Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Save to My Library
Look up keyword
Like this
12Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Baza_literature_za_seminare[1](3)

Baza_literature_za_seminare[1](3)

Ratings: (0)|Views: 1,056 |Likes:
Published by nihadb508709

More info:

Published by: nihadb508709 on Dec 16, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/21/2013

pdf

text

original

 
NAPUTCI ZA PRETRAŽIVANJE i KORIŠTENJE LITERATURE PRI IZRADISEMINARSKE RADNJE iz kolegija „Socijalna psihologija“1.KOREKTNO NAVOĐENJE IZVORA(
 prvo poglavlje ove skripte adaptirano je prema
 
skripti
 
 
) 
Plagijat je svako korištenje tuđih ideja, mišljenja ili teorija,
 bilo doslovno, bilo parafrazirano,
u kojemu se ne navodi autor odnosno izvor informacija
. Takav
"copy/paste"
čin predstavlja krađu autorstva, te je potpuno neprihvatljiv u stručnim iznanstvenim, pa tako i studentskim radovima. Ideje i citate koji potječu od drugih autora iizvora potrebno je jasno naznačiti kao takve – da bi ih se moglo razaznati od vaših vlastitihideja i komentara koje iznosite. Na većini europskih sveučilišta plagijarizam predstavljavaljani razlog za udaljavanje studenta sa studija. Na primjer, susretnete li se sa ovim tekstom u nečijoj bilješci:Primjer 1.
Glavni cilj intervencijskih programa koji se odnose na nasilje među djecom u školama jest  smanjiti sadašnje probleme nasilnika i žrtava u školskom okruženju i izvan njega te spriječiti pojavu drugih problema. Za djecu koja su žrtve nasilja to prije svega znači povećati osjećaj sigurnosti u školi te osjećaj prihvaćanja. Stoga je poznavanje karakteristika žrtava terazlikovanje dviju skupina žrtava (pasivnih i provokativnih) od iznimne važnosti. Poznavanjenjihovih karakteristika olakšava njihovo prepoznavanje. Osobito je važan rezultat, kojiupućuje na njihove načine reagiranja, traženje pomoći i prepoznavanje podrške.
kao čitatelj niste upozoreni da je u pitanju citat koji je u cijelosti preuzet iz teksta: Profaca, B.,Puhovski, S., Luca Mrđen, J. (2006). Neke karakteristike pasivnih i provokativnih žrtavanasilja među djecom u školi.
 Društvena istraživanja,
15(3):575-590.
Nije prihvatljivo
izvorni tekst jednostavno
prepisat
i.
Morate
 precizirati (navodnicima) da jeto citat i navesti izvor te broj stranice sa koje je citat preuzet. Na primjer, ovako složeniodlomak ne bi predstavljao plagijat, jer je jasno označen citat, izvor i autor:Primjer 2.
“Glavni cilj intervencijskih programa koji se odnose na nasilje među djecom u školama jest  smanjiti sadašnje probleme nasilnika i žrtava u školskom okruženju i izvan njega te spriječiti pojavu drugih problema. Za djecu koja su žrtve nasilja to prije svega znači povećati osjećaj sigurnosti u školi te osjećaj prihvaćanja. Stoga je poznavanje karakteristika žrtava terazlikovanje dviju skupina žrtava (pasivnih i provokativnih) od iznimne važnosti. Poznavanjenjihovih karakteristika olakšava njihovo prepoznavanje. Osobito je važan rezultat, kojiupućuje na njihove načine reagiranja, traženje pomoći i prepoznavanje podrške” (Profaca ,Puhovski i Luca Mrđen, 2006:587).
Nije prihvatljivo
(a često je i nespretno u ishodu)
izmijeniti tek nekoliko riječi
iz teksta i nenavesti izvor. Sljedeći primjer također predstavlja jedan vid plagijata:
 
Primjer 3.
 Za djecu koja su žrtve nasilja potrebno je povećati osjećaj sigurnosti u školi te osjećaj prihvaćanja. Stoga je poznavanje karakteristika žrtava te razlikovanje dviju skupina žrtava(pasivnih i provokativnih) od iznimne važnosti.
Također,
nije prihvatljivo
niti da se seminar sastoji od čitavog niza doslovnih citata.Doslovni citati pod navodnim znakovima (primjer 2.) se upotrebljavaju onda kada se želi nekamisao istaknuti točno onim riječima kojima se autor izrazio. U ostalim slučajevima, poželjno je
parafrazirati
određene dijelove teksta i citirati autora u zagradi, kao u sljedećem primjeru.Primjer 4.
 Potrebno je povećati osjećaj sigurnosti u školi te osjećaj prihvaćanja za djecu koja su žrtvenasilja, a poznavanje karakteristika žrtava kao i razlikovanje pasivnih i provokativnih skupina žrtava može biti od iznimne važnosti u tom procesu (Profaca, Puhovski i LucaMrđen, 2006).
Zbog razlike u stilu pisanja duž seminarskog rada, sve je vidove plagijata i prepisivanjavrlo lako uočiti bilo kome tko čita tekst/seminar/diplomski rad. Nastavnici su uvijek time nezadovoljni te redovito daju niže ocjene takvim radovima.2. PREPORUČENA LITERATURA ZA KOLEGIJ „SOCIJALNA PSIHOLOGIJA“
Prvi korak u traganju za relevantnom literaturom o temi koja vas zanima je prelistati
temeljnui preporučenu literaturu
za kolegij (od velike pomoći može biti indeks pojmova na krajuknjige i sadržaj na početku knjige).Prilikom traženja publikacija u knjižnicama, nemojte se osloniti na knjižničara i njegovo poznavanje sadržaja biblioteke te mu postaviti vrlo općenito pitanje poput „Jel' imate što oagresivnosti?“, jer ćete tada vjerojatno dobiti odgovor „Ne“ ili tek jednu od desetak dostupnih publikacija. Preporučljivo je najprije pretražiti katalog knjižnice koji je kod mnogih knjižnicadostupan online, a u knjižnicu doći s popisom konkretnih publikacija koje želite posuditi. Nataj način štedite i vrijeme i energiju:
Online katalozi nekih knjižnica u Zagrebu:
(ctrl+ klik mišem za slijeđenje linka)1. Knjižnica Studijskog centra socijalnog radahttp://193.198.205.168/anew/search.html2. Nacionalna sveučilišna knjižnica (NSK)http://katalog.nsk.hr/cgi-bin/Pwebrecon.cgi?DB=local&PAGE=First3. Knjižnice Grada Zagreba (KGZ)
 
http://www.kgz.hr/4. Knjižnica Filozofskog fakulteta u Zagrebuhttp://knjiznice.ffzg.hr/katalozi5. Knjižnica ženske infotekehttp://www.zinfo.hr/hrvatski/stranice/knjiznica/asp/upit.htmSvakako, nemojte preskočiti niti pregled relevantnih domaćih i stranih časopisa, gdje možete pronaći najnovije spoznaje o bilo kojoj temi. Znanstvene časopise možete posuditi u knjižniciili relevantni članak preuzeti direktno iz online baze podataka, ukoliko je dostupan.(
Napomena
: u popisu literature svog seminarskog rada morate imati minimalno 2znanstvena/pregledna rada, a poželjno je i više).
Pretraživanje domaćih časopisa:
Pretraživanje stranih časopisa (moguće s računala na Fakultetu):
http://www.online-baze.hr/- relevantne baze za ovaj kolegij:
 
Google znalac,
 
EBSCOhost, Blackwell Synergy, ScienceDirect, SpringerLink  Na stranicama Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu dostupne su i brojnestudentske diplomske radnje, koje vam mogu pomoći u odabiru literature (popis na krajurada), a možete i citirati nalaze njihovog istraživačkog rada.
Diplomski radovi Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu
Što nikako ne može biti temeljna literatura?
-
Nerecenzirane Internet stranice
namijenjene “laičkoj” populaciji (npr. plivazdravlje,wikipedia, stranice raznih savjetovališta i poliklinika i sl…), najčešće ne sadržeinformacije o autorima istraživanja i katkada teorija, već teže globalnom prikazu zaširoku javnost.

Activity (12)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
rasaruza liked this
kata_tomic9369 liked this
Snežana Stanić liked this
Sabina Isakovic liked this
Bar Fly liked this
Bar Fly liked this
Ivor Beganovic liked this

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->