Srpska vojska za vreme Nemanjica

Srednjovekovna srpska vojska je imala 4 roda i to: PESADIJU, KONJICU, FLOTU i ARTILJERIJU. U najvecem broju bitaka, koje su se odigravale na kopnu koriscena su prva dva roda. Pesadiju su mahom cinili Sebri, siromasni vlastelcici, placenici koji su dobijali nize cinove i naoruzavao ih je velmoza, ostali su morali sami sebi da nabavljaju ili kupuju naoruzanje i opremu. U pesadiji su postojale 2 podgrupe: STRELCI i LJUDI POD ORUZIJEM (koji su se borili prsa u prsa). Naoruzanje je bilo tipicno za taj period 14 veka, zicani oklopi, macevi, buzdovani, sekire, koplja i sl. kao i taktika ako bi se ocekivao napad onda bi pesadija prilima svu silinu prvog udarca a ako bi se neko napadao odna bi nastupali posle jurisa konjice.

Konjica je bila najvazniji faktor u tom periodu, ona bi nanosila najjaci udar protivniku. U ovaj rod su mogli da udju samo oni koji su mogli da priuste konja, odgovarajuci oklop i oruzije ato su tada mogli samo velmoze i vlastela. Oklopi su bili znatno veci i kvalitetniji nego oni koje su imali pesadinci i sa zastitom za ruke noge i kacigom prekrivali bi celo telo konjanika, a i konji bi imao odredjen stepen zastite.

Sve u svemu u tom periodu Srpska vojska je delovala dobro opremljeno, uvezbano i vazili su za vrlo hrabre i odvazne ratnike koji su bili mozda i najjaca sila u regionu, prakticno sve do bitke na Marici...

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful