Volume 4, Issue 48

Dhjetor 10 , 2012

Our Words Weekly Issue
“ N E W L I F E ” J E T A E R E

S P EC I A L P O I N T S O F I N TE RE S T:  Quo Vadis Kosova on the eve of 100 year independence. No Sided articles and no restriction for our members, our guest and our friends. Latest needs for our community and the latest resolutions Our Free Voice through our words.

Quo Vadis Kosova On the Eve of The 100th Anniversary of the Declaration of Independence By, Cafo Boga (Pg. 28)
Quo Vadis Kosova On the Eve of The 100th Anniversary of the Declaration of Independence By, Cafo Boga Preamble The North Atlantic Treaty Organization (NATO) air campaign “Operation Allied Force” against Yugoslavia (Serbia and Montenegro) from March 24th to June 10th, 1999, was undertaken to prevent Slobodan Milosevic, the autocratic leader of the nationalistic Serbian regime, from committing genocide against the ethnic Albanian majority in the autonomous province of Kosova. The operation was ordered after the Serbian regime defied the international autonomy plan for Kosova and began committing atrocities and expelling the Albanian population from the province. Following the military arrangement that paved the way for the NATO-led international security presence known as the “Kosovo Force” (KFOR), the United Nations (UN) Security Council approved Resolution 1244, calling for establishing a safe environment in which the United Nations Interim Administration Mission in Kosovo (UNMIK) was to build autonomous structures for Kosova, pending determination of the ultimate status of the province. On February 17th, 2008, the Kosova Assembly declared Kosova an independent sovereign state and pledged to implement the Comprehensive Proposal for the Kosovo Status Settlement, drafted by U.N. envoy Marti Ahtisaari. An International Civilian Representative (ICR) and European Union Rule of Law Mission (EULEX) were assigned the duty of guaranteeing Kosova’s implementation of the plan. Serbia and the Kosovar Serb minority objected to the declaration and refused to recognize it. Serbia continued to view Kosova as a province of Serbia. The United States recognized Kosova the day following its declaration of independence. Most of Court of Justice (ICJ) reviewed the legality of Kosova’s declaration of independence and in July 2010 ruled that it did not violate international law. Although the ICJ’s ruling was in favor of Kosova and more than ninety countries have recognized Kosova’s independence, the Security Council has not amended its previously adopted resolution on Kosova, and its membership in the UN has been kept in limbo. Ironically, the organization that was established to promote peace and stability has thwarted the Court’s historical opinion and hence allowing the international community to adopt other politically motivated approaches that might have adverse long-term effects. The problem is that Russia has strongly opposed Kosova’s independence and is likely to block Kosova’s membership in the United Nations for years to come. Russia has a veto power in the UN Security Council, which must approve Kosova’s membership. The consequence of continued “friendly occupaCafo Boga tion” by the international community without clarity regarding long-term objectives and the member countries of the European without a defined exit strategy has prevented Union (EU) have also recognized Kosova; implementation of a “strategic solution” and Greece, Cyprus, Slovakia, Romania, and created a “status quo” political environment. Spain have not, either because they have Moreover, the non-recognition of Kosova’s been traditional allies of Serbia or because independence by certain NATO and EU of their own ethic minority issues and fear states, Kosova’s aspiration to join the EU and that those minorities might use recognition NATO is at best a distant prospect (Woehrel, of Kosova’s independence as precedent. 2012). At Serbia’s request, the International While under pressure from the EU and the

I N S I D E T H I S I S S U E :

Cafo Boga Xheladin Zeneli Faik Krasniqi, Arben Llalla, Zeneli, Vasil Tabaku, Agim desku, Raimonda Moisiu, Silvana Berki, Vullnet Mato,

Faqe 1-28 Faqe 1-7 Faqe 2-3, 4-5 7-9 Faqe 5-7 9, 12

SHQIPTARËT NË MAL TË ZI, NË VITIN JUBILAR, PA FLAMURIN E TYRE
SHQIPTARËT NË MAL TË ZI, NË VITIN JUBILAR, PA FLAMURIN E TYRE KOMBËTAR Nga Xheladin Zeneli Për nderë të 100 - vjetorit të Pavarësisë së Shqipërisë, viti 2012 si vit jubilar, është shpallur vit i manifestimeve të ndryshme që po organizohen, pothuajse në të gjitha trevat shqiptare dhe në diasporë. Mirpo, një pjesë e popullit shqiptar që jeton jashtë kufijve administrativ të Shqipërisë, respektivisht shqiptarët në Mal të Zi, po iu privohet e drejta e përdorimit të lirë të flamurit kombëtar falë Ligjit të ashtuquajtur për rendin dhe qetësinë, aprovuar kohë më parë nga Parlamenti i Malit të Zi, më saktsisht me 23 dhjetor të vitit 2011. A ishte koinçidencë që Ligji në fjalë u aprovua në prag të vitit jubilar për shqiptarët, apo ishte akt i paramenduar me qëllim që të prishet festa e madhe për këte pjesë të popullit shqiptar (pra, për shqiptarët që jetojnë në Mal të Zi) duke ndaluar pérdorimin e simbolit të tyre kombëtar!? Rikujtojmë lexuesit se diçka e ngjajshme ndodhi edhe në ditën kur Kosova shpalli pavarësinë, pra me 17 Shkurt 2008. Në këte ditë të shënuar historike, pushteti malazez i pat shpallur të ndaluar manifestimet publike, me ç'rast shqiptarëve në Mal të Zi nuk iu lejua që të ndanin gëzimin bashkë me vëllezërit e tyre në Kosovë!? Nga ana e tjetër, Ligji në fjalë ishte një sprovë për shqiptarët në aspektin e vendosmërisë së tyre në mbrojtjen e vlerave të veta kombëtare, respektivisht në mbrojtjen e flamurit kuq e zi. Derisa në fillim, pati reagime të ashpëra nga ana e shqiptarëve ndaj këtij Ligji, megjithate më vonë sikurse u harrua apo u hesht për këte çështje dhe si rezulltat, sot, tetë muaj pas miratimit të tij, me keqardhje mund të themi që Ligji "kundër flamurit" është ende në fuqi dhe shqiptarëve edhe më tutje iu ndalohet përdorimi publik i simbolit të tyre kombëtar. Nga ky vështrim, del që shqiptarët, respektivisht faktori i tyre politik, nuk u angazhua më fuqishëm dhe në mënyrë të pandërprerë dhe të vendosur në eleminimin e nenit 23 të Ligjit për

Vasil Tabaku, Xheladin Zeneli, Cezar Ndreu,

Faqe 6-7 7,-9, 10-14 17-19

Adresa Anetaresimi

Faqe 28

P a g e

2

O u r

W o r d s

ARISTIDH KOLA DHE SHTYPI SHQIPTAR nga Arben Llalla
MENDIMET E ARISTIDHIT RRETH ÇËSHTJES SHQIPTARE u dyndën me mijëra serbë, që shkuan para selisë së ambasadës greke. Thyen xhamat e ambasadës, shkatërruan disa makina të Jugosllavia mori pjesë në diplomatëve dhe dogjën flamurin grek. kampionatin europian të basketbollit Njëkohësisht shkuan në mure e bërtisnin vetëm në sajë të Greqisë dhe brenda një “Derra greke, nuk ju kemi nevojë!”, “Mirë çasti “vëllezërit” grekë u shndërruan në jua bëjnë turqit që ju q...”, “Derra greke “budallenj e mosmirënjohës” në “malaka” jashtë nga Serbia”, etj. e “derra”. Gjithçka ndodhi pas ndeshjes Sipas shtypit të atyre ditëve: “radiot dhe Jugosllavi-Lituani. Tifozët grekë që televizionet serbe u bëjnë thirrje bashndodheshin në stadiumin Olimbik të katdhetarëve të tyre të mos shkojnë në Athinës, nuk kishin asnjë arsye të bënin Greqi për turizëm. Një klimë terrori ekzistifozllëk për lituanezët e jo për serbët, ton nëpër universitetet ku studiojnë stupërderisa edhe Lituania e kishte fituar dentë grekë, të cilët nuk guxojnë të Greqinë, ashtu sikurse dhe Jugosllavia. shkojnë në mësim. Muret e universiteteve Mirëpo e kuptuan që në fillim se cili do të janë të mbushura me parulla antigreke”. ishte fitues i ndeshjes në fjalë, teksa serbi Në stadiumet Olimbik të Athinës, menStankoviç, sekretar i përgjithshëm i FIBA- jëherë pas përfundimit të ndeshjes finale, s, kishte dhënë urdhër që kampion të njeri prej basketbollistëve serbe, Daniloshpallej vendi i tij dhe gjyqtarët mbanin viç, iu përgjigj thirrjeve të tifozëve grekë hapur anën e serbëve. Pikërisht për këtë duke kapur organet e veta gjenitale. Ky tifozët grekë u bënë me Lituaninë. Menështë realiteti dhe këto janë ndjenjat e jëherë pas ndeshjes, rrugëve të Beogradit vërteta të serbëve për grekët dhe Greqinë. Ndjenja shekullore, të cilat u kamufluan me mjeshtëri në vitet 1991-1994, kur na quanin “vëllezër”. Mjaftoi vetëm një gërricje e vogël që t’u dilte boja ndjenjave të tyre. 4 Ç‘janë kosovarët për grekët Arkadë, ose Arktanë dhe Dardanë Një studim i Aristidh P. KOLËS Këto ditë (mars 1998) u bëmë përsëri dëshmitarë të egërsisë së forcave shtypëse serbe kundër kosovarëve, të cilët kërkojnë të drejtat themelore që i takojnë çdo populli. Të drejtat për liri dhe arsimim. Kosovarët përbëjnë mbi 90 për qind të popullsisë së Kosovës dhe në periudhën e pushtetit të Titos, në përgjithësi gëzonin disa të drejta si shtetasit e tjerë jugosllavë. U qe dhënë një formë autonomie, universitet në gjuhën shqipe, shkolla, etj. Pas vdekjes së Titos, kosovarët njohën shpërthimin e nacionalizmit serbomadh, shprehës i të cilit ishte Sllobodan Millosheviçi. Ndoshta është e para herë kur një udhëheqës komunist u përpoq t‘u vinte popujve të Jugosllavisë të dy këmbët në një këpucë, domethënë edhe fanatizmin nacionalist, edhe komunizmin e pastër. "Marshimi i madh" i Millosheviçit dhe ndjekësve të tij për një Jugosllavi serbe filloi pikërisht nga Kosova dhe prej andej u përhap në shtetet e bashkuara të Jugosllavisë së vjetër, të cilat, siç ishte e natyrshme, i kundërshtuan këto ide dhe, siç pritej, shpërtheu lufta e përgjakshme, e cila çoi në shpërbërjen e Federatës. Nga Kosova nisi "marshimin" e tij Sllobodan Millosheviçi dhe, për mendimin tim, 1) atje do të mbyllet edhe kjo kryqëzatë e egër. Serbët këmbëngulin të provojnë se Kosova është "djepi i popullit serb". Këtë argument johistorik, në periudhën e epshit grek për Serbinë (1991-‘94) e mbështetën, për fat të keq, edhe shumë mjete të informimit publik këtu. Shkencëtarë "seriozë" grekë, por edhe mjeranë

It takes for Diaspora to get moving to take the Guilty Albanian Politicians to the ICC Hague

Bashke fajtore tani dhe Oketa u be pjese e llumit te Topit duke votuar nje njeri jokushtetues si Adriatik Llalla...edhe partia e re si llumi qe kryeson u be...bravo ju qofte per kete Zero te madhe qe moret...

Lirak Bejko Dead, mother in Gerdec Dead, Skerdilajd Konomi Dead, Isa Copa Dead...kur do vdesin ato qe japing urdherat???

Pavarësia - Udhëtimi i paharruar i Ismail Qemalit Nga Dardan Leka
Pavarësia - Udhëtimi i paharruar i Ismail Qemalit Nga Dardan Leka kulmin e saj, kur çështja e konsujve krijoi shqetësime në opinionin tashmë të acaruar me qëndrimin kokëfortë të Serbisë për problemin e porteve. Ismail Qemali gjeti në Austro- Hungari një klimë të favorshme për planet e tij, ndonëse nuk dukej më pak dyshues dhe i shqetësuar. “Do të nisem sonte për Trieste, – më tha. Një anije austriake do të më çojë në Durrës, ku shpresoj të arrij përpara ushtrisë serbe. Nuk ka më kohë për të humbur. Bashkë me miqtë e mi do të provojmë të organizojmë një komitet mbrojtjeje, një farë qeverie të përkohshme. Por duhet që Europa më në fund të heqë dorë nga indiferenca e saj dhe të manifestojë me vepra interesimin që ajo duket se ka për çështjen tonë fatkeqe. Në Austri, Gjermani si dhe në Francë e në Angli, opinioni publik është shprehur në favorin tonë; e drejta jonë është njohur njëzëri dhe ruajtja e pavarësisë sonë duket se përputhet jo vetëm me parimet e diplomacisë evropiane, por edhe me vetë interesat e Fuqive të Mëdha. Çfarë pret Europa për të na mbështetur? Ç’vlerë ka shpallja prej saj e së drejtës së kombit tonë për ekzistencë dhe autonomi kur ne të mos ekzistojmë më? Plani i serbëve është i qartë: ata djegin dhe masakrojnë çdo gjë që u del përpara; atyre nuk u mjafton pushtimi i Shqipërisë, por duan të shfarosin shqiptarët.” Ismaili plak uli kokën dhe qëndroi për pak çaste në heshtje. Pastaj vazhdoi: Duke kërkuar reforma dhe një trajtim më të barabartë, duke “Ne nuk mundemi, nuk protestuar kundër duam të bëhemi sllavë. kërkesave që nuk Nga të gjithë kombet që përputheshin me popullojnë Ballkanin, i yni doket dhe me zakonet është më i vjetri. Është e tona si dhe me vërtetë që nuk jemi shumë kushtet tona të të qytetëruar, sepse na ekzistencës, ne nuk është dashur të vuajmë kishim si qëllim të shumë. Por, a ka arsye të mbronim vetëm të pritet një pemë e cila nuk drejtat e racës sonë, ka lulëzuar sepse i ka por edhe ato të të munguar kujdesi? Ne gjitha kombësive; ishim të parët që u ngritëm programet tona të pas vitit 1908 kundër asaj kohe janë dëshmi pretendimeve tiranike të e këtyre synimeve. qeverisë së Turqve të Rinj. Përpjekjet tona nuk patën sukses; ato u mbytën nga shtypja më e padrejtë dhe më e dhunshme. Popujt e Ballkanit janë bashkuar; tani ata kanë marrë në dorë çështjen që ne u përpoqëm ta mbrojmë. Dhe sot që ata po triumfojnë, lëvizja e tyre e parë është të kthehen kundër nesh. Ata i njohin synimet tona, të cilat nuk janë armiqësore ndaj tyre; ne i shihnim ata si aleatë. Ata e dinë se ne nuk do të ndjekim kurrë ndonjë plan për zgjerim e për propagandë; ne nuk kërkojmë veçse një gjë: që të na lënë të jetojmë në tokat ku jemi. Por këtë kërkesë ne do ta vazhdojmë deri në sakrificën e fundit. Ne nuk do të lejojmë as të na aneksojnë, as të na përçajnë e as të na mbysin në dallgën e një popullsie të huaj. Çështja e formulës politike që

V o l u m e

4 ,

I s s u e

4 8

P a g e

3

Shqiptaret ne Kosove nga te tere anet per te mbrojtur te drejtat e tyre

KRIZA LINDORE DHE LËVIZJA SHQIPTARE (vazhdon)
shqiptare të bashkuara në një vilajet të vetëm. Ky vendim u përsërit me ceremoni të veçantë në mitingun popullor, që u zhvillua në Shkodër më 19 prill 1880, me rastin e nisjes së vullnetarëve të parë për në Tuz. Në fillim të majit Komiteti Ndërkrahinor i Lidhjes e ktheu gazetën qeveritare turqisht të vilajetit, me emrin “Shkodra”, në një gazetë shqip dhe në një organ të tij. Në numrin e saj të parë shqip, që doli më 7 maj 1880, u botua një deklaratë, në të cilën thuhej se tani e tutje duhej të merrte fund sundimi osman në Shqipëri. Megjithatë ky sundim nuk mori fund dhe Lidhja e Prizrenit nuk e kishte ende në duart e saj pushtetin politik të vendit. Me fitoret që ajo arriti në saje të lëvizjes popullore në pranverën e vitit 1880, në Shqipëri u krijua një diarki (dypushtet) e ndarë ndërmjet Portës së Lartë dhe Lidhjes Shqiptare. Edhe Porta e Lartë kishte formuar tanimë bindjen se kërkesa e autonomisë së Shqipërisë kishte lëshuar rrënjë në ndërgjegjen e popullsisë shqiptare dhe kishte përfshirë të gjitha trevat shqiptare. Nën trysninë e kësaj aspirate të shqiptarëve dhe për t’u dhënë fund kërkesave të vazhdueshme të Lidhjes së Prizrenit për krijimin e një “vilajeti të bashkuar të Shqipërisë”, qeveria turke, pas diskutimeve të shumta që u zhvilluan në prill-maj 1880, më 5 qershor miratoi vendimin për formimin e “Vilajetit të Rumelisë”, në të cilin, siç thuhej në këtë vendim, “do të bashkoheshin vilajetet që janë në Shqipëri, domethënë ai i Shkodrës, i Kosovës, i Manastirit dhe i Janinës”. Edhe pse ky do të quhej “Vilajeti i Rumelisë”, nuk do të mbante emrin “Vilajeti i bashkuar i Shqipërisë” dhe do të kishte në krye një guvernator turk, Ejup Pashën, krijimi i tij do të shënonte një hap të rëndësishëm në bashkimin e tokave shqiptare në një vilajet të vetëm, prandaj u kundërshtua nga Fuqitë e Mëdha, sidomos nga Rusia, nën presionin e të cilave edhe sulltani hoqi dorë nga ky vendim. Ndërkaq, atdhetarët më të vendosur shqiptarë arritën në përfundimin se tani ishin krijuar kushtet për të përmbushur kërkesën e autonomisë së Shqipërisë, hap i parë drejt së cilës do të ishte pajisja e Lidhjes Shqiptare me atributet e një qeverie të përkohshme. Kjo çështje u shtrua në mbledhjen që u mbajt në Frashër, në fillim të muajit qershor 1880. Këtu morën pjesë përfaqësuesit e krahinave të Shqipërisë Juglindore, të cilat administrativisht vareshin nga vilajetet e Janinës e të Manastirit (afërsisht rrethet e sotme të Përmetit, të Skraparit, të Korçës e të Kolonjës). Midis çështjeve të tjera që kishin të bënin me mbrojtjen e trojeve shqiptare, mbledhja miratoi edhe propozimin për të formuar një qeveri të përkohshme për krejt Shqipërinë, e cila të merrte në dorë administrimin e të gjithë vendit. Qeveria do të formohej nga një kuvend i përgjithshëm i Lidhjes së Prizrenit, ku duhej të merrnin pjesë përfaqësuesit e të gjitha krahinave shqiptare. Barra kryesore e plotësimit të kësaj detyre historike iu ngarkua Abdyl Frashërit. Fill pas mbylljes së punimeve të mbledhjes së Frashërit, Abdyli së bashku me aktivistët e tjerë atdhetarë u shpërndanë në viset e Shqipërisë Jugore për të popullarizuar idenë e qeverisë së përkohshme shqiptare. Përpara se të thirrej kuvendi i përgjithshëm i Lidhjes Shqiptare, u mendua që çështja të shqyrtohej nga Kuvendi Ndërkrahinor i vilajetit të Janinës. Kuvendi Ndërkrahinor u vendos të mblidhej në Gjirokastër pasi të shiheshin përfundimet e Konferencës së Berlinit, e cila do të fillonte punimet e veta së afërmi, më 16 qershor 1880. Konferenca e Berlinit dhe çështja shqiptare në arenën ndërkombëtare (qershor-gusht 1880) Zyrtarisht Konferenca e Berlinit, në të cilën morën pjesë ambasadorët e gjashtë Fuqive të Mëdha, nën kryesinë e ministrit të Jashtëm të Gjermanisë, princit Bylov (Bülov), u mblodh për t’u dhënë fund çështjeve të Traktatit të Berlinit, që kishin mbetur pas dy vjetësh ende të pazgjidhura. Në të vërtetë, dy qenë çështjet e rëndësishme të pazgjidhura dhe që të dyja ishin pasojë e qëndresës shqiptare: kufiri turko-grek dhe kufiri turko-malazez. Megjithatë, edhe pse shqiptarët e kishin mbajtur në tension dy vjet me radhë diplomacinë ndërkombëtare, Fuqitë e Mëdha vijuan të mos i përfillnin aspiratat e tyre kombëtare. Shqiptarët nuk u lejuan as në Konferencën e Berlinit që të parashtronin dhe të mbronin interesat e tyre jetikë. I vetmi mjet për ta çuar zërin e tyre në Konferencën e Berlinit qenë protestat dhe memorandumet. Për këtë qëllim, në të katër anët e vendit u organizuan përsëri nën drejtimin e organeve të Lidhjes së Prizrenit mbledhje të gjera popullore, në të cilat u shpreh edhe njëherë vendosmëria për të mos lejuar asnjë copëtim të trojeve shqiptare në favor të shteteve fqinje. Nga të katër anët e vendit u hartuan, me një përmbajtje të tillë, një varg protestash, të cilat iu drejtuan telegrafisht Konferencës së Berlinit. Rëndësi të veçantë patën tri peticionet dërguar veç e veç në qershor nga Komitetet Ndërkrahinore të Lidhjes Shqiptare për vilajetin e Janinës, për atë të Kosovës (i Prizrenit) dhe për vilajetin e Shkodrës. Nënshkruesit e këtyre akteve kërkonin respektimin e të drejtave kombëtare të shqiptarëve në fushën e tërësisë territoriale, vinin në dukje padrejtësinë e pretendimeve territoriale greke dhe pasojat që do të kishin shqiptarët nëse ato do të pranoheshin. Në peticione, me një ton diplomatik, shprehej besimi se Fuqitë e Mëdha do t’i merrnin në konsideratë të drejtat kombëtare të shqiptarëve, por theksohej njëkohësisht, se ata ishin të vendosur të kundërshtonin me armë copëtimin e trojeve të tyre amtare. Por krahas këtyre protestave të rrepta, qarqet atdhetare rilindëse u përpoqën t’u tërhiqnin vëmendjen Fuqive të Mëdha edhe ndaj problemit të të drejtave autonomiste të Shqipërisë. Këtë radhë Porta e Lartë u ndodh më ngushtë se herët e tjera. Meqenëse Fuqitë e Mëdha nuk i përfillnin shqiptarët, gjithë përgjegjësinë e çështjeve të pazgjidhura të Traktatit të Berlinit ia ngarkonin Perandorisë Osmane. Si rrjedhim, presioni i tyre për t’u dhënë fund këtyre çështjeve në favor të Greqisë e të Malit të Zi qe më i fortë se kurrë. Por tani që në Shqipëri lëvizja autonomiste kishte marrë hov të madh dhe autoriteti i Stambollit ishte dobësuar shumë, Porta e Lartë më shumë se kurdoherë e pati të vështirë t’u impononte shqiptarëve vullnetin e Fuqive të Mëdha. Ajo ishte e ndërgjegjshme se çdo ndërhyrje e saj ushtarake për t’i detyruar shqiptarët të pranonin copëtimin e trojeve të tyre do ta ndizte më keq flakën e luftës kundërosmane në Shqipëri. Për këtë arsye, me gjithë presionin e Fuqive të Mëdha, ajo vendosi të kundërshtonte në këtë Konferencë çdo zgjidhje territoriale në dëm të shqiptarëve. Madje, për t’i qetësuar në këtë drejtim, sulltani emëroi, në pragun e Konferencës së Berlinit, ministër të Jashtëm të Perandorisë Osmane Abedin pashë Dinon, ishanëtarin e Kryesisë së Lidhjes së Prizrenit. Konferenca e Berlinit i filloi punimet më 16 qershor 1880. Pothuajse të gjitha çështjet që trajtoi kishin të bënin me Shqipërinë. Midis tyre, ajo që pati më shumë debate ishte çështja e kufirit turko-grek. Prirja që tregonin Fuqitë e Mëdha për ta zmadhuar Greqinë, me qëllim që ta kishin si një ledh kundër ndikimit rus në Ballkan, e nxiti Athinën të kërkonte në Epir më shumë troje shqiptare se ato që rekomandoheshin në Protokollin nr. 13 të Kongresit të Berlinit, jo deri në lumin Kalamas, por deri në jug të Sarandës, duke përfshirë edhe qytetin antik të Butrintit. Por Fuqitë e Mëdha kërkuan ta kënaqnin Greqinë në sektorë të tjerë, pasi, sipas tyre, prania e shumë shqiptarëve në Mbretërinë Greke do ta dobësonte fuqinë e saj. Perandoria Osmane kundërshtoi si njërën, si tjetrën zgjidhje. Përfaqësuesi i saj la të kuptojë edhe njëherë se Porta e Lartë ishte e prirur për të bërë lëshime vetëm në Thesalinë greke, por jo në Epirin shqiptar. Përfundimisht, Konferenca e Berlinit nuk bëri në këtë çështje asnjë hap përpara. Ajo miratoi propozimin e Francës për ta kthyer nga “rekomandim” në “vendim” vijën kufitare Kalamas-Selemvria, për të cilin flitej në Protokollin nr. 13. Megjithatë vendimi ishte përsëri i cunguar, pasi nuk parashikonte asnjë mjet për ta detyruar Perandorinë Osmane që ta çonte deri në fund zbatimin e tij. Konferenca e Berlinit nuk e trajtoi drejtpërdrejt çështjen e kufirit turkomalazez, pasi kjo, sipas pikëpamjes së Fuqive të Mëdha, kishte gjetur zgjidhje dy javë më parë. Por gjatë ditëve që konferenca vazhdonte punimet e saj, ambasadorët e tyre në Stamboll ia propozuan variantin e ri Portës së Lartë, duke ia lënë asaj në dorë që të zgjidhte për t’i dorëzuar Malit të Zi ose krahinën e Hotit e të Grudës, ose qytetin e Ulqinit me rrethinat e tij. Edhe pse Konferenca e Berlinit nuk i përfilli interesat kombëtarë të Shqipërisë, lufta e masave shqiptare nën udhëheqjen e Lidhjes së Prizrenit për të mbrojtur tërësinë territoriale dhe për të fituar të drejtat e saj autonomiste, tashmë kishte filluar të bënte jehonë edhe në disa nga kancelaritë e Fuqive të Mëdha. Kush më shumë e kush më pak, ato filluan të bindeshin se lëvizja shqiptare nuk ishte, siç kishin pohuar deri atëherë, një makinacion i Stambollit, se ajo ishte

