You are on page 1of 8

Centres at: MUKHERJEE NAGAR MUNIRKA UTTAM NAGAR DILSHAD GARDEN ROHINIBADARPUR BORDER

==================================================================================

SSC MOCK TEST-18 SOLUTION


1.(C) Andhra Pradesh is called 'Rice bowl of India'.
Similarly, Mumbai is called 'Manchester of
India'.
2.(D) Calcium is found in milk. Similarly, protein
is found is pules.
3.(A) 36 : 144

::

576 :

+1

21.(C)

(24)2

4.(D) 55

26

::

(48)2
4

(3)3

14.(C)

15.(A)

+1

+1

(C)
17.(A)
18.(B)

19.(B)
20.(C)

E
+1

+1

+1

+1

C G
+4

-3

N
+5

G
+1

+1

F
+5

L Q

-2

: 34
5+4

20

11

427
(4-1)

19

35
+16

+8
2

+1

24.(B)
242

67
+32

+1

+1

+1

+1

: 96
5-4

+5

(D)

N
-2

(B) D

+5

(D)
(B)
(D)

+5

12

J
-2

-2

L
+5

-2

R W
-2

+5

: 64

5+4

09

: 49
5+4

Others produce something new, but


barber does not make any new thing.
(A) 62 - 37 = 25
(B) 74 - 40 = 24
(C) 85 - 60 = 25
(D) 103 - 78 =25

+1

+1

393

4164

5255

and the middle digit is the product of side


digits.
25.(A)
26.(A)
27.(C)
28.(A) 5293723924137265412463287

(C) C

T
+2

B
+2

J
+2

K
+2

T
+2

Z
+2

+2

+2

R
+3

X
+2

+2

+2

O
+2

V
+2

+2

+2

(D) M
30. (A)

(A)

107
(4-1)

+4

+2

Remaining are related to circle


U S Q O
Z X V T
(A) -2 -2 -2
(B)
-2
-2
-2

(C)
16.(C)

+1

+1

(A) A

7
2

(B) Z

(C)

27
(4-1)

+2

+1

+1

29.(D)(A) P

(43 + 1)

B D A C : F H E G :: N P M O : R T Q S
11.(B)
12.(D)
13.(B)

DJP
+1

( 1 3+1)

(2)3 (33 + 1)

+1

CIO
+1

(4-1)

23.(D)

5.(C)
6.(C) The addition of the digits 11529 = 1 + 1 + 5
+ 2 + 9 = 18, 72135 = 7 + 2 + 1 + 3 + 5 =18
and 152943 = 1 + 5 + 2 + 9 + 4 + 3 = 24.
Similarly, the addition of the digits 213549
will be = 2 + 1 + 3 + 5 + 4 + 9 = 24
7.(D) 8 : 28 : :
27 :
65

8.(B)
9.(C)
10.(D)

::

BHN
+1

2304

13

( 5 5+1)

AGM
+1

22.(B)
(6)2 (12)2

+1

+1

M
+2

V
+2

X
+2

Paragraph Paramedic Paramount


5
2
1
Parasite Parasitic
3
4

31. (A) Story Script Dialogue Shooting


3
5
1
2
Editing Pr eview Screening
4
6
7
32.(A)
According to Ist statment,
According to Age,
Fatima > Banu> Anehu .......... (i)
Again,
According to 2nd statement,

Anehu
= 2 Daina
2
According to Age,
Anehu > Caroline > Daina..........(ii)
So, From (i) and (ii)
we get,
The oldest person is Fatima & the
All others have '=' sign too.
youngest person is Daina
Ph: 011-27607854, (M) 8860-333-333
1

caroline =

Centres at: MUKHERJEE NAGAR MUNIRKA UTTAM NAGAR DILSHAD GARDEN ROHINIBADARPUR BORDER
==================================================================================
33.(D) ef/ee f f/eee f ff/e ee e/f f ff
50.(C) The numerical groups of the given word34.(B) c a/cca a/ccca a a/ cccc/ a aaa
H- 03, 10, 22, 34, 41
35.(D) We do not know the nature of the year
E- 00, 12, 24, 31, 43
whether it is leap year or not. So we can
N- 57, 69, 76, 88, 95
not get the answer.
51. (B) Given that,
13 + 23 +.......... + 93 = 2025
36.(C)
opp
opp
opp
Now,
0.113 + 0.223 + 0.333 +..... + 0.993
A B Z Y G H T S M N N M
opp
= (0.113 13) +(0.113 23) + (0.113 33) +
opp
opp
.... + (0.113 93)
37.(A) Total strength of the class = (31+ 11-1) + 3
= 0.113 2025
(Not appeared) + 1 (failed)
= 0.001331 2025
= 2.695
= 31 + 10 + 3 +1 = 45
52.(C) The required greatest number
= HCF of (2400 6) & (1810 4)
38.(B) P O R R I D G E E G P O D I R R
8 7 1 2 6 5 4 3
1 2 3 4 5 6 7 8
= HCF of 2394 & 1806
= 42
Option (C)
Similarly,
53.(B) Given that,
P R E S T I G E E G P R I T S E
MP of the article = Rs. 275
1 2 3 4 5 6 7 8
8 7 1 2 6 5 4 3
& Discount allowed by the shopkeeper = 5%
SP of the article = (100 5)% of Rs. 275
39.(A)
In 1 hour distance = 25 + 35 = 60 kms
60
in 15 minutes distance =
= 15 kms
4

40.(C)

95
275
100

26125
= 261.25
100

also given that,


net profit = 4.5%
SP = (100% + 4.5% ) of CP
104.5% of CP = Rs. 261.25
261.25 100
CP =
104.5

41.(C)

Total number of cubes = x3 = 43 = 64


42.(A)
43.(A)
44.(D)

Right C

45.(C)
47.(C)

46.(C)
D
B
C

E
H

Th ere are 14 traing le s in the abo ve


diagram- ABC, ACE, AEH, EFH , FGH, ABE,
ACH, EGH, ADF, CDH, AFH, ABH, ADH and
AGH.
48.(B) 10

3/2

15

30
2

45
3/2

90
2

26125
= Rs. 250
104.5

Shortcut :
ATQ, we will get
CP (100 + 4.5)% = SP = (100 5)% MP
CP 104.5 = MP 95
CP =

49.(D)

MP 95 275 95
=
= Rs. 250.
104.5
104.5

54.(A) 0.3467 + 0.1333


= 3467 34 1333 13
+
9900
9900
3433 + 1320 4753
=
=
= 0.48
9900
9900
55.(C) Let,
x = days taken by B alone to complete the work.
So, Number of days taken by A alone
= (x 60) days
....... (i)
Also,
A is thrice as fast as B
Days taken by A alone to complete the
1
days taken by B alone to
3
complete the work ........ (ii)
from (i) and (ii) we get,

work =

1
x
3
Ph: 011-27607854, (M) 8860-333-333

(x 60) =

Centres at: MUKHERJEE NAGAR MUNIRKA UTTAM NAGAR DILSHAD GARDEN ROHINIBADARPUR BORDER
==================================================================================
= 10
: 12
: 15
3x 180 = x
60.(B) Let Ist part = x
2x = 180
x = 90 days
also,
So, 2nd part = 94 x
(x 60) days = 30 days
1
1
Therefore,
ATQ,
of x : of (94 x) = 3 : 4
Time required to compelte the work by
5
8
(A + B) together =
=

90 30
90 + 30
2700
= 22.5 days
120

Alternative method:
A:B
Ratio of efficiencey = 3 : 1
Ratio of time taken = 1 : 3 (diff. = 2)
Acutal difference given = 60 days
= 2 30 days
So, Actual time taken by A and B in days
(3 30) days
(1 30)days
= 30 days
= 90 days
So,
Time taken by A & B together to do the
work

30 90
2700
days =
days
30 + 90
120

= 22.5 days
56.(A) As per rule,
(an + bn) is divisible by (a + b) when n is odd.
(1737 + 2937) is divisible by (17 + 29)
i.e. 46
(1737 + 2937) will also be divisible by each
and every factor of 46(i.e.by 1, 2 and 23
also)
(1737 + 2937) is also divisible by 23
Remainder = 0
57. (B) Each angle of a regular polygon
3
= 2 90
5
(2n 4) 90
n

= 108

(where n is number of sides)


180n 360 = 108 n
72n = 360
360
n =
=5
72
58.(C) R =

S .I . 100
,
P T
252 100 4
=
1600 9
252 100 4
= 7%
1600 9

Time = 2yrs 3 months


3
yrs
12
1
9
= 2 yrs = yrs
4
4

= 2yrs

59.(D) 0.30A = 0.25 B = 0.20 C


30 A = 25 B = 20 C
6A = 5 B = 4 C = K (let)
So, A
: B
:C
=
=

K
K
:
:
6
5
K
K
60 :
60 :
6
5

K
4
K
60
4

x 94 x 3
/
=
5
8
4
8x
3
=
5(94 x ) 4
32x = 5 3 (94 x)
32x = 5 3 94 - 15x
47x = 5 3 94
5 3 94
x=
= 30
47
61.(C) Average age of all the boys.
Sum of the ages of all the boys
=
Total number of boys

(20 12) + (5 7) 240 + 35 275


=
=
(20 + 5 )
25
25

= 11 years
62.(B) Let CP of the article = Rs. x
ATQ,
(SP at 25% of profit) (SP at 20% profit)
= Rs. 10
125x 120x

= 10
100
100
5x
100 = 10
10 100
= Rs. 200
x=
5

63.

(C) Initial quantity of water in the mixture


= 10% of 40 litres = 4 litres
Now,
Let x litre water is mixed in the mixture
to make the water 20% in the new
mixture.
Now, Amount of new mixture = (40 + x) litre
and amount of water in the new
mixture = (4 + x) litre
20% of (40 + x) = (4 + x)
20
100 of (40 + x) = (4 + x)

(40 + x )
= (4 + x)
5

40 + x = 20 + 5x
40x = 20
x = 5 litre
Total distance travelled
64.(B) Average speed =
Total time taken
(6 + 6 + 6 + 6)km
6
6
7
6

=
+
+
+
hrs
25
50
75
150

24
24 150
= 72
km/hrs =
km/hr
72
150
= 50 km/hrs

Ph: 011-27607854, (M) 8860-333-333

Centres at: MUKHERJEE NAGAR MUNIRKA UTTAM NAGAR DILSHAD GARDEN ROHINIBADARPUR BORDER
==================================================================================
65.(C) Let B invests Rs. x
216 2
then, A invests Rs. 3x
r h r 2h
=
125
Let B invests for y year
then, A invests for 2y years
216 125 2
91 2
r h =
Ratio of their investment
r h
=
125
125

= 3x 2y : x y = 6xy : xy
So,
=6:1
% increase in volume =
Also,
As we know that,
change in volume

Ratio of investments = Ratio of profits


= original volume 100 %

If profit got by B = Rs. 4000


Profit got by A = 6 Rs. 4000
91 2
r h 100
= Rs. 24000
364 %
125
=
=
Total profit = Rs. 4000 + Rs. 24000
5
r 2h
= 28000.
=
72.8%
66.(D) If x + y + z = 0
Shortcut:
then x3 + y3 + z3 3xyz = 0
Percentage increase in volume
3
3
3
x + y + z = 3xyz
= (1.2 1.2 1.2 1) 100%
Now,
(r)
(r)
( h)
(a b) + (b c) + (c a) = a b + b c + c a
=
0.728

100
%
=0
= 72.8 %
(a b)3 + (b c)3 + (c a)3 = 3(a b)(b c) (c a)
So,
1
1
70.(A) BAD = BOD = 110 = 55
3
3
3
2
2
(a b ) (b c ) (c a )
Now, ABCD is a cyclic quadilateral)
(a b )(b c )(c a )
So,
BAD + BCD = 180
3(a b )(b c )(c a )

= (a b )(b c )(c a ) = 3

71.(A) Given,

x 1y . y 1z z 1x

67.(A)

BCD = 180 BAD


x = 180 55 = 125

x 1 x.y 1 .y.z 1.z

x (1 1 ) .y (1 1 ) .z (1 1 )

x+

=
x .y .z = 1 1 1 = 1 = 1
68.(B) Let the population 2 yrs ago be x.
110 90

Then, 29,700 = x
100 100
29700 100
x=
= 30,000
11 9
69. (D) Let, the original radius = r
and the original height = h
So, the original volume = r 2h
Now, the new radius =

120
6
r = r
100
5

120
6
h = h
and the new height =
100
5
2

120 120
r
h
100 100

So, the new vol. =


=

36 2 6
r h
25
5

216 2
r h
=
125
So,Change in the volume
= New volume Original volume

1
=1
y
1 y 1
=
y
y

x = 1

1
y
=
x y 1

Also, y +

1
=1
z

z =1 y

z=

1
1 y

So,
z+
1

1
1
y
=
+
x 1 y y 1

1 y

y
1 y
=
=1
1 y 1 y

72.(B) a + b + c = 0
a+b=c
On squaring both sides
(a + b )2 = ( c )2

a 2 + b 2 + 2ab = c 2

a 2 + b 2 c 2 = 2ab

b 2 + c 2 a 2 = 2bc

c 2 a 2 b2 2ca

Ph: 011-27607854, (M) 8860-333-333

Centres at: MUKHERJEE NAGAR MUNIRKA UTTAM NAGAR DILSHAD GARDEN ROHINIBADARPUR BORDER
==================================================================================
Now,
2
AG = 18 = 12 cm
1
1
1
b2 + c 2 a 2

c 2 + a 2 b2

a2 + b2 c 2

1
1
1
+
+
2bc 2ca 2ab

a b c
0

=
=0
2abc 2abc
n

P
73.(B) CI = P 1 +
100
4

102 4
2

10000
1
+

1
10000

1
=
=
100

100

51 51 51 51
1
= 10000
6250000

m
10c

Shortcut:

(A) Let the volume of cylinder = r 2h


h
2

h
new volume
4r 2
2 2=2:1
=
previous volume
r 2h
1

75.(C)
330 Km
9:00 AM

9:00 AM

270 Km
A 60 km
B
Distance between A & B at 9 AM
= 330 60 = 270 km
Relative speed of A & B
= (60 + 75) km/h = 135 km/h
D

270

Time = Speed = 135 = 2 hrs


Two trains meet at = 9 : 00 AM + 2 hrs

= 11 : 00 AM
76.(B) A centroid divides each median in the ratio
of 2 : 1
AG : GD = 2 : 1
AG 2
=
AD 3
AG 2
=
18
3

O
M

10cm

CI = 10000[(1.02)4 1]
= 10000(1.082432 1)
= Rs. 824.32

8:00 Am

1
1
AC = 5 = 2.5 cm
2
2

78.(A) [ the perpendicular from centre to any


chord, bisects the chord]

5152010000
=
= ` 824.32
6250000

B 4cm C
AC2 = AB2 + BC2
= 32 + 42
= 25 cm2
AC = 5 cm
Circumcentre is the mid-point of AC
Orthocentre is the vertex - B.
Distance betwe en orth oce ntre &
circumcentre = BD
=

6765201 6250000
= 10000

6250000

2
New volume = (2r )

5cm
D

3cm

1 1
1
1
+
+
=
2 ab bc ca

74.

77.(D) Orthocentre is the point B.


A

AB = 16 cm
AM = 8 cm
CD = 12 cm
CN = 6 cm

OM2 = OA2 AM2 =102 82


= 100 64 = 36 cm2
OM = 6 cm
ON2 = OC2 CN2
=102 62 = 100 36
= 64 cm2
ON = 8 cm
Distance between AB & CD
= ON OM = 8 6
= 2 cm
79. (C) (a, b) lies on the line x = 3y 7
a = 3b 7
............. (1)
(a + 3, b + k) lies on x = 3y 7
a + 3 = 3(b + k) 7
a = 3b + 3k 7 3 ............. (2)
from 1 and 2
3b 7 = 3b + 3k 10
3k = 7 + 10 = 3
k =1
80.(A) PQ+ QR = 3 + 5 = 8 cm
PQ + QR = PR
P, Q, R are collinear.
No circle is passing through P, Q, R
81.(C) Circumference of the wheel
= 2r = 2

22
1.75 m
7

Distance = 11 km = 11000 m
Distance
Number of rotations =
Circumference
11000
7 = 1000
=
2 2 2 1 .7 5

Ph: 011-27607854, (M) 8860-333-333

Centres at: MUKHERJEE NAGAR MUNIRKA UTTAM NAGAR DILSHAD GARDEN ROHINIBADARPUR BORDER
==================================================================================
82.(C) 2 sin2 + 3 cos2 = 2sin2 + 3(1 sin2 )
= 2 sin + 3 3 sin = 3 sin
maximum value of sin = 1
minimum value of (2sin2 + 3 cos 2 )
2

p
3
=
h
2

sin =

87.(A)

or, ( 3 sin2 )= 3 (1)2 = 3 1 = 2

60

1
2

83.(D) LCM of 30 min, 1 hr, 1 hr & 1 hr 45 min


= LCM of 30 min, 60 min, 90 min & 105 min
1260
hrs = 21 hrs
60
So, required time =12 : 00 Noon + 21 hrs
= 9 : 00 AM
84.(B) Let the distance between two places be
k km
Speed downstream = (x + y) km/hr
Speed upstream = (x y) km/hr

= 1260 min =

AB = x 3 m = CD
In CDM ,

tan 30 =
1

CD
MD

3x
100 x

3x = 100 x

z (x 2 y 2 )
2x

x = 25 m
Height of each pole = 25 3 m

85.(C)
P

88.(A)

B
C
PR : RQ = 1 : 2
and PR = 2 cm
RQ = 4 cm
PQ = PR + RQ = 6 cm
PQ = 6 cm
PQ =

BC

B
C
OAD ~ OCB
AO DO
=
CO BO

1
tan +
tan = 2
1
tan
tan

P
3

tan2 + 1
=2
tan2 1
2 tan2 2 = tan2 + 1

x 2 8x + 15 9x + 57 = 0
x 2 17x + 72 = 0
(x 9)(x 8) = 0

b=1

x = 9, 8
sin135 + cos 120
sin135 cos120

89.(C)

sin(90 + 45) + cos(90 + 30)


sin(90 + 45) cos(90 + 30)

cos 45 sin30
cos 45 + sin 30
1

tan2 = 3
tan = 3 =

p
b

3
x 5
=
x 3 3x 19

9x 57 = x 2 8 x + 15

1
BC (By the mid point theorem)
2
= 2PQ = 2 6 =12 cm

tan + cot
=2
tan cot

3 O x-5
9
-1 x
x
-3
3

1 :2

86.(B)

(100 x )m

AB
x

3=

x y + x + y
k
=z
2
2
x y

k=

30
M

In ABM ,
AB
tan 60 =
BM

Then, ATQ x + y + x y = z

xm

1
2 2 2 2
(2 2 )2
4+22 2
=
1
1 2+ 2 =
=
+
42
42
2 2

so, h = p 2 + b 2 = 3 + 1 = 4 = 2
Ph: 011-27607854, (M) 8860-333-333

Centres at: MUKHERJEE NAGAR MUNIRKA UTTAM NAGAR DILSHAD GARDEN ROHINIBADARPUR BORDER
==================================================================================
= 12.5 + 27.5 + 30 = 70 thousand
62 2
=3 2
=
Total production of cream craker in yrs
2
2004 & 2006
90.(A) Greatest number
= 25 + 20 = 45 thousand
= HCF of (4665 1305), (6905 4665)
Difference
= 70 thousand - 45 thousand
= HCF of 3360, 2240
=
25
thousand
= 1120 = N
98.(A)
Total
production
in year 2003
Sum of digits = 1 + 1+ 2 + 0 = 4
= 30 + 12.5 + 22.5 = 65 thousand
91.(B) 250, 340, 430, 520
Total production in year 2005
= (25)10, (34)10, (43)10, (52)10
= (32)10, (81)10, (64)10, (25)10
= 22.5 + 27.5 + 35 = 85 thousand
Greatest number = (81)10 =340
Total production in year 2006
92.(B) Let the 3rd number = x
= 25 + 20 + 30 = 75 thousand
Total production in year 2007
70x
Ist number = 70% of x =
= 22.5 + 30 + 27.5 = 80 thousand
100
Minimum
production is in the year 2003.
63x
99.(A) Total production of biscuit in year 2003
2nd number = 63% of x =
100
= 30 + 12.5 + 22.5 = 65 thousand
7x
Total production of bisuits in year 2004
Difference =
100
= 30 + 25 + 20 = 75 thousand
2nd number is smaller than the first by
Total production of biscuits in 2005
= 22.5 + 27.5 + 35 = 85 thousand
7x

100
=
10%
Total
production of biscuits in year 2006
100
= 25 + 20 + 30 = 75 thousand
70x
Maximum production is in year 2005.
100
100.
(B)
Ratio in year 2003 = 30 : (30 + 12.5 + 22.5)
93.(C) Let the speed of the 2nd train = x km/h
= 30 : 65 = 6 : 13 = 0.46
5
10
Ratio in year 2004 = 30 : (30 + 25 + 20)
Then, (150 + 100) = (x + 30)
18
= 30 : 75 = 2 : 5 = 0.40
25
Ratio
in year 2006 = 25 : (25 + 20 + 30)
250 = (x + 30)
9
= 25 : 75 = 1 : 3 = 0.33
Ratio in year 2007 = 22.5 : (22.5 + 30 + 27.5)
250 9
30 = 60 km/h
x =
= 22.5 : 80 = 0.28
25
Maximum
ratio lies in year 2003.
94.(A) Tank filled by both the taps in 1 hour.
=

1 1 2+3
5
+ =
=
12 8
24
24

In 1 hr, the part of the water tank filled =


In

5
24

5
hrs, the part of the water tank filled
2

5 5 25
=
24 2 48

95.(A) Surface area of cube = 6 (side)2


= 6(20)2
= 2400 sq. feet
So, the required cost to paint the outer
1
50
20
= Rs. 6000
96.(C) % decrease in number of glucose biscuit

surface of the cube

= 2400

(30 22.5)
100 = 25%
30

97.(B) Total production of cream craker biscuit


in years 2003, 2005 & 2007
Ph: 011-27607854, (M) 8860-333-333

Centres at: MUKHERJEE NAGAR MUNIRKA UTTAM NAGAR DILSHAD GARDEN ROHINIBADARPUR BORDER
==================================================================================

SSC MOCK TEST - 18 ANSWER


1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
21.
22.
23.
24.
25.

C
D
A
D
C
C
D
B
C
D
B
D
B
C
A
C
A
B
B
C
C
B
D
B
A

26.
27.
28.
29.
30.
31.
32.
33.
34.
35.
36.
37.
38.
39.
40.
41.
42.
43.
44.
45.
46.
47.
48.
49.
50.

A
C
A
D
A
A
A
D
B
D
C
A
B
A
C
C
A
A
D
C
C
C
B
D
C

51.
52.
53.
54.
55.
56.
57.
58.
59.
60.
61.
62.
63.
64.
65.
66.
67.
68.
69.
70.
71.
72.
73.
74.
75.

B
C
B
A
C
A
B
C
D
B
C
B
C
B
C
D
A
B
D
A
A
B
B
A
C

76.
77.
78.
79.
80.
81.
82.
83.
84.
85.
86.
87.
88.
89.
90.
91.
92.
93.
94.
95.
96.
97.
98.
99.
100.

162 (C); 'I' in place of 'me'.


163(C); 'It stops' in place of 'it will stop'.
164(A); 'Enmity' in place of 'enemity'.
165(A); Remove 'the'.
166 (B); 'largest' in place of 'Larger'.
167 (C); 'Your service' in place of 'you'.

Corrections
Mock Test - 17
12.
75.

Read option (A) as EDGH


1
3
a
a
2
1
63
a 3
a
8
1
63
47
3
2
So, a 3 2
a
8
8
In question, read x 3 y 3 z 3 3xyz
3

78.

B
D
A
C
A
C
C
D
B
C
B
A
A
C
A
B
B
C
A
A
C
B
A
A
B

101.
102.
103.
104.
105.
106.
107.
108.
109.
110.
111.
112.
113.
114.
115.
116.
117.
118.
119.
120.
121.
122.
123.
124.
125.

C
D
C
C
C
C
D
B
A
A
B
D
C
B
D
A
D
C
A
C
A
C
A
C
C

126.
127.
128.
129.
130.
131.
132.
133.
134.
135.
136.
137.
138.
139.
140.
141.
142.
143.
144.
145.
146.
147.
148.
149.
150.

B
C
C
B
A
B
C
B
A
A
B
B
B
C
C
A
A
A
C
D
B
A
A
A
B

151. A
152.
153. A
154. D
155. B
156. C
157. B
158. A
159. B
160. D
161. B
162. C
163. C
164. A
165. A
166. B
167. C
168. A
169. C
170. B
171. C
172. B
173. A
174. B
175. C

176.
177.
178.
179.
180.
181.
182.
183.
184.
185.
186.
187.
188.
189.
190.
191.
192.
193.
194.
195.
196.
197.
198.
199.
200.

A
B
A
D
B
B
A
B
D
C
C
B
C
D
B
D
A
B
C
B
D
D
C
B
B

168 (A); 'Were' in place of 'was'.


169 (C); 'this morning' is superfluous after 9am.
170 (B); 'heated' in place of 'baked' butter can't be
baked.
171 (C); 'among' in place of 'for'.

82.
93.

(C)
(A + B + C) in 2 days
1
1
1 1
work

= 2
10
12
15

2
Remaining work = 1

1 1

work
2 2

Now, B withdraw,
1
1 1

work
10 15 6
So, days required to do remaining work by

So now (A + C) in 1 day =
1

2 6
(A + C) = 1 2 = 3 days
6

as x 3 y 3 z 3 3xyz

Ph: 011-27607854, (M) 8860-333-333