 102 m B. 100 m
C. 75 m D. 112.5 m
when B runs 25 m, A runs 22.5 m

=> When B runs 1000 metre, A runs 22.5251000 = 900 m

=> When B runs 1 kilometre, A runs 900 m


Hence, in a kilometre race, B beats A by

(1 kilometre - 900 metre) = (1000 metre - 900 metre) = 100 metre

In a 100 m race, A can beat B by 25 m and B can beat C by 4 m. In the


same race, A can beat C by:
A. 21 m B. 28 m
C. 26 m D. 29 m
When A covers 100 m, B covers (100-25)=75 m

When B covers 100 m, C covers (100-4)=96 m

=> When B covers 75 metre, C covers 9610075=72 m

i.e., When A covers 100 m, B covers 75 m and C covers 72 m

=> In a 100 m race, A beat C by (100-72)=28 m

In a 300 m race A beats B by 22.5 m or 6 seconds. B's time over the course
is:
A. None of these B. 80 sec
C. 76 sec D. 86 sec

B runs 22.5 m in 6 seconds

=> B runs 300 m in 6/22.5300 = 80 seconds

i.e., B's time over the course = 80 seconds

A and B take part in 100 m race. A runs at 5 kmph. A gives B a start of 8 m


and still beats him by 8 seconds. The speed of B is:
A. 4.4 kmph B. 4.25 kmph
C. 4.14 kmph D. 5.15 kmph
Speed of A = 5 kmph = 5 5/18=25/18m/sTime taken by A to cover 100
m=distance/speed=100/(25/18) = 72 seconds

It is given that, A gives B a start of 8 m and still beats him by 8 seconds.

=> B takes (72+8)=80 seconds to cover (100-8)=92 metre


Speed of B =distancetime=9280m/s=9280185 kmph = 4.14 kmph

A runs 1 23 times as fast as B. If A gives B a start of 80 m, how far must the


winning post be so that A and B might reach it at the same time?
A. 200 m B. 270 m
C. 300 m D. 160 m
Speed of A : Speed of B = 53 : 1 = 5 : 3

i.e., In a race of 5 m, A runs 5 m and B runs 3 m

i.e., A gains 2 m over B in a race of 5 m

=> A gains 80 m over B in a race of 5280 = 200 m

Hence, winning point should be 200 m away from the starting point.

In a game of 100 points, A can give B 20 points and C 28 points. Then, B


can give C:
A. 40 points B. 10 points
C. 14 points D. 8 points
Explanation :

In a game of 100 points, A scores 100 points, B scores (100-20)=80 points


and

C scores (100-28)=72 points

i.e., when B scores 80 points, C scores 72 points

=> When B scores 100 points, C scores 7280100 = 90 points

i.e., In a game of 100 points, B can give C (100-90)=10 points

In 100 m race, A covers the distance in 36 seconds and B in 45 seconds. In


this race A beats B by:
A. 9 m B. 25 m
C. 22.5 m D. 20 m
In 100 m race, A covers the distance in 36 seconds and B in 45 seconds.

Clearly, A beats B by (45-36)=9 seconds

Speed of B = DistanceTime=10045 m/sDistance Covered by B in 9 seconds = Speed Time = 100459 =


20 metre

i.e., A beats B by 20 metre

In a 100 m race, A beats B by 10 m and C by 13 m. In a race of 180 m, B


will beat C by:
A. 5.4 m B. 5 m
C. 4.5 m D. 6 m
While A runs 100 m, B runs (100-10)=90 m and C runs (100-13)=87 m

i.e., when B runs 90 m, C runs 87 m

=> when B runs 180 m, C runs 87/90180= 174 m

Hence, in a 180 m race, B will beat C by (180-174)=6 m

15. In a 200 metres race A beats B by 35 m or 7 seconds. A's time over the
course is:
A. 33 sec B. 40 sec
C. 47 sec D. None of these
Answer : Option A

Explanation :

B runs 35 m in 7 sec.

=> B runs 200 m in 735200 = 40 seconds

Since A beats B by 7 seconds, A runs 200 m in (40-7) = 33 seconds

Hence, A's time over the course = 33 seconds

16. A, B and C are the three contestants in one km race. If A can give B a
start of 40 metres and A can give C a start of 64 metres. How many metres
start can B give C?
A. None of these B. 20 m
C. 25 m D. 35 m
Answer : Option C

Explanation :

While A covers 1000 m, B covers (1000-40)=960 m and C covers (1000-


64)=936 m

i.e., when B covers 960 m, C covers 936 m

When B covers 1000 m, C covers 9369601000 = 975 m

i.e., B can give C a start of (1000-975) = 25 m

17. In a game of 90 points A can give B 15 points and C 30 points. How


many points can B give C in a game of 100 points?
A. 140 B. 20
C. 300 D. 50
Answer : Option B

Explanation :

While A scores 90 points, B scores (90-15)=75 points and C scores (90-30)=


60 points

i.e., when B scores 75 points, C scores 60 points

=> When B scores 100 points, C scores 6075100 = 80 points

i.e., in a game of 100 points, B can give C (100-80)=20 points

18. In a 100 metres race. A runs at a speed of 2 metres per seconds. If A


gives B a start of 4 metres and still beats him by 10 seconds, find the speed
of B.
A. 1.6 m/sec. B. 4 m/sec.
C. 2.6 m/sec. D. 1 m/sec.
Answer : Option A

Explanation :

Speed of A = 2 m/s

Time taken by A to run 100 m distancespeed=1002 = 50 seconds

A gives B a start of 4 metres and still A beats him by 10 seconds

=> B runs (100-4)=96 m in (50+10)=60 seconds

Speed of B = distancetime=9660 = 1.6 m/s

19. P runs 1 km in 3 minutes and Q in 4 minutes 10 secs. How many metres


start can P give Q in 1 kilometre race, so that the race may end in a dead
heat?
A. 210 metre B. 180 metre
C. 220 metre D. 280 metre
Answer : Option D

Explanation :

P run 1 km in 3 minutes

Q run 1 km in 4 minutes 10 secs

=> Q runs 1 km in 256 minutes=> Q runs (16253)=1825=0.72 km in 3 minutes

Hence, in a 1 km race, P can give Q (1 - 0.72)=0.28 km = 280 metre

20. A runs 1 38 times As fast as B. If A gives B a start of 90 m and they


reach the goal at the same time. The goal is at a distance of
A. 330 m B. 440 m
C. 120 m D. 280 m
Answer : Option A

Explanation :
Speed of A : Speed of B = 11 :
8 1 = 11 : 8

Let Speed of A = 11k

and Speed of B = 8k

Let the distance to the goal = x

Time taken by A = time taken by BDistance travelled by ASpeed of A=Distance travelled by


BSpeed of Bx11k=x908kx11=x9088x=11x9903x=990x=330

Distance to the goal = 330 metre

21. Two boys A and B run at 4 15 and 8 km an hour respectively. A having


150 m start and the course being 1 km, B wins by a distance of
A. 325 m B. 60 m
C. 120 m D. 275 m
Answer : Option A

Explanation :

A has a start of 150 m. So A has to run 1000-150=850 metre while B has to


run 1000 metre.

Speed of A = 415 km/hr =215 km/hr =215518=2118=76 m/sSpeed of B = 8 km/hour


= 8518=209 m/sTime taken by B to travel 1000 metre = distanceSpeed of B=1000(209)= 450
secondDistance travelled by A by this time = time speed of A = 45076=525 metre

Hence, A win by 850-525=325 metre

22. In a 100 metres race, A can beat B by 10 metres and B can beat C by 5
metres. In the same race, A can beat C by
A. 14.5 metre B. 14 metre
C. 15.5 metre D. 15 metre
Answer : Option A

Explanation :
While A runs 100 metre, B runs 100-10=90 metre

While B runs 100 metre, C runs (100-5)=95 metre

=> While B runs 90 metre, C run 9510090=95910 = 85.5 metre

ie, when A run 100 metre, B run 90 metre and C run 85.5 metre

Hence, A beat C by (100-85.5)= 14.5 metre

23. X, Y and Z are the three contestants in one km race. If X can give Y a
start of 52 metres and X can also give Z a start of 83 metres, how many
metres start Y can give Z?
A. 33.3 m B. 33 m
C. 32 m D. 32.7 m
Answer : Option D

Explanation :

While X runs 1000 metre, Y runs (1000-52)=948 metre and Z runs (1000-
83)=917 metre

i.e., when Y runs 948 metre, Z runs 917 metre

=> When Y runs 1000 metre, Z runs 9179481000 = 967.30 metre

i.e., Y can give Z (1000-967.30) = 32.7 metre

24. In a race of 600 m. A can beat B by 60 m and in a race of 500 m. B can


beat C by 50 m. By how many metres will A beat C in a race of 400 m?
A. 76 metre B. 74 metre
C. 72 metre D. 78 metre
Answer : Option A

Explanation :

While A runs 600 m, B runs (600-60)=540 metre

=>While A runs 400 m, B runs 540600400 = 360 metre


While B runs 500 m, C runs (500-50)=450 metre

=>While B runs 360 m, C runs 450500360 = 324 metre

i.e., When A runs 400 metre, B runs 360 metre and C runs 324 metre.

Hence, A beats C by (400-324)=76 metre in a race of 400 m

25. A can run 220 metres in 41 seconds and B in 44 seconds. By how many
seconds will B win if he has 30 metres start?
A. 8 sec B. 4 sec
C. 2.5 sc D. 3 sec
Answer : Option D

Explanation :

B has a start of 30 metre

=> A has to run 220 metre and B has to run (220-30)=190 metre

Given that A takes 41 seconds to cover this 220 metre

B takes 44 seconds to cover 220 metre

=> B takes 44220 seconds to cover 1 metre=> B takes 44220190=420190 = 38 seconds to


cover 190 metre

i.e., A beats B by (41-38)= 3 seconds

26. In one km race A beats B by 4 seconds or 40 metres. How long does B


take to run the kilometer?
A. 112 sec B. 110 sec
C. 101 sec D. 100 sec
Answer : Option D

Explanation :
This means, B takes 4 seconds to run 40 metres

=> B takes 440=110 seconds to run 1 metre=> B takes 1101000=100 seconds to run 1000 metre

27. In a game, A can give B 20 points, A can give C 32 points and B can give
C 15 points. How many points make the game?
A. 120 points B. 90 points
C. 80 points D. 100 points
Answer : Option D

Explanation :

Let x points make the game

A can give B 20 points, A can give C 32 points


=> When A scores x points, B scores (x-20) points and C scores (x-
32) points

B can give C 15 points


=> When B scores x points, C scores (x-15) points

=> When B scores 1 point, C scores (x15)x points=> When B scores (x-20) point, C
scores (x20)(x15)x points

i.e., (x32)=(x20)(x15)xx(x32)=(x20)(x15)x232x=x235x+30032x=35x+300
3x=300x=100

i.e., 100 points make the game

28. In a game A can give B 20 points in 60 and C 18 points in 90. How many
points can C give B in a game of 120?
A. 20 points B. 22 points
C. 18 points D. 40 points
Answer : Option A

Explanation :

A can give C 18 points in 90


=> While A scores 90 points, C scores (90-18)=72 points
=> While A scores 9072 points, C scores 1 point.=> While A scores 9072120=90610 = 150
points, C scores 120 point.

A can give B 20 points in 60

=> While A scores 60 points, B scores (60-20)=40 points

=> While A scores 1 point, B scores 4060=23 points=> While A scores 150 points, B
scores 23150=100 points

i.e., while C scores 120 points, B scores 100 points

Hence, in a 120 race, C can give B (120-100)=20 points

29. In a km race A can beat B by 100 m and B can beat C by 60 m. In the


same race A can beat C by
A. 144 m B. 164 m
C. 144 m D. 154 m
Answer : Option D

Explanation :

In a km race A can beat B by 100 m

=> While A run 1000 m, B run (1000-100)=900 m

In a km race B can beat C by 60 m

=> While B runs 1000 m, C runs (1000-60)=940 m

=> While B run 1 m, C run 9401000 m => While B runs 900 m, C


runs 9401000900=949=846 m

i.e., while A run 1000 m, C run 846 m

Hence, A can beat C by (1000-846)= 154 m

30. In a flat race, A beats B by 15 metres and C by 29 metres. When B and


C run over the course together, B wins by 15 metres. Find the length of the
course
A. 225 m B. 125 m
C. 220 m D. 256 m
Answer : Option A

Explanation :

Let x be the length of the course

A beats B by 15 metres and C by 29 metres

=> When A runs x metre, B runs (x-15) metre and C runs (x-29)
metre

When B and C run over the course together, B wins by 15 metres

=> when B runs x metre, C run (x-15) metre

=> when B runs 1 metre, C run x15x metre=> when B runs (x-15) metre, C
run x15x(x15)=(x15)2x metrei.e., (x29)=(x15)2xx229x=x230x+22529x=30x+2
25x=225

31. A and B run a km race. If A gives B a start of 50 m, A wins by 14 sec


and if A gives B a start of 22 sec, B wins by 20 m. The time taken by A to
run a km is
A. 125 sec B. 120 sec
C. 105 sec D. 100 sec
Answer : Option D

Explanation :

Let time taken by A to run 1000 m = a

and time taken by B to run 1000 m = b

If A gives B a start of 50 m, A wins by 14 sec

distance travelled by A = 1000

distance travelled by B = (1000-50)=950


Time taken by B to run 950 m - Time taken by A to run 1000 m = 14 sec

9501000ba=1495100ba=14---(Equation 1)

If A gives B a start of 22 sec, B wins by 20 m

i.e., A starts 22 seconds after B starts from the same starting point.

i.e., here B runs for b seconds where A runs for (b-22) seconds

=> Distance Covered by B in b seconds - Distance Covered by A in (b-22)


seconds = 20

=>10001000a(b22)=201000a(b22)=9801000b22000=980a100b2200=98a50b1100=4
9a50b49a=1100---(Equation 2)

(Equation 1)499549100b49a=144946.55b49a=686---(Equation 3)(Equation 2) -


(Equation 3) 3.45b=414b=4143.45=120 secondsSubstituting this value of b in Equation
195120100a=14114a=14a=11414=100

i.e., The time taken by A to run a km = 100 seconds

32. A can run a kilometre in 4 min 54 sec and B in 5 min. How many metres
start can A give B in a km race so that the race may end in a dead heat?
A. 25 m B. 20 m
C. 15 m D. 10 m
Answer : Option B

Explanation :

i.e., in this race, A will win by (5 min - 4 min 54 sec) = (300 sec - 294 sec)
= 6 sec

B covers 1000 m in 5 min

=> B covers 1000 m in 300 sec

=> B covers 1000300=103m in 1 sec=> B covers 1036=20 m in 6 sec

i.e., A can give B a start of 20 metre so that the race will end in a dead heat.
33. A runs 1 13 as fast as B. If A gives B a start of 30 metres. How far must
be the wining post, so that the race ends in a dead heat?
A. 100 m B. 110 m
C. 140 m D. 120 m
Answer : Option D

Explanation :

Let the distance to the winning point = x

Speed of A : Speed of B = 4/3 : 1

Let Speed of A = 4k/3

Speed of B = k

A gives B a start of 30 metres

=> A run x metres and B run (x-30)metres

Time taken by A=Distance run by ASpeed of A=x(4k3)Time taken by B=Distance run by


BSpeed of B=x30k

For the race to be a a dead-heat race, Time taken by A = Time taken by B

x(4k3)=x30kx(43)=x303x=4x120x=120

i.e., the distance to the winning point = 120 metre

34. A can run 15 metres while B runs 20 metres. In a km race B beats A by


A. 200 metres B. 100 metres
C. 220 metres D. 250 metres
Answer : Option D

Explanation :

A can run 15 metres while B runs 20 metres

A can run 1520 metres while B runs 1 metreA can run 15201000 = 750 metres while B runs
1000 metres

i.e., in a 1 km race, B beats A by (1000-750)=250 metres

35. A and B run a 5 km race on a round course of 400 m. If their speeds be


in the ratio 5 : 4, how often does the winner pass the other?
A. 5 times B. 4 12 times
C. 2 12 times D. 4 times
Answer : Option C

Explanation :

speeds of A and B are in the ratio 5 : 4

=> when A covers 5 metre, B covers 4 metre

i.e., when A covers 5 metre, A gains 1 metre over B

=> when A covers 5 400 = 2000 metre, A gains 400 metre over B.

i.e., when A covers 2000 metre, the winner pass the other 1 time.

=> when A covers 5000 metre, the winner pass the other 50002000=212 times

36. In a 100 m race, A runs at 6 km/hr. A gives B a start of 4 m and still


beats him by 4 sec. Find the speed of B.
A. 4.6 km/hr B. 5.6 km/hr
C. 4.4 km/hr D. 5.4 km/hr
Answer : Option D

Explanation :

Speed of A = 6 km/hr = 6518=53 m/sTime taken by A = distancespeed=100(53)=60 sec

A gives B a start of 4 m

i.e., B has to cover (100-4)=96 metre

A beats B by 4 sec
=> Time taken by B to run the race = 60 + 4 = 64 sec

Speed of B = Distance/time=96/64m/s=96/64185=5.4 km/hr

In a KM race Peter beats Tony by 35 meters or 7 seconds. What is Peter's time over the course?
Here Peter beats Tony by 35 meters means, when Peter covers 1000 meters, Tony covered (1000 -
35) = 965 meters only. Also Tony took another 7 seconds to cover this 35 meters.

Tony and Peter's speed's ratio = Ratio of their distances covered = 1000 : 965 = 200:193
So Their times are in the ratio = 193 : 200
But we know that peter has taken 7 seconds extra and the above values are exactly satisfying this
condition. So time taken to cover the distances are 193 and 200 seconds for Peter and Tony.

Alternate method:

Tony runs 35 meters in 7 secons. To cover 1000 meters he took 1000357 = 200 seconds. But
Peter covers this distance 7 seconds less than Tony. So he completes the race in 193 seconds

Tom, Dick and Harry are the contestants in a race in a km. race. If Tom can give Dick a start of 40
meters and Tom can give Harry a start of 64 meters, How many meters can Dick give harry?
Tom covers 1000 meters, Dick covers 960 meters and Harry covers 936 meters.
When Dick covers 960 meters Harry covers 936
If Dick covers 1000 then Harry has to cover 1000960936 = 975 meters.

Dick gives Harry (1000 - 975) = 25 meters.

A beats B by 24 m and C by 20 m, C beats B by 1 sec in a race of 120 m. In how many seconds


does A comepletes the race?
A beats B by 24 meters means when A completed his race of 120 m, B covered (120 - 24) = 96
meters. or A and Bs speeds are in the ratio 120 : 96 = 5 : 4
A beats C by 20 meters means when A completed his race of 120 m, C covered (120 - 20) = 100
meters. or A and Cs speeds are in the ratio 120 : 100 = 6 : 5

Combining above two ratio's we get their speeds ratio as A : B : C = 30 : 24 : 25


and their times ratio = 130:124:125=20:25:24

We know that B and C's speeds are in the ratio 24 : 25 so when C completes his race of 120 m, B
covers = 2425120=115.2

So B covers 4.8 meters in 1 second. To cover 120 meters he takes = 120/4.8 = 25.
But we know that A and B's time's are in the ratio 20 : 25. When B completes his race in 25
seconds, A completes it in 20 seconds.

A can beat B by 20m and C can beat B by 40 m in a race of 100m. By how much can C beat A in
the race?
A beat B by 20 meters means when A covers 100 m, B covers 80 m. So speed ratio = 5 : 4
C can beat B by 40 meters means when C covers 100 meters B covers 60 meters. Speeds ratio of C
and B = 5 : 3 or B : C = 3 : 5

Combining both the Ratio's, the speeds of A, B, C = 15 : 12 : 20


From the above ratio, when C covers 100 meters, A can cover 75 meters. So C beats A by 25
meters.

A Tortoise and a Hare go for a race. The tortoise gets a head start of 100 m but Hare is 10 times
faster. What is the distance travelled by Hare to catch up Tortoise?
Given that when Tortoise covers 1m, Hare covers 10 meters. That is, for every second the distance
between the Hare and Tortoise gets reduced by 9 meters. To cover 100 meters it takes 100 / 9 =
11.11 seconds for Hare. So the distance covered by Hare = 11.11 x 10 = 111.1

A gives a start of 10m to B in a 100 m race. B gives a start of 25m to C in a 150 m race. How much
start can A give to C in a 200m race?
When A covers 100 meters B covers only 90 meters. Also when B covers 150 meters, C covers 125
meters.
Assume Total distance = 500 m. Then when A covers 500m, B covers 450m, and C covers 375 m.
That is when A covers 500 meters B covers 375 meters. or their speeds are in the ratio 20 : 15.
If the race is for 200 m, then When A covers 200 meters, B covers 150 metes. So A must give C a
start of 50 meters.

A runs 123 times as fast as B. If A gives B a start of 80m, how far must the winning post be for the
race to end in dead heat?
From above, A and B speeds are in the ratio = 123 : 1 or 5 : 3.
A gives B a start of 80 meters, then B is already 80 meters ahead of A. But we know that A covers 2
meters more for every second. To cover 80 meters he need 40 seconds or the dead line must be at
5 X 40 = 200 meters.

Two cyclist A and B cover a distance of 110 km, A reaches to the destination one hour before B.
Even if B had given a start of 8 km, he would have reached 12 minutes late. Find the speed of A.
In first case, B is late by 60 minutes.
In second case B, after getting a start of 8 km, he reaches 12 minutes late.
Therefore, Time taken by B travel 8 km = 60 - 12 = 48 minutes
Therefore, B's speed = 848 x 60 = 10 km/h
Therefore, Time taken by B = 11010 = 11 hours
Therefore, Time taken by A = 11 - 1 = 10 hours
Therefore, A's speed = 11010 = 11 km/h

Two cyclist A and B cover a certain distance. A reaches to the destination one hour before B. Even if
B had given a start of 5 km, he would have reached 10 minutes late. Find the speed of B.
In first case, B is late by 60 minutes.
In second case B, after getting a start of 5 km, he reaches 10 minutes late.
Therefore, Time taken by B to travel 5 km = 60 - 10 = 50 minute
Therefore, B's speed = 550 x 60 = 6 km/h