PERATURAN DAN LANGKAH-LANGKAH PENGELOLAAN -SEBELUM -SEMASA -SELEPAS PENILAIAN DAN PELAPORAN -KEBERKESANAN AKTIVITI -LAPORAN AKTIVITI -MESYUARAT PASCA NILAI SISTEM PERTANDINGAN -SEKALIGUS -LIGA -KALAH MATI

.

Surat kebenaran ibu bapa . 2.Senarai semak berlandaskan aktiviti yg dilaksanakan.cthnya Sukan tahunan sekolah.SEBELUM 1.Taklimat kepada peserta.Peralatan yang perlu dibawa b.Tingkah laku semasa aktiviti c.cthnya dlm aktiviti perkhemahan a.

Menyenaraikan bidang tugas bagi setiap jawatankuasa.3. .

Dalam setiap aktiviti atau pertandingan. 2.Memastikan pegawai/pengadil/hakim sentiasa berada di tempat pertandingan. 1.pihak urusetia atau komandan kem hendaklah memastikan beberapa langkah keselamatan.Mengawassi dan memantau pelaksanaan aktiviti pertandingan. . 3.Memastikan semua peserta melapor diri kpd pengurus peserta. 4.Memastikan tempat aktiviti/pertandingan selamat.

penganjur atau urusetia atau pengerusi Jawatankuasa Pengelola perlu memastikan beberapa perkara selesai.  Fungsi Jawatankuasa Pengelola akan berakhir selepas laporan penilaian dan laporan-laporan berkenaan yang lain diserahkan kepada guru besar atau pengetua.Selepas aktiviti dilaksana.  .

1. Memastikan barang2 yg dibawa cukup. Memstikan semua peralatan disimpan di tempat yang asal. 4. Membersih kwsn yg digunakan. . 3. Membayar semua bil dan pembelanjaan. Memastikan semua peralatan yang dipinjam dipulangkan. 5. Memastikan semua peralatan tidak tercicir di tempat aktiviti. 2. 6.

` ` Selepas aktiviti dilaksanakan. . Semua maklum balas yang diberikan itu dapat digunakan sebagai sempadan dan panduan bagi melaksanakan aktiviti yang seterusnya.setiusaha jawatankuasa perlu memanggil mesyuarat postmotem bagi membincangkan aktiviti yang telah dilaksanakan.

2. Menentukan sejauh mana objektif dan matlmat aktiviti tercapai. . Menentukan jumlah program atau aktiviti yang dijalankan berbanding yg disarankan. Mengetahui keberkesanan pelaksanaan dan tugas setiap jawatan kuasa. 4. 5. Memberi bukti tentang nilai dan sumbangan kepada aktiviti atau program.1. 3. Menggalakkan jawatankuasa menyesuai dan membaiki proses serta lankah-langkah melaksanakan tugas.

Menyemak pencapaian pentadbiran. 7. Penilaian sesuatu progam dan aktiviti boleh dilaksanakan secara formal dan tidak formal. Formal . Menentukan sama ada semua operasi dijalankan mengikut rancangan yg telah diatur supaya dapat membaiki kelemahan dan kegiatan yang tidak sepadan. .Borang soal selidik Tidak Formal ± Perbualan yang tidak distruktur dan tidak dirancang sama ada dilakukan semasa atau selepas aktiviti dilaksanakan.6.

. Antara perkara yg boleh dibincangkan dlm mensyuarat ini adalah sama ada tanggungjawab Jawatankuasa Kecil tersebut dapat dilaksanakan dengan licin atau sebaliknya.` ` Setiap Jawatankuasa kecil perlu mengadakan mesyuarat bagi membincangkan isu yang berkiatan dengan peranan jawatankuasa mereka.

cara penyelesaian.` ` ` Jawatankuasa Kecil juga boleh membincangkan perkara yang berkaitan dengan pelaksaan aktiviti. .masalah yang dihadapi. Keputusan mesyuarat dan laporan bertulis perlu dihantar kepada setiausaha untuk laporan keseluruhan aktiviti. Kadangkala setiausaha memanggil semua jawatankuasa bermuasyuarat post-moetem serentak bagi membincangkan perkara di atas.pendapat umum dan beberapa isu lain yg berkiatan pelaksanaan aktiviti yang dijalankan.

kritikan. Setiausaha akan membuat laporan aktiviti untuk dibentangkan dalam mesyuarat Jawatankuasa Kerja Persatuan. .cadangan dan sebagainya.` ` Setiausaha akan akan mencatat pandangan.