Afrim Krasniqi Fjalimi (vazhdon)
FJALA E PËRGATITUR PËR TU MBAJTUR NË TRYEZËN ME TEMË “ÇËSHTJA MBARËSHQIPTARE PËR ZGJIDHJE”, ORGANIZUAR NGA DIASPORA SHQIPTARE NË SHBA 2 shtator 2012 nuk vendosin më prioritet për Shqipërinë liritë e cenuara dhe as standardet perëndimore të demokracisë por flasin për “standarde për Shqipërinë”, pra një lloj tjetër standardi, që mundëson stabilitet, nuk sjell trazira dhe as shqetësim në kancelaritë perëndimore, pavarësisht cilësisë së demokracisë dhe problemeve të regjimeve të radhës me qytetarët. E njëjta gjë mund të thuhet edhe për Maqedoninë apo Kosovën, për Malin e Zi apo ndonjë vend tjetër rajonal, ku nevoja për evitimin e çdo konflikti apo krize politike të mundshme shoqërohet me tolerimin e standardeve minimale të qeverive shpesh abuzuese në këto vende. Problemet e Shqipërisë në shumicën e tyre vijnë nga përgjegjësitë e brendshme të klasës politike, por një pjesë e tyre vijnë edhe nga ndikimet e modeleve rajonale. P.sh, vitet e fundit po shohim tendenca autoritariste politike (të toleruara nga perëndimi) edhe në vende të tjera si Maqedonia apo Rumania; tendenca abuzuese me pushtetin dhe asetet ekonomike (Shqipëria, Kosova, Greqia apo shumica e vendeve të rajonit), tendenca të rikthimit në pushtet të qarqeve ekstreme anti-perëndimore (Serbia dhe republika serbe e Bosnjës), etj, të cilat, në kushtet e zhvendosjes së kuptueshme të debatit politik perëndimor tek kriza globale ekonomike, fatet e euro-s, lufta kundër terrorizmit, ngjarjet pas pranverës arabe, etj, po krijojnë një model të deformuar të demokracisë, një model të brishtë dhe të pasigurte për demokracinë funksionale dhe shtetin e së drejtës. Të nderuar miq, Shqipëria hyn në një vit me rëndësi politike për

P a g e

4

O u r

W o r d s

Intervistë me historianin, publicistin dhe studiuesin Prof. Neki Babamusta
Intervistë me historianin, publicistin dhe studiuesin Prof. Neki Babamusta Bisedoi:Raimonda MOISIU e tyre prof. Sami Repishti, prof. Nikollaq Pano. Ing. Agim Karagjozi, Dr. Gjon Bucaj, Naum Prifti, Genc Kortsha, Elez Biberaj, Pjetër Jaku, Mërgim Korça, Novruz Nazarko, Gëzim Basha, Dr. Gjekë Gjelaj, Ramiz Gjini, Lulash Palushaj, Merita Bajraktari, Dalip Greca etj. Nëse Amerika është bërë në sajë të punës, padyshim meritë kanë edhe shqiptarët e diasporës. Atdheu i Xhorxh Uashingtonit nuk është një tragjedi amerikane me Klajd Grificë, siç e ironizonte romancieri Teodor Drajzer. Znj. Hillari Klinton më 1.11.2012 u shpreh: Jam mirënjohëse për kontributin e mijëra shqiptarëve në SH.B.A. Neki Babamusta Intervistë me historianin, publicistin dhe studiuesin Prof. Neki Babamusta 1-I nderuar Prof. Babamusta, ju falenderoj për këtë intervistë. Ju jeni një penë publicistike historiane mjaft e njohur në Diasporë dhe trojet shqiptare. A ju kujtohen ditët tuaja të para si historian? Cfarë ka ndikuar te ju më shumë apo dicka e papritur që ju zgjodhët të tregoni historinë ashtu sikundër ka ndodhur..? Historia si poetesha e kohërave të njeh me botën reale. Kur egzistenca (jeta) orientohet nga të menduarit pozitiv, siç theksonte filozofi De Kartes, dëshiron të mbijetosh edhe me det të trazuar si Heminguej. Dashurinë për atdhe na e trashëguan Rilindasit. Ngjarjet kulmore historike ngritën në këmbë tërë mëmëdhetarët shqiptarë. Nga të parët e mi dhe nga shumë dëshmitarë, në sofrën bujare të fisit Babamusta vinin si miq personalitetet e kohës: Ismail Qemali (ku ndenji një natë) ku të parët e fisit i siguruan udhëtimin dhe Kavaja e përcolli me shumë përzemërsi për misionin historik. Gjithashtu kanë ardhur patriotët e kombit Aqif Pashë Elbasani, Avdi Bej Toptani. Për detyra patriotike kishin lidhje të ngushta me fiset Biçaku në Elbasan, Canët në Peqin, me Mojsitë, me Xhantë, me Must Carën etj. Gjatë luftës çlirimtare vinin vëllezërit Myslim e Shyqyri Peza, Mustafa Gjinishi. Realisht ndjeva tronditje nga vrasja macabre (mbytja me tel) e Mehmet Babamustës, vdekja në burg e Hasanit, burgimet politike të Ibrahimit, Halitit dhe tim vëllai Qemalit. Im atë vdiq nga ataku në zemër. Një pushtetar vendor e kërcënonte: “Jam Enver Hoxha”. Në Gjysylkonaj, në vitin 1953 u bëra dëshmitar i luftës së klasave. Nga jeta e mësueseve të mia të para, të shkëlqyera si rreze drite, por të persekutuara, mora mësimet e para për diktaturën komuniste. 2-A mund të na përshkruani shkurtimisht Londrën si zemra e emigracionit shqiptar në

Biggest Heist on private land continues to happen in Albania...How can they, the Albanian politicians sell someone else’s land??

SHQIPTARET FESTOJNE NE TIME SQUARE , MANHATTAN ,NEW YORK 100 VJETORIN E
SHQIPTARET FESTOJNE NE TIME SQUARE , MANHATTAN ,NEW YORK 100 VJETORIN E SHPALLJES SE SHTETIT SHQIPTARE MEVEHTE Shqiptare Iliro-Pellazge.Le ta dije gjithe bota mbare se ne jemi e mbetemi shqiptare .Se shpejti do te bejme dhe bashkimin kombetare.Marathona ka nisur ne NY , ne USA per bashkimin mbarekombetare Toni Davallani midis te tjerave deklaron shqiptare ne nje shtet, nje komb nje flamur se me 28 nentor te gjithe shqiptaret kane kuq e zi kjo eshte Shqiperi Etnike dhe sot 100 vjetorine pavarsise.Kudo neper ne kete 28 nentor 2012 ne shohim ne Time mediat amerikane urohej 100 vjetori I Square nje Shqiperi Etnike ku dominon pavarsise se Shqiperise .Une kam 3 flamuri kuq e zi.Ne kete feste shqiptaret gezime sot , deklaron Toni Davallani ne gezojne por dhe nuk harrojne se kane abc news .Nje qemora trofeun , dy , 13 akoma pune per te bere qe kjo Shqiperi vjetorine marteses dhe 3 ajo me e Etnike te mos mbese vec ne gezime dhe madhja 100 vjetorine Pavarsise se festa por te jete nje realitet I gjalle .Ku Shqiperise.Me nje flamur te mbuluar femijet te mesojne ne shkolla gjuhen e supet ai me thjeshtesi shqiptari bente bukur shqip si nje gjuhe qe ka krijuar foto me bashkatdhetaret etij.Ta gezojme kombet dhe gjuhet e evropes.Si nje gjuhe pavarsine e shqiperise.Ja pra Toni I qe ligjeron fjala e paster si ujit I kristalit si lindur ne Diber , ka jetuar ne Kosove nje gjuhe qe vec shqiponjat e kane ne tani jeton ne USA nuk deklaron as prej vendin e tyre.Shqiponja si anjehere tjeter Dibre apo prej Kosove por vetem nje ky shpend krenar jo pa qellim eshte ne emer SHQIPTARE DHE NJE FLAMUR flamurin tone kombetare.Gezimi dhe TE VETEM ATE TE SKENhareja kane marre hov te papare ne time DERBEUT , FLAMURIN KUQ E ZI Square shume amerikane pyesin se ceshte ME ZHGABEN DYKRENORE aai e kjo feste kaq e madhe me pjesmarres kaq mbante ne krah hedhur ne supet e shume .Kemi feste u themi “ALBANIA” tij .Jemi krenar per origjinen tone SHQIPTARET festojne disa prej tyre te veshur me maska per femije bejne foto ne shenje respekti per flamurin tone kuq e zi.Ne kete gezim ishte dhe miku dhe shoku yne shqiptari Mark Gjonaj I cili fitoi per ne asamblene ne New York.Si gjithmone I thjeshte djemte dhe vajzat shqiptare jane te thjeshte port e zgjuar .Pershendet cdo shqiptare ben foto me to .Ai mundohet qe ate besim qe I dhane bashkekombasit e tij tua kthej me respect .Pjesmarrja ne kete gezim mbareshqiptare ishte shume I madh se vete historia e kombit tone eshte e madherishme.Ne foto me shqiptaret ishte nje moment nostaligjik.Duke uruar ish deputetin e malit te zi qe ishte dhe pjesmarres ne takimin kombetare mbareshqiptare zotin Xheladin Zeneli ( dhe ai I mledhur me flamurin kuq e zi sit e gjithe ne pershendet.Ne foton ne mes shqiptareve me ofrojne dhe mua te bej nje foto me to.A e dini kush eshte kjo zonje (mua me vuri pak ne pozite) Eshte ajo qe me organizaten “New Life” Jeta e re aaco ne NY organizoi takimin mbarekombetare shqiptare per bashkimin kombetare ne nje Shqiperi Etnike ne NY, Bronx me 2 shtator 2012.Zoti Mark Gjonaj me buzeqeshje miraton se te gjithe e duam shqiperine e bashkuar.Ndersa Mjeku Selatin Kraja me tha : pse ju jeni Flutur Zavalina ? Kam dasht me u takur me ju per ceshtjen kombetare shqiptare .Dhe une jam activist dhe dua te ndihmoj ne kete ceshtje.Shkembyem kartat duke respektuar njeri tjetrin si shqiptare .Patjeter qe do te takohemi te bisedojme qe bashkimi shqiptare te behet sa me pare .Shtrenguam duart me te gjithe shqiptaret qe dolem foto.Ishte vertet nje dite historike qe kurre sdo ta harroj .Ky moment historic per kombin tim te vjeter shqiptare , nje nder me te vjetrit ne Europe qe vete e ka krijuar kete Europe sot ne kete dite gezimi qendron ne ate lartesi qe vete shqiptaret po e ngrejne.Gjithkush e gjithandej degjohen urimet dhe perqafimet per kete gezim te madh .Minutat kalonin dhe ja casti me I bukur historic erdhi.Ne reklamat elektronike ne Time Square shikuam flamurin tone kuq e zi prane flamurit amerikan dhe poshte e shkruar ne anglish 100 yaers independence of Albanian .Skishte me gezim .Lotet na pershkruan fytyren .Ato nuk ndaleshin vec shikonim flamurin tone krah atij amerikan dhe krenar cdo kush thosh me vehte ”FALEMINDERIT

KUFIRI NATYROR I SHQIPËRISË VERILINDORE
....EKSKLUZIVE....... LEXONE ME VEMENDJE MOLLA E KUQE, KUFIRI NATYROR I SHQIPËRISË VERILINDORE ...DHE NJE FOTO QE SESHT PARE ASNJEHERE E PARE PIKA DOGANORE N E MES TE SHQIPERISE VERILINDORE NATYRALE DHE SERBISE........ Shumë i dashur dhe i respektuar zotëri! Pas nëntë ditësh udhëtimi nga Nishi, ja sot gjendemi në Prepellac. E dijë se me padurim i prisni nga unë informatat, mbi udhëtimin dhe punën e komisionit verifikues, sikurse të mos ishte mos durimi juaj nxitës, heshtja ime për këtë pikë të rëndësishme do të vazhdonte edhe më tutje. Ja ku është raporti i hollësishëm mbi rrugëtimin dhe punën e komisionit mbi vijën e demarkacionit kufitar, (këtu për trojet e vjetra të Shqipërisë etnike verilindore të Nishit dhe Toplicës v. a.): Më 21 qershor, në orën 6 e gjysmë të mëngjesit, u nisëm nga Nishi dhe se në mesditë arritëm në Leskoc, ku drekuam dhe pak pushuam, porse konakun për atë ditë e kishim në fshatin Mirashevc, 4 orë në jugperëndim të Leskocit. Udhëtimi ishte i kënaqshëm, me përjashtim se Francezi pak ishte i hidhëruar dhe bërtiste sepse karrocierët nga Nishi, nuk ishin nisur në ora gjashtë por në gjashtë e gjysmë. Kuptohet se ai hidhërim ishte nga temperamenti i tij momental, porse gjatë drekës në Leskoc tani më ishte qetësuar fare. Kur arritëm në Mirashevc, e kuptuam se Arnautët-shqiptarët një ditë më parë, kishin zbritur në fshat dhe i kishin marrë 30 frymë kafshë, meqenëse kufiri ishte gjashtë orë, e më tepër larg fshatit. Më 22 qershor, u nisëm nga Mirashevci në ora 7 të mëngjesit dhe duke udhëtuar përpjetë lumit të Veternicës, arritëm në ora 3 e gjysmë pas dite në vendin e quajtur Kopilak të Gollakut. Aty e takuam një batalion gatishmërie të ushtrisë serbe nga Vraja, i cili e kishte për detyrë të na shoqëronte nëpër arat e kultivuara. Ndërse në Kopilak qëndruam gjer më 25 qershor, duke e pritur komisarin turk, i cili duhej të vinte nga Vraja, meqenëse komisari paraprak Jahja Pashai për shkak të çështjes së tij shëndetësore, kishte ngelur në Nish. Komisarët për arsye të komoditetit turk ishin mjaft të padurueshëm dhe se me të 24 qershor ata ia kishin dërguar një telegram Jahja Pashait në Nish. Me të cilin ankoheshin në avashllëkun turk. Veçanërisht

V o l u m e

4 ,

I s s u e

4 8

P a g e

5

Zbardhen telegramet, si u organizua shpallja e Pavarësisë
Zbardhen telegramet, si u organizua shpallja e Pavarësisë Bej Toptani Myderris: Hysen..., Myderis: Ismail Ndroqi, Myslim Beshiri, Jusuf Elezi, Ali Shyqri..., Hysen..., Nikollë Nishku, Papa Nikolla Papajani. Popullit të ndershëm të Lushnjës, *** Peqinit, Beratit, Gjirokastrës e të gjithë (Tel.Nr. 2 Fjalë 104 O.T.) Shqipërisë. Ju japim lajmin e gëzuar se Elbasan, 13 Vjeshta e Tretë sot Tirana ngriti Flamurin Kombëtar 1328-26 Nëntor 1912 dhe shpalli Pavarësinë në emër të gjithë 3.45 ora e natës Shqipërisë. Për t'i prerë hovin rrezikut Kryesisë së Kongresit të Pavarësisë së Shqipërisë. të madh në të cilin ndodhemi, me të Vlorë shpejtë shpalleni Pavarësinë edhe aty, Ju bëjmë me dije se edhe Qemal Beu i Shehsyvar edhe t'i drejtoheni konsujve të Shteteve Beut, që është nga paria, u emërua delegat, për të të Mëdha në Durrës. Presim me padubashkëpunuar me delegatët e tjerë të Shqipërisë. rim ta shpallni shpejt dhe të na jepni Aqif Pashë Biçakçiu, Shefqet Bej Vërlaci, Hasan lajmin tuaj të gëzuar. Bej Biçakçiu, Myderris Haxhi Hafëz Sulejman Përfaqësuesit e popullit: Fuat Bej Kungulli, Abdullah Bej Tirana, Sheih Mahmut Toptani, Myderis: Sulejman..., Xhelal Guma, Sheih Xhaferr Pasmaqja, Papa Beniamin Deliana, Rrapush Demeti, Ismail Daiu, Nazif Dibrani, Serafin Jorgaqi, Beniamin Nosi, Mehmet Kothere, Hysen Dakli, Hysen Zaimi, Hasan Xhani, Ismail Abdurrezaku, Ibrahim Bërzhuta, Haxhi Curri, Beqir Plangarica, Besim Hasani, Taq Buda, Hysen Kryemadhi, QazimLeka, Imami i lagjes Daut-Beje Hysen Efendi Dorzi, Ibrahim Bumçi, Mahmut Hakani, Petër Dodbiba, Demir Zenelhoxha. *** (Tel.Nr. 13300, Fjalë 95 O.T.) Durrës, 13 Vjeshta e Tretë 1328-26 Nëntor 1912 7.30 ora e ditës Popullit të ndershëm të qyteteve: Elbasan, Berat, Janinë, Delvinë, Gjirokastër, Lushnjë, Korçë, Starovë, Vlorë, Përmet. Ju japim lajmin e gëzuar se me hirin e të Lartit Perëndi, tani shpallëm Pavarësinë, në emër të kombësisë tonë të shenjtë e të gjithë Shqipërisë. Nga memorandumet që shkruan, njëri iu dha konsullit të Austrisë, tjetri konsullit të Francës, edhe i treti po atij të Austrisë, si përfaqësues të shtetit italian. Ju bëjmë me dije se nesër do të bëhet ceremonia e zakonshme. Myderris Isuf Ramë-Zoti, Myderiz Abdyl Qerim Kurti, Myderis Hysen Mulla-Alushi, Myderis Ali Kuli, Myderiz Hafëz Jusuf Gjoni, Ismail Benja, Mahmut Benja, Hysen Dakoli, Hasan Tartari, Ismail Usta Sula, Rexhep Abdurrahman Berberi, Hysen Peni, Filip Sereqi, kryeplaku i katolikëve Aqif Çelkupa, Bahtiar Dervishi, Aleks Duka, Kristaq Rama, Sotir

Mosha e mjerimit nga Fatos Baxhaku
Mosha e mjerimit dhomës dëgjohet një e qarë foshnje. “E paske bërë edhe një o Nexh?”, e ngacmon njëri prej nesh. “Ne FATOS BAXHAKU këndej këtë punë kemi, ku dimë ne gjë nga planifgjithë janë bijtë e mjerimit. ikimi familjar?”, thotë Nexhmiu si i zënë në faj. I porsambërrituri në mbretërinë e varfërisë, për fat *** është një goxha buçko, Denisi, afër një vjeç. I Qershor 2007 mbërthyer në shpërgënj në djep si qëmoti nis të fortin e këtyre maleve. Në oborr, nëse qeshë sapo shpëton nga një mizë që i ishte qepur mund të përdorim këtë term, Enverina keq. Bashkë me Nexhmiu ecim më tej në kufirin e dhe i vëllai më i vogël, Arifi po përhollë që ndan Shtogun nga kasollet e kësaj ane. gatisin atë që e quajnë drekë. Disa Bashkë me Nexhmiun vazhdojmë të ecim përmes kastravecë me pak kripë me sa duket barakave të varfra. Në pragun e njërës prej tyre një do të jetë dreka e sotme. Emri i vajzës i fëmijë, aty afër një vjeç, po luan i patrazuar me kujton Nexhmiut një tjetër fatkeqësi të një… mashë të madhe. Është e vetmja lodër që ka. rëndë që u pat ndodhur vite më parë. Mashën, që e përdor herë pas here e ëma për të Motra e vetme, Enverina, asokohe 18 trazuar urët e zjarrit në sobë, djali e përdor si lodër. vjeç, vdiq nga një apendicit i thjeshtë. Nuk është mësuar të shohë kaq shumë njerëz Qafa e Bullit ishte bllokuar nga dëbora njëherazi, ndonjë prej të cilëve edhe me një palë dhe mjekët nuk mundën ta shpëtonin. mustaqe, kështu që në fillim ia shkrep një goxha të Vajza tani mban emrin e hallës së qare, që na lë për pak kohë jashtë banesës së ndjerë. Enverina vendos kastravecët e thjeshtë ku banon Skënder Përkola dhe e shoqja pastruar mbi një karton të madh amba- Zarja. Skënderi ka qenë minator. Zarja vuan nga lazhi dhe lëkurët e tyre në një tas. astma. Jetojnë vetëm nga ndihma sociale. Ndërsa Babai i thotë të bëjë të kundërtën dhe dalim, të djersitur nga vapa e padurueshme në vajza bindet pa folur. Nga brenda dhomën e Zares, e vëmë re që kemi vuajtur kaq shumë ngaqë soba me dru ishte e ndezur ndërsa jashtë bënte afro 40 gradë. Mbi sobë dallojmë drekën. Një bukë që pret të piqet dhe një si lloj lëngu që pretendon të jetë supë, i përbërë vetëm nga ujë, pak vaj dhe disa copa domate të prera trashë. Djali i vogël ka pushuar së qari. Madje ka nisur të vërë lehtësisht buzën në gaz. Është një qeshje me frikë, sikurse është zakonisht buzagazi i trishtë i varfërisë. Fëmijët në këto anë janë të dobët, të paktën ata që hasëm ne nëpër udhëtimin tonë prej disa orësh. Porse ja, që në oborrin e një shtëpie shohim një vajzë buçko. Me faqe flakë të kuqe, ajo vazhdon të seleksionojë mineralin në oborrin e shtëpisë së saj, fare e patrazuar dhe gati-gati e lumtur në qetësinë e saj. Është si të shohim njëherazi edhe varfërinë edhe sfidën ndaj saj. Jemi në familjen e Hamit Ballës. Mjeshtër shpërthimesh, ka punuar 19 vjet me radhë në galeri, derisa ndodhi një aksident i rëndë, ku desh la jetën. Njëri sy i tij është i mbyllur. Tjetri, i vetmi që sheh, rrotullohet me një gjallëri të pazakontë nga të gjitha anët. Familja Balla, e përbërë nga dy prindërit, dhe gjashtë fëmijët jetojnë kryesisht nga pensioni i invaliditetit të Hamitit. 10.5 mijë lekë, kaq paguhet një sy i humbur në minierë. Bashkëshortja e tij, e ardhur këtu nga Ura Vajgurore e Beratit, jep gjak çdo muaj. Ja ku u shtua edhe një 4 mijë lekësh tjetër. Pastaj u vjen radha fëmijëve dhe në radhë të parë bufes që kemi takuar në fillim. Ajo tashmë është specializuar në mbledhjen e mineralit. E di që me të prekur që ky gur bën dhe ai tjetri duhet flakur tutje. Vajza e ka lënë shkollën. Familjes i interesonte më shumë që ajo të gërmonte në malin përballë se sa të shkonte përditë me çantën e librave në shkollë. “Shkolla ha pare, mali sjell pare”, thotë minatori me një sy, ndërsa “Buçi”, sikurse e quajmë tashmë të gjithë, vazhdon punën e patrazuar. Sa kohë që nuk jemi nga ata që blejnë mineralin, asaj nuk do t’i bëjë përshtypje asgjë tjetër. *** Konventa Ndërkombëtare mbi të Drejtat e Fëmijëve 1. Shtetet Palë njohin të drejtën e fëmijës për

HISTORIA EDHE GJUHA E PELLAZGVE nga Altin Kocaqi
HISTORIA EDHE GJUHA E PELLAZGVE Punoi Altin Kocaqi Dy fjalë për autorin: Altin Kocaqi... alaka, alem, alemistra, aleshtis, alimonore, alipsan,alsive, allanor, alltebash, ambnis, anak, anamesa, aname, anangas, andikos, andis, angalias, angonje, angosinj, angure,agjin, agjinidhe, agjister, anthine, apalto, apanses, apikas, apodhure, apofasi, apomoni, apostull, apoth, apsith, apul,arallek, arcere, arenc, argali, argat”. A ekziston një vend i vetëm ku të jetë folur kjo gjuhë “shqipe”, me elementë greke, italianë, turk e sllavë? Ku dokumentohet një gjuhë shqipe që t’i ketë brenda saj të gjitha keto elementë? Këto fjalë janë të dokumentuara veçanërisht ndër arvanitët, arbëreshët, arrnautët, si qAhuazime të brendëshme krahinore, por nuk kanë asnje lidhje me trungun e gjuhës shqipe, dhe si rrjedhojë as Meyer nuk ka asnjë pikë lidhjeje gjuhësore me shqipen, të cilën e pranon vetë që nuk e njeh. Këto fjalë janë të dokumentuara veçanërisht ndër arvanitët, arbëreshët, arrnautët, si huazime të brendëshme krahinore, por nuk kanë asnje lidhje me trungun e gjuhës shqipe, dhe si rrjedhojë as Meyer nuk ka asnjë pikë lidhjeje gjuhësore me shqipen, të cilën e pranon vetë që nuk e njeh. Qëllimi i tij vërtetohet të jetë c’bërja e krenarisë sonë autoktone në rajon, në mënyrë që shqipfolësit të tregohen ardhacakër e të ulin kokën, mbi ta të vërshojnë sulme barbare me dëbime nga trojet e veta, në trajtimin si ardhacakë. Kjo del në pah kur ai “futet në cështjet politike të dogmave”1): “Mendoj se patriotët shqiptarë, edhe grekërit nevojtarë për aneksimin, të cilët e kanë të domosdoshme dogmën per lashtesinë e madhe të çdo fjale shqipe, si mbështetje për teorinë e tyre pellazgjike, ose të çfarëdolloj teorie, kur të marrin në dorë librin tim, nuk do të gëzohen shumë për mozaikun shumëngjyrësh që paraqitet këtu”. Qëllimi i Gustavo Meyerit, është që të vërtetojë se shqiptarët, nuk janë autoktonë, por të ardhurit e fundit në keto troje pas shek. 10 te eres sone - pas serbëve. Kjo del me së qarti në pah me vetë perfundimet e tij 2): “Shqiptarët flasin një nga dialektet e ilirishtes dhe i mbajne keto troje të paktën pas shek. 10, të erës sonë” Ose e shprehur me fjalet e Çabejt 3): 1)Gustav Meyer.Fjalori etimologjik i gjuhes shqipe,Tirane 2005,shb Cabej,f.34 2)Eqerem Cabej.Hyrje ne historine e gjuhes shqipe I,f.59-60 drejta të barabarta në studimin e grupmendi3) Eqerem Cabej.Hyrje ne historine e gjuhes meve, për ceshtjet e historisë dhe gjuhës sonë, shqipe I,f 52 pasi Akademia jonë e Shkencave mbajti edhe mban akoma qëndrimin e rrugës së pro‘’Një etap të re në këtë fushë, shënon puna meyeristave, po i marrim të dhënat nga arvane Gustav Meyrit. Ky në këtë ceshtje shpreh itët e greqisë: mendimin që gjuha shqipe paraqet fazën më Historiani Pavlo Karolidhu (1849-1930), të re të njërit nga dialektet e vjetra ilire’’ shkruan nën përmbledhjen e Konstandino Paparigopulos “Hyrje e histories së kombit Por, a vertetoi Meyer egzistencën e ndonjë Grek” 6), dhe ku pranon përfundimet e Demefjale Ilire me anë të fjalorin të tij etimolotrio Camardes: “vërtetoi me anë të mbetjeve gjik, në mënyrë që të na bindë shkencerisht? origjinale të gjuhës së Homerit se, shqipja Absolutisht jo!! Atëherë çfarë mbeti nga është gjuhë parahomeriane, ose sic e quajti ai, përfundimet Gjuha e Perëndive- ”. e G. Meyrit? Mbetet vetëm se “Shqiptarët i Ndërsa Thomopulo na thotë se” 7): mbajnë këto troje pas shek. 10 e.s. - pas serbëve”!! “Teoria e një prejardhjeje të përbashkët e grekëve, e shqiptarëve dhe e latinëve, njohu një Mendimi i D. Camardes, G. Stier dhe i pranim të gjerë. Në Itali, përkrahësi etuziast i A.Pott… kësaj teorie, u bë italo-shqiptari Demetrio Camarda (1821-1882), njëri prej themeluesve D. Camarda 1), G Stier 2), dhe A Pott 3), A të gjuhësisë shqipe, njohës i shkëlqyer i Schleisher 4),pervec të parit, të tjerët ishin greqishtes së vjetër, poet dhe adhurues i Honxënësit edhe vazhduesit e themeluesit të merit, me prejardhje nga shqiptarët që pas gjuhes indo-evropiane, Franc Boppit. Nën pushtimit turk, u shpërngulën në Italinë e jugut, gjurmët e profesorit të tyre, qe u mor me në Siqili Me 1864, botoi “Prova krahasuese provat krahasimore, të katër gjuhëtarët e gramatologe të gjuhës shqipe”, në të cilën famshëm, menduan se shqipja hyn në gjuhët nxorri si përfundim se: gjuha shqipe, përbën pellazgjike dhe renditet më e vjetër se gjuhën parahomeriane sipas fjalëve origjinale greqishtja edhe latinishtja 5). Duke qënë se që kanë shpëtuar nga lashtësia. në vendin tone ende edhe sot nuk kemi të

P a g e

6

O u r

W o r d s

Ka vdekur Daniel Gazulli, një zë i nderuar i kulturës sonë (vijon)
rastësisht ipeshkvijtë i drejtoheshin më 1933 (kur i paten zanë “dritën” shkollat katolike) se, “Na jemi këtu prej dymijë vjetësh; katolikë atëherë edhe sot, shqiptarë atëherë shqiptarë edhe sot”. Si mund të shpjegohet kjo? Pëgjigjen na e jep qysh në vitin 1933 një njeri i çliruem nga çdo lloj trysnie, pse tashma gjendej i mërguem në Francë e mund të shprehej lirisht. Sundimtarët shqiptarë, që vinin nga administrata osmane, herë mbas here ktheheshin tek origjina, qoftë si mendësi, por sidomos në veprime. Ja si thotë, pra, At Frano Karma në 1933: “Fara e keqe e sektarizmit kundër katolikëve, përhapë nga Turqit veçanarisht tek paria shqiptare muslimane, prodhoi përgjatë tre shekujve frytet e veta ma të këqija, dhe për fat të keq vazhdoi t’i prodhojë edhe ma të helmta qëkurse një pjesë e Shqipnisë u shpall e pavarun qysh para njëzet vjetëve. Për rrjedhojë, katolikët shqiptarë ndjejnë të randojë mbi ta një atmosferë e randë vdekjepruese. Në të vërtetë, duhet thanë se shumica e muslimanëve shqiptarë ….. gjithmonë kanë dashtë të jetojnë në paqë vëllaznore me katolikët. Tue përfitue në të gjitha rastet për të nxitë ndër ta fanatizmin fetar musliman, janë gjithmonë krenët ata që kanë ushqye urrejtjen ndaj katolikëve”. Natyrisht, mundet mos me qenë e këtij mendimi historiografia e sotme shqiptare. Jo që sigurisht nuk asht. Fatkeqësisht tek na shkenca i asht nënshtrue gjithmonë politikës. Kështu, në një kohë kur qeveritë tona me radhë i shesin për dy kacidhe pasunitë kombëtare Turqisë, prej Albtelekomit e deri te Minierat e Bakrit; kur shtetarët tanë heqin nga zyrat bustin e Kastriotit pse u vjen për

Shkrime nga NAFI ÇEGRANI
këtilla sot ka çdo ish-republikë e Jugosllavisë së shpërbërë. Në Maqedoni ky shërbim quhet Biro na Ruzuznavacka Sluzba (Byroja e Shërbimit të Zbulimit) dhe kryekëput është në funksion, të sigurimit të shtetit. Duke mos iu larguar kësaj teme, së cilës në këtë libër i kushtoj një kaptinë të veçantë, duhet theksuar se në këto hapësira, në këtë interval kohe vitesh e dekadash, janë ndeshur veprimtari të ndryshme, rryma dhe interesa individuale e grupesh, interesa strategjike ideologjish e shtetesh, fuqish të mëdha, janë ndeshur e përplasur në mënyrë të vrazhdë fate njerëzish, popujsh... dhe vendesh. Shërbimet Sekrete ishin ato që i mbanin në mbikëqyrje, i përcillnin pareshtur, bënin analiza, plane, ekspertiza, aksione shumëdimensionale. UDB-ja jugosllave, Sigurimi enverist, Siguritate rumune, KGB-ja ruse e tmerrshme, që ishin themele të regjimeve të këtyre shteteve totalitare, të cilat as që kanë mundur të ekzistonin pa të, nuk përfillnin ligjet pozitive të shteteve të tyre dhe zhvillonin veprimtari të errët, duke bërë vargje të gjata krimesh në mesin e popujve të tyre. Ato, gjithsesi, do t’i dënojë historia, sepse vepronin si shtet brenda shtetit, ishin shpatë e pamëshirshme e partive komuniste në pushtet dhe shkatërronin në çdo kohë cilindo dhe çdo gjë që u tekej... Qytetarët ndiqeshin, burgoseshin, internoheshin, persekutoheshin, kampet mbusheshin me “armiq të popullit”. Kështu veprohej edhe në ish-Jugosllavi. Njerëzit dëboheshin, me faj e pa faj, në rrugët pakthim, në rrugët e pushkatimit e të vdekjes, në rrugët e Goli Otokut famëkeq, në skëterrat e Idrizevës e të Nishit, të Zenicës e të Gradishkës, të Pozharevcit e të Mitrovicës së Sremit, njësoj si në burgjet famëkeqe të Korçës, të Burrelit e burgjet e tjera në Shqipëri, si Spaçi. Në krye të shërbimeve të tilla delikate, vendoseshin njerëz të çoroditur, psikopatë e të degjeneruar, të cilët krijonin me veprimtaritë e tyre të errëta, drama të tmerrshme të përgjakura, thyenin koka dhe dëshira njerëzish, shuanin vatra e familje. Njerëz të tillë, psikopatë, për shembull në Shqipëri, nga koha e pushkatimit të Koçi Xoxes e deri në vdekjen e Enver Hoxhës, vetëm arrestonin, internonin, pushkatonin, dënonin me vdekje, ua vinin litarin në qafe ose i mbushnin kampet e burgjet me të mjerë fatzinj, ashtu siç vepronin edhe shërbimet e fshehta jugosllave me shqiptarët, duke krijuar golgota të tmerrshme... S’ka kurrfarë dyshimi, se tash, në këtë kohë demokracie, duhet të demaskohen veprimtaritë e errëta të Shërbimeve të kaluara Sekrete dhe të Zbulimit e Kundër Zbulimit, aktorët, spiunët, bashkëpunëtorët vullnetarë, parazitët, tradhtarët e maskarenjtë, agjitatorët e çoroditur, ata që s’kishin as sythë as rrënjë, grupet e ndryshme të pseudopatriotëve dhe ata që të bënin varrin e të qanin, ata që shpifnin dhe sajonin gënjeshtra, ata që të shisnin dhe fshihnin fytyrën, ata që të shpinin humnerave të tmerrit, që njerëzit e ndershëm t'i dinë kush janë ata, t'ua shikojnë fytyrat e vërteta të tyre. Mjerisht, edhe në radhët e punëtorëve të shquar në lëmin e letërsisë, kulturës, shkencës, gazetarisë, politikës, diplomacisë, kishte njerëz të cilëve duhet t’u zbulohet fytyra e vërtetë. Gjatë kryerjes së detyrave të mia operative në Njësinë 11-të, ku e fillova punën speciale asaj pranvere të vitit 1969, në sektorin II të Shërbimit të Sigurimit Sekret Shtetëror të Maqedonisë në Shkup, kuptova se isha duke kryer një detyrë jo të lehtë dhe shumë delikate. Prandaj mendja më thoshte se njeriu, për ta ruajtur dinjitetin dhe shpirtin e pastër, punën e vet duhet ta mbështesë në ligjshmëri dhe drejtësi (të cilën vështirë mund ta gjejë në sistemin monist). Njësia e 11 merrej me organizimin e sinkronizimin e një veprimtarie shumë specifike e ndjekjes dhe përcjellës se agjentëve të jashtëm, të diplomatëve dhe atasheve të ndryshëm të tregtisë, informimit dhe ushtarakë, të cilët ishin vendosur nën ombrellën diplomatike të ambasadës apo konsullatës në të cilën vepronin. Ato vite, në këtë shërbim punonim vetëm dy shqiptarë: Unë dhe Zylal Abedini nga Struga, kurse drejtues i kësaj njësie, ishte Stefço Filipovski, i cili më vonë u emërua kryeshef i sektorit IV dhe më pastaj shef i kabinetit të Ministrit ë Punëve të Brendshme të Maqedonisë. Duhet thënë, mjerisht, se asnjë shtet që respekton veten, deri më sot nuk ka mundur të jetojë pa shërbimet speciale, pa zbulimin dhe kundërzbulimin. Pikërisht, analistët e shërbimeve të këtilla sekrete posedojnë shumë informacione nga sfera të ndryshme të jetës shoqërore - politike të vendit dhe të botës, të cilat i shpjegojnë, përkufizojnë, problematizojnë dhe sistematizojnë në baza shkencore. Të gjitha këto mbetën të vendosura në arkiva dhe dosje speciale, si të gjitha dosjet sekrete të mbyllura me dry, ku nuk shkel lehtë këmba e njeriut të zakonshëm. Pas nëntë muajsh punë në Njësinë Speciale për ndjekje dhe përcjellje, më dërguan në Shkollën e Oficerëve Rezervë në Bileqë, ku edhe kreva obligimin ushtarak. Pas afro një viti, nga garnizoni ushtarak i Kërçovës u ktheva në shtëpi me gradën nëntoger rezervë. Më kujtohet, ishte vjeshtë e vonë e vitit 1970. Gjethet kishin rënë. Një shi i imët vjeshtak binte qetë e pandërprerë. Kurorat e maleve të larta dhe qielli ishin rënduar nga shtëllunga resh. Sipas rregullit, në kohë të caktuar u paraqita në vendin e punës. Kryeshefi më tha që të pushoja edhe ndonjë ditë. Më dukej se diçka po ndodhte, sikur më linin në dilema, sikur më bënin ndonjë presion apo testim psikik. Këtë nuk mund ta kuptoja. Shumë më vonë m’u bë e qartë se gjatë tërë asaj kohe kisha qenë i survejuar. Arsyen nuk e di, edhe sot e kësaj dite. Mendoj se eprorët e Shërbimit Sekret ku punoja kishin marrë ndonjë direktivë nga krerët e KOS-it të qarkut të Trebinjës, që udhëhiqej nga kolonel Zh. Zhabiç (derisa isha në Bileqë, nga shkaku se herë-herë u kundërvihesha mendimeve të kolonelit famëkeq. Zhabiçi, disa herë na kishte thirrur në “biseda informative”, mua dhe disa shqiptarë të tjerë nga Kosova, si Selim Bekën nga Gjakova, Sami Beqirin nga Vushtria, Zef Lekën nga Peja, Selman Shabanin nga Shkupi, Adil Ahmetin nga Kumanova etj.). Ndoshta, kjo ishte arsyeja që shefat e Shërbimit Sekret të Shkupit më linin të “pushoja” në gjirin familjar! Erdhi nëntori... Bora i kishte mbuluar plot kurorat e bukura të maleve që e rrethonin fshatin e Pollogut. Gjendesha në Çegran, për vizitë të shkurtër te prindërit. Për një çast, para portës u ndal një veturë me targa civile. E mora me mend se do të ishin njerëz të SDB-së. E njoha shoferin. Nga ana tjetër e veturës doli një njeri, të cilin po ashtu e njihja. - Hajde shpejt! Të kërkojnë shefat, Arse Arsovski dhe Mirko Bunevski,- më tha Dushko Durtanovski, pasi u përshëndetëm. U përshëndeta me anëtarët e familjes dhe u nisa për në Shkup... Amaneti i babait tim; “Jeta është e vështirë, me shumë telashe e halle, biro! Patriotizmin shqiptar ruaje të gjallë në zemër. Puno me nder, për të gjithë njerëzit njësoj, për dobinë dhe të mirën e të gjithëve, dhe jeto me të ardhmen”, - më kujtohet edhe sot, e mbaj mend dhe e ruaj të gjallë në zemër. Kjo porosi e tij, është e shenjtë për mua.... Ishte fundi i vitit 1970. Në Ballkan po ndodhnin thyerje bastionesh, qitnin krye disidentë të ndryshëm. Kryeshefat më dhanë urdhra dhe direktiva, më caktuan detyrat dhe obligimet që duhej t'i kryeja si nëpunës i Shërbimit Sekret të Sigurimit Shtetëror në Sektorin IV, që merrej me çështjet analitike të emigracionit, të zbulimit dhe kundërzbulimit. Si i vetmi kuadër shqiptar në këtë sektor, fillova punën në çështjet e emigracionit shqiptar. Në dispozicion m’u vunë Arkivi dhe të gjitha dosjet sekrete të personave të caktuar, të organizatave të veçanta të emigracionit, në Amerikë dhe Europë. Afro 7-8 muaj kalova, duke lexuar e studiuar materiale nga dosjet më sekrete, të cilat nuk mund t’i merrnin në dorë pa leje të veçantë, të punësuarit e tjerë të këtij shërbimi. Mësova shumë gjëra, të cilat kurrë në jetë nuk do t’i mund t’i mësoja tjetërkund. Prej tyre kuptova, përkatësisht erdha në përfundimin, se shqiptaret në përgjithësi kanë një fat tragjik që i përcjell gjithnjë dhe se, mjerisht, ka edhe të tillë që e kanë provokuar atë gjatë gjithë jetës, kështu që, duke shkelur besën, bujarinë, mikpritjen, zakonet, janë marrë edhe me tradhti. Aty mësova shumë gjëra edhe për autorin e romanit “Tradhtia” të Kapllan Resulit, i cili me instruksione të UDB-së, u transferua nga gazeta “Iskra” e Beogradit në Maqedoni, ku vuri kontakte më Murteza Pezën, Petro Janurën dhe disa qarqe të tjera në Tetovë,

