You are on page 1of 41

SELF CHECK LO 4.1-1 Multiple-Choice: Select the correct answer from the choices listed below in each item.

Write your answer on the space provided before each number. ______ 1. This includes workplace, evaluation center, community project or online set-up A. Materials B. Physical Setting C. School D. Tools, equipment and facilities

______2.

It is the process of collecting evidence and making judgements on whether competency has been achieved. A. Evaluation B. Competency Evaluation C. Competency Standard D. Learning

_______3. Refer to the process of measuring the skill of the person, knowledge, attitude and work values relative to a specific competency or standardized set of related competencies A. Evaluation B. Competency Evaluation C. Competency Standard D. Learning _______4. Refers to the individuals accredited and authorized by TESDA to perform crucial work of assessing TVET trainees. A. Administrator B. Competency Facilitator/Facilitator C. Instructor D. TESDA Representative

NTTA-TESDA QA SYSTEM

Trainers Methodology I Conduct Competency Evaluation

Date Developed: June 2010


Developed by: Katherine Amor V. Aguilar

Document No. Issued by: Page 1 Revision # ___

_______5. This part of the evaluation measures the skills possessed by the trainee in relation to the occupation. A. Competency evaluation B. Evaluation of learning C. Knowledge evaluation D. Practical Evaluation
If you got 100% correct answer in this self-check, you can now move to the next information sheet. If not review the information sheet and go over the self-check again.

NTTA-TESDA QA SYSTEM

Trainers Methodology I Conduct Competency Evaluation

Date Developed: June 2010


Developed by: Katherine Amor V. Aguilar

Document No. Issued by: Page 2 Revision # ___

ANSWER KEY LO 4.1-1

1. B 2. A 3. B 4. B 5. D

NTTA-TESDA QA SYSTEM

Trainers Methodology I Conduct Competency Evaluation

Date Developed: June 2010


Developed by: Katherine Amor V. Aguilar

Document No. Issued by: Page 3 Revision # ___

SELF CHECK LO 4.1-2 Identify whether the given statement is true or false, write your answer on the space provided. ________ 1. The evaluation tools serve both as a rating sheet as well as a record of the result of the evaluation. _________ 2. In the evaluation process it is important to consider the trainees language, literacy, numeric capability. _________3. Orienting the trainees before the conduct of the evaluation is not necessary, let the trainees find themselves the procedures of the evaluation. _________ 4. Supportive environment such as suitability for evaluation and comfort ability for the trainees must be provided by the facilitator. _________ 5. It is not important to inform the trainee about the nature of the work and the potential hazards it may cause to an individual, anyway, it does not affect the conduct of evaluation. __________ 6. Full consent of the trainee is not necessary in the conduct of the evaluation. __________ 7. In case the trainees disagrees with the evaluation results because he feels that he did his work well, he has the right to appeal on the result and may ask the facilitator for re-evaluation. __________ 8. Revision on the format of the evaluation materials for the benefit of the trainee is not allowed.

If you got 100% correct answer in this self-check, you can now move to the next information sheet. If not review the information sheet and go over the self-check again.

NTTA-TESDA QA SYSTEM

Trainers Methodology I Conduct Competency Evaluation

Date Developed: June 2010


Developed by: Katherine Amor V. Aguilar

Document No. Issued by: Page 4 Revision # ___

ANSWER KEY LO 4.1-2


1. TRUE 2. TRUE 3. FALSE 4. TRUE 5. FALSE 6. FALSE 7. TRUE 8. FALSE

NTTA-TESDA QA SYSTEM

Trainers Methodology I Conduct Competency Evaluation

Date Developed: June 2010


Developed by: Katherine Amor V. Aguilar

Document No. Issued by: Page 5 Revision # ___

SELF CHECK LO 4.1-3 Matching Type: Match the given data with their corresponding definition.
Evaluation Method

This will serve as proof of competency

Evaluation Context

It is a form use by the facilitator to easily monitor the performance of the trainee.

Rating Sheet

Approaches that the facilitator will be used to gather and collect evidences required for a specific competency.

Evidences to be collected

It includes physical setting, tools, equipments and facilities, materials and the purpose of evaluation.

Facilitator Guide

The procedures and basis of the conduct of evaluation must be based on the standard administrative procedures established by TESDA.

NTTA-TESDA QA SYSTEM

Trainers Methodology I Conduct Competency Evaluation

Date Developed: June 2010


Developed by: Katherine Amor V. Aguilar

Document No. Issued by: Page 6 Revision # ___

ANSWER KEY LO 4.1-3


Evaluation Method

This will serve as proof of competency

Evaluation Context

It is a form use by the facilitator to easily monitor the performance of the trainee.

Rating Sheet

Approaches that the facilitator will be used to gather and collect evidences required for a specific competency.

Evidences to be collected

It includes physical setting, tools, equipments and facilities, materials and the purpose of evaluation.

Facilitator Guide

The procedures and basis of the conduct of evaluation must be based on the standard administrative procedures established by TESDA.

NTTA-TESDA QA SYSTEM

Trainers Methodology I Conduct Competency Evaluation

Date Developed: June 2010


Developed by: Katherine Amor V. Aguilar

Document No. Issued by: Page 7 Revision # ___

TASK SHEET LO 4.1-4 Orientation Title: Conduct Orientation Performance Objective: Having trainees to assess, you should be able to orient the trainee on the conduct of evaluation.

Supplies & Materials: 1. Bond paper 2. Pencil Equipment : Step/Procedures: 1. Explain to the trainees the context of evaluation. 2. Explain to the trainees the purpose/reason for doing the evaluation. 3. Tell to the trainees the allowable adjustment, explain to them what are the adjustment that you will be doing based on your earlier evaluation. 4. Inform the trainees on the legal and ethical responsibilities associated with the evaluation. 5. Explain the competency to be assessed and the evidences necessary in evaluating their performance. 6. Familiarize the trainees with the established procedures of evaluation. Evaluation Method: Performance criteria Checklist

If you got 100% correct answer in this task, you can now move to the next information sheet. If not review the information sheet and go over the task again. PERFORMANCE CHECKLIST LO 4.1-4 Trainers Methodology I Conduct Competency Evaluation
Date Developed: June 2010
Developed by: Katherine Amor V. Aguilar

Document No. Issued by: Page 8 Revision # ___

NTTA-TESDA QA SYSTEM

Mark the box that corresponds to the performance of the trainee.


YES NO

1. Did the trainee clearly explain the context of evaluation 2. Did he/she able to establish rapport after orientation? 3. While giving information on the purpose of evaluation, was the trainee oriented on the following: a. Qualification b. Audit of skills c. Training needs d. Certificate of Achievement/completion e. Assurance of Progress f. Recognition of Prior Learning g. Methods of Evaluation

4. Did the trainee discuss the following factors to be considered in making necessary adjustments: a. English to Local dialect b. Written to Oral c. Culture/beliefs d. Use of special equipments e. Physical environment f. Physical demands g. Format of the materials
Date Developed: June 2010
Developed by: Katherine Amor V. Aguilar

NTTA-TESDA QA SYSTEM

Trainers Methodology I Conduct Competency Evaluation

Document No. Issued by: Page 9 Revision # ___

5. Did the trainee was able to explain the legal and ethical responsibilities associate with the evaluation considering the following: a. Occupational health and safety requirements b. Confidentiality of evaluation outcomes c. Free consent of trainees d. Adherence to quality systems, policies and procedures of the workplace e. Transparent reporting and recording of evaluation process f. Appeal Process g. Integrity of the facilitator 6. Did the trainee explain the competency to be assessed? 7. Are the evidences required have explained in details? 8. Did the trainee present the step by step process of conducting the evaluation?

NTTA-TESDA QA SYSTEM

Trainers Methodology I Conduct Competency Evaluation

Date Developed: June 2010


Developed by: Katherine Amor V. Aguilar

Document No. Issued by: Page 10 Revision # ___

SELF CHECK LO 4.2-1 Multiple-Choice: Select the correct answer from the choices listed below in each item. Write your answer on the space provided before each number. _______ 1. Form of evidence that can be observed or witnessed by the facilitator. A. Direct evidence B. Hands-on evidence C. Indirect evidence D. None of the above ________ 2. It refers to a way of collecting evidence that will demonstrate competency. A. Demonstration B. Direct evidence C. Methods of Gathering Evidence D. Structured Evaluation Activities ________ 3. These are information that is gathered and matched against a unit of competency to provide proof of competency. A. Direct evidence B. Evidence C. Indirect evidence D. Methods of Gathering Evidence ________ 4. It includes testimonials, report from employers or supervisors, evidence training, etc A. Observation B. Review C. Structured Evaluation Activities D. Third Party Feedback _________ 5. This is the real work and real time activities in the workplace. A. Observation B. Review C. Structured Evaluation Activities D. Third Party Feedback

NTTA-TESDA QA SYSTEM

Trainers Methodology I Conduct Competency Evaluation

Date Developed: June 2010


Developed by: Katherine Amor V. Aguilar

Document No. Issued by: Page 11 Revision # ___

ANSWER KEY LO 4.2-1 1. 2. 3. 4. 5. A C B D A

NTTA-TESDA QA SYSTEM

Trainers Methodology I Conduct Competency Evaluation

Date Developed: June 2010


Developed by: Katherine Amor V. Aguilar

Document No. Issued by: Page 12 Revision # ___

Self Check LO 4.2-2 Using the following scenario identify the tools and methods use in gathering evidences. Scenario 1. The trainee is inside a room, sitting in the chair, holding his pen and after a few seconds write down his answer in the paper provided. 2. The trainee is beside a desktop, he is showing to his facilitator what are the parts of a desktop. He is using some hand and body gestures to show how to use the different parts of the equipment. While the facilitator is listening, he keeps on marking in a box on a piece of paper. 3. While looking at the documents, the facilitator is marking at on a box in a piece of checklist the content and included information reflected on the provided document. 4. After the facilitator talk, the trainees are raising their hands and once called by the facilitator, the trainee speak out and explain. 5. The facilitator and the trainee is in a real workplace, the facilitator is looking at the trainee while performing on the tasks provided. If you got 100% correct answer in this self-check, you can now move to the next information sheet. If not review the information sheet and go over the self-check again. Evaluation Method Evaluation Tool

NTTA-TESDA QA SYSTEM

Trainers Methodology I Conduct Competency Evaluation

Date Developed: June 2010


Developed by: Katherine Amor V. Aguilar

Document No. Issued by: Page 13 Revision # ___

MODEL ANSWER LO 4.2-2

Scenario 1. The trainee is inside a room, sitting in the chair, holding his pen and after a few seconds write down his answer in the paper provided. 2. The trainee is beside a desktop, he is showing to his facilitator what are the parts of a desktop. He is using some hand and body gestures to show how to use the different parts of the equipment. While the facilitator is listening, he keeps on marking in a box on a piece of paper. 3. While looking at the documents, the facilitator is marking at on a box in a piece of checklist the content and included information reflected on the provided document. 4. After the facilitator talk, the trainees are raising their hands and once called by the facilitator, the trainee speak out and explain. 5. The facilitator and the trainee is in a real workplace, the facilitator is looking at the trainee while performing on the tasks provided.

Evaluation Method Short test questions, essay, etc

Evaluation Tool Written Test

Task observation checklist

Demonstration

Portfolio evaluation checklist

Portfolio

List of questions and response sheet

Oral Questioning

On-the-job observation checklist

On-the-job observation

NTTA-TESDA QA SYSTEM

Trainers Methodology I Conduct Competency Evaluation

Date Developed: June 2010


Developed by: Katherine Amor V. Aguilar

Document No. Issued by: Page 14 Revision # ___

TASK SHEET LO 5.2-2 Title: Conduct Orientation Performance Objective: Given necessary supplies and materials, make an evidence plan for unit of competency in Conduct the Competency Evaluation Supplies & Materials: 1. Bond paper 2. Pencil 3. Evidence plan template Equipment : Step/Procedures: 1. Select unit of competency 2. Read full unit of competency 3. Identify evidence requirements a. elements and performance criteria b. dimensions of competence c. underpinning skills and knowledge d. critical aspects of competence 4. Develop a list of evidence requirements 5. Identify best ways of collecting evidence 6. Document evidence plan Evaluation Method: Performance criteria Checklist

If you got 100% correct answer in this task, you can now move to the next information sheet. If not review the information sheet and go over the task again. Trainers Methodology I Conduct Competency Evaluation
Date Developed: June 2010
Developed by: Katherine Amor V. Aguilar

Document No. Issued by: Page 15 Revision # ___

NTTA-TESDA QA SYSTEM

PERFORMANCE CHECKLIST LO 5.2-2 Mark the box that corresponds to the performance of the trainee. YES 1. Does the evidence plan contains the following: a. Qualification b. Unit of Competency c. Module Title NO

NTTA-TESDA QA SYSTEM

Trainers Methodology I Conduct Competency Evaluation

Date Developed: June 2010


Developed by: Katherine Amor V. Aguilar

Document No. Issued by: Page 16 Revision # ___

Task Sheet 4.2-3 Title: Gather Evidences Performance Objective: Having trainees to be evaluated, gather evidences while performing the task based on the evidence plan. Supplies & Materials: 1. Evaluation Tools 2. Pencil Equipment : Step/Procedures: 1. Prepare the appropriate evaluation gathering tools 2. Observe the trainee while performing the task 3. Document the evidences using the evaluation tool. Evaluation Method: Evaluation Checklist

If you got 100% correct answer in this task, you can now move to the next information sheet. If not review the information sheet and go over the task again.

NTTA-TESDA QA SYSTEM

Trainers Methodology I Conduct Competency Evaluation

Date Developed: June 2010


Developed by: Katherine Amor V. Aguilar

Document No. Issued by: Page 17 Revision # ___

PERFORMANCE CHECKLIST LO 4.2-3 Mark the box that corresponds to the performance of the trainee.
Did the trainee.

YES

NO

determined allowable adjustments conveyed information to the trainee using effective verbal and non verbal language explained any legal and ethical issues associated with the evaluation explained the competency to be evaluated and the evidence to be collected gathered evidence using a relevant evaluation tool documented collected evidences religiously followed occupational health and safety procedures throughout the evaluation used effective oral and written communication

NTTA-TESDA QA SYSTEM

Trainers Methodology I Conduct Competency Evaluation

Date Developed: June 2010


Developed by: Katherine Amor V. Aguilar

Document No. Issued by: Page 18 Revision # ___

SELF CHECK LO 4.3-1 Identification: Identify the following, write your answers on the space provided. _________ 1. The ability to perform task/s to the required standard as described in the unit of competency and expected in the workplace. __________ 2. The ability to respond to problems, irregularities and breakdown in routine when undertaking a work activity. __________ 3. The ability to integrate a number of potentially different tasks to achieve a complete work outcome. It involves handling a sequence of interrelated tasks and progress smoothly between tasks or carrying out tasks simultaneously. __________ 4. The ability to deal with the responsibilities and expectations of the workplace and work with others; include skills in working with other, interacting with clients and suppliers, complying with standards operating procedures, observing enterprise policy and procedures. _________ 5. Ask question: Does the evidence presented by the trainee and/or collected by the facilitator show that the trainee consistently meets the standards under workplace conditions? ________ 6. Evaluate whether the evidence cover the full range of the elements and performance criteria. ________ 7. Ensure that evidence is less than five (5) years old.

If you got 100% correct answer in this self-check, you can now move to the next information sheet. If not review the information sheet and go over the self-check again.

NTTA-TESDA QA SYSTEM

Trainers Methodology I Conduct Competency Evaluation

Date Developed: June 2010


Developed by: Katherine Amor V. Aguilar

Document No. Issued by: Page 19 Revision # ___

ANSWER KEY LO 5.3-1

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.

Task Skills Contingency Management Skills Task Management Skills Job/Role Environment Skills Consistent Sufficient Recent

NTTA-TESDA QA SYSTEM

Trainers Methodology I Conduct Competency Evaluation

Date Developed: June 2010


Developed by: Katherine Amor V. Aguilar

Document No. Issued by: Page 20 Revision # ___

SELF CHECK LO 4.3-2 Enumeration: Give the following information factors that a facilitator is considering making a decision. 1. What are the factors considered in making evaluation decision? 2. What are the rules of use in evaluating evidences? 3. Enumerate the dimensions of competency.

If you got 100% correct answer in this self-check, you can now move to the next information sheet. If not review the information sheet and go over the self-check again.

NTTA-TESDA QA SYSTEM

Trainers Methodology I Conduct Competency Evaluation

Date Developed: June 2010


Developed by: Katherine Amor V. Aguilar

Document No. Issued by: Page 21 Revision # ___

ANSWER KEY LO 4.3-2

1. A. Requirements of the unit of competency A. Dimension of competency B. Rules of evidence C. Corroboration of evidence 2. A. Sufficient B. Valid C. Current D. Authentic E. Consistent F. Recent 3. A. Tasks skills B. Task management skills C. Contingency management skills D. Job/role environment skills

NTTA-TESDA QA SYSTEM

Trainers Methodology I Conduct Competency Evaluation

Date Developed: June 2010


Developed by: Katherine Amor V. Aguilar

Document No. Issued by: Page 22 Revision # ___

SELF CHECK LO 4.4-1 Group the given data; tell whether it is included in feature of effective evaluation recording and reporting, features of good evaluation record or feature an effective recording process. Effective evaluation recording and reporting Good evaluation record Effective recording process

Provide proof that the evaluation activity actually took place

Provide supporting documents for the issuance of the certificate of completion Evaluation Decision

Compliance with the system by all users

Review process

Ease of use

Summary of Evidence

Provide a basis for feedback

Unit of Competency

NTTA-TESDA QA SYSTEM

Trainers Methodology I Conduct Competency Evaluation

Date Developed: June 2010


Developed by: Katherine Amor V. Aguilar

Document No. Issued by: Page 23 Revision # ___

ANSWER KEY LO 4.4-1

Effective evaluation recording and reporting

Good evaluation record

Effective recording process

Provide proof that the evaluation activity actually took place Provide supporting documents for the issuance of the certificate of completion Provide a basis for feedback

Evaluation Decision

Review process

Summary of Evidence

Compliance with the system by all users

Unit of Competency

Ease of use

NTTA-TESDA QA SYSTEM

Trainers Methodology I Conduct Competency Evaluation

Date Developed: June 2010


Developed by: Katherine Amor V. Aguilar

Document No. Issued by: Page 24 Revision # ___

Self Check LO 4.5-1 Critique the following feedback statement; tell if there is an implication to the trainee or to the facilitator.
1. After an hour, the facilitator confronted the trainee on the incorrect manner of operating one of the equipments used in the evaluation.

2. The facilitator, commended the trainee for a job well done, you made it, thats good.

3. You failed in the evaluation; You are not competent

4. I am not satisfied with your performance, there is missing.

NTTA-TESDA QA SYSTEM

Trainers Methodology I Conduct Competency Evaluation

Date Developed: June 2010


Developed by: Katherine Amor V. Aguilar

Document No. Issued by: Page 25 Revision # ___

MODEL ANSWER LO 4.5-1

1. After an hour, the facilitator confronted the trainee on the incorrect manner of operating one of the equipments used in the evaluation. Implication: Delay of giving feedback, the trainee might not be able to remember what specific action he did. It will be better if upon notice on the mistake the facilitator confronted the trainee.

2. The facilitator, commended the trainee for a job well done, you made it, thats good. Implication: It is a proper attitude for the part of the facilitator in commending the trainee for a job well-done, but it is better and more appropriate if the facilitator specifically identifies the exact action that the trainee have performed. It will help the trainee to become more familiar and be reminded that this specific action is right.

3. You failed in the trainee; You are not competent Implication: The comment of the facilitator is unclear, the facilitator must be precise about the gaps in the trainee competence. Another is the manner of stating the negative feedback is unpleasant, it might cause bad implication on the feelings and attitude of the trainee.

4. I am not satisfied with your performance, there is missing. Implication: Further evidences needed in order to evaluate the performance must be explained by the facilitator to the trainee, this will serve as a guide for the trainee to look and provide the missing evidences/bases for the evaluation.

NTTA-TESDA QA SYSTEM

Trainers Methodology I Conduct Competency Evaluation

Date Developed: June 2010


Developed by: Katherine Amor V. Aguilar

Document No. Issued by: Page 26 Revision # ___

INSTITUTIONAL COMPETENCY EVALUATION

Competency standard Unit of competency

Training Methodology I Conduct Institutional Competency Evaluation


Direct Observation

The evidence must show that the candidate


Explains the context and purpose of evaluation* Determines allowable adjustments* Conveys information using effective verbal and non-verbal language* Explains the legal and ethical responsibilities associated with the evaluation* Explains the competency standard to be evaluated and evidence to be collected* Explains the evaluation procedures* Gathers evidence using relevant evaluation methods and tools Documents evidence using relevant evaluation methods and tools Incorporates reasonable adjustments in the evidence gathering procedures Evaluates evidence in terms of rules of evidence* Evaluates evidence according to dimensions of competency* Makes evaluation decision based on the requirements of the relevant unit(s) of competency Records evaluation results accurately* Maintains confidentiality of evaluation outcomes Advise the trainee of the re-evaluation process followed occupational health and safety procedures throughout the assessment used effective oral and written communication Date Developed: June 2010
Developed by: Katherine Amor V. Aguilar

X X X X X X X X X x X X x x x x x x x x x x x x x

Observation Checklist
NTTA-TESDA QA SYSTEM Trainers Methodology I Conduct Competency Evaluation
Document No. Issued by: Page 27 Revision # ___

Written test

Interview

Ways in which evidence will be collected: [tick the column]

x x

x x x x

x x x x

Candidate name: Facilitators name: Competency standard Unit of competency: Training Methodology I Conduct Institutional Competency Evaluation

Instructions for the Facilitator:


1. Observe the trainee conducting a institutional competency evaluation. 2. Describe the evaluation activity and the date on which it was undertaken. 3. Place a tick in the box to show that the trainee completed each aspect of the activity to the standard expected in the enterprise.

4. Ask the trainee all the questions on the attached list to confirm his/her underpinning knowledge 5. Place a tick in the box to show that the trainee answered the questions correctly.
6. Complete the feedback sections of the form. Date of evaluation

The trainee.
explained the context and purpose of the evaluation determined allowable adjustments conveyed information to the trainee using effective verbal and non verbal language explained any legal and ethical issues associated with the evaluation explained the competency to be evaluated and the evidence to be collected Explained the evaluation procedures gathered evidence using a relevant evaluation tool documented collected evidence Incorporated reasonable adjustments in the evidence gathering procedures

If yes, tick the box

NTTA-TESDA QA SYSTEM

Trainers Methodology I Conduct Competency Evaluation

Date Developed: June 2010


Developed by: Katherine Amor V. Aguilar

Document No. Issued by: Page 28 Revision # ___

Evaluated evidence in terms of rules of evidence* Evaluated evidence according to dimensions of competency* Made evaluation decision based on the requirements of the relevant unit(s) of competency recorded evaluation results accurately Maintained confidentiality of evaluation outcomes advised the trainee of the re-evaluation process followed occupational health and safety procedures throughout the evaluation used effective oral and written communication

Yes No

Did the candidates overall performance meet the standard?

NTTA-TESDA QA SYSTEM

Trainers Methodology I Conduct Competency Evaluation

Date Developed: June 2010


Developed by: Katherine Amor V. Aguilar

Document No. Issued by: Page 29 Revision # ___

INTERVIEW QUESTIONS
Questions to probe the candidates underpinning knowledge Satisfactory response Yes 1. How could you probe that the evidence you collected is reliable? 2. Why is confidentiality important in the evaluation process? 3. What would you do if the trainee cannot understand the language used in the evaluation documents? No

4. How can you ensure the confidentiality of the evaluation process? 5. What would you do if the workplace is unsafe for evaluation? 6. What would you do if an accident occurred during evaluation? 7. What would you do if the trainee exhibited unsafe practices during evaluation? 8. How did you know that the evidence you collected was valid? 9. How did you know that the evidence collected is sufficient to make an evaluation decision?

10. How did you ensure that all elements in the unit of competency were covered in the evaluation? 11. How did you evaluate task management skills in this evaluation activity? (dimension of competency) 12. Did the evidence gathered cover all the dimensions of competency? 13. What evidence did you use to evaluate the underpinning knowledge of the trainee? 14. How did you gather evidence on each of the critical aspect of competency identified in the evidence guide? 15. How did you ensure that the evaluation decision is correct? The candidates underpinning knowledge was:
Satisfactory

Not Satisfactory

Feedback to trainee

NTTA-TESDA QA SYSTEM

Trainers Methodology I Conduct Competency Evaluation

Date Developed: June 2010


Developed by: Katherine Amor V. Aguilar

Document No. Issued by: Page 30 Revision # ___

General comments [Strengths / Improvements needed]

Trainee signature: Facilitator signature:

Date: Date:

NTTA-TESDA QA SYSTEM

Trainers Methodology I Conduct Competency Evaluation

Date Developed: June 2010


Developed by: Katherine Amor V. Aguilar

Document No. Issued by: Page 31 Revision # ___

WRITTEN TEST: Multiple-Choice: Select the correct answer from the choices listed below in each item. Write your answer on the space provided before each number. ______ 1. This includes workplace, evaluation area, community project or online set-up E. Materials F. Physical Setting G. School H. Tools, equipment and facilities ______2. It is the process of collecting evidence and making judgements on whether competency has been achieved. E. Evaluation F. Competency Evaluation G. Competency Standard H. Learning

_______3. Refer to the process of measuring the skill of the person, knowledge, attitude and work values relative to a specific competency or standardized set of related competencies E. Evaluation F. Competency Evaluation G. Competency Standard H. Learning _______4. Refers to the individuals accredited and authorized by TESDA to perform crucial work of assessing TVET trainees. E. Administrator F. Competency Facilitator/Facilitator G. Instructor H. TESDA Representative _____5. This part of the evaluation measures the skills possessed by the trainee in relation to the occupation. E. Competency evaluation F. Evaluation of learning G. Knowledge evaluation H. Practical Evaluation Trainers Methodology I Conduct Competency Evaluation
Date Developed: June 2010
Developed by: Katherine Amor V. Aguilar

Document No. Issued by: Page 32 Revision # ___

NTTA-TESDA QA SYSTEM

_______6. Form of evidence that can be observed or witnessed by the facilitator. E. Direct evidence F. Hands-on evidence G. Indirect evidence H. None of the above _______7. It refers to a way of collecting evidence that will demonstrate competency. E. Demonstration F. Direct evidence G. Methods of Gathering Evidence H. Structured Evaluation Activities _______8. These are information that is gathered and matched against a unit of competency to provide proof of competency. E. Direct evidence F. Evidence G. Indirect evidence H. Methods of Gathering Evidence ______9. It includes testimonials, report from employers or supervisors, evidence training, etc E. Observation F. Review G. Structured Evaluation Activities H. Third Party Feedback ______10. This is the real work and real time activities in the workplace. E. Observation F. Review G. Structured Evaluation Activities H. Third Party Feedback

_________11. The ability to perform task/s to the required standard as described in the unit of competency and expected in the workplace. a. Contingency Management skill b. Task Skills c. Job/role Environment skill d. Task Management Skill Trainers Methodology I Conduct Competency Evaluation
Date Developed: June 2010
Developed by: Katherine Amor V. Aguilar

Document No. Issued by: Page 33 Revision # ___

NTTA-TESDA QA SYSTEM

__________ 12. The ability to respond to problems, irregularities and breakdown in routine when undertaking a work activity. a. Contingency Management Skills b. Task Skills c. Job/role Environment skill d. Task Management Skill __________ 13. The ability to integrate a number of potentially different tasks to achieve a complete work outcome. It involves handling a sequence of interrelated tasks and progress smoothly between tasks or carrying out tasks simultaneously. a. Task Skill b. Job/Role Environment Skill c. Task Management Skills d. Contingency Management Skill __________ 14. The ability to deal with the responsibilities and expectations of the workplace and work with others; include skills in working with other, interacting with clients and suppliers, complying with standards operating procedures, observing enterprise policy and procedures. a. Task management Skill b. Job/Role Environment Skills c. Task Skills d. Contingency Management Skills _________ 15. Ask question: Does the evidence presented by the trainee and/or collected by the facilitator show that the trainee consistently meets the standards under workplace conditions? a. Recent b. Sufficient c. Valid d. Consistent ________ 16. Evaluate whether the evidence cover the full range of the elements and performance criteria. a. recent b. Sufficient c. Consistent d. Valid

NTTA-TESDA QA SYSTEM

Trainers Methodology I Conduct Competency Evaluation

Date Developed: June 2010


Developed by: Katherine Amor V. Aguilar

Document No. Issued by: Page 34 Revision # ___

________ 17. Ensure that evidence is less than five (5) years old. a. Recent b. Sufficient c. Consistent d. Valid ________ 18. Which of the following is not a step in gathering evidences? a. prepare assessment tools b. observe the candidate while performing c. Document the gathered evidences d. Prepare session plan _________19. Which of the following is not a context of assessment? a. facilitator b. Physical Setting c. tools & equipment d. Purpose of evaluation _________20. A trainee is considered competent if he/she is can demonstrate. a. Appropriate Skills b. Required Knowledge c. Desirable work behaviour or attitude d. all of the above

NTTA-TESDA QA SYSTEM

Trainers Methodology I Conduct Competency Evaluation

Date Developed: June 2010


Developed by: Katherine Amor V. Aguilar

Document No. Issued by: Page 35 Revision # ___

True or False Identify whether the given statement is true or false, write your answer on the space provided. ________ 1. The evaluation tools serve both as a rating sheet as well as a record of the result of the evaluation. _________ 2. In the evaluation process it is important to consider the trainees language, literacy, numeric capability. _________3. Orienting the trainees before the conduct of the evaluation is not necessary, let the trainees find themselves the procedures of the evaluation. _________ 4. Supportive environment such as suitability for evaluation and comfort ability for the trainees must be provided by the facilitator. _________ 5. It is not important to inform the trainee about the nature of the work and the potential hazards it may cause to an individual, anyway, it does not affect the conduct of evaluation. __________ 6. Full consent of the trainee is not necessary in the conduct of the evaluation. __________ 7. In case the trainees disagrees with the evaluation results because he feels that he did his work well, he has the right to appeal on the result and may ask the facilitator for re-evaluation. __________ 8. Revision on the format of the evaluation materials for the benefit of the trainee is not allowed. __________ 9. The Trainee will signify his/her interest before the facilitator will conduct evaluation. __________ 10. Evaluation tool is prepared based on evidence plan.

NTTA-TESDA QA SYSTEM

Trainers Methodology I Conduct Competency Evaluation

Date Developed: June 2010


Developed by: Katherine Amor V. Aguilar

Document No. Issued by: Page 36 Revision # ___

ANSWER KEY

1. 2. 3. 4. 5.

B A B B D

6. A 7. C 8. B 9. D 10. A 11. B 12. A 13. C 14. B 15. D 16. B 17. A 18. D 19. A 20. D

1. TRUE 2. TRUE 3. FALSE 4. TRUE 5. FALSE 6. FALSE 7. TRUE 8. FALSE 9. True 10. True Date Developed: June 2010
Developed by: Katherine Amor V. Aguilar

NTTA-TESDA QA SYSTEM

Trainers Methodology I Conduct Competency Evaluation

Document No. Issued by: Page 37 Revision # ___

NTTA-TESDA QA SYSTEM

Trainers Methodology I Conduct Competency Evaluation

Date Developed: June 2010


Developed by: Katherine Amor V. Aguilar

Document No. Issued by: Page 38 Revision # ___

NTTA-TESDA QA SYSTEM

Trainers Methodology I Conduct Competency Evaluation

Date Developed: June 2010


Developed by: Katherine Amor V. Aguilar

Document No. Issued by: Page 39 Revision # ___

NTTA-TESDA QA SYSTEM

Trainers Methodology I Conduct Competency Evaluation

Date Developed: June 2010


Developed by: Katherine Amor V. Aguilar

Document No. Issued by: Page 40 Revision # ___

NTTA-TESDA QA SYSTEM

Trainers Methodology I Conduct Competency Evaluation

Date Developed: June 2010


Developed by: Katherine Amor V. Aguilar

Document No. Issued by: Page 41 Revision # ___