You are on page 1of 10

RSM79-P1-KM-PH-55

9. Solved Problems
9.1 Subjective

Problem 1: A particle moves along X-axis obeying the equation x = t (t 1) (t 2)


where x is in metre & t in second. Find the (a) initial velocity and
acceleration of the particle (b) velocity & acceleration of the particle
when its displacement is zero (c) displacement & acceleration of the
particle when its velocity is zero.

Solution : (a) x = t (t 1) (t 2) . . . (i)


x = t3 3t2 + 2t
dx
v = dt = 3t2 6t + 2 . . . (ii)
At time t = 0, v = 2 m/sec. &
dv
a = dt = 6t 6 = 6(t 1) . . . (iii)
at time t = 0, a = -6m/sec .
2

(b) Displacement of the particle is zero at time t given by


x = t (t 1) (t-2) = 0 t = 0, t = 1 & t = 2
putting the values of t in eq. (ii) & (iii) we obtain,
velocity v = +2, -1 & +2 m/sec. respectively.
Acceleration a = -6, 0 & +6 m/sec2 respectively.

(c) velocity v =0 v =3t2 6t + 2 = 0


1 1
t=1+ 3 &t=1- 3
By putting these values of t in eq. (i) we obtain,
2 2
&
x = 3 3 3 3 m respectively & the corresponding acceleration
can be obtained by putting the values of t in equation (iii) given by
a = 23 m/sec2 & - 23 m/s2 respectively

Problem 2: A car moves from P to Q unidirectionally. It moves with velocities of


T T T
, &
magnitude aV, bV and cV for interval of times a b c respectively
for the total path. Find the speed of the car averaged over the time of
its motion from P to Q.

Solution: The average speed

FIITJEE Ltd., ICES House, Sarvapriya Vihar (Near Hauz Khas Bus Term.), New Delhi - 16, Ph : 26515949 , 26865182, 26854102, Fax : 26513942
RSM79-P1-KM-PH-56

U1t1 U2 t 2 U3 t 3 U1 - aV
t2 = T/b
U3 = cV
U
t1 t 2 t 3
t1 = T/a U2 = bV
Putting the values of t3 = T/c
T T T
U1 = aV, U2 = bV, U3 = cV, t1 = a , t2 = b & t3 = c we obtain
T T T
aV. bV. cV.
a b c
U
T T T

a b c
3V
`U
1 1 1

a b c . . . (a)
Since T = Total time of motion and t1 + t2 + t3 = T
T T T 1 1 1
T 1
a b c a b c . . . (b)
Using (a) and (b) we obtain U 3V .

Problem 3: An elevator of height h is ascending with an acceleration a. After a time


t a coin is dropped from the top of the elevator. When will the coin
strike the bottom of the elevator?

Solution: Let after a time t from the instant of release, the coin strikes the floor
of the elevator.
The coin was moving with the elevator with a velocity, say v. Just after
losing contact it begins to ascend with same velocity v (obeying the
law of inertia of motion).
Since the net displacement S1 of the coin during time t is downward
(w.r.t the initial position or point of release)
S1 = gt2 vt (i)
The net displacement S2 of the ascending elevator during time t is
upwards (w.r.t. the initial position)
S2 = vt + at2 (ii)
Now, S1 + S2 = h (iii)
Putting S1 and S2 from (i) & (ii) respectively in (iii) we obtain
1 2 1
gt vt vt at 2 h
2 2
1
(g a) t 2 h
2
2h
t
(g a)
.

