You are on page 1of 13

INSTITUT PENDIDIKAN GURU

KAMPUS DATO’ RAZALI ISMAIL
21030 KUALA TERENGGANU
KERTAS KERJA :
BENGKEL PENDIDIKAN SENI VISUAL
TEMA:
MANIFESTASI CITRA KREATIF
TEMPAT :
SEKOLAH KEBANGSAAN SULTAN SULAIMAN 1,
JALAN SULTAN OMAR, 21000 KUALA TERENGGANU
TARIKH :
24 SEPTEMBER 2013 (SELASA)
ANJURAN BERSAMA :
PISMP PENDIDIKAN SENI VISUAL SEMESTER 8/ 2013 DAN
SEKOLAH KEBANGSAAN SULTAN SULAIMAN 1
ULASAN
KETUA
JABATAN
ULASAN
UNIT
KEWANGAN
ULASAN
PENGARAH/
TIMBALAN
PENGARAH

Kertas Kerja

0 PENDAHULUAN ________________________________________________________________ Kursus PSV3114 Seni Dan Pengurusan meliputi pengurusan dan pengendalian projek seni. Sebagai pelajar yang mengikuti Program ljazah Sarjana Muda Perguruan Major Pendidikan Seni Visual seramai 20 orang ini merupakan kelompok bakal guru Pendidikan Seni Visual yang dilatih dengan kemahiran 4 bidang kemahiran Pendidikan Seni Visual sekolah rendah secara menyeluruh. pengurusan dan proses mengendalikan projek seni. merancang dan melaksanakan projek seni. Kami dilatih agar dapat menguasai keempat-empat bidang secara profesional dan menyesuaikan pengetahuan kami dalam konteks 2 . membuat laporan maklum balas dan tindakan lanjutan. Isi kandungannya memberi penekanan kepada kepentingan dan asas pengetahuan dalam projek seni. Seperti yang sedia maklum. Membentuk Dan Membuat Binaan dan Mengenal Kraf Tradisional seharusnya didedahkan kepada guru-guru bukan opsyen bagi memudahkan mereka memahami apakah isi kandung dan aktiviti sebenar subjek ini. guru-guru bukan opsyen yang mengajar subjek ini tidak mendapat pendedahan yang sewajarnya mengenai isi kandung dan aktiviti yang seharusnya diajarkan kepada murid-murid. 2. Pendidikan Seni Visual yang mengandungi empat bidang utama iaitu Menggambar.0 PENGENALAN ________________________________________________________________ Bengkel Pendidikan Seni Visual ini dianjurkan bagi mendedahkan kepada guru – guru opsyen dan bukan opsyen berkaitan subjek Pendidikan Seni Visual.Bengkel Pendidikan Seni Visual PISMP Pendidikan Seni Visual Semester 8/ 2013 Institut Pendidikan Guru Kampus Dato’ Razali Ismail 1. Membuat Corak Dan Rekaan.

mengendali. dan peruntukan kewangan daripada pihak pengurusan bagi menjayakan Bengkel Pendidikan Seni Visual.0 TUJUAN ________________________________________________________________ Tujuan kertas kerja ini dikemukakan adalah untuk memupuk kerjasama dan komitmen dalam kalangan guru pelatih.pengajaran di peringkat sekolah rendah dan berkongsi mengenai pengetahuan sedia ada mengenai Pendidikan Seni Visual ini bersama guru . Di samping itu juga. mengurus.guru lain. Setiap pelajar dapat belajar tata cara untuk merancang. Di samping itu juga. bengkel ini dibuat untuk memberi pendedahan kepada guru opsyen dan bukan opsyen Pendidikan Seni. Di samping itu juga. 3 . Diharapkan bengkel ini dapat memberikan satu impak kepada guru-guru bukan opsyen berkaitan subjek Pendidikan Seni Visual dan pengalaman kepada pelajar PISMP PSV berkaitan pengurusan serta sebagai salah satu landasan persediaan apabila menjadi seorang guru Pendidikan Seni Visual kelak. melaksana dan membuat laporan serta dapat mengapliksaikan pengetahuan pembelajaran berkaitan Seni Dan Pengurusan. tujuan menganjurkan bengkel ini adalah untuk memberi pendedahan kepada setiap ahli unit PISMP PSV berkaitan pengurusan sesuatu aktiviti. 0 RASIONAL ________________________________________________________________ Rasional Bengkel Pendidikan Seni Visual dianjurkan adalah untuk mendedahkan kepada guru-guru bukan opsyen berkaitan subjek ini. 3. Tambahan lagi. guru pelatih juga dapat mempraktikkan kemahiran amali dalam Pendidikan Seni Visual bentuk bengkel kepada guru – guru. 4. memohon kelulusan.

6. 5.1 Untuk memenuhi dan menyiapkan tugasan Kerja Kursus Amali sebagai sebahagian daripada aktiviti kurikulum yang berasaskan perhubungan antara guru pelatih dengan masyarakat luar (PSV3114 Seni Dan Pengurusan). Selain itu. 4 .3 Mengurus dan mengendalikan Aktiviti / Projek Seni Visual dengan bijaksana.5.4 Mengaplikasikan pengetahuan pembelajaran melalui projek mengikut prosedur dan tata cara terhadap Projek Seni Visual.0 MATLAMAT ________________________________________________________________ Menjadikan tugas penganjuran program ini sebagai satu bentuk latihan untuk menambahkan lagi ilmu dan pengalaman dalam menganjurkan sesuatu aktiviti serta melaksanakannya dengan penuh komitmen dan kerjasama walaupun berlainan unit ataupun opsyen agar segala objektif yang telah ditetapkan dapat dicapai. 5. 5.0 OBJEKTIF ________________________________________________________________ Objektif program Bengkel Pendidikan Seni Visual ini dianjurkan adalah.5 Meningkatkan kefahaman dan penghayatan terhadap kepentingan mempelajari kursus Seni Dan Pengurusan.2 Memberi pendedahan kepada guru-guru bukan opsyen berkaitan subjek Pendidikan Seni Visual. 5. dengan adanya progam seumpama ini diharapkan supaya subjek Pendidikan Seni Visual akan terus diminati dan guru pelatih menyedari akan kepentingan subjek Pendidikan Seni Visual ini. 5.

0 MAKLUMAT PROGRAM ________________________________________________________________ Penganjuran bersama Bengkel Pendidikan Seni Visual ini akan diadakan seperti ketetapan berikut : Tarikh : 24 SEPTEMBER 2013 Hari : SELASA Tempat : SK SULTAN SULAIMAN 1. 8. Membuat Corak dan Rekaan.0 JUSTIFIKASI ________________________________________________________________ Kolaborasi dan kerjasama antara guru pelatih PISMP Pendidikan Seni Visual Semester 8/ 2013 dengan pihak Sekolah Kebangsaan Sultan Sulaiman 1 dapat memberikan pengetahuan dan perkongsian ilmu dalam memahami isi kandung dan aktiviti sebenar dalam Pendidikan Seni Visual merangkumi bidang Menggambar. Kuala Terengganu. Pelaksanaan Bengkel Pendidikan Seni Visual ini kepada sekolah sedikit sebanyak dapat membantu guru Pendidikan Seni Visual khususnya yang bukan opsyen supaya ilmu pengetahuan yang diberikan ini dapat diaplikasikan dan proses pengajaran dan pembelajaran Pendidikan Seni Visual dengan lebih berkesan dan menarik. KUALA TERENGGANU 9. Membentuk dan Membuat Binaan serta Mengenal Kraf Tradisional.0 ORGANISASI ________________________________________________________________ Terdiri daripada guru pelatih dari unit ahli PISMP PSV Semester 8/ 2013 dan Guru – Guru PSV SKSS 1.7. (Rujuk lampiran A) 5 .

0 PENUTUP ________________________________________________________________ Penganjuran bengkel ini merupakan salah satu wadah bagi kami untuk mengaplikasikan pengetahuan pembelajaran dalam kursus Seni Dan Pengurusan.2 20 orang pelajar Unit Pendidikan Seni Visual Semester 8/ 2013 (Rujuk lampiran B) 11.0 BELANJAWAN ________________________________________________________________ Rujuk lampiran D 13.0 KUMPULAN SASARAN ________________________________________________________________ 9. melihat kepada impak positif hasil daripada penganjuran bengkel ini.10.1 Semua Guru PSV SKSS 1 9. melalui penganjuran ini juga dapat memberikan informasi yang berguna kepada guru-guru bukan opsyen berkaitan subjek Pendidikan seni Visual. Justeru itu. Ianya harus melalui tata cara yang betul dan diuruskan dengan bijaksana. Mengurus dan mengendalikan sesuatu projek bukanlah suatu perkara yang mudah. Di samping memberikan pengalaman yang berharga.0 TENTATIF PROGRAM ________________________________________________________________ Rujuk Lampiran C 12. kami mohon pertimbangan dan sokongan pihak pengurusan IPG Kampus Dato’ Razali Ismail agar program ini dapat 6 .

21030. (TN. Kuala Terengganu. Bengkel Pendidikan Seni Visual. 21030. Jabatan Kajian Sosial.. 21030. IPG Kampus Dato’ Razali Ismail... IPG Kampus Dato’ Razali Ismail.. Kuala Terengganu. JOHARI BIN YUSOF) Ketua Jabatan. ………………………………………. PISMP Pendidikan Seni Visual Semester 8. HJ. IPG Kampus Dato’ Razali Ismail. 7 . …………………………………………… (MUHAMMAD ZAKWAN FIKRI BIN MAT ZAKI) Setiausaha. terkini dan sentiasa selari dengan kemajuan industri seni tampak tanah air khasnya. HJ. Semoga impak tersebut dapat menyubur dan menyemarakkan menerusi proses Pengajaran dan Pembelajaran agar mutu Pendidikan Seni Visual itu sendiri sentiasa maju ke hadapan. (TN.. Kuala Terengganu..dijayakan. Disokong oleh... Disemak oleh.. Disediakan oleh. Bengkel Pendidikan Seni Visual. ………………………………………………………. IDRIS BIN SALEH) Pensyarah Penasihat..

............................... Kuala Terengganu....... ........... GHULAM SARVER BIN MOBARAK ALI) Pengarah........ Terengganu........................... Diluluskan oleh......................................... 8 ............................. Ulasan : …………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………................... IPG Kampus Dato’ Razali Ismail... 21030........ (EN......................... ..........Terengganu............................................ ……………………………................. .

Sarah Sabirah binti Abdul Ghani 4. Norfarhah binti Fauzi Ahli Jawatankuasa a) AJK PUBLISITI DAN PERHUBUNGAN 1. Sdri.Lampiran A STRUKTUR ORGANISASI PENANUNG 1 : En. Sdri. Sdr. Puan Hafsah binti Rani 9 . Puan Ismarani binti Muhammad b) AJK PERALATAN DAN SIARAYA 1. Mohamed Hanif bin Abdul Malek (K) 2. Muhammad Zakwan Fikri bin Mat Zaki Sdr. Nurfarhah binti Fauzi 4.M SKSS 1) : Encik Mohammad bin Sulaiman (Penolong Kanan Kokurikulum SKSS 1) PENASIHAT : Tn. Shafii (Guru Panitia PSV SKSS 1) PENGERUSI : Sdr. Fadzil NAIB PENGERUSI : Sdri. Luqman Hakim bin Haron BENDAHARI : Sdri. Nor Mashitah binti Kamarul Azahar SETIAUSAHA : Sdr. Sdr. Syed Ahmad Marzuki bin Engku Muda (Guru Besar SKSS 1) TIMBALAN PENAUNG : Puan Norasikin binti Abdullah (Penolong Kanan Pentadbiran SKSS 1) : Puan Latipah binti Abdul Ghani (Penolong Kanan H. Mohd Hamdan bin Mohd Noor (K) 2. Mohammad Zairul Iqram bin Md. Najiddatun binti Ramli 3. Sdr. Ghulam Sarver bin Mobarak Ali (Pengarah IPG KDRI) PENANUNG 2 : En.E. Hj Idris bin Saleh (Pensyarah PSV IPGKDRI) TIMBALAN PENASIHAT 1 : Puan Sazana binti Mohd. Nur Addina binti Baharuddin 3. Sdr.

Sdr. Sdri. Sabry (K) 2. Luqman Hakim bin Haron 4. Puan YM Tengku Suhaila binti Tengku Hashim d) AJK HADIAH DAN CENDERAHATI 1. Siti Zalina binti Ibrahim 3. Ding Yim Shih 3. Fatin Hamamah binti Mohd Razali 3. Sdri. Sdri. Nuha binti Rosli (K) 2. Puan Nor ‘Azan binti Abdul Kadir g) AJK PERANCANGAN AKTIVITI 1. Puan YM Sharifah Zawiah bt Tengku Abd Rahman e) AJK BUKU PROGAM 1. Sdri. Shafii 10 . Sdri.c) AJK RAKAMAN. Sdri. Muhammad Zakwan Fikri bin Mat Zaki 3. Ayu Fatiha binti Sulaiman 3. Puan Zalina binti Kassim f) AJK MAKANAN DAN MINUMAN 1. Siti Norakmawani binti Mohd. Sdri. Nor Zawani binti Abu Bakar (K) 2. Hanis Syairah binti Mohd. Sdr. Shariff (K) 2. Nik Noor Qurain binti Nik Mustapha 4. Nur Atiqah binti Mohd. LAPORAN DAN DOKUMENTASI 1. Sdri. Sdri. Amin (K) 2. Sdri. Puan Sazana binti Mohd.

RAMLI 900316025188 013-4713957 11. MOHD RAZALI 901028036020 013-4843566 9. LUQMAN HAKIM B. KAMARUL AZAHAR 900430065466 013-3103861 15.Lampiran B SENARAI NAMA GURU PELATIH BIL. DING YIM SHIH 880901065126 012-5106980 8. TEL 1. NIK NOOR QURAIN BT. NUR ADDINA BT. FAUZI 900213145574 014-8431488 14. NAJIDDATUN BT. HANIS SYAIRAH BT. SITI NORAKMAWANI BT. SARAH SABIRAH BT ABD GHANI 900928115010 013-2747450 19. MOHD NOOR 900412115183 014-5171240 3. SITI ZALINA BT IBRAHIM 890211065216 011-6127228 CATATAN 11 . ROSLI 901024115776 013-6250324 16. MUHAMMAD ZAKWAN FIKRI B. NURATIQAH BT. NORFARHAH BT. IC NO. ABU BAKAR 900417115318 014-5057925 13. ABD MALEK 900701015453 014-6124033 4. FATIN HAMAMAH BT. NOR MASHITAH BT. HARON 900728115235 013-9367230 2. NIK MUSTAPHA 900704035804 013-3103876 12. NAMA NO. NUHA BT. BAHARUDIN 901001115116 013-2358632 18. MOHD HAMDAN B. AYU FATIHA BINTI SULAIMAN 900509035884 016-9220144 7. MD FADZIL 900718065561 013-9601844 6. MOHD HANIF B. MOHD AMIN 901025035612 014-5277078 20. MOHAMAD ZAIRUL IQRAM B. MOHD SABRY 901112075778 014-8437271 17. MOHD SHARIF 890614115310 019-9940336 10. NOOR ZAWANI BT. MAT ZAKI 900612075323 019-4504480 5.

30 petang .Pendaftaran 2.Majlis Penutup 5.Slot Amali 2 : Bidang Membuat Corak dan Rekaan .Bersurai 12 .Slot Amali 5 : ICT dalam Pendidikan Seni Visual 4.Slot Amali 4 : Bidang Mengenal Kraf Tradisional 3.Perasmian 2.Slot Amali 3 : Bidang Membentuk dan Membuat Binaan .30 petang .Slot Amali 1 : Bidang Menggambar .30 petang .00 petang .Sesi apresiasi dan pameran 5.30 petang .15 petang .00 petang .Lampiran C TENTATIF BENGKEL PENDIDIKAN SENI VISUAL Tarikh : 24 SEPTEMBER 2013 2.

13 .Minum pagi – RM2. Perkara Jumlah Makan.00 JUMLAH Peralatan (senarai keperluan dari stor) RM200.RM5.00 . minum (RM10 x 1(hari) x 20 orang .Minum petang – RM2. Pen (Peserta) 8.Makan tengah hari. 4.00 Unit 1. 1. 2. sumber kewangan untuk makan dan minum pelajar sepanjang program ditanggung oleh pihak IPG Kampus Dato’ Razali Ismail iaitu sebanyak RM10 bagi setiap pelajar. Kertas Drawing Block 10. Fail Kertas (Peserta) 7. biru dan Kuning) 5. Tali dan Tag Nama 9. keseluruhan perbelanjaan program ini adalah sebanyak Ringgit Malaysia Dua Ratus sahaja (RM200.50 (mohon peruntukan IPG) RM 200.Lampiran D Belanjawan Bil. 4.50 . Pensel 2B 11. Manakala barangan keperluan lain bagi menjalankan program ini adalah melalui permohonan daripada stor. Air Mineral 13. Cat air buncho (12 colour) 15. Palet cat air 1 unit 1 unit 1 rim 3 rim 20 helai 40 unit 40 Batang 20 Unit 1 rim 2 kotak 15 bilah 1 kotak 20 botol kecil 20 kotak 20 bekas Sumber kewangan Berdasarkan sukatan pelajaran.00). Gunting 12. Sijil Penyertaan 6. 3. Oleh itu. Gam 14. Kain rentang (banner) Cenderahati (plak) Kertas A4 Kertas Warna A4 – Aktiviti (Merah.