RRËFEN XHELË KALISHTI herë duhet theksuar se veprimtaria e SDB -së në nivel republikan dhe federativ, ishte aq sekrete, saqë as SJB-a (Sluzba Javne Bezbednosti - Shërbimi i Sigurimit Publik) nuk kishte mundësi të futej në ndonjë rrjedhë të veprimtarisë së saj. SDB-ja, si ajo federative ashtu edhe ato republikane, e mbanin nën kontroll SJB-në dhe sa herë që paraqitej nevoja, e vinin në dispozicion të tyre (gjithë milicinë) dhe e përdornin, përkatësisht e shfrytëzonin për arrestime, bllokada, rrethime, bastisje e te tjera. UDB-ja, me fjalë të tjera, s’ishe tjetër përveçse një surrogat, për shembull, i KGB-së ruse, e cila ndryshonte siç e ndërronte Bashkimi Sovjetik strategjinë e politikës së jashtme dhe të brendshme, që nga Revolucioni Bolshevik e deri në kohën e Gorbaçovit. Kështu, në fakt, kanë vepruar edhe të gjitha shërbimet sekrete të Europës Lindore, si Siguritate në Rumani, Sigurimi në Shqipëri etj. Këto shërbime sekrete, ne thelb, gjithnjë janë drejtuar si aparate të fshehta, të cilat kanë pasur dhe kanë sektorët e veçantë të zbulimit dhe kundërzbulimit, të spiunazhit dhe kundërspiunazhit, që drejtohen dhe udhëhiqen nga njerëz të kalitur me përvojë të madhe në këtë sferë. Mirëpo, pas ndryshimeve që bëri Gorbaçovi në Rusi, pas asaj që ndodhi me Çausheskun në Rumani dhe ndryshimeve në Jugosllavinë AVNOJ-iste dhe në Shqipëri, kur u shembën sistemet komuniste dhe erdhi demokracia, njerëzit filluan të merrnin frymë më lehtë, sepse këto forca të fshehta e tejet sekrete, nuk përdoreshin më si dikur në kohën e Stalinit apo të Brezhnjevit në Bashkimin Sovjetik, të Enverit në Shqipëri, të Çausheskut në Rumani apo të Rankoviçit, e më vonë të Lluka Banoviçit, Franjo Herleviçit, Stane Doilancit në Jugosllavi deri tek Milosheviçi satrap! Krahas SDB-së, ekzistonte dhe vepronte edhe një shërbim tepër sekret. Ky ishte KOS-i (Kontra Obavestajna Sluzba - Shërbimi i Kundër Spiunazhit), i cili vepronte në radhët e armatës popullore jugosllave, shërbime të

V o l u m e

4 ,

I s s u e

4 8

P a g e

7

Shkrime nga Vullnet Mato
GJENERALI NË KURTH Tregim nga ngjarje e dokumentuar Dukej sikur kilometrat përpiheshin shpejt nga rrotat e ftohura gjatë natës. ku do të fillohej nga puna. Renditja Vetëm kur ndodhi në e përcaktuar u pëlqye nga të gjithë. afërsi të vendbanimit I pari do të ecte automjeti i përfaDelvinaq, që automjeti i qësisë greke, i dyti “shevroleti” palës greke “u prish” dhe shqiptar dhe i treti “xhipi” i gjeneral u ndal në cep të rrugës për Telinit, për ta pasur kësisoj udhëti- të ndrequr defektin. min të siguruar nga udhërrëfyesit e Atëherë doli në krye të truallit ku kishin bujtur. kolonës, grupi përfaqësisë Pasi pinë dhe kafen e mëngjesit shqiptare. në hollin e hotelit luksoz, të çlodhur Majorit Bajram Fevziu tashmë nga nata, ata u nisën të i trokiti në mendje një fije gjithë njëherësh drejt Kakavisë. dyshimi. Megjithatë, si njohës i asaj rruge, ai filloi ecjen vendosmërisht i ndjekur nga xhipi i gjeneral Telinit. Por, kur kishin mbetur edhe tetë kilometra për të arritur Kakavijën, pikërisht pasi “shevroleti” i shqiptarit Fevziu kaloi një kthesë të fortë shkëmbore, ndodhi e papritura. Nga një lartësi e madhe, “sharrtarët” grekë rrëzuan një kope trungjesh ahu, me të cilët bllokuan krejt xhadenë. I pari doli për të hapur rrugën shoferi Farneti dhe përkthyesi Ambrucio. Por befas “sharrtarët” lëshuan nga lart një breshëri të tmerrshme zjarri, që i rrëzoi të dy përtokë pa frymë. Breshëria e zjarrit vazhdoi pa ndërprerje mbi kabinën metalike të xhipin që filloi të bëhej shoshë nga plumbat dum-dum. Ende pa arritur të hidhte hapin e parë jashtë derës, u përmbys i vdekur major Bonacini dhe pas tij doktori Kortini. -Ah, kurthi yt i poshtër, o i mallkuari Boçaris! – mërmëriti me vete Gjeneral Telini, duke dalë nga dera e prapme me revolverin e tij në dorë. Ai lëshoi një varg plumbash drejt vrasësve, në dukje sharrëtarë që kishin uniforma ushtarake pa kapele. Për pak sekonda breshëria nga lart u duk sikur heshti. Por pasi arma e tij e vetme, i volli të gjithë plumbat, pa shkuar pesëdhjetë metra më tej, u shtri pa frymë edhe vetë gjenerali trim Telini. Pastaj “sharrtarët” zbritën tinëz si hajdutë dhe shkrehën disa plumba të tjerë, për të prishur kokat e të vrarëve. Kur panë se viktimat nuk njiheshin më kush ishin, ata u zhdukën në thellësi të pyllit. Kishin kaluar pak minuta, derisa arriti në “Trojën e përgjakur” Agamemnoni dinak Boçaris, duke nënqeshur lehtas dhe duke pëshpëritur me vete: “Të thashë o gjenerali latin, dinakëria greke është shumë herë më e fuqishme se trimëria juaj dhe e këtyre qeleshebardhëve që po kthehen tani mbrapsht të shohin

SHQIPTARËT NË MAL TË ZI, NË VITIN JUBILAR, PA FLAMURIN E TYRE KOMBËTAR Nga Xheladin Zeneli nga (Fq. 1)
rendin dhe qetësinë, nen ky i cili parasheh gjobë apo burgim me rastin e shpalosjes së flamurit në vende publike. Është mirë që protestohet për kthimin e pronave, por njikohësisht duhet të ngrihet zëri fuqishëm dhe të demonstrohet mospajtim i vazhdueshëm ndaj politikës që ka për qëllim mohimin e identitetit kombëtar të shqiptarëve. Është për tu habitur fakti që gjatë tërë kohës që ky Ligj famëkeq është në fuqi, nuk pati as një protestë të mirëfilltë të organizuar vetëm me një qëllim: mbrojtjen e përdorimit të lirë të simbolit tonë të shenjtë kombëtar, mbrotjen e identitetit dhe krenarisë tonë kombëtare !? Si duket, gjithashtu, kjo çështje nuk po brengos apo shqetëson Tiranën dhe Prishtinën zyrtare të cilët faktikisht nuk po shfrytëzojnë autoritetietet e tyre qeveritare si dhe kanalet diplomatike për të bërë presion tek Qeveria malazeze, në mes tjerash, edhe për përdorimin e lirë të flamurit kombëtar. Na ndajnë vetëm disa muaj nga momenti final i Ditës së Pavarësisë- 28 Nëntor 2012, ditë kjo kur flamuri kuq e zi, flamuri i Skënderbeut, flamuri i Ismail Qemalit, Isa Boletinit, Dedë Gjo Lulit dhe i shumë të tjerëve që dhanë jetën dhe sakrifikuan për lirinë e popullit shqiptar, do të valvitet shumë lart dhe shqiptarët do të festojnë si asnjëherë me parë, që nga Tirana, Vlora e Prishtina, që nga New York-u, Berlini e deri te Sydney-ji i Australisë. Ndërkaq, në Ulqin, Anë të Malit, Krajë, Malësi, Plavë-Guci e Rozhajë, po i njëjti flamur do të qëndrojë i palosur në sirtarë dhe shqiptarëve të këtyre trevave nuk do t'ju mundësohet të kremtojnë me dinjitet festën e tyre kombëtare. Ky 28 Nëntor, për shqiptarët në Mal të Z, në njërën anë do të sjell gëzim sepse shënon një shekull të tërë i formimit të shtetit të parë shqiptar në Ballkan por në anën tjetër do të sjell edhe hidhërim, sepse në trevat e tyre autoktone, ata nuk do të mund të festojnë me shkabën dykrenare të ngritur lartë në shtizë. Ndërsa sa i përket Malit të Zi edhe një herë dëshmoj se jo vetëm është një shtet që nuk i respekton të drejtat e shqiptarëve, por njiherit abuzon në mënyrë flagrante me të gjitha Kartat dhe Konventat Ndërkombëtare për Mbrojtjen e të Drejtave të Njeriut dhe Lirive Themelore për Popujt Pakicë.

P a g e

8

O u r

W o r d s

Zbulohet testamenti i Midhat Frashërit & Shkrime nga Fatmire Kamberaj
Zbulohet testamenti i Midhat Frashërit Dorina TOPOLLAJ shqiptarë, me rëndësi është që të respektohen ato rekomandime që jep bota. Ajo nuk e do bashkimin. Ok. Edhe ne nuk e duam, thotë njëzëri politika e sotme. Të gjitha këto tregojnë, se ne nuk e kemi në dorë ende problemin tonë më të madh. Atë ia kemi lënë ndërkombëtarëve, ia kemi lënë një Evrope

Shteti shqiptar dje dhe nesër Nga Alfred Cako (vijon)
Shteti shqiptar dje dhe nesër Nga Alfred Cako shteteve ballkanike në Londër e Lozanë pas shpërbërjes së osmanëve, Konferenca e fshehtë e Londrës më 1915 si dhe dy Konferencat e Paqes në Paris, respektivisht pas dy Luftrave Botërore në kuadër të rendit të ri botëror apo edhe Konferencës së Dejtonit. Atëhere kur u mendua se kësaj çështjeje i ishte vendosur një kapak i artë, ajo u shpërfaq me virilitetin e saj tradicional gjatë shpërbërjes së ish Jugosllavisë dhe madje vazhdon e do të vazhdojë edhe në të ardhmen, deri në mbylljen e drejtë të krijimit të kombit-shtet të shqiptarëve etnikë të gjithë Ballkanit. Në Ballkan skema gjeopolitike është komplikuar edhe nga luftrat dhe aleancat fetare. Këtu Porta Osmane nuk i kishte frikë popullatat ortodokse për shkak se ajo i sundonte ata nëpërmjet Patrikanës së Fanarit, kurse popullatat katolike në Bosnjë dhe Shqipëri i detyroi ose të konvertoheshin në islam, ose të vdisnin. Dihen krimet masive të Sulltan Mehmet Fatihut gjatë dy pushtimeve të tij në Shqipërinë e Mesme kur ai theri më shumë se 16 mijë burra katolikë shqiptarë. Po kështu dihet edhe masakra kur ra Kruja një dekadë pas vdekjes së heroit kombëtar, Gj.K.Skënderbeut, emri i të cilit do të bëhej nukli i rezistencës së Rilindasve shqiptarë në fund të shekullit 19, gjatë krijimit të Lidhjes Shqiptare të Prizrenit pas Luftrave RusoTurke, ku shqiptarët kërkuan autonomi të katër vilajeteve të tyre. Gjithashtu, tashmë dihet që shqiptarët e filluan rezistencën të parët kundër Portës më 1910 për pavarësi e arsim, të mikluar edhe nga malazezët, serbët dhe grekët në këtë ndërmarrje. Dihet edhe përgjigja e Ded Gjo Lulit kundër Cernojeviçit të Malit të Zi se ‘ne nuk luftuam për të hequr flamurin osman, për ta zëvendësuar atë me flamurin e Krajlit, por me të Skënderbeut dhe shqiptarëve’, por kjo do të ishte vonë. Në vitin 1913, me këmbënguljen e Habsburgëve, F.Jozefit dhe kontit Bertold (pa përjashtuar ndihmën hijerëndë të Kajzer F.Wilhelmit të dytë i cili para L.I.Botërore deklaroi se “për shqiptarët jam gati ta nxjerr shpatën nga milli”) u arrit të krijohej Shqipëria politike e përgjysmuar territorialisht dhe u caktua edhe një princ i pafat gjerman (Wied-i). Pas nisjes së Luftës së Madhe, Britania e cila i përdorte tokat shqiptare si ‘mëlçitë e dashit’ (shprehje e M.Frashërit) nga kasapi për kompensim peshe, i joshi për t’i tërhequr nga ana e saj Italinë dhe Greqinë të dyzuar mes mbretit progjerman dhe Venizellosit pro Antantës, me tokat shqiptare. ‘Përmbaruesi’ zyrtar shqiptar i zbatimit të këtij akti të dytë vdekjeprurës nga Londra, e cila kishte eliminuar apo po eliminonte nga harta politike Habsburgët dhe Hohencolerët që ishin nuni i shtetit të parë të shqiptarëve, u caktua Esat pasha. Por austro-hungarezët na ndihmuan edhe njëherë si engjëll mbrojtës kur ishim duke u rrokullisur drejt fundit. Një inxhinier i tyre zbuloi naftë në vitin 1917 në zonën mbi Vjosë, pranë Fierit. Informacioni

Poezi
Dalldisur ne vetvete frika e flaken e qiriut... Adem Zaplluzhavetmuar te mundon, Ate dritez BESIMI qe ti e flake , e KUR ISHA I GJALLË ne ate copez te shpirtit te shperfille , lendon prej egoizmit dhe e baltose mes heshtjes deri ne Me kristale prej yjeve krenaris se permbysur... vetflijim... E kishe grisur ...!! Mos i kerko aty... 2. Bota jashte te buzeqesh... Kane avulluar bashke me LOTET Po ju them Buzeqesh edhe ti me flaken e E KUQ te zhgenjimit , Kur isha i gjallë Olimpit duke triumfuar mbi ku lane pase penden E ZEZE te Me frymën tim e prej ata... zemerimit.... adoleshenti E frikeshme heshtja ...!!! Mos i kerko...!! I shkundja gjethet e njoma Po c'ke valle me ate dhome te Ato i kame une .... të rrapeve erret te vetmuar , Mua po me kerkoje o engjell i mbyllesh brenda mes labidehur nga heshtja e frikeshme? Kur isha i ri rintheve te mendimeve te Jame ketu...ketu....!! Kafshoja hekurin me tua ?? Por...!! dhëmb C'fare kerkone ne kete dhome Syte e tu kane zene cerga dhe Kurse sot te zbrazet?? mendja e dalldisur ecen kuturu.. Sa herë që më zë kolla Shpirtit i troket ne deren e Buzeqeshje perse nuk me dhuron Më ikin nga goja paftuar, edhe mua?? Dhëmbët e mia artificial mbytet zhurma ngazelluese e Por ngrire qendron mes terrbimit tije , deren ta perplas ne qe te zjen nder vena.. Kur isha i gjallë fytyr... Bertit ...!! Ah kur isha i gjallë E frikeshme heshtja e kesaj Fort bertit..deri sa te Më duket se dhome... shurdhohem... Nga guri i stralltë buronte Digjem dhe mua me flaken e Një dashuri e madhe prej Ti je MBRET i lare me flori .. Te florinjta jane dhe rruget ku Olimpit... zjarri ti shkel... Por...!! C'fare ndodhi me lulet e Perpara se te fikem ,edhe une dua " UNE kopshtit tend?? te zhgaravis njeher , QUHEM ..."DANIELA U vyshken ..u dogjen...u me penden e ZEZE te zemerimit , BONI POEZI shkrumbuan..?? te ngjyer ne LOTET E KUQ te I harrove keto lule te bardha zhgenjimit E frikeshme heshtja ... TE SHPRESES... Do te gdhend fort...!! Nuk frymon me flaka e Per cudi dhe Vjeshta u harFort do te gdhend tek ty... qiriut ku shikoje veten ne rua... Kjo heshtje e frikeshme pa pasqyre.. dritezen e qiriut , Ate pak dritez SHPRESE U inatos, u zhduk si meteor , la pas vetem lulet e ngira nga pa lulet e kopshtit tend .... ti vet e shuajte.. acarri i zbrazet i shpirtit... eshte emri im... Ecen kuturu ku syte Ec pra ..!! UNE quhem NDERGJEGJE... rezatojne veshtrimet Vrapo , trumfo me flaken e VTEVETJA jote e veteflijuar .... mihope.. Olimpit.... Me zgjo....!! Nuk dorezohesh ....!! Buzeqeshur perpara botes ne Me ringjall o i permallur... E frikeshme heshtja... UNE TE KAME FALUR … Frikesohesh ne eresiren e verberin e dritave ku ti shkelqen dehur dhe memece , Vrapooo....!! Vrapooo... !! SILVANA BERKI ne veshin tend kolliten Perse ndalesh??? ”Sëmundja” vetem peshperimat e E frikshme heshtja brenda mija ... teje ... C`më është qepur kjo ”sëmundje”, Me thonjte e gjakosur kerkon Barkut zbrazur gërmadhë Pengohem hijes `sime, Të iki, a të mbes gjallë. Shoh dhe botën me shumë pjesë Botëndarën në kufi, ”sëmundja” e varfërisë E ka zënë epidemi. Ka kohë ndihem greminës Si një dre plagosur rëndë, Unë s`iu ndava kurrë punës Ndaj kam qëndruar në këmbë, Kacavjerrë me pagë të vogël Shoqërisë perëndimore, Ligur, gotave të rakisë Në sistemet shoqërore. Askush më shumë s`na goditi Se sa vet shoqëria, Ti lufto të mbushësh jetën, Shpejt ta zbraz qeveria. Gandi, thotë se ”një cop bukë Për dikë mund të jet Zot”, Por sëmundjen e urisë Asnjë Zot se shëroi dot. Vdekja, Ngërdhesh tek i sheh Brinjët trupit të pa mish, Si një sorrë që pret e qesh, Fundin ndër duar urish. Falu nënë e botës` madhe E shenjta nëna Terezë Ngopi shpirtrat e uritur Jo me bukë, Por me shpresë. Shpresë, të shuajmë urinë, Shpresë të shuajmë të gjithë vuajtjet Të shuajmë edhe vetminë Që cdo ditë na lëkundet. Shpresë për pak forcë më tepër Që dhe pse me barkun thatë Të qëndrojmë prap në këmbë Të mos themi ”i pafat”. Do të vijë pranvera prap, Dimri nuk qëndron përherë Dhe pse bota të godet Ti mundohu dhe njëherë. Të gjejmë pakëz buzëqeshje, Të rrisim dhe sigurinë Ti themi mëngjesit herët, ” e munda epideminë”. Myrvete Osmani Sot e njëqind vite krah keputur Atdhe, vetem koka ashtu e prerë t'rrokulliset si meteorë i djegur mbi re Sot e njëqind vite udhëton ky shi nuk pranë Ah!-Udhë e gjatë e Isë Boletinit E pritja e gjatë e Ismail Qemalit... Pranguar ai trok i kalin skurile ne gjak sot e njëqind vjet mbërthyer në ujin e IBRIT plak Sot e njëqind vite trup i gjymtuar Atdhe qukatur nga sqepe qyqesh e vetmja kafshatë e shqyer mbi dhe!! --KUJTIM STOJKU FRIKA--Ankthi... Buka e përditshme ! I paluar nën një plaf të zi Kundërmon erë farmak ! * Ecë frika rrugës sime, si e marrë Dridhem si shelgjet,n'ujra t'rrëmbyeshëm Mbaj frymën..pa kthyer kokën ! * Corba e helmuar është akoma n'gjak Me tentakulat e shtrira si për dasëm Bën sehir, e zgërdhihet nën buzë * E shpërfytyruar, si pasqyrë e thyer Ngrej grushtin ta godas, ta shqyej Por... mbetet i varur n'ajër.. * Vallëzojnë stinët në qefin e tyre E njëjta shije për mua mbetet Vetëm garnitura, ka pamje tjetër * I pushtetshëm , si një perëndi Sundon pa mëshirë xhelati Shpresën vret, të ditëve t'mija..

V o l u m e

4 ,

I s s u e

4 8

P a g e

9

Zbardhet intervista e Ismail Qemalit pas marrëveshjes me grekët
Zbardhet intervista e Ismail Qemalit pas marrëveshjes me grekët nuk duhet të përjashtojë mundësinë e rikthimit të një regjimi liberal e reformator pas tij. Po si e shpjegoni Shkëlqesi dobësinë e gjithë një populli, i cili për tridhjetë vjet duroi apo iu përshtat me mospërfillje një regjimi të tillë? Zhdukja tragjike e dy mbretën’ve dhe katastrofa e një lufte të pashmangshme e vunë popullin osman përpara një dileme: ose të hidhej në revoltë e të shuhej ose të përpiqej për ekzistencën e vet. Përballë kësaj dileme nuk i mbetej veçse të parapëlqente zgjedhjen e fundit. Autoriteti absolut e vetjak i sulltanit mbi një popull të tmerruar prej fatkeqësive nuk bëri gjë tjetër veçse shtoi, qoftë prej ngjarjeve që u krijuan nga disa persona, të cilët kërkonin t’i bënin lak autoritetit të sulltanit e të zhvatnin nga pushteti i tij elementë shpërbërjeje; qoftë prej lajkatimit tuhaf e të tepruar të fuqive të ndryshme që shihnin tek sulltani burimin e vetëm nga i cili mund të zinte fill fitimi. Pra, kjo gjendje e gjërave e autoriteteve të tilla i ka zënë frymën çdo lloj energjie të popullit osman, apo ekziston një element që mund të realizojë, në një kohë të afërt ose të largët, ndoshta edhe sikur të priret ndaj këtij regjimi të lirisë, të cilin e ka pranuar si të mundshëm? Po, ekziston një zgjim i jashtëzakonshëm te rinia turke, e cila çdo ditë programin dhe idetë liberale po i paguan me qindra viktima nga radhët e saj: dhe në qoftë se shqetësimi për t’i shikuar të gjitha reformat e kërkuara me ngulm nga fuqitë si shenjat paralajmëruese të ndarjes, ato nuk e ndrydhin vrullin e popullit, regjimi i sotshëm do të kishte rënë qysh prej shumë kohe. Është pra e nevojshme të përcaktojmë se ruajtja e statu quo-së nuk është e mundur pa kryerjen e reformave, dhe se ato (reformat) nuk synojnë aspak zhvendosjen e statu quo-së. Ajo (statu-quo) e reformuar do ta bëjë Turqinë (osmane) një kamp të mbyllur ndaj shërimit politik të fuqive, dhe një kamp të lirë për konkurrencën ekonomike të të gjithë popujve dhe njëherazi do të shmangë një kanosje, edhe pse të largët, por fort të rrezikshme për stabilitetin europian e posaçërisht për Italinë. Cilën? Po shpjegohem më mirë. Në qoftë se statu quo-ja do të prishet, është Perandoria osmane që do të zhduket pa lënë gjurmë. Cilat do të ishin pasojat? Ajo nuk mund të zëvendësohet nga një perandori e madhe bullgare; as nga një perandori e re bizantine. Në mënyrë të pashmangshme do të arrihet një kompromis mes Rusisë e Austrisë (Hungarisë). Këtë e dëshmojnë marrëveshjet e ndryshme, të përfunduara në raste të ndryshme ndërmjet këtyre dy fuqive dhe veçanërisht marrëveshja e fundit e vitit 1897, me të cilën Austria do të shtyhej deri në Selanik. Por në këtë rast Austria do të ndërrojë misionin e saj dhe do ta ndryshojë programin që i ka caktuar historia. Meqenëse donte të ishte pararoja, si ruajtëse e fundit nga agresioni i Perandorisë Lindore; në Ballkan do të mbetej Pangjermanizmi dhe Pansllavizmi. Nga një konflikt mes tyre, ai do të zgjidhej me epërsinë e njërës ose tjetrës palë, por gjithnjë me pasoja të pashmangshme për ekuilibrin e kombeve e fatale për Italinë. Prandaj, kundër një rreziku të tillë unë mendoj se ruajtja e statu quosë do të ishte direktiva e gjithë politikës në Ballkan dhe veçanërisht politika e atyre kombeve që kanë interesa jetike e nuk miratojnë në Ballkan konkurrencën e shumëdëmshme midis gjermanishtfolësve dhe sllavëve; elemente që statu quo-ja dhe Turqia e reformuar duhet patjetër e në çdo kohë t’i mbajnë larg. Italia, e cila si për vendndodhjen e saj gjeografike aq edhe për zhvillimin e interesave të veta gjithnjë e në rritje, ka në Mesdhe një epërsi dhe do të ketë një zullmë të madhe dhe do të kallëzojë një mendjemprehtësi të mahnitshme politike duke marrë nismën e një drejtimi të ri në çështjen e Lindjes, për të siguruar në këtë vështrim interesant e të gjitha kombeve, edhe atë të Austro-Hungarisë, si një shtet me një pozitë të nderuar e personale.

“Krimet e Sali Berishës s’i lan dot një det i tërë, rotacion më 2013″ (vijon)
INTERVISTE NGA ERION HABILAJ “Krimet e Sali Berishës s’i lan dot një det i tërë, rotacion më 2013″ Shinasi Rama thotë se kjo nuk është Shqipëria që ëndërronte dhe për të cilën kontribuoi në rrëzimin e regjimit komunist. Si ka ndryshuar Berisha ndër vite dhe interesat mafioze që ka aktualisht, për të cilat i është dashur për pushtet. Si e njeh Edi Ramën, Bamir Topin dhe çfarë mendon për zgjedhjet e ardhshme. Profesor, kanë kaluar më shumë se dy dekada që në Shqipëri është rrëzuar komunizmi dhe erdhi në fuqi sistemi shumë partiak. A është kjo Shqipëria që ju kishit në parafytyrimin tuaj në atë periudhë kur u nisët me të tjerët për të rrëzuar diktaturën? Përgjigja e shkurtër është, jo! Ky nuk është shteti shqiptar që kam ëndërruar që të ndërtohet në atë kapërcyell historik. Ky është një shtet i përçudnuar dhe jo një shtet normal. Ky shtet është një kazino, ku jeta nuk ka vlerë, ku gjithçka shitet e blihet dhe ku nderi e ka një çmim. Ky është vendi ku vidhet e përvetësohet prona e gjaku i tjetërkujt, ku ligji është Maliqi, ku marrëzia kolektive vishet me argumente katundareske dhe shitet si mençuri popullore. Ekonomia është në duart e pak oligarkëve, politika kontrollohet nga klanet mafioze, administrata është e korruptuar, sistemet e edukimit, të shëndetësisë e të shërbimeve janë piramida financiare dhe thjesht shërbejnë për pasurimin e pjesëarëve të klaneve të parisë në fushat që ata i kontrollojnë. Shoqëria është e kriminalizuar dhe e përçarë deri në atomizimin familjar e më keq. Këtu shiten edhe fëmijët, edhe organet, këtu janë të gatshëm me të shitë edhe hijet. Në planin politik, nuk ka asnjë shpresë për të ardhmen, asnjë plan afatgjatë pozitiv, asnjë sistem vlerash ideologjike që mund t’iu shërbejnë shqiptarëve. Qeveria di me marrë para borxh për klanet e veta dhe argumenti është se do të rrisë mirëqenien! Fragmentarizmi dhe polarizimi klasor e shoqëror ka shkuar në ekstrem. Ky është një vend që është përfshirë nga një krizë e thellë dhe e gjithanshme, por që as paria e as populli nuk duan ta shohin e ta pranojnë të vërtetën e krizës ku gjinden dhe iu gëzohen tortave me shegë që shkelen më këmbë e flamujve që valëviten kur haptazi po shitet deti, toka, ajri dhe bile e ardhmja e të gjithë shqiptarëve. Këtu jetohet me frikë për të nesërmen dhe njerëzit konformohen lehtësisht për bukën e gojës. Mashtrimi përmes propagandës mediatike është i paparë, ani pse ajo që thuhet është krejt e kundërta e realitetit. Kjo po ndodh ndërsa paria e Tiranës, e zvetënuar dhe e kriminalizuar deri në palcë, nuk ndalet në rrugën e krimit, të pasurimit e të zdërhalljes morale. Kjo ndodh kur populli e ka humbur toruan dhe është pa shpresë. Kjo ndodh kur më në fund u bë e qartë se nuk jemi e nuk do të jemi pjesë e një projekti të mirëfilltë evropian sepse parisë nuk i intereson më një gjë e tillë. kjo ndodh, kur vendi është duke u blerë në heshtje. Kjo ndodh kur kemi një borxh që nuk do të mund ta paguajmë sepse nuk kemi as industri, as ekonomi, as bujqësi, as një sistem ekonomik që prodhon. Shansi historik që patëm për të ndërtuar një shtet-komb normal me një shoqëri normale, me njerëz që jetojnë jetë normale është humbur në këtë eksperiment gjigant shoqëror që është tranzicioni i dështuar. Përgjigja në lidhje me shtetin që unë kam ëndërruar është që shteti, të cilin unë kam dëshiruar që të ndërtohej në atë kohë, në kapërcyell të viteve 1990-1991, duhej të ishte ndryshe. Synimi jonë ka qenë që ta bëjmë shtetin shqiptar si gjithë Europa Perëndimore. Por, natyrisht që edhe atëherë nivelet e ndërgjegjësimit të studentëve të Lëvizjes Studentore për Europën e për çka ajo përfaqësonte kanë qenë të ndryshme, siç edhe e tregon rruga që morën shumë nga pjesëmarrësit më vonë. Në një farë mënyrë gjithkush kërkonte “Europën” e tij. Unë mund të flas për veten time e për ata që kanë menduar si shokët e mi. Me “Europën” unë kam nënkuptuar një shtet-komb modern, me një shoqëri moderne të ndërtuar mbi ekuilibra të qëndrueshme shoqërore, me një ekonomi tregu të institucionalizuar, me një sistem politik demokratik dhe përfaqësues, me një shoqëri civile efektive, me mundësi zhvillimi e begatimi për të gjithë shqiptarët e minoritetet, dhe një përdorim sa më të mirë dhe efikas të të gjithë burimeve që kishim në disponim, në të mirë të të gjithë shoqërisë shqiptare. Për fat të mirë në materialet e mia të asaj kohe është e ruajtur qartë analiza që unë i kam bërë vendit dhe shoqërisë së asaj kohe. 22 vjet më vonë, asaj analize nuk i lëviz asnjë presje. Unë e kam ditur çka kam dashur të arrij dhe kam qenë i patundur

Perfundime
Ku janë shqiptarët ortodoksë të Maqedonisë? Nga prof.dr. Uran Asllani Ende sot mbahet mend një varg nga një këngë e vjetër: "Kudo që të jesh, për Ditën e Pjetrit kthehu në shtëpi". Në këtë festë mbahen shumë zakone të lashta si, muzika me tapanë, "Vallja e vjehrrës", nusja shkon në burimin e fshatit që të marrë ujë, valëvitet flamuri i dasmës, nderohen të vdekurit (të parët e familjes), rruhet dhëndrri, gatuhet bukë rituale etj. Nga Faik KRASNIQI BASHKIM SHQIPTARE DHE PIKE. BASHKIM SHQIPTARE DHE PIKE. Mjafton të lexosh pak histori dhe atë jo kushedi çfarë libri, por mjafton një libër historie i shkollës fillore, dhe e sheh që janë sllavët e grekët ata që nuk duan bashkimin e shqiptarëve. Liria e bashkimi shkojnë bashkë, posa të çlirohesh menjëherë duhet të vendoset administrata shtetërore shqiptare që të funksionojnë punët si duhet, por ky çlirim nuk arrihet duke u munduar vetëm një krahinë a një qytet, por duhet përpjekjet e të gjithëve. Kokat e shqiponjës nuk kanë kurrëfarë lidhje me dy shtete shqiptare. Nuk pajtohem me ata që thonë se shqiptarët më mirë të jetojnë në dy-tre shtete shqiptare, shkaku që do kishim dy-tre vota në OKB, dy-tre vota në BE. Për dy vota nuk ndahet atdheu. Shikoni arabët kanë 30 e më shumë shtete, domethënë i kanë mbi 30 vota në OKB, dhe kanë mbetur askund. Një shtet i bashkuar mund të bëjë shumë më tepër kursim dhe akumulim të lekëve se sa disa shtete të copëtuara. Më shumë bën punë një shtet i fortë, sepse lobimin e bën të fortë paraja, e paraja fitohet më shumë e më lehtë kur është një shtet i madh. Po të ishte ashtu edhe Gjermania do të ndahej në 30 shtete. Po pse jo? Do të kishte 30 vota dhe do të vendoste vetë për çdo gjë. Kosova mund të ndikojë në atë mënyrë vetëm nëse bashkohet me Shqipërinë, sepse atëherë shkrihen klasat politike të të dy vendeve dhe krijohet një klasë e re politike gjithëshqiptare. Pikë së pari duhet Shqipëria të ribashkohet me Kosovën, atëherë do kemi mundësinë të fitojmë edhe Maqedoninë Shqiptare që përbën rreth 40% të popullatës dhe territorit të Arbërisë (Maqedonisë), pjesën shqiptare të Malit të Zi, Kosovën Lindore (Luginën e Preshevës), por, nëse vazhdojmë ne të jemi dy shtete të ndara në një komb atëherë harrojeni, se është absurde të fitosh trojet e tjera etnike shqiptare... Çamërinë mund t'a kërkojmë vetëm nëse bashkohemi sepse atëherë jemi të fortë, nuk i kemi dy ushtri të vogla, që nuk i hynë

P a g e

1 0

O u r

W o r d s

Elbasanishtja, shans i diskutueshëm për gjuhën letrare kombtare (vijon)
Elbasanishtja, shans i diskutueshëm për gjuhën letrare kombtare Nga Sefedin TRUNGU Prefekti i qarkut të Elbasanit z. Shefqet Deliallisi, në prag të 100-vjetorit të shpalljes së Pavarsisë, ka shkrue disa artikuj me vlerë në shtypin lokal e qendror për nder të kësaj feste të madhe. Tue u mbështetë në të dhana të sakta, ai ka ngritë nalt figurat e patriotëve elbasanas që u shquen gjatë shekullit të kaluem për kontribute në pavarsinë e vendit, për pjesëmarrje në Kongresin e Manastirit, Elbasanit dhe Lushnjës. Burra të nderuem atdhetarë e të përkushtuem si Aqif pashë Biçakçiu, Lef Nosi, Aleksandër Xhuvani etj., kanë qenë në qendër të vemendjes së këtij autori. Elbasani shpalli i pari pavarsinë e qytetit më 25 nandor 1912. Vetë Ismail Qemali e ka përgëzue Aqif Pashën për këtë akt të guximshëm, tue e deklarue para të gjithë shqiptarëve rolin historik të këtij atdhetari në dobi të çlirimit të vendit. Për Lef Nosin, ministrin elbasanas të qeverisë së parë kombtare të Ismail Qemalit, viktimë e diktaturës komuniste, janë shkrue e do të shkruhen edhe në të ardhmen lavdërime dhe vlerësime patriotike. Por edhe për Aleksandër Xhuvanin, Kristaq Cipon, Eminj Matraxhiun, Leksin e Vinit e plot burra të tjerë, qyteti i Elbasanit dhe kombi ruen respekt të veçantë, sepse ata dhanë nji ndihmesë të çmueshme për mbrojtjen e përhapjen e kulturës sonë kombtare. Kohët e fundit prefekti ynë i nderuem ka botue në gazetën “MAPO” një shkrim me titull “Elbasanishtja- shans i humbur?”. Këtë shkrim e botoi edhe gazeta jonë lokale “InfoElbasani”. Duke u mbështetur në gazetën “Kombi” që botohej në Boston (korrik 1907), në ditarin e Mit-hat Frashërit (1909), në fjalën e hapjes së Shkollës Normale nga Luigj Gurakuqi, drejtor i parë i saj (gazeta “DIELLI”, 14 janar 1914), në thaniet e Faik Konicës tek gazeta “ALBANIA” dhe të Aleksandër Xhuvanit e të shumë dijetarëve të tjerë, qofshin këta edhe të huej si Nachtigall, Norbert Jokl, del në pah respekti për qytetin e Elbasanit e sidomos, për elbasanishten e bukur, si e folme ndërlidhëse midis veriut e jugut, si “e mesme e artë”, e zgjedhun për gjuhë shtetnore nga Komisia e Shkodrës (1917). At Gjergj Fishta, Ndre Mjeda, Luigj Gurakuqi, Sotir Peci, At Marlaskaj etj., nuk qenë politikanë, por patriotë të vendosun për çeshtjen e gjuhës shqipe e për mbrojtjen e saj si trashigimia ma e vjetër e ma fisnike e kombit tonë. Ata zgjodhën elbasanishten si gjuhë zyrtare për disa arsye: së pari, gegnishtja e Elbasanit asht nji e folme e butë, e kuptueshme si për gegët ashtu edhe për toskët. Së dyti, qysh më 1909 në Elbasan qe hapë e para shkollë e mesme shqipe me profil pedagogjik, që do të përhapte dritën e ditunisë në të katër anët e vendit. Ajo shkollë shpejt u kthye në një qendër ku shqiptarët u vllaznuen me njeni tjetrin në parimet e nalta të Rilindjes mbi unitetin dhe bashkimin. Një rol të veçantë në këtë pikësynim fisnik e të shenjtë luejti edhe e folmja e

Skerdilajd Konomi, the face of Hope in Albania...( never will he be forgotten)

ISMAIL KADARE, PËRBALLË MOSMARRËVESHJES SHQIPTARE nga ARTAN MULLAJ
ISMAIL KADARE, PËRBALLË MOSMARRËVESHJES SHQIPTARE ARTAN MULLAJ Shqipërisë, është gati të kalojë barrierat e vrazhda të historisë së saj. Për krenarinë e shqiptarëve, i gjendur mes të mëdhenjve, Dantes, *** Shekspirit apo Hygoit dhe zakonisht Thesar shkrimtarëve të tjerë botërombetet pas, intelektual i rë, në perceptimin shqiptar është vashqiptarëve, ai përfytyrohet si në një zhdim i një shkrimtari komunikim mbretërish, që pështjellimi sillet në shpirtërisht, por edhe psikoartistik vëmendje me djallëzisht, tinës që i paraprin një natyrë të vdekshmërisë së kësaj bote, krijimit të një dyfishtë. kanë gjetur fijet e tyre, miti… Mund Kadareja lidhjet, ngushëllimin, pas të supozojmë tokësor, dëshpërimit që ka qenë e se edhe në Kadareja me pamundur të gjenin njërikëtë ribotim, tepri patriot- tjetrin në shekujt e tyre, në sprova izmi për epokën e tyre, në gjuhën e letrare kombin e tij, tyre, në madhështinë e “Mosmarrëveshja”, në njëfarë shkrimtari që disa e quajnë tyre… mënyre, zbulon vetëdijen e edhe racist(ç’mënyrë barPor, nëse në sjelljen e tij shkrimtarit të madh që nxiton bare për të sulmuar tokësore ka diçka thelbësore të shkojë drejt mitit…. Në këtë madhështinë!), nga njëra që bie në sy, padyshim që libër paralajmërohet modestisht anë dhe artisti hyjnor, në kjo nuk është nacionalizmi. afrimi i një miti të ri shqiptar, anën tjetër: të tillë e bën Është tjetër gjë, është pikërisht përmes dilemës së talenti dhe madhështia. shmangia: Mosmarrja pjesë gjeniut, se bashkëkombësit e tij Kadareja i vdekshëm, si çdo sa duhet e Kadaresë në nuk do të jenë të aftë të shpërn- njerëzor, dhe Kadareja i përditshmërinë e mërdajnë hirin e famës dhe përjetshëm, midis brezave zitshme të shqiptarëve. madhështisë së tij nëpër që do të vijnë. Ashtu si Kadare u tangeton detajeve shekuj, sikundër kanë bërë në Skënderbeu, ashtu si Nënë të tranzicionit shqiptar, nuk kohën e tyre, grekët me Eskilin Tereza, pasi ka kaluar flet për to konkretisht. Është dhe Aleksandrin e madh, kufijtë gjeografikë të zhgënjim apo mosshpresë anglezët me Shekspirin dhe Robin Hud-in, por nuk kanë bërë sa duhet shqiptarët as me Skënderbeun.. ajo që e shtyn të rrijë heshtur në qoshe? Ndoshta është një mënyrë që ai ka zgjedhur për të ndëshkuar papërgjegjshmërinë e liderëve të tranzicionit, që po shkatërrojnë vendin e tij. Gjeniu konstaton, por nuk analizon dhe as akuzon drejtpërdrejt klasën politike shqiptare të ç’meritur prej korrupsionit dhe ndotjes së moralit, për të ndriçuar shkaqet e kësaj ndotjeje. Si drita e një makine fashit një fushë të errët në kthesë, edhe zhvëmendja e tij prek kalimthi sprovën shqiptare të demokracisë… Shkrimtari nuk ndalon aty, si udhëtari i lodhur dhe i etur nuk pi ujë në burimin e turbullt. DIKTATURA KA KRYER PATRICID NDAJ BABALLARËVE TË KOMBIT - I KA VRARË, SYRGJYNOSUR, LËNË NË HARRIM E MALLKIM PËR 70 VJET Nga ELIDA BUÇPAPAJ

Njeriu i Qytetëruar dhe nga shenjtorja drejtësi. Ndërkohë, duke u nisur prej këtyre shenjave të mbara, edhe një herë uroj që kjo klimë festimesh të mos jetë fushatë, por fillimi i ri për shqiptarët, për të njohur veten, se nga vijnë, sepse atëherë do ta kuptojnë shkakun se pse integrimi në Europë është pjesë e identitetit të tyre të mohuar sa nga pushtuesit, sa nga diktatura, aq edhe nga indiferenca e DIKTATURA KA KRY- tranzicionit. ER PATRICID NDAJ BABALLARËVE TË KOMBIT - I KA VRARË, SYRGJYNOSUR, LËNË NË HARRIM E MALLKIM

V o l u m e

4 ,

I s s u e

4 8

P a g e

1 1

Shkrime nga Agim Desku
Vargut tim ia lë kujtim fjalët më të bukura Të një poeti rebel a të krisur Më thuani çfarë të doni Unë jetoj dhe vdes për secilën fjalë Që e dua për ëndrrën time Për pak liri për Ty Pak edhe për mua As unë nuk kam liri Pa Ty e pa Malëci Të dehem.të ngre dolli për këtë As pa Preshëvë e Tetovë tokë Më thuani vetëm rebel Të bëhem rebel a i krisur jam Më thuani edhe i krisur Vargut tim ia lë kujtim fjalët më Ndoshta edh ei çmendur të bukura Vetëm pse dua të jem Evropa vetë Si dikur denbabaden iliro dardan Det e tokë isha Shqipëri Kurrë i ndarë në asnjë histori Derisa deti u terbue bashkë me Bajlozin e zi Terr e tmerr e ferr na bëri mu në sytë e Evropës Sot unë kam lot trupit të trungut tim të ndarë Kudo ka edhe nëpër secilin cep të Shqipërisë Po ndizen zjarret e Prekazit edhe vargjeve Të poetit tim kronikanit të legjendave Udhëtar i rrugës se kombit i shqipeve n`fluturim Sot po jetoj vetëm për ëndrrën time të gjallë Ku më rri brezave gjysh e stërgjysh në parzmën time Eh,sot më shanë e më vranë në shpirt e në zemër Të vetmet ëndërra të mia që dikur i doja si sytë e mi Dhe si do të besoj për luftën time që bëra më djallët Fytas e dhëmb për dhëmb çdo ditë e natë luftoja E kurrë nuk e dia që isha me armikun e gjyshit tim Edhe pse jetoja mes perms Shqipërisë e det me det Isha zot vetë denbabaden me shqipet të njëjten fole e kishim Alpeve shqiptare valonim me te njëjtin flamur kuq e zi ushqeja etjen se isha pellazg bashkë me lule bozhuret të vetmet lule shqipe sa bukur rriten atdheut tim dikur edhe luleve na iu moren aromat e nektarin e thithnin rrënjët e thellësive të tokës uratën për lulet ma dhanë zotnat mua emrit tim Agim birit te shqipeve te maleve edhe zanat jetojnë me mua me fisin tim dikur të bashkuar në një sofër shqip kur ngritnim dolli me kupa verë Çamërie det e tokë bëheshim tke Kulla e Oso Kukës aty ku shikoja plisat 4500 të bardhë valet na i moren kujtim për shpirtërat e gjallë të jemi sy e vesh në këtë botë shumë të ndyer sa as nuk kam fjalë eh sikur të ishtë një përrallë a njëkëngë barishte e idilavave e pejsazheve të dashurive

Albania heading toward a new Dictatorship where the parliament commits fraud the president follows and the premier orders it….

Ku eshte Kallezimi Penal ne Gjykaten Kushtetuese per votimin me dy duar? Fjale shume dhe vepra hic...Shperdoroet besimi, vullneti & ...

DOM NIKOLLË KAÇORRI , ATDHETARI-MESHTAR, QË LUFTOI ME PUSHKË E BEKOI ME KRYQ
DOM NIKOLLË KAÇORRI , ATDHETARI-MESHTAR, QË LUFTOI ME PUSHKË E BEKOI ME KRYQ PËR PAVARESINË E SHQIPERISË..! Nga Ndue BACAJ * Nuk ka asnjë aresye të mos e themi “troç” se kleri katolik ndër motet e shekujt e Shqiperisë së mjerueme ,veçanarisht nën ato të territ e tmerrit rreth 450 vjeçarë turko-osman ka qenë drita ,zemra , shpirti , truri e frymezimi i pasosun i atdhedashurisë dhe vlerave më të mira morale e matriale të shqiptarisë , fatesisht gjithnjë me kahje nga perendimi… Fletorja “Shqipëria e Re” e dates 10 janar 1933 ,do ta “thoshte” boterisht se: “…Të tjer klerikë të Shqiperisë mallkonin shqipen dhe Shqiperinë ,kleri franceskan derdhte gjakë ,djersë dhe inteligjencë ,per të zhvilluar gjuhen dhe ndjejat kombetare të lirisë dhe pavaresisë..”. Plejada e ketyre klerikeve është e madhe sa vete historia jonë , por ne me rastin e 100 vjetorit të pavaresisë së Shqiperisë po “veçojmë”, atdhetarin e meshtarin Dom Nikollë Kaçorri , firma e të cilit mbi aktin e shpalljes së pavaresisë ,është sot e mot një qiri drite i pashuar, në altarin e Shqiperisë Europiane… Dom Nikollë Kaçorri,”frut”i harmonisë dhe bashkejetesës ndërfetare të Shqiptarëve.. Dom Nikolla lindi në vitin 1862 në familjen “Kaçorri” në fshatin Krejë të Lurës dhe ishte “frut i rrallë” i një dashurie të “ndaluar” per “ligjet” e kohes. Ai ishte djali i katolikut Vokërr Kaçori dhe muslimanes Hanë Vladi. Vlen të theksohet se perkunder ligjeve osmane Lura ishte njera nga trevat sfidante të kesaj “klime” që kultivonte pushtuesi shekullor turk. Në Lurë muslimanet (shekulli XIX N.B.) ishin ende gjysem të krishterë ,e të krishterët gjysëm “musliman”..Në Lurë njeri vella ishte musliman e tjetri katolik që ishte edhe kryeplak fshati , njeri festonte Krishtlindjen e tjetri Bajramin…( Lovro Mihaçeviq; Nepër Shqiperi 1883-1907 – mbresa udhetimi ,fq.31). Në ketë ambient “kontraditor” çifti “KAÇORRI” ndertoi familjen e vet , të mbeshtetur fortë mbi një dashuri të sinqertë të lindur e rritur natyrshem , pasi ata i kishte bashkuar dashuria ,që siç perdikojnë hierarkë të lartë të besimit kristian , edhe vetë besimi është dashuri ,edhe pse dashuri per Zotin ,që është një e vetem një per të gjithë besimtaret e vertet ,qofshin keta katolik apo musliman e tjer..Natyrisht per ato vite të shekullit XIX-te nuk kishte qenë e lehte as per kete çift ,i cili per fatin e tyre të keq do të vdisnin të rinjë duke lënë jetim jo vetem Nikollen e vogël ,por edhe dy djemt e tjer më të mëdhenjë (se Nikolla) , Ndrecen e Deden..Se si u rriten keta jetim në ato vite të zymta të hyqameit turk ketë e din vetem Zoti që i kishte falë…Por natyra ishte krejt tjeter dhe siç shkruan studiuesi Daniel Gazulli ; Nikollë Kaçorri e rriti shtatin në mes pishnajave dhe kalterisë të liqejve e të qiellit. Atje ai degjoi baladat e para që evokonin liri. I kishte ngelë veçanarisht në mendë një këngë që thoshte : ”Të gjithë gjaqet ju ti falni / Luften turkut mos ia ndalni..” (marrë nga portali “zemrashqiptare.net”2010) EDUKIMI FETAR… Vlen të kujtohet se fati i mëtejshem i (femisë) Nikoll Vokërr Kaçorri do të merrte “rrugë” në vitin 1872 me viziten baritore të arqipeshkevit të Durresit pader Rafaelo d’Ambrosio ,i cili kishte nën juridiksion edhe Luren ,ku bente”ligjin” Shehu i kesaj krahine ,që njihej si një turkoshak i devotshem dhe e kishte marrë nën “kujdesatri” jetimin Nikoll Kaçorri, të cilin e kishte “dekleruar” musliman ,dhe thuhet se i kishte “ndryshuar” emrin në “Nimet”..Gjithsesi me ardhjen e arqipeshkevit D’Ambrosio në Lurë fisi “Kaçorri” u gëzua pa masë ,dhe beri çmos ta takojnë djalin e tyre jetim me arqipeshkevin e Durresit , i cili pasi e takoi e kuptoi se kishte të bente me një fëmijë me inteligjenc të jashtezakonshme per moshen ,ndaj u propozoi të afermeve të Nikolles ta marrin me vehte per ta shkolluar në Delbinisht…Ky propozim gëzoi jo vetem të afermit e Nikolles ,por edhe vetë ketë femijë , ndaj propozimi u bë realitet…Nikoll Kaçorri pas seminarit të Delbinishtit ,kalon në seminarin papnor të jezuitëve në Shkodres ,te cilin e perfundoi me rezultate shumë të mira. Me 1882 perfundon kolegjin urban per retorikë e gramatikë .Nga viti 1882 deri në vitin 1888 studion në Romë . Nga viti 1888 deri ne vitin 1893 studion per teologji , filozofi dhe shkenca politike në Universitetin e “Zeking” të Zyrihut në Zvicer dhe në Austri.. Dom Nikolla fetar dhe atdhetarë Pas perfundimit të studimeve në dhjetor të vitit 1893 hynë në rrugen e bukur ,por të veshtirë të meshtarisë duke filluar në Delbinisht si famulltarë, pra aty ku e kishte lënë vite më parë si shekullar… Në vitin 1894 emrohet famulltar në kishen e Shen Luçisë në Durres . Puna e tij si famulltar në Durres u vlersua aq shumë sa në vitin 1906 emrohet Protonoter Apostolik ,ndersa me 1908 bëhet sekretar i arqipeshkevisë e më pas Ndihmesipeshkev e Ipeshkev i Durresit..Keto detyra të shenjta fetare Dom Nikolla i kreu me besnikri ndaj mesimeve të Jezu Krishtit dhe me devotshmeri atdhetare per grigjen katolike që atehere njihej si “fara” e pa kuame e Shqiperisë Europerendimore.. Por atdhetarizmi i Dom Nikollë Kaçorrit i kalonte keto “caqe” , pasi ndër vite (së bashku me atdhetarë të tjere klerik apo shekullarë ) kishte qenë palca e qendreses me pushkë e pendë ,per liri e pavaresi të trojeve shqiptare të Krujes ,Kurbinit , Milotit , Lezhes , Bregut Mates , Mirdites , Lures , Durresit , Malesisë së Madhe (Etnike) , Dukagjinit e deri në Kosovë e më gjërë. Nga ky aktivitet po “rrugëtojmë” vetem në disa

P a g e

1 2

O u r

W o r d s

Athleti i Krishtit Gjergj Kastrioti
Athleti i Krishtit Gjergj Kastrioti i Qujatur edhe Skenderbeg Princ i Epirotasve I dergon pershendetje Turkut te Madh Muratit 2, Otoman Prijesit te turqeve i Krishtit Gjergj Kastrioti i Qujatur edhe Skenderbeg Princ i Epirotasve I dergon pershendetje Turkut te Madh Muratit 2, Otoman Prijesit te turqeve. Shume I peruluri Me nderime Qofshi Shendoshe Ne Keshtjellen Tone ne Arberi me 14 gusht 1444 Gjergj Kastrioti i quajtur dhe Skenderbej. V.O Ky dokument eshte botuar ne revisten Eskluzive te dates 18 tetor 2001 Burimi nga vjen dokumenti, Arkivat Sekrete te Vatikanit “ regesti Vatikani” vol 457 dok 13795 meshirshmit. Prandaj ne ne letren tuaj dhe te derguarinn Tuaj i pritem dhe i pranuam me respektin me te thelle, pa u shqetesuar fare, madje, qe ta themi sinqerisht, letra juaj na beri shume per te qeshur, sase qe duhej qe te zemeroheshim ! JU nga njera ane merrni guximin qe ne fillim ta na padisni per mosmirenjoheje dhe pabesi te madhe, a nga ana, tjeter te shtyre nga ndjenjat e thella te shpirtebutesise te cilat mbreterojne ne shpirtin Tuaj, me permendni humbjen e shpirtit tim, pa e menduar Tuajin shume te mjere duke qene mbrojtes dhe ruajtes i zelleshem i nje feje te tille sic eshte ajo muhamedane. Me ne fund ju nuk respektoni asnje rregull apo te drejte lufte dhe me parashtroni ne menyre vullgare dhe te trashe por te mos thene te paturpeshme, si ndonje mundes te mundurin, kushte te panumerta paqje vecanerisht te atillate cilat veshtire te mund t’ju besoj dhe degjoj njeriu pa i zene veshet me duar. Te gjitha keto sharje dhe fyreje, Tuajat o Murat i Madh do ti jepnin te drejte kujtdo dhe atij me te duruarit per te share dhe fyer, por une prapeseprape nje pjese te tyre ja fal moshes e prirjes gojeleshuar dhe mendjes sklerozike te nje plaku, pjesen tjeter pikellimit Tuaj qe nuk eshte fare lehte pet ta zbutur sidomos kur kam vendosur te luftoj me JU, jo me sharje dhe te klithura por me forcen e armeve, merine dhe inatin e luftes per te drejte dhe liri. Megjithekete JU lutem o Turku i Madh, pse talleni kaq fort me Perendite, e me njerezit sikur ju kam rene uune uve ne qafe e jo e kunderta, Ju mua. Keshtu pabesi ju e quani largimin tim te domosdoshem prej JUSH ? Krim ma llogaritni edhe clirimin e Atdheut tim qe e bera me trimeri dhe zgjuarsi ? Por, o njerez, une jam i gateshem te pranoj me gjithe deshire te shpallem prej jush pergjegjes ne jete te jeteve per keto krime. dheut, prej mbrapeshtive Tuajat teper te medha. Megjithekete neve nuk ka pelqen te radhisim ketu e t’ju bejme te skuqeni por e shohim te udhes qe t’ju kujtojme qe ju vete ti peshoni keto radhazi. Per nje gje te vetme do te habitej kushedo, pa dyshim, kushdo qe te degjonte se si kam mundur une ti duroj, te gjitha ato mizori, neveri dhe merri Tuajat te cilat nuk kishin fund.. Dominionin ateror ma rrembyet, me keni ndare nga vellezerit edhe mua vete, qe nuk i trembesha vdekjes, me kishit denuar me perbuzje, dinakeri dhe vuajtje qe te shuesha me turp para botes. perballuar rreziqe te perbashketa dhe te vecanta si me vete deshiren time si me urdherin Tuaj. Ne biseda te perditeshme miqte e mi te nderuar shpesh me flisnin per pusite dhe dredhite qe me benit JU. Megjitahte une per nje kohe te gjate kam besuar se as ne fjalet as ne veprat Tuaja nuk fshihej ndonje dhelperi, derisa planet Tuaja te prapa dolen vetevetiu Sheshit. Pas gjithe kesaj as mua nuk me mbeti gje tjeter vecese me kujdes dhe veprime te matura gjithesesi ne menyre diskrete te percillja gjithe dhelperite dhe dinakerite Tuaja, gjerisa nuk me buzeqeshi fati i shumepritur per te fituuar lirine time dhe te atdheut tim. Nuk ka pse t’ju vije tashti kur JU, sic e cekem me lart, e keni marre veten ne qafe me veprimet dhe dredhite Tuaja te pabesa. Une mendoj se keto jane te pakta O Murat i madh ne krahasim me ato qe kam shpresuar e deshiruar. Prandaj eshte shume me e favorshme qe tash e tutje, Ju ti lini anash kercenimet e rrepta dhe te mos permendni me rastin e fatekeqesise se madhe hungareze qe ju katandisi fare. Cdo njeri ka zemren e vet, ka oren e vet, ka fatin e vet O Prijesi Im, te cilin ma kane caktuar Perendite qe ne do ti dalim zot me shume durim mencuri dhe vendosmeri te palekundur. Ne o Murat I madh nuk ju kerkojme keshilla e as meshire armiku per veprimet dhe qendrimet qe marrim e as kerkojme paqe prej Jush por me ndihmen e Perendive fitoren e mbrojme vete ma gjjakun Tone. Shume I peruluri Me nderime Qofshi Shendoshe Ne Keshtjellen Tone ne Arberi me 14 gusht 1944 Gjergj Kastrioti i quajtur dhe Skenderbej. (Fotoja eshte vendosur ekstra nga "shqipe, horizonti yt") V.O Ky dokument eshte botuar ne revisten Eskluzive te dates 18 tetor 2001 Burimi nga vjen dokumenti, Arkivat Sekrete te Vatikanit “ regesti Vatikani” vol 457 dok 13795 (Marre tek "Arbenia")

"..I nderuari prijes i Otomaneve, dikur sic shkruan, me paskeshit bere shume borxheli me gjithefare nderimesh e privilegjesh. Usot do ti shlyej me urtesine dhe gjuhen time te peshuar mire sepse mendoj se asgje nuk eshte aq e ulet sa mospermbajta e vetevetes nga nje ligjerim aq i shemtuar dhe nga fjale teper te ulta si ato Tuajat qofte kundrejt edhe nje armiku nga me te pa-

Tashi ju duket e cuditeshme o Murat I Madh, qe ky shpirt kjo zemer, qe nuk harruan kurre lirine kerkonte te Respekti dhe nderimet shpetonte ne cdo menyre Tuaja, gjithashtu kundrejt nga nje roberi e tmerreshnesh, qe mi kishit shkruar e me dhe fyese. Dhe deri mi radhisni si litar vargor i kur, kujtuat se do te mund pafund do T’ju kujtoja me te duroja sundimin tuaj te kenaqesi, sikur te mund te harbuar dhe te harroja gjithe ato te keqija temershem? Vertet une dhe tmerre, te cilat po te durova shumme me gjate viheshin radhazi ne peshoje, se c’mund te durohej. me siguri se miresite tuaja, Asnjehere nuk i bishterova aq te shumta, do te zgjedhes prane jush. Gjate zhdukeshin nga faqja e gjithe kesaj kohe kam

Gjergj Fishtës në Konferencën e Paqes (1919) (vijon)
Gjergj Fishtës në Konferencën e Paqes (1919) me u vue nën zgjedhë të Turkisë, se sa me u gri prej kristjanëve. si diplomat, kishte me ju a Po e shoh, Zotni, se kjo vertetue edhe Venizellos vetë; fjalë në gojën time disi po por, në mos dashtë me ju a ju a vret veshin dhe po ju thanë ai, ja u kallzon Lamarduket nji paradoks në tine, i cili, tuj folë mbi vetvete. Janë faktet që më pamvarësi të Greqisë, thotë se japin arsye. Në vitin 1478 kjo nuk qe tjetër veçse rezultati turqit marrin Shkodrën dhe i reaksionit të elementit shqip- me te mundet me u thanë se tar kristjan mbrenda Greqisë u pushtue e tanë Shqipnia. kundra elementit turk. Por Arsyeja pra pse kombi shqiptar megjithëkëtë, nuk mujti me dalë shtet në turku ia vete, nuk qe puna se ati i njohti Shqipmungonte ndërgjegja nisë nji farë kombëtare ose ndjesia për liri e autonomie: pamvarësi, por qe fakti se shi na e la gjuhën ditën në të cilën ai ishte gati dhe kanunet me fitue lirinë e vet, Shtetet e tona, – por Ballkanit ia ngjitën kthetrat dhe askund nuk e banë rob nën zgjedhë të lexohet në veten. Dhe këtë e banë jo për histori se ky me e mbajtë nën shërbim e mbyti qindra robni të veten, por për me e mija shqipshue shqimit e me e qitë faret. tarë përnKështuqë prej kësaj pikpamje jiherë, sadoqë duhet me e thanë se shqiptarët populli hoqi gabuen, dhe gabuen randë fort, zi e si asht që u çuen aso kohe kundra me zi prej tij. Turkisë, sepse për ta do të E tash ndini kishte qenë dam fort ma i vogël si u suell kristiani me Shqipni e me shqiptarë. Në vjetin 1912 kërcet lufta turko-ballkanike dhe ballkanikët pushtojnë Shqipninë. Nji herë mbysin pak me thanë dyqindmijë shqiptarë, vrasin meshtarë katolikë sepse nuk ndigjonin me e mohue fenë ; grijnë mysliman sepse edhe ata nuk duen me dalë dinit. Rrenojnë me themel qindra e qindra katunde, veçse si e si me e farue kombin shqiptar. Në vjetën 1914, ushtritë ndërkombëtare, mbas sa intrigash të poshtra, pushtojnë Shkodrën. Në këto ushtri kombi shqiptar ka pasë mbështetë gjithë shpresën e vet, sepse këta ishin demek të shprehunit e forcës që do të rregullonte botën dhe, si të thuesh, ata ishin pasqyra të qytetnisë europiane. Por megjithëkëtë ata nuk sollën kurrnjisend përsëmbari në Shqipni. Ndrye mbrenda qarkut dhetë kilometrash në Shkodër, as që e çilën nji rrugë, as që e lëshuen nji urë, as hapën nji shkollë, nji gjykatore, nji spital, nji send të vetëm që t’i vyente përparimit dhe qytetnimit të popullit shqiptar. I gjithë kujdesi i tyne për Shqipni, përmblidhet në këta: kurrsesi mos me e lanë Shkodrën me ba pjesë në Shqipninë tjetër dhe që në Statutin e Shtetit Shqiptar t’u qitte nji paragraf i posaçëm me të cilin të njiheshin në Shqipni çifutnit nji tagri me shqiptarë, sadoqi aso kohe nuk kishte në Shqipni me thanë asnji çifut. Mandej, kur doli prej Shkodre, Komanda Nderkombëtare dogji të gjitha aktet dhe arkivat e veta. Në vjetën 1915, malazezët pushtojnë Shkodrën me rrethina, sadoqi Shqipnia ishte shtet neutral dhe nuk kishte shpallë luftë me kurrkend. Në fillim të vjetës 1915, italianët pushtojnë Vlonën, kinse për qëllim që me u përkujdesë për shqiptarët e sëmutë të Shqipnisë jugore. Në 1916, AustroHungaria pushton Shqipninë. Me e thanë me fjalë të tjera, ata dojshin ta mbajshin Shqipninë si nji krahinë të veten. Për ma tepër: grekët dogjën 360 katunde në Shqipninë jugore, tuj i mbytë të gjithë ata që dishmoheshin shqiptarë. E sot Konferenca e Paqes lypë që shi ndër ndër këto vise të bahet plebishiti për të caktue kufijt e Shqipnisë. Ç’ironi e helmueme! Prej këtyne punëve, – për mos me folë për të tjera, – duket çiltas se shqiptarët, prej pikpamjes kombëtare,

V o l u m e

4 ,

I s s u e

4 8

P a g e

1 3

Libri, “GEGNISHTJA, KUSHTRIM HYJNISH”… (vazhdon)
DHAMPIR NJERI... vllan’ e tij... E t’mjert ne, per ket gjen tradhtari, qi n’gjak tonin, hasmi mbjell na e ka, sa her t’don, mund e ngjall si s’pari, t’ia hap rrugen, mbi ne lesh me la... Fshtir’e kemi, t’pastrojm gjakun ton’, qindra vjet qi n’shpirt helm ka lshue, per fe krejet, ai me u ça gjithmon’, shqiptar mjerin ky dreq e ka denue... UR’ DASHNIJE... Gjith’ at ur’ me fjal dashnije qi ne patem ndertue, ernat e kohes e demtuen, por shtyllat i kan mbet’, e tash me hallka kujtimesh, i lidh un m’i forcue, tue dit’ qi n’anen tjeter, i sigurt se muj me t’gjet’... Para hymjes zemren teme, kahmot un’roj kam lan’, mbasi çels e kam premtinin, kurr ty qi s’do t’harroj... E n’u rrenoft ndojher’, ahti yt mue ka me m’zan’, se bes’ t’kam dhan qi tjetra, asajde nuk dot kaloi... KOHA... Epitaf i çdo kohe asht data, njezt qi ia kan shenue, dhe i vetmi identitet i saj, se s’ka ftyr’ m’ia shikue... E papashme por e rand, me i pesh qi fshtir’ e mban’ pesh, qi vrrag’ shum’ t’fella, edhe n’guri mund me lan’... E papashme, por aq e fort’, sa dej bjeshk mund me bashkue... E paprekshme, por ajo t’prek’, e dores saj kush s’i ka pshtue... Kur ke shum, harron me e dasht, e kur t’soset nis me e mallkue... vetem koha m’kujton dashnin’, qi mbasi t’ik nis’ me e vajtue... ERDHI KOHA... Erdhi koha qi t’na vizitojn jasht’planetart si dikur’, veçse ket her do t’dijm, se zotna ata s’jan kan’... E n’bafshin prap “stonehenge”, e piramida me gur’, do t’i lusim qi ket’ her, fjalen “ufo” n’to me e lan’... Se lodh jem tuj mendue, me kend mbahet kjo kultur’, se lodh jem tuj nda zotna, a asht’ i joni a i tjeterkujt, se lodh jem me heroglife, tuj i zberthye ne çdo mur, ku çdo popull gjurmt e t’parvet, n’to i gjen me mujt ... STERNIPI... As vetvetit s’po kam besim, t’i lutem per nji gja, nga friga se jam i vogel, ket pun t’madhe me ba, se t’ish pun’ veç e ksaj zemre, do t’kryhej meniher, por a’pun milion shpirtash, t’shqetsuem si çdoher... T’shqetsuem nga sternipi, qi stergjashn po i tradhton, edhe pse n’vesh amonetin, goj mas goje po ia çon, por s’pjell ma kush as per at, e le ma per t’part e tij, kur i poshtruem nga lakmesa, me djallin ai lidh miqsi... Edhe bes’ mundet ai me dhan, per pun t’keqe kur fjala vjen, e pa e çue n’vend fjalen e huej, per s’gjalli ai kurr nuk len... Mbasi “tak” i ban shpirti, n’qeveri hise, vend m’i ra, rrafsh a n’gjendje me ba male, vendn e vet me kend mos me nda... Ç’U BAN BAJRAKTART? Desha t’shkruej disa vargje, rromantike si t’Naimit, por ashtu nuk po m’dalin, se plasa veç prej zemrimit, nga ironi e fatit ton, qi s’na do as pa t’huej mbi kry, thue se tash asht von’, per m’i hap’ kta te verbtit sy... Se malli edhe mllefi, lomsh ktu mbrend m’jan ba, e tuj m’nxjer nga takti, po m’shtijn me fol çdo gja... N’shpetofsha prej mllefit, qi n’zemer helm pikon, ket pun do ta ban malli, qi shpirtin po m’pervlon... Nuk di se ç’kemi mangut, mos me gzue t’sotmen liri? A bashk me syt edhe menja, nga myku n’u paska fshi? Ku i kem gjith ata bajraktar, qi gjat’ luftes pri na kan, a iu ka pjek se veç n’fush beteja, mund t’luftohet per vatan? HERO, A JO HERO? Nji shekull ma parë, nji objekt i madh alien, perplaset me i’ komet’, kah ne që ish drejtue, e bashk’ me te cop-cop, për toke mandej bien, njerzimi as pa e njoft, heroin që e ka shpetue... Me dhjetna kilometra nji grop’ e hapt n’Siberi, e shum t’vogla perreth, at koh njerzt kan hetue, por detalet prej grafiti që n’tok s’kish per çudi, për gjith at koh u mshefen, si t’mos ken egzistue... Me qellim a pa qellim, heroi i yn’ u ndesh’me te, ket fakt ne s’und ta dijm, por sigurt a’veç nji gja se n’histori t’evolucionit, do t’mbetshim edhe ne, e dikush tjeter si ne dinosuret, do t’vinte me na pa... FAT DASHNIJE... Po t’ish e vetdijshme, vet dashnija si dashni, pik ma s’pari do t’krenohej, me t’veten që paska fuqi...

KORRESPONDENCA E SKENDERBEUT (vijon)
KORRESPONDENCA E SKENDERBEUT kur ti ke vrarë garnizone të tera tê ushtris sime ? Mendon ti se ke shpetuar nga ushtria e Ali Pashes qe e humbi me aqë thyerje e brutalitete para Hungarezve qe iu ndihmove, nen komanden tuaj, pastaj ke shkuar dhe ke larguar popullesine në Mesië (kosovë) te vjehrrit tim Brankoviç vetem pse ai nuk ju ka lejuar te kaloni atej ? Eja ne vete njehere keto ditë, pra mos prit sa te zgjohet zemrimi im edhe më i madh! Ruaju ti nga keto kryqezimet tuaja të lehta se do vijnë të ju shpojnë apetitin tuaj të pa rregullt dhe të ju qoje deri të ajo pikë saqë sjellja jote të kthehët më e mjerueshme sa të kem edhe mëshirë nga urrejtja juaj. Kujtohu ti njëherë së paku disa ditë, kujtoji të mirat e mija, që më keqardhje, më duhet ti permendi të mirat ndaj dikujt; që është shumë keq nga dikush të harrohën keto merita të së kaluares, por tani ta lëmi anash shëndetin e shpirtit tuaj, dhe pabesin që ke tek profeti Muhamet ! ktheja, a mos isha ai që do t'a rrefyzoja ? A të kujtohet, disa herë ta kam premtuar këtë ? Ti ke dashur ta marrish më të keq se sa të prisje një të mirë prej meje. Mbaje pra më deshirën e perendis dhe pa pelqimin tim ! Unë të betohem se do ti fali ofendimet tuaja të se kaluarës, jo për meritat tuaja të tanishme të pa vlefshme më këtë urrejtje publike, mirëpo më pelqen të kem kujtesën e dikurshme që sa e sa të mira keni marrur prej meje se, në ty kam parë bujari dhe guxim kur ishe i imi, sepse sherbimi juaj është i kahmotshem, gjithashtu sa ofendimi që kam marrur Krujën dhe tokat e babait tuaj të cilat më të keq e mashtrim ti i more, ne ti lejojmi më kusht që ti të na i kthejsh ato vënde që nuk ke të drejtë fare, të cilat i kam fituar më armë dhe më virtytet e mija ! Kushti tjetër është që ti t'ia kthejsh vjehërrit tim (serbë) pa afat të gjithë pasurin e plaqkitur në Misië (kosovë) dhe sa më shpejtë; nëse nuk kthehët kjo pasuri do e paguani më para dhe tërë jetën, është krim të sulmoni mikun tonë, poashtu dhe nëse ti ndihmon armiqët tanë ! Me këtë do te evitohet pergjithëmonë pamiqesija e turqve e nëse do të këtë vendë, sipas deshirës sime, as më pakë e as më shumë keshtu do të më duash më së miri (do të denohesh nga vetë pakujdesija juaj) do të kerkosh patjetër vend gjykimin kur guximi juaj dhe paramendimet tuaja të më hiqen nga mendja, ô hakmarrës i obstinuar e i perkryer ! Mjaftë e ke rrafur fuqinë tonë ! Ti e din se ç'farë force kam në anën time ? Për të perfunduar, të lutëm, më shkruaj së paku se, cili është vendimi yt ? Me Haradinin, agentin tonë sekret dhe besnikë, lirishtë mund të bisedosh nga i cili do të marrësh njohuri tjera që nuk kam

Më ç'fare pritje dhe ushqim të mirë, që kur ti u solle tek unë, gati në femini, mora kujdesin që t'ju mësoj e të ju edukoj zakone e diciplinë duke ua rritur pa nderprerë virtytet tuja, në rritje nganjëhere më shperblim e Në oborrin tim, kush ishte më herë më lutje dhe gjithëherë në i dashuri për mua se sa ti ? ç'do kohë i shkelqyër në ushtri. Cili njeri, jo vetem nga te huajtë, nga intmët dhe ata Mirëpo të kuptoj, dashuria për privat, ishte më i pranueshëm Atdhe ka mallëngjyër zemrën, për se ti ? të cilën, po të ma kerkoje që t' ua

P a g e

1 4

O u r

W o r d s

Dead Albanians due to Current Dictatorship in Albania

Lirak Bejko Dead I vdekur nga Diktatori dhe vjedhjet e familjes se tij Berisha

One last dictator in Albania Left

V o l u m e

4 ,

I s s u e

4 8

P a g e

1 5

Shkrime nga James Wm. Pandeli

Isa Copa duke hetuar pronat ne Gjirin e Lalzit te familjes Konomi

P a g e

1 6

O u r

W o r d s

Vrasjet e pazgjidhura ne Shqiperi

Deputeti Fatmir Xhindi

Gentian Zguri

V o l u m e

4 ,

I s s u e

4 8

P a g e

1 7

Vrasjet e pazgjidhura ne Shqiperi

Isa Copa duke hetuar pronat ne Gjirin e Lalzit te familjes Konomi

P a g e

1 8

O u r

W o r d s

Ngjarjet e pazgjidhura ne Shqiperi

Kush e Organizoi Protesten?

Ku ishin Organizatoret?

4 Fajtore pa Faj gjenden vdekjen ne 21 Janar 2011

Kush drejton forcat shteterore mbrojtese?

Cilat jane procedurat e Policise para se te vrase?

Pronare banke ne Shqiperi, e papune!! Si te behesh Bilionere ne 3 muaj!!! Elvana Hana mbesa e L.Berisha

V o l u m e

4 ,

I s s u e

4 8

P a g e

1 9

Vrasjet e krime te ndryshme te pazgjidhura ne Shqiperi

The Blair Connection

FLuturime Falas me urdher te ….

Vjedhja e lejuar ne Shqiperi e pronave per tu ndertuar rezervat ashtu dhe e mineralit te brendshem ne Shqiperi.

Hilja e Investimeve te huaja ne Shqiperi!!! Si pastroen parate nga peshku qe eshte qelbur nga koka!!!

Spitalet e Ndertuara me leke nga Tirana ne Qipro, Ishujt Keimen nepermjet nje grup manaxhimi ne New Jersey, USA. Keshtu jane pastruar shume para te vjedhura ndaj popullit SHqiptare.

Si mund te pastrosh parate e vjedhura nga viti 96-2005 nepermjet llogarive pa emer ne ishujt jasht Shqiperise...

P a g e

2 0

O u r

W o r d s

Disa Ngjarje e pazgjidhura ne Shqiperi nga Prokuroria...Kur vete Ina Rama ka frike per Femijet e saj!!

?
Duet nje Kryeprokuror allcak qe te zbardhi ceshtjet te pazgjidhura qe nga vitet 1944!! Perse nuk u pane dokumentat qe verifikonin fjalet e Albana Vokshit dhe e dergonin te qeli ate me bashkepunetoret? Disa nga ceshtjet qe kane kaluar pa hetuar ne Shqiperi!!

Perse vetem 2 Vjet heqje Lirie u kerkua kur te tjere kane marre me shume per me pak korrupsion? NJe hetues I mire do ti kishte keto kriminele cdo 2 dite gati tu duke dhene llogari….

Perse nuk u hetua shkelja e kushtetutes Shqiptare nga Prokuroria? A thua ka marr fund drejtesia?

Bilioneret e Rinj te pa Prekur ne Shqiperi qe bejn hesapet me $$$ e popullit me keq se S. Berisha

The leader of Opposition in Albania rather spend $$ on luxury vacations in US rather than face the facts and reality in Albania!! Could it be that he’s so implicated with the GOV. that he can end up serving life sentences?

Njerezit vdesin ne Shqiperi sepse Sekseri I lejeve te ndertimit ne tirane Alban Xhillari me E.ramen nuk cajn koke perhapesira midis ndertesave qe te kalojn makinat e urgjences. Me ato ne Shqiperi, kercenimet dhe blerjet ecin, po jo me ne pertej Oqeanit.

A pyet njeri ku eshte burimi I milionave $$ qe ky njeri eshte kukull? Alban Xhillari Sekseri I Lejeve te ndertimit tani kush eshte se E.Rama iku?

V o l u m e

4 ,

I s s u e

4 8

P a g e

2 1

Vjedhja e Mineraleve, Pergjegjesit!!!!

Mineralet ne very te shqiperise te monopolizuara!!! Perse?

Floriri nepermjet mineraleve

Vdesin njerezit per tu pasuruar njerezit e Kryeministrit Shqiptare bashk me Fatos Nanon si sekretar PD’s ne Washington DC. USA

Fluturime me parate e mineriave te populit Shqiptare...

Hilja e Investimeve te huaja ne Shqiperi!!! Njerezit pergjegjes...

Stream Oil Albania has a direct connection to Shkelzen Berisha as well as to his sister Argita Berisha...te tjeret kane vec 1% si kukull qe jane...

Si mund te vjedhesh token parate e pronarit te tokes me ane te kompanive nafte fantazme nderkoh fshiet nga pas vete KM.

Argita & SHkelzen Berisha Pergjegjes per vjedhjen e naftes nga pronaret….

P a g e

2 2

O u r

W o r d s

Disa mbikqyrje nga pertej Oqeanit mbi familjen Balliu!!!! Fahri Balliu I paprekshem ne abuzime ndaj popullit te elbasanit!!! Ta kthej koken pas te shohi rrobat e grisura qe ka pas...

Henris Balliu Guilty as part of Gerdec Tragedy as well as being part of it!!!

A ka burra me ne ate vend??? 700 Punetore te firmes Kurum ne Elbasan ne proteste!

Kush nga keta nuk ka Ilegalisht Perfituar Financiarisht ne kurriz te popullit Shqiptare??? Te tere fajtore!!!

Human Right Violators as an inheritance from the so called bearded man Tos Nano in Albania!!

V o l u m e

4 ,

I s s u e

4 8

P a g e

2 3

Lidhja Vokshi—Xheka —-Spahiu—-klani Berisha

Albana Vokshi Florentia Xheka Arjan tartari cfare kane keto te tre te perbashket/? Jane kukuallat e Klanit Berisha duke mbajtur kompani ne emer te tyre por qe gjenden Berishat nga pas

Kumbaret qe kane interesa financiare te perbashketa me opoziten e Rames qe pagoi $$$ Fatos Nanos per postin e kryetarit!!!

Fatos Nano u debua nga posti Kryeministrit nga nderkombetaret Amerikane!!!

Azem Hajdari I vrare nga bashkepunimi NanoBerisha!!!

Import Export I Droges ne kohen e Fatos Nanon ne Shqiperi ishte ne kulm te larte te Europes...

Kryengritje nga njerez me arme per parate e vjedhura ne kohen piramidale & ate qe vijoi me pas me fatosin ne krye...gjykoni vete njerez….

Koha kur Ishte Fatos Nano ne pushtet ne Shqiperi , kur krimi dhe rrembimi ishte 1 mij perqind lart

P a g e

2 4

O u r

W o r d s

A Funksionon Kontrolli Shtetit ne Shqiperi

Shembujt e Parave qe vijn drejt SHBA nga vendi me I Varfer ne Europe... Perse?

Familja Berisha & Podesta group 1— Albanian Americans 2
The Albanian Mafia Lobbies against the rest of Albanian Americans!!! The Global War Continues.. Nje vrime ne uje me keshillat drejt Shqiperise….zvogelimi I reputacionit te Podesta Group per hir te familjes Berisha... Mr. Countryman shell shocked when the opposition and the government of Albania sit down to vote some laws….Question– Did they really sit down together? Yes and you are welcome... Is the money being diverted to the Podesta group for retaliatory against those that tell the truth outside of Albania? So far YES...the war goes on..

V o l u m e

4 ,

I s s u e

4 8

P a g e

2 5

Gëzuar 100 vjetori pavarësisëElbasan
paradigma rreth figurës së tij e cila meriton më shumë vëmendje. Monumenti i Lef Nosit është vendosur dje në anë të mureve pranë “Portës së Kalasë” në Elbasan. Lef Nosi ka qenë ruajtësi i Dokumentit të Pavarësisë së Shqipërisë, 100 vjet më parë. Për të bërë të pamundur falsifikimin dhe manipulimin Aktit të Pavarësisë ai e fotografoi dhe e botoi duke e shpërndarë botërisht. Ky botim që ruhet në shumë kopje në ditët tona është i vetmi që kemi për Aktin e Pavarësisë “100 Vjet Shtet Shqiptar dhe kontributi i fshatit Isniq në Pavarësinë e Shqipërisë” Isniqi në epikën Historike Shqiptare shqiptare, kanë ardhur edhe djemt e Isniqit të cilet e kanë kuptuar se ka ardhur moment sublim, është momenti i bukurisë absolute, është kulmi për ta mbrojtur atdheun nga grabitçaret. Çka do të thotë se, pikërisht, është momenti për formimin e Shqipërisë se vërtetë gjeografike. Kështu, edhe figura e luftëtarit nga Isniqi ndërtohet me simbole të qëndresës heroike, me pak fjalë: “...Gjurmë per gjurmë e njitë mas ti, Vjen nji Omer e ´i Hasan Haxhi: Njani Isniq, tjetri Nokshiq: Zot, n´dorë t´tyne kend mos piq, Pse t ´a bajn, besa per vigj...” (Po, aty, faqe 204) Krejt në fund (për shkak të natyrës se kësaj tribune), duhet ta them se në rastin konkret, këto dy këngë epike historike pasqyrojnë artistikisht kryengritjen dhe luftën e shqiptarëve për mbrojtjen e tokave e tyre dhe krijimin e shtetit shqiptar brenda Shqipërisë gjeografike-etnike, kurse angazhimi i drejtpërsëdrejti i isniqasve,

GURABARDHI
GURABARDHI “La race supérieure” (raca superiore) Kafkat e shqiptareve tregojne racen me superiore te Europes Shumëkujt mund t’i ketë rënë rasti të lexojë librin e Mit’hat Frashërit, “Shqiptarët” (Zenit Editions 2005) i cili është përkthyer nga origjinali i shkruar në frëngjisht “Les albanais dans leur pays et â l’etranger”. Ndër shumë citime autorësh – duke bërë komente e përshkrime – që Mit’hat Frashëri s jell për të dhënë një përshkrim të natyrës e karakterit që ka kombi shqiptar, aty nga fundi, ai ruan si diçka të veçantë një citim të cilin e thekson. Ky citim që ai bën, ngjan me ato fjongot që u vihen mbi krye vajzave të vogla, pasi i kanë veshur me hijeshi. Duke qenë se ka folur për tiparet, doket, zakonet, kulturën, aftësinë, jetën e frymën e një kombi që ka prodhuar histori e që ka lënë gjurmët e tij te kjo e fundit prej shumë shekujsh, ai, ndoshta, mendon që për të dhënë edhe një përgjigje përfundimtare për karakterin e shqiptarit, po aq mirë – e ndoshta më shumë se historia – mund të na vijë në ndihmë shkenca. “Po e ruajmë për në fund opinionin e një dijetari dhe antropologu të madh, profesor Virchow. Blowitz, korrespondent i “Times”, na kujton takimin e tij me doktorin” – shkruan Mit’hat Frashëri në librin e tij. Fragmenti që sjell Mit’hat Frashëri në këtë libër, është një pjesë e shkëputur prej shkrimit “Virchow chez lui (La danse des crânes- Les peuples des Balkans - La perle de la collection Vivent les Albanais!- Le sa- vant et l'homme politique)”, shkrim i cili u botua në faqen e parë të numrit 6442 të gazetës “Le Matin”, Paris më 15 tetor 1901. Në artikullin e “Le Matin”, kjo pjesë e shkrimit që flet për tiparet e kafkave të shqiptarëve mban nëntitullin “La race supérieure” (raca superiore). Shkrimi origjinal i Blowitz, është botuar në gazetën “Times” që në vitin 1878, shumë vite më parë sesa ribotimi i këtij artikulli në “Le Matin”, 1901. Më poshtë do të sjellim si artikull të plotë, pikërisht botimin më të hershëm të tij. Përse “Le Matin” e ribotoi, madje në faqe të parë, këtë artikull i cili - bazuar në kërkimet shkencore - flet për superioritetin e madhështinë e racës shqiptare, karshi të tjerave? Emri i Rudolf Virchow, personit që bën këtë vlerësim është përgjigjja e duhur. Nëse një përfundim të tillë do ta kishte thënë dikush tjetër, pak gjasa do të kishte që të merrej për bazë, por emri i Virchow, është i përmasave të tilla sa vështirë të besojmë se një shkencëtar i tillë kishte “lajthitur”, kur i shikonte shqiptarët me mahnitje, si racën më të përsosur. Në vitin 1915, pas ndarjes së padrejtë të trojeve shqiptare, Shqipëria kërcënohej sërish nga një copëtim i ri. Ishte viti i Traktatit të fshehtë të Londrës, i cili i falte Italisë Vlorën me qarkun e saj dhe i lejonte një lloj protektorati mbi Shqipërinë e Mesme, teksa grekët merrnin Shqipërinë e Jugut dhe serbo-malazezët atë të Veriut. Në këtë vit, Faik bej Konica, intelektuali i njohur shqiptar, ngre zërin për padrejtësitë e radhës që po bëheshin ndaj shqiptarëve. Në atë kohë ai ndodhej në Lozanë, Zvicër. Më 12 nëntor 1915, duke i dërguar një letër të hapur, zotit Hans Delbruck, këshilltar i afërt i qeverisë, profesor i historisë moderne në Universitetin e Berlinit, ai demaskon politikat e gabuara gjermane. Letra e shkruar dhe e botuar në frëngjisht - “Gjermania dhe Shqipëria” (L’Allemagne et L’Albanie) – është botuar këto vite nga studiuesi Jup Kastrati në studimin e tij “Mbi krijimtarinë letrare të Faik Konicës”, si pjesë e veprës “Studime për autorë të ndaluar” botim ky i Qendrës së Studimeve Albanologjike. Arsyeja që e përmendëm këtë letër të Konicës, është se ndër të tjerë ai i referohet edhe Virchow, për t’i treguar profesorit gjerman, Hans Delbruck, tiparet e kombit shqiptar. Ja seç shkruan ndër të tjera Faik bej Konica: “...mund t’ju vë në dijeni për ekzistencën e një traktati bullgaro-grek për ndarjen e Shqipërisë, traktat i sugjeruar, miratuar, vulosur dhe garantuar nga Gjermania. Për këtë arsye, marr guximin t’ju drejtoj, i lutur nga bashkatdhetarët e mi një pyetje: “Si do të arrini ju të pajtoni deklaratën tuaj me planin brutal të copëtimit të Shqipërisë?” Ja një vend, ja një popull që hyn në kategorinë e “kombësive të vogla” dhe që do të meritonte, në mënyrë të veçantë, mirësinë dhe vlerësimin tuaj. A nuk ka thënë Mommseni juaj se kombi shqiptar është më i vjetri në Ballkan? A nuk a ka quajtur shpesh Virchow-i juaj “kombin me të vërtetë më superior” të Europës Lindore? A nuk e kanë përsëritur në çdo kohë, dijetarët tuaj, që dallohet nga fqinjët e tij për nga gjuha dhe shpirti?” Para se të lexojmë takimin e Blowitz, gazetarit të “Times”, me profesor Virchow, le të shohim shkurtimisht diçka për jetën e shkencëtarit gjerman. Kjo gjë na ndihmon për të kuptuar më qartë përfundimet e tij mbi shqiptarët dhe rëndësinë e punës së tij. Kush është Rudolf Virchow? Rudolf Ludwig Karl Virchow (1821-1902) ishte një doktor gjerman, antropolog, patolog, prehistorian, biolog dhe politikan, i njohur për shpënien para të shëndetit publik. Atij i referohen si “babai i patologjisë moderne” dhe konsiderohet si një nga themeluesit e mjekësisë sociale. Vinte nga një familje bujqish me origjinë gjermane dhe polake. Virchow studioi për mjekësi dhe kimi në Berlin në Akademinë Ushtarake Prusiane. Kur u diplomua në 1843, shkoi për të shërbyer si asistent i anatomistit të njohur, Robert Froriep. Një nga kontributet e tij më të mëdha për arsimin mjekësor gjerman ishte inkurajimi i përdorimit të mikroskopit nga studentët, duke u bërë thirrje studentëve të tij për të 'menduar mikroskopikisht'. Virchow ka meritën e shumë zbulimeve të rëndësishme. Kontributi shkencor më i njohur gjerësisht i Virchow është teoria e tij për qelizën, e cila ndërtoi punën e Theodor Schwann. Ai përmendet si i pari që njohu qelizat e leucemisë. Virchow botoi në vitin 1858 studimin e tij mbi qelizat në “Omnis cellula e cellula ("çdo qelizë e ka origjinën nga një tjetër qelizë ekzistuese si ajo"), bazuar në shpikjen e François-Vincent Raspail. Ky ishte një refuzim i konceptit të lindjes spontane, i cili mbronte idenë se organizmat mund të lindin nga materia e pajetë, i kundërshtuar fillimisht nga Francesco Redi dhe hedhur poshtë përfundimisht nga Virchow, për të deklaruar se burimi i vetëm për një qelizë të gjallë ishte një tjetër qelizë e gjallë. Një zbulim tjetër i rëndësishëm (i madh) i Virchow, është edhe ai që bëri përafërsisht në të njëjtën kohë me Charles Emile Troisier, në lidhje një nyje të zgjeruar supracalvicular dhe kancerin në mushkëri. Kjo njihet si nyja e Virchow. Virchow është gjithashtu shumë i njohur edhe për sqarimin e funksionimit të mekanizmit të thromboembolismit të mushkërive. Për më tepër, Virchow themeloi fushat mjekësore të patologjisë qelizore dhe të patologjisë krahasuese. Në vitin 1869 ai themeloi shoqërinë e antropologjisë, etnologjisë dhe parahistorisë (Gesellschaft für Anthropologie, Ethnologie und Urgeschichte), e cila pati shumë ndikim në koordinimin dhe intensifikimin e hulumtimit arkeologjik gjerman. Në vitin 1885 ai zhvilloi një studim të kraniometrisë (matja e studimi i kockave të kafkës), i cili dha rezultate të habitshme që kundërshtonin teoritë bashkëkohore shkencore raciste mbi "racën ariane", duke e shtyrë Virchow që të denonconte "misticizmin nordik" në Kongresin e Antropologjisë në vitin 1885 në Karlsruhe. Në vitin 1861, ai u zgjodh anëtar i jashtëm i Akademisë Mbretërore suedeze të Shkencave e në 1892 u nderua me Medaljen Copley. Mes studentëve të tij më të famshëm ishte edhe antropologu Franz Boas, i cili është quajtur si “babai i antropologjisë amerikane” dhe “babai i antropologjisë moderne”. Virchow ishte një studiues i palodhur dhe ka lënë një numër shumë të madh veprash të shkruara. Ai zhvilloi gjithashtu një metodë standarde të procedurës së autopsisë, e cila mban emrin e tij e që është ende një nga dy teknikat kryesore të përdorura sot. Por më shumë se një mjek eksperimentues, Virchow ishte edhe një avokat i pasionuar për reformat sociale dhe politike. Ai konsiderohet gjerësisht si pionier i mjekësisë sociale dhe antropologjisë. Virchow kundërshtoi fort Darvinizmin nëpërmjet një lekture të tij ku theksonte faktin se mungojnë provat e fosileve për një prejardhës të përbashkët të majmunit e njeriut. Virchow ka meritën edhe për themelimin e mjekësisë shoqërore, duke u përqendruar në faktin se shpesh sëmundja nuk është thjesht biologjike, por një rrjedhim shoqëror. Si një bashkëthemelues dhe anëtar i partisë liberale (Deutschen Fortschrittspartei) ai ishte një antagonist kryesor politik i Bismarkut. Thuhet se Bismarku e sfidoi Rudolf Virchow në një duel dhe Virchow, duke pasur mundësinë e zgjedhjes së armës, sepse ishte pala e sfiduar, zgjodhi dy salsiçe, ku njëra prej të cilave ishte me kolerë. Bismarku, thuhet, se u tërhoq nga dueli. Një fushë ku ai ka bashkëpunuar me Bismarkun ishte Kulturkampf, fushata anti-klerikale kundër Kishës Katolike duke pretenduar se ligjet anti-klerikale sillnin "karakterin e një lufte të madhe në interes të njerëzimit". Virchow ishte një person i respektuar në qarqet masonike dhe ka burime që pohojnë se mund të ketë qenë një mason. Vdiq nga pushimi i zemrës dhe u varros në varrezat Matthews St., Schöneberg, Berlin. Shoqëria për Mjekësi e Antropologji jep një çmim vjetor në emër të Virchow -it (Rudolf Award Virchow). Shqiptarët, raca superiore Që profesor Virchow ishte një prej emrave më të shquar të shkencëtarëve të kohës, vihet re lehtë. Këtë ide e përforcon edhe më tepër Blowitz në artikullin e tij. Duket se ky emër i famshëm kishte bërë që artikulli i Blowitz, të botohej, në të njëjtën kohë me Times, edhe në cepin më të largët të botës, në Zelandën e Re (“Dr. Virchow on skulls”, New Zealand Tablet, Volume VI, Issue 290, 22 November 1878, faqe 17). Është po i njëjti artikull që ribotohet në vitin 1901 në “Le Matin”. Më poshtë është artikulli i plotë. Ja se si e përshkruan Blowitz takimin në shtëpinë e profesor Virchow:

P a g e

2 6

O u r

W o r d s

Declassified (continues)

V o l u m e

4 ,

I s s u e

4 8

P a g e

2 7

Declassified pg2

WE ARE ALSO ON THE WEB WWW.NEWLIFEAACO.ORG

Non Profit Charitable Organization

“ N E W

L I F E ”

J E T A

E

R E

1774 - 76 street Suite D3 Brooklyn, New York 11214 Phone: 718-594-0511 Fax: 201-795-4795 E-mail: Endri@newlifeaaco.org

Cdo njeri mund te behet anetare dhe te bashkoet me misionin tone per te krijuar nje shtet te vogul ketu ne kete continent te madh. Te ndihmojme njeri tjetrin qoft dhe me nje keshille te thjeshte. Kjo eshte nje thirrje per te informuar njeri tjetrin plus dhe per projekte te ardhshme qe jane ne pune e siper. Se shpejti nje Shkolle Shqipe Anglishteje dhe nje vend ku te gjith njerezit te gjejn nje strehim nga cdo hall apo nevoje. Bashkimi ben fuqi dhe Zemra e Vullnetarit nuk ka cmim.

Building a Future One Person At a Time...

Quo Vadis Kosova On the Eve of The 100th Anniversary of the Declaration of Independence By, Cafo Boga
United States, the government of Kosova continues its bilateral discussions with Serbia in efforts to find a common ground on open issues and to convince Serbia to recognize Kosova’s independence. Such a move would open the door for other countries that so far have objected to recognition and allow Kosova to become a member of the United Nations. However, Serbia’s leadership has continually maintained that they will never recognize Kosova’s independence; hence, talks between Kosova and Serbia are not expected to resolve the political stalemate of Kosova’s status anytime soon. Consequently, the idea of joining Albania has become a more preferred option and is backed by a growing number of people in Kosova. The concept of Albanians living together in one sovereign state is not new—it was born in the nineteenth century to promote Albanian independence from the ruling Ottoman Empire, and it was promulgated in the Kosovar city of Prizren in 1878 with the formation of the “League for the Defense of the Rights of the Albanian Nation,” commonly known as the League of Prizren. The Serbia and other states with large Albanian populations call it “Greater Albania,” while Koco Danaj, an Albanian political analyst and publicist, calls it “Natural Albania”—an idea that is in harmony with the new regional and international reality and the new reality of the Albanian nation (Danaj, 2009). The international community has not yet embraced this idea, because doing so would mean reversing decisions of the London Conference of 1913, and other “artificial conferences” as Danaj calls them, which endorsed “division of the Albanian territories” at the expense of the Albanian people and without hearing their voices. This year marks the 100th anniversary of the declaration of Albanian independence; for all Albanians the occasion is a celebration of past achievements and a reminder of the unfulfilled dreams of unification. In recognition of this important event for Albanians, the international community, spearheaded by the European Union and the United States, should reflect on decisions made more than a century ago concerning Albanians and consider whether it makes sense today to continue to subjugate the oldest and most peaceful group of people in the Balkans - or should Albanians be allowed to achieve their enduring aspiration to be united and free, as suggested by their ancestral name “Illyrians”? The United Sates Declaration of Independence in in 1776 forever captured the essence of human dignity of being free; that every human being has certain unalienable rights, which cannot be given away or taken away. The second paragraph goes on to say, “We hold these truths to be self-evident, that all men are created equal, that they are endowed by their Creator with certain unalienable Rights, that among these are Life, Liberty and the pursuit of Happiness” (Jordan, 2009, p.59). Those rights then are natural rights, which God and nature have established, should hold supreme to any human law purportedly to be more effectively invested in man than they are. On the contrary, no human legislature has power to abridge or destroy them, unless the owner shall himself commit some act that amounts to forfeiture. The political elite in Kosova and in Albania should carefully heed these words and ask themselves why it should be “politically incorrect” to ask for what is legally and morally correct, especially when that represents the will of the people whom they were elected to serve. The international community should consider whether it is better to have two disenchanted and weak Albanian states in the Balkans instead of one state that would be more prosperous and stable. The unification of Kosova with Albania would resolve the current political stalemate on the future of Kosova and realize the Albanians’ 100-year-old dream of living together. It would also bring greater peace and security to the Balkans and reduce concerns about the Balkans for the international community. Twisted History The winners always write the histories to suit their own interests. When two cultures clash, the loser is obliterated, and the winner writes the history books that glorify its own cause and disparage the conquered foe. That is certainly true when it comes to books written to account for historical events in the Balkans. Winston Churchill once said, “The Balkans produce more history than they can consume” (Quotesea). Since their arrival in the Balkans in approximately the seventh century, Serbs have intermingled with Albanians and occasionally invaded their territories. The two groups of peoples, therefore, have lived in proximity to each other but have remained historically and culturally divided. Understanding the dynamics of contemporary relations between Albanians and Serbs requires an understanding and appreciation of Balkan history. For Albanians, the past has been a struggle for survival, while for Serbs it has been a continued effort to uproot the Albanians and their identity from the Balkans. The Serbs, connected to Russia by a common ethnic pedigree and religion, had a strong ally which always helped to promote their agenda. Russia, however, had its own agenda and geopolitical interest in the region—to gain access to the Adriatic Sea, especially after the gateway city of Constantinople fell into the hands of the Ottoman Empire. By and large, the two nations, using religion as a tool to spread the propaganda, worked together to create a distorted historical “facts” that forever changed the memory and consciousness of the Serbian people. The propaganda became a myth and the myth became the reality, or almost did so. The Serbs have propagated a great deal of mythology and propaganda in order to justify their historical claims to Kosova. Albanians also, have over the centuries created their own myth and history. There is a fascinating book called Albanian Identities: Myth and History, published by Indian University Press in 2002, which represents a collection of scholarly work presented at a conference in London (June 1999), entitled The Role of Myth in History and Development of Albania. As for the Serbians, perhaps the greatest myth of all is their claim that Kosova has been their “sacred land” or their “cradle of civilization” since their defeat by the Ottoman army in the famous 1389 Battle of Kosova on the outskirts of today’s Prishtina. In a magazine article titled, “Is Kosovo Serbia? We Ask a Historian,” Noel Malcolm wrote, “History, for Serbs, started in the early 7th century, when they settled in the Balkans. Their power base was outside Kosovo, which they fully conquered in the early 13th century, so the claim that Kosovo was the ‘cradle’” of the Serbs is untrue.” (The Guardian, February 25, 2008). Serbs have personalized this historical battle of allied Balkan forces, as well as the

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful