Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
4Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Katolicki Srbi Lazo Kostic

Katolicki Srbi Lazo Kostic

Ratings: (0)|Views: 105|Likes:
Published by vuk300
Католички Срби
Католички Срби

More info:

Published by: vuk300 on Mar 24, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/08/2013

pdf

text

original

 
СРПСКИ ПРОБЛЕМИ
СЕРИЈА НАЦИОНАЛНИХ СПИСАПроф. ЛАЗО М. КОСТИЋ
КАТОЛИЧКИ СРБИ
ПОЛИТИЧКО-ИСТОРИСКА РАСПРАВАИздаје: Српски Културни Клуб "Свети Сава" — КанадаТоронто 1963
 
Писац и чланови Српског Културног Клуба Св. Саваза Канаду посвећују ову књигу светлој успомени свог ду-гогодишњег претседникаИЛИЈЕ М. ЛУКИЋА,примерног Србина, прекаљеног борца за Српство, воље-ног првоборца и лидера, верног пријатеља, одличног срп-ског домаћина и човека високо цењеног и поштованогмеђу Србима и странцима.Српство га је родило, он му је цео свој живот по-светио, на српском послу испустио је своју светлу и пле-мениту душу.СЛАВА МУ!
 
ИЛИЈА ЛУКИЋ
На Нову Годину 1964 умро је Илија Лукић у текнавршеној педесетој години живота. Рођен је 1913 год. ју Кусатку у Шумадији. Изабира војни позив и свршаваВојну Академију, а затим више специјалних курсева. Био је узоран официр и вољени старешина. После капитула-ције у Другом Светском рату не предаје се него прилазипокрету ђен. Драже Михајловића који га одређује на спе-цијалну дужност у Штабу бр. 2 код мајора Саше Михај-ловића, да би средином 1942-ге био премештен у штабВелико-моравске Групе Корпуса под командом мајора М.Додића. Издајом једног претседника општине Немци газаробе скупа са мајором Додићем, спроведу га за Београдгде у затвору Гестапоа остане седам месеци да би га накрају пребацили у заробљенички логор у Немачкој. Ту јемеђу првима без резерве приступио С. Н. покрету ДушанСилни (сада С. К. Клуб Св. Сава) и до своје смрти остаоу њему једна од водећих личности. Посветивши свој жи-вот једино и искључиво Српству, он напушта 1949-те год.угледан положај у француском министарству бивших рат-ника у Немачкој и пресељује се у Канаду где преузимаводство Клуба чији претседник за Канаду остаје до краја1961 када тешко оболи од срца. Свој живот у Канади по-чео је као радник на друмовима, а завршио као угледналичност на високом положају у привредној структури Ка-наде.Може се слободно рећи да је пок. Илија Лукић биоСрбин кога је српско село родило да читав свој животнештедимице посвети своме Српству и да га на крају насрпски олтар жртвује. Био је Србин пречишћених пој-мова, прекаљени борац за Српство, неуморан националнипрегалац, јединствен човек и карактер.Умро је Илија Лукић, али његова светла успоменавечито ће сјајити Српству.
С. К. Клуб Св. Сава за Канаду

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->