Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
6Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Humbja e kohës - krizë e rinisë

Humbja e kohës - krizë e rinisë

Ratings: (0)|Views: 178|Likes:
Published by Fatmir Shehu

More info:

Published by: Fatmir Shehu on Jul 05, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/27/2013

pdf

text

original

 
Humbja e kohës - krizë e rinisë
Muslimani duhet ta ketë parasyshë se Allahu është betuar në kohën, që do të thotëse koha ka vlerë të madhe.Shkruan: Mr. Bashkim ALIU
 Koha është prej begative më të çmueshme dhe më të mëdha që Allahu xh.sh. ia fali njeriut.Rëndësia e kohës shihet edhe në faktin se Allahu xh.sh. është betuar në kohën në Kur'aninfamëlartë.Allahu xh.sh. thotë: "Pasha kohën! Nuk ka dyshim se njeriu është në një humbje tësigurt. Me përjashtim të atyre që besuan, që bënë vepra të mira, që porositën njëri-tjetrin t'ipërmbahen të vërtetës dhe që këshilluan njëri-tjetrin të jenë të durueshëm"[1]. Po ashtu,edhe i dërguari i Allahut, Muhamedi s.a.v.s. në disa hadithe ka treguar për rëndësinë e kohësdhe të moshës së re të njeriut në veçanti, sepse kjo moshë është mosha e vitalitetit dhefuqisë.I dërguari i Allahut thotë: "Dy begati i neglizhojnë shumë njerëz:shëndetin dhe kohën elirë"[2].Po ashtu, në një hadith tjetër transmentohet se ka thënë: "Nuk do të lëvizin këmbët e njeriutditën e kijametit prej të qëndruarit para Allahut derisa të pyetet për pesë gjëra:Për jetën ku eka kaluar, për rininë në çka e ka harxhuar, për pasurinë si e ka fituar dhe ku e ka harxhuar sidhe çka ka vepruar me atë që e ka mësuar"[3].Pra, koha ka vlerë dhe rëndësi të madhe për njeriun, sepse Allahu xh.sh. nuk na ka krijuar përkotë, nuk na e dha moshën e rinisë krejt vitalitet dhe aftësi e fuqi për të bërë çudira që taharxhojmë pa mos patur kurrnji dobi dhe pa mos lënë kurrnji gjurmë në jetën e njeriut dhe nëshoqëri.Nuk ka dyshim se një nga problemet evidente të rinisë Islame në veçanti po në përgjithësiedhe të disa të rinjve të besimeve tjera, është mos kujdesi ndaj kohës dhe shfrytëzimitracional të saj. Një pjesë e të rinjve, mos e teprojmë e ti përfshijmë të gjithë, nuk i kushtojnëkujdes asaj se si e kalojnë dhe ku e kalojnë kohën, nuk janë vigjilent ndaj elementevedestruktive dhe faktorëve negativ të cilët punojnë me të madhe që i riu musliman mos tëkrijojë shprehi që ta shfrytëzojë si duhet kohën e vet, por ta humbin dhe ta harxhojnë nëgjëra të pa vlefshme.Është e vërtetë se i riu i rinisë së hershme ndoshta nuk ka shumë preokupime sikur që ka i riui rinisë së vonshme, për atë duhet ta shfrytëzojë maksimalisht kohën që e ka në disponim,sepse kur do të hyjë në moshë, kur do të krijojë familje dhe kur do t'i shtohen obligimet dhepreokupimet, atëherë do ta kuptojë rëndësinë e kohës së lirë, por atëherë ajo nuk do të jetënë disponim të tij dhe do të jetë e kotë të qajë për të.Disa të rij, kohën e humbin duke qëndruar pa gjumë deri në orët e vona të mbrëmjes përshkak mbrëmjeve gazmore, zbavitjeve, lojave të bizhozit, bisedave të pa rëndësishme meshokë, etj. E gjithë kjo do të rezultojë me gjumë deri në mesditë apo edhe më vonë, mosshkuarje në punë, mos kryerje e obligimeve të rëndësishme, mos shkuarje në shkollë në tërësiapo humbje e orëve të para rregullisht, e mos të bëjmë fjalë për obligimet fetare të cilatparaqesin anijen e shpëtimit të njeriut nga shtërngatat e djallit dhe degjenerimit.Nëse nuk shfrytëzohet koha si duhet, apo më mirë thënë nëse humbet koha kot, nuk mund tëkemi një të rij musliman të gatshëm për kryerjen e angazhimeve që i imponon koha, nukmund të kemi profesionist të lëmive të ndryshme, shkencetarë të mirëfilltë, njerëz të penës,
 
politikan të shkathtë dhe punëtorë të sinqert, njerëz me famë apo thënë shkurt kuadro tëshëndosha.Ja si e këshillon rininë një nga mendimtarët bashkëkohor Islam, prof. Mustafa Tahhan: "Brezi iri islam i cili tenton mbi vete të marrë synimin e reformës dhe ndryshimit rrënjësor të umetitislam në drejtim të së mirës, medoemos duhet patur kujdes ndaj çështjes së kohës nëveprimin dhe aktivitetin e tij. A thua do të mund të arrijë sukses në rast se në mesin e tyre janë më shumë prej atyre të cilët çështjes së kohës e kanë lënë pas dore? Apo prej atyre tëcilët nuk lejojnë hapjen e çështjes së kësaj teme?"[4].I riu musliman së pari duhet ta ketë parasyshë se Allahu xh.sh. është betuar në kohën, që dotë thotë se koha ka vlerë të madhe, për atë duhet të ketë kujdes dhe të mendohet mirë qëmos e kaloj kot dhe mos e humb në gjëra të pa rëndësishme, poashtu së dyti duhet t'i shohtjerët, ata që arritën më larg se ne në shkencë dhe teknologji si e shfrytëzojnë kohën,gjegjësisht të shoh se a thua vallë e kalojnë kotë dhe a e humbin në gjëra të pa vlefshme, apombajnë llogari për çdo minutë të kohës së tyre.Popujt të cilët kanë arritur në shkencë dhe teknologji dhe janë bërë sot për ne mostër që uakemi lakmi, këtë e kanë arritur duke e respektuar kohën dhe duke mos lejuar që t'u shkojëkoha kotë. Nëse ata nuk kishin respekt ndaj kohës, nuk do të mund të arrinin atje ku janë sot.Me këtë rast, do t'i përmendi fjalët e mendimtarit bashkëkohor Islam Mustafa Tahhan i cilithotë: "Vetëm njeriu i qytetëruar që i çmon vlerat e veta dhe të kohës, do të mund të bëjmrekullira dhe lehtë të dominojë me ardhmërinë e kohës. Për dhjetë vjet Japonia arriti që ngaizolimi vetjak të arrijë në rangun më të lartë të popujve të përparuar industrialë... Kuptohet,Japonia këtë e arriti me anë të vlerësimit dhe respektimit të kohës"[5].Allahu xh.sh. na e fali kohën që ta shfrytëzojmë për të mirën tonë dhe për të mirën eshoqërisë e njerëzimit në përgjithësi, e kjo nuk mund të arrihet nëse humbet dhe kalohet kot,na e fali kohën që të punojmë për këtë dhe për botën tjetër, e nëse e humbim kotë, rrezikojmëta humbim edhe këtë edhe botën tjetër, ndërkaq duhet të jemi shumë të sigurtë se për çdominutë do të mbajmë përgjegjësi si e kemi kaluar dhe do të pyetemi nga Allahu xh.sh. se a ekemi kaluar kohën si duhet.I riu musliman nuk guxon për qejfin e shoqërisë ta humb kohën në gjëra të kota, sepse mekëtë e ka shkatërruar veten dhe e ka dëmtuar shoqërinë.Ata të cilët e drejtojnë në këtë rrugë, janë armiqt e jo miqt e tij, ndërsa ai nuk guxon ta sakrifikojë ardhmërinë e tij për shkak disaqejfeve të kota.Thënë ndryshe, nëse don që mos të vazhdojë në këtë punë të mbrapsht, aiduhet që ta braktis shoqërinë e këtillë.Është e domosdoshme që i riu musliman ta programojë kohën e vet, të ndajë kohë për mësim,për shoqëri, për vizita, veprime tjera të nevojshme, obligimet fetare, etj.Nëse ai nuk eprogramon kohën e vet, veç e ka hapur derën për humbjen e saj në gjëra të kota.I riu musliman, duhet ta ketë parasyshë dhe ta dijë se humbja e kohës në gjëra të kota ështëshkelje e urdhërit të Allahut, humbje e vetvetes, dëmtim i shoqërisë dhe njerëzis si dhe tradhtindaj kauzës, sepse jetojmë në kohën kur tjerët me shpejtësi ecin përpara, e ne nëse nuk jemitë aftë që t'u bëjmë ballë, atëherë e kompromitojmë jo vetëm veten tonë dhe brezin tonë, poredhe besimin të cilit i takojmë dhe brezat tjerë të kësaj feje, sepse tjerët do të thonëmuslimanët janë të prapambetur pa bërë dallim ndërmjet besimit dhe pjesëtarit të besimit,dhe në mes gjeneratave të një besimi.

Activity (6)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
Dylber liked this
Ramadan Lohaj liked this
qimi91648 liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->