SISTEM SEKALI GUS  Sesuatu pertandingan boleh dilaksana sekali sahaja atau sekali gus. .  Pertandingan2 yang diadakan dlm unit beruniform boleh dilaksanakan mengikut sistem ini.  Dalam pertandingan ini.semua kumpulan yang mendapat markah tertinggi diisytiharkan sebagai pemenang.

Pertandingan ini lebih praktik dijalankan bagi menentukan pasukan yang terbaik dalam sesuatu kejohanan.sistem pertandingan liga dilaksana dalam pertandingan bidang sukan dan permainan.` ` ` ` Kebiasaannya. Sistem pertandingan liga boleh dijalankan apabila tempoh masa untuk menentukan kemenangan adalah lama atau panjang. Ini kerana sistem ini memerlukan banyak pertandingan. .

3 mata S ± 1 mata K ± O mata .` ` ` Satu jadual pertandingan liga perlu dibuat dan disusun supaya mengelakkan pertembungan perlawanan. Kebiasaanya.mata bagi sesuatu pertandingan diberi berdasarkan pencapaian sesebuah pasukan seperti di babah. Setiap pasukan akan bertanding antara satu sama lain dan markah atau mata akan ditentukan. M.

Kadangkala sistem pertandingan ini telah ditentukan oleh peraturan sesebuah persatuan. . 2 kaedah dlm sistem kalah mati dilaksanakan.` ` ` ` Pertandingan kalah mati diadakan bagi aktiviti dalam bidang sukan dan permainan. Pertandingan seperti ini diadakan apabila masa bagi sesuatu pertandingan tersebut adalah terhad.

cthnya 8 kump.16 kump.24 kump.` Diadakan apabila bilangan pasukan atau peserta berjumlah asas 8. .

Bye bermaksud peserta atau kumpulan perlu menunggu tanpa memasuki pertandingan pusingan pertama.12 kump.` ` ` Diadakan apabila jumlah kumpulan atau peserta tidak mencukupi asas lapan. Peserta atau kump bye akan terus bertanding dgn peserta atau kumpulan yg menang pusingan 1.15 kump dan sebagainya.cthnya 9 kump. .

Penempatan kumpulan dan peserta hendaklah ditentukan dengan pengundian dan sismetrikal. ` .Penanti perlu diletakkan dlm pusingan awal (1) 2.Beberapa peraturan perlu diikuti untuk menentukan kumpulan atau peserta yang menunggu dlm sesuatu pertandingan kalah mati dengan bye.Peraturan tersebut ialah : 1. Andainya terdapat 2 peserta penanti.kedudukannya ialah 1 di atas sekali dalam kumpulan teratas dan 1 lagi bagi ditempatkan di bawah sekali dalam kumpulan bawah.

Setiap kump/peserta yg kalah akan terus terkeluar daripada pertandingan sama ada pertandingan peringkat pertama atau kedua dan seterusnya. . Keadaan ini akan menyebabkan peserta akan berusaha bersungguh-sungguh supaya tidak kalah dan terkeluar daripada carta aliran pertandingan.` ` ` ` Pengundian akan diadakan bagi menentukan kumpulan atau peserta dalam pertandingan yang kalah mati tanpa bye dan kalah mati dengan bye. Setiap kumpulan akan terus bertanding jika menang sehingga menjadi johan.

SEKIAN TERIMA KASIH .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful