KEM SPM TERBILANG TERENGGANU 2008 (MODUL 1) ADDITIONAL MATHEMATICS PAPER 1

©2008 Hak Cipta Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu
1
 FUNCTIONS
1. Given that h(x) =
2
x
, x = 0 and v(x) = 3x + 2, find ) (
1
x hv
÷
.

Answer : ……………………………….
2. Based on the above information, find the function of q.
Answer : ……………………………….
 QUADRATIC FUNCTIONS
3. Solve the quadratic inequality t(15 – 2t) ≥ 22.
Answer : ……………………………….
p : t ÷t + 2
qp : t ÷t
2
+ 4t + 1
M MO OD DU UL LE E 1 1  PAPER 1 (3472/1)
KEM SPM TERBILANG TERENGGANU 2008 (MODUL 1) ADDITIONAL MATHEMATICS PAPER 1
©2008 Hak Cipta Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu
2
4. Find the range of values of k if 2x
2
+ 4x + k is always positive.
Answer : ……………………………….
5. If  and  are the roots for the equation 2x
2
– 3x – 1 = 0, form a new quadratic equation if the roots
are  + 1 and  + 1.
Answer : ……………………………….
6.
Jawapan : (a) p = ……………………………
n = ……………....……………
k = ……………………………
m = ……………….…………..
(b) ………………………………..
In the diagram on the left, (k, 4) is a turning point of a quadratic
graph with an equation in the form ( 1)
p
y m x n = ÷ + .
Find
(a) the values of p, n, k and m,
(b) the equation of the curve formed when the graph shown is
reflected on the x-axis.
O
7
(k, 4)
-
-
x
y
KEM SPM TERBILANG TERENGGANU 2008 (MODUL 1) ADDITIONAL MATHEMATICS PAPER 1
©2008 Hak Cipta Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu
3
7. (a) Based on the above information, express f (x) in the form f (x) = (x + q)
2
+ r.
(b) Hence, find the maximum point.
Answer : (a) ….…………………………….
(b) ………..………………………
 COORDINATE GEOMETRY
8. The point A(5, p) divides the straight line that joined the point E(1, 6) and F(7, 3) with the ratio
m : n. Find
(a) m : n
(b) the value of p.
Answer : (a) …………………..………….
(b) p = …………………………
f (x) =
1
2
[(x + 5)
2
+ (x – 7)
2
]
KEM SPM TERBILANG TERENGGANU 2008 (MODUL 1) ADDITIONAL MATHEMATICS PAPER 1
©2008 Hak Cipta Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu
4
9. Given that the distance between P(k, 7) and Q(÷2, 6) is 5 , find the possible values of k.
Answer : k = ………………………………
 PROGRESSIONS
10. An arithmetic progression has 20terms. Given that the 7
th
term is 27 and the sum of last 7 terms
is 469, calculate
(a) the first term,
(b) the sum of the first 7 terms.
Answer : (a) ….…………………………….
(b) ………..………………………
11. Given that
16
9
, x, y, z,
9
16
are five consecutive terms in a geometric progression, find the values of
x, y and z.
Answer : x = …………………………….
y = …………………………….
z = …………………………….
KEM SPM TERBILANG TERENGGANU 2008 (MODUL 1) ADDITIONAL MATHEMATICS PAPER 1
©2008 Hak Cipta Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu
5
12. Given that
200
k
= 2 02
- -
· where k is a positive integer, find
(a) the common ratio,
(b) the value of k.
Answer : (a) …………………………….
(b) k = .……………………….
13. In a geometric progression, the sum of the first n terms, when n is large enough for r
n
~ 0, is 8
and the second term is 2. Find the common ratio of the progression.
Answer : ……………………………….
KEM SPM TERBILANG TERENGGANU 2008 (MODUL 1) ADDITIONAL MATHEMATICS PAPER 1
©2008 Hak Cipta Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu
6
 LINEAR LAW
14. Diagram A shows part of the curve y = qx + px
2
where p and q are constants.
(a) Find the values of p and q.
(b) If the curve y = qx + px
2
is reduced to linear form, the straight line obtained is as shown in
DiagramB. Calculate the values of h and k.
Answer : (a) p = ……………………………
q = ……………....……………
(b) h = ……………………………
k = ……………....……………
 DIFFERENTIATION
15. The sides of a cube decrease from 10 cm to 9·94 cm. Find the small change of the volume of
the cube.