FIITJEE Ltd., ICES House, Sarvapriya Vihar (Near Hauz Khas Bus Term.), New Delhi - 16, Ph : 26515949 , 26865182, 26854102, Fax : 26513942
RSM79-P1-KM-PH-57

Problem 4: Shown in the figure is a ring sliding freely along an inextensible string
that passes through the smooth pegs (1) & (2) at the same level. One
end of the string is fixed. The other end P is pulled with a constant
velocity v, find the velocity of the ring.
Solution: Pythagoras theorem yields v p
x
2
x2 + y2 = , Differentiating both 1 y 2

sides w.r.t. t, we obtain
dx dy d
2x 2y 2
dt dt dt
Since the ring slides smoothly, it always lie at the mid position
maintaining equal distance from the pegs; Therefore, x remains
constant
dy d

dt = vring , setting dt = rate of pulling of the string = v, we find
dy
v ring v
dt y

Putting y = sec , we obtain v = v sec . ring

Problem 5: A particle is projected up from the bottom of an inclined plane of


inclination with velocity v0. If it returns to the point of projection after
an elastic impact with the plane, find the total time of motion of the
particle.

Solution: To return to the point of projection after one elastic collision the
particle must meet the plane at right angle of the particle along x axis.
vx vx0 = (g sin )t0
0 v0 cos = (g sin )t0
v 0 cos
t = g sin
0 (i)
x
y plane
v0
g sin vx = 0
g cos
t = t0
vy0 = v0sin vy = v0sin


vx0 = v0cos
t=0

Motion
of the particle along y axis
v y v yo (g cos
t0 vy + vy0 = ( gcos ) t0

FIITJEE Ltd., ICES House, Sarvapriya Vihar (Near Hauz Khas Bus Term.), New Delhi - 16, Ph : 26515949 , 26865182, 26854102, Fax : 26513942
RSM79-P1-KM-PH-58

2v 0 sin
v0 sin + (+v0 sin ) = g cos to t0 = g cos (ii)
v 0 cos 2v 0 sin
Equating (i) & (ii) g sin = g cos
cot = 2 tan (iii)
2 tan 1

cos = 1 tan sin = 1 4 tan


2 2
&
Time of flight for to & fro motion of the particle
2v 0 cos
T = 2t = g sin
0 (from (i))
(2 tan )
2v 0
1 4 tan 2
T = 2t0 = g sin
4v 0

= g 1 3 sin .
2

Problem 6: A particle when fired at an angle = 600 along the direction of the
breadth of a rectangular building of dimension 9m 8m 4m so as to
sweep the edges. Find the range of the projectile.

Solution : Since the projectile


v0
touches A & B, both of (x, h) {(x + 2h), h }
these points lie on the v0 A B

path of the projectile.


C D
After putting the x 2h x
coordinate of A in the R

trajectory equation of
projectile we obtain,
gx 2
y = h = x tan 2v 0 cos
2 2
. . . .(i)
v 02 sin 2
As we know R = x + x + 2h = g
v 02 sin 2
R = 2 (x + h) = g . . . . (ii)
g(R / 2 h)2
R 2gR
h cos2
Using (i) & (ii) h = 2 tan sin 2
2
R 1 R
h tan h tan
h= 2 R 2

FIITJEE Ltd., ICES House, Sarvapriya Vihar (Near Hauz Khas Bus Term.), New Delhi - 16, Ph : 26515949 , 26865182, 26854102, Fax : 26513942
RSM79-P1-KM-PH-59

R2 4Rh cot 4h2 = 0


4h cot 16h2 cot 2 16h2
R= 2
1 cos

R = 2h (cot + cosec ) = 2h sin = 2h cot (/2)
putting = 600 & h = 4m
R = 2 4 cot 300 = 8 3 m.
Problem 7: Find the radius of a rotating wheel if the linear velocity v 1 of a point on the
rim is 2.5 times greater than the linear velocity v 2 of a point 5 cm closer to
wheel axle.

Solution: Let the radius of the disc = r (in cm.)


v 2 (r 5)
v1
v1 r v2
(r-5)
v1 is 2.5 times greater than v 2. 5
v2 r 5 r

2.5 v 2 r
r = 2.5 r 12.5

1.5 r = 12.5
12.5
r = 1.5 = 8.33 cm.

Problem 8: A bullet is moving horizontally with certain velocity. It pierces two


paper discs rotating co-axially with angular speed separated by a
distance . If the hole made by the bullet on 2 nd disc is shifted through
an angle with respect to that in the first disc, find the velocity of the
bullet. (change of velocity in the bullet is neglected.).

Solution: Let the bullet take a time t to travel from one disc to the other with a
velocity v.
The distance between the discs = v.t.
= vt t=t
P t=0 Q t
v
t

v . . . (a)
When the bullet is about to hit
the second disc at Q, the hole
made by the bullet on the first
disc at P will rotate through an

t
angle during the time v
= t . . . (b)

FIITJEE Ltd., ICES House, Sarvapriya Vihar (Near Hauz Khas Bus Term.), New Delhi - 16, Ph : 26515949 , 26865182, 26854102, Fax : 26513942
RSM79-P1-KM-PH-60


t
Using (a) & (b) v = /

v
.

Problem 9 : A particle is revolving with a constant angular acceleration in a


circular path of radius r. Find the time when the centripetal acceleration
will be numerically equal to the tangential acceleration.
Solution : Let the speed of the particle after v
at
t=t
time t from starting be v The
ar
centripetal acceleration
2 w v
v
ar r 2 r t=0
r & the corresponding
angular speed = t
ar = r(t)2 = r 2 t2 (i)
We know that, the tangential acceleration at = r (ii)
Since, ar = at (given)
r 2 t2 = r
1
t
.

Problem10: A satellite appears in every T = 10 hour over any place on earths


surface on equational line. Find the period of revolution of the satellite.

Solution: Let the period of revolution of the satellite = T s and the period of
rotation of earth TE
The angular speed of earth and the satellite are
2 2
E & s
T
TE s respectively
The angular velocity of the satellite w.r.t. earth
SE = s E
2 2 2

TSE Ts TE
1 1 1

T Ts TE
TTE
Ts
TE T , put T = 10 hrs & T = 24 hrs.
E

10 24 10 24
Ts
we obtain 10 24 hrs & 24 10 hrs.
Ts = 7.05 hrs & 17.14 hrs.

FIITJEE Ltd., ICES House, Sarvapriya Vihar (Near Hauz Khas Bus Term.), New Delhi - 16, Ph : 26515949 , 26865182, 26854102, Fax : 26513942
RSM79-P1-KM-PH-61

9.2 Objective

Problem 1: A car is moving eastwards with velocity 10 m/s. In 20 sec, the velocity
changes to 10 m/s northwards. The average acceleration in this time:

(A) 1 2 m s-2 towards N-W (B) 1 2 ms-2 towards N-E


(C) 1/2 m s-2 towards N-W (D) 1/2 ms-2 towards N

y
Solution : The
change
in velocity

v v 2 v1 v 10 j 10i
N

v has a magnitude 102
450 v2
and directed due N W v
x
v 10 2 1 W E
| a | m / s2 v1
t 20 2 and
S
directed due N W.
(A)

Problem 2: A driver applies the brakes on seeing traffic signal 400 m ahead. At the
time of applying the brakes vehicle was moving with 15 ms -1 and
retarding with 0.3 ms-2. The distance of vehicle after 1 min from the
traffic light:
(A) 25 m (B) 375 m
(C) 360 m (D) 40 m

Solution : The maximum distance covered by the vehicle before coming to rest
v2 (15 )2
375 m
= 2a 2( 0 . 3 )
v 15
50 s
The corresponding time = t = a 0.3 . Therefore after 50
seconds, the distance covered by the vehicle = 375 m from the instant
of beginning of braking.
The distance of the vehicle from the traffic after one minute =
(400 375) m = 25 m.
(A)

Problem 3: A particle is moving along a circular path of radius 5m and with uniform
speed 5 m/s. What will be the average acceleration when the particle
completes half revolution?
(A) zero (B) 10 m/s2
(C) 10 m/s 2
(D) 10/ m/s2

Solution : The change in velocity when the particle completes half revolution is
given by

FIITJEE Ltd., ICES House, Sarvapriya Vihar (Near Hauz Khas Bus Term.), New Delhi - 16, Ph : 26515949 , 26865182, 26854102, Fax : 26513942
RSM79-P1-KM-PH-62

v = 5 m/s (-5 m/s) = 10 m/s


Time taken to complete half revolution
r 5

t= v 5
v 10 m / s 10
m / s2
Average acceleration = t s .
(D)

Problem 4: Which of the following graph correctly represents velocity-time


relationship for a particle released from rest to fall freely under gravity?
(A) (B)
v v

t t

(C) (D)
v v

t
t

Solution: Releasing of the particle from rest means that v0 =0 at t = 0 and v =gt
at any time t.
the slope of v/t graph is a constant.
v/t graph is a straight line passing through the origin.
(A)
Problem 5 : Which statements can be possible cases in one/two dimensional
motion:
(A) A body has zero velocity and still be accelerating
(B) The velocity of an object reverses direction when acceleration is
constant
(C) An object be increasing in speed as its acceleration decreases
(D) None of these

Solution : (a) When the body is projected vertically up, at the highest point its
speed becomes zero whereas it is accelerating downwards with
g = 9.8 m/s2.
(b) When a body is projected up, the velocity during ascent reverses
its direction during its descent, whereas the acceleration of the

g
body remains constant, that is .
(c) Acceleration means, increasing speed (magnitude of velocity).
Therefore, the speed of a particle increases with an acceleration.

FIITJEE Ltd., ICES House, Sarvapriya Vihar (Near Hauz Khas Bus Term.), New Delhi - 16, Ph : 26515949 , 26865182, 26854102, Fax : 26513942
RSM79-P1-KM-PH-63

When the acceleration is decreased the speed of the particle goes


on decreasing till the acceleration reduces to zero.
(A) and (B)
Problem 6:

Solution:

Problem 7: A motor boat is to reach at a point 300 upstream on other side of a river
flowing with velocity 5 m/s. Velocity of motor boat with respect to water

is 5 3 m/sec. The driver should steer the boat an angle:


(A) 300 w.r.t. the line of destination from starting point
(B) 600 w.r.t.. normal to the bank
(C) 1200 w.r.t. stream direction
(D) None of these
Solution : The y
velocity
of motor boat is given as
v m v mw v w

v m (5 3 cos 30 )i (5 3 sin 30 ) j 5i
vmw

vm
300
5 3 x
v m 7.5 i j 5i v
2
5 3
v m 2.5 i j
2
5 3

1 2 2.5
= tan = tan1(-3) = 1200.
(C)

Problem 8: Choose the wrong statement


(A) Zero velocity of a particle does not necessarily mean that its
acceleration is zero.
(B) Zero acceleration of a particle does not necessarily mean that its
velocity is zero.
(C) If speed of a particle is constant, its acceleration must be zero.
(D) none of these
Solution : If speed, that is the magnitude of velocity is constant, where as the
direction of velocity changes, we cannot say that velocity is constant.
Therefore the particle has non-zero acceleration
(C)
Problem 9: A ball is dropped vertically from a height d above the ground. It hits
the ground and bounces up vertically to a height d/2. Neglecting
subsequent motion & air resistance, its velocity V varies with the
height h above the ground, as

FIITJEE Ltd., ICES House, Sarvapriya Vihar (Near Hauz Khas Bus Term.), New Delhi - 16, Ph : 26515949 , 26865182, 26854102, Fax : 26513942
RSM79-P1-KM-PH-64

(A) (B)
v v

d
h d h

(C) (D)
V
V

d
d h
h

Solution: The kinematical equations of motion of the ball


2gh
while falling down v = - ,
2gd
Just before impact, v1 = - ,
2g(d / 2)
Just after impact, v2 =
v 22 2gh
Afterwards, v =
(A).

Problem 10: The angular acceleration of a particle moving along a circular path with
uniform speed is
(A) uniform but non-zero (B) zero
(C) variable (D) such as cannot be predicted
from the given information.
Solution : As angular speed of the particle is constant and hence angular
acceleration is zero.
(B)

FIITJEE Ltd., ICES House, Sarvapriya Vihar (Near Hauz Khas Bus Term.), New Delhi - 16, Ph : 26515949 , 26865182, 26854102, Fax : 26513942