Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
2Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
De Krant van Gouda, 31 oktober 2013.pdf

De Krant van Gouda, 31 oktober 2013.pdf

Ratings: (0)|Views: 410|Likes:
Published by goudamediagroep
De Krant van Gouda, 31 oktober 2013.pdf
De Krant van Gouda, 31 oktober 2013.pdf

More info:

Published by: goudamediagroep on Oct 31, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/12/2013

pdf

text

original

 
WEKELIJKS NIEUWS UIT GOUDA, WADDINXVEEN, BODEGRAVEN-REEUWIJK EN OMSTREKENVERSCHIJNT GRATIS WEKELIJKS OP DONDERDAG/VRIJDAG HUIS AAN HUIS |
67.000
 EXEMPLAREN
Jaargang 9 - nummer 44 - 31 oktober 2013
05 07 11
Goudse pijpen weer op internationale kaartGrote crisisoefening in Zuid-HollandOpening Technasium
Prinses Margriet opent‘Dromen op doek’
Museum Gouda heeft een primeur, voor het eerst is in Nederland een solotentoonstelling te zien van de Franse schilder Henri Fantin-Latour (1836–1904). HKH Prinses Margriet opende vrijdag 25 oktober de tentoonstelling ‘Dromen op doek’.
Vertegenwoordigers van twintig musea uit  binnen- en buitenland, nationale cultuurfond-sen, schrijvers, musici en kunstenaars waren vrijdag aanwezig. Bij de opening vertelde museum directeur Gerard de Kleijn over de aanleiding van deze tentoonstelling. Over hoe hij als klein jongetje in het Kröller-Müller was geraakt door het werk Eva Callimachi-Catargi van Henri Fantin-Latour.
Lees verder op pagina 3.
Koor Sint Jan weer onderheid
De palen waarop het koorgedeelte van de Sint-Janskerk in Gouda rust, worden ver-vangen. In januari start de restauratie van het koor om verdere verzakking tegen te gaan.
Enkele jaren geleden werd ontdekt dat de koorkerk heel langzaam in het veen zakt, zegt Jan Zuurmond, secretaris van het college van kerkrentmeesters en verantwoordelijk voor het onderhoud van de Sint Jan. “We zagen scheuren in de togen ontstaan. Elk jaar bleken  bij metingen de veertien pilaren van het koor verder te verzakken.” Het schip van de kerk is in de jaren tachtig opnieuw onderheid. Het koor werd toen niet meegenomen. “Dat staat op  palen uit 1900. Die bleken toen nog uitstekend te zijn.” Om verdere verzakking tegen te gaan worden bij elke bestaande kolom twee tot zes schroefpalen geplaatst. “De restauratie duurt een jaar. Het koorgedeelte kan dan niet worden gebruikt. De beroemde glas-in-loodramen van de kerk blijven wel zichtbaar.” De kosten van de restauratie bedragen twee miljoen euro. De  provincie betaalt daarvan de helft. De protes-tantse gemeente, eigenaar van de kerk, gaat op zoek naar sponsors voor het ontbrekende  bedrag. Nu de wintertijd is ingegaan, is het eerder donker. Om fietsers er op te attenderen dat het belangrijk is goed zichtbaar te zijn in het donker, startte deze week de fietsverlich-tingscampagne ‘Ik wil je zien’. Met deze campagne wil de Fietsersbond vooral jongere fietsers van dertien tot 25 jaar bereiken. Met social-media acties, advertenties op populaire  jongeren websites, opvallende straatacties en  buiten reclame wil de Fietsersbond jongeren  prikkelen om verlicht te fietsen. De politie controleert extra op fietsverlichting. Fietsers zonder licht riskeren een bekeuring van vijftig euro.
@
 
Fietslichtcampagne ‘Ik wil je zien’
Prinses Margriet temidden van Jan Franssen, Commissaris van de Koning in Zuid-Holland (links) en burgemeester Milo Schoenmaker.
KANAAL
GoudaTV & GoudaFM
BusYness
Uitneembare bijlage
CollegespreekuurHuis van de Stad
Wie eens met het college van burgemeester en wethouders in gesprek wil over de stad, kan terecht tijdens het collegespreekuur. Het collegespreekuur wordt elke twee maanden georganiseerd en steeds twee collegeleden zijn om de beurt op het spreekuur aanwezig. Op maandag 4 november is de beurt aan wet-houders Marion Suijker en Wendy Ruwhof.
Wethouder Marion Suijker heeft in haar  porte feuille: sociale zaken en werkgelegen-heid, jeugd & onderwijs en maatschappelijke onder steuning. Wendy Ruwhof gaat over ver-keer en vervoer, milieu en duurzaamheid en stedelijk beheer en wijkaanpak. Iedereen met ideeën, wensen of een voorstel om iets in de stad of buurt te verbeteren kan langskomen. Het inloopspreekuur vindt plaats op maandag 4 november van 19.00 tot 20.30 uur in het Huis van de Stad, Burgemeester Jamesplein 1 in Gouda. Een afspraak maken is niet nodig.
 
Het Venetië van Peter Dumas, de ‘Piep-show’ van Gabriël Gressie, de eigentijdse stillevens van Ruud Verkerk en de oogstrelende bronzen van Frans van Straaten staan centraal in de november expositie bij Galerie Honingen. Zondag 3 november vanaf 14.00 uur zijn Peter Dumas, Gabriël Gressie en Ruud Verkerk  persoonlijk in de galerie aanwezig om hun werk toe te lichten. Daarnaast toont de galerie  permanent werk van haar vaste aan de galerie verbonden kunstenaars. Voor een collectie-overzicht kijkt u op www.honingen.comZondag 10 november om 15.00 uur neemt Frans van Straaten u mee naar zijn belevings-wereld in een boeiende lezing. Aan de hand van filmmateriaal en zijn nieuwste sculpturen vertelt hij meer over zijn inspiratiebronnen enwerkwijze. De lezing is op aanmelding gratis te  bezoeken. Aanmelden per email: honingen@honingen.com
Galerie Honingen
Hoge Gouwe 127, www.honingen.comopen donderdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur 
2
GOUDSE GALERIES
Nummer 44, 31 oktober 2013Oplage: 69.000 exemplaren
Advertorial
 
Vier realisten bij Galerie Honingen van 1 tot en met 24 november‘Multicultural’ en nog veel meernieuw werk bij Galerie Montulet!Henri Fantin-Latour en tijdgenoten bij Hans den Hollander PrintsEllen van Toor en Greetje Sieders bij de Hollandsche Maagd
Op zaterdag 2 november viert KunstuitleenGouda Regio weer de Dag van de Kunstuitleen en houdt daarom Open Huis van 11.00 tot 15.00 uur. Er zijn nieuwe kunstwerken, nieuw design, artistieke hebbedingetjes en een fraaie opening.
Cadeau
Degenen die op 2 november abonnee worden, krijgen een ophangsysteem cadeau (t.w.v. 17 euro)! Verder worden alle gasten getrakteerd op een hapje en een drankje.Er zijn onder meer nieuwe schilderijen van Baukje de Loos en er is nieuwe keramiek van Edith Janssen.
Kunstuitleen Gouda Regio,
Blekerssingel 40 Gouda. Geopend op wo. van 13.00 tot 17.00 uur, do. van 13.00 tot 19.00 uur, vrij. van 13.00 tot 17.00 uur en zat. van 11.00 tot 15.00 uur. Voor meer en andere informatie zie:www.kunstuitleengouda.nl.Op zaterdag 2 november om 14.00 uur wordt de expositie Tussen figuratie en abstractie van de Goudse kunstenaar Jan van Lokhorst feestelijk geopend in de kunstuitleen. De tentoonstelling markeert het startpunt voor het boek Jan van Lokhorst: tussen figuratie en abstractie, dat waarschijnlijk eind van het  jaar verschijnt. Het boek is vormgegeven door Gouwenaar Dick Hoogendoorn. Belangstel-lenden kunnen tijdens de opening intekenen op dit boek. Jan van Lokhorst is een rasechte expressionist.Zijn kleurrijke schilderijen zinderen van spanning en vitaliteit. Feilloos weet de meester-schilder kleuren en vormen op de  juiste plek in de compositie te plaatsen. Het gebeurt intuïtief, in een geïnspireerde trance en het levert ontzagwekkende verbeeldingen op van de wereld om ons heen.  Nieuw is onder andere de serie van Charolais koeien, de crèmekleurige koeien uit Bour-gondië . Deze en andere werken, zoals Let’s dance en De saxofonist, zijn geschilderd in grillige dunne lijnen en vormen daarmee een contrast met zijn andere schilderijen waarin  brede verfstroken de overhand hebben.
 Henri Fantin-Latour, ‘Sara la baigneuse’ Edith Janssen, zonder titel, keramiek, hoogte ca. 16 cm., 2013.  Jan van Lokhorst, Let’s dance, olieverf op doek, 120 x 120 cm., 2013.
Kunstuitleen Gouda houdt open huis op 2 november
Tot eind maart 2014, bij Hans den Hollander Prints fantasierijke litho’s en etsen vol dromerigedramatiek en duistere mystiek van Henri Fantin-Latour, Max Klinger, Fernand Khnopff en Felicien Rops. Weidse riviergezichten van Francis Seymour Haden en gedetailleerde stadsgezichten van Maxime Lalanne. Van iets latere datum is het post impressionisme van Henri Le Sidaner met etsen en litho’s van de tuinen van Gerberoy. Van de schilderijen Fantin-Latour is er op dit moment een uitgebreid overzicht te zien in Museum Gouda.  Nog tot 16 november Europese grafiek met o.a.: Marc Chagall, David Hockney, Henri Matisse,Joan Miro, Mimmo Paladino, A.R. Penck, Giuseppe Santomaso en Bram van Velde.
Hans den Hollander Prints
Lage Gouwe 24, Goudawww.prentkunst.nlGeopend donderdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur. En op afspraak 06 - 14 97 96 47De fantastische installatie Multicultural, een veertigluik van Marcel Witte, is na een lange tocht over de wereld nu bij Galerie Montulet gearriveerd. De doeken zijn als meerluik maar ook afzonderlijk te koop. Verder is er ook veel nieuw werk van Victor Muller, Jan Teunissen, Eddy Brams, Janhendrik Dolsma en Coren Geus in de galerie te bewonderen.Ook nieuw in de galerie: 3D geprinte sieraden. 
Galerie Montulet
Hoge Gouwe 115, Gouda, 0182-338239Geopend di. tot en met zo. 12.00 - 18.00 uur www.galeriemontulet.nlVan 31 oktober tot en met 30 november  presenteert Galerie de Hollandsche Maagd de sieraden, schilderijen, etsen en collages van Greetje Sieders en Ellen van Toor. Twee  bevriende kunstenaars met ieder een geheel eigen stijl. Echter, vogels en vissen zijn als symbolen voor vrijheid en beperking vaak terug te vinden in de grote en kleine werken van beide kunstenaars. Hun werk is fris, verrassend en aansprekend en er zijn mooie decembercadeaus te vinden in alle prijsklassen. Op zondag 3 november zijn Greetje Sieders en Ellen van Toor vanaf 14.00 uur in de galerie om hun werk toe te lichten. Ook laten zij wat voorbeelden, materialen en technieken zien. Openingstijden: donderdag en vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur, zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur èn op koopzondag 3 november van 13.00 tot 17.00 uur.
Galerie de Hollandsche Maagd
Oosthaven 28, Gouda, 06 - 15 38 60 63Meer informatie: www.dehollandschemaagd.nl
 
3
GEMEENTE / ACTUEEL
“Museum Gouda bleek ook in het bezit van een klein meesterwerk van Henri Fantin- Latour. Na een gesprek met conservator Hans Vogels besloten we de uitdaging aan te gaan: een solotentoonstelling van deze Franse schil-der. Ik ben er trots op dat het gelukt is zestig schilderijen bij elkaar te krijgen, afkomstig van vele musea en particuliere verzamelaars. Met als topstuk het portret van Charlotte Dubourg uit Musée d’Orsay”, aldus museum-directeur Gerard de Kleijn.
 Na de woorden van De Kleijn las schrijver Arthur Japin een stuk voor uit zijn boek Vaslav. Dat ging over liefde en fantasie, net zoals bij de schilderijen van Henri Fantin-Latour. Esther Apituley en Gert Wagenaar speelden werken uit de tijd van Fantin-Latour en Blomatelier verzorgde een bloemrijke modeshow. Na het openingsprogramma bezocht Prinses Margriet de tentoonstelling en tekende als eerste het gastenboek. Burgemeester Milo Schoen maker reageert na afloop enthousiast: “Het was een  plezierige opening en het is prachtig deze tentoonstelling in Gouda te hebben. Het was mooi om te zien hoe geïnteresseerd de prinses was.”
Doorbraak
De Commissaris van de Koning Jan Franssen noemt deze expositie zelfs een doorbraak. “Het zijn mooie ontwikkelingen die de Oud- Hollandse musea nu doormaken. Dit is de eerste tentoonstelling met internationale samen-werking. Ik zie deze expositie als een door- braak. Het feit dat de RVD Prinses Margriet deze tentoonstelling liet openen bevestigt dat.Gerard de Kleijn is blij dat deze werken nu voor iedereen te zien zijn. “Henri Fantin- Latour is de schilder van de intieme portretten, de gevoelige bloemstillevens, de dromerige taferelen. Het is een tentoonstelling om bij weg te dromen.” De tentoonstelling ‘Henri Fantin- Latour. Dromen op doek’ is open voor het  publiek op alle dagen van de week, behalve maandag. Van 26 oktober 2013 tot 30 maart 2014. Zie www.museumgouda.nl.
Door Bonnie van Doorn
Kijken in nieuweStadsbibliotheek
Het Blomatelier verzorgde tijdens de opening een bloemrijke modeshow (foto Frits Muller).
Tentoonstelling met internationale allure
Vervolg voorpagina:
Stormschade in GoudaNieuwe lijsttrekker SP GoudaHet Geheim van Sinterklaas?
De ondernemers uit de Goudse binnenstad organiseren zaterdag 23 november voor de kinderen Het Geheim van Sinterklaas. Geld uitgeven gaat vanzelf maar Pieten moeten ook leren sparen, zo is de gedachte en daarom staat deze actie in het teken van spaarvarkens. De Hoofdpiet heeft inmiddels spaarvarkens gekocht en ze opgeslagen in een grote kluis. Volgende week wordt deze actie in de Krant van Gouda vervolgd en weten de lezers meer wat er met de spaarvarkens gaat  gebeuren.
Dag van de Mantelzorg
Eén van de oude platanen op de Zuidelijke Burgvlietkade in Gouda, heeft de hevige storm van maandag 28 oktober niet overleefd.
De stelling van vorige week luidde:
De VN moet zich met wereldproblemen bemoeien en niet met traditioneel kinderfeest.
Stelling van de Week
Nummer 44, 31 oktober 2013 Oplage: 67.000 exemplarenBibliotheek Gouda nodigt op 9 november alle nieuwsgierige Gouwenaars uit om te komen kijken wat de plannen voor de toekomst zijn van de nieuwe Stadsbibliotheek op Klein Amerika.
Er zijn onder meer rondleidingen waarin ver-telt wordt over het verleden van de Chocolade-fabriek, de huidige bouwwerkzaamheden en de  plannen voor de daadwerkelijke bibliotheek. Het ‘Warm Welkom’ is op zaterdag 9 novem- ber, van 15.00 tot 18.00 uur, in de voor malige chocoladefabriek, Klein Amerika 20. Zie www.bibliotheekgouda.nl.
Welzijnsorganisatie voor ouderen en mantel-zorgers Palet Welzijn organiseert zaterdag-middag 9 november de Dag van de Mantel-zorg in het Filmhuis Gouda. Namens de gemeente worden op deze dag mantelzorgers in het zonnetje gezet.
De Dag voor de Mantelzorg vindt dit jaar voor de zestiende keer plaats. Door het hele land worden activiteiten georganiseerd waarin de waardering voor mantelzorgers centraal staat.  Namens de gemeente Gouda nodigt Palet Welzijn mantelzorgers persoonlijk uit voor de middag in het Filmhuis. De mantelzorgers worden ontvangen met koffie en gebak en na afloop van de film is er tijd om na te praten met een hapje en drankje. Goudse mantelzor-gers die geen persoonlijke uitnodiging hebben ontvangen kunnen contact opnemen met Palet Welzijn op telefoonnummer (0800) 935 93 56 of via info@paletwelzijn.nl. Deelname is gratis en aanmelden kan tot 1 november.
89 % Eens11 % Oneens
Colofon
Uitgever, tevens redactie-adres:
 Gouda Media Groep B.V. Crabethstraat 38 D, 2801 AN Gouda T (0182) 322 456 F (0182) 322 466 E info@goudamediagroep.nl
(Eind)redactie, opmaak en fotografie:
Gouda Media Groep B.V.
Advertentieverkoop:
Gouda Media Groep B.V. T (0182) 322 456 E info@goudamediagroep.nl
Redactie/tips naar:
 redactie@dekrantvangouda.nl
Verspreiding wekelijkse oplage:
 De Krant van Gouda (69.000 exemplaren): huis-aan -huis in Gouda, Haastrecht, Moordrecht, Waddinxveen, Bodegraven-Reeuwijk en op verspreidingspunten in Gouderak (1x), Stolwijk (2x), Bodegraven (1x) en Gouda (5x). www.dekrantvangouda.nl
 Bezorgklachten:
 bezorging@dekrantvangouda.nl of (0182) 322 456 (werk dagen).
Volg ons via:
Ik koop het liefst gewoon in een echte winkel.
Toelichting
Het aantal mobiele kopers stijgt fors. In de eerste helft van dit jaar hebben 2,3 miljoen Nederlanders een online aankoop gedaan met een smartphone of tablet. Dat is een toename van 53 procent ten opzichte van 2012.
Breng uw stem uit op dekrantvangouda.nl en discussieer mee via facebook.com/dekrantvangouda
De SP Gouda heeft tijdens de algemene leden vergadering van donderdag 24 oktober een nieuwe kandidatenlijst vastgesteld. De SP Gouda gaat met deze lijst op weg naar de verkiezingen in 2014. Lijsttrekker Lenny Roelofs, voormalig voorzitter van wijkteam Goverwelle en werkzaam als financieel team-manager op het ministerie van Veiligheid en Justitie, zegt zeer gemotiveerd te zijn om samen met de andere kandidaten de campag-ne in te gaan.
“Voor de SP Gouda staan menselijke waardig-heid, gelijkwaardigheid en solidariteit voorop in het gemeentelijk beleid. Ik vind dat daar in de huidige tijd echt nog wel verbeteringen in mogelijk zijn.” Op nummer twee staat Hans van Dijk, voormalig voorzitter van de SP Gouda. Jeroen Carol - Visser staat op nummer drie van de lijst. Hij is werkzaam als senior project-leider bij een milieu technisch bureau. Hans de Veen, zelfstandig ondernemer in de bouw, staat op nummer vier. Daarna gevolgd door Milo Schekkerman, Natasja Carol-Visser, Hans van Oijen, Boris Stil, Allon de Veen, Desiree Schouw. Hanny van Ede Pas, voormalig sociaal advocaat in Gouda en bestuurslid (ad interim voorzitter) van de SP Gouda staat als lijstduwer onderaan op de lijst. Hans-Daniel van Alphen keert na acht jaar gemeenteraadslidmaatschap niet terug.
Op 23 november is Sinterklaas weer in de Goudse binnenstad en gaat hij met de Pieten op pad. Hij wil de Pieten graag leren sparen en heeft hij spaarvarkens gekregen om  geld in te bewaren.De varkens liggen nu in de kluis tot hij in het land is. Er gaat toch niets mis?

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->