Answer : ……………………………….
16. The volume of a sphere increases at the rate of 60 cm
3
s
– 1
. Find the rate of change of the surface
area of the sphere when its radius is 5 cm.
(1, 4)
(4, 28)
-
-
y
x O
DIAGRAM A
Y
X
-
-
(k, 10)
(0, h)
DIAGRAM B
O
KEM SPM TERBILANG TERENGGANU 2008 (MODUL 1) ADDITIONAL MATHEMATICS PAPER 1
©2008 Hak Cipta Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu
7
Answer : ……………………………….
17. Evaluate
2
4
16
4
lim
x
x
x
÷
÷
÷
.
Answer : ……………………………….
18. Find the value of
2
5
2 7 15
5
lim
x
x x
x
÷
+ ÷
÷
Answer : ……………………………….
 INTEGRATION
19. Given that
2
1
( ) h x dx
í
= 8, find the value of k if
2
1
[ ( ) ] h x kx dx +
í
= 14.
Answer : k = …………………………….
KEM SPM TERBILANG TERENGGANU 2008 (MODUL 1) ADDITIONAL MATHEMATICS PAPER 1
©2008 Hak Cipta Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu
8
20. Given that 3y = 4x + 11 is a normal equation of the curve at the point (1, 5) which has a gradient
function 1
2
÷
x
k
, find the value of k.
Answer : k = …………………………….
21.
Answer : k = …………………………….
22.
Answer : k = …………………………….
y = k
x
y
O
y = 2x
2
– 3
x
y
y =
8
2 x +
O 1 k
The diagram on the left shows the shaded
region bounded by the curve y =
8
2 x +
, the
straight line x = 1, x = k and x-axis. When
the shaded region is rotated through 360°
about the x-axis, the volume is
40
3
 unit
3
.
Find the value of k.
The diagram on the left shows the shaded
region bounded by the curve y = 2x
2
– 3,
the y-axis and the straight line y = k. If the
shaded region is rotated through 360° about
y-axis, the volume generated is 25 unit
3
.
Find the value of k.
KEM SPM TERBILANG TERENGGANU 2008 (MODUL 1) ADDITIONAL MATHEMATICS PAPER 1
©2008 Hak Cipta Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu
9
23. The diagram above shows part of the graph y = x
2
+ 2. Evaluate
3
0
y dx
í
+
11
2
dy x
í
.
Answer : ……………………………….
 STATISTICS
Number of books 1 2 3 4 5
Number of students 5 7 4 x 8
24. The table above shows the number of reference books bought by a group of students in a period of
one semester. Find
(a) the minimum value of x if the mean is greater than 3,
(b) the range of values of x if the median is 3.
Answer : (a) ….…………………………….
(b) ………..………………………
Student The marks of OTI test
x
y
O
(3, 11)
-
- 2
KEM SPM TERBILANG TERENGGANU 2008 (MODUL 1) ADDITIONAL MATHEMATICS PAPER 1
©2008 Hak Cipta Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu
10
25. The table above shows the marks in five Operational Targetted Incremental (OTI) Additional
Mathematics test obtained by two Form Five Syukur students.
(a) Find the standard deviation marks of Shasha and Fatin.
(b) Determine whether Shasha or Fatin performs more consistence.
Answer : (a) Shasha : ………. Fatin : …...……...
(b) ………..……………………………
 CIRCULAR MEASURE
26.
Answer :  = ……….………………….
Shasha 72, 54, 70, 80, 84
Fatin 65, 59, 75, 78, 83
O
A B
C
6 cm

The diagram on the left shows a semi circle with centre O
and the radius 6 cm. Given that the arc length BC is equal to
the sum of arc length AC and the diameter AB, find the value
of  .
KEM SPM TERBILANG TERENGGANU 2008 (MODUL 1) ADDITIONAL MATHEMATICS PAPER 1
©2008 Hak Cipta Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu
11
INDICES AND LOGARITHMS
27. Express
2 1
2 2 4(2 )
n n n + ÷
÷ + in its simplest form.
Answer : ……………………………….
28. Solve the equation
3
log
9
x
= 4.
Answer : ……………………………….
29. Solve the equation
2
6 2
7 49
x x ÷
÷ = 0.
Answer : ……………………………….
KEM SPM TERBILANG TERENGGANU 2008 (MODUL 1) ADDITIONAL MATHEMATICS PAPER 1
©2008 Hak Cipta Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu
12
30. Solve the equation
1
2 3 .
x x÷
= 6.
Answer : ……………………………….
31. Given that 5 log
p
6 – log
p
96 = 4, find the value of p.
Answer : p = …………………………….
32. Given that u
T
= 49, express
(a) log
7
u in terms of T,
(b) u in terms of T.
Answer : (a) ….…………………………….
(b) ………..………………………
KEM SPM TERBILANG TERENGGANU 2008 (MODUL 1) ADDITIONAL MATHEMATICS PAPER 1
©2008 Hak Cipta Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu
13
 TRIGONOMETRIC FUNCTIONS
33. Solve the equation 2 sin 2x = tan x for 0° ≤ x ≤ 180°.
Answer : ……………………………….
34. Solve the equation 2 – 3 sin  = cos 2 for 90° ≤  ≤ 270°.
Answer : ……………………………….
35. Given that tan  = p and  is an acute angle, express in terms of p,
(a) sin 2,
(b) cot ( + 45°).
Answer : (a) ….…………………………….
(b) ………..………………………
KEM SPM TERBILANG TERENGGANU 2008 (MODUL 1) ADDITIONAL MATHEMATICS PAPER 1
©2008 Hak Cipta Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu
14
36. Using the space given below, sketch the graph y = | 2 sin x + 1 | for 0° s  s 2.
Answer :
37. Given that cos A = ÷
4
5
and sin B = ÷
12
13
where both A and B lie in the same quadrant, find the value
of sec (A + B).
Answer : ……………………………….
 VECTORS
38.
Answer : ……………………………….
O
B
A
C
a
b
In the diagram on the left, OA
÷
= a and
OB
÷
= b. Find OC
÷
in terms of a and b.
KEM SPM TERBILANG TERENGGANU 2008 (MODUL 1) ADDITIONAL MATHEMATICS PAPER 1
©2008 Hak Cipta Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu
15
39. Given that u = ÷2i + 3j and w = ki + 6j, find the values of k if | w – 2u | = 6.
Answer : k = …………………………….
40. Given that the coordinates of P(0, 5), Q(k, 0) and R(1, m), find
(a) the value of k if PQ
÷
is parallel to the vector –i + 2j,
(b) the values of m if | OR
÷
| = 10 .
Answer : (a) k = ........................................
(b) m = ....................................
41. Given that a =
2
1
| |
|
\ .
and b =
3
m
| |
|
\ .
, find the values of m if | a + b | = 34 .
Answer : m = …………………………….
KEM SPM TERBILANG TERENGGANU 2008 (MODUL 1) ADDITIONAL MATHEMATICS PAPER 1
©2008 Hak Cipta Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu
16
 PERMUTATIONS AND COMBINATIONS
42. Five alphabets from the word HISTORY is to be arranged in a row such that it should starts with a
consonant. Find the number of different arrangements that can be formed.
Answer : ……………………………….
43. A number with 2 digits or 3 digits is to be formed from the digits 4, 5, 6, 8, 9 without repetition.
How many numbers can be formed ?
Answer : ……………………………….
44. The diagram below shows 5 alphabets and 3 digits.
A secret code is to be formed using the alphabets and the digits given. Each code must consist of
3 alphabets followed by 2 digits. How many ways the code can be formed without repetition of the
alphabets and the digits ?
Answer : ……………………………….
C O R A L 7 8 9
KEM SPM TERBILANG TERENGGANU 2008 (MODUL 1) ADDITIONAL MATHEMATICS PAPER 1
©2008 Hak Cipta Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu
17
45. A Parents-Teachers Association committee which consists of 7 members is to be formed from
8 parents, 3 teachers and a principal. In how many ways can the committee be formed if it is
represented by
(a) exactly 5 parents,
(b) at least 5 parents.
Answer : (a) ….…………………………….
(b) ………..………………………
 PROBABILITY
46. A, B and C shoot once at a certain target. The probability that A hits the target is
1
5
. The probability
that B hits the target is
1
4
. The probability that C hits the target is
1
3
. If they shoot simultaneously,
find the probability that
(a) all of them hit the target.
(b) at least one hits the target.
Answer : (a) ….…………………………….
(b) ………..………………………
KEM SPM TERBILANG TERENGGANU 2008 (MODUL 1) ADDITIONAL MATHEMATICS PAPER 1
©2008 Hak Cipta Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu
18
 PROBABILITY DISTRIBUTIONS
47. A binomial distribution has mean 12 and variance 5. If p is a probability of a success and q is a
probability of failure, find
(a) the values of p and q,
(b) the probability of obtaining 3 success from 8 trial.
Answer : (a) p = ………………………….
q = ……………….………….
(b) ……………………………….
48. It was found that one out of ten computers produced by the factory was faulty. A sample of 5
computers was randomly chosen and to be tested. Find the probability that
(a) 2 computers was faulty,
(b) at least one computer was faulty.
Answer : (a) ……………………………….
(b) ……………………………….
KEM SPM TERBILANG TERENGGANU 2008 (MODUL 1) ADDITIONAL MATHEMATICS PAPER 1
©2008 Hak Cipta Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu
19
49. The diagram above shows the standard normal distribution graph. If P (÷1·24 ≤ z ≤ k) = 0·7811,
find the value of
(a) P(z > k)
(b) k.
Answer : (a) .............................................
(b) k = ……………………….
50. Given that X is a random variable of a normal distribution with mean 12·4 and variance 1·44,
find
(a) the z-score when X = 17·32,
(b) P(10·4 ≤ X ≤ 18·2).
Answer : (a) ……………………………….
(b) ……………………………….
0 z ÷1·24
k
f (z)
KEM SPM TERBILANG TERENGGANU 2008 (MODUL 1) ADDITIONAL MATHEMATICS PAPER 1
©2008 Hak Cipta Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu
20
51. A random variable X has a normal distribution with mean 14 and variance 5·76. Given that
P(X < k) = 0·8258, find the value of k.
Answer : k = …………………………….
52. Given that X ~ N(100, 
2
) and P(X < 106) = 0·8849, find the value of the standard deviation of X.
Answer : ……………………………….
53. In a survey carried out in a town, it was found that the weights of 1000 residents have a normal
distribution with mean 48 kg and standard deviation 5 kg. Find the probability that a resident that
was randomly chosen weighs more than 52 kg.
Answer : ……………………………….
KEM SPM TERBILANG TERENGGANU 2008 (MODUL 1) ADDITIONAL MATHEMATICS PAPER 1
©2008 Hak Cipta Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu
21
2
 O
y
2
1
x
3
2 
2
3
1.
6
2 x ÷
, x = 2
2. t
2
– 3
3. 2 ≤ t ≤
11
2
4. k > 2
5. 2x
2
– 7x + 4 = 0
6. (a) p = 2, n = 4,
k = 1, m = 3
(b) y = ÷3(x – 1)
2
– 4
7. (a) (x – 1)
2
+ 36
(b) (1, 36)
8. (a) 2 : 1 (b) p = 4
9. k = 0, ÷4
10. (a) 3 (b) 105
11. x =
4
3
, y = 1, z =
3
4
12. (a)
1
100
or 0·01
(b) 99
13.
1
2
14. (a) p = 1, q = 3
(b) h = 3, k = 7
15. ÷18 cm
3
16. 24 cm
2
s
– 1
17. ÷8
18. ÷27
19. k = 4
20. k =
1
4
21. k = 6
22. k = 7
23. 33 unit
2
24. (a) 2 (b) 1 s x s 7
25. (a) Shasha = 10·75,
Fatin = 8·764,
(b) Fatin
26. 0·571 rad
27. 5 2 .
n
or 5(2 )
n
28. x = 2
29. ÷6, 2
30. 1·613
31. p = 3
32. (a)
2
T
(b)
2
7
T
33. 0°, 60°, 120°, 180°
34. 90°, 150°
35. (a)
2
2
1
p
p +
(b)
1
1
p
p
÷
+
36.
37. ÷
65
16
38. 3b –
1
2
a
39. k = 2, ÷10
40. (a) k =
5
2
(b) m = ± 3
41. m = ÷4, 2
42. 720
43. 80
44. 360
45. (a) 336 (b) 456
46. (a)
1
60
(b)
47
60
47. (a) p =
7
12
, q =
5
12
(b) 0·1396
48. (a) 0·0729
(b) 0·4095
49. (a) 0·1114 (b) 1·219
50. (a) 4·1 (b) 0·9522
51. 16·25
52. 5
53. 0·2119
ANSWERS MODULE 1

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful