You are on page 1of 4

1

QUEST TUTORIALS
Head Office : E-16/289, Sector-8, Rohini, New Delhi, Ph. 65395439
1. y = 4 si n

3x i s a sol ut i on of t he
differential equation :
(A)
dy
dx

+

8y = 0 (B)
dy
dx



8y = 0
(C)
d y
dx
2
2

+

9y = 0 (D)
d y
dx
2
2



9y = 0
2. The solution of the diff. equation,
3 e
x
tan

y dx

+

(1



e
x
) sec
2
y dy = 0 is :
(A) tan

y = c

(1

-

e
x
)
3
(B) (1 - e
x
)
3
tan

y = c
(C) tan y = c (1 - e
x
)
(D) (1 - e
x
) tan y = c
3. The di fferent i al equat i on whose
solution is, y = A sin x + B cos x, is :
(A)
d y
dx
2
2

+

y = 0 (B)
d y
dx
2
2

-

y = 0
(C)
dy
dx

+

y = 0 (D) None of these
4. The solution of the diff. equation,
x cos y dy = (x e
x
log x + e
x
) dx, is :
(A) sin y =
1
x

e
x
+ c
(B) sin y = e
x
log x + c = 0
(C) sin y = e
x
log x + c
(D) None of these
5. The differential equation of the family
of curves, y = a cos (x + b), is :
(A)
d y
dx
2
2

-

y = 0 (B)
d y
dx
2
2

+

y = 0
(C)
d y
dx
2
2

+

2y = 0 (D) None of these
6. The equat i on of t he curve whi ch
passes through the point (1, 1) and
whose slope is given by,
2y
x
, is :
(A) y = x
2
(B) x
2
- y
2
= 0
(C) 2x
2
+

y
2
= 3 (D) None of these
7. The order & degree of the differential
equation
dy
dx
dy
dx
− 4 - 7x = 0, are :
(A) 1 &
1
2
(B) 2 & 1
(C) 1 & 1 (D) 1 & 2
8. The differential equation for all the
st rai ght l i nes whi ch are at a uni t
distance from the origin, is :
(A)
y x
dy
dx

|
\

|
¹
|
2
= 1 -
dy
dx
|
\

|
¹
|
2
(B)
y x
dy
dx
+
|
\

|
¹
|
2
= 1 +
dy
dx
|
\

|
¹
|
2
(C)
y x
dy
dx

|
\

|
¹
|
2
= 1 +
dy
dx
|
\

|
¹
|
2
(D)
y x
dy
dx
+
|
\

|
¹
|
2
= 1 -
dy
dx
|
\

|
¹
|
2
9. An i nt egrat i ng fact or for t he
differential equation,
(1

+

y)
2
dx − (tan
−1
y − x) dy = 0, is :
(A) tan
-1
y (B) e
y tan
−1
(C)
1
1
2
+y
(D)
( )
1
1
2
x y +
10. The sol ut i on of t he di fferent i al
equation,
dy
dx
x
x
+
+ 1
2
= 0, is :
Differential Equations
www.myengg.com The Engineering Universe 1
Entrance Exams ,Engineering colleges in india, Placement details of IITs and NITs
w
w
w
.
m
y
e
n
g
g
.
c
o
m
2
QUEST TUTORIALS
Head Office : E-16/289, Sector-8, Rohini, New Delhi, Ph. 65395439
(A) y = -
1
2
tan
-1
x + c
(B) y + log x +
x
2
2
+ c = 0
(C) y =
1
2
tan
-1
x + c
(D) y - log x -
x
2
2
= c
11. The diff. equation corresponding to
primitive, y = e
cx
, is :
OR
The el i mi nat i on of t he arbi t rary
constant m from the equation, y = e
mx
gives the differential equation,
(A)
dy
dx
=
y
x
|
\

|
¹
|

log x
(B)
dy
dx
=
x
y
|
\

|
¹
|

log y
(C)
dy
dx
=
y
x
|
\

|
¹
|

log y
(D)
dy
dx
=
x
y
|
\

|
¹
|

log x
12. The di fferent i al equat i on whose
solution is, y = c
1
cos ax + c
2
sin ax is
(where c
1
, c
2
are arbitrary constants)
(A)
d y
dx
2
2

+

y
2
= 0 (B)
d y
dx
2
2

+

a
2
y = 0
(C)
d y
dx
2
2

+

ay
2
= 0 (D)
d y
dx
2
2



a
2
y = 0
13. The solution of differential equation
dy
dx
= 1 + x + y + xy, is :
(A) log (1 + y) = x +
x
2
2
+ c
(B) (1 + y)
2
= x +
x
2
2
+ c
(C) log (1

+

y) = log (1

+

x) + c
(D) None of these
14. The solution of the equation,
dy
dx
=
( )
( )
1
1
+

x y
y x
is :
(A) log xy + x + y = c
(B) log
x
y
|
\

|
¹
| + x - y = c
(C) log xy + x - y = c
(D) None of these
15. The solution of differential equation,
x

dy
dx
= y

(log y - log x + 1) is :
(A) y = xe
cx
(B) y + xe
cx
= 0
(C) y + e
x
= 0 (D) None of these
16. The solution of the equation,
dy
dx
= y (e
x
+ 1), is :
(A) y +
( )
e
e x c
x
+ +
= 0
(B) log y = e
x
+ x + c
(C) log y + e
x
= x + c
(D) None of these
17. The solution of differential equation,
dy
dx
y
x
+
+

1 2
1 2
cos
cos
= 0, is :
(A) tan

y + cot

x = c
(B) tan

y . cot

x = c
www.myengg.com The Engineering Universe 2
Entrance Exams ,Engineering colleges in india, Placement details of IITs and NITs
w
w
w
.
m
y
e
n
g
g
.
c
o
m
3
QUEST TUTORIALS
Head Office : E-16/289, Sector-8, Rohini, New Delhi, Ph. 65395439
(C) tan

y - cot

x = c
(D) None of these
18. The solution of differential equation,
x

(e
2y
- 1) dy + (x
2
- 1) e
y
dx = 0, is
(A) e
y
+ e
-y
= log x -
x
2
2
+ c
(B) e
y
- e
-y
= log x -
x
2
2
+ c
(C) e
y
+ e
-y
= log x +
x
2
2
+ c
(D) None of these
19. The solution of,
dy
dx
=
e x x
y y
x
( ) sin sin
( log )
2
2
2 1
+
+
is :
(A) y
2
(log y) - e
x
sin
2
x + c = 0
(B) y
2
(log y) - e
x
cos
2
x + c = 0
(C) y
2
(log y) + e
x
cos
2
x + c = 0
(D) None of these
20. The solution of the equation,
dy
dx
=
x y
x y
+

, is :
(A) c (x
2
+

y
2
)
1/2
+ e
y x tan ( / )
−1
= 0
(B) c (x
2
+ y
2
)
1/2
= e
y x tan ( / )
−1
(C) c (x
2
- y
2
) = e
y x tan ( / )
−1
(D) None of these
21. The solution of the equation,
x

dy
dx
= y − x tan

y
x
|
\

|
¹
|


is :
(A) x sin

x
y
|
\

|
¹
| + c = 0
(B) x sin y + c = 0
(C) x sin

y
x
|
\

|
¹
|
= c
(D) None of these
22. The general sol ut i on of t he di ff.
equation, log

dy
dx
|
\

|
¹
|
= x + y, is :
(A) e
x
+ e
y
= c (B) e
x
+ e
-y
= c
(C) e
-x
+ e
y
= c (D) e
-x
+ e
-y
= c
23. The diff. equation of all straight lines
passing through the point (1, -

1), is
(A) y = (x

+

1)
dy
dx

+

1
(B) y = (x

+

1)
dy
dx



1
(C) y = (x

-

1)
dy
dx

+

1
(D) y = (x

-

1)
dy
dx

-

1
24. Equation of curve through point
(1,

0) which satisfies the diff. equation
(1 + y
2
)

dx - xy dy = 0, is :
(A) x
2
+

y
2
= 1

(B) x
2
-

y
2
= 1
(C) 2x
2
+

y
2
= 2 (D) None of these
25. Equation of curve passing through
(3,

9) which satisfies the diff. equation
dy
dx
= x +
1
2
x
, is :
(A) 6

xy = 3x
2
- 6x + 29
(B) 6xy = 3x
2
- 29x + 6
(C) 6xy = 3x
2
+ 29x - 6
(D) None of these
26. The differential equation of the family
of curves, y = Ae
2x
+ Be
5x
, where
A & B are arbitrary constants, is :
www.myengg.com The Engineering Universe 3
Entrance Exams ,Engineering colleges in india, Placement details of IITs and NITs
w
w
w
.
m
y
e
n
g
g
.
c
o
m
4
QUEST TUTORIALS
Head Office : E-16/289, Sector-8, Rohini, New Delhi, Ph. 65395439
(A)
d y
dx
2
2
+ 8

dy
dx
+ 15

y = 0
(B)
d y
dx
2
2
- 8

dy
dx
+ 15

y = 0
(C)
d y
dx
2
2
-
dy
dx
+ y = 0
(D) None of these
27. The order of the diff. equation whose
solution is, x
2
+

y
2
+ 2

gx + 2

fy

+ c = 0
is :
(A) 1 (B) 2
(C) 3 (D) 4
28. Order and degree of diff. equation,
d y
dx
2
2
= y
dy
dx
+
|
\

|
¹
|
¦
´
¹
¹
`
)
2
1 4 /
are :
(A) 4 & 2 (B) 1 & 2
(C) 1 & 4 (D) 2 & 4
29. Solution of differential equation,
x

dy - y

dx = 0, represents :
(A) Rectangular hyperbola
(B) St. line passing through origin
(C) Parabola whose vertex is at origin
(C) Circle whose centre is at origin
30. Solution of differential equation,
dy
dx
+ ay = e
mx
, is :
(A) (a + m)

y = e
mx
+ C
(B) ye
ax
= me
mx
+ C
(C) y = e
mx
+ Ce
- ax
(D) (a + m)

y + e
mx
+ Ce
- ax
ANSWERS
1. C 2. A 3. A 4. C 5. B 6. A
7. D 8. C 9. B 10. B 11. C 12.B
13. A 14. C 15. A 16. B 17. C 18.A
19. A 20. B 21. C 22. B 23. D 24.B
25. C 26. B 27. C 28. D 29. B 30.D
www.myengg.com The Engineering Universe 4
Entrance Exams ,Engineering colleges in india, Placement details of IITs and NITs
w
w
w
.
m
y
e
n
g
g
.
c
o
m

Related